https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/index.php?option=com_tssvideo&view=videosite&task=video&id=69&utm_source=54386-F%C5%90%20CRM%20LISTA&utm_campaign=662413--%2004.23.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2064.%20r%C3%A9sz%20kik%C3%BCld%C3%A9se%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol&utm_medium=20724-email&utm_content=-%2004.23.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2064.%20r%C3%A9sz%20kikuldese%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrolA sokszor emlegetett hármas a koncentráció, molekulaforma és a biológiai hasznosulást hogy ha nézzük, akkor a koncentráció az egy mennyiséget meghatározó jellemző, a molekulaforma, a biológiai hasznosulás pedig minőségi. Megpróbáltam egy kategóriát, tehát egy táblázatot alkotni és az anyagokat becsoportosítani, de ez közel sem tökéletes, mert mindig vannak kivételek, de a lényeget azért jól fogja mutatni. Törekedtem ugyanakkor arra is, hogy vásárlói és gyártói szempontokat is beépítsünk, mert, hogy körülbelül így lesz teljesebb a kép.
Tehát két fő kategória jött így létre rossz illetve rosszabb minőségű anyagok, illetve a jó és jobb minőségű anyagok. Ezt a kategóriát két fő részre osztottam, az egyik a nagyon olcsó anyagok, ide akár a biológiailag káros molekulaformák is, tehát, hogy ez a legalja, ezt mindenképpen kerülném.
Itt vannak
a különböző oxidok magnézium, cink, réz, ezek a leggyakrabban használtak, erről vannak külön videók, hogy ez egy
káros molekulaforma, abszolút kerülendő.
A karbonátoknak mindig nagyon gyenge a biológiai hasznosulása, a folsav formájú B9 pótlás abszolút messze kerülném csak úgy, mint a cianokobalamin formájú B12-t, dehogy még van jó pár.
Az
olcsó inaktív anyagok közé gyakorlatilag ez a lista lenne a leghosszabb, itt, olyan anyagokat soroltam fel, amelyeket a szervezetnek át kell alakítania ahhoz, hogy aktív formájú közvetlenül hasznosuló anyagok jöjjenek létre a szervezetben, tehát ezek átalakításra szoruló anyagok és ezek különböző transzformációs lépésekben alakulnak a szervezetben aktív formává. A B1-vitaminnak a tiamin-mononitrát, a tiamin-hidroklorid vagy a B3-vitamin esetén a niacinamid, de, hogyha a B5-öt nézzük, akkor a kalcium-D-pantotenát vagy a D-panthenol is ilyen anyagok.
Még egyszer ez a leghosszabb lista, ez a leggyakoribb az étrend-kiegészítők esetén. Most nézzük a
jó és jobb minőségű anyagokat.
Ugye ez is ugyanúgy két részre osztható és az főleg gyártói szempontból nagyon érdekes, mert az első kategória az olcsó és itt abszolút kiemelném a D3-vitamint, ami egy elképesztően olcsó alapanyag és ugye a trükközések, akkor szoktak létrejönni, amikor egy olcsó anyag mellé kell egy drága, tehát mondjuk a D3-vitamin mellé kellene egy K2 , a D3 nagyon olcsó, a K2 nagyon drága, ezért nem szokták mellé tenni.
Az A-vitamin ugyanúgy nagyon-nagyon olcsó, gyakorlatilag nem is lehet igazából hibázni, kivéve, ha egy gyártó úgy dönt, hogy nagyon nagy koncentrációban használja nah az kerülendő, de ez egy megint egy másik videó.
Itt most arról szól az egész, hogyha van alternatíva például a B3-vitamin esetén, hogyha valami niacinamidot tartalmaz vagy niacint, akkor érdemesebb a niacin tartalmút választani vagy a magnézium esetén a magnézium-citrátot a magnézium-oxid esetén.
Nyilván itt más szempontokat is érdemes nézni, mert magnéziumból kb. 25 kombinált molekula áll rendelkezésünkre, ez például hasmenést okoz nagyon sok embernél, de mindenféleképpen egy sokkal jótékonyabb molekulaforma, mint a magnézium-oxid, ami egy káros, a cinknél ugyanez, cink-oxid, cink-citrát.
Az igazán érdekes kategória és hogyha valaki nagyon jó minőségű terméket szeretne magának, ami biztos, hogy hasznosul, akkor ezt az oszlopot érdemes nézni, ugye ez a jó minőségű és drága.
Ezek a termékek nagyon-nagyon nagy többségénél teljesen kimaradnak vagy, ha benne vannak, akkor nyomnyi mennyiségben, tehát, olyan kis koncentrációban,hogy nem csinálnak semmit csak marketing eszközként kerültek bele.
Tehát, hogyha nézzük mondjuk a B5-vitaminnál az olcsó inaktív kalcium-D-pantotenát vagy az elővitamin vagy provitaminnak tekinthető D-panthenol, ez ugye 6 lépésben alakul át koenzim formává.
Nah az aktív forma, ez a pantetin, ez sokkal, de sokkal drágább, mint ez a kettő, ezért nem szokták beletenni a termékekbe, de, hogyha a B1-vitamint nézzük a tiamin-mononitrát vagy hidroklorid, a tiamin-pirofoszfát, nah igen ez biztos, hogy hasznosul ez a koenzim forma.
A B2-vitamin esetén a riboflavin-5-foszfát ez az aktív, ezt érdemes keresni, az olcsó inaktívok közé kerülne a riboflavin formájú B2-vitamin.
A B9-nél a folsav abszolút kerülendő, glükózamin folát só az itt van.
A B12-nél pedig a cianokobalamin, illetve metil- és adenozilkobalamin, óriási különbségek vannak biológiailag.
Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy a tapasztalatom az mindenképpen az, hogy a szakemberek tájékozottsága megkérdőjelezhető nagyon sok esetben.
Legyünk őszinték, hogyha valaki bemegy egy kereskedelmi egységbe, bármilyen boltba, akkor nem feltétlenül azt fogják neki ajánlani, nem feltétlenül rossz szándékból, amire szüksége van, hanem, amin sok a profit, ezért én mindenképpen azt tanácsolom, hogy előre érdemes tájékozódni mindenféle irodalmakból, de, hogy előre érdemes eldönteni, hogy ki, mit szeretne, kinek mi a fontos, de, hogy ebből a kategóriából.
Tehát összegezve még egyszer a lényeg az egésznek az az, hogy, ha ebbe a kategória rendszert nézzük, akkor mindenképpen jó és jobb minőségű anyagot érdemes nézni és ezek főleg gyártói szempontok, a legnagyobb trükközési felület az ez, tehát ezekkel az anyagokkal szokott történni.
Ugye, hogyha elmegy valaki egy boltba vásárolni nem feltétlenül a minőség alapján kap ajánlást és hogy, ha otthon választanod kell, akkor mindig a jó molekulaformákat érdemes nézni.
Utána ellenőrizni, hog yha egy kombinált termékről van szó, hogy van-e mellette, olyan anyag, ami rossz molekulaforma, tehát én már láttam olyat, hogy metilkobalamint beletettek a termékbe nagyon-nagyon kicsi koncentrációba és erről szólt a nagy címsor, de ugyanakkor folsav volt benne, tehát én ebben az esetben biztos, hogy ezt elfelejteném ezt a terméket.
A harmadik pedig azt kell megnézni, hogy elég nagy koncentrációban adják-e ezt az adott anyagot, mert ugye ezt az egészet egyben kell szemlélni és csak, akkor fog igazán működni, hogyha a koncentráció is megfelelő.