Szorongás, depresszió és a hisztamin

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Szorongás, depresszió és a hisztamin

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.10.11. 19:12

SAME: EGY TERMÉSZETES "JOLLY JOKER" A DEPRESSZIÓ KEZELÉSÉBEN (Forrás: Life Extension Magazin - Dale Kiefer:SAMe és Tiesha D. Johnson: SAMe alapján. Fordította és kivonatolta Csontos Erika)

Az alábbi kivonatot azért adom közre, mert bár az SAMe tudtommal jelenleg még nem kapható Magyarországon, nem árt ismerni, és biztos lesz olyan, aki meg tudja rendelni külföldről. A SAMe többek közt a vér homocisztein szintjén keresztül hat, és a magas homocisztein szintet a B6, folsav, B12 "hármas" ugyancsak csökkenti, így a SAMe lehetséges alternatívája az általam már korábban is javasolt B-vitamin "megadózis" szedése. (Magyarországon SAMe néven egy olyan kombinációt árulnak, amely segít a homociszteint SAMe-é visszaalakítani.)

Manapság az egyik leginkább javasolható hangulatjavító terápiás eszköz a S-adenosylmethionin nevű természetes vegyület, amelyet a Life Extension Alapítvány 1996-tól vezetett be az amerikai fogyasztói piacon. Jóllehet a SAMe Európában csak vényre kapható, az Egyesült Államokban táplálkozási kiegészítőként forgalmazzák. Európában már régóta használják e szert a depresszió csökkentésére, mivel nincsenek mellékhatásai.

A SAMe hatással van a szerotonin és dopamin nevű agyi hírvivő anyagok, vagyis neurotranszmitterek anyagcseréjére, (mindkettő a hangulatot befolyásolja). A SAMe természetes szintje alacsonyabb azoknak az embereknek a gerincvelő folyadékában, akik depressziótól szenvednek, ugyanakkor a vérben kimutatható magasabb SAMe szint nyomán javulást mutattak ki a depressziós tünetekben. A SAMe nemcsak a depressziós tüneteket enyhíti, hanem kiderült, hogyhatásos a máj betegségei elleni küzdelemben, enyhíti az ízületi gyulladásokat, és segíti a belhám egészséges működését is.

MI IS AZ A SAME?: Az S-adenosylmethionin = SAMe egy természetes vegyület, amely az emberi test majdnem minden szövetében és nedvében megtalálható, amelyekben számos létfenntartó biokémiai reakcióban vesz részt. A SAMe eddigi ismereteink alapjána normális kedély, viselkedés és érzelmek szempontjából döntő fontosságú neurotranszmitterek szintézisének fokozása révén szünteti meg a depressziót. Noha normális esetben bőséges mennyiségben van jelen, a SAMe szintje csökken a korral és drámai mértékben esik depresszió esetén. A SAMe szintjének észlehető csökkenése összefügghet bizonyos neurológiai rendellenességekkel is, mint pl. az Alzheimer-kórral, a Parkinson-kórral és a HIV vírus okozta elbutulással.

A testben a SAMe két építőanyagból áll össze: a methioninból, ami egy egyszerű aminosav, és az adenozin trifoszfátból (ATP), ami egy olyan molekula, amely energiával látja el a sejteket. SAME egy fajta biológiai "Jolly Joker". Segít más molekulák átalakításában, hogy változatos kémiai reakciók során hatásosabb entitásokká váljanak. Mint metil donor, lehetővé teszi az agyban termelődő létfontosságú neurotranszmitterek - a dopamin, a szerotinonin, a norepinephrin (ismertebb nevén: a noradrenalin) - előállítását az alapvető molekulákból.

A metil csoportok- egy szénatomból és három hidrogén atomból álló - vegyi entitások, amelyek hozzáadódnak vagy kiválnak más molekulákból, megváltoztatva azok tulajdonságait, lényegében "be- vagy kikapcsolják" a molekulákat, és arra késztetik azokat, hogy elvégezzék az ő lehetséges feladatukat vagy tovább "szunnyadjanak". Azáltal, hogy egy metil csoportot juttat a DNS-nek, a SAMe szerepet játszik abban, hogy fontos fehérjék előállítását szabályozza, az immunfunkciótól kezdve a sejtnövekedésig és -korrekcióig.

A SAMe-nek a testben történő előállításához szükséges egyik komponens a methionin. Megfelelő methioninellátottság hiányában a SAMe előállítása akadozik. Érdekes, hogy a methionin egészséges szintjének fenntartása függ a folsav és a B12 vitamin megfelelő szintjétől. A depressziót összefüggésbe hozták ezen vitaminok alacsonyabb szintjével. A B12 és a folsav hiánya vezet a SAMe és a döntő fontosságú neurotranszmitterek mint a dopamin, szerotonin, és a noradrenalin - deficitjéhez, amelyek mind igénylik a SAMe segítségét a szintézisben.

EGYÉB JÓTÉKONY HATÁSOK: A fibromialgia (tapasztalatom szerint SM-ben sem ritkák a fibromialgiás csomók - Ildikó) súlyos vázizomzat fájdalommal és gyakori alvászavarral járó sorvadásos állapot, amely számos esetben jelentős hangulatváltozásokat is okoz, többek közt depressziós tüneteket is. Biztatóak az eredmények a SAMe használatánál napi 800 mg adagolásával: csökkenti a fibromialgia tüneteit, így a depressziót, a kimerültséget és a reggeli izomfeszülést - feltételezhetően gyulladáscsökkentő és hangulatjavító hatásának köszönhetően.

A SAMe-nek számos jótékony hatása van, azok számára is, akiknek máj és epehólyag problémáik vannak, valamint megvédi a májat a mérgező anyagok károsító hatásától. Enyhíti a fájdalmat és a gyulladást ízületi gyulladásban, amely hatás mérhető az olyan nem-szteroid gyulladáscsökkentők hatásához, mint például az ibuprofen (Algoflex, Nureofen, stb.). A SAMe segíti az érfal egészséges működését, lehetséges, hogy egy napon arra is használják majd, hogy védjen az ishémiától, vagyis a vérellátás zavarának veszélyes hatásaitól, amely szívroham, agyvérzés és szervátültetéses műtétek esetén következhet be.

Azt a klinikai vizsgálatot, amelyre mostanában toboroznak jelentkezőket, a National Institute of Health részlege, a National Center for Complementary and Alternativ Medicine (Kiegészítő és Alternatív Gyógymódok Nemzeti Központja) szponzorálja. Noha a kutatás célja az, hogy megvizsgálja, mennyire hatékony a SAMe a Parkinson-kórnál fellépő depresszióban, (az elérhető antidepresszánsok ugyanis hajlamosítanak súlyosbítani az elsődleges tüneteket), ugyanakkor esély van arra, mivel a SAMe a maga adottságaival jelentősen megemelni a dopamin szintet, hogy hatással lesz a depressziót kiváltó Parkinson-kórra is. "Azt remélem, hogy a SAMe-t gyógyszerként fogják majd törzskönyvezni, s így a biztosító megtéríti majd a pácienseknek " jelentette ki Dr. Brown.

ADAGOLÁS: SAMe a leggyakrabban 200 mg - 400 mg tablettás kiszerelésben hozzáférhető. A tipikus, szájon át szedhető dózis depresszióra napi 400-1600 mg. Csont és ízületi fájdalmakra 200 -1200 mg/ nap, naponta többszöri adagolásban. Májproblémákra akár napi 1600 mg is adható, naponta többszöri adagoldásban. Néhány szakcikk azt tanácsolja, hogynha már tapasztalható a pozitív hatás, a SAMe dózisa csökkenthető. A SAMe hatása már két héten belül, vagy még hamarabb következik be. Az optimális hatás eléréséhez stabilizált, bélben oldódó SAMe tabletta javasolható. Üres gyomorra kell bevenni. Vagy egy órával az étkezés előtt, vagy két órával az étkezés után.

BIZTONSÁGOSSÁG: SAMe biztonságos használatának jól dokumentálható eredményei vannak. Néhány kutató ugyanakkor aggódik, hogy hozzájárulhat, hogy megemelkedjen a homocisztein szint, amely a SAMe ciklusának egyik következménye a szervezetben. A megemelkedett homocisztein szint a szív-és érrendszeri megbetegedések egyik rizikófaktora. Szerencsére, egy 2004-es vizsgálat igen megnyugtató eredményekre jutott ebben a vonatkozásban. A kutatók 15 egészséges önkéntest vizsgáltak, akik szájon át szedtek SAMe-e (1600 mg/ nap) négy héten át. Egyetlen kísérleti alanynak sem emelkedett a homocisztein szintje a kezelés alatt. Mindazonáltal, hogy megelőzzék a homocisztein szint emelkedését, a szakértők vitaminok szedését javasolják. B6, B12 és folsav, és esetleg a TMG (trimethylglicin) szedése is ajánlott a SAMe szedése folyamán.

A SAME A DEPRESSZIÓ KEZELÉSÉBEN - ELLENJAVALLATOK ÉS SPECIFIKUS ELŐNYÖK:
A SAME nem javasolható gyerekeknek és szoptatós anyáknak. Terhes anyák csak orvosi javaslatra használhatják. Azoknak a pácienseknek, akik bipoláris zavarban (mániás depresszióban) szenvednek, tartózkodniuk kell a SAMe használatától, mert az beindíthatja a szorongást vagy a mániás szakaszt. Szintúgy, néhány klinikai kísérletben, amelyben speciálisan nagy dózist használtak, némi enyhe, múlékony gyomor-bél diszkomfort érzésről számoltak be a páciensek.
Azonban Richard Brown, adjunktus (Columbia Egyetem, klinikai pszichiátria) szerint néhány nappal a SAME terápia megkezdése után a legtöbb páciens energikusabbnak és egészségesebbnek érezte magát. Dr. Brown és a vezető SAMe kutató Teodoro Bottiglieri (aki az Állítsuk meg a depressziót most: SAMe szerzője) szerint - több éves laboratóriumi és klinikai tapasztalataik alapján - a SAMe szerencsésen alkalmazható depresszióban azoknál a pácienseknél, akik egyéb kezelésre nem reagáltak. /Forrás: Tények és tévhitek/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Szorongás, depresszió és a hisztamin

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.01.07. 21:00

Mintha egy út kötné össze az agyat a bélrendszerrel

Egy új felfedezés szerint nagy hatással lehetnek a szervezetünkben élő mikroorganizmusok a fizikai, valamint a mentális egészségi állapotunk minőségére. Szeretünk magunkra önálló, független entitásként tekinteni, de az igazság az, hogy kb. 38 billió különböző organizmussal osztjuk meg szervezetünket. A Health Minute beszámolója szerint ezek legtöbbje jelentős szerepet tölt be mentális egészségi állapotunk megőrzésében is.

A bőrünkbe kapaszkodnak, a beleinkbe költöznek, és otthonuknak tekintik a testünket: Új kutatás vizsgálta, hogy milyen kapcsolat lehet a belünkben élő baktériumok, és a klinikai depresszió között. Philip Strandwitz és Kim Lewis, a tanulmány vezetői 10 éve vizsgálják a szervezetünkben élő mikroorganizmusok, valamint az egészségi állapotunk közötti kapcsolatot, azonban a gondolat, hogy a beleinkben élő baktériumok hatással lehetnek a mentális egészségünkre, még mindig újdonságként hat.

A kutatás során olyan embereket vizsgáltak, akiknél klinikai depressziót diagnosztizáltak. A résztvevők székletmintáit és különböző agyi vizsgálatok eredményeit hasonlították össze. Az eredmény szerinta depresszióhoz társuló bizonyos agyi aktivitást mutató betegeknél alacsonyabb számú baktérium található a belekben. Miután észrevették, hogy a beleinkben élő baktériumok gátló neurotranszmittert (GABA) termelnek, kíváncsiak voltak rá, hogy vajon különböző fajtájú baktériumok vannak-e jelen.

De hogy lesz ebből depresszió?A GABA megzavarja az idegek által küldött jeleket, megakadályozza, hogy az agy nyugalmi állapotba kerüljön, melynek következtében az ember szorongásra, álmatlanságra, depresszióra való hajlama nő. A szervezetben a GABA-termelő baktériumok alacsony száma összefügghet az agy depresszió által kiváltott változásaival. Ez a felfedezés érdekes lehetőséget nyújthat a depresszió GABA-termelő fehérjéken keresztül történő kezelésére, a szakértők azonban még vizsgálják, hogy milyen kommunikációs kapcsolat lehet a bélben élő baktériumok és az agy között.

A vizsgálat olyan új típusú sejtet fedezett fel, amely, úgy tűnik, segít létrehozni a közvetlen kapcsolatot. Strandwitz szerint ezek a sejtek a bolygóideghez kapcsolódnak, amely az agytól a has irányába húzódik, olyan, mintha egy út kötné össze az agyat a gyomorral és a bélrendszerrel.

Kiderült az is, hogy a bolygóidegen áthaladó jelek mintegy 80 százalékát nem az agy küldi a bélrendszer felé, hanem éppen fordítva. Úgy gondolják, hogya beleinkben élő baktériumok komoly hatással vannak az agyra a hormonokon, valamint az immunrendszeren keresztül is. Korábbi elméleteket felülírva, már nyilvánvaló, hogy az agy nem egy teljesen elszigetelt szervünk, hanem kapcsolatban áll szervezetünk legapróbb részeivel is.

Több érintett baktérium: Miután megbizonyosodtak a szakemberek a bélben található baktériumok és a depresszió kialakulása közötti kapcsolatról, felfedeztek egy másik baktériumot a beleinkben, melynek kizárólag a GABA-szint növekedésre van szüksége, ezáltal GABA-evőnek nevezték el. Ezután kezdték vizsgálni, hogy mely baktériumok képesek GABA-t termelni a bélben, és melyek fogyasztják ezeket, valamint, hogy ezek a baktériumok milyen hatással vannak szervezetünk egészére.

Egy 2017-es tanulmány szerint, ha egy sovány ember bélbaktériumait egy túlsúlyos egyénbe helyezik át, megnövekszik a GABA aránya a vérben. Az egyéb baktériumalapú kezelések is növelik a szervezet GABA-szintjét, és egereken végzett vizsgálatok szerint szabályozzák a depresszió mértékét is. Azáltal, hogy befolyásolni tudjuk a baktériumokat a szervezetünkben (például pszichobiotikumokkal), a szakemberek újabb módszereket találhatnak a depresszió kezeléséhez, hiszen a szervezetünk rengeteg lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy segítsen önmagán. (Mózes Zsófi, forrás: Dívány.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Szorongás, depresszió és a hisztamin

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.08.20. 14:58

Segíthet-e a magnézium a depresszió elleni küzdelemben?

A magnézium hatása szervezetünkre Egy a [i]Vermonti Egyetemen, ellenőrzött körülmények között elvégzett kísérlet alapján a kutatók azt találták, hogy a magnézium klinikai tekintetben is jelentős javulást eredményez[/i]. A kísérlet eredményeit ebben a cikkben bővebben is kifejtjük, de előbb lássuk a magnézium és szervezetünk működési közötti fontosabb összefüggéseket.

A szervezet legfontosabb magnéziumforrásának tekinthetők a különböző növényfélék (a mandula, a fekete bab, a kesu dió, a tökmag és a keserű csokoládé mind gazdag magnéziumforrások),de a növények számára a bennük megtalálható baktériumok azok, amik segítik a magnézium-felvételt, és emiatt számos különféle környezeti hatás játszhat közre a táplálékban meglevő magnéziumszint-ingadozásában. Ilyen okok lehetnek az alkalmazott rovarirtó szerek, amelyek elpusztítják a baktériumokat, vagy a kálium alapú trágya (amit a növények a magnézium és kalcium helyett vesznek fel a talajból). A feldolgozott ételek, savlekötők, vízhajtó szerek, a koffein és alkohol mind gátolhatják a megfelelő szintű magnézium-felvételt.

Mindezek miatt a modern embernek általában nagyobb a magnézium-igénye, és kevesebbhez jut hozzá, ami miatt sokan nagyon alacsony magnéziumszinttel rendelkeznek.A vér magnéziumszintje ennek ellenére viszonylag stabil marad, mivel egy bizonyos magnéziumszint megléte nélkül akár a szívműködés is leállhat… Az intenzív osztályokon az orvosok szinte minden nap ellenőrzik a betegeik vérének magnéziumszintjét, és szükség esetén nagy mennyiségű magnéziumot rendelnek el, hogy lépést tartsanak a beteg szervezet fokozott stressz (mint például súlyos betegség) esetén megnövekvő magnéziumigényével.

A fokozott stresszhelyzet következtében a szervezet gyorsabban veszít a magnéziumszintjéből, amit a környezetből nehezebben lehet pótolni. Mivel a magnézium igen fontos az agy működése számára, és ezáltal a stresszhelyzetekre adott reakcióira, valamint a gyógyulási folyamatokra és regenerálódásra is hatással van, logikus lépésnek tűnhet megvizsgálni a magnézium és az agyműködés, illetve a gyakori stressz miatt jelentkező betegségek (mint például a depresszió) közti összefüggéseket. (Forrás: osimagnezium.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Szorongás, depresszió és a hisztamin

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.02.17. 17:14

Szorongás, depresszió és a hisztamin lYasmina Ykelenstam interjúja Dr. Georgia Ede pszichiáterrel -Fordította: Mezei Elmira Forrás:Yasmina Ykelenstam: Interview: Dr. Georgia Ede On Histamine, Anxiety And Depression.

A táplálkozás egyre több összetevőjéről derül ki, hogy pszichiátriai tüneteket okoz, amit aztán a pszichiátria kamu, de veszélyes gyógyszerekkel kezel - sikertelenül. Lehet, hogy elég volna csak jobban odafigyelni, mit eszünk?

Yasmina: Mai vendégem Dr. Georgia Ede pszichiáter, a Physician's and Ancestral Health (Az orvosok és az ősi egészség) egyik alapítója. Ez az orvoscsoport az evolúciós táplálkozási elveket ajánlja a legkülönbözőbb egészségügyi problémákra. Dr. Ede maga is személyesen érintett a hisztamin intolerancia problémájában.
Dr. Georgia Ede: Nagyon köszönöm a meghívást!
Yasmina: Szeretnénk hallani a pszichiáteri munkájáról általában.

Dr. Georgia Ede: Amikor az 1990-es években teljesen hagyományos szemléletben dolgozni kezdtem, akkor többnyire gyógyszereket írtam fel, illetve pszichoterápiát alkalmaztam. Semmilyen formában nem érdekelt a táplálkozás és a mentális egészség kapcsolata. Az érdeklődésem akkor változott meg, amikor a negyvenes éveim elején különböző, számomra igen aggasztó tüneteim alakultak ki, amelyekkel kapcsolatban nem tudtam orvosi segítséget kapni. Egy sor próbálgatás után kiderült, hogyaz étrendem megváltoztatásával meg tudok szabadulni ezektől a tünetektől. Például fibromyalgiám, krónikus fáradtságom, migrénem, valamint sok más aggasztó tünetem volt. Az életmódváltással azonban ez mind megoldódott. Így kezdett érdekelni a táplálkozás hatása a fizikai és a mentális egészségre. A hangulatom, a koncentrációs képességem, és az energiaszintem feltűnően javultak. Megváltoztattam a praxisom fókuszát és elkezdtem táplálkozási tanácsokat adni a magánrendelésemen és a Harvardon is.

Yasmina: Ezt örömmel hallom. Ha előbb ismerkedem meg önnel, azzal konkrétan évtizedeket spóroltam volna meg az életemből. Mondana nekünk többet arról, hogy milyen típusú étrendet alkalmaz önmagán és a munkája során is, illetve, hogy melyek azok az elemek a páciensei étrendjében, amelyeket figyelmeztető jeleknek tekint a hangulatukra nézve?

Dr. Georgia Ede: Sajnos a pácienseim többsége,akiknek általában nagyon is vannak hangulati problémáik, nem akarják megváltoztatni az étkezésüket. Egyetemisták például gyakran érkeznek a rendelőmbe egy hatalmas fluoreszkáló rózsaszín itallal a kezükben és mialatt arról panaszkodnak, hogy képtelenek koncentrálni, nem tudnak aludni és kiegyensúlyozatlanok, végig azt iszogatják. Nagyon nehéz őket életmódváltásra rávenni, mert fiatalok és törhetetlennek gondolják magukat. A legfontosabb üzenetem, hogy valódi és friss ételeket kell ennünk. Ez a lépés önmagában megoldja az emberek problémáinak jó részét.

A kérdése másik része, hogy én mit eszem. Más számára ez valószínűleg nem mérvadó, mivel nekem sokféle ételérzékenységem van. A hisztamin intolerancia csak egy a sok közül, tehát az én étkezésem nagyon leszűkített. Nem is ajánlanám másnak. Én 80-90%-ban friss húst, csirkét és halat eszem, amit kiegészítek bizonyos zöldségekkel és alacsony szénhidrát tartalmú gyümölcsökkel. Számomra meglepő volt például, hogy bizonyos zöldségek mennyire problémásak nálam.

Yasmina: Nálam ez pont fordítva van, én 70-80%-ban zöldséget és gyümölcsöt eszem. Az életmódváltásom előtt összesen ötféle ételt tudtam következmények nélkül megenni. Most már a legtöbb hisztaminos dolgot jól tolerálom. Tudna idézni olyan érdekes vizsgálatokat, amelyek az ételek hangulatra tett hatását dolgozzák fel?

Dr. Georgia Ede: Igen. Amikor én ebbe egy kicsit mélyebben belenéztem, akkor meglepődtem, hogy mennyire kevés értékelhető tudományos anyag áll a rendelkezésünkre a táplálkozás és a mentális egészség kapcsolatáról. Ez a terület nagyon gyerekcipőben jár. Az egyetlen kivétel az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar), amelynek az életmód vonatkozásait évtizedek óta tanulmányozzák.
Amikor a cukor és a viselkedés kapcsolatát vizsgálni kezdték, akkor nem találták a remélt összefüggést. Véleményem szerint azért nem, mert csak a cukrot hagyták el a vizsgálatban, viszont azokat az élelmiszereket, amelyek azonnal cukorrá változnak a szervezetben, nem. Például a finomított lisztet.

Viszont Európában készültek nagyon jó vizsgálatok olyan súlyosan hiperaktív gyerekekkel, akik a viselkedésük miatt már kórházba kerültek. Az étrendjüket nagyon leegyszerűsítették néhány egyszerű alapanyagra, és ez már két hét alatt átütő javulást eredményezett.
Yasmina: Ez elég elképesztő. Most jut eszembe, hogy olvastam egyszer egy európai vizsgálatról, amelyben kimutatták, hogy azok a gyerekek, akiknek alacsony a HNMT (Hisztamin N-metiltranszferaz=az egyik hisztamint bontó enzim) hisztamin lebontó enzim szintje, rosszabbul reagáltak az ételszínezékekre, mint azok, akiknél elegendő enzim volt található. Az ételszínezékek serkentik azokat a fehérvérsejteket -a hízósejteket- , amelyek hisztamint bocsájtanak ki.

Nem tudom, mennyire van benne a köztudatban, hogy a hízósejtek a fehérvérsejt rendszer részei. Bennük lakoznak a hisztamin prosztaglandinok, az interleukinok, és egyéb gyulladáskeltő anyagok. A stressz és az ételek arra ösztökélhetik a hízósejteket, hogy hisztamint és egyéb gyulladáskeltő anyagokat áramoltassanak a vérbe. A hisztamin az agyban is megtalálható ingerületátvivő anyag.

Dr. Georgia Ede: Igen, magamon is gyakran tapasztalom a rosszabb alvás, a fáradtság, a szorongás tüneteit. De hogyan hat a hisztamin a hangulatunkra?

Ahogy én látom, kétféle módon. Egy pánikrohamhoz például nem lenne szükség semmilyen agykémiai változásra. Az adrenalin hormon miatt a testben tud lezajlani, az agytól úgymond függetlenül. Adrenalin akkor szabadul fel, amikor túl sok hisztamin van a szervezetben. Tehát, a hisztamin képes aktiválni az adrenalint, ami az ún. pánik hormon.

A hisztamin mindenféle egyéb folyamatban is részt vesz. A hízósejtek aktiválásakor különféle gyulladáskeltő citokinek áramlanak a vérbe, valamint ösztrogén, ami át tud hatolni a vér-agy gáton. Az agyban vannak hisztamin receptorok, és hisztamin termelő sejtek is. Az ösztrogén stimulálja az agyban a hisztamint, aminek ezen a területen több fontos szerepe van. Az egyik, hogy felébreszti, izgatja az agyat. A memóriában és a tanulásban is kulcsszerepe van. Sok hisztamin intoleranciás tapasztal agyi ködöt. És amikor kipucolják az étrendjüket, akkor ez sokat javul. Itt biológiai összefüggésekről van szó.

Yasmina: Nagyon örülök, hogy felfedezte az összefüggést az ösztrogénnel, amely oly sokunkat érint. Van egy finn vizsgálat, amelyben gyógyszeres kezelésre rezisztens skizofréneknél H2 receptor antagonistákkal el tudtak érni tünetmentességet. Az is nagyon érdekes, hogy a gyógyszer-rezisztens depressziósoknál a gyulladáscsökkentők bizonyulnak hatékonynak. Ön az egyetlen pszichiáter, aki foglalkozik ezzel? Én még Judy Tsafrirról tudok, de sokan vagyunk, akiknek segítségre lenne szüksége, mertaz ételintolerancia problémák gyakran valami mentális/érzelmi traumával kezdődnek.

Dr. Georgia Ede: Igen, Judy Tsafrir fantasztikus. Ő volt az, aki beírt az oldalamra és azt mondta nekem, hogy lehet, hogy hisztamin intoleranciám van. Ott leírtam a tüneteimet, és éppen egy ketogén diétába vágtam bele, amitől rosszabbul voltam, mint reméltem. Akkoriban sokat utaztam, és sokkal több felvágottat ettem, mint különben szoktam. (A hisztamin étrendből mindenféle szárított, füstölt, érlelt, fermentált dolgot el kell hagyni - a ford.).

Yasmina: Tudjuk, hogy számos gyógyszernek van antihisztamin aktivitása, míg másoknak pont ellenkezőleg. Tudna példát mondani olyan gyógyszerekre, amelyekkel a mentális és a hisztamin problémákat egyszerre lehet célba venni?

Dr. Georgia Ede: Igen. Vannak olyan, nagyon gyakran használt gyógyszerek, amelyek megzavarják a hisztamin lebontó DAO enzim működését, például a nem szteroid gyulladáscsökkentők, mint az Advil vagy az Aleve. Azért is lehet nehéz a hisztamin intolerancia diagnózisa, mert ugyanazt az ételt mondjuk jobban tolerálja valaki egy olyan héten, amikor nem vett be fájdalomcsillapítót.

Pszichiáterként sokat gondolkodom azon, hogy mely pszichiátriai gyógyszerek blokkolják a hisztamin receptorokat. Bár erre nem gondolunk, deszámos ilyen gyógyszer blokkolja a hisztamin receptorokat, például az antidepresszánsok közül a Paxil vagy a Paroxetine, és néhány antipszichotikum, mint a Seroquel (quetiapine), a Zyprexa (olanzapine), vagy az Elavil, (amitriptyline), ami egy régimódi antidepresszáns. A pszichiáterek nem szeretik, hogy ezek a gyógyszerek hisztamin receptor blokkolók, mert ezért okoznak fáradtságot. Ez az alvásban viszont segíthet.

Yasmina: Szeretném megkérdezni, hogy mit javasol olyan embereknek, akiknek gyaníthatóan hisztaminnal összefüggő depresszió vagy szorongás tüneteik vannak?

Dr. Georgia Ede: Nehéz a diagnózis, mert nincsenek nagyon jó vizsgálatok. A legpontosabb a karcolásos bőrteszt (prick teszt), de még az sem elég pontos. A legjobb az alacsony hisztamin tartalmú étrend, aminek során kiderül, hogy valóban jobban érzi-e magát az illető. Már két hét alatt lehetnek eredmények. A természetes és friss ételek fogyasztása döntő és az étkezési napló is kulcsfontosságú. Ez az első lépés. Ha javulás érzékelhető, akkor már sokkal több kontrollunk van a fölött, hogy érezzük magunkat. Ha tudom, hogy csúcsformában kell lennem, akkor nagyon szigorúan betartom, máskor néha engedékenyebb vagyok, de tudom előre, hogy mire számíthatok.

Yasmina: Én néha direkt ettem magasabb hisztamin tartalmú ételeket, ha hosszan ébren kellett maradnom. Az egyik legrosszabb dolog, amit valaha magam ellen tettem, hogy szinte mindazt az előbb említett pszichiátriai gyógyszert szedtem és később tudtam meg, hogy a pilóták is ezeket kapják, ha sokáig ébren kell maradniuk. Az elmúlt években kimutatták, hogy ezt a hatásukat többek között az agy hisztamin szintjének megnövelésével érik el.

Dr. Georgia Ede: Érdekes, ezt nem is tudtam. Igen, a Provigilt az éberség fenntartására írják fel.

Yasmina: Carmine Pariante londoni pszichiátert idézték a The Daily Mail-ben, amint ezt nyilatkozta: "Öt-tíz éven belül lehet, hogy lesz egy olyan teszt, amivel meg lehet mérni a depressziósok gyulladásszintjét, hogy aszerint lehessen kezelni őket."

Dr. Georgia Ede: Az nagyon jó lenne.A gyulladás és a depresszió közötti kapcsolat nagyon erős. (erről itt olvashat) Sőt, a gyulladás és a skizofrénia, és a bipoláris zavar között is (erről itt olvashat). De egy gyulladáscsökkentő étrend, friss, természetes, szezonális ételek, és különösen a cukor kerülése óriási javulást eredményezhet. A legtöbb kóros krónikus állapot összefügg a láthatatlan gyulladással, a magas citokinszinttel. Nagyon jó lenne, ha érzékenyebb tesztjeink lennének ennek a kimutatására.

Yasmina: Az alacsony hisztamin tartalmú étrend nagyon jó, de még fontosabb, hogy tényleg természetes, tiszta ételeket együnk.
Dr. Georgia Ede: Pontosan. Szerintem mindkettő nagyon fontos, mert egymást erősítik.

Yasmina: Köszönöm, hogy eljött, Dr. Georgia Ede. Mindenkinek szívből ajánlom a weboldalát, a diagnosisdiet.com-ot.
Dr. Georgia Ede: Én köszönöm. /Megjelent: Tények és tévhitek/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég