A foszfor egy ásványi anyag, amelyre a szervezetnek számos alapvető funkció ellátásához szüksége van.
A természetben sok élelmiszerben előfordul, de az élelmiszer-feldolgozás során is kerülhet több foszfor az ételeinkbe. A szervezet foszfort használ a csontok erősségének és egészségének megőrzésére. Segít a salakanyagok eltávolításában és a sérült szövetek helyreállításában is.
A legtöbb ember étrendje révén elegendő foszforhoz jut. Azonban bizonyos egészségügyi állapotokban, például vesebetegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknek fokozottan figyelniük kell a foszforbevitelre.Ebben a cikkben többet megtudhatsz a foszfor táplálékforrásairól és a szervezetben betöltött szerepéről.
Mi az az étrendi foszfor?
A foszfor egy ásványi anyag, amelyet a szervezet a csontok és a fogak építésére, valamint a sejtek és szövetek növekedésére és helyreállítására szolgáló fehérjék előállítására használ fel.
A foszfor szerepet játszik abban is, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a szénhidrátokat vagy cukrokat. Ezenkívül hozzájárul számos testi funkció szabályozásához:
az idegrendszer
veseműködés
izom összehúzódás
szívverés
Az étrendi foszfor olyan foszfor, amelyet az ember étellel és itallal el tud fogyasztani. A legtöbb ember az összes szükséges foszfort be tudja szerezni étrendi forrásokból.
Egészségügyi előnyök
A foszfor számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, mivel számos különböző rendszerre hatással van a szervezetben. A foszfor néhány előnye:
segít fenntartani a csontok és fogak egészségét, erősségét
segíti az izmok összehúzódását
segíti az izmok regenerálódását edzés után
segít szűrni és eltávolítani a hulladékokat a veséből
elősegíti az egészséges idegvezetést az egész testben
szerepet játszik a DNS és RNS előállításában
hozzájárul a szervezet energiafelhasználásának és tárolásának irányításához
Foszfort tartalmazó élelmiszerek
A legtöbb ember elegendő foszforhoz jut hozzá az étrendjéből, különösen akkor, ha sok fehérjét és kalciumot tartalmazó ételt fogyaszt. A legtöbb fehérjében gazdag élelmiszer kiváló foszforforrás. Ezek az élelmiszerek a következők:
csirke
pulyka
sertéshús
tenger gyümölcsei
magvak
alacsony zsírtartalmú tejtermékek, például joghurt és túró
dióféléket
Más, kevésbé magas fehérjetartalmú élelmiszerek is jó foszforforrások lehetnek, de a szervezet nem veszi fel olyan könnyen az ezekben az élelmiszerekben lévő foszfort. Ezek tartalmazzák:
fokhagyma
krumpli
teljes kiőrlésű gabonák
brokkoli
szárított gyümölcs
Mennyi a szükséges foszfor mennyisége?
A foszforszükséglet koronként változik, és attól függ, hogy az adott személynek van-e valamilyen alapbetegsége.
Az embereknek általában a következő mennyiségű foszforra van szükségük naponta:
csecsemők (0-6 hónapos): 100 milligramm (mg)
csecsemők (7-12 hónapos): 275 mg
gyermekek (1-3 évesek): 460 mg
gyermekek (4-8 évesek): 500 mg
gyermekek (9-18 évesek): 1250 mg
felnőttek (19 évesek és idősebbek): 700 mg
A terhes és szoptató nőknek nincs szükségük extra foszforra.
A túl kevés foszfor kockázata
A legtöbb embernek elegendő foszfor van az étrendjében, de egyes embercsoportoknak több foszforra van szüksége, mint másoknak.
A több foszfort igénylő emberek közé tartoznak azok a cukorbetegek, akik inzulint szednek a vércukorszint szabályozására. Az alkoholfogyasztási zavarban szenvedőknek szintén növelniük kell a foszforbevitelt.
Más gyógyszerek is csökkenthetik a foszfor szintjét a szervezetben, beleértve:
ACE-gátlók
néhány savlekötő szer
kortikoszteroidok
néhány diuretikum
néhány rohamellenes gyógyszer
Azoknak, akik cukorbetegek vagy a fenti gyógyszerek bármelyikét szedik, tisztában kell lenniük az alacsony foszforszint tüneteivel. Ezek a tünetek a következők lehetnek:
étvágytalanság
fáradtság
ízületi fájdalom
csontfájdalom
légzési gondok
elektrolit egyensúlyzavarok
zavar
ingerlékenység
Az orvos általában korrigálni tudja az alacsony foszforszintet az alapbetegség kezelésével. Az orvos ilyen esetben javasolhatja az étrend megváltoztatását és az étrend-kiegészítők fogyasztását, az elegendő mennyiségű foszfor fogyasztása érdekében. (Forrás: medicalnewstoday.com, publikálta Szabó Zsófia, vitaminkiraly.hu, kép forrása hu.thomson-intermedia.com)