Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.07.17. 11:17

(SM-ben nagyon ajánlott! (IldikóÍ)

A hormonális egyensúlyt támogató karfiol

A karfiol a keresztesvirágú zöldségek csoportjába tartozik. Hazánkban is nagyon sokan kedvelik ezt a zöldséget és sokféleképpen el is tudják készíteni. A karfiol nyersen nem fogyasztható, roppanósan puhára mindenképpen meg kell párolni, hogy emberi fogyasztásra alkalmas legyen. A karfiollal kapcsolatban bebizonyosodott, hogy nagyon sok olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek nagyon hasznosak az egészségre nézve.

A karfiol nem más, mint egy szívbarát zöldség. Ezt a hatását többek között a szulforafán vegyületnek köszönheti, amelyet nagy mennyiségben tartalmaz ez a zöldség. A szulforafán egy remek antioxidáns, amelynek nagy szerepe van a gyulladás csökkentésében és az oxidatív stressz okozta károsodások kivédésében. A szulforafán hozzájárul a szívbetegségek kivédéséhez, mivel jelentősen képes lecsökkenteni az érelmeszesedés és a magas vérnyomás kockázati tényezőit. Már ezen hatásai miatt is érdemes a karfiolt rendszeresen beépíteni az étrendünkbe.

A karfiol kolint is nagy mennyiségben tartalmaz. Kolinra nagy szüksége van a szervezetünknek, ugyanis nagy szerepe van a hangulat szabályozásában és a memória fokozásában is. Az ACETILKOLIN PEDIG EGY OLYAN KÉMIAI HÍRVIVŐ, AMELY A KÖZPONTI IDEGRENDSZER MEGFELELŐ MŰKÖDÉSÉBEN JÁTSZIK KIEMELKEDŐ SZEREPET. Ezen felül a kolin az agy fejlődésében is közreműködik.

Nemcsak a brokkoliban, hanem a karfiolban is nagy mennyiségben van jelen a szulforafán nevű vegyület. A szulforafán nagyon hasznos az egészségünkre nézve, emellett csökkenti a rákos betegségek kialakulásának kockázatait is. Ezt a hatást úgy éri el ez a vegyület, hogy csökkenti a sejtek károsodását, illetve a rákos sejtek elszaporodását, valamint a már kialakult daganat növekedését is meggátolja.

A keresztesvirágú zöldségek mint amilyen a karfiol is, nagy mennyiségben tartalmaznak indol-3-karbinol nevű vegyületet, amely úgy működik, mint egy ösztrogénhormon, azaz egy rendkívül hatékony és hasznos növényi fitoösztrogénről van szó. A fitoösztrogének egyik jellemző tulajdonsága, hogy az ösztrogénszintet szabályozzák, így tartják fenn a szervezetben a megfelelő hormonális egyensúlyt.

Mivel kénben is gazdag a karfiol, így segíteni tudja az immunrendszer munkáját, hiszen nagyon hatékony a különféle fertőzések leküzdésében. A kén segíti a glutationtermelést, ami viszont az egészséges bélrendszer fenntartásához járul aktívan hozzá. Ez azért fontos, mivel az immunrendszer mintegy hetven százaléka a bélrendszerben található. (Forrás: gyogyszernelkul.com, kép receptmegszto.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.09.14. 10:05

Cukkini mártogatós - Egészségséfünk receptje

Nálunk gyakran előfordul, hogy nem főétkezésre jön valaki, hanem csak egy italra. Ilyenkor nagyon jól jönnek a kis mártogatósok, amiket rengeteg variációban készíthetünk, és akár egy vacsorához is feltálalhatjuk előételnek. Elkészítési idő: kb. 30 perc.
3-4 darab saláta cukkíni (méretétől függ), 3 gerezd fokhagyma zúzva, só, bors, olíva olaj, 8-10 bazsalikom levél aprítva
A cukkíniket megmossuk, levágjuk a végeit és kockákra vágjuk. Egy tapadásmentes edénybe tesszük minden zsiradék nélkül, és megpároljuk. Utána a turmixba tesszük, hozzáadunk kevés olíva olajat, sót, borsot, a zúzott fokhagymát és az aprított friss bazsalikom leveleket. Akkor lesz jó, ha teljesen pépes. Pirítóssal tálaljuk.
Tipp! Sütőben is megsüthetjük, ilyenkor érdemes meglocsolni kevés olajjal. Ha grillező idő van, akkor a grillen is elkészíthetjük, nagyon finom füstös íze lesz.
Jó tudni! Ha szénhidrát csökkentett, vagy teljes kiőrlésű kenyérrel kínáljuk, diétázók is nyugodtan ehetik, akár este is. (Forrás: Egészségtükör.hu, kép vegavarázs.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.06.25. 09:42

Recept: vegán házi gyümölcsfagyi -

Recept: vegán házi gyümölcsfagyi Igazán krémes, azonnal fogyasztható (vegán) fagylaltot nem olyan ördöngösség készíteni! Kesudióval és egy kis ízesítéssel igazi sajttortára vagy túrókrémre emlékeztető alapot tudsz készíteni, amihez rengeteg féle gyümölcs fantasztikusan jól passzol! Ez a fagyi szederrel készült (mert éppen az volt itthon fagyasztva), de nagyon jól működik bármilyen bogyós gyümölccsel, például eperrel, áfonyával vagy málnával is!

Hozzávalók:
- 50 g kesudió (1-2 órára előre beáztatva)
0,5 dl növényi tej vagy víz
10 g nádcukor
kb. 125 g fagyasztott szeder
fél adag vaníliás vagy áfonyás Vegan Protein Triplex (elhagyható)
1 teáskanál citromlé (héj is mehet bele reszelve, ha kezeletlen citromod van)
1 csipet só

Elkészítés: Öntsd le a vizet a kesuról és aprítóban darált le nagyjából, aztán add hozzá a folyadékot, a sót, citromlevet és a nádcukrot. Turmixold teljesen krémesre, majd öntsd hozzá a fehérjeport és tedd bele a fagyott gyümölcsöt is. Turmixold ezekkel is össze, teljesen homogénre. Ha a gép falára tapad a massza, inkább állítsd le és kapard vissza az aljába, de ne adj hozzá plusz folyadékot. A fagyishake is finom, de kenhető csak akkor lesz, ha kevés vizet vagy növényi tejet használsz. Tálald rögtön, ha kikanalaztad a gépből. Egészségedre! (Szerző: Szekeres Klára, forrás: Netamin Webshop, fotó Gabojsza konyhája)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.06.25. 09:30


Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.05.16. 11:21

Kókuszos tekercs, azaz Juliska dédi mennyei mannája

Juliska nagyanyám sok finom süteményt tudott készíteni. A leghíresebb és egyben tej-, tojásmentes receptjét szeretném közreadni. Ez az egyetlen recept, amelyen nem merek variálni az arányokon, összetevőkön, hogy a megszokott legtökéletesebb ízhatást érjem el. A süteményt a családunk mennyei mannának nevezte el. Bár családi recept, nem titkos, bátran próbáljátok ki! A gyermekeim sajnos személyesen nem ismerhették meg a dédijüket, de a receptjén keresztül közelebb kerülhettek hozzá. Az alábbi mennyiségből meglehetősen nagy adag jön ki, én két rudat szoktam készíteni. Ha kisebb étkűek vagytok, csak fél adaggal próbálkozzatok.

Hozzávalók a kakaós réteghez: 3-0 dkg darált mindenmentes háztartási keksz, 15 dkg porcukor, 3 dkg kakaópor, 20 dkg baracklekvár – esetleg kicsit több vagy kevesebb. Lehetőleg homogén állagú legyen, ne darabos, akár turmixolhatjuk is. 1-2 kanál rum vagy pár csepp rumaroma. Segédanyagok: egy kevés kókuszreszelék a szóráshoz, alufólia vagy sütőpapír

A kakaós réteg elkészítése: Az összetevőket kézzel jól össze kell dolgozni egy nagy tálban úgy, hogy összeálljon sodorható masszává. Kissé ragad, vizes kézzel érdemes formázni. Egy kókusszal megszórt alufóliára vagy sütőpapírra kell kinyújtani sodrófával téglalap alakúra. Ez a nyújtás elég nagy kihívás, készüljetek fel

Hozzávalók a krémhez: 10 dkg lágy mindenmentes margarin, 10 dkg kókuszreszelék, 15-20 dkg cukor, 1-2 kanál rum vagy pár csepp rumaroma, A krém elkészítése: Az összetevőket robotgéppel vagy kézzel jól összekeverjük. Összeállítás: A kakaós rétegre rákenjük a krémet. Az így kapott lapot óvatosan felcsavarjuk az alufólia/ sütőpapír segítségével. A kész rudat beszórjuk kókuszreszelékkel. Hűtőben tároljuk. (allergia.cafeblog.hu, kép: cookpad.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.21. 11:46

Cukormentes, gluténmentes citromos palacsinta chia maggal

Ez a chia magos citromos palacsinta könnyű, habos és friss citrusos ízű lesz. A zabliszt és a „chia tojás” miatt pedig vegán és gluténmentes is. Mindössze 15 perc egészséges reggelit készíthetsz! Tökéletes recept lusta vasárnap reggelekre.

Hozzávalók:
• 2 evőkanál chia mag
• ¼ csésze víz
• 1 ½ csésze zabliszt
• 2 teáskanál sütőpor
• ¼ teáskanál só
• 1 banán, összetörve
• 3 evőkanál citromlé
• 1 evőkanál reszelt citromhéj
• 1 evőkanál vanília
• 1¼ csésze mandulatej (vagy más növényi tej)
• 1 evőkanál méz vagy eritrit

1. Keverd össze a chia magot és a vizet egy kis tálba, majd tedd félre. 2. Keverd össze a zablisztet, a sütőport és a sót egy nagy tálban. 3. Egy másik tálban keverd össze a maradék összetevőket, beleértve a chia keveréket is. 4. Öntsd össze a két tálat, és óvatosan keverd össze. 5. Melegítsd fel a serpenyőt közepes hőmérsékletűre, majd kend meg olajjal. 6. Önts egy adag tésztát amerikai palacsinta stílusban a meleg serpenyőbe, és süsd körülbelül 3 percig. 7. Ízesítsd kedved szerint a kész palacsintákat például gyümölccsel, vagy lekvárral. Jó étvágyat! (Forrás: WHITNEY E. RD, vízmegoldás)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.08. 20:27

Vegánok Hollandiában: mustárleves, az új kedvenc

Hollandia egy csodálatos hely, egyre több barátunk keresi fel a fővárost egy hétvégi kirándulás alkalmával és térnek haza új élményekkel. A nevezetességek mellett az ételek a központi téma, ami egy-egy ilyen beszámoló alkalmával érdekes számunkra. Barátaink a közelmúltban kirándultak Hollandiában, megnézték a Van Gogh és az Anna Frank Múzeumot is, és persze nagyon finomakat ettek. Elmesélték, hogy a nagyon sok mustáralapú ételük van és, hogy őket leginkább a mustárleves (mosterdsoep) fogta meg. Nem is volt más választásunk, mint elkészíteni ennek az ételnek a vegán változatát, ami glutén- és olajmentes is. Kenyérkockákkal, sült csicseriborsóval javasoljuk fogyasztani.

Hozzávalók:
2 nagy fej (lila)hagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
½ kg krumpli meghámozva, kockára vágva
1 liter zöldségalaplé (vagy víz, esetleg egy evőkanál mindenmentes ételízesítővel)
1/8 teáskanál őrölt bors

3-6 evőkanál mustár – ez ízlés dolga –mi mustárosabban szeretjük
2 szelet (gluténmentes) kenyér kockákra vágva, megpirítva olaj nélkül sütőben/forró levegős fritőzben - kb. 5 perc 200 fokon
1-1,5 bögre (bögre=2,3dl) vagy egy konzerv főtt csicseriborsó sóval, borssal fűszerezve megsütve olaj nélkül sütőben vagy forró levegős sütőben – kb. 10-15 perc 200 fokon

Elkészítés: Kevés vízen/olajon indítsuk el a hagymát, sózzuk meg egy kicsit, majd mikor már áttetsző, tegyük hozzá a fokhagymát is, majd a felkockázott krumplit is. Süssük/pároljuk addig, míg a krumpli is kicsit áttetsző lesz, öntsük fel a vízzel /alaplével, adjuk hozzá a fűszereket és a mustárt. Fedő alatt közepes hőfokon főzzük addig, míg teljesen megpuhul a krumpli, kb. 20perc, botmixerrel turmixoljuk krémesre, kóstoljuk meg, ha szükséges, még ízesítsük sóval, mustárral (Forrás: Vegapedia)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.12.31. 10:23

(Én imádom a lencsét, a változatos, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend részeként havonta két alkalommal biztosan fogyasztom. SM-ben nem tapasztaltam a rossz tulajdonságait, az inkontinenciámat se provokálja, a bőrömet se szárítja, de aki a felsorolt betegségekkel küzd, ne használja - Ildikó)

A lencse hasznos és ártalmas tulajdonságai

A lencse sok-sok pozitívuma mellett bizonyos betegségek esetében vagy a betegségekre való hajlam esetében provokáló, súlyosbító tényezőként szolgálhat.Nem szabad lencsét fogyasztani köszvény, vesekő, ízületi betegségek esetében, és a nemi és vizeletkiválasztó rendszer betegségei esetében. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lencse különösen ha nem megfelelően lett elkészítve, kényelmetlen érzéseket kelthet a gyomorban, és erjedéses állapotot idézhet elő, ezért, nem ajánlatos a gyomor és a bélrendszer, a hasnyálmirigy , a szív és az érrendszer, és az epehólyag betegségei esetén[/b].

A lencse provokálhatja a vesekövek kialakulását, ezért ellenjavallt vesebetegségek esetén. A lencse fogyasztása nem tesz jót aranyér, és vizelet kiválasztási nehézségek esetén. A lencse gyakori fogyasztása szárítja a bőrt, ezért bőrbetegségek fennállásakor figyeljünk nem rosszabbítja e az állapotunkat. A lencse csökkenti más tápanyagok felszívódását ezért túl gyakran nem érdemes fogyasztani. Ezután a felsorolás után szinte mindenki talál magának okot amiért nem ajánlatos lencsét fogyasztania.

Akkor mi is van azzal azokkal a pozitív hatásokkal amelyeket a lencse fogyasztása nyújthat számunkra? Erre megtalálhatjuk a helyes elkészítési módot a keleti konyhák mindegyikében. Nevezetesen a hántolt azaz vörös lencse formájában. Hiszen a lencse[b]izoflavonoidokat tartalmaz melyek segítik a női hormonális egyensúly fenntartását, a változókor után is biztosítva a jó közérzetet. Az izoflavonoidok segítik a mellrák megelőzését,
és a lencsében teljes mértékben megmaradnak a főzés után is. Amíg a fenti kóros folyamatok nem alakultak kia jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.

Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk. Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat. A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó koriander zölddel, vagy petrezselyemzölddel.

A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink. A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban. A szerotonin-szintet növelhetjük a barna rizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel. A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencse fogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.

A kínai orvoslás szerint a lencsemelegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves az egyik legmegfelelőbb táplálék a téli hideg időszakban. Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket. (írta: meiszner.kati, forrás: valodisafrany.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.12.15. 16:26

Vöröslencsés karfiolleves

Hozzávalók 4 főre: 1 közepes fej karfiol, 2 nagyobb répa, 1 csésze vöröslencse, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 1 tk köménymag, 1 tk koriandermag, 1 tyúkhúsleveskocka, fél tk chili pehely, fél tk kurkuma, só és bors, 1 púpozott tk cukor, 1 ek mogyoróolaj, tejföl vagy joghurt (SM-ben a tejföl a benne lévő gyulladáskeltő Omega6 zsírsav miatt inkább nem ajánlott, a joghurt viszont nagyon is javasolt, tejallergiások, ha az allergiájuk nem aktív, ÉLŐFLÓRÁSAT fogyasszanak - Ildikó), 6-7 csésze víz

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük majd hozzáadjuk a felkarikázott répákat, cukrozzuk, borsozzuk és fedő alatt pároljuk még pár percig. Jöhet a reszelt gyömbér és fokhagyma, kavarunk párat és felöntjük vízzel és hozzáadjuk a húsleveskockát.A kömény és koriandermagot serpenyőben megpirítjuk, majd megőröljük, a sóval és a kurkumával együtt ezeket is hozzákeverjük a leveshez.

A karfiolt megmossuk, apró rózsákra szedjük és az alaposan megmosott vöröslencsével együtt beledobjuk a levesbe. Ha kell még sózzuk, fűszerezzük. Nagyjából 30 percig közepes lángon főzzük, ha a lencse és a karfiol is kellően megpuhult már tálalhatjuk is. A tetejére egy kanál joghurtot vagy tejfölt kanalazunk. A leves önmagában is elég sűrű és tartalmas, de még tartalmasabbá tehetjük, ha sütünk mellé naan kenyeret! Jó étvágyat hozzá! (Írta zsebcica, forrás: dailypocat.blogspot.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.11.18. 16:46

Currys-spenótos vöröslencseleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 karcsú póréhagyma
200 g burgonya
2 ek. olaj
100 g vöröslencse
1 kk. curry
1 ek. paradicsompüré
1 kk. zöldséges ételízesítő
150 g friss spenót
1/2 piros húsú paprika
3-4 szál petrezselyem
só, bors

1. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a burgonyát, 1 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a pórét és a lencsét, 2 perc múlva a curryport és a paradicsompürét, majd továbbra is élénk tűzön, folyamatosan keverve még 1/2 percig pirítjuk (vigyázat, mind a curry, mind a paradicsompüré könnyen megég!). Felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, és félig lefedve 15 percig főzzük.
3. Közben a a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A paprikát leöblítjük, kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A leveshez adjuk a spenótleveleket, 2-3 percig együtt főzzük, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk. Tálaláskor lazán beleforgatjuk a vágott petrezselymet, és a paprikakockákkal megszórva kínáljuk.

Megjegyzések: A vöröslencsét nem szükséges beáztatni, igen rövid idő alatt megpuhul, sőt kissé szét is fő, ez a természete. Helyettesíthetjük hagyományos lencsével is, amelyet azonban célszerű előzőleg néhány órára beáztatni. (Forrás: lajosmari.hu, fotó: femina.hu )


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég