A VÁLTOZÁS HÁROMSZÖGE SEGÍT

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

A VÁLTOZÁS HÁROMSZÖGE SEGÍT

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.04.08. 15:12

HASZNÁLD A VÁLTOZÁS HÁROMSZÖGÉT!

A Változás háromszögét először az 1970-es években a "Konfliktus háromszöge" címmel alkotta meg, Dr. David Malan, pszichológus. Miben segíthet nekünk ez a térkép, a Változás háromszöge akkor, amikor egyébként is minden változásban van? Hát ebben. Változtatni tudunk.

Ez a háromszög egy útmutató és egyben egy terápiás módszer, amely megtanít minket arra, hogy azonosítsuk azokat a védekező és gátló érzelmeinket, amelyek meg-akadályoznak abban, hogy jól érezzük magunkat.9Gondoljunk csak bele: ha jól érezzük magunkat, akkor kell egyáltalán még valami? Hát nem. Ha a belső békénk, nyugalmi állapotunk és örömérzetünk megvan, elégedettséget élünk át.

Hilary Jacobs Vendel, pszichoterapeuta a fenti Konfliktus háromszöget fejlesztette tovább, és a Változás Háromszög névvel illette. Így működik a Változás háromszög: Ha egy esemény vagy helyzet szorongást vagy egyensúlytalanságot okoz neked, akkor: Kép

1. Határozd meg, hol tartózkodsz érzelmileg, a Változás háromszögben:
- védekezel? Minden ide tartozik, ami cselekvés, gondolat vagy beszéd és az érzelmeid érzésének elkerülésére szolgál.
- gátolsz valamit? Idegesség, szégyenérzés vagy bűntudat.
- az alapvető érzelmek? Félelem, düh, gyász, öröm, izgalom, undor, szexuális izgalom

2. Határozd meg, merre akarsz a jelenlegi állapotodból haladni a háromszögben:
Az óramutató járásával megegyező irányban haladj. Minden esetben, az alapvető érzelmek irányába mozdulunk el, és felismerjük, mely alapvető érzést érezzük. Ez az elmozdulás egy apró útmutatás a békéhez, ahhoz hogy van kiút és irányt nyújt a megoldáshoz, bármilyen élethelyzetben is vagyunk. Amikor beépítjük a Változás háromszöget a mindennapi életünkbe, azonnali előnyöket tapasztalunk.

1. TÁVOLSÁGOT ÉS RÁLÁTÁST BIZTOSÍT A SAJÁT FÉLELMEINKTŐL ÉS SZORONGÁSAINKTÓL!

Ezzel az eszközzel megakadályozhatjuk, hogy levertek, depressziósak legyünk. Legközelebb, amikor idegesnek, feszültnek, merevnek, érezzük magunkat, átlátjuk, hogy ezek csak érzelmek. Nézzük meg a lenti Változás háromszöget, és tegyük meg a legjobb tippet arra vonatkozóan, hogy melyik sarokban tartózkodunk épp érzelmileg és azonosítsuk, melyik alapérzelmünk okozza a fájdalmainkat.

2. FELHÍVJA A FIGYELMÜNKET, AZ ELMÉNK MŰKÖDÉSÉRE!

Ha kipróbáljuk a Változás háromszöget, megértjük, hogy mi történik velünk érzelmileg. Jelenlegi kellemetlen állapotunk úgy azonosítható, hogy elkerüljük az érzelmeinket, gátoljuk az érzelmeinket, vagy megtapasztaljuk az érzelmeket, vagy nyugodt, nyitott szívű állapotban vagyunk. A hiteles, nyíltszívű állapot az a hely, ahol mindannyian több időt szeretnénk tölteni. Minden emberben itt található a béke, és nyugalom. A Változás háromszög abban, segít, hogy önmagunk legyünk, és több időt töltsünk hiteles és nyitott szívű állapotunkban.

3. SEGÍT RÁTALÁLNI A SZENVEDÉSEINKBŐL TÖRTÉNŐ KIÚTRA! ÍGY FOGJUK JOBBAN ÉREZNI MAGUNKAT.

Fontos felismernünk, hogy a Változtatási Háromszög melyik sarkában tartózkodunk érzelmileg. Ez az a tudásunk, ami elősegíti a tisztánlátásunkat: igen, szenvedünk. Például, ha felismerjük, hogy szorongunk, akkor a Változtatás Háromszög azt mondja nekünk, hogy haladjunk lefelé, és igen éppen most, vannak olyan alapvető érzelmeink, amelyek megnevezésre és tiszteletre szorulnak. Félünk.

Annak ellenére, hogy az érzelmek kényelmetlenek és néha fájdalmasak, elviselhetővé és kezelhetővé tesszük őket, ha megértjük őket. Annak tudatában, hogy az érzelmek hullám jellegűek, és tiszta formában nem tartanak tovább néhány percnél, a legtöbb ember alapvetően nyugodtabbá válik, mert nem félnek a saját érzelmeiktől tovább.

Miért fontos az érzelmeinkkel, ha egy ilyen háromszögön keresztül, akkor így foglalkoznunk? Amikor éveken át folyamatosan elkerüljük a saját érzelmeinket, számíthatunk a szorongás megjelenésére. MINÉL JOBBAN SZORONGUNK, ANNÁL NEHEZEBB HELYZETEKET TEREMTÜNK A SAJÁT ÉLETÜNKBEN.

Amikor nem veszünk tudomást a saját érzelmeinkről, akkor EZEK irányítanak bennünket. Az az ember, aki nincs tudatában a dühének vagy félelmeinek, saját magát sem tudja kontrollálni (…). Reménykedem benne, hogy ez az apró eszköz segít abban, hogy a szenvedés helyett, örömmel készüljünk rá, az előttünk lévő nyárra! (Forrás: peakshop.hu) Az ábra magyarázata: defense (védelem), anxiety (szorongás), hidden feeling impulse (rejtett érzésimpulzus)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég