Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.10.05. 14:15

Növényerő: 10 fehérjedús zöldség

A fehérje egy létfontosságú tápanyag, amely a szövetek felépítésében és helyreállításában segíti testünket. Habár az állati eredetű táplálékokban van a legtöbb protein, néhány növény szintén jelentős mennyiségben tartalmazza. Összeszedtünk 10 egészséges zöldséget, amelyeknek magas a proteintartalma.

1. Vízitorma
A vízitorma vízben nő és nagy mennyiségben tartalmaz proteint. Egy csésze (34 gramm) összevágott vízitormában 0.8 gramm protein van és a napi ajánlott kálium adag 100%-a. Emellett jó B-vitamin, kalcium, mangán, A-vitamin és C-vitamin forrás is. Ráadásul azt is bebizonyították, hogy a vízitorma antioxidáns védelmet nyújt. Tartalmaz még fenolos vegyületeket, amelyek segítik a szervezetet a rák megelőzésében.
Nem ajánlott vízben főzni, mivel így csökken az antioxidáns tartalma. Helyette próbáld nyersen fogyasztani, salátákban, szendvicsekben vagy turmixban. Fehérje tartalom: 34 gramm vízitorma 0.8 gramm proteint tartalmaz, míg 100 gramm vízitorma 2.3 grammot.

2. Lucerna csíra
A lucerna csíra alacsony kalóriában, viszont tápanyagban igen magas. Egy csésze (33 gramm) lucerna csíra 1.3 gramm proteint tud biztosítani. Szintén jelentős a folsav, B-vitamin, vas, magnézium, foszfor, cink, réz, és A-vitamin, K-vitamin és C-vitamin tartalma.
Számos állatokkal végzett tanulmány alátámasztja, hogy a lucerna csíra csökkentheti a koleszterinszintet. Egy kutatásban 15 embert vizsgáltak, akiknek a vérében magas volt a lipid (vérzsír) szint. 40 gramm lucerna csírát kaptak naponta háromszor, nyolc héten keresztül. 17% csökkenést értek el a koleszterinszintben. Kutatók azt is megállapították, hogy a lucernacsíra gyulladáscsökkentő, enyhíti a menopauza tüneteit, valamint segít megelőzni és kezelni a csontritkulást. Fehérje tartalom: 33 gramm lucerna csíra 1.3 gramm fehérjét tartalmaz, tehát 100 grammban 4 gramm fehérje van.

3. Spenót
A spenót tápanyagban az egyik leggazdagabb leveles zöldségünk. Az összes létfontosságú aminosavat tartalmazza (megjegyzés: SM-ben épp ezért javasolt gyakorta fogyasztani – Ildikó). Egy csésze (30 gramm) spenótban 1 gramm fehérje található és a napi ajánlott kálium bevitelnek a 181%-a! Emellett jelentős mennyiségben van jelen benne folsav, mangán, magnézium, vas, kálium, kalcium, A-vitamin és C-vitamin. A magas fehérjetartalma mellett a spenót, tartalmaz olyan növényi összetevőt, ami képes növelni az antioxidáns védelmet és csökkenteni a gyulladást.
Egy felmérésben 20 sportoló 14 napon keresztül spenót étrend-kiegészítőt fogyasztott, majd csökkenést figyeltek meg az oxidatív stresszben és az izomsérülésekben.

Egy másik vizsgálatban, nitrátban gazdag spenótot adtak az alanyoknak és a nitrogén-oxid szintre gyakorolt hatását mérték. Ez egy jelátvivő molekula, ami a testben az ereket tágítja. Itt is vizsgálták a vérnyomást. Rájöttek, hogy a nitrátban gazdag spenót csökkenti a vérnyomást. Ez hozzájárul az egészséges szívműködéshez. A spenót rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a mellrák kockázatának a csökkenésével is. Fehérje tartalom: 30 gramm nyers spenót 0.9 gramm fehérjét tartalmaz. Tehát 100 gramm spenótban 2.9 gramm fehérje található. A spenótban található kalória 30%-a fehérje.

4. Kínai kel
A kínai kel nagyszerű fehérjeforrás. Egy csésze (70 gramm) kínai kelben 1 gramm fehérje található. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz még folsavat, kalciumot, káliumot, mangánt, vasat, A-vitamint, C-vitamint és K-vitamint. Számos sejtkutatás mutatta ki, hogy a kínai kel gazdag antioxidánsban. A külső leveleiben mutatták ki a legtöbbet. Ráadásul még gyulladáscsökkentő hatását is bizonyították.
Egyes kutatások szerint a káposztafélék - mint például a kínai kel - gyakori fogyasztása csökkentheti a prosztatarák kockázatát. Emellett egy állatokon végzett kísérlet bebizonyította, hogy a kínai kelből készült por alapú étrend-kiegészítő csökkenti a májrák kialakulásának esélyét is. A kínai kelt sok ázsiai receptben alkalmazzák, mint például kevert sültek, levesek és tavaszi tekercs.
FEHÉRJETARTALOM: 70 gramm aprított kínai kel 1 gramm fehérjét tartalmaz, azaz 100 grammban 1.5 gramm található.

5. Spárga
A spárga egy nagyon népszerű zöldség, magas tápanyagtartalommal. Egy csésze (134 gramm) spárgában 2.9 gramm fehérje található. Emellett jelentős B-vitamin, folsav, réz, mangán, foszfor, magnézium, A-vitamin és K-vitamin-forrás. Ismertek a gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatásai. Tartalmaz még probiotikumot, ami serkenti a jó bélbaktériumok növekedését.
A spárgát lehet sütni, grillezni, főzni vagy párolni, valamint kimondottan jó salátákban és előételnek. FEHÉRJETARTALOM: 134 gramm spárga 2.9 gramm fehérjét tartalmaz. Így 100 Grammban 2.2 gramm fehérje található. A kalória 27%-a fehérje.

6. Mustárlevél
A mustárlevél a káposztafélék családjába tartozik és ránézésre nagyon hasonló a kelkáposztához, viszont eltérő, mustáros ízzel. Egy csésze (56 gramm) mustárlevél 1.5 gramm fehérjét tartalmaz és biztosítja a napi káliumbevitelünk 348%-át, valamint az A-vitamin ajánlott napi mennyiségének a 118%-át. Emellett magas a mangán, kalcium, B-vitamin, C-vitamin és E-vitamin tartalma is.
A mustárlevél – a többi káposztaféléhez hasonlóan – tartalmaz fenolos vegyületeket, ennek köszönhető a növény antioxidáns tulajdonsága. Egy kémcsöves vizsgálatban bemutatták, hogy a mustárlevél párolásával könnyebben köti le az epesavat. Ez a folyamat hozzájárulhat a koleszterinszint csökkentéséhez. Ugyanez a kísérlet bebizonyította, hogy a párolás hasonló pozitív hatást vált ki a kelkáposztából, a fejes káposztából, a zöldpaprikából és a brokkoliból is.
Elkészítheted a mustárlevelet párolva, főzve, pirítva vagy egyszerűen csak nyersen salátákban is fogyaszthatod. FEHÉRJETARTALOM: 56 gramm összevágott mustárlevél összesen 1.5 gramm fehérjét tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy 100 grammban 2.7 gramm a FEHÉRJETARTALOM.

7. Brokkoli
A brokkoli egy rendkívül népszerű fehérjében gazdag zöldség. Fogyaszthatod nyersen vagy elkészítve is. Egy csésze (91 gramm) nyers, felaprított brokkoli 2.6 gramm fehérjét tartalmaz és az összes létfontosságú aminosavat. Emellett nagy mennyiségben folsav, mangán, kálium, foszfor, C-vitamin és K-vitamin is megtalálható benne. A sok tápanyaghoz képest, egy csésze brokkoliban csak 31 kalória van.
Növényi vegyületeket és flavonoidokat (növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport) is tartalmaz. Ezek biztosítják az antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait. A mustárlevélhez hasonlóan, a brokkoliban is magas a glükozinolát tartalom, ami egy olyan vegyület, ami hozzájárul a rák megelőzéséhez. A savlekötő képessége is párolva jobb, mint nyersen, tehát a párolt brokkoli csökkenti a vérben a koleszterin szintet. Továbbá, a brokkoli segíti az egészséges májműködést, azáltal, hogy serkenti az antioxidáns vegyületek termelését és méregtelenítését.
Fogyaszthatod párolva, pirítva vagy sütve. Ízletes köreteket, leveseket és szószokat lehet belőle készíteni.
Fehérjetartalma: 91 gramm brokkoliban 2.6 gramm fehérje van, tehát 100 grammban 2.8 gramm.

8. Leveles káposzta
Egy sötétzöld, laza leveles zöldség, amely egy családból származik a kelkáposztával, a karfiollal és a brokkolival. Zsírsavak és növényi fehérje forrása. Egy csésze (36 gramm) leveles káposzta 0.9 gramm fehérjét tartalmaz és csak 11 kalóriát. K-vitamin tartalma kifejezetten jelentős, a napi szükséglet 230%-át biztosítja. Emellett tartalmaz még kalciumot, káliumot és mangánt.
Mint a káposztafélék általában, a leveles káposzta is nagyszerű forrása a fenolos vegyületeknek és az antioxidánsoknak. A magas antioxidáns tartalmának köszönhetően a leveles káposzta csökkenti a prosztatarák kialakulásának a kockázatát. Egy tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik keresztesvirágú növényeket fogyasztanak - mint például a leveles káposzta – ritkábban diagnosztizálnak mellrákot.
A leveles káposztának szintén van savlekötő tulajdonsága a belekben, ami hozzájárul a koleszterinszint csökkenéséhez. Egy vizsgálat bebizonyította, hogy a párolás felerősíti ezt a tulajdonságot. Fogyaszthatod párolva vagy pirítva. Igen finom más zöldségekkel, például hagymával vagy gombával keverve. FEHÉRJETARTALOM: 36 gramm összevágott leveles káposzta 0.9 gramm fehérjét tartalmaz. Tehát 100 grammban 2.5 gramm van.

9. Kelbimbó
A kelbimbó nagyszerű alapanyaga lehet az étkezéseidnek. Jó fehérje-, rost- és vitaminforrás. Egy csésze (88 gramm) kelbimbó 3 gramm fehérjét tartalmaz és 3.3 gramm rostot. Emellett gazdag folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, vasban, kalciumban, B6-, K-, A- és C-vitaminban. Állatokon végzett kutatás alátámasztotta, hogy a kelbimbó fogyasztása elősegíti a bélbaktériumok növekedését és egészségét, valamint serkenti a belekben a rövid láncú zsírsavak termelődését. Legtöbbször főzve, párolva, grillezve vagy pirítva fogyasztják. A kelbimbóból kiváló köreteket lehet készíteni. FEHÉRJETARTALOM: 88 gramm kelbimbó 3 gramm fehérjét tartalmaz, ami 100 grammban 3.4 gramm.

10. Karfiol
A brokkolihoz hasonlóan, a karfiol is nagy mennyiségben biztosít fehérjét. Egy csésze (100 gramm) karfiol 2 gramm fehérjét tartalmaz. Emellett még C-vitamin, K-vitamin, kálium, mangán, magnézium, foszfor, kalcium és vas forrása is.
Nagy mennyiségben megtalálhatóak benne olyan vegyületek, amik köztudottan rákmegelőző, antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásuk van. Tanácsos nyersen fogyasztani. A karfiolban számos más antioxidáns is megtalálható, amelyek nem mennek tönkre főzés során, sőt pároláskor még fel is erősödnek a tulajdonságaik. Mint a listán a legtöbb zöldség, a karfiol csökkenti a koleszterinszintet, mivel leköti az epesavat. Párolással még jobb hatást érhetünk el.
A karfiol egy igen sokoldalú zöldség, amit sokféleképpen készíthetünk el. Például helyettesíthetjük vele a keményítő tartalmú szénhidrátokat. FEHÉRJETARTALOM: 100 gramm karfiol 2 gramm fehérjét tartalmaz. A benne található kalóriák 19%-a fehérje.

Jegyezd meg!
Vannak zöldségek, amelyeknek fehérjetartalma igen magas. Ráadásul ezek a zöldségek mind rendkívül jó tápanyagforrások és hozzájárulnak az egészségünkhöz.A felsorolt fehérjedús zöldségek fogyasztásával megnövelheted a fehérje és tápanyagtartalmat az ételeidben, anélkül, hogy sok kalóriát vinnél be a szervezetedbe
. (Forrás: Authority Nutrition, Közzétette: vizmegoldas.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.08.30. 20:42

JÓ TUDNI: NE EGYÜNK EGYSZERRE SOK ÉDESBURGONYÁT!

Az antioxidánsokban gazdag édesburgonya védi a tüdő egészségét?

Az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, de kiemelkedő a rosttartalma és természetesen vitaminokban és ásványi anyagokban is bővelkedik ez a zöldség. Milyen tápanyagok találhatók meg benne? Ilyen például a kálium, a vas, a kalcium, a szelén, a magnézium, a C-vitamin és a B-vitaminok.

Az édesburgonya gazdag forrása a béta-karotin nevű antioxidánsnak is, amely a szervezetben A-vitaminná alakul át, hogy aztán ilyen vitamin formájában védje a szemünk és a bőrünk egészségét. Amennyiben étkezés előtt olívaolajjal locsoljuk meg az édesburgonyát, úgy sokkal hatékonyabb lesz a béta-karotin felszívódása és ily módon sokkal jobban hasznosul is ez a tápanyag.

Az egészséges táplálkozás csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Az édesburgonya is az egészséges táplálékok táborát gyarapítja. Azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, egyfajta védelmet jelentenek a szabad gyökök sejtkárosító hatásaival szemben. Márpedig az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, így érdemes azt rendszeresen fogyasztani és beépíteni az étrendünkbe. Egy tanulmány pedig arról számolt be, hogy a magas A-vitamin-tartalmú, illetve bétakarotin-tartalmú táplálék fogyasztása a tüdőrák kialakulásának a kockázati tényezőit csökkenti le jelentősen.

Ahhoz, hogy az emésztésünk rendben legyen, rostban gazdag táplálékokat szükséges fogyasztanunk. Az édesburgonya nagy mennyiségben tartalmaz rostokat, így ha mi is rendszeresen fogyasztjuk ezt a táplálékot, úgy az emésztésünkkel sem lesznek majd gondok. Az édesburgonya nemcsak rostokat tartalmaz, hanem úgynevezett fitoszterol nevű vegyületeket is, amelyeknek szintén védő hatása van az emésztőrendszerre. A fitoszterolok ugyanis csökkentik a nyombélfekély és a gyomorfekély kialakulásának kockázatait.

A rostos táplálkozásnak nagy szerepe van a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében is, illetve az édesburgonya antioxidánsai, különösen a magas antocián tartalma a szem egészségét is biztosítani tudja. Az édesburgonya oxalátot is tartalmaz, így egyszerre ne fogyasszunk túl sokat belőle, az oxalátoknak ugyanis nagy szerepük van a vesekőképződésben. Általában a sütés és a főzés csökkenti az ételek tápanyagtartalmát. Nem így az édesburgonya esetében, ugyanis ezek a folyamatok megnövelik a C-vitamin-tartalmát. (Forrás: gyogyszernelkul.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

6 EGÉSZSÉGES SNACK-ÖTLET ÉS RECEPT

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.08.27. 09:36

6 EGÉSZSÉGES SNACK-ÖTLET ÉS RECEPT

Mindig az egészséges snack recepteket keresed saját magad vagy a családod és gyerekeid számára? Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttünk néhány egészséges és könnyen elkészíthető snack-ötletet. Nem azzal van a baj, ha valaki szeret nassolni a nap folyamán, hanem inkább az, hogy ezek az ételek sokszor egészségtelenek és károsak. Ezek a receptek viszont egytől egyik egészségesek, így bűntudat nélkül fogyaszthatod őket.

1. RÉPA CHIPS
Hozzávalók: • 1 nagy sárgarépa, • 1/4 bögre olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj, • 1 evőkanál tengeri só, • fűszerek ízlés szerint
Elkészítés: 1. Melegítsd fel a sütőt 180 fokra, majd bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. 2. Pucold meg a sárgarépát, majd szeleteld fel nagyon vékonyra, például uborka szeletővel.3. Egy tálban keverd össze a sárgarépa szeleteket olajjal és sóval, majd fűszerezd be ízlés szerint. 4. Terítsd szét egyenletesen a szeleteket a sütőpapíron. 5. Süsd 12-15 percig, majd fordítsd meg a szeleteket és süsd további 5-8 percig.

2. PARMEZÁNOS CUKKINI CHIPS
Hozzávalók: • 2 közepes cukkini, -• só, bors vagy egyéb fűszerek ízlés szerint, • 1 ½ bögre frissen reszelt parmezán sajt
Elkészítés: 1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és tegyél sütőpapírt egy nagyobb tepsibe. 2. A cukkinit szeleteld fel vékony szeletekre. 3. Opcionális lépés: 2 papírtörlő vagy szalvéta között nyomkodd ki a nedvességet a szeletekből. 4. Helyezd a cukkini szeleteket az előkészített sütőlapra és fűszerezd be. 5. Szórj körülbelül egy teáskanál frissen reszelt parmezán sajtot minden egyes szelet tetejére. 6. Süsd kb. 20-22 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz a teteje.

3. SÜLT PARMEZÁNOS PARADICSOM FALATKÁK
Hozzávalók: • 2–3 nagyobb paradicsom, • 1 bögre reszelt parmezán sajt, • 1 evőkanál szárított bazsalikom, • 1 evőkanál szárított oregánó, • 2 evőkanál friss petrezselyem, apróra vágva
Elkészítés: 1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, majd bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. 2. Szeleteld fel a paradicsomokat kb. fél cm-es vastagságra, majd terítsd szét őket a sütőpapíron. 3. Szórd meg a szeleteket parmezánnal és a fűszerekkel. 4. Süsd kb. 10 percig, míg meg nem pirul rajta a sajt.

4. ROPOGÓS KARFIOLMÁRTOGATÓS
Hozzávalók: • 1 nagy fej karfiol, „falat” méretű részekre vágva, • Olívaolaj, • 2 teáskanál fokhagymapor, • 1/4 teáskanál só, • 1/8 teáskanál bors, • 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj, • Sweet chili szósz
Elkészítés: 1. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. 2. Egy nagyobb tálban keverd el olívaolajjal a karfiolfalatokat, hogy mindenhol befedje. 3. Add hozzá a fokhagymaport, sót és a borsot, majd jól keverd össze. 4. Terítsd szét a karfiolt egy tepsiben, sütőpapíron és süsd 15 percig, közben egyszer forgasd át a falatokat. 5. Közben melegítsd fel a kókusz olajat és keverd hozzá a sweet chili szószt. 6. Vedd ki a karfiolt a sütőből, forgasd meg a szószban, majd süsd tovább 5 percig. 7. Mártogatóssal tálald.

5. ÉDESBURGONYA CHIPS
Hozzávalók: • ½ kg édesburgonya, • 1/3 bögre olívaolaj, • só
Elkészítés: 1. Melegítsd fel a sütőt 180 fokra és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. 2. Szeleteld fel az édesburgonyát nagyon vékony szeletekre zöldségszeletelővel vagy egy jó éles késsel. 3. Egy nagyobb tálban keverd össze a szeleteket olívaolajjal és sóval. 4. Terítsd szét egyenletesen az édesburgonya szeleteket a sütőpapíron és süsd 20-25 percig, míg ropogós nem lesz. 5. Kihűlve érdemes légmentes tárolóba tenni, hogy tovább elálljon.

6. ROPOGÓS PARMEZÁNOS CSICSERIBORSÓ
Hozzávalók: • 1 konzerv sózott csicseriborsó, • 2 evőkanál olívaolaj, • 2 evőkanál finoman reszelt parmezán sajt, • 1/2 teáskanál fokhagymapor, • 1/2 teáskanál reszelt citromhéj, • 1/2 teáskanál szárított oregánó, • 1/2 teáskanál só, • 1/4 teáskanál frissen őrölt paprika.
Elkészítés:
1. Öntsd le a csicseriborsóról a levet és itasd fel róla a maradék nedvességet egy papírtörlővel. 2. Hevítsd fel az olajat egy serpenyőben, közepes lángon, majd öntsd bele a csicseriborsót. 3. Addig süsd kevergetés közben, míg aranybarna és ropogós nem lesz (kb. 15-17 perc). 4. Szedd ki a csicseriborsót egy tálba, és keverd hozzá a sajtot, fokhagymaport, citromhéjat, oregánót, sót és borsot, majd jól keverd össze. (Forrás: Mommy Thrives, publikálta vizmegoldas.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.07.17. 11:17

(SM-ben nagyon ajánlott! (IldikóÍ)

A hormonális egyensúlyt támogató karfiol

A karfiol a keresztesvirágú zöldségek csoportjába tartozik. Hazánkban is nagyon sokan kedvelik ezt a zöldséget és sokféleképpen el is tudják készíteni. A karfiol nyersen nem fogyasztható, roppanósan puhára mindenképpen meg kell párolni, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen. A karfiollal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak az egészségre nézve.

A karfiol nem más, mint egy szívbarát zöldség. Ezt a hatását többek között a szulforafán vegyületnek köszönheti, amelyet nagy mennyiségben tartalmaz ez a zöldség. A szulforafán egy remek antioxidáns, amelynek nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében és az oxidatív stressz okozta károsodások kivédésében. A szulforafán hozzájárul a szívbetegségek kivédéséhez, mivel jelentősen képes lecsökkenteni az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kockázati tényezőit. Már ezen hatásai miatt is érdemes a karfiolt rendszeresen beépíteni az étrendünkbe.

A karfiol kolint is nagy mennyiségben tartalmaz. Kolinra nagy szüksége van a szervezetünknek, ugyanis nagy szerepe van a hangulat szabályozásában és a memória fokozásában is. Az ACETILKOLIN PEDIG EGY OLYAN KÉMIAI HÍRVIVŐ, AMELY A KÖZPONTI IDEGRENDSZER MEGFELELŐ MŰKÖDÉSÉBEN JÁTSZIK KIEMELKEDŐ SZEREPET. Ezen felül a kolin az agy fejlődésében is közreműködik.

Nemcsak a brokkoliban, hanem a karfiolban is nagy mennyiségben van jelen a szulforafán nevű vegyület. A szulforafán nagyon hasznos az egészségünkre nézve, emellett csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatait is. Ezt a hatást úgy éri el ez a vegyület, hogy csökkenti a sejtek károsodását, illetve a rákos sejtek elszaporodását, valamint a már kialakult daganat növekedését is meggátolja.

A keresztesvirágú zöldségek mint amilyen a karfiol is, nagy mennyiségben tartalmaznak indol-3-karbinol nevű vegyületet, amely úgy működik, mint egy ösztrogénhormon, azaz egy rendkívül hatékony és hasznos növényi fitoösztrogénről van szó. A fitoösztrogének egyik jellemző tulajdonsága, hogy az ösztrogénszintet szabályozzák, így tartják fenn a szervezetben a megfelelő hormonális egyensúlyt.

Mivel kénben is gazdag a karfiol, így segíteni tudja az immunrendszer munkáját, hiszen nagyon hatékony a különféle fertőzések leküzdésében. A kén segíti a glutationtermelést, ami viszont az egészséges bélrendszer fenntartásához járul aktívan hozzá. Ez azért fontos, mivel az immunrendszer mintegy hetven százaléka a bélrendszerben található. (Forrás: gyogyszernelkul.com, kép receptmegszto.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.09.14. 10:05

Cukkini mártogatós - Egészségséfünk receptje

Nálunk gyakran előfordul, hogy nem főétkezésre jön valaki, hanem csak egy italra. Ilyenkor nagyon jól jönnek a kis mártogatósok, amiket rengeteg variációban készíthetünk, és akár egy vacsorához is feltálalhatjuk előételnek. Elkészítési idő: kb. 30 perc.
3-4 darab saláta cukkíni (méretétől függ), 3 gerezd fokhagyma zúzva, só, bors, olíva olaj, 8-10 bazsalikom levél aprítva
A cukkíniket megmossuk, levágjuk a végeit és kockákra vágjuk. Egy tapadásmentes edénybe tesszük minden zsiradék nélkül, és megpároljuk. Utána a turmixba tesszük, hozzáadunk kevés olíva olajat, sót, borsot, a zúzott fokhagymát és az aprított friss bazsalikom leveleket. Akkor lesz jó, ha teljesen pépes. Pirítóssal tálaljuk.
Tipp! Sütőben is megsüthetjük, ilyenkor érdemes meglocsolni kevés olajjal. Ha grillező idő van, akkor a grillen is elkészíthetjük, nagyon finom füstös íze lesz.
Jó tudni! Ha szénhidrát csökkentett, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk, diétázók is nyugodtan ehetik, akár este is. (Forrás: Egészségtükör.hu, kép vegavarázs.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.06.25. 09:42

Recept: vegán házi gyümölcsfagyi -

Recept: vegán házi gyümölcsfagyi Igazán krémes, azonnal fogyasztható (vegán) fagylaltot nem olyan ördöngösség készíteni! Kesudióval és egy kis ízesítéssel igazi sajttortára vagy túrókrémre emlékeztető alapot tudsz készíteni, amihez rengeteg féle gyümölcs fantasztikusan jól passzol! Ez a fagyi szederrel készült (mert éppen az volt itthon fagyasztva), de nagyon jól működik bármilyen bogyós gyümölccsel, például eperrel, áfonyával vagy málnával is!

Hozzávalók:
- 50 g kesudió (1-2 órára előre beáztatva)
0,5 dl növényi tej vagy víz
10 g nádcukor
kb. 125 g fagyasztott szeder
fél adag vaníliás vagy áfonyás Vegan Protein Triplex (elhagyható)
1 teáskanál citromlé (héj is mehet bele reszelve, ha kezeletlen citromod van)
1 csipet só

Elkészítés: Öntsd le a vizet a kesuról és aprítóban darált le nagyjából, aztán add hozzá a folyadékot, a sót, citromlevet és a nádcukrot. Turmixold teljesen krémesre, majd öntsd hozzá a fehérjeport és tedd bele a fagyott gyümölcsöt is. Turmixold ezekkel is össze, teljesen homogénre. Ha a gép falára tapad a massza, inkább állítsd le és kapard vissza az aljába, de ne adj hozzá plusz folyadékot. A fagyishake is finom, de kenhető csak akkor lesz, ha kevés vizet vagy növényi tejet használsz. Tálald rögtön, ha kikanalaztad a gépből. Egészségedre! (Szerző: Szekeres Klára, forrás: Netamin Webshop, fotó Gabojsza konyhája)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.06.25. 09:30


Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.05.16. 11:21

Kókuszos tekercs, azaz Juliska dédi mennyei mannája

Juliska nagyanyám sok finom süteményt tudott készíteni. A leghíresebb és egyben tej-, tojásmentes receptjét szeretném közreadni. Ez az egyetlen recept, amelyen nem merek variálni az arányokon, összetevőkön, hogy a megszokott legtökéletesebb ízhatást érjem el. A süteményt a családunk mennyei mannának nevezte el. Bár családi recept, nem titkos, bátran próbáljátok ki! A gyermekeim sajnos személyesen nem ismerhették meg a dédijüket, de a receptjén keresztül közelebb kerülhettek hozzá. Az alábbi mennyiségből meglehetősen nagy adag jön ki, én két rudat szoktam készíteni. Ha kisebb étkűek vagytok, csak fél adaggal próbálkozzatok.

Hozzávalók a kakaós réteghez: 3-0 dkg darált mindenmentes háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 3 dkg kakaópor, 20 dkg baracklekvár – esetleg kicsit több vagy kevesebb. Lehetőleg homogén állagú legyen, ne darabos, akár turmixolhatjuk is. 1-2 kanál rum vagy pár csepp rumaroma. Segédanyagok: egy kevés kókuszreszelék a szóráshoz, alufólia vagy sütőpapír

A kakaós réteg elkészítése: Az összetevőket kézzel jól össze kell dolgozni egy nagy tálban úgy, hogy összeálljon sodorható masszává. Kissé ragad, vizes kézzel érdemes formázni. Egy kókusszal megszórt alufóliára vagy sütőpapírra kell kinyújtani sodrófával téglalap alakúra. Ez a nyújtás elég nagy kihívás, készüljetek fel

Hozzávalók a krémhez: 10 dkg lágy mindenmentes margarin, 10 dkg kókuszreszelék, 15-20 dkg cukor, 1-2 kanál rum vagy pár csepp rumaroma, A krém elkészítése: Az összetevőket robotgéppel vagy kézzel jól összekeverjük. Összeállítás: A kakaós rétegre rákenjük a krémet. Az így kapott lapot óvatosan felcsavarjuk az alufólia/ sütőpapír segítségével. A kész rudat beszórjuk kókuszreszelékkel. Hűtőben tároljuk. (allergia.cafeblog.hu, kép: cookpad.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.21. 11:46

Cukormentes, gluténmentes citromos palacsinta chia maggal

Ez a chia magos citromos palacsinta könnyű, habos és friss citrusos ízű lesz. A zabliszt és a „chia tojás” miatt pedig vegán és gluténmentes is. Mindössze 15 perc egészséges reggelit készíthetsz! Tökéletes recept lusta vasárnap reggelekre.

Hozzávalók:
• 2 evőkanál chia mag
• ¼ csésze víz
• 1 ½ csésze zabliszt
• 2 teáskanál sütőpor
• ¼ teáskanál só
• 1 banán, összetörve
• 3 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál reszelt citromhéj
• 1 evőkanál vanília
• 1¼ csésze mandulatej (vagy más növényi tej)
• 1 evőkanál méz vagy eritrit

1. Keverd össze a chia magot és a vizet egy kis tálba, majd tedd félre. 2. Keverd össze a zablisztet, a sütőport és a sót egy nagy tálban. 3. Egy másik tálban keverd össze a maradék összetevőket, beleértve a chia keveréket is. 4. Öntsd össze a két tálat, és óvatosan keverd össze. 5. Melegítsd fel a serpenyőt közepes hőmérsékletűre, majd kend meg olajjal. 6. Önts egy adag tésztát amerikai palacsinta stílusban a meleg serpenyőbe, és süsd körülbelül 3 percig. 7. Ízesítsd kedved szerint a kész palacsintákat például gyümölccsel, vagy lekvárral. Jó étvágyat! (Forrás: WHITNEY E. RD, vízmegoldás)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.08. 20:27

Vegánok Hollandiában: mustárleves, az új kedvenc

Hollandia egy csodálatos hely, egyre több barátunk keresi fel a fővárost egy hétvégi kirándulás alkalmával és térnek haza új élményekkel. A nevezetességek mellett az ételek a központi téma, ami egy-egy ilyen beszámoló alkalmával érdekes számunkra. Barátaink a közelmúltban kirándultak Hollandiában, megnézték a Van Gogh és az Anna Frank Múzeumot is, és persze nagyon finomakat ettek. Elmesélték, hogy a nagyon sok mustáralapú ételük van és, hogy őket leginkább a mustárleves (mosterdsoep) fogta meg. Nem is volt más választásunk, mint elkészíteni ennek az ételnek a vegán változatát, ami glutén- és olajmentes is. Kenyérkockákkal, sült csicseriborsóval javasoljuk fogyasztani.

Hozzávalók:
2 nagy fej (lila)hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
½ kg krumpli meghámozva, kockára vágva
1 liter zöldségalaplé (vagy víz, esetleg egy evőkanál mindenmentes ételízesítővel)
1/8 teáskanál őrölt bors

3-6 evőkanál mustár – ez ízlés dolga –mi mustárosabban szeretjük
2 szelet (gluténmentes) kenyér kockákra vágva, megpirítva olaj nélkül sütőben/forró levegős fritőzben - kb. 5 perc 200 fokon
1-1,5 bögre (bögre=2,3dl) vagy egy konzerv főtt csicseriborsó sóval, borssal fűszerezve megsütve olaj nélkül sütőben vagy forró levegős sütőben – kb. 10-15 perc 200 fokon

Elkészítés: Kevés vízen/olajon indítsuk el a hagymát, sózzuk meg egy kicsit, majd mikor már áttetsző, tegyük hozzá a fokhagymát is, majd a felkockázott krumplit is. Süssük/pároljuk addig, míg a krumpli is kicsit áttetsző lesz, öntsük fel a vízzel /alaplével, adjuk hozzá a fűszereket és a mustárt. Fedő alatt közepes hőfokon főzzük addig, míg teljesen megpuhul a krumpli, kb. 20perc, botmixerrel turmixoljuk krémesre, kóstoljuk meg, ha szükséges, még ízesítsük sóval, mustárral (Forrás: Vegapedia)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég