AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2023.11.18. 14:30

AGYÉPÍTŐK – HOGYAN GYÓGYÍTJA ÉS VÉDI AGYUNKAT AZ EGÉSZSÉGES BÉLFLÓRA – EGY ÉLETEN ÁT?

(Ez az összefoglaló dr. David Perlmutter és Kristin Loberg ‘Brain Maker. The Power of Gut Microbes to Heal and Protect Your Brain – and Your Life’ című könyve - alapján készült.)

A MIKROBIOM (ZAVARA) ÉS AZ AGY
Az Agyépítők részletesen bemutatja az emberi bélrendszerben élő összetett mikrobiomot és annak hatását az agyra. Az Alzheimer-kór, a hangulatzavarok, a figyelemhiányos hiperaktív zavar (ADHD), a szklerózis multiplex, az autizmus és más betegségek növekvő aránya a bélben megtelepedő több ezer mikroorganizmus, elsősorban baktériumok egyensúlyhiányához kapcsolódik.

A mikrobiom zavara már a születéskor elkezdődhet a császármetszéssel született gyermekek esetében, mivel ezek a csecsemők nem veszik át anyjuk mikrobiomjának jellemzőit a szülőcsatornából. Ehelyett a bőrrel való érintkezésből vesznek fel kevésbé hasznos baktériumokat.

Továbbá a mikrobiom zavaraihoz vezethet a gazdag nemzetek ultra-tiszta, antibiotikumokkal terhelt, nagy stresszhatással járó életmódja és rostszegény étrendje, valamint a környezeti mérgeknek való kitettség is.

Az Agyépítők korrekciós intézkedéseket ír elő a mikrobiom javítására, beleértve egy heti minta menüt és recepteket. Ezek alacsony cukortartalmúak (hogy segítsenek a gyulladások megfékezésében) és alacsony glutén tartalmúak (mivel a glutén miatt a bél elveszíti integritását, és a baktériumok olyan helyekre szivárognak be, ahová nem tartoznak).

A magas rosttartalmú ételek szintén kulcsfontosságúak, mert táplálják a bélbaktériumokat, segítenek a cukor szabályozásában és megelőzik a szivárgó bél szindrómát. Szintén fontosak a prebiotikumok (szénhidrátok, amelyek nem emészthetők, de táplálékot nyújtanak a probiotikumok számára), mint például a hagyma és a fokhagyma, az erjesztett élelmiszerekben található probiotikumok (élő baktériumok és élesztők), valamint az egészséges zsírok.

Olyan étrend-kiegészítők, amelyek Lactobacillust és Bifidobacteriumot (jó bélbaktériumokat) tartalmaznak, szintén ajánlottak. A betegeknél szükség lehet probiotikus beöntések alkalmazására, amely még a mikrobiomzavar súlyos eseteiben is jelentős javulást eredményezhet.

AZ AGYHOZ KAPCSOLÓDÓ BETEGSÉGEK ÉS A MIKROBIOM KAPCSOLATA

A modern orvostudomány számos sikere ellenére kevés előrelépés történt az aggyal kapcsolatos állapotok (köztük az Alzheimer-kór, az autizmus, az ADHD, a demencia, a depresszió, a hangulatzavarok, a migrén, a szklerózis multiplex és a Parkinson-kór) kezelésében és megelőzésében. Az élen járó tudományok felfedezik, hogy az agyhoz kapcsolódó betegségek kapcsolatban állnak a bélrendszerrel, különösen a gyulladás és a szabad gyökök által okozott károk elleni küzdelemmel kapcsolatban. Ezek a felfedezések, amelyek egészen a székletanyag-átültetés alkalmazásáig terjednek a mikrobiom javítására, forradalmasítani fogják az orvostudományt.

Minden emberben legalább 360 mikroba él, a legtöbbjük a bélben. Mindegyiknek saját DNS-e van, és együtt alkotják a mikrobiomot, amely kulcsfontosságú az emberi egészség szempontjából. A bélrendszer részt vesz az immunválaszban, a gyulladás elleni küzdelemben, a vitaminok és neurotranszmitterek termelésében és a tápanyagok felhasználásában. Ez hatással van a hangulatra, az immunitásra, a libidóra és az anyagcserére.

Az egészségügyi kihívások jobbra változtathatók a bélrendszer állapotának javításával. A fent felsoroltakon kívül ezek közé tartozik az asztma, az allergia, a krónikus fáradtság, a cukorbetegség, a súlyproblémák, a memóriaproblémák, a bélrendszeri rendellenességek, az álmatlanság, az ízületi gyulladás, a magas vérnyomás, a krónikus élesztőgombás fertőzések, a rossz lehelet és a bőrproblémák.

Az egészséges bélrendszer érdekében az embereknek prebiotikumokat (például hagymát és fokhagymát) valamint probiotikumokat kell fogyasztaniuk, amelyek az erjesztett élelmiszerekben (úgy mint a savanyú káposztában és a joghurtban) találhatók.

Az optimális étrend alacsony szénhidráttartalmú, gluténmentes, magas rosttartalmú, alacsony cukortartalmú, és tele van egészséges omega-3 zsírsavakkal, amelyek olívaolajból, vadon élő halakból és szabadon legeltetett, fűvel táplált állatokból származnak.

A legtöbb bélbaktérium (Firmicutes és Bacteroidetes) olyan baktériumok, amelyek minden emberben előfordulnak. A Firmicutes felé irányuló egyensúlyhiány bekapcsolhatja az elhízás, a cukorbetegség és a szívproblémák génjeit. Ám ez az egyensúlyhiány diétával és böjtöléssel korrigálható.

A cukor, a glutén, a feldolgozott fruktóz, a klóros víz, a fogamzásgátló tabletták, a genetikailag módosított élelmiszerek (GMO), a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) és az antibiotikumok mind káros változásokat okoznak a mikrobiomban, ezért kerülni kell őket. A stressz szintén hatással lehet a mikrobiomra, és ezt is kordában kell tartani.

A magas vércukorszint és a demencia közötti egyértelmű összefüggés ellenére az orvosi közösségen belül eddig keveset foglalkoztak ezzel az információval. Az olívaolaj és/vagy vegyes diófélék fogyasztása bizonyítottan segít az idős betegeknek az emlékezés és a memória javításában.

A tápanyagok felszívódását zavaró glutén és a gyulladás közötti kapcsolat jól ismert. Mindenkinek – még azoknak is, akiknek nincs glutén érzékenységük – érdemes kerülni a glutén tartalmú élelmiszereket.

A hangulatzavarok és a bélbaktériumok közötti kapcsolatot egykor elfogadta az orvostudomány, majd elvesztette népszerűségét, de mostanában újra előtérbe került. A kávé, a kakaó, a vörösbor, a fekete tea és a kurkuma flavonoidokat tartalmaznak, és a mikrobiom kiegyensúlyozása szempontjából prebiotikumként hatnak.
Az egész életen át tartó optimális bélrendszeri egészség érdekében a csecsemőket természetes úton kell megszülni, hogy ki legyenek téve az anya bélbaktériumainak, és szoptatni kell őket. Ez csökkenti az ADHD, a cöliákia és más betegségek kockázatát.

FONTOS EMBEREK
Dr. David Perlmutter floridai neurológus, a Grain Brain (magyar fordításban: Gabonaagy – Életmódprogram) című bestseller szerzője, a prebiotikumok, probiotikumok és a gluténmentes étrend híve.

Perlmutter páciensei: - Carlos 43 éves volt, és hosszú betegség után diagnosztizálták nála a szklerózis multiplexet. Sétapálcával járt és gyengének érezte magát, de probiotikus beöntésekkel és egy Angliában végzett székletátültetéssel (FMT) végzett kezelés után jelentősen felépült.
- Az 56 éves Martina szorongástól és depressziótól szenvedett, de a prebiotikumokkal, probiotikumokkal és gluténmentes diétával végzett kezelés hatására minden gyógyszerét el tudta hagyni.
- A 12 éves Jason autista volt, de a probiotikumok szedése és az FMT után állapota nagymértékben javult. Édesanyja a terhesség végén antibiotikumokat szedett, és Jason maga is sokszor szedte a gyógyszereket.
- Christophernél 13 évesen Tourette-szindrómát diagnosztizáltak. A szindróma tünetei gyakorlatilag eltűntek a probiotikus beöntésekkel való kezelés után.

MIBEN REJLIK AZ AGYÉPÍTŐK SIKERE?
Dr. David Perlmutter floridai neurológus és híres egészségügyi guru kibővíti az életreceptjét az Agyépítők című könyvében, amely a 2013-as bestsellerének, a Gabonaagynak a folytatása.

Az Agyépítők azt a káprázatos új tudományt vizsgálja, amely számos súlyos betegséget a bélbaktériumok, vagyis a mikrobiom egyensúlyának felborulásával hoz összefüggésbe.Az olvasót részletes körútra viszi arról, hogyan működik a bélrendszer, és hogyan lép kölcsönhatásba az aggyal és a központi idegrendszerrel, majd ugyanilyen részletes útmutatást ad arról, hogy mit kell enni és milyen étrend-kiegészítőket kell szedni a gyulladás és a szabad gyökök káros hatásainak leküzdése érdekében.

A könyv első része – amely a bélfolyamatokra összpontosít – tele van igen részletes információkkal, terjedelmes lábjegyzetekkel, valamint hasznos grafikonokkal és táblázatokkal. Az anyag általában jól szervezett és rövid egységekre bontott, az írásmód pedig közérthető és informatív, de az olvasónak mégis sok mindent kell megemésztenie.

Az Agyépítők először részletezi a bélben élő élesztőket, gombákat, őslényeket és baktériumokat, majd a vagus ideg, a mitokondriális DNS, a citokinek, a glutamát, a lipopoliszacharid és még sok minden más szerepét boncolgatja. Ezt a részt kiemelendő, az Agyépítők egy provokatív kvízt ad az életmódról és a táplálkozásról, amely végül frusztrálóvá válik, mert nincs kulcs, amely megmondaná az olvasónak, hogy mit jelentenek a konkrét válaszok. Az egyetlen módja annak, hogy kitaláljuk a megoldást az, hogy alaposan elolvassuk az egész könyvet.

Sok olvasó úgy érezheti, hogy inkább a lényegre térne, és egyből átugrana a Perlmutter- féle étrendre és az általa javasolt táplálék-kiegészítőkre és életmódra vonatkozó ajánlásokhoz. Ezt a kísértést azonban érdemes leküzdeni, mert Perlmutter tanácsainak magyarázatai lenyűgözőek, szemet gyönyörködtetőek, néha ellentmondásosak és időnként egyenesen kellemetlenek, de mindenképpen érdemes elolvasni.

Az elme és bél kapcsolatát már Hippokratész, az ókori Görögország nagy orvosi úttörője is az egészség kulcsfontosságú összetevőjeként ismerte fel, és a történelem során az orosz származású XIX. századi tudós, Élie Mechnikov is népszerűsítette. Később, viszont ahogy a neurológiai tudomány szűken magára az agyra összpontosított, veszített népszerűségből. Sok neurológus még mindig ragaszkodik ehhez a szűk látásmódhoz, sajnos a betegeik kárára. Ez napjainkban kezd megváltozni, bár az új kutatásokból származó felfedezéseket általában csendben jelentik be, és csak lassan jutnak el a nagyközönséghez.

A nemzetközi Humán Genom Projekt például rengeteg nyilvánosságot kap, de kevesen hallottak az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet keretében folyó Humán Mikrobiom Projektről, amely a mikrobiom feltérképezésével és az emberi egészséggel való kapcsolatának vizsgálatával foglalkozik.

Perlmutter azt a feladatot tűzte ki maga elé, hogy a nyilvánosságot tájékoztassa ezekről az új fejleményekről, mert Hippokratészhez és Mechnikovhoz hasonlóan ő is hisz abban, hogy a mikrobiom az emberi test fontos szerveként működik.

A két legradikálisabb új fejleményt a kellemetlen, de még mindig lenyűgöző részek jelentik, amelyek az átültetett székletet és a parazita féregpetéket használó terápiákról szólnak. A székletanyag-átültetés (FMT) forradalmasíthatja az autizmus és más betegségek kezelését azáltal, hogy az egészséges bélből származó jó baktériumokat beöntéssel, illetve olyan eljárásokkal, mint a vastagbéltükrözés vagy akár a székletet tartalmazó tabletták lenyelésével – egyfajta probiotikumként – az egyensúlyhiányos bélbe juttatják.

Bár az FMT-t az Egyesült Államokban csak a kórházakat sújtó Clostridium difficile fertőzés kezelésére engedélyezték, ez az ötlet nem olyan távoli, mint amilyennek hangzik. Más felhasználási módokat is tesztelnek, különösen külföldön, és az Egyesült Államokban megnyílt az első nyilvános székletbank, az OpenBiome.

Úgy tűnik, hogy a parazita féregpetéknek még nincs bankja, de a gyulladásos bélbetegségek (IBD) kezelésére tanulmányozzák őket. A féreg jelenléte megváltoztatja a bélbaktériumok összetételét, és az Agyépítők szerint ez azért működik, mert az IBD összefügghet a túl tiszta környezettel, mivel a világ kevésbé fejlett területein (például a vidéki Afrikában ritka az IBD).

AZ AGYÉPÍTŐK AKTUALITÁSA
Miután az I. részben áttekintette az élettani tényezőket, az Agyépítők a II. részben a környezeti tényezőkre összpontosít, beleértve nemcsak az étrendet, hanem a gyógyszereket, illetve az élelmiszerekben, a háztartási termékekben és a ruházatban található vegyi anyagokat és a stresszt is.

Ezek a kinyilatkoztatások Perlmutter és sok más orvos és tudós szemét is felnyitották, akiknek kutatásait idézi. Különösen igaz ez a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kezelésére, amelyeket ma már annyira összefüggőnek tartanak, hogy egyes szakértők szerint az Alzheimer-kór a cukorbetegség harmadik fajtája.

A mikrobiom és az agy összefüggése megmagyarázza például, hogy az ősi kínai orvoslás a megfelelő gyógynövények (például a ginzeng) használatával miért volt képes a bélbaktériumok módosításával befolyásolni a cukorbetegséget. Lehetséges, hogy a diétás beavatkozás a betegség elsődleges kezelésévé válhat? Perlmutter óvatosan figyelmeztet arra, hogy a kutatások még előzetesek és folyamatban vannak.

Az Agyépítők tele van ilyen figyelmeztetésekkel arra vonatkozóan, hogy az idézett tanulmányok még folyamatban vannak, kezdetlegesek, illetve hogy további kutatásokra van szükség a könyv számos kulcsfontosságú pontjának bizonyításához. Ez is kiemeli azt a tényt, hogy Perlmutter kinyilatkoztatásai nem mind általánosan elfogadottak és néha ellentmondásosak, annak ellenére, hogy gyakran szerepel a televízióban a The Dr. Oz Show-ban és más médiumokban.

Egyes diétás szakértők ezeket a pontokat a tudományos bizonyítékok hiányának, sőt, károsnak bélyegezték, például a magas zsírtartalmú ételek fogyasztásának engedélyezését. Pedig azóta már sok kutatás bizonyította ennek ellenkezőjét: a megfelelő mennyiségű és minőségű zsírok fogyasztása igenis előnyös a szervezetünk számára!

Amint az olvasók túllépnek a miérteken, eljutnak a lényegre, hogy Perlmutter szerint mit kellene enniük. A mikrobiom javítására vonatkozó általános receptek sok hagyományos bölcsességet ötvöznek néhány konkrét ajánlással, amelyek az első részben ismertetett folyamatokhoz igazodnak.

Igyunk sok vegyszermentes (tisztított) vizet, aludjunk jól, kezeljük a stresszt, mozogjunk rendszeresen. Ezeknek a tanácsoknak nagy része a mainstream diéták standardja, de ez nem minden! Ezek a különbségek azok, ahol néhány szakértő azt javasolja, hogy Perlmutter receptjét ne szó szerint építsük be a mindennapjainkba, hanem azokat alapul véve alakítsuk a saját igényeinknek megfelelően.

Az Agyépítők első része, a Gabonaagy nagy sikert aratott az olvasók körében, ugyanakkor vitákat is kiváltott. Az Agyépítők minden bizonnyal ugyanezt fogja tenni. Az olvasóknak maguknak kell eldönteniük, hogy Perlmutter tanácsaiból mennyit akarnak beépíteni saját életmódjukba.

AZ AGYÉPÍTŐK TANÁCSAI
Az erjesztési folyamat a káros cukrokat alkohollá vagy szén-dioxiddá, valamint szerves savakká változtatja. Az ideális étkezés magas rosttartalmú, alacsony cukortartalmú gyümölcsökből és zöldségekből, omega-3 zsírsavakból áll, amelyek olyan forrásokból származnak, mint az olívaolaj és a lenmag, valamint fermentált fehérjéből.

A természetes források közé tartozik az élő forrásból származó joghurt, a kefir, a kombucha tea, a koreai alapanyag kimchi, a savanyú káposzta és a savanyúságok, valamint a szabad tartásból származó tojás, hús és hal. Prebiotikumokat kell hozzáadni hagyma, nyers fokhagyma, nyers póréhagyma, nyers spárga és néhány más zöldnövény formájában
.

A feldolgozott élelmiszereket kerülni kell, még akkor is, ha a csomagolásukon az áll, hogy gluténmentesek, a vizet pedig szűrni kell. Műanyag csomagolást és teflonbevonatú serpenyőket és edényeket nem szabad használni.

Ezen ajánlások némelyike (mint például a tojás fermentálása és a nyers póréhagyma fogyasztása) talán kissé nehezen emészthető, de az Agyépítők enged némi mozgásteret, amíg az általános irányelveket betartják.

Azok számára, akik túl messzire tévednek, a szigorú diétához való visszatérés újraindítja a bélrendszer egészségét. A legtöbb olvasó számára szintén üdvözlendő lesz a csokoládé, a kávé, a fekete tea és a vörösbor mérsékelt fogyasztására vonatkozó ajánlás, amelyek mindegyike antioxidáns.

A stevia édesítőszer megkapja a Perlmutter-pecsétet, akárcsak öt alapvető Lactobacillus és Bifidobacterium étrend-kiegészítő, valamint néhány további lehetőség (például a D-vitamin és a kurkuma). Az általános diétás áttekintés után az Agyépítők hétnapos étkezési tervet és recepteket mutat be, többek között azt is, hogyan kell tojást erjeszteni és kefirt készíteni.

A program azt ajánlja, hogy 24 órás böjtöléssel kezdjünk, hogy lelassítsuk az öregedési folyamatokat és bekapcsoljuk a szervezet zsírégetőit, valamint egy probiotikus beöntéssel, amelyhez részletes utasításokat is mellékel.

Furcsa módon azonban nincs szó a program adaptálásáról azok számára, akik a vegán vagy vegetáriánus életmódot választják. Azonban elképzelhető, hogy ez lesz Perlmutter megjelenő következő könyvének témája. Mindenki más számára az Agyépítők jó tanácsok, némi tudomány, valamint étrend- és étrend-kiegészítő ajánlások keveréke, amelyek mindenképpen figyelmet érdemelnek. Dr. David Perlmutter könyve magyarul is megjelent, Agyépítők címmel. Előzménye, a Gabonaagy című könyv is elérhető magyar nyelven. (Forrás: cleaneating.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.12.23. 21:13

HOMOCISZTEIN – CSENDES VESZÉLY. MI MINDENÉRT FELELŐS?

Szív- és érrendszeri betegségekben szenved vagy más civilizációs betegségek gyötrik? Magas a vérnyomása? Úgy érzi, hogy a koránál idősebbnek látszik? Világítson rá a vér homocisztein szintjére!

Miért éppen a homociszteinre? Mivel a homocisztein szintje a vérben néha aránytalanul megnövekedik és hasonlóan, mint a koleszterin, lerakódik az erekben. A szervezetben lecsökken a vér áramlási sebessége és mivel szervezetünkben az elégséges vérkeringésnek tisztító funkciója van, így a kevésvérűség a szervezetben a toxinok lerakódását okozza. Szervezetünk korábban kezd öregedni és az egyes rendszerek nem tudják megfelelően betölteni funkcióikat. Valószínű, hogy még nem hallott a homociszteinről, ez nem csak az orvosi körökben ismeretlen fogalom. Ezt az anyagot 1932-ben a Nobel-díjas Vincent Du Vigneaud fedezte fel és ként tartalmazó mérgező aminosavként definiálta.

Impulzus a kutatáshoz – ateroszklerózisos változások a gyermekek ereiben

36 évvel később prof. Dr. Kilmer McCully, a Massachusetts General Hospital patológusa és a Harvard Egyetem professzora által kiadott tanulmány indította el a homocisztein hatásainak kiterjedt kutatását, aki több korán elhalálozott gyermek boncolása során súlyos ateroszklerózisos változásokat mutatott ki az ereikben. Az ateroszklerózis olyan előrehaladott állapotban volt náluk, mint az ebben a betegségben szenvedő időseknél. Dr. McCullyt lefoglalta az a tény, hogy az ateroszklerózisos plakk nem tartalmazott lipideket, viszont a homocisztein értéke magas volt.

A gyermekek egy homociszteinuria nevű genetikai rendellenességben szenvedtek. Ez az észrevétel ösztönözte Dr. McCullyt az ateroszklerózis és a magas homocisztein szint közötti összefüggések kutatására. Ő volt az első orvos, aki felhívta a figyelmet arra, hogy szoros kapcsolat áll fenn a vérben megnövekedett homocisztein koncentrációja (hiperhomociszteinémia) és a szívinfarktus között. Hipotézise a szakemberek között eszmecserét váltott ki és a megemelkedett homocisztein szint kutatását ösztönözte. A kutatók számos klinikai és epidemiológiai vizsgálatok során figyelték az összefüggéseket a megemelkedett homocisztein értékek által károsított erek belső falai és az ez által okozott kardiovaszkuláris betegségek között.

Rejtett veszély más betegségek kialakulásának szempontjából

A szakértők egyben nagy figyelmet fordítottak a megemelkedett homocisztein szint lehetséges részesedésének a fizikai és mentális öregedés felgyorsulásán, a meggyengült immunrendszeren és a csökkentett vérképzésen. Megfigyelték POTENCIÁLIS HATÁSÁT más civilizációs betegségek kialakulására - elhízás, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségek, ekcéma, migrén, csontritkulás, SCLEROSIS MULTIPLEX, kognitív rendellenességek, depresszió, Parkinson-kór és az Alzheimer-kór.

Figyelték továbbá a megemelkedett homocisztein szint hatását az idegrendszer embrionális fejlődésére. És figyelemre méltó eredmények értek el. Az egészségügyi problémákkal küzdő megfigyelt pácienseknél a megemelkedett homocisztein szint a vérben, mint egy hibás összekötő kapocs képződik az emberi intracelluláris mechanizmusnak egy fontos biokémiai ciklusában, melynek feladata, hogy a sejtekben lejátszódó kémiai folyamatoknak elengedhetetlen részeket juttasson el, amelyek szükségesek az élet fenntartásához. A ciklus megfelelő funkciója mellett a homocisztein élettartama nagyon rövid.

Viszont, ha rendellenesség lép fel, akkor a sejtekben felgyülemlik és átjut a vérbe ahol a már említett károkat okoznak. Hirtelen felelős lesz az oxigén ellátásért, az erek belső falának károsodásáért, a szabályozott energiaképződésért, némely kulcsfontosságú metabolitok szintéziséért és újrahasznosításáért és a sejtek osztódásáért. Roncsoló hatást gyakorol a kötőszálakra, amelyek erősítik a bőrt - lebontja a kollagén képződését és elkezdődik a ráncok gyors kialakulása. Megemelkedett szintje a terhesség alatt felelős az idegcső rendellenességek kialakulásáért a csecsemőknél az embrionális fejlődés során. Azt is kimutatták, hogy több autista gyermeknél a homocisztein metabolikus átváltozásának folyamata zavart. Azoknál az embereknél, akiknek magasabb a homocisztein szintjük a vérben, csökkent gondolkodást alapítottak meg, függetlenül az életkoruktól. Ez a körülmény minden vizsgált esetben a krónikus intoxikációnak tulajdonítható, amely súlyos következményekkel jár ...

Miért felelős az alattomos homocisztein?
Bár a homociszteint majdnem egy évszázaddal ezelőtt a Nobel-díjas Vincent Du Vigneuad, mérgező aminosavként definiálta, mégis csak napjainkban több vizsgálat kiértékelését követően állapították meg a kutatók, hogy miben rejlik toxicitása és biokémiai agresszivitása. A szervezetben való metabolikus rendellenességében! A homocisztein, amely a vérben természetesen áramlik, az egészséges szervezetben az enzimatikus reakciók során gyorsan metabolizálódik aminosavakká metioniné vagy ciszteiné, hogy megakadályozza annak felhalmozódását a véráramban.

A metioninra való átalakuláshoz B12 ÉS B9 VITAMINOKRA (FOLSAVRA) VAN SZÜKSÉG. HA EZEK A VITAMINOK, amelyek fontosak az enzimatikus reakciók megfelelő lefolyásához, HIÁNYOZNAK A SZERVEZETBEN, AKKOR TESTÜNK NEM KÉPES ÁTALAKÍTANI A TOXIKUS HOMOCISZTEINT NEM TOXIKUS METIONINRA. A HOMOCISZTEIN CISZTEINRE VALÓ ÁTALAKULÁSA CSAK B6-VITAMINNAL SEGÍTSÉGÉVEL LEHETSÉGES. Nélküle az enzimatikus reakció, amely a toxikus homocisztein a nem toxikus ciszteinre való átalakulásához szükséges, nem megy végbe és így a vérben megnövekszik a toxikus homocisztein szintje. Ezért A HOMOCISZTEIN HÁROM B-VITAMIN, A B12, A FOLSAV ÉS A B6 ELLENŐRZÉSE ALATT ÁLL. A legtöbb fiatalnál és közép generációnál a szintje 10–12 μmol/l-nél mozog, viszont a növekvő életkorral gyakran megnövekedik. A legutóbbi vizsgálatok alapján a szívrohamok 10-12%- át és a stroke 30-40%-át okozza.

Hol keressük a homocisztein anyagcsere zavarainak okait?
Számos okból keletkezhet, amelynek a mai napig senki sem tulajdonított nagyobb jelentőséget. Legmarkánsabb a külső tényezők hatása - a civilizációs változások étrendünk szerkezetében. Annyira megváltozott, hogy megállította a sejtek fontos tápanyagokkal való ellátását. Az étrendünkben való változások az elmúlt évtizedekben felgyorsultak, főleg az állati fehérjék arányának jelentős megnövekedésével, amelyből maga a homocisztein keletkezik. JELENTŐSEN LECSÖKKENT A MAGAS MINŐSÉGŰ, NÖVÉNYI EREDETŰ TÁPLÁLÉKOK BEVITELE SZERVEZETÜNKBE, AMELY A VITAMINOK MENNYISÉGÉNEK NYOLCVAN SZÁZALÉKÁT JELENTI, BELEÉRTVE A B12-VITAMINOKAT, A FOLSAVAT ÉS A B6-OT, AMELYEK SZÜKSÉGESEK A FELESLEGES HOMOCISZTEIN LEBONTÁSÁHOZ! Ezen kívül ezek a vitaminok könnyen elpusztulhatnak a hő- és egyéb feldolgozás következtében. A táplálékunkban maradt vitaminok töredékei nem képesek biztosítani az anyagcsere megfelelő működését. Ezen kívül étrendünk sok állati fehérjét tartalmaz húsból, baromfiból és tejtermékekből. Így vérünkben halmozódik a homocisztein, ami a szövetek károsodását okozza.

Viszont nem hanyagolhatóak el a belső tényezők sem: a homocisztein átváltozásainak biokémiai ciklusának szabályozása genetikailag kódolt és nem képes alkalmazkodni a mai igényekhez, amelyet megpróbálunk gyakorolni rá. Ennek következtében genetikai eltérések keletkeznek – klinikai vizsgálatok eredményeinek kiértékelése alapján kimutatták, hogy a paciensek 30%-a, akiknél megnövekedett homocisztein szintet észleltek, azok a homocisztein metabolizmusáért felelős módosított gének hordozói. Mindkét tényező eredményeként a homocisztein metabolizmusában rendellenesség lép fel, ami a korral fokozódik és a szervezet krónikus, többnyire elmélyülő intoxikációjával jelentkezik. Külsőleg olyan betegségekkel jár, amelyek okait máig nem értettük.

Hatékony megelőzés – vitaminterápia természetes antihomocisztein komplexxel
Az emberi szervezet egy különösen komplex rendszer, amely különleges képességgel rendelkezik, számos rendkívüli teherrel képes megbirkózni. A kor előrehaladtával azonban ellenállása jelentősen csökken, bizonyos enzimek vagy biovegyületek termelődésével együtt (pl. Q10 koenzim). Ezek közvetlen hatása nyilvánvaló, amely megmutatkozik a fizikai és a mentális egészségünkön – kialakul az időskori demencia, valamint egyéb mentális zavarok, Alzheimer-kór vagy a Parkinson-kór.

Az orvosok rámutatnak arra a tényre, hogy ha képesek lennénk fenntartani szervezetünkben az alacsony homocisztein szintet és teljes teljesítményre ösztönzi a biokémiai folyamatokat, akkor mattot adhatnák a zaklató civilizációs betegségeknek, ill. részben elkerülhetnénk őket. Az orvosok rámutatnak a megelőzés fontosságára és a B-vitaminok mennyiségének megfelelő bevitelére a szervezetbe étrend-kiegészítők általpl. a (terméknév törölve) antihomocisztein komplex természetes étrend-kiegészítő formájában – (…) kutatók által kifejlesztett B6, B12 és folsav egyedi szinergikus hatásával!

A homocisztein célzott csökkentése a vérben stimulálja az immunrendszert és így segít a szív- valamint más betegségek elkerülésében. Például, pozitív hatással van a ischaemiás szívbetegség, szívinfarktus, magas vérnyomás kialakulásának csökkentésére, és pozitívan befolyásolja szervezetünk ellenállását a rákos betegségek kialakulása ellen. A terhesség alatt segít megelőzni a korai vetélést és a gyermek idegrendszeri zavarainak kialakulását. Hozzájárul az autisztikus rendellenességek javításához, különösen azoknál a beteg gyermekeknél, akiknél korai öregedést diagnosztizálták a megemelkedett homocisztein szint miatt. A neurodegeneráció és a demencia megelőzése esetén is hatásos, pozitívan befolyásolja a kognitív rendellenességeket. Segítséget nyújt a szervezet létfontosságú funkcióinak működésében – lassítja az öregedési folyamatot, és növeli az általános vitalitást és az életminőséget idősebb korban. A kutatók nemcsak a magas kor elérésére törekednek, de szeretnék, ha az idős kort jó egészséggel élveznénk. (Forrás: Jamieson szakmai cikkek)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.12.08. 20:58

Dr. Joseph Mercola: A gyógyszer-mellékhatások száma exponenciálisan nő
-(Forrás: Dr. Joseph Mercola: Pharmaceutical Adverse Reactiona Are Skyrockerting, Fordította: Czárán Judit)
A gyógyszerek okozta káros mellékhatások száma meredeken emelkedik, ennek okaival és következményeivel nem árt tisztában lenni.

DIÓHÉJBAN
• A Liverpooli Egyetemi Kórház adatai szerint a 2004-es 6,5%-ról 2021-re 18,4%-ra emelkedett a gyógyszermelléhatások miatt bekerült betegek száma. Becslések szerint ez több mint 2 milliárd fontot (2,45 milliárd dollárt) emészt fel évente.
• Az amerikai Egészségügyi Minisztérium szerint a gyógyszertúlfogyasztás "Amerika másik nagy drogproblémája", hiszen például az idős felnőttek 42%-a ötnél több gyógyszert szed napi rendszerességgel, ami évi 62 milliárd dollár fölösleges pluszkiadáshoz és becslések szerint 150 000 ember korai halálához vezet.
• Vizsgálatok szerint már a meg nem sem született gyerekek is ki vannak téve az autizmus kockázatát. 2014-ben 10 000 kisgyereket kezeltek gyógyszeresen ADHD miatt, és 249 669 nulla és egy éves kor közötti csecsemőnek írtak fel szorongáscsökkentőt.

A gyógyszerek használatának története a Carnegie Alapítvány által megrendelt 1910-es Flexner-jelentéssel kezdődött; ez vezetett az alternatív gyógyászat démonizálásához és az eugenika felvirágzásához, illetve az ember genetikai úton történő tökéletesítésének tanulmányozásához.
• A gyógyszeripar ezt követő gyors pénzügyi felfutása is nagyban hozzájárult a többszörös gyógyszerszedés kialakulásához, mivel az orvosképzést nagymértékben befolyásolta, hogy a gyógyszeripartól kaptak támogatásokat illetve kutatási pénzeket. Vagyis, ha jót akar magának és a szeretteinek, figyeljen a jelekre, amik arra utalhatnak, túl sok gyógyszert szednek.


Egy 2022. július 4-én online publikált kutatás sokkoló adatokat közölt arról, hogy az Egyesült Királyságban drámai mértékben megnőtt a káros gyógyszer-mellékhatások száma. (1) Ezek jelentős része a felírt gyógyszerek számával függött össze.
A gyógyszer túlfogyasztást más néven "polifarmáciának" is nevezik, és a probléma az elmúlt évtizedben vált lavinaszerűvé, ahogy a Big Pharma egyre újabb és újabb gyógyszereket fejleszt ki. Állításuk szerint azért, hogy meghosszabbítsák az emberek életét, valójában azért, hogy tovább növeljék a bevételeiket.
Ha a cél tényleg az lenne, hogy az emberek egészségesebbek legyenek, akkor az orvosok az életmód megváltoztatására helyeznék a hangsúlyt, és csak a második vagy a harmadik lépésként ajánlanák a gyógyszereket. De nem így szokott történni. Hanem az, hogy az első lépést egyszerűen átugorják, és az orvos rögtön gyógyszert ír fel a betegnek, sokszor többet is egyszerre.

Ha valaki több gyógyszert szed egyszerre, azt polifarmáciának nevezik. A kifejezést gyakran használják, ám definíciója vitatott.(2) Egy cikk szerint a polifarmácia szót már "több mint százötven évvel ezelőtt is használták több gyógyszer egyidejű szedésére, illetve a túl sok gyógyszer fogyasztására."(3)
Bármi is legyen a polifarmácia szó eredete, abban mindenki egyetért, hogy a lényege az, hogy a betegekkel túl sok gyógyszert szedetnek. Az Amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) szerint "a polifarmácia, amin többnyire öt vagy több receptköteles gyógyszer egyidejű szedését értik, elsősorban az idős, gyakran több krónikus betegségben szenvedő embereket érinti"(4)

Többféle gyógyszert szinte mindig többféle krónikus betegség egyidejű kezelése céljából ír fel az orvos. Csakhogy ezeknek a szereknek vannak mellékhatásaik, amelyek további egészségügyi problémákat okozhatnak, és akár halálhoz is vezethetnek. Az említett tanulmány eredményei rámutatnak, milyen égető szükség lenne a receptfelírási szokásos újragondolására ahhoz, hogy valódi változást érjünk el a lakosság egészségi állapotában.

A polifarmácia káros gyógyszer-mellékhatásokat okozhat
A tanulmány alapjául szolgáló adatok két orvostól származnak, akik egy hónapon keresztül kísérték figyelemmel a kórházban fekvő betegek kórlapjait. Ezt a követéses megfigyeléses vizsgálatot a kutatók a Liverpooli Egyetemen és a Bangor Egyetemen publikálták. A vizsgálat során a Liverpooli Egyetemi Kórházba felvett 1187 beteg kórlapjának adatait tekintették át.
Az eredmény megerősítette az eredeti, 2004-ben publikált tanulmány megállapításait, és az derül ki belőle, hogy a betegek 6,5%-a valamilyen gyógyszer-mellékhatás következtében kerül kórházba. (6) A jelenlegi vizsgálatban a megfigyelők azon betegeket számát rögzítették, akik valamilyen gyógyszer-mellékhatás miatt kerültek kórházba, és 24 óránál hosszabb ideig tartottak benn őket. A kimeneti mérőszámok a halálozás, a többszörös megbetegedés és a polifarmácia voltak.

Ezen kívül becsléseket végeztek az angliai Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) számára a kezelések várható költségeiről. Vizsgálatuk során 218 olyan beteget azonosítottak, akiket valamilyen gyógyszer-mellékhatás kapcsán vettek fel a kórházba, ami 18,4%-os gyakoriságnak felelt meg. (7) Az esetek 90,4%-ában a kórházba kerülés közvetlenül a gyógyszer-mellékhatás következménye volt.

A kutatók azt találták, hogy a mellékhatást mutató betegek átlagosan több gyógyszert szedtek és több társbetegségben szenvedtek, mint azok, akiknél nem jelentkezett mellékhatás. Azok, akiknél mellékhatás lépett fel, átlagosan 10,5 gyógyszert szedtek, míg azok, akiknél nem lépett fel mellékhatás, csak 7,8-at.
Azok a gyógyszerek, amelyeknél leggyakrabban léptek fel kórházi kezelést igénylő mellékhatások, a szteroid inhalátorok, a protonpumpa-gátlók, a vérnyomáscsökkentők, a vízhajtók, a vérhígítók, valamint kemoterápiás szerek voltak. A kutatók szerint a 218 gyógyszer-mellékhatás következtében kórházi kezelésre szorulók 40,4%-ánál a kórházba kerülés elkerülhető, vagy valószínűleg elkerülhető lett volna. A betegek átlagosan 6 napot töltöttek a kór-házban.

A szakemberek úgy vélik, hogy ez "komoly terhet ró mind a betegekre, mind az egészségügyi szolgáltatókra, annak összes anyagi vonzatával együtt."(8) Ezen káros hatások megelőzése érdekében - mondják - "elsődleges célként a polifarmácia csökkentését kell kitűzni". (9)

Ahogy Rostam Osanlou, klinikai farmakológus mondja: "A kutatásainkból az derül ki, hogy a gyógyszerek káros mellékhatásai komoly megterhelést jelentenek mind a betegek, mind a kórházak számára, ami rengeteg pluszköltséget ró az NSH-ra (évi 2 milliárd fontot [2,45 milliárd dollárt]), úgyhogy megfelelő változtatásokkal egyszerre lehetne javítani a betegek helyzetén, és pénzt spórolni a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatnak."(10)
Amerika második legsúlyosabb drogproblémája.

A Health Affairs a túlgyógyszerezést, illetve a polifarmáciát "Amerika második legsúlyosabb drogproblémájának" nevezi."(11) Az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) beszámolója szerint (12) 2015- 2016-ban az amerikaiak 45,8%-a nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt 30 napban vett be egy vagy több receptköteles gyógyszert. Ugyancsak a CDC adatai szerint (13) 2015 és 2018 között az emberek 48,6%-a mondta, hogy az elmúlt egy hónapban szedett legalább egy receptköteles gyógyszert.

Azok aránya, akik három vagy több vényköteles szert szedtek, már "csak" 24% volt, és 12,8% használt öt vagy annál több ilyen gyógyszert. A Lown Institute 2019 áprilisában (14) kiadott beszámolója szerint a polifarmácia az Egyesült Államokban már-már járványos méreteket öltött. Az ő adataik szerint:(15)

• 2018-ban öt millió felnőtt amerikai kereste fel orvosát, vagy került kórházba gyógyszer-mellékhatások miatt.
• Az idős emberek 42%-a öt vagy annál több vényköteles gyógyszert szed.
• 20 év alatt a polifarmácia 200%-kal nőtt
• 10 év alatt 62 milliárd dollárt költöttek olyan kórházi kezelésekre, amelyek elkerülhetők lettek volna.
• Becslések szerint az elkövetkező 10 évben 150 000 ember fog idő előtt meghalni káros gyógyszer mellékhatások következtében.

Ezek döbbenetes számok, különösen, ha még azt is hozzávesszük, hogy mi történhet akkor, ha ezek a gyógyszerek a COVID-vakcinával, illetve az annak hatására a szervezet által termelt tüskefehérjékkel lépnek interakcióba. De sajnos hiába okoz a gyógyszer-túlhasználat széles körű károkat, a problémáról sok közegészségügyi szakember, gyakorló orvos és döntéshozó még mindig nem hajlandó tudomást venni.

Az életkor is nagyon fontos tényező. 2017-ben a U.S. Pharmacist (16) azt írta, hogy bár a 65 év felettiek csak 13%-át teszik ki a populációnak, a vényköteles gyógyszerek 30%-át nekik írják fel. Ám az ő definíciójuk szerint a polifarmácia csak akkor jelent problémát, "ha a gyógyszeres kezelés oka nem egyértelmű, ha a gyógyszert más gyógyszerek mellékhatásainak kezelésére adják, ha az adagolás és az időzítés túl bonyolult, vagy ha a gyógyszerek kölcsön-hatásba lépnek egymással."(17)

Leggyakrabban a metabolikus szindróma kezelésére (18) használnak egyidejűleg többféle gyógyszert. Egy 2019-es vizsgálat (19) szerint a 60-79 éves korosztály 83,6%-a szed egy vagy több vényköteles gyógyszert, ez az arány a 40-59 év közöttieknél 59,5%. 2021-ben az Öregedés Nemzeti Intézete (National Institutes on Aging) (20) arról ír, hogy a több krónikus betegségben szenvedő idős emberek kezelése még mindig súlyos problémát jelent, és még mindig keresik a kezelés és az életminőség javításának legjobb módját.

A CDC 2009 és 2016 közötti Országos Ambuláns Ellátási Felmérésére hivatkozva, amely felmérés a lakosság 65,1%-ánál mutatta ki a polifarmáciát, egy 2021-ben publikált tanulmány (21) a gyógyszerészek szerepének kibővítését javasolja "a gyógyszeres terápia meghatározásában és a gyógyszerek biztonságosságának nyomon követésében".
A gyerekeket is érinti a túlgyógyszerezés

Bár többnyire az idősebb emberek szednek túl sok gyógyszert, a túlgyógyszerezés káros hatásai a még meg sem született gyerekeket is érinthetik. Egy, a BMJ által 2013-ban publikált tanulmány (22) szerint a magzat SSRI-knek (szelektív szerotonin visszavétel gátlóknak), illetve nem szelektív monoamin-visszavétel-gátlóknak, triciklikus antidepresszánsoknak) való kitettsége az anyaméhben növeli "az autizmus spektrum zavar, különösen a szellemi fogyatékossággal nem járó autizmus) kockázatát."(23)

2014-ben a New York Times (24) arról számolt be, hogy a CDC adatai szerint 10 000 2-3 év közötti kisgyereknek írtak fel gyógyszert figyelemhiányos hiperaktivitás zavar (ADHD) miatt. Gyógyszeres kezelésükre a gyermekpopuláció számára megállapított irányelvek ellenére került sor. Bár ezek a számok is magasak, eltörpülnek az Emberi Jogok Állampolgári Bizottságának 2014-es adatai mellett (25) , amelyek szerint 2014-ben több százezer kisgyermeknek írtak fel pszichiátriai gyógyszereket, köztük 274 000 nulla-egy éves kor közötti csecsemőnek is! Velük a bizottság által feltárt adatok szerint a következő gyógyszereket szedették:(26)

• 249 669 baba kapott szorongáscsökkentőket (Xanaxot, Rivotrilt vagy Loranxilt)
• 26 406 antidepresszánsokat (Prozacot, Zoloftot vagy Paxilt)
• 1 422 ADHD ellenes szereket (Ritalint, Adderallt vagy Concertát) és
• 654 antipszicotikumokat (Risperdalt, Seroquelt vagy Zyprexát).

A 2-3 éves korosztályból a Bizottság szerint 318 997 gyerekkel szedettek szorongáscsökkentő szereket, 46102 kapott antidepresszánsokat és 3 760 antipszichotikumokat. Ezek a sokkoló számok teljesen ellentmondanak a józan észnek. Hogy létezik, hogy ennyi kisgyerekkel, sőt csecsemővel szedetnek addiktív és veszélyes tudatmódosító szereket? Ez egészen biztosan túlgyógyszerezés még a szó legszűkebb értelmében is.

A gyógyszer túlhasználat mögött vállalati érdekek keresendők
Az életmód, a táplálkozás, a mozgás és az alvás fontosságát hangsúlyozó holisztikus orvoslással szemben a gyógyszeres beavatkozások csak az elit zsebét tömték ki, a jobb egészség ígéretét azonban nem váltották be. A gyógyszeripar profitjának növekedése is hozzájárul a polifarmácia kialakulásához, hiszen az orvosképzést nagymértékben befolyásolják a gyógyszergyárak által az egyetemeknek juttatott pénzek.

2005-ben egy az NPR (35) által végzett informális megfigyelés szerint az orvosképzés anyagilag erősen támaszkodik a gyógyszeripari vállalatok és az egészségipar más cégeinek az adományaira. Úgyhogy, ha a gyógyszergyárak nem elégedettek azzal, ami a képzésben történik, az a támogatások megvonásához vezethet. 2018-ra a gyógyszeripari cégek már nyíltan és aktívan törekedtek partneri kapcsolatok kiépítésére az egészségügyi szakemberek képzésével foglalkozó iskolákkal és egyetemekkel.(36)

A Big Pharma létrejötte a Flexner-jelentés megjelenése után kezdődött, amikor Rockefeller és a Carnegie Alapítvány felismerte, mekkora hatalommal jár, ha az orvostudományt monopolizálják annak érdekében, hogy a kezelések az okok helyett kizárólag a tünetek megszüntetésére összpontosítsanak. Viszont azáltal, hogy a betegekkel a tüneteik enyhítésére tablettákat szedetnek, megnő a gyógyszer-mellékhatások száma, ami még több receptköteles szer felírásához vezet.

A Commonwealth Fund (37) szerint az az ország, ahol a modern orvostudomány megszületett - és ez nem más, mint az Egyesült Államok - egy főre vetítve többet költ vényköteles gyógy-szerekre, mint bármely más magas jövedelmű ország. A polifarmáciának azonban mind pénzben, mind életminőségben igen magasak a költségei. Az alábbi jelek utalhatnak arra, hogy önnek is túl sok gyógyszert írnak fel:(38)

• Többféle orvoshoz jár egyszerre - Azt hihetné az ember, hogy az elektronikus orvosi nyilvántartások korában minden szakorvos tudja, hogy ön milyen gyógyszereket szed. Csakhogy ez nem így van. Lehet, hogy A doktor felír önnek egy szert, majd B doktor egy másikat az első mellékhatásainak kezelésére.
• Új betegség alakult ki önnél - Előfordul, hogy egy betegség gyógyszer kereszthatások vagy fel nem ismert gyógyszer mellékhatások következtében alakul ki. Ezek okozhatnak akár testi, akár mentális tüneteket, például egyensúly- vagy motorikus zavarokat, fáradtságot, szorongást, esetleg indokolatlannak tűnő súlygyarapodást vagy súlyvesztést.
• Ön magas kockázatú csoportba tartozik - Aki többféle betegségben is szenved és elmúlt 65 éves, az magas kockázati csoportba tartozónak számít.
• Hozzáfér jó egészségügyi ellátáshoz - A jó biztosítással rendelkező személyek gyakran többféle orvoshoz is járnak, akik nem ismerik az összes vényköteles gyógyszerüket.
• Nehezen tudja fejben tartani az összes gyógyszerét - ha túl sok gyógyszert szed az ember, gyakran nem emlékszik, melyikből mennyit kell beszednie.

Tegyen lépéseket annak érdekében, hogy önnek vagy a szeretteinek kevesebb gyógyszert kell-jen szedniük, és ezáltal csökkentse a káros gyógyszer mellékhatások kockázatát. Kezdje azzal, hogy összeírja, milyen betegségei vannak, és milyen gyógyszereket szed, köztük a nem vényköteles szereket is. Nézze át ezt a listát a háziorvosával legalább évente egyszer, illetve azelőtt, hogy hazaengedik a kórházból vagy rehabilitációs intézményből.

Bár azt hinné ezt ember, hogy ez a szokásos gyakorlat, de nem. A Medscape egyik kommentárjában Dr. Mark Williams "Allison" nevű betegéről ír, aki valószínűleg polifarmácia okozta mentális betegség miatt került kórházba, és akit a végén "43 vényköteles gyógyszerrel és majdnem ugyanennyi vény nélküli szerrel" bocsátottak hosszú távú gondozásba."(39)

Amikor listát ír a gyógyszereiről, azt is tüntesse fel, hogy ki írta fel őket és mikor, milyen problémára szedi őket, észlelt-e magán valamilyen mellékhatást, és ha igen, mit. Az is fontos, hogy az összes receptjét ugyanabban a gyógyszertárban váltsa ki, mert a gyógyszerész rögtön meg tudja állapítani, hogy felléphetnek-e keresztreakciók az adott esetben a több orvos által felírt gyógyszerei között.

Minden alkalommal, amikor új gyógyszert írnak fel önnek, olvassa el a betegtájékoztatót, és nézzen utána a lehetséges mellékhatásoknak az online forrásokban is. És mindig gondoljon arra, hogy nem biztos, hogy minden gyógyszerre szüksége van a problémái kézben tartásához, amit az orvosok felírnak önnek.

A túl sok gyógyszer az idős embereket a mellékhatások és az egészségi állapot romlásának lefelé tartó spiráljába sodorhatja. Én inkább a holisztikus megközelítést ajánlom, szerintem ahhoz, hogy valódi jóllétet teremtsünk, az egészség alapvető összetevőivel kellene foglalkoznunk, ahelyett, hogy a tüneteket próbálnánk elfedni újabb és újabb tablettákkal. (Forrás: Tények és tévhitek, kép: Borsodonline)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

AJÁNLOTT OLVASMÁNYOK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.09.18. 15:21

https://www.drlenkei.org/az-egyik-legfo ... elfedezes/

Igen, a leírtakat magam is tapasztaltam! A magyar orvosok többsége szorosan kötődik a gyógyszeriparhoz, ami nem gyógyítani, hanem kezelni akarja a betegeket, ebben van a haszna. Gyógyszereiben csekély a hatóanyag, hogy a beteg meg ne haljon, de meg se gyógyuljon. NE HIGGYETEK AZOKNAK A SZIRÉNHANGOKNAK, HOGY A VITAMINOK FELESLEGEK, NEM NEM GYÓGYÍTANAK. Ez hamis vélekedés, az SM igenis remekül kezelhető velük, DE CSAK BIOAKTÍV,vagyis élettani hatás kiváltására alkalmas jól felszívódó szerves vitaminokkal. A patikai szerek többsége szervetlen, oxid, klorid stb. ilyet soha ne vegyetek meg!


A GYÓGYSZERLOBBY CSAPDÁJÁBAN - ajánlott olvasmány

(A miért vannak mellékhatásaik a gyógyszereknek című kérdésre a betegek a legjobb esetben azt a szofisztikált választ kapják, hogy "Nem ahhoz a receptorhoz kapcsolódik, amihez tervezték". Nos, ebben az esetben az ilyen gyógyszer valójában selejt, mert nem úgy működik, ahogyan kellene, mégis piacra dobják és az orvosok felírják, a betegek szedik. Vagy meggyógyítja őket közben a saját immunrendszerük, vagy nem. Ez a Gyógyszerlobby csapdájában című írás okán jutott az eszembe, ami itt érhető el
http://www.szenanatha-hp.fw.hu/hozzaszol1.htm.

Érdemes elolvasni. Hadd mondjam el a saját - tanulságos - példámat. Az SM első, bénulással jelentkező tünetét 1986-ban nálam Lyme-kórnak minősítette egy neurológus és középkori kínzásnak megfelelő vizsgálatokat írt elő /még nem volt MR/. 9 hónapig a nevem nem tudtam leírni. Majd amikor ismét támadtak a tünetek, gyógyszereket kaptam, izomlazítót, keringésjavítót, stb, vitamint alig. Szörnyű volt, egyre romlott az állapotom. Diagnosztizáltak nálam minden tünetet: paraesthesia, izommerevség, izomgyengeség, neuropatia, egyensúlyzavar, stb. Aztán amikor elviselhetetlenségig fokozódtak, és áttértem a táplálkozásterápiára, annak a jótékony hatása mellett sorra elhagytam a gyógyszereket. Elhittem, amit az orvosok mondanak, hogy akkor romlik az állapot. Felkészültem minden rosszra. Megdöbbenésemre az ellenkezője történt: napról-napra - lassan, de folyamatosan - javultam, ahogy a mérgek kezdtek kiürülni a szervezetemből, eltűntek a tünetek. Akkor eszméltem rá, hogy a gyógyszerek gátolták az immunrendszeremet abban, hogy elvégezze a javító-regeneráló feladatai. Testünk ugyanis 7 év alatt teljesen újjáépíti önmagát - Ildikó. )

A tecfidera májkárosodást okozhat

Egy 2017 januárjában publikált kutatás 3 évnyi FAERS-adat áttekintése alapján több olyan esetet talált, ahol az SM kezelésére is használt dimetil-fumarát (azaz a Tecfidera tabletta hatóanyaga) nagy valószínűséggel májkárosodást okozott.

Az összesen 151 találatból 14 esetben volt elég adat ahhoz, hogy valószínű (11) vagy lehetséges (3) ok-okozati összefüggést feltételezhessenek. A májkárosodás mértéke 8 esetben mérsékelt vagy mérsékelt-súlyos, 3 esetben enyhe volt. Egyik esetben sem került sor szervátültetésre vagy halálra, 10 beteg viszont kórházi kezelésre kényszerült. A májkárosodás a gyógyszer szedése után 4 és 302 nap között (átlagosan 101 nap után) jelentkezett, 7 esetben történt 30 napon belül.

A probléma jelentkezésekor minden beteg felhagyott a gyógyszer szedésével, és 13 esetben, ahol volt erről adat, mindegyiküknek helyreálltak a mért értékei. A májkárosodás pontos mechanizmusát a kutatók nem tudták megállapítani, lehetséges okokként a gyógyszerérzékenységet, az autoimmun hepatitist (azaz autoimmun eredetű májgyulladást), illetve a fertőzést jelölték meg.

A Tecfidera betegtájékoztatója jelenleg is rendszeres máj- és vesekontrollt ír elő, a kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy az orvosoknak az esetlegesen előforduló súlyos májkárosodással is számolniuk kell. Mivel ez egy új kutatás, és nem biztos, hogy minden kezelőorvoshoz eljutott már, ha te is Tecfidera tablettát szedsz, érdemes lehet erre rákérdezni az orvosodnál. Bővebben: Liver injury associated with dimethyl fumarate in multiple sclerosis patients (Forrás: esem.hu/a-tecfidera-majkarosodast-okozhat/)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég