ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.04.03. 20:12

Mi is a K2-vitamin?

Előző cikkünkben a D3-vitaminnal foglalkoztunk, mert mind a gyermekek egészsége, mind a mi egészségünk szempontjából ez talán a legfontosabb pótolandó vitamin. A második legfontosabbnak a K2-vitamint tartom.

Többféle K-vitamin van: K1, K2 és K3. A K1-vitamin zöldségekben van jelen, a K2-vitamin állati belsőségekben (főleg csontvelőben, agyban és májban) és a hosszan érlelt kemény sajtokban található meg nagy mennyiségben (2évnél idősebb sajtokban leginkább, mint amilyen pl a parmezán). A K3-vitamin pedig szervezetünkben termelődik K1- és K2-vitaminból.

Néhány éve még nem tulajdonítottak különösebb fontosságot a K-vitaminoknak, mert csak a véralvadásgátlásban látták szerepét a szervezetben. Annyi zöldséget pedig mindenki eszik, amennyi ahhoz kell, hogy ezt a szerepét megfelelően ellássa, hiszen ehhez a K1-vitamin is elegendő. Újabban azonban észrevették, hogya szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a jó fogazat és csontozat kialakulásában és megtartásában, a csontritkulás megelőzésében és visszafordításában és egyes rákos megbetegedések gyógyításában és megelőzésében is komoly szerepük van. Különösen a K2-vitaminnak.

Mivel a K-vitaminokkal kapcsolatos legtöbb kutatás még csak a csontritkulásra és szív- és érrendszeri betegségekre koncentrál, ezért én is erre fogok, de már a mostani kutatásokból is jól látható, hogy a szervezet K3-vitamin szintjének megemelésének és a nagy dózisú K1- és K2-vitamin bevitelnek jelentős szerepe tud lenni a rák, cukorbetegség és Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is. Ezen felül pedig ha megfigyeljük azokat a népcsoportokat, akik ma is úgy élnek, mint ahogyan a mi őseink éltek (vadászó-gyűjtögető népek) észrevehetjük, hogy jóval magasabb K1- és K2-bevitelt valósítanak meg a táplálkozásukkal, mint mi és mentesek is a K-vitaminok hiányából adódó betegségektől. A K2-vitamin segíti a D3-vitamin működését is és épp úgy nélkülözhetetlen számunkra.

A K2-vitamin talán legfontosabb szerepe a szervezetben, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, melyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (a csontokba és fogakba) és ne oda, ahol árt (lágyszövetek, erek). Nem csoda, hogy az utóbbi 10 évben több tanulmány is egyértelműen igazolta, hogy a K2-vitamin fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás előfordulása.

Ezen kutatások eredményeképpen egy nagyon megdöbbentő dologra is fény derült: A magas kalcium fogyasztás nem csökkenti a csontritkulást, nem erősíti a csontokat egyáltalán! Mindegy, hogy táplálkozással jutunk-e a sok kalciumhoz vagy étrend-kiegészítők/gyógyszerek formájában szedjük be, nem segít. Viszont jelentősen fokozza pl a koszorúér-elmeszesedés kockázatát! Ez azért van, mert megfelelő mennyiségű K2-vitamin nélkül a kalcium nem tud a megfelelő helyre beépülni, ellenben ott lerakódik, ahol nem kéne… Az átlagember táplálkozásában pedig sajnos egyáltalán nincsen K2-vitamin.

Ha a D3- és K2-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor az egészségesnek tartott kalcium fogyasztás töredéke mellett is több kalciumhoz jut szervezetünk, ugyanis sokkal jobban hasznosítjuk. A mai vadászó-gyűjtögető népek kalcium fogyasztás is veszélyesen alacsonynak tűnik mégis nekik vannak a legerősebb csontjaik és fogaik még öreg korukban is. Abból, hogy a kalcium beépülésre és így csontfejlődésre milyen jó hatású a K2-vitamin már önmagában is következik, hogy gyermekeknek különösen fontos, de van itt még valami!

A XX. század első felében élt egy híres fogorvos, Dr. Weston Price, aki másfél évtizedig volt az Amerikai Fogorvosok Szövetségének kutatási osztályának elnöke. Vallásos ember volt és nem fért a fejébe, hogyan teremthette Isten a fogakat ilyen tökéletlenre, hogy már gyermekkorban lyukadjanak és felnőtt korra már foghíjasak legyünk. Körbeutazta hát a világot, tanulmányozva sok népcsoportot, akiknek nagyon egészséges fogazatuk volt. Észrevette, hogy sok helyen még az öregeknek is teljesen egészséges fogazatuk van, holott még csak fogat sem mosnak! Ezen felül észrevette azt is, hogy azoknak, akik sok olyan vajat fogyasztanak, mely lucernában vagy egyéb más magas K1-vitamin tartalmú füvet legelő állatok tejéből készül, azok fogazata is kiemelkedő. Végül arra jött rá, hogy az általa megfigyelt jó fogazatú vadászó-gyűjtögető népek táplálkozásában és a magas K-vitamin tartalmú füvet legelő tehenek tejéből készült vajban van egy anyag, ami a jó fogazatukért felelős.

Ekkoriban még nem tudta ezt pontosan beazonosítani és így „Aktivátor-X” –nek nevezte el és elkezdte vizsgálgatni a különböző vajak Aktivátor-X tartalmát. Végül készített egy ebben gazdag vaj-kivonatot, amit aztán elkezdett használni a praxisában, illetve iker- és testvér-pároknak adagolta születésüktől (egyikük kapta, a másik nem). Azok, akik kapták, kerekebb, szimmetrikusabb arcuk és fejlődött, szép rendezett foguk lett. Akik nem kapták, ott gyakran hosszúkásabb, kevésbé szimmetrikus arcszerkezet és keskeny orr (orrsövényferdülés) fejlődött és gyakran fogszabályozásra szorultak. A praxisában meg azt vette észre, hogy ezzel a vajkivonattal képes volt gyerekeken 6 hónapnyi kezeléssel fúrás nélkül kezelni szuvas fogakat. Új dentin-réteg alakult ki és a szuvasodás megszűnt!

Azóta beazonosították ezt a rejtélyes Aktivátor X-t. Kiderült, hogy ebben a titokzatos vaj-kivonatban K2-vitamin és D3-vitamin volt nagy mennyiségben némi A-vitamin mellett. Ha eszünk néha belsőségeket és/vagy zöldségeket, akkor A-vitamin bevitelünk rendben van (a zöldségekben, főleg a répában, rengeteg karotinoid van, ami A-vitaminná alakul a szükséges mennyiségben). A-vitamin pótlásra tehát nincsen szükség. Sőt! A túlzott A-vitamin rontja a D3-vitamin hatását, így kifejezetten káros lehet. A karotinoidokkal (pl béta-karotin) ilyen gond nincsen, mert csak a szükséges mennyiségben alakul át A-vitaminná. A K2- és D3-vitamin pótlására kell figyelni tehát.

Hogyan vigyünk be megfelelő mennyiségű K2-vitamint?

Táplálkozással nehéz pótolni, hacsak nem eszünk napi 10-20dkg 2évesnél idősebb kemény sajtot naponta és sok agyat meg velőt és májat. Érdemes tehát étkezésünket K2-vitamint (és lehetőleg K1-vitamint is) tartalmazó készítménnyel kiegészítenünk.

Mennyi K-vitamint szedjünk?

Hogy egy kicsit bonyolultabb legyen a történet, nem elég, hogy többféle K-vitamin van, de K2-vitaminon belül is többféle van. Ezek közül a K2-vitamin mk-7-es változata (más néven menakinon-7) a legaktívabb. A másik gyakori K2-vitamin forma az MK-4 (menakinon-4).

K2 MK-7-ből felnőttnek min. napi 45mcg-ot érdemes szedniük, de 200mcg az ajánlott és még 1000mcg sem lenne túlzás. Gyerekeknek pedig 20mcg-ot /7kg (tehát 7 testsúly kg-onként 20mcg-ot)

K2 MK-4-ből felnőtteknek napi sok ezer mcg-ot kéne szedni és több felé eloszlatva a nap folyamán. 1500mcg alatt nem hatásos. Ezt nem ajánlom.

Érdemes vigyázni, mert sok készítménybe sajnos az olcsóbb K2 MK-4-et rakják és csak annyit írnak rá, hogy K2-vitamin (menakinon), de hogy mk-7 vagy mk-4, azt nem. Ismerek olyan készítményt, amire pl az van írva, hogy 100mcg K2-vitamin van benne, ami egész jó mennyiség – gondolja a vásárló. Csakhogy MK-4 van benne, ami 1500mcg alatt hatástalan. A vásárló tehát olyan készítményért ad ki pénzt, ami teljesen hatástalan, de közben azt hiszi rendben van a K2-vitamin bevitele… Fontos tehát, hogy csakis olyan készítményt vegyünk, amin jelölve van, hogy milyen K2-vitamint tartalmaz!

Jó, ha a készítmény tartalmaz K1-vitamint is. Ez is tud aktiválni ugyanis pár olyan fehérjét, amit K2, így az értékes K2-vitamin nem fog „elhasználódni” olyan fehérjék aktiválására, amire a K1 is képes. Felnőtteknek napi kb 1000mcg K1-vitamin érdemes bevinniük, de ennek akár sokszorosát is szabad. Gyerekeknek kevésbé fontos, de nekik sem árt.

Érdemes olajos cseppek formájában szedni a K2-vitamint, hiszen ez is zsíroldékony, jobban fölszívódik így. (Az olajos cseppeket sose folyadékba csepegtessük, mert vízben nem oldódik. Ételre, kanálra vagy közvetlen szájba csepegtessük)

Ha pl egy termék 12 cseppjében 1000mcg K-vitamin keverék (komplex) van, melyből 900mcg a K1- és 100mcg a K2 mk-7, akkor abból egy felnőttnek min. 6, de inkább 12 cseppet érdemes szedni, de legjobb ha 24 cseppet szed. Egy gyereknek pedig 7kg-onként 3 cseppet érdemes adni egy ilyen készítményből

Összefoglalva tehát: Gyermekeknek napi 20mcg K2 mk-7 /7kg (és lehetőleg 50-100mcg K1-et és 1000NE D3-vitamint is adjunk neki mellette /7kg). Felnőtteknek napi 100-200mcg K2 mk-7 + kb 1000mcg K1-vitamin (és 5-10ezer NE D3-vitamin is érdemes mellette) (Szerző: Szabó Gál Bence, szabogalbence.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.05.18. 16:30

Hiánybetegségek, amelyek az idegrendszer működését veszélyeztetik

Az idegrendszer működésére számos vitamin és ásványi anyag hiánya hathat, de vitathatatlan, hogy a B-vitaminok hiánya a leggyakrabban előforduló idegrendszeri hiánybetegség. A B-vitaminok népes családjából is kiemelkedik a B1-vitamin az idegrendszeri hatásait tekintve.

A B1-vitamin a citromsav-ciklusban játszott szerepe miatt, a cukoranyagcsere szabályozásán és egyes aminosavak (pl. leucin) előállításának befolyásolásán keresztül fejti ki hatását az idegrendszerre. Mivel szükséges az alkohol lebontásához is, alkoholistáknál nagyon gyakori a B1-vitaminhiány, és a következtében kialakuló idegrendszeri betegségek, például a neuropátia, a szellemi leépülés, az emlékezetvesztés és a hangulatzavarok.

A B6-vitamin hiánya is okozhat idegrendszeri panaszokat, például zavart a jelátviteli folyamatokban, mert ez a vitamin szükséges a neurotranszmitterek (pl.: noradrenalin, szerotonin) működéséhez. B1- és a B6-vitamin hiány esetén romlik a végtagokon az érzékelés: hamis ingereket érez a beteg, vagy nem érzi a valódiakat.

A B12-vitamin hiánya is hozzájárulhat a neuropátia kialakulásához, mert nélküle a szervezet nem tudja megfelelően létrehozni az idegszálakat körülvevő és ezeket védő mielinhüvelyeket. Ha a védőburok megsérül, akkor az idegek nem képesek megfelelően eljuttatni az agyba az ingerek üzeneteit. Hiányában vészes vérszegénység alakulhat ki, ami hatással van az agyműködésre is.

A legfontosabb három B-vitamin mellett szerepet játszik az idegrendszeri folyamatokban a B3-, B5-vitamin is, a B-vitaminok közé sorolt kolin és inozit is.

Az idegvédő B-vitaminokon túl az idegrendszernek szüksége van C-vitaminrais, amely hatással lehet a Parkinson-kór előrehaladására, a dopamin-anyagcserében játszott szerepe miatt. Fontos szintén a gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatása, de javítja a vas felszívódását is, mindezzel hozzájárul az agyműködés serkentéséhez, a szellemi leépülés lassításához.

A pszichiátriai betegségek közül a depresszió megelőzésében fontos szerepet tölt be a szervezet megfelelő D-vitaminellátottsága is. Az E-vitamin segít a gyulladásos folyamatok és az érelmeszesedés megelőzésében, ezzel lassíthatja a szellemi leépülést.

Az ásványi anyagokra ugyancsak igaz, hogy bizonyos mértékben mindegyik szükséges az egészségünkhöz, bár esetükben is előfordulhatnak a túlzott bevitel káros hatásai. Az idegrendszer működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű a magnézium szerepe, amely szabályozza a szervezet stresszre adott reakcióját, segít csökkenteni káros hatásait. Szükséges az idegek és izmok közti jelátviteli folyamatokhoz, nélkülözhetetlen az idegi ingerületvezetéshez, így az elektrolit egyensúly megbomlása idegrendszeri zavarokat is okozhat. Ezért kell megfelelő arányban tartani szervezetünkben a kálium-kalcium-magnézium-nátrium-foszfor arányát!

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a vasról sem! Hiszen hiányában romlik az agy vér- és oxigénellátása, romlanak a szellemi képességek. (forrás: cimlap.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.05.08. 15:39

5 meghökkentő tévhit az antioxidánsokról

A rettenthetetlen hős pedig az antioxidáns, amely bármi áron megvéd bennünket… mitől is? Tulajdonképpen mindentől. Mindenki ismeri a következő állításokat: Meggyógyítják a rákot! Megelőzik az öregedést! Helyreállítják és megerősítik az immunrendszert! Miközben azt hisszük, hogy tudjuk, mire jók az antioxidánsok, csak kevesen tudják, mik is azok valójában. Az élelmiszergyártók pedig tisztában is vannak ezzel, hiszen örök sláger, hogy minél kevesebbet tudunk valamiről, annál könnyebben bevesszük a reklámszlogeneket. Kétségtelen, hogy az antioxidánsok jót tesznek nekünk. Jótékony hatásuk maximális kihasználása érdekében azonban tisztába kell tennünk néhány téves feltételezést.

1. tévhit: A szabadgyököket el kell pusztítani

Lassan a testtel!
Igaz, hogy az antioxidánsok felveszik a harcot a DNS mutációt okozó instabil molekulák, a szabadgyökök ellen, de annak ellenére, hogy a szabadgyökök számos betegséggel összefüggésbe hozhatók, nem feltétlenül károsak. A szabadgyökök egy alapvető anyagcsere folyamat melléktermékei, és rendkívül fontosak az élethez. Az immunsejtek például szabadgyökökkel bombázzák a betolakodó baktériumokat, és így pusztítják el azokat. A szabadgyökök tehát fontos részei a szervezet védelmi rendszerének.

Túl sok szabadgyök azonban káros lehet. A környezetszennyezés, a dohányfüst és a túlzott napfénybehatás olyan sok szabadgyök képződését eredményezheti, hogy az antioxidáns védelem nem bír velük, és sebezhetővé válunk a sejtkárosodással és a betegségekkel szemben. Mi a teendő? Amennyiben felhagytunk az olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás vagy a túlzásba vitt napozás, támaszkodjunk az étrendünkre. Ha valaki sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, étrendje természetesen gazdag antioxidánsokban.

2. tévhit: Minden antioxidáns egyenlő

Távolról sem.
Gyakorlatilag minden molekula, amely az oxidáció ellen nyújt védelmet, antioxidánsnak minősül. Ne gondoljuk azonban, hogy az antioxidánsok egyformán működnek. Nem lehet például C-vitaminnal pótolni azt, ha valaki kevés E-vitamint fogyaszt. Az antioxidánsok olyanok, mint egy jól szervezett hadsereg: mindenkinek megvan a maga feladata, és a maga nemében mindegyik nélkülözhetetlen.
Mi a teendő? Nézzünk szét a zöldségesnél! Minél változatosabb zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, annál nagyobb DNS-védelemmel fogunk rendelkezni.

3. tévhit: Az összes antioxidáns gyümölcsökből és zöldségekből származik

Hát nem!
A növények tele vannak antioxidánsokkal, mert kártevőik és az UV sugárzás elleni védelemként nagy mennyiségben termelik ezeket az anyagokat. A finomított gabonák azonban nem megfelelőek, mert a kezelés megfosztja őket a jótékony antioxidánsaiktól. Azonban még a hús, a tejtermékek és a tojás is tartalmaznak valamennyi antioxidánst, valószínűleg azért, mert az állatok tápanyagokban gazdag növényekkel táplálkoztak.
Mi a teendő: Fogyasszunk rendszeresen teljes kiőrlésű gabonát, babféléket, dióféléket és olajos magvakat. Ha állati eredetű terméket választunk, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tápon nevelt, hanem növényen tartott állatból származik.

4. tévhit: az antioxidánsokkal megerősített élelmiszerek egészségesebbek

Nem feltétlenül.
Az élelmiszergyártók azonnal lecsaptak az A betűs szóra, és már meggyes 7UP üdítőből is lehet kapni antioxidánssal dúsított változatot. Ha valaki feldolgozott élelmiszerekből akarja fedezni antioxidáns bevitelét, meglepetés fogja érni: a feldolgozott élelmiszerek általában csak egy-két fajta antioxidánst tartalmaznak, vagyis ha nincs meg a változatosság, nincs értelme a pótlásnak.
Mi a teendő? Ne higgyünk a reklámoknak. Nincs bizonyíték arra, hogy a csomagolt termékek ugyanolyan egészségesek lennének, mint a friss élelmiszerek. Figyeljük az összetevőket: ha az élelmiszer sok növényi alapanyagot tartalmaz, valószínűleg antioxidánsokban is gazdag.

5. tévhit: Ha valaki edz és étrendi kiegészítőket is szed, szuperegészséges lesz

Nem biztos.
A testmozgás több oxidációt és nagyobb mennyiségű szabadgyök felszabadulását eredményezi. Ez nem rossz dolog. Mivel a szabadgyök képződés a testmozgásra adott természetes reakció, az edzés után közvetlenül bevett antioxidáns kiegészítő gátolhatja az edzésre adott természetes és jótékony reakciót.
Mi a teendő? Ha valaki fogyókúrás céllal edz, az antioxidánsokat friss élelmiszerekből érdemes bevinnie, nem pedig antioxidáns tartalmú kiegészítőkből. Ha az antioxidánsokról van szó, nem feltétlenül igaz a mondás, hogy minél több, annál jobb.(Forrás: noinetcafe.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.05.02. 09:50

A magnézium pótláshoz jó tudni, hogy a magnéziumszintek értékelésénél legjobb vérvizsgálat jelenleg a magnézium RBC vagy a vörösvérsejtekben található magnéziumszint. Azonban Magyarországon az orvosok a magnézium szérummérését használják, amely nem segít kitalálni, mennyi magnézium van a testben lévő helyeken, ami valóban számítana. A magnézium RBC optimális tartománya 6,5-7,0 mg / dl.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.04.23. 09:41

https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/index.php?option=com_tssvideo&view=videosite&task=video&id=69&utm_source=54386-F%C5%90%20CRM%20LISTA&utm_campaign=662413--%2004.23.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2064.%20r%C3%A9sz%20kik%C3%BCld%C3%A9se%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol&utm_medium=20724-email&utm_content=-%2004.23.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2064.%20r%C3%A9sz%20kikuldese%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol
A sokszor emlegetett hármas a koncentráció, molekulaforma és a biológiai hasznosulást hogy ha nézzük, akkor a koncentráció az egy mennyiséget meghatározó jellemző, a molekulaforma, a biológiai hasznosulás pedig minőségi. Megpróbáltam egy kategóriát, tehát egy táblázatot alkotni és az anyagokat becsoportosítani, de ez közel sem tökéletes, mert mindig vannak kivételek, de a lényeget azért jól fogja mutatni. Törekedtem ugyanakkor arra is, hogy vásárlói és gyártói szempontokat is beépítsünk, mert, hogy körülbelül így lesz teljesebb a kép.

Tehát két fő kategória jött így létre rossz illetve rosszabb minőségű anyagok, illetve a jó és jobb minőségű anyagok. Ezt a kategóriát két fő részre osztottam, az egyik a nagyon olcsó anyagok, ide akár a biológiailag káros molekulaformák is, tehát, hogy ez a legalja, ezt mindenképpen kerülném.

Itt vannak a különböző oxidok magnézium, cink, réz, ezek a leggyakrabban használtak, erről vannak külön videók, hogy ez egy káros molekulaforma, abszolút kerülendő. A karbonátoknak mindig nagyon gyenge a biológiai hasznosulása, a folsav formájú B9 pótlás abszolút messze kerülném csak úgy, mint a cianokobalamin formájú B12-t, dehogy még van jó pár.

Az olcsó inaktív anyagok közé gyakorlatilag ez a lista lenne a leghosszabb, itt, olyan anyagokat soroltam fel, amelyeket a szervezetnek át kell alakítania ahhoz, hogy aktív formájú közvetlenül hasznosuló anyagok jöjjenek létre a szervezetben, tehát ezek átalakításra szoruló anyagok és ezek különböző transzformációs lépésekben alakulnak a szervezetben aktív formává. A B1-vitaminnak a tiamin-mononitrát, a tiamin-hidroklorid vagy a B3-vitamin esetén a niacinamid, de, hogyha a B5-öt nézzük, akkor a kalcium-D-pantotenát vagy a D-panthenol is ilyen anyagok.

Még egyszer ez a leghosszabb lista, ez a leggyakoribb az étrend-kiegészítők esetén. Most nézzük a jó és jobb minőségű anyagokat.

Ugye ez is ugyanúgy két részre osztható és az főleg gyártói szempontból nagyon érdekes, mert az első kategória az olcsó és itt abszolút kiemelném a D3-vitamint, ami egy elképesztően olcsó alapanyag és ugye a trükközések, akkor szoktak létrejönni, amikor egy olcsó anyag mellé kell egy drága, tehát mondjuk a D3-vitamin mellé kellene egy K2 , a D3 nagyon olcsó, a K2 nagyon drága, ezért nem szokták mellé tenni.

Az A-vitamin ugyanúgy nagyon-nagyon olcsó, gyakorlatilag nem is lehet igazából hibázni, kivéve, ha egy gyártó úgy dönt, hogy nagyon nagy koncentrációban használja nah az kerülendő, de ez egy megint egy másik videó.

Itt most arról szól az egész, hogyha van alternatíva például a B3-vitamin esetén, hogyha valami niacinamidot tartalmaz vagy niacint, akkor érdemesebb a niacin tartalmút választani vagy a magnézium esetén a magnézium-citrátot a magnézium-oxid esetén.

Nyilván itt más szempontokat is érdemes nézni, mert magnéziumból kb. 25 kombinált molekula áll rendelkezésünkre, ez például hasmenést okoz nagyon sok embernél, de mindenféleképpen egy sokkal jótékonyabb molekulaforma, mint a magnézium-oxid, ami egy káros, a cinknél ugyanez, cink-oxid, cink-citrát.

Az igazán érdekes kategória és hogyha valaki nagyon jó minőségű terméket szeretne magának, ami biztos, hogy hasznosul, akkor ezt az oszlopot érdemes nézni, ugye ez a jó minőségű és drága.

Ezek a termékek nagyon-nagyon nagy többségénél teljesen kimaradnak vagy, ha benne vannak, akkor nyomnyi mennyiségben, tehát, olyan kis koncentrációban,hogy nem csinálnak semmit csak marketing eszközként kerültek bele.

Tehát, hogyha nézzük mondjuk a B5-vitaminnál az olcsó inaktív kalcium-D-pantotenát vagy az elővitamin vagy provitaminnak tekinthető D-panthenol, ez ugye 6 lépésben alakul át koenzim formává.

Nah az aktív forma, ez a pantetin, ez sokkal, de sokkal drágább, mint ez a kettő, ezért nem szokták beletenni a termékekbe, de, hogyha a B1-vitamint nézzük a tiamin-mononitrát vagy hidroklorid, a tiamin-pirofoszfát, nah igen ez biztos, hogy hasznosul ez a koenzim forma.

A B2-vitamin esetén a riboflavin-5-foszfát ez az aktív, ezt érdemes keresni, az olcsó inaktívok közé kerülne a riboflavin formájú B2-vitamin.

A B9-nél a folsav abszolút kerülendő, glükózamin folát só az itt van.

A B12-nél pedig a cianokobalamin, illetve metil- és adenozilkobalamin, óriási különbségek vannak biológiailag.

Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy a tapasztalatom az mindenképpen az, hogy a szakemberek tájékozottsága megkérdőjelezhető nagyon sok esetben.

Legyünk őszinték, hogyha valaki bemegy egy kereskedelmi egységbe, bármilyen boltba, akkor nem feltétlenül azt fogják neki ajánlani, nem feltétlenül rossz szándékból, amire szüksége van, hanem, amin sok a profit, ezért én mindenképpen azt tanácsolom, hogy előre érdemes tájékozódni mindenféle irodalmakból, de, hogy előre érdemes eldönteni, hogy ki, mit szeretne, kinek mi a fontos, de, hogy ebből a kategóriából.

Tehát összegezve még egyszer a lényeg az egésznek az az, hogy, ha ebbe a kategória rendszert nézzük, akkor mindenképpen jó és jobb minőségű anyagot érdemes nézni és ezek főleg gyártói szempontok, a legnagyobb trükközési felület az ez, tehát ezekkel az anyagokkal szokott történni.

Ugye, hogyha elmegy valaki egy boltba vásárolni nem feltétlenül a minőség alapján kap ajánlást és hogy, ha otthon választanod kell, akkor mindig a jó molekulaformákat érdemes nézni.

Utána ellenőrizni, hog yha egy kombinált termékről van szó, hogy van-e mellette, olyan anyag, ami rossz molekulaforma, tehát én már láttam olyat, hogy metilkobalamint beletettek a termékbe nagyon-nagyon kicsi koncentrációba és erről szólt a nagy címsor, de ugyanakkor folsav volt benne, tehát én ebben az esetben biztos, hogy ezt elfelejteném ezt a terméket.

A harmadik pedig azt kell megnézni, hogy elég nagy koncentrációban adják-e ezt az adott anyagot, mert ugye ezt az egészet egyben kell szemlélni és csak, akkor fog igazán működni, hogyha a koncentráció is megfelelő.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.03.08. 11:50

(Nagy hiányossága ennek a publikációnak, hogy kihagyta a talán legfontosabbat, a magnéziumot, ami nélkül a legtöbb ásványi anyag és vitamin egyszerűen NEM SZÍVÓDIK FEL, pl. a D-vitamin sem. Kalciumból a mai étrend nagyon sokat tartalmaz, pótlása orvosilag diagnosztizált hiányállapot esetében hasznos csak, ugyanis problémákat okozhat. Minden itt felsorolt anyag esetében kizárólag a szerves forma hasznosul jól, az oxidokat tanácsos nagyon messzire elkerülni - Ildikó)

ÁSVÁNYI ANYAG- ÉS VITAMINHIÁNY NŐKNÉL: EZEK A LEGJELLEMZŐBBEK

[b]Jód, D-vitamin, kalcium, vas, B12-vitamin és folsav. Ezek minden emberi test megfelelő működéséhez elengedhetetlenek, mégis hölgyek körében igen gyakori, hogy hiányállapot alakul ki belőlük. Összegyűjtöttük most azokat a jeleket, amikből észrevehető, ha ezek a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok nem a megfelelő mennyiségben vannak jelen a női szervezetben!


[highlight=yellow]1. JÓD

A jód a pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen első sorban. Ha nem kap ebből eleget a szervezetünk, a pajzsmirigy képtelen lesz előállítani az általa termelt két hormont. Emellett fontos szerepe van a megfelelő szellemi és idegrendszeri működésben is.

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? A felnőttek számára ajánlott napi beviteli referencia érték a jódból 150 mikrogramm.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A hízás, gyakori fáradtság, állandó hidegérzet, vékonyodó hajszálak mind arra utalhatnak, túl kevés a jód a szervezetünkben.

HOGYAN PÓTOLHATÓ? Szerencsére a jódot könnyű természetes módon, ételekkel is pótolni, egy pohár natúr joghurtban például 75 mikrogramm, azaz a napi beviteli érték fele megtalálható. Emellett például egy tojásban 24, egy bögre zsírcsökkentett tejben pedig 56 mikrogramm jód található.

2. D-VITAMIN
Nem túlzás azt állítani, hogy a D-vitaminra a szervezetünk minden sejtjének szüksége van, a csontok egészsége mellett hozzájárulhat a keringési betegségek és a csontritkulás megelőzéséhez, és fontos szerepe van a hormonális egyensúly fenntartásában is – hogy csak néhányat említsünk a hosszú listából.

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Az általánosan ajánlott napi beviteli érték 5 mikrogramm, a nemzetközi kutatások szerint azonban szervezetünknek, ennek tízszeresére van szüksége napi szinten.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A depresszió, a hízás, a csontok fájdalma, menstruációs problémák, az izmok gyengesége és az állandó fáradtság mind arra enged következtetni, túl kevés D-vitamin van a szervezetünkben.

HOGYAN PÓTOLHATÓ?
A D-vitamin napfény hatására keletkezik a szervezetünkben, azonban csupán a napozással szinte lehetetlen a megfelelő eredményt elérni, pláne, hogy az év nagy részében nagyon kevés időt töltünk közvetlen napfényhatásnak kitéve. Épp ezért lehet, hogy a magyar lakosság közel kilencven százaléka D-vitamin hiányos. Azonban jól felszívódó vitaminkoncentrátummal a teljes napi igényt fedezni tudjuk!

3. KALCIUM
A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag, hiszen ebből található meg a legtöbb a szervezetünkben, és a fogak, valamint a csontok egészsége miatt elengedhetetlen! Szükséges a megfelelő izomműködéshez is, sőt, az emésztőenzimek normál működéséhez is hozzájárul!

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Az ajánlott napi beviteli szükséglet kalciumból 800 milligramm.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A legnagyobb probléma a kalciumhiánnyal, hogy a mindennapi életben nagyon nehéz észrevenni, illetve mikor már észrevehető a hiá-nya, akkor már késő. Épp ezért jobb biztosra menni mindig!

HOGYAN PÓTOLHATÓ? A cheddar sajt, a natúr joghurt és a kelkáposzta rendszeres fogyasztása is segíthet, de könnyen lehet étrendkiegészítővel is pótolni a napi szükséges mennyiséget.

4. VAS
A vas a szervezetünkben elsősorban a„szállításban” segédkezik, e nélkül ugyanis képtelen lenne a az oxigén a tüdőnktől a sejtekhez eljutni. Az agyunk és a szívünk megfelelő működéséhez is elengedhetetlen!

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Testünk átlagos igénye napi 14 milligramm vas, ám a nőknek általánosan többre van szükségük, mint a férfiaknak. Amíg rendszeres a menstruáció, addig 18 milligramm is lehet a napi adag, terhesség alatt pedig még ennél is fokozottabb a hölgyek vas-szükséglete.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? Az indokolatlan fáradtság, légszomj, szédülés, hajhullás, duzzadt nyelv mind tünete lehet annak, hogy kevés vashoz jutunk.

HOGYAN PÓTOLHATÓ? Alapvetően az állati eredetű élelmiszerek (ezen belül is a vörös húsok és belsőségek) vas tartalma magas, de szerencsére sok növény is tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból,pl: fehérbab, lencse, csicseriborsó, spenót, alma. A növényi étrendet követőknek különösen fontos odafigyelniük arra, hogy megfelelő mennyiségben vigyék be szervezetükbe! Természetesen étrendkiegészítő formájában is pótolható.

5. B12-VITAMIN
A B12-vitamin alapvető sejtfolyamatokhoz nélkülözhetetlen, az idegrendszer és az immunrendszer működéséhez is létfontosságú a megfelelő bevitele, valamint a vörösvérsejtek előállításához és a megfelelő anyagcseréhez is elengedhetetlen!

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Az ajánlott napi beviteli szükséglet 2.5 mikrogramm.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A gluténmentes étrendre áttérők, a vegetáriánusok és a vegánok szinte garantáltan B12-hiányban szenvednek, ha nem pótolják külön azt. Ha nehezünkre esik a gondolkodás, gyakran érzünk izomfáradtságot, vagy izomfájdalmat, esetleg egyéb, „rejtélyes” fájdalmat a lábainkban vagy a kezünkben, gyanakodjunk, hogy nem jut elég B12-höz a szervezetünk.

HOGYAN PÓTOLHATÓ?
Nagyon sok tengeri „herkentyű” tartalmaz sok B12-vitamint, pl. kagylók, rákok, lazac, ezen kívül a vashoz hasonlóan ez is inkább egyéb állati eredetű élelmiszerekben található meg. Szerencsére azonban a B12 is könnyen pótolható étrendkiegészítő útján is.

6. FOLSAV
A vörösvérsejtek képzésében és a vérszegénység megelőzésében is óriási szerepet játszik a folsav, ha pedig gyermeket szeretnénk, még nagyobb lesz a szerepe: már a tervezett terhesség előtt egy évvel gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan elég folsav legyen a szervezetünkben, és a terhesség teljes ideje alatt is fontos a pótlása.

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Szervezetünknek naponta 200 mikrogramm folsavra van szüksége a hivatalos adatok szerint.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A korai őszülés, a szájszárazság, a bőrünk sápadtsága mind olyan figyelmeztető jel, ami arra utalhat, nem jutunk elég folsavhoz.

HOGYAN PÓTOLHATÓ? A spenótban, a narancslében és a marhamájban található a legtöbb folsav, de itt is van lehetőség étrendkiegészítő útján bevinni a megfelelő mennyiséget.
/Forrás: netamin.hu, felhasznált irodalom: healthline.com/health/vitamin-deficiency-in-women/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.27. 10:43

(Ma már bizonyított tény, hogy a nem megfelelő D vitamin-ellátottság megnöveli a szklerózis multiplex és a rák kialakulásának veszélyét - Ildikó)

MILYEN A "JÓ" ÉS A "NEM ANNYIRA JÓ" D-VITAMIN?

D-vitamint pótolnál, de nem tudod, hogy a sokféle termék közül melyiket válaszd? Konkrét példákon keresztül most megtudhatod, hogy melyiket érdemes választani és melyiket nem. Néhány konkrét példa a D-vitamin pótlásra: Ugye a piacon kapható termékeket önkényesen két csoportra osztottam, az első csoportban kizárólag D-vitamin, mint hatóanyagot tartalmazó termékek vannak. Ezeket különböző jelzőkkel szokták ellátni, hogy "szuper", "forte", nagyon nagy hatóanyag tartalom stb., stb.

Ha egy konkrét piaci példát veszünk, mondjuk legyen ez 2000 NE, jellemzően tablettaformában szoktak ezek előfordulni és akkor így mondjuk 5-6 technológiai adalék is kíséri még magát a D-vitamint. Ugye ezek néhány ezer Ft, nem túl drága termékek, de hogyha megnézzük magát a D-vitaminnak a költségeit, akkor egy igen konzervatív becsléssel kijött az, hogy 30 adag, tehát 1 havi 2000 NE D-vitamin kevesebb, mint 6 Ft-ba kerül. Ugye a gyártóknak ezért ez a célja, hogy gyakorlatilag csak ez az egy termék, ez az egy hatóanyag kerüljön bele, mert hogyha még ezt különböző anyagokkal kiegészítenénk, akkor nagyon-nagyon hirtelen exponenciálisan megnőnek az alapanyag költségek.

Tehát az a szakmai véleményem, hogyha csak D-vitamin van egy termékben, akkor azt minden esetben el kell kerülni, kivéve, ha feltüntetik a csomagoláson, hogyha valaki D-vitamint pótol ebből az adott termékből K2-vitamint, A-vitamint és magnéziumot is pótoljon valamilyen formában.
Egyetlenegy ilyen terméket sem találtam a piacon, ez nem nagyon fog előfordulni, sajnos, de, hogy ezek így együtt működnek jól.

A második csoportba a D-vitamin komplexek sorolhatók és mivel a D-vitamin nagyon olcsó, ezért a törvényileg maximálisan előírt 4000 NE D-vitamin, szerintem ez a minimum elvárás, hogy ez benne legyen, körülbelül 100 mcg K2-vitamin, de itt nagyon fontos, hogy a transzforma legyen, mert van egy úgynevezett ciszforma is, ami biológiailag inaktív, viszont nagyon olcsó. A K2-vitamin transz viszont nagyon drága, ezért a ciszt szokták sokan beletenni, tehát erre érdemes figyelni és A-vitaminból mindenféleképpen kevesebbet, mint 4000 NE, én egyébként a magam részéről azt mondom, hogy sokkal kevesebb legyen, de ezen lehetne vitatkozni, viszont azon nem, hogy szükség van A-vitaminra, mert vannak olyan receptorok, amelyet a D-vitamin és az A-vitamin együtt tud aktiválni.

Ha a vivőanyagokat nézzük és az is nagyon fontos hatással van ugye ezek mind zsírban oldódó vitaminok. A biológiai hasznosulást illetően vagya halolaj vagy pedig az MCT olaj a legjobb biológiai hasznosulást biztosító vivőközeg, ezért semmiképp se javaslom, hogy tablettába vigye be valaki ezeket az anyagokat, a technológiai segédanyagokról nem is beszélve, mert arra nincs szükségünk.

Az egész rendszer akkor fog jól működni, hogyha van elég magnézium a szervezetünkben ismerve azt, hogy körülbelül milyen életet élünk, mi magyarok, ez nem ez a helyzet, tehát magnéziumot mindenképpen érdemes pótolni valami jó molekulaformában és elég nagy koncentrációban, erről már sok-sok videó van, de azért itt elmondanám, hogy az én személyes kedvencem a magnézium-biszglicinát, annak is a teljesen elreagáltatott formáját érdemes keresni.

Összegezve tehát a gondolatokat a D-vitamin pótlásról, hogyha egy valódi kézzel fogható terméket keres valaki, akkor mindenféleképpen, olyat keressen, amiben a D, K, A együtt van lehetőleg magnézium is legyen mellé vagy pedig ezeket külön szépen szedegesse össze, de, hogy ezeket együtt érdemes ez a lényege az egésznek.Köszönöm szépen! (Forrás: wisetreenaturals.hu)

https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/index.php?option=com_tssvideo&view=videosite&task=video&id=61&utm_source=54386-F%C5%90%20CRM%20LISTA&utm_campaign=641129--%2002.27.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2056.%20r%C3%A9sz%20kik%C3%BCld%C3%A9se%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol%20%20%20%20%20%20%20&utm_medium=20724-email&utm_content=-%2002.27.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2056.%20r%C3%A9sz%20kikuldese%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol%20

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.22. 20:47

Sokat stresszelsz? Itt az ideje B5-vitamint is pótolni!

Tudtad, hogy a szervezet stresszhelyzetben gyorsabban használja fel a B5 vitamint, mint nyugalmi állapotban? Ilyen esetben még fontosabb odafigyelni arra, hogy mielőbb, aktív koenzim A-t pótoljunk! Melyik a leghatékonyabb molekulaforma? Nézd meg a B-vitaminról szóló videó sorozat legújabb részét és megtudod!

Néhány gondolat a B5-vitaminról.: Ugye minden esetben, amikor B5-vitamint fogyasztunk, mindegy, hogy táplálékkal vagy bármilyen étrend-kiegészítő formában a cél az, a szervezet célja, hogy ez az úgynevezett koenzim A, amit CoA-nak szokás nagyon sok esetben rövidíteni mindenféle angol szakirodalmakban is, hogy ezt szeretné a szervezet előállítani, ez az aktív forma.

Ugye ez különböző enzimfunkciókban, energiatermelésben, toxinok lebontásában vesz részt, és ami nagyon-nagyon fontos azt gondolom a korunk emberének, hogy a stressz kezelésben kiemelt prioritást élvez ugyanis a mellékvesék hormon termelésén, a stressz hormonoknak a termelésénél szükség van erre a koenzim A-ra, tehát a B5-vitaminra is. Tehát elmondható, hogy stresszhelyzetben a szervezet gyorsított ütemben használja fel a B5-vitamin készleteit. Ugye, hogyha étrendkiegészítő formában szeretnénk pótolni, akkor különösképpen érdemes megnézni, hogy milyen molekulaformában jut a szervezetbe.

Ugye ez a D-pantenol forma ez egy provitamin, ez egy elővegyületnek tekinthető ez hat enzim katalitikus lépésben, tehát hat lépésben alakul koenzim A-vá, ami elég hosszú folyamat és egy csomó dolognak jelen kell lennie.
A pantoténsav az már öt lépésben alakul, ez egy sokkal jobb formának tekinthető, viszont ez nem elég stabil, ezért ezt nem nagyon szokták termékekbe beletenni, ennek a stabilizált formája, mikor egy kalciummal stabilizáljuk a pantoténsavat, ez a kalcium-D-pantotenát, no ez van a termékek 99%-ban, ez öt lépésben alakul koenzim A-vá.
Ugye az összes átalakító lépés minden által jellemzően energiát fogyaszt, a szervezetet terheli, a cél az az, hogy minél kevesebb lépéssel jutassuk el a szervezetet oda, hogy ez a koenzim A létrejöjjön.

A pantetin formájú B5-vitamin származék az gyakorlatilag nagyon gyorsan két pantetein molekulává alakul, ami már csak két lépésben alakul koenzim A-vá. Tehát abszolút a B5-vitamin pótlás esetén ez tekinthető a leghatékonyabb formának, az ok, amiért nagyon kevés termékben van, az gazdasági. Összegezve tehát a B-vitaminról alkotott gondolatokat a kiválasztást illetően. Elmondható, hogy egyik molekulaforma se káros, maximum nem fog működni. Stressz esetén fokozottan szükségünk van B5-vitaminra és, hogy a leghatékonyabb forma, az mindenféleképpen ez a pantetin. Úgyhogy a magam részéről én azt javaslom, hogyezt érdemes keresni. Köszönöm szépen! (Forrás: wisetreenaturals.hu)

https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/index.php?option=com_tssvideo&view=videosite&task=video&id=59&utm_source=54386-F%C5%90%20CRM%20LISTA&utm_campaign=636480--%2002.13.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2054.%20r%C3%A9sz%20kik%C3%BCld%C3%A9se%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol%20%20%20%20%20%20%20&utm_medium=20724-email&utm_content=-%2002.13.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2054.%20r%C3%A9sz%20kikuldese%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.22. 20:45

Tudtad miért kell egyáltalán a bélflórát pótolni? Tudtad, hogy nem csak antibiotikumos kúra után érdemes?

Szükséges végre egy világos magyarázat! A vastagbél flóra kihat a vastagbél állapotára, ezáltal az immunrendszered működésére és az anyagcserére is. Igen, bélflóra függő a hízásra való hajlam is! Hogyan? Ha a bélflóra egyensúlya eltolódik, ha nem elég diverzifikáltak (változatosak) a baktérium törzsek, akkor túlsúlyba kerülnek, és túlzottan elszaporodnak bizonyos FIRMICUTES típusú baktériumok.

Számos klinikai vizsgálat bizonyítja, hogy ezek a baktériumok felelnek a felborult zsíranyagcsere miatt is, mert a májat túlzott triglicerid, azaz vérzsír-termelésre késztetik. Így az inzulin raktározó hormon sokkal könnyebben hoz létre főleg hasi zsírpárnákat. Miért? Mert bizonyos Firmicutes típusú baktériumok hatására a szervezetünk ugyanabból az összetételű és mennyiségű ételből több energiát képes kivonni, mint a normál bélflóra mellett. Tehát egy olyan vastagbél flóra esetén, ahol felborult a jó baktérium arány (Bacteroidetes/Firmicutes), és túlszaporodnak a nem kívánt törzsek, kialakul egyfajta hajlam a hízásra. Egyesek ezert érzik úgy, hogy már a "levegőtől is híznak!"

Mi a MIKROBIOM tulajdonképpen?: A bennünk (vastagbél) és rajtunk (bőrön, nyálkahártyákon) élő baktériumok összessége. Tízszer több baktérium él bennünk, mint ahány sejtünk van, és a génállományukat tekintve, ha ezt is figyelembe vesszük, a testünkben csak 1% emberi DNS van! Ezért mondják viccesen a tudósok, hogy nem is vagyunk humanoidok, hiszen két lábon járó baktérium telep vagyunk. Ezért érthető módon minden életfunkciónk (nem csak az anyagcserénk de a pszichés állapotunk is) ki van szolgáltatva azoknak a baktériumoknak, amelyek rajtunk vagy bennünk élnek! Jó esetben ez egy nagyszerű szimbiózis, miattuk vagyunk életben, így alakult ez az évmilliók során. Mire figyelj, amikor emésztő flórát választasz:

Mi a PROBIOTIKUM?: A vastagbél flórához nagyon hasonló, többnyire tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok, erjesztésből származó, dominánsan számunkra hasznos élőflóra.
Milyen legyen a PROBIOTIKUM?
•minél többféle törzs legyen benne,
•ellenőrzött laboratóriumi tenyésztésből származó tiszta DNS-el rendelkező kultúra legyen,
•nagy csíraszámban!
Mit jelent ez? Mindig nézd meg a dobozon! Ideális, ha a felnőtteknek ajánlott napi adagban (NRV) 35-40 milliárd számunkra hasznos baktérium van! Ez a mennyiség már hatásosabb lehet.

Mi a PREBIOTIKUM?: Olyan növényi rostok (pl. natív cikória inulin), amelyek nem emészthetőek, ezért a vastagbélben való erjedésük a jó bélflóra táplálékát képezi. Így nem csak betelepíted a vastagbelet jó flórával, hanem biztosítva van, hogy ne haljanak éhen a számodra hasznos baktériumok, tehát sikeresen meg tudnak tapadni!
Mi a POSZTBIOTIKUM?: Többnyire olyan vegyületek, amelyeket a jó bélflóra gyárt saját maga életben tartására, egy olyan környezet megteremtésére, amelyben jól tud szaporodni, és bizony számunkra, mint gazda testnek is nagyon hasznosak, hogy egészségesek maradjunk és jól működjünk!
Ilyen posztbiotikumok pl.:
•SCFA, a rövid láncú zsírsavak
•B-vitaminok, aminosavak, organikus savak, folsav stb.,
•AMP, antimikrobiális peptidek, amelyeknek természetes antibiotikus hatása elnyomja a kórokozókat
•Aktív enzimek, amelyek segítik a rostok és a cellulóz emésztését stb.,
•A jó baktériumok gyártják, kis mennyiségben a hidrogén-peroxidot is, amely elfojtja a patogén baktériumok szaporodását. (Forrás: internetpatika.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.18. 13:02

8 fontos tudnivaló a sörélesztő fogyasztásáról

A bioboltokban és reform élelmiszereket kínáló üzletekben egyre többször találkozhatunk a sörélesztőpehellyel, amelyet előszeretettel használ a vegán konyha. Nem csak azoknak ajánlott azonban az alapanyag, akik a húsmentes étrendet választották, hanem tulajdonképpen mindenkinek. Az általa kínált értékes hatóanyagokat egyébként tabletta formájában is magunkhoz vehetjük, bár tény, hogy ennek kulináris értéke nincsen. De mégis minek köszönheti népszerűségét a sörélesztő?

Tudtad, hogy a sörélesztő tulajdonképpen egy gombaféle, amelyet a sörgyártás során használnak? Mivel olyan nemes alapanyagokon tenyésztik, mint a komló vagy a csíráztatott árpa, így a hőkezelés után egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag anyag keletkezik. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásait tehát pehely és tabletta formában is élvezhetjük. Nézzük, milyen előnyei vannak a sörélesztő fogyasztásának!

1. Magas fehérjetartalom: A sörélesztő pehely szelént, riboflavint, tiamint, niacint, rezet, káliumot és B-vitamint is tartalmaz, de folsavban is gazdag. Kimagasló fehérjetartalommal rendelkezik, és olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyeket a szervezet nem tud előállítani. Alapvetően elmondható tehát, hogy a sörélesztő komplex fehérjeforrás, és kitűnően felszívódó mikrotápanyagokkal szolgálja az egészség megőrzését. A segítségével bevihető fehérje kifejezetten hasznos lehet azok számára, akik kerülik az állati eredetű alapanyagok fogyasztását.

2. Immunrendszer erősítő: A sörélesztő egészségre gyakorolt hatását már körülbelül 100 évvel korábban is vizsgálták. Az 1800-as évek végén egy vegyész állítólag rákbeteg feleségét kezelte nagy dózisban adott sörélesztővel, aki meg is gyógyult. Természetesen sok más dolog is közrejátszhatott ebben, de később, miután lejegyezték ezt a történetet, sokan úgy vélték, hogy tényleg csodatevő hatással bír a sörélesztő. Tény, hogy szeléntartalma kiválóan erősíti az immunrendszert és antioxidánsai a sejtek öregedési folyamatait lelassítják. A komplex B-vitaminok a szervezet több rendszerének működésére is jótékonyan hatnak.

3. Kiváló szépségvitamin: Amit talán elsőként tapasztalhatunk a sörélesztő rendszeres fogyasztásával, az nem más, mint az erősebb, egészségesebb haj és körmök. A bőr szintén élvezheti az alapanyag kedvező hatásait, ezért egyfajta szépségvitaminként is érdemes gondolni rá. Már nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy a szépséghez nem elegendő a méregdrága külsőleg használható készítményeket alkalmazni, ugyanis az egészséges haj, bőr és körmök forrása belül leledzik. Ha tehát természetes módon szeretnél megszépülni, akkor érdemes kihasználni a sörélesztőben rejlő lehetőségeket. A sokféle célirányos szépségvitamin helyett célszerű a jól bevált alapanyag mellett letenni a voksot.

4. B-vitaminokban gazdag: A sörélesztő jótékony hatásait a benne megtalálható B-vitaminoknak is köszönheti. Segítséget nyújt ahhoz, hogy a szöveteknek sikerüljön gyorsan regenerálódni, sőt, az izmokat is erősíti. A B-vitamincsoport elemei a krómmal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje csökkenhessen és az inzulint jobban hasznosítani tudják. A króm egyébként azok számára is hasznos, akik fogyni szeretnének, hiszen a mikroelem szabályozza az éhséget. A már említett tiamin és riboflavin az antioxidánsokkal karöltve a szem egészségének megőrzésében is segítenek. Ha kínzó migrénnel küzdesz, akkor is érdemes lehet a sörélesztő készítményeket választani.

5. A vérszegénység ellenszere:Ha hiányoznak az egészséges vörösvértestek a szervezetből, az gyengeséget, légszomjat, vagy például a haj és a körmök károsodását okozza. A sörélesztő nem csak ez utóbbiak esetében javíthat a helyzeten, hanemjavítja a vas felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Már napi két evőkanál sörélesztő pehely kiváltja ezt a hatást, érdemes tehát kihasználni a benne rejlő erőt.

6. Emésztésjavító hatás:Mivel a sörélesztő probiotikumként is számon tartott, ezért hozzájárul a bélflóra egészségének megőrzéséhez. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztosítható legyen a megfelelő emésztést, elkerülhetővé váljon a puffadás, és az immunrendszer erősítéseérdekében is tehessünk. A bélrendszer gyulladásos folyamataira is jótékony hatással van a sörélesztő fogyasztása, de például a hasmenést is megszünteti.

7. Pehely és tabletta:A sörélesztő beszerezhető pehelyként vagy akár tabletta formájában is. S hogy mikor melyiket érdemes választani? Ha olyan étrend-kiegészítőt keresel, mely a felsorolt területeken nyújthat segítséget, akkor a tabletta szedése javasolt. Ma már olyan sörélesztő készítmények is beszerezhetőek, melyek magnéziummal, kalciummal dúsítottak, így a természetes alapanyagot ezekkel gazdagítva még többet tehetsz egészségedért és jó közérzetedért. Ha pehelyként fogyasztanád, akkor kaphatsz egyfajta pluszt a konyhában, és remek finomságok készíthetőek a sörélesztő pehely használatával, melyek egyúttal egészségesek is.

8. Sajtos ízvilág: Az alapanyagot nem ismerők talán nem is tudják, hogy a sörélesztő pehely íze nagyon hasonlít a sajtéra. Ezt rendszerint kihasználják a vegánok, akik a sajt helyettesítésére választják. Sajtszószok, sajtos krumplipüré, tésztamártás is készíthető sörélesztőpehely felhasználásával. Az alapanyag megfizethető áron elérhető a reform élelmiszereket kínáló üzletekben és webáruházakban. Sörélesztő tablettával pedig már a drogériákban, gyógyszertárakban is találkozhatunk. A nagy kiszerelésben elérhető készítmények akár több hónapra is biztosítják az értékes tápanyagokhoz való hozzájutás lehetőségét. A méregdrága komplex készítmények helyett tehát érdemes próbálkozni olyan, már jól bevált mikroelemekkel, melyek már önmagukban is teljes értékű vitamin-és ásványi anyag forrásként állnak az egészségtudatos érdeklődők rendelkezésére. (Írta: Kiss Anita, forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.com)

MÁS FORRÁSBÓL: A sörélesztő jótékony hatásai és kockázatok

A Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából előállított sörélesztő az alsó- és felső erjesztésű sörök nélkülözhetetlen összetevője. Táplálékkiegészítőként is kedvelt, magas fehérjetartalma, B-vitamin komplexe és jelentős ásványi anyag, valamint nyomelem (szelén, króm) tartalma miatt. Habár a sörélesztő rendkívül értékes táplálékkiegészítő, mielőtt használni kezdenénk, kérjük ki háziorvosunk tanácsát is!

Élelmi értékek: : A sörélesztő számos jótékony összetevőt tartalmaz: káliumot, foszfort, kalciumot, nátriumot, niacint, vasat, tiamint, riboflavint és krómot. 100 gramm sörélesztő energiatartalma 280 kcal, fehérjetartalma csaknem 50, szénhidráttartalma 40, élelmirost tartalma csaknem 5, míg zsírtartalma mindössze 1,5 százalék. Mindig érdemes odafigyelni, hogy olyan sörélesztőt vásároljunk, amiből a króm nincsen egy speciális eljárással kivonva.

Alacsonyabb vércukor- és koleszterinszint: A sörélesztőben található króm kulcsfontosságú a lipidek és a szénhidrátok anyagcseréje szempontjából, ami befolyásolja a vércukor- és koleszterinszintet. Egy 2011-ben, a Journal of Trace Elements in Medicine and Biology (Nyomelemek az Orvoslásban és a Biológiában Folyóirat) orvosi szaklapban publikált kutatásban A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseket két csoportra osztották, az egyik felük napi 9 gramm krómtartalmú sörélesztőt kapott, a másik csoport krómmenteset. A krómtartalmú sörélesztőt használó betegek sokkal alacsonyabb vércukorszintet és alacsonyabb koleszterin- és alacsony sűrűségű lipoprotein szintet mutattak.

Immunstimulálás: Igen, a sörélesztő segít, hogy szervezetünk jobban ellenálljon a betegségekkel szemben. A benne található poliszacharidok ugyanis erősítik a makrofágokat, amelyek így jobban fel tudják venni a harcot a kórokozókkal. Ugyanezek a poliszacharidok támogatják az általános egészségi állapotot azzal, hogy a sejtek megújulását segítik. Ráadásul a sörélesztőben található cukrok erős vírusölő hatásúak: legalább 13 vírustörzs ellen hatnak – írja Rita Elkins gyógynövényszakértő Csodálatos cukrok (Miracle Sugars) című könyvében.

Mellék- és kölcsönhatások: A sörélesztő használatának nincsenek komolyabb kockázatai és mellékhatásai, de az arra hajlamos egyéneknél puffadást okozhat. A Maryland Egyetem kutatói szerint bizonyos kölcsönhatások léphetnek fel depresszió kezelésére adott gyógyszerekkel és egyes erős fájdalomcsillapítókkal. A sörélesztő szintén interakcióba léphet a diabétesz ellen felírt gyógyszerekkel. Az arra hajlamos egyéneknél allergiás reakciók is felléphetnek. Ami biztos: ha rendszeresen vényköteles gyógyszert szedsz, a sörélesztő alkalmazását beszéld meg az orvosoddal! (Forrás: soreleszto.com)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég