15 érv az Omega-3 zsírsavak mellett – fogyaszd őket rendszeresen!Az Omega-3 zsírsavak rendkívül fontos tápanyagok. Rengeteg egészségügyi előnnyel jár a fogyasztásuk a szervezet és az agy számára. Igen sok tanulmány született az Omega-3 zsírsavak hatásaival kapcsolatban az elmúlt években. Íme 15 olyan egészségügyi előny, amiért nagyon megéri rendszeresen fogyasztani őket.
1. Az Omega-3 zsírsavak felveszik a harcot a depresszió ellenA depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar a világon. A tünetek közé tartozik a tartós szomorúság, a letargia, tartós kedvetlenség, szorongás, aggodalom…stb. A vizsgálatok azt mutatják, hogy az Omega-3-t rendszeresen fogyasztó emberek kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak Sőt, ha depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek elkezdik az Omega-3 kiegészítők szedését, akkor tüneteik enyhébbek lesznek.
Háromféle Omega-3 zsírsav közül (ALA, EPA és DHA) az EPA a legjobb a depresszió elleni harcban).
Egy tanulmány szerint az EPA ugyanolyan hatásos volt a depresszió ellen, mint a Prozac, ami egy antidepresszáns gyógyszer. Fontos megjegyezni, hogy a jótékony hatást körülbelül 1000 mg EPA bevitelével érhető el.
Ha Omega-3 készítményt vásárolsz, nézd meg mindig az EPA tartalmát a címkén. Az Omega-3 kiegészítők segíthetnek a depresszió és a szorongás megelőzésében és kezelésében. Úgy tűnik, hogy az EPA az egyik leghatékonyabb tápanyag a depresszió elleni küzdelemben.
2. Az Omega-3 zsírok javíthatják a szem egészségi állapotátA DHA (az Omega-3 másik fajtája) az agy és a szem retina egyik fontos strukturális összetevője. Ha nem fogyasztasz elegendő DHA-t, látási problémák merülhetnek fel. Segíthet megakadályozni a makula-degenerációt, ami látáskárosodást és vakságot okozhat.
3. Jó hatással van a bébik agyának és látásának fejlődéséreAz Omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak a csecsemők fejlődéséhez. A DHA fontos építőeleme az agynak és a szem retinájának. A DHA-tartalmú táplálékkal táplált csecsemőknek jobb látásuk van, mint azoknak a csecsemőknek, akik nem kaptak Omega 3 tartalmú táplálékokat.
Az Omega-3 fogyasztás a terhesség alatt számos, a gyermek számára igen nagy előnnyel jár. Például:
• Magasabb intelligencia
• Jobb kommunikáció és szociális készségek
• Kevesebb viselkedési probléma
• Csökkent az ADHD, az autizmus és az agyi bénulás veszélye.
Az Omega-3 fogyasztás a terhesség alatt és után kulcsfontosságú a gyermek fejlődéséhez. A hiány az alacsony intelligenciával, rossz látással és több egészségügyi probléma fokozott kockázatával függ össze. Az Omega-3 kiegészítők csökkenthetik az ADHD tüneteit a gyermekeknél. Javítják a figyelmet és csökkentik a hiperaktivitást, az impulzivitást és az agressziót.
4. Omega-3 zsírsavak fogyasztásával csökken a szívbetegség kockázataA szívroham és az agyvérzés a vezető halálokok. Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halászó közösségeknél viszont nagyon alacsony ennek a betegségnek az előfordulási aránya. Ezt részben az Omega-3 fogyasztás okozta. Az Omega-3 zsírsavaknak számos pozitív hatása van a szív egészségére.
Ezek például:
• Az Omega-3 zsírsavak jelentősen csökkenthetik a triglicerideket (káros vérzsírszint), általában 15-30% -kal
• Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél.
• Növelhetik a HDL (a “jó”) koleszterinszintet
• Segítenek, hogy ne tapadjanak össze a vérlemezkék, így megakadályozza a káros vérrögök kialakulását.
• Segítik megőrizni az artériák egészségét. Ezek a zsírsavak segítenek megakadályozni a plakkokat, amelyek szűkíthetik és megkeményíthetik az artériákat
• Csökkentik a gyulladásos reakció során felszabaduló anyagok termelését .
5. Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a metabolikus szindróma tüneteitA metabolikus szindróma napjaink leggyakoribb anyagcsere zavara. (a metabolikus szindróma esetén az anyagcserének egy időben több egymással párhuzamos zavara is van) Tünetei között szerepelhet a hasi elhízás, a magas vérnyomás, magas vércukorszint, és a kóros vérzsír összetétel. Ez jelentős probléma, mivel számos más betegség kialakulásának kockázatát növeli. Ezek közé tartozik a szívbetegség és a cukorbetegség. Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és a gyulladást, és javíthatják a metabolikus szindrómában szenvedő betegek szívbetegségeit.
6. Gyulladáscsökkentő hatásA gyulladás egy fontos eleme az immunrendszerünknek. Szükségünk van rá a fertőzések leküzdésére és a károsodások kijavítására. De kétféle gyulladás létezik. Akut és krónikus. Az akut, az immunrendszer egészséges válasza egy fertőzésre vagy sérülésre. Azonban néha a gyulladás hosszú ideig fennáll, még fertőzés vagy sérülés nélkül is. Ezt nevezik krónikus (hosszú távú) gyulladásnak. A hosszútávon fennálló gyulladás szinte minden krónikus nyugati betegséghez hozzájárulhat, beleértve a szívbetegséget és a rákot. Több vizsgálat is kapcsolatot mutatott a magasabb Omega-3 bevitel és a gyulladáscsökkenés között.
7. Küzdelem az autoimmun betegségek ellen.
Az autoimmun betegségekben az immunrendszer az egészséges sejteket összetéveszti az idegen sejtekkel, és támadni kezdi őket. Például az 1-es típusú cukorbetegség esetén. Ebben a betegségben az immunrendszer megtámadja az inzulintermelő sejteket a hasnyálmirigyben. A születés utáni első évben a megfelelő mennyiségben bevitt Omega-3 csökkenti az autoimmun betegségek kockázatát (1-es típusú cukorbetegségét, vagy a
SCLEROSIS MULTIPLEXÉT)).
Az Omega -3 zsírsavak segítenek a lupus, a reumatoid arthritis, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a pikkelysömör kezelésében.
8. Mentális rendellenességek ellenA pszichiátriai rendellenességben szenvedő embereknél jellemzően alacsony az Omega-3 szint.
Az Omega-3 kiegészítők csökkenthetik a skizofrénia és a bipoláris zavarban szenvedő emberek hangulatváltozásainak gyakoriságát. Sőt, az Omega-3 zsírsavakkal való kiegészítés szintén csökkentheti az erőszakos magatartást.
9. Alzheimer-kór ellenAz agyműködés csökkenése úgy tűnhet, hogy az öregedés elkerülhetetlen következménye. Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb Omega-3 bevitel összefügg az életkorral összefüggő mentális hanyatlás csökkenésével és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével.
10. Rákmegelőzés Omega-3 zsírsavak segítségévelA rák szintén vezető halálok a nyugati világban. Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát. Például azoknál az embereknél, akik a legtöbb Omega-3-at fogyasztják, akár 55% -kal alacsonyabb a vastagbélrák kockázata. Emellett egyes kutatások szerint az Omega-3 fogyasztás a nőknél a mellrák, a férfiaknál a prosztatarák kockázatának csökkenésével függ össze. Bár nem minden kutatás bizonyítja az egyértelmű kapcsolatot, ártani nem árt a több hal, és Omega-3 fogyasztás.
11. Csökkentheti az asztmát gyermekeknélAz asztma egy krónikus tüdőbetegség, melynek tünetei, mint a köhögés, a légszomj és a zihálás. A súlyos asztmás rohamok nagyon veszélyesek lehetnek. Sajnos az elmúlt években egyre több az asztmás megbetegedés.
Több tanulmány hozta összefüggésbe az Omega-3 fogyasztást az asztma alacsonyabb kockázatával mind a gyermekek mind a fiatal felnőttek körében.
12. Csontritkulás, ízületi gyulladásA csontritkulás és az ízületi gyulladás két gyakori rendellenesség, amelyek a csontrendszerre hatnak.
Az Omega-3 zsírsavak javíthatják a csontszilárdságot a csontokban lévő kalcium mennyiségének növelésével. Ez csontritkulás kockázatának csökkenéséhez vezet Az Omega-3 zsírok segíthetnek az ízületi gyulladásban is. Csökkentik az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét, de a már meglévő ízületi gyulladásnál is hatékonyan segítenek.
13. Menstruációs fájdalom ellenMenstruációs fájdalom egy igen kellemetlen érzés. Jelentős negatív hatással lehet a nők életminőségére.
Azoknál a nőknél, akik több Omega 3-at fogyasztanak, enyhébben jelentkeznek a menstruációs fájdalmak).
Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az Omega-3 kiegészítés hatékonyabb volt, mint az ibuprofen , a súlyos menstruációs fájdalom kezelésére.
14. Az Omega-3 zsírsavak javíthatják az alvást.A jó alvás az optimális egészség egyik alapja. A kevés, vagy rossz minőségű alvás számos betegséghez kapcsolódik. Ilyen az elhízás, a cukorbetegség és a depresszió. Mind a gyermekek, mind a felnőttek körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az Omega-3 kiegészítés növeli az alvás hosszát és minőségét.
15. Az Omega-3 fogyasztás védi a bőrt[/b]A DHA a bőr egyik összetevője. A felelős a sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr nagy részét alkotják. Az EPA számos módon segít a bőr egészségének fenntartásában. Például, segít megőrizni a bőr hidratáltságát, segíti a szőrtüszők egészségének fenntartását, és hozzájárul a bőr korai öregedésének megőrzéséhez. Az Omega-3 zsírsavak védik a bőrt a napsütés káros hatásaitól.
Mint látható, az Omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak az optimális egészség érdekében. Az egészséges ételekből történő bevétel, mint például a zsíros halak hetente kétszer történő fogyasztása, a legjobb módja az optimális Omega-3 bevitel biztosításának. Azonban ha ezt nem tudod megtenni, érdemes étrend-kiegészítővel pótolni. Az Omega-3 étrend-kiegészítő, egy olcsó és hatékony módja ezeknek az igen hasznos zsírsavaknak a pótlására! (forrás: healthline.com, közzétette: vitaminkirály, kép omega3 info)