ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.10.15. 14:54

Egészséges csontok? Megmutatjuk, mi segíthet!

Október 20-án van a csontritkulás világnapja. Amennyiben az a célja egy ilyen világnapnak, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, akkor ez most sikerült. Tudtad, hogy a csontritkulás éppen annyira a férfiak problémája is, mint a nőké? Hazánkban negyed millió nő szenved a betegségtől és nagyjából ennek a negyede a csontritkulással diagnosztizált férfiak száma. Azok, akik rendszeresen olvassák az írásainkat sejthetik, hogy nem a tejtermékek fogyasztását fogjuk népszerűsíteni ebben a cikkben. Ha lenne összefüggés az egészséges csontok és a tej között, akkor sokaknak már nem lenne egyetlen egészséges csontja sem.

Vannak olyan népcsoportok, akik átlagos kalcium fogyasztása mindössze egy harmada a magyarországi átlagnak és teljesen ismeretlen náluk a csontritkulás kialakulása, és hírből sem hallottak a fogszuvasodásról. Pedig ha hazánkban egy betegről kiderül, hogy fogyásnak indult a csontszerkezete, azonnal kalcium kiegészítést fog kapni. De sajnos nem jót.

Az emberek azt hiszik, hogy korallt vagy mészkövet enni természetes. A magas kalcium tartalmú étrend az természetes. Semmi baj azzal, ha valaki több brokkolit, vagy bármilyen magas kalcium tartalmú ételt eszik bármilyen mennyiségben. Bajt mindig azzal okozhatunk, ha egyetlen komponenst kiemelünk a százból és azt hosszú távon túlságosan is bőségesen fogyasztjuk. Ezt hívja a szakma mellékhatásnak.

Egészséges csontok K2 vitaminnal és D-vitaminnal: Több publikáció is megjelent az elmúlt években, amiben az ásványi anyagok beépülését megakadályozó D-vitamin és K2-vitamin hiányát valamint a megerőltető fizikai munka hiányát jelölték meg a csontritkulás okaként és nem az elégtelen kalcium fogyasztást. Amire mindenkinek szüksége van már 40 éves kor körül az a magnézium (lehetőleg citrát formában), a K2-vitamin és a D-vitamin. Ez a hármas biztosítja a csontok és a fogak védelmét. Kalcium pótlásra szinte senki nem szorul. Az benne van az étrendünkben bőségesen.

Ha hosszú távon a kalciumot megnöveli valaki és a magnéziumot nem, akkor a reggeli izomgörcsök az első tünet. Hamar kezelhető egy marék magnéziummal. Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok. Az eredmény: makk egészségesnek tűnő fiatalemberek halnak meg a sportpályákon, miközben orvosaik értetlenül állnak a sírjuk felett.

A csontok jellemzői: A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Olyannyira életben van, hogy az emberi csontváz hozzávetőlegesen 7 év alatt minden sejtjében kicserélődik. Új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak.

Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok, vagy az orvosi köznyelvben csontfaló sejtekként ismert, az öreg csontok szöveteit leépíteni hivatott sejtek. Az oszteoblaszt sejtek állítják elő k-vitamin jelenlétében az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért. Addig, amíg a csontok épülése intenzívebb, mint a csontok lebontása, nincs baj, az egészséges csontépítés kontroll alatt van.

Az oszteokalcin egy k-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez k2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló k-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő k2-vitamint és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.

A csontritkulás gyógyítása nem egyszerű feladat, és bár a csontsűrűségre nincs kimutatható hatása a K2-vitamin szedésének, a csontsűrűség nem minden. A mai orvosi gyakorlat egy kicsit fixálódott a csontsűrűségen, mint az egyetlen könnyen mérhető paraméteren, pedig a csontok geometriája és a szilárdsága jelentősen függ a K2-vitamin fogyasztásától, bár nehezebben mérhető.

Mi az összefüggés a K-vitamin és az egészséges csontok között?: Amikor Weston Price fogorvosként felismerte hogy egyes állatfajok tejében van egy általa „X-összetevőként” elnevezett tápanyag, nagyjából az összes lényeges K-vitaminnal kapcsolatos élettani hatást egyszerre figyelte meg.

De mi a különbség a K1 és K2 vitamin között? Mit tud a K2 vitamin?: 1939-et írtunk és „Nutrition and Physical Degeneration” című könyvében nem csak a fogakra és a teljes arcberendezésre, de a test egészére hatással bíró tápanyagot fedezett fel, amit ma K2-vitamin néven ismerünk. Kiderült, hogy számos élettani hatása van és semmi köze a véralvadáshoz és a nevében sajnos hasonló K1-vitaminhoz. Eltartott egy ideig, de mára pontosan azonosítottuk ezt azsírban oldódó vitamint, amitől a hófehér fogak még fehérebbek lesznek. Csakúgy, mint a B-vitaminok esetében, a K-vitamin is egy családot jelent. Számos egymástól teljesen eltérő molekulát, teljesen eltérő élettani hatással nevezünk szerencsétlenül K-vitaminnak.

Az imént említett K1-vitamin vagy fillokinon csak növényi, jellemzően sötét, zöld és leveles növényekben fordul elő. Hiányában megszűnik a véralvadás és ez okozhat komoly betegséget. Ezzel ellentétben a K2 vitamin vagy menakinonok több különböző vegyületet jelentenek, amik közül eddig egy tucatot azonosítottak és neveztek el MK4… MK13 kóddal. Közülük élettani szempontból az MK4 és az MK7 bizonyult értékesnek.

Egészséges szív: A másik jó dolog a K2-vitaminnal kapcsolatban az, hogy távol tartja a merevséget okozó kalciumot az artériákból. A sors iróniája, hogy ezt koleszterinben gazdag étrenddel lehet biztosítani és most úgy hírlik, hogy ezzel ártunk a szívnek. Szerencsére a közelmúltban ezt alaposan cáfolta egy tanulmány, amiből az derült ki, hogy sokkolóan erős a kapcsolat a K2-vitamin fogyasztás és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között. Ráadásul az is kiderült a tanulmányból, hogy a K1-vitamin kapcsolata nem látható.

*****************************************************************************************************************************************************
A k2 vitamin részt vesz a normál csontozat fenntartásában. Tudtad, hogy egy fogorvos nevéhez fűződik a felfedezése?

Weston A. Price (clevelandi fogorvos, 1870-1948) kutatásai során arra kereste a választ, hogy a nyugati civilizációtól távol élő primitív népcsoportok mitől erősebbek mint a legtöbb mai ember. Price megvizsgálta a primitív népek ételeit, összehasonlította az észak amerikai modern ételekkel, és azt vette észre, hogy a bennszülöttek ételei, jóval több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Így indult a k2 vitamin felfedezése. Kutatásai során felfedezett egy új zsírban oldódó tápanyagot, amit elnevezett X-faktornak. Ezt a tápanyagot, megtalálta a halakban, belsőségekben és a legeltetett állatok tejéből készült vajban. Ma már tudjuk, hogy ez a tápanyag a K2-vitamin. Ez a vitamin kivétel nélkül megtalálható volt a primitív törzsek étrendjében.

Különbözik a K-1 vitamintól: 1939 óta a K2 vitaminról kiderült, hogy számos élettani hatása van: nincs köze a nevében hasonló K1-vitaminhoz. Csakúgy mint a B-vitaminok esetében, a K-vitamin is egy családot jelent. Számos egymástól teljesen eltérő molekulát, teljesen eltérő élettani hatással nevezünk szerencsétlenül K-vitaminnak. Az imént említett K1-vitamin vagy fillokinon csak növényi, jellemzően sötét, zöld és leveles növényekben fordul elő és a véralvadásban játszik fontos szerepet.

Ezzel ellentétben a K2-vitamin vagy menakinonok több különböző vegyületet jelentenek, amik közül eddig egy tucatot azonosítottak és neveztek el MK4… MK13 kóddal. Közülük élettani szempontból az MK4 és az MK7 bizonyult értékesnek. Korábban az orvosi tankönyvek szerzői úgy tudták, hogy teljesen mindegy melyik formához jut hozzá egy ember, mert a szervezet képes az egyik formát a másikba és vissza alakítani, ha szükséges. Valójában ez a kijelentés nem pontos. A bélflóra baktériumai képesek a K1-vitamint K2-vé alakítani, főleg ha ez egy egészséges tehén vagy kecske bélflórája. Egy egér már kevésbé képes erre, az emberi bélflóra pedig igen szegényesen.

Hiányos táplálkozás és K2 vitamin hiány, mert:
Sokan még mindig kerülik a tojás fogyasztást, ami a legjobb MK4 típusú K2-vitamin forrás.
Sokan kerülik a zsíros ételeket, mert félnek az érelmeszesedéstől.
A pizzánkon nem érlelt sajtot kapunk hanem értéktelen „sajtkészítményt”, ami nem tartalmaz egyáltalán MK7-et.
Nem eszünk erjesztett szójaterméket, mert nem része a nyugati étrendnek, pedig ez a leggazdagabb MK7 forrás.
Nem eszünk legeltetett állat húsát illetve tejét, mert kétszer-háromszor drágább, mint a nagyüzemi tenyésztett állati termékek.
Viszont elterjedtek az antibiotikumok, amik végleg leállítják a bélflóra amúgy is szegényes képességét a K2-vitamin előállítására. (Írta Szabó Zsófia, forrás: vitaminkiraly.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.10.14. 12:06

ViITAMINOK: MELYIKÜK TERMÉSZETES ÉS MELYIKÜK MESTERSÉGES?

A következő információkat személyes tapasztalataim alapján szereztem és gyűjtöttem egybe - utazásaim, valamint a T'ai Chi, a Qi Gong, a gyógyfüvek, a harcművészet és más egészséggel kapcsolatos előadásaim során. A cikkbe még belefoglaltam a diákjaim visszajelzéseit megfigyeléseit is. A következőkben leírom az ezekből a forrásokból levont véleményemet és következtetéseimet. A hazánkban forgalomban levő vitaminok többsége mesterséges, laborokban állítják elő vegyszerekből, néha gyanús alapanyagokból. Ez egyre gyakoribb eset, mivel a legtöbb gyógyszergyártó cég már bejutott a vitamin- és ásványi anyag piacra.

Vitaminok: Egyetlen vitamin sem fordul elő önmagában a természetben. A természetben, a C-vitaminban gazdag növény vagy anyag részben bioflavonoidokat is tartalmaz. A bioflavonoidokra azért van szükség, hogy a C-vitamin felszívódjon. Másrészről, sok mesterségesen előállított termék tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a természetesekben nincsenek benne. Továbbá a természetes anyagok sokszor olyan különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek ugyanazokért a receptor felületekért “versengenek”, de úgy épültek be a növényi szövetekbe, hogy felszabadulásuk időzített, így nem ugyanakkor vannak mozgásban, mint a többi vitamin vagy ásványi anyag.

Ha a növényt vagy az élelmet feldaraboljuk, és az eredeti, természetes, összetett forma helyett a részeit külön-külön használjuk fel, ugyanolyan problémák merülnek fel a receptor-felületeknél, mint a mesterséges termékek előállításakor. Az egyik példa erre a kalcium és a magnézium. Ezek ugyanazokra a receptor-felületekre hatnak, ha egyszerre vesszük őket be szintetikus anyag vagy feldolgozás által szétbontott, illetve nyomelem keverék formájában, csak egyikük része jut el és épül be a sejtek szintjén. A következő feltevés csak példa: ha 1000 mg kalciumot és 500 mg magnéziumot veszünk be egyetlen vitaminadagban, csak 100 mg kalciumot és 50 mg magnéziumot kapunk. Ha külön-külön, 4 órás eltéréssel vesszük be őket, sokkal biztosabb, hogy a kívánt adagot kapjuk meg.

A természetben a vitaminok komplexek és vegyületek formájában fordulnak elő, amelyek megkönnyítik a szervezet számára, hogy jobban felhasználja őket, mint például a B-vitaminok esetében. A B-vitaminok sosem fordulnak elő külön természetes formában. A különálló B vitaminok kimosnak a szervezetből más B-vitaminokat. A természetben mind a huszonkét B- vitamin és az összes szükséges B-vitamin faktor együtt fordul elő.

Vitamin-forrás: : Csak azért mert a vitaminokat egy természetes árucikkeket forgalmazó üzletből vásároljuk, még nem jelenti azt, hogy tényleg természetes. Olvassuk el a címkéjét! Itt van néhány példa a természetes és a mesterséges vitaminokra:

A: vitamin: TERMÉSZETES: halolaj vagy citromfű; SZINTETIKUS: acetát vagy palmitát
B komplex vitaminok: TERMÉSZETES: élesztő vagy rizskorpa; SZINTETIKUS = nincs megadott forrás
B1: tiamin hidroklorid, tiamin: klorid, tiamin: mononitrát, mind SZINTETIKUS
B2: TERMÉSZETES élesztő vagy rizskorpa, SZINTETIKUS = riboflavin
B6: TERMÉSZETES: élesztő vagy rizskorpa; SZINTETIKUS = piridoxin: hidroklorid
Niacin: TERMÉSZETES: élesztő vagy rizskorpa; SZINTETIKUS = nincs megadott forrás
Niacinamid: TERMÉSZETES: élesztő vagy rizskorpa; SZINTETIKUS = nincs megadott forrás
B12: TERMÉSZETES: élesztő, máj vagy erjesztő; SZINTETIKUS : kobalamin vagy cianokobalamin (a cinaokobalaminhoz megjegyzés: Mivel a balamint cianofunkciós csoporttal stabilizálják, a cianokobalamin a B12 LEGESLEGSILÁNYABB SZINTETIKUS formája. Legjobb a metilkobalamin forma, bár drágább, de nem juttat mérget a szervezetbe)
Biotin: TERMÉSZETES: élesztő vagy rizskorpa; SZINTETIKUS: d: biotin; TERMÉSZETES: élesztő, vagy szójabab; SZINTETIKUS : kolin: bitartrát
Folsav: TERMÉSZETES: élesztő vagy rizskorpa; SZINTETIKUS : pteroilglutamikus sav
Inositol: TERMÉSZETES: élesztő, kukorica vagy szójabab; SZINTETIKUS = nincs megadott forrás
PABA: TERMÉSZETES: élesztő vagy rizskorpa; SZINTETIKUS = nincs megadott forrás
D vitamin: TERMÉSZETES: halolajak; SZINTETIKUS : sugárkezelt ergoszterol vagy kalciferol
E vitamin: TERMÉSZETES: nem hidrogénezett, nem génkezelt zöldségolajak, búzacsira, vegye tocoferolok, d: alpha tocoferol, tocoferol acetát; SZINTETIKUS = alfa tocoferol acetát, d1: alpha tocoferol acetát, d1: alfa tocoferil acetát, succinate
K vitamin: TERMÉSZETES: lucerna; SZINTETIKUS : menadion
Bioflavonoidok/P vitamin: TERMÉSZETES: citrus: bioflavonoidok, rutin, heszperin, citrin; SZINTETIKUS = nincs megadott forrás /Írta: edenkert.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.10.04. 11:29

Pajzsmirigy blokkoló szintetikus folsav és B12

Gondoltad volna, hogy vitaminok is leblokkolhatják a pajzsmirigyedet? Melyek azok a vitaminok, amelyek leblokkolhatják a pajzsmirigyed működését? Alegfőbb bűnösök a szintetikus folsav és cianokobalamin, avagy a köznevén ismert B12 vitamin egyik formája. Mind a folsav, mind a cianokobalamin a B vitaminok szintetikus változatai, amelyeket előszeretettel használnak különféle vitamin készítményekben, multi-vitaminokban, sőt terhességi vitaminokban is. A szintetikus változat azt jelenti, hogy ezek a vitaminok nem a természetben előforduló formában fordulnak elő ezekben a készítményekben, hanem mesterséges módon kerülnek szintetizálásra. Az ilyen módon előállított szintetikus B vitaminok – ezen belül is a folát és a B12 vitamin cianokobalamin változata leblokkolhatja a pajzsmirigyed működését!

Hogy miért?: Azért, mert ezek a szintetikus vitaminok számos olyan alapvető biokémiai enzimfolyamat útjában állhatnak, amelyek az optimális pajzsmirigy működéshez szükségesek. Az egyik ilyen kritikus folyamat ametiláció. A metiláció az a biokémiai folyamat, ami a test szinte minden rendszerének működésében kulcsszerepet játszik. Minden másodpercben milliószor lezajlik. Azoknak, akik valamilyen pajzsmirigy betegségben szenvednek rendszerint eleve nem működik optimálisan ez a metilációs biokémiai folyamat a szervezetében, mert olyan genetikai kódhibákat (polimorfizmusokat) hordoznak, ami nem teszi lehetővé ennek a folyamatnak az optimális működését.

-Mi a köze a metilációnak a vitaminokhoz? Ahhoz, hogy egy vitamin a szervezetben kifejtse jótékony hatását, egy három lépcsőből álló folyamaton és átalakuláson kell keresztülhaladnia. Az első lépcső az, hogy az adott vitaminnak rendelkezésre kell állnia a szervezetben. Ez eléggé egyértelmű. A második lépés, hogy a szervezetnek fel kell tudni szívnia azt az adott vitamint. Ha az elégtelen emésztés és felszívódás során az adott vitaminok nem jutnak el a véráramba, akkor nem tudják betölteni a hivatott tevékenységüket. A harmadik lépcső, amin bizonyos tápanyagoknak keresztül kell menniük, hogy a szervezet hasznosítani tudja őket, az egy biokémiai konverzió, amely során az adott tápanyag a szervezetben átalakul egy másik kémiai összetevővé annak érdekében, hogy hasznosulni tudjon a szervezetben. A B vitaminok legtöbbjének át kell esnie ezen az átalakítási folyamaton, mielőtt hasznosulni tudna.

[/imageleft]Miért gond, ha nem történik meg az átalakítás?[/u]: Az első gond, hogy átalakítás nélkül nincsen hasznosítás sem. Tehát hiába szedsz szintetikus B vitaminokat, a szervezeted egész egyszerűen nem tudja hasznosítani ezeket, és a sejtjeidhez nem fognak eljutni ezek a fontos tápanyagok. A második gond, hogy ezek a nem átalakított szintetikus vitaminok felhalmozódnak a szervezetben, és gondot okozhatnak, például leblokkolhatják a pajzsmirigyed működését. Ha pajzsmirigy problémákkal küzdesz, akkor eleve nem tudja a szervezeted konvertálni a szintetikus folsavat az aktív metilfoláttá, amire viszont a sejtjeidnek nagy szüksége lenne, tehát egyrészt tápanyag hiány alakul ki a szervezetedben, de ha ez még nem lenne elég, a másik oldalon a bevitt szintetikus folsav még tovább blokkolhatja az egyébként sem optimálisan működő pajzsmirigyedet.

Popej akkor tévedett volna? Persze, hogy nem!: Ha most arra gondolsz, hogy gyermekkorodban mindig spenóttal szerettek volna tömni pont a magas folsav tartalma miatt, akkor most jól figyelj! A spenótban és más zöld leveles zöldségekben előforduló hasznos vegyület az a folát és nem pedig a folsav! A folát, ami természetesen fordul elő a zöldségekben már nem kell, hogy keresztülmenjen az átalakításon, hiszen az már eleve egy természetes, biológiailag aktív állapotban kerül be a szervezetedbe a zöldekből – de NEM a folsavat tartalmazó vitaminokból! Ha a folátot a természetes formájában, természetes és valódi élelmiszerekből viszed be, azok soha nem fognak problémát okozni neked!

Hogyan tudod elkerülni a szintetikus folsavat és a cianokobalamin formájú B12 vitamint??: El kell olvasnod a vitaminokkal dúsított élelmiszerek összetevőinek listáját. A modern feldolgozott élelmiszerekben előszeretettel megbújik a szintetikus folsav és egyéb szintetikus vitaminok. Ezek közül a szintetikus B vitaminok hatalmas károkat okozhatnak a pajzsmirigyed működésében. De nem is kell annyira a modern feldolgozott ételekre gondolni. Akár a tehéntejeket helyettesítő mandulatej, rizstej és egyéb bolti dobozos magtejek sőt akár kókusztejek is előszeretettel tartalmaznak hozzáadott szintetikus vitaminokat, köztük a folsavat. Mindig érdemes alaposan átböngészned az összetevők listáját!
Arról nem is beszélve, hogy egészség-tudatos körökben milyen divatosak a különféle komplex B vitaminok és multivitamin készítmények is,
[/imageleft] amelyek csaknem mindegyikében megtalálható a szintetikus folsav és a cianokobalamin B12 vitamin.-

Mi a helyzet a vérszegénységgel?:Vannak esetek, amikor a B12 vitamin pótlása vérszegénység miatt válik szükségessé. Igen ám, de ha a szintetikus B vitaminok átalakításának irányításáért felelős gén hibás valakinek a szervezetében, és ennek megfelelően nem képes a szintetikus vitamint bioaktív vegyületté átalakítani, annak a B12 vitamin pótlása mellékhatásokkal és bizonyos következményekkel járhat. Az egyik ilyen következmény a pajzsmirigy működésének blokkolása!

[A B12 vitamin egy fontos és hasznos vitamin, de ha pótolni kell, csak akkor válhat hasznodra, ha a bioaktív és nem a szintetikus formáját viszed be a szervezetedbe. Ellenkező esetben akár több kárt tehetsz vele, mint hasznot. Honnan tudhatod, hogy melyik a bioaktív változat? A szabály itt is ugyanaz. Ha a természetben fordul elő, akkor az mindenképpen a hasznosítható és hasznosuló változat!Gyakorlatilag minden állati termék, főleg a vörös húsok és belsőségek tartalmaznak sok B12 vitamint (bioaktív formában). Ha ezen túl is kiegészítésre lenne szükséged, akkor válaszd a B12 vitamin aktivált formáját, a metilkobalamint vagy hidroxokobalamint.

Folsav tekintetében ha pótlásra szorulsz a popejes adagnyi zöldjeid mellett, akkor aszintetikus folsav helyett mindig válaszd a metilfolátot ha el akarod kerülni ezeknek a szintetikus vegyületeknek a pajzsmirigy blokkoló hatásukat! Legyél nagyon körültekintő a B vitaminokat tartalmazó vitamin készítményekkel kapcsolatban, a pajzsmirigyed egészsége érdekében! (Forrás: medkozpont.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.09.06. 16:12


Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.09.02. 11:05

(Legjobb, ha az ember természetes formában veszi magához a vitaminokat. Én pl. az E-vitamint búzacsíraként, a többit algák formájában fogyasztom. De ezek sem szívódnak fel, ha nincs a szervezetben ásványi anyag, leginkább szerves magnézium - Ildikó )

https://www.youtube.com/watch?v=vS36qxW ... e=youtu.be

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.08.13. 19:02

TÚLADAGOLHATÓAK-E A VITAMINOK?

Attól függ, - mondhatnánk… Például, hogy milyen vitaminról beszélünk, illetve, milyen formában visszük be őket. Ugyanis sokkal kisebb a túladagolás kockázata, ha természetes forrásokból, a nyers és friss táplálékkal jutunk hozzá kiegyensúlyozottan a vitaminadagunkhoz. Azonban a fő kérdés az, hogy vízben vagy zsírban oldódó vitaminokról van szó. Az első csoportból szervezetünk csak a napi anyagcseréhez szükséges mennyiséget tartja vissza, a többi kiürül a vizelettel, izzadsággal. Ezért ezek túladagolásától nem kell tartanunk, ellenben naponta be kell vinnünk őket. Ezek a B-, C-, F-, P-, U-vitaminok.

A zsírban oldódó vitaminokat – melyeket könnyű megjegyezni a DEKA mozaikszó segítségével: D-, E-, K-, A-vitamin – a zsírszövetek és a máj tárolja, innen szabadul fel a napi szükséglet. Vagyis óvatosabban kell bánnunk velük, hiszen lehetséges, hogy ha túl sokat viszünk be hosszú időn keresztül, akkor a felesleg elraktározódik, és egy idő után veszélyes mennyiség halmozódik fel a szervezetben!

A vitaminok megfelelő adagolásához tudnunk kell, mennyi a napi becsült átlagos szükséglet és a legfelső biztonságos beviteli szint. Ha egy-egy vitamint önmagában szedünk, akkor könnyebb figyelni az egyes készítmények adagolására, míg a multivitaminokkal nehezebb a számítás. Ezekben ugyanis egyetlen vitamin dózisa lehet a napi ajánlott beviteli mennyiség minimum 15%-a, de elérheti akár a 90%-ot is. Vagyis ha tényleg tudni akarja, hogy melyikből mennyit eszik, részletesen el kell olvasnia a tájékoztatót. Lássuk tehát a vitaminokat!

Az egyes vitaminoknál szereplő számok csak tájékoztató jellegűek, átlagos súlyú, állapotú, életmódú felnőtt nőkre és férfiakra szabott mennyiségek. A kor, a testsúly az életmód, a táplálkozás és az esetleges betegségek, hiányállapotok miatt az Ön speciális szükséglete eltérhet ezektől, így javasoljuk, hogy jellemzői alapján számolja ki kalkulátorokkal a saját szükségletét vagy kérje orvosa tanácsát!

A-VITAMIN, vagyis a retinol (ha állati eredetű) és a karotinoid (ha növényi eredetű)
Ezt fedezték fel elsőként. Elengedhetetlen a szem ideghártyájában a fény érzékeléséért felelős látóbíbor képződéséhez. Hiányában a bőr megvastagszik, szárazzá, „pikkelyessé” válik. Az A-vitamin természetes forrása a máj, vese, szív, a tej és a tejtermékek, a tengeri halak, a tojássárgája, a répa. NAPI SZÜKSÉGLET: egészséges felnőtteknél: 700-900 mikrogramm, (2300-3000 NE) körül van.

BÉTA-KAROTINBÓL nagyon kevésre van szüksége a szervezetnek, de mivel a növényekből felszívódva csak kis százalékban lesz belőle A-vitamin, így nem valószínű a túladagolása. A retinol napi 50-100 000 NE feletti adagja (több hónapon keresztül) már túladagolást okozhat.

B-VITAMIN CSALÁD: A család óriási, legalább 13-féle B-vitaminból áll. Természetes formában sokszor együtt fordulnak elő. Hatásuk ennek megfelelően komplex, egymást erősítő, és szinte minden területen jelen vannak szervezetünkben. A legnagyobb jelentőségük az idegrendszer működésének fenntartásában van, de hatással vannak a szénhidrátok, a zsírok, a kén és a vas anyagcseréjének, a sejtek oxidációs folyamatainak szabályozására, az enzimalkotásra, a szervezet energiaellátásának működtetésére is.

B1-VITAMIN (tiamin) vagy ennek zsíroldékony formája (benfotiamin): Segíti a szénhidrátok elégetését, valamint létfontosságú szerepet tölt be az idegrendszer, az izmok és a szív normális működésében. Hiánya étvágytalansággal jár, szívgyengeség és keringési elégtelenség léphet fel. Ennek eredménye a fáradtság, a depresszió, valamint egyes bélrendszeri problémák. Legfőbb forrása a hús, máj, hüvelyesek és a teljes kiőrlésű gabonatermékek, élesztő, diófélék, húsok, narancs, mazsola, spárga, karfiol, burgonya, barna rizs, tej.

NAPI SZÜKSÉGLET: 1,2-1,3 milligramm. Habár a vízben oldódó vitaminokból a felesleg a vizelettel kiválasztódik, a nagymértékű – a napi ajánlott mennyiség 100-szorosa hosszú időn keresztül – túladagoláshoz vezethet. Túl sok B1-vitamin fogyasztása a többi B-vitamin szervezetből való kiürülését eredményezheti.

B2-VITAMIN (riboflavin): Szükséges a vörösvértestek képződéséhez, az antitestek termeléséhez, elősegíti a vas fel-szívódását, javítja az idősek memóriáját és még a migrén kellemetlen tüneteit is csökkenti. Enyhíti a szem fáradtságát, és fontos a szürkehályog megelőzésében és kezelésében. Segít továbbá a szénhidrát, zsír és fehérje anyagcserében. Ha nincs elég a szervezetünkben, könnyen kirepedhet a bőr vagy esetleg fekélyek alakulhatnak ki a szánkban! Magas riboflavin tartalma van ateljes kiőrlésű gabonáknak, a májnak, sajtoknak, tojássárgájának. Spenóttal, ribizlivel, kelbimbóval is bevihetjük szervezetünkbe!
NAPI SZÜKSÉGLET: 1,5-1,8 milligramm, túladagolása nem ismert.

B3-VITAMIN (niacin): A niacinnak szerepe van a koleszterinszint szabályozásában, a vérkeringés serkentésében, a depresszió és ízületi gyulladásos panaszok csökkentésében. Forrásai lehetnek a magas fehérjetartalmú ételek, például a csirke- és marhahús, a hal, valamint az olajos magvak és az élesztő. A szervezet a triptofán nevű aminosavból maga is elő tudja állítani, megfelelő B1-, B2-, B6-vitamin ellátás esetén.
NAPI SZÜKSÉGLET: 15-18 milligramm
A niacin általánosságban nem túlságosan mérgező, mivel a vizelettel kiválasztódik. Ha több mint 1000 mg-ot fogyasztunk el belőle, annak is legfeljebb az arc kivörösödése lehet a következménye. Napi 3 gramm károsíthatja a májat, különösen, ha lassan felszívódó táplálék-kiegészítőben vesszük magunkhoz. A túladagolás különösen veszélyes lehet az asztmások vagy gyomorfekély betegek esetében. Ha pl. a koleszterinszint csökkentése érdekében nagyobb adagot kell belőle beszedni, az csakis orvosi felügyelet mellett javasolt.

B5-VITAMIN (pantoténsav): Szerepet kap az idegrendszer védelmében, segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék jobb hasznosulását, a migrén és a krónikus fáradtság megelőzését. Halak, baromfi, tojás (tojássárgája), máj, élesztő, brokkoli, joghurt és a hüvelyesek fogyasztásával juthatunk hozzá.
NAPI SZÜKSÉGLET: 5-10 milligramm, túladagolása nem ismert

B6-VITAMIN (piridoxin): A testfehérjék felépítésében is részt vesz. Hiányát leggyakrabban egyoldalú táplálkozás, gyógyszerhatás (pl. hormonális fogamzásgátlók), rendszeres alkoholfogyasztás okozza. Természetes forrásai: máj, élesztő, hüvelyesek, gabonafélék, zöldségek.
NAPI SZÜKSÉGLET:2-2,2 milligramm
A B6-vitamin felső beviteli korlátja napi 100 mg. Ha figyelembe vesszük azt, hogy az emberek többsége 10 mg-nál is kevesebb B6-vitamint visz be naponta, a mérgezést kiváltó 100 mg elérése szinte lehetetlen.

B7-VITAMIN (biotin): A biotinról manapság egyre többen tudják, hogy jó haj- és körömerősítő, de ugyanilyen hasznos lehet cukorbetegségben is. Kifejezett biotinhiány viszonylag ritkán alakul ki, mivel a táplálékaink nagy része tartalmazza, azonban ha gyengülnek a körmeink vagy töredeznek a hajszálaink, akkor megfontolandó a biotin fokozott bevitele. A biotin megtalálható a szójában, hüvelyesekben, a májban, a diófélékben, a rizsben és az árpában.
NAPI SZÜKSÉGLET: 1,6-2 milligramm, túladagolása nem ismert

B9-VITAMIN, FOLSAV VAGY M-VITAMIN: Várandós anyukák figyelem! A terhesség első trimeszterében szedett folsav az idegcső (azaz a baba leendő gerince) záródásához elengedhetetlen! Talán itt van a legnagyobb jelentősége, ám emellett a fehér és vörösvértestek képzésében is szerepet játszik. És miben van belőle sok? Igen, eltalálta, a májban.
NAPI SZÜKSÉGLET: 0,2 milligramm, túladagolása nem ismert

B12-VITAMIN (KOBALAMIN): A B12 segíti a vérképzést és a növekedést. Elsősorban állati eredetű táplálékban és fermentált növényi készítményekben (pl. savanyú káposzta) fordul elő. Vegetáriánus étkezés, felszívódási zavarok, időskori gyomornyálkahártya sorvadás vagy rendszeres alkohol fogyasztás esetén különösen fontos a pótlása.
NAPI SZÜKSÉGLET: 2 mikrogramm, túladagolása nem ismert

C-VITAMIN
A C-vitamin a sejtek oxidációs-redukciós folyamataira van jelentős hatással. Ha van elég C-vitamin a szervezetünkben, akkor hatékonyabban tudunk védekezni a fertőző betegségekkel szemben, de segít a vas felszívódásában is. Hiányában vérzékenység, ínysorvadás, izombántalmak lépnek fel.
NAPI SZÜKSÉGLET: 80 milligramm
Ha hosszabb időn át szed nagy dózisban - napi 2500 mg-ot meghaladó mennyiségben C-vitamint, akkor mellékhatásként hasmenés jelentkezhet, illetve akadályozhatja vele más vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok felszívódását.Mivel a felesleges C-vitamin a szervezetből oxalát formájában távozik – ami pedig a vesekő egyik fajtájának alkotóeleme –, a túlzott C-vitamin fogyasztás hajlamosíthat a vesekő kialakulására.

D-VITAMIN
A D-vitamin csak a nevében vitamin, valójában az egyik legősibb hormonunk előanyaga, mivel a nap UVB sugárzásának hatására szervezetünk is meg tudja termelni. Hormonjellegének köszönhetően szinte minden szervrendszerünkre hat. Jelentős a szerepe a csontképzésben, de hat az izmokra is. Szabályozza a sejtanyagcserét, befolyásolja a DNS osztódását, szinte minden szervrendszerben kimutatták a receptorát.
A jó D-vitamin ellátottság csökkentheti az autoimmun betegségek kialakulásának kockázatát, mint például a SZKLERÓZIS MULTIPLEX,pikkelysömör, krónikus ízületi gyulladás, és segíti a védekezést a kórokozók ellen. Hiánya növelheti a vastagbél- és az emlődaganat kockázatát. A szív- és érrendszerre is hatással van. Szerepe van a nők termékenységében, a vetélések megelőzésében is. Egyrészt D-vitaminhiányban a vérnyomás 2-4 Hgmm-rel nő, másrészt hiánya – de túladagolása is – fokozza az érelmeszesedés kockázatát.
A táplálékok közül tejtermékekből, tojásból, tőkehalból, lazacból, olajos magvakbóljuthatunk hozzá. Ha étrend-kiegészítőként visszük be, tartsuk be a napi beviteli ajánlásokat, mert ilyen formában túl lehet adagolni. A táblázat bemutatja a D-vitaminhiány megelőzésére javasolt D3-vitamin dózisokat. Túladagolása ennek 5-szörösének hosszú távon történő szedése esetén lehetséges.

E-VITAMIN:
Elősegíti az LDL (”rossz”) koleszterin lebontását, csökkenti a szívbetegség és a trombózis következtében fellépő szélütés kockázatát. Lassítja az öregedést, erősíti a körmöket, hajszálakat. A napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra, a hús, máj és tojás a természetes forrása. Mivel a magas zsírtartalmú élelmiszerekben található meg, ezért kalóriaszegény diéta, fogyókúra esetén a szervezet kevesebb mennyiségű E-vitaminhoz jut.
NAPI SZÜKSÉGLET: 10-15 NE.
Túladagolása 1000 milligramm (1500 NE) feletti mennyiség hosszú távú szedése esetén lehetséges, de ez nem gyakori, mert bár a zsírszövetek és a máj tárolja a felesleget, a széklettel folyamatosan kiürül a szervezetből.

K-VITAMIN
Elsődlegesen a zöld leveles növényekkel visszük be a szervezetünkbe. A véralvadási folyamat szabályozásához elengedhetetlen és a májunk méregtelenítését is elősegíti. Azoknak, akik egyoldalúan táplálkoznak vagy sérült a bélflórájuk, számolniuk kell a K-vitamin hiánnyal, hiszen a vitamin egy részét a táplálékkal visszük be szervezetünkbe, másik felét pedig a jótékony hatású baktériumok segítségével a bélben állítjuk elő. Az újszülöttek pótlást kapnak, mert bélflórájuk még nem alakult ki és az anyatejben nem választódik ki. Ha nincs belőle elegendő a szervezetünkben, vérzékenység és véralvadási problémák léphetnek fel.
NAPI SZÜKSÉGLET: 70 mikrogramm. Túladagolása nem jár mérgezéses tünetekkelhttps://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQsUooMYLw5OZDEX4HiPR2lwF23USiASz9JXXRKrTlRQ8Qq6jzF

P VITAMIN, RUTIN: Ezt is Szent-Györgyi Albert izolálta, a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A C vitamin kísérője, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását, véd az oxidációtól, ezen kívül erősíti a hajszálereket. Kifejezetten P-vitamin hiánybetegséget nem ismerünk, de hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, ezért hiánytüneteik átfedhetik egymást. Sok van a citrusokban, kamillában és csipkebogyóban, az áfonyában, a brokkoliban és a paradicsomban is. NAPI SZÜKSÉGLET: nem ismert, túladagolása sem ismert.

U-VITAMIN: Az U-vitamin hiánya nyálkahártya-problémákat, gyomor- és bélfekélyeket és az immunrendszer gyengülését okozhatja. NAPI SZÜKSÉGLET: nem ismert, túladagolása sem ismert. (Forrás: meggyogyulnek.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.08.06. 10:07

( Az ismertetőből sajnos hiányzik a talán legfontosabb tény: a műtrágyázással tönkretett földeken termő növények vitamin- nyomelem és ásványi anyag tartalma töredéke csak a szükségesnek. PL. az 1950-es években 1 db almában volt annyi vitális anyag, mint most 100 db-ban! Ildikó )

Miért van szükségünk annyi pótlólagos vitaminra?

A magyar népesség állandó vitaminhiányban szenved - állapítják meg az újabb és újabb vizsgálatok. Miért? A helytelen, egyoldalú táplálkozás mellett a legfőbb felelős az, hogy általában mindent szeretünk túlfőzni, és ezzel egyszerűen kifőzzük az élelmiszerekből az értékes tápanyagokat. A vitaminok és ásványi anyagok jó része érzékeny a sütésre, főzésre, minél tovább vannak nagy hőmérsékletnek kitéve, annál több tűnik el belőlük az ételeinkből.

A C vitamin, a B vitaminok: B2, B3, B5, B6, B7, B8, az A, D, E, K vitaminok, az ásványi anyagok közül pedig a kalcium, magnézium, kálium, nátrium mind hőérzékenyek, minél tovább sütünk-főzünk valamit, annál kevesebb marad benne ezekből az életfontosságú anyagokból.Aztán csodálkozunk, hogy gyenge az idegrendszerünk, a csontjaink, állandóan fáradtak vagyunk, minden betegséget elkapunk, stb.

Sajnos kedvenc magyar ételeink mind ludasak ebben, gondoljunk csak arra, mennyi idei kell ezeket főzni: lecsó, pörkölt, halászlé, lekvár, húsleves, főzelékek, stb. Igencsak sajátos ebben a magyar konyha, ugyanis máshol rengeteg mindent megesznek nyersen, vagy párolva, ezek a legtöbb vitamint megtartó ételkészítési módok. Gondoljuk át, próbáljunk minél kevesebb ideig sütött-főzött ételeket enni, vagy pótoljuk az elveszett vitaminokat: (Forrás: egészsegbolt.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.31. 10:13

A CIVILIZÁLT EMBER PESTISE

Az egészségügyi statisztikák szerint az emberiség „kihalóban” van. Az orvostudomány kézzel-lábbal próbálja féken tartani a helyzetet, itt-ott szépíteni rajta, de a számok mutatják a tényeket. Többen halnak meg hivatalos „gyógyulás” útján, mint bármi másban a Földön. Csak az Egyesült Államokban naponta közel 300 ember hal meg bizonyítottan gyógyszer mellékhatások következtében.

A probléma forrása jóval mélyebben gyökeredzik, minthogy nincs hatékony megoldás a betegségek gyógyítására. A modern ember összes egészségügyi gondja a táplálkozásából származik. Nem szabad elfelejteni, hogy az élőlények elsősorban azért táplálkoznak, hogy hozzájussanak azokhoz a tápanyagokhoz, vitaminokhoz, ásványokhoz, amelyek a túléléshez, a sejtosztódáshoz szükségesek.

Az egy dolog, hogy az ember művészetet, rituálét művel az étkezésből, de az alapvető célja annak változatlan. Nem számít, mit teszünk az étellel addig, amíg a szervezet hozzájut ahhoz, amire szüksége van. Amikor nem jut hozzá a létfontosságú anyagokhoz, akkor kezdődnek a gondok, és itt jön képbe az Ember. Egyetlen élőlény van, amely tönkreteszi az ételét, mielőtt elfogyasztaná azt: az Ember.

A létfontosságú anyagok 42-47 Celsius fokon károsodnak, majd elpusztulnak, és ugye, mi 100-200 Celsius fokon sütünk, főzünk, ahol már hasznos, értékes tápanyag nem igazán található a táplálékban. Gyakorlatilag a riasztó statisztikák alapja ennyi: az emberek csak esznek és esznek, és megint csak esznek, és mégis éhen halnak, mert az értéktelen táplálék nem csillapítja a valódi éhséget.

AZ EGÉSZSÉG KULCSA:
Nos, mi sem egyszerűbb, mint 42 Celsius fok alatti ételeket fogyasztani, igaz? Az átlagember számára ez azt jelenti, hogy zöldség, gyümölcs, nyers tojás, max. tatárbeefsteak vagy sushi, ami elég kiábrándító lehet. Azonban van még egy ételcsoport, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig érdekes módon abban rejlik az emberi egészség kulcsa. Ez pedig a zöld levelek. Valamiért ezt egybemosták a zöldségekkel, pedig összetételét, funkcióját tekintve határozott különbség van köztük.

A ZÖLD LEVELEK NAGYSZERŰ HATÁSAI:
A zöld levelek minden létező tápanyagot tartalmaznak, amire egy élőlénynek csak szüksége lehet. A teljes aminosav láncot (fehérje-képződéshez szükségesek), az összes szükséges vitamint, ásványt és nyomelemet. A zöldségek és a gyümölcsök sajnos nem.A zöldség, ahogy a neve is mutatja, nem zöld, hanem olyan, mint a zöld. Zöldség és gyümölcs alatt azt értjük, hogy a növény termését vagy gyökerét fogyasztjuk el, nem pedig a levelét. Különben nagyon érdekes, hogy az állatvilág leginkább a növények leveleit fogyasztja, nem pedig azok gyökerét vagy termését. Étrendjük 80%-át a nyers, zöld levelek teszik ki.

HOGYAN FOGYASSZUK?:
A zöld levelek megemésztése még az állatvilágnak is rendkívül hosszadalmas folyamat. A szarvasmarhák nem véletlenül rágcsálnak órákig. A modern ember emésztőrendszere a hipermarketek kínálatához van szokva, így előnyök helyett leginkább csak fejtörést okozna neki a zöldek megemésztése. Különben is a mai rohanó világban kinek van ideje órákig ebédelni? A zöldeket azért nehéz megemészteni, mert a sejtfala nagyon erős kötésű cellulóz, amit csak akkor lehet feldolgozni, ha előtte pépesre rágja az illető. Ehhez viszont idő kell.

Nemcsak a fogyaszthatóság miatt kell „áttörni” a sejtfalat, hanem azért is, mert a fent említett értékes tápanyagok a sejtfalon belül vannak. Ennek következtében a félig megrágott „zöldek” csak hasfájást okoznak, az értékes tápanyagok pedig továbbra is elérhetetlenek. De akkor most hogyan tovább? Ami megmentené az életünket, egészségünket, az számunkra jóformán emészthetetlen.

Szerencsére van megoldás. A zöld levelek az ember számára turmixok formájában hasznosíthatóak. Egy megfelelően erős turmixgéppel a keménykötésű cellulóz pépesre törhető. Gyakorlatilag pillanatok alatt „megrágja helyettünk” a gép, és könnyen fogyasztható, és ez által minden jótékony tápanyag elérhető. A kulináris élmény sem utolsó szempont. Mi emberek szeretjük, ha az étel nem csak hasznos, de finom is, ezért egy-két gyümölccsel kombinálva igazi ínyencséget hozhatunk létre.

A ZÖLD LEVELEK FELHASZNÁLÁSA. Zöldturmix buktató:
Már majdnem kész vagyunk, de van itt egy óriási medvecsapda, amelybe könnyen belefuthat az, aki zöldturmixokkal szeretné megóvni egészségét, fiatalságát. Gyakran elhangzó bűvös kérdés, hogy honnan szerezzük be a zöldturmixnak valókat? A vízválasztó különbség egy igazi fiatalító elixír és egy maximum finom kotyvalék között a vegyszermentes, tápanyag dús alapanyagokban rejlik. Nem minden növény tápanyag dús, ahogyan vegyszermentes sem. Félreértés ne essék. Ha valaki most a közeli hipermarketből veszi a salátákat, az jobb, mint a semmi. De ne feledjük, hogy azért táplálkozunk, hogy szervezetünk hozzájusson a megfelelő tápanyagokhoz. Avegyszerekkel, mostoha körülmények között felnevelt növények nem tápanyag dúsak, és nyilván nem vegyszermentesek.

AKKOR JÖHET A BIO?:
Egy barátom mesélte, hogy a bio igazából annyi, hogy akkor permetezik, amikor nem látja senki. Talán nem ennyire rémes a helyzet, de az tény, hogy a bio engedélyeket soha nem a végeredményre, hanem a folyamatra adják ki. Aztán ki mit művel a színfalak mögött, már a lelkiismeretére van bízva. Senki nem vizsgálja meg a répát vagy a paprikát, hogy az megfelel-e bármilyen követelménynek. Ettől függetlenül rengeteg nagyszerű biokertész van, és most nem a bio ellen akarok propagálni.

Mindössze arra akarom felhívni a figyelmet, hogy – ahogy az élet többi területén is – itt sincsenek végletek. Bio és bio között óriási különbségek lehetnek, és ez a különbség nem az, hogy használunk-e vegyszert vagy sem. Sokan félreértik, és azt gondolják, hogy a bio = vegyszermentesség, ami önmagában elegendő a tápanyag dús, egészséges növényekhez. Ez nem igaz. A zöld növények nem maguktól lesznek tele tápanyaggal. És attól sem, ha nem használunk vegyszereket. Meg egyébként sem azért akarunk bio-t fogyasztani, hogy ne együnk vegyszereket, hanem – ne feledjük – azért, hogy hozzájussunk a kulcsfontosságú tápanyagokhoz.

A tápanyagokat a megfelelő talajgondozás biztosítja a növénynek. Annyira lesz egészséges és tápanyag dús a növény, amennyire a termőtalaj lehetővé teszi számára. Az igazi, becsületes biokertészek most bőszen bólogatnak. Az „éppen-hogy-bio-nem-vegyszerezünk” emberkék meg hevesen tiltakoznak. A megfelelő talajgondozás nem az, hogy locsolunk, gyomlálunk, szerves és lemosható vegyszereket használunk. Ahogy az emberi testnek, a növényeknek is tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy életerős legyen, hogy bármi hasznot jelentsen az Ember számára. A talajbaktériumokkal, talajoltással, ásványi anyagok pótlásával kapcsolatos hozzáértés és kultúra hiánya az egyik oka annak, hogy az egészségügy ott tart, ahol.

Egyetlen egy dolgot kiemelve, csak összehasonlítás végett: a hagyományos műtrágya mindösszesen 3 ásványi anyagot: nitrogén, foszfor, káliumot pótol vissza talajba. Az élő organizmusok egészséges működéséhez 76 ásványi anyagra van szükség! Most már értheted, hogy miért kell vegyszerekkel mesterségesen életben tartani a növényt, hiszen tápanyaghiányos, gyönge, beteg.

Vegyszerek = lélegeztetőgép.
Az életerős növénynek nem kell növényvédőszer, mivel immunrendszere olyan erős, hogy a kártevők nem jelentenek fenyegetést! Legközelebb, ha valaki azt mondja neked, hogy "drágám, ez sose látott vegyszert", akkor kérdezd csak meg, "és mennyi ásványt tettél a talajba?". Ki-mit mondd alapon el tudod dönteni, hogy ez "éppen-hogy-bio" vagy "kicsit bio", "nagyon bio" kategóriába esik.

Az ember akkor lehet egészséges, ha egészséges növényeket fogyaszt. Egészséges növényeket pedig kizárólag egészséges termőtalaj ad. Ez ennyire egyszerű. Nem sokan foglalkoznak ilyesfajta teljes körű, lelkiismeretes, "extrém-bio" talaj- és növénygazdálkodással (itt reklám következett, kihúztam - Ildikó) Egészséges növényeket előállítani nagy meló, vér és verejték. Nem lehet néhány vegyszerrel, flancos gépsorokkal és hivatali engedélyekkel letudni, és ezt az egészségügyi mutatók szépen példázzák. A természet azt adja vissza, amit beleteszünk... (Forrás: Hillvital.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.21. 14:31

Jobb-e a szerves vitamin, mint a szervetlen?

Hát persze, hogy jobb. Sőt, csak az a jó. Mivel csak szerves C-vitamin létezik. Aki ebben egyetért, annak fölösleges is tovább olvasnia. Aki viszont felháborodik, vagy nem hiszi el "bemondásos alapon" mindezt, esetleg kételkedik abban, hogy szervetlen C-vitamin nem létezik, annak ajánlott kicsit részletesebben elmerülnie a témában.

A szerves és "szervetlen", és egy lépéssel továbbmenve a természetes és szintetikus C-vitamin szembeállítása alapvetően semmi mást nem szolgál, mint marketing célokat. A hazai C-vitaminpiac eléggé telített, sok száz termék verseng a fogyasztók pénzéért. Sikeres csak az lehet, aki kitűnik a tömegből: alacsonyabb árral, díszesebb csomagolással, szimpatikusabb reklámarccal - vagy pedig egy ordas nagy csúsztatással.

Nem tudom, ki találta ki a szerves vs. szervetlen C-vitamin-hazugságot, és azt sem, hogy ki operált elsőként a természetes C-vitamin mítoszával, de mára ezek alaposan beivódtak a köztudatba. Számos cég próbál azzal tisztességtelen előnyt kovácsolni, hogy a saját "szerves" vagy "természetes" C-vitaminját a versenytársak terméke elé helyezi.
A téma iránt érdeklődők biztosan sorolni tudnák a C-vitaminnal kapcsolatban alkalmazott téves/túlzó/félrevezető állításokat, reklámszövegeket:
• a termék szerves C-vitamint alkalmaz, ami jobban hasznosul, mint a szervetlen
• természetes C-vitamin van benne, nem szintetikus
• természetes formában jobban felszívódik, lassabban ürül ki
• és így tovább, és így tovább.

De mielőtt az úri huncutságok tárgyalásába kezdenénk, érdemes néhány alapvető dolgot tisztázni: mitől számít szervetlennek vagy szervesnek egy vegyület? A kérdést alaposabban megvizsgálva meglepődhetünk azon, hogy ezek a széles körben használt fogalmak korántsem annyira egyértelműek, mint gondolnánk. A 18. századig a tudósok körében is elterjedt nézet volt, hogy a szerves anyagok "életerőt" tartalmaznak, Jöns Jakob Berzelius svéd vegyész a 19. század elején pedig leszögezte: a szerves anyagok csak élő dolgoktól származnak. Feltételezését Friedrich Wöhler német kémikus cáfolta meg, ugyanis szervetlen anyagokból sikerült szervest (1824-ben oxálsavat, majd 4 évvel később karbamidot) előállítania. Az életerő-elmélet a feledés homályába merült, a vegyületek szerves-szervetlen felosztása azonban praktikus okokból máig fontos - bár a határok néhol elmosódnak.

A szerves vegyület kifejezéssel általában a széntartalmú (ezen belül a szén-szén és/vagy szén-hidrogénkötést tartalmazó) vegyületeket illetik. A kivételek sora hosszú: a grafit és gyémánt szervetlen, jóllehet C-C kötéseket tartalmaz, több vegyületet (pl. szén-tetraklorid) úgy sorolnak a szervesek közé, hogy sem C-H, sem C-C kötés nincs bennük. Az átmeneti zóna vegyületeit gazdagítják többek között a fémorganikus vegyületek, köztük néhány természetes anyag, pl. a légyölő galócában található amavadin. Mindezzel együtt arról nem lehet vita, hogy az aszkorbinsav (amit gyakran azonosnak tekintenek a C-vitaminnal) szerves anyag. Tehát NEM szervetlen. A félreértések/félremagyarázások oka az is lehet, hogy a vegyület több "formában" fordul elő. Az aszkorbinsavnak két tükörképi párja (enantiomere) létezik, ezek a D- és L-aszkorbinsav (a D és L betűk a dexter - jobb, laevus - bal latin szavakból származnak).

A két vegyület bizonyos szempontból "csereszabatos" (pl. antioxidánsként), az emberi szervezetben azonban csak az L-aszkorbinsav hasznosul jól vitaminként (azaz ez tölt be olyan funkciókat, amelyek szükségesek szervezetünk normális működéséhez). Ugyanakkor, bár vitaminként haszontalan, a D-aszkorbinsav ártalmatlan vegyület, fogyasztása nem jár veszélyekkel. A D-aszkorbinsav a természetben nem fordul elő, szintetikusan viszont előállítható, s ez elég ahhoz, hogy ijesztgetni lehessen vele a kemofóbiára hajlamos fogyasztókat. És ha a D-aszkorbinsavat E-számán (E-315) említik, különösen félelmetesnek tűnhet - igaz, a C-vitaminnak, azaz az L-aszkorbinsavnak is van E-száma (E-300). Vegyi eljárásokkal az L-, a D-aszkorbinsav és ezek keveréke (racemátja) is könnyen és olcsón előállítható.

Mivel a tiszta L-aszkorbinsav az igazán értékes, a gyógyszerként vagy étrend-kiegészítőként forgalomban lévő termékek alapanyagát ez képezi - és csak ennek felhasználása esetén lehet C-vitaminként forgalmazni a termékeket. A D-aszkorbinsav (amelyet izoaszkorbinsav néven is ismert) nem kerülhet forgalomba vitamin néven, jellemzően élelmiszerek tartósítására használják. Az L-aszkorbinsav meglehetősen olcsó alapanyag, nem jellemző, hogy D-aszkorbinsavval vagy racém aszkorbinsavval "helyettesítenék" vitaminkészítményekben.

Előfordul, hogy egyes készítményeket azzal reklámoznak, hogy természetes C-vitamint tartalmaznak, a versenytársak meg szintetikust, ami nem olyan hatékony. A valóság az, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek mind szintetikusan előállított alapanyagot tartalmaznak, mert növényekből kinyerni a C-vitamint nagyságrendekkel drágább lenne. És hamis az a beállítás is, hogy a szintetikus kevésbé hatásos, mivel a szintetikusan előállítható "változatokból" a természetes C-vitaminnal azonos L-aszkorbinsavat alkalmazzák. A természetes és szintetikus L-aszkorbinsav között különbséget tenni pedig lehetetlen, hiszen ugyanarról a molekuláról van szó...

Az ijesztgetés egy másik módja, hogy a "természetes" C-vitamint élelmiszerekben használt származékaival, sóival állítják szembe (nátrium aszkorbát - E-301, kalcium aszkorbát - E-302, kálium aszkorbát - E-303, 5,6-diacetil aszkorbinsav - E-304 I, aszkorbinsav palmitát és sztearát - E-304 II). Bár biztosan van, aki megijed a nevektől és számoktól, leszögezhetjük: az E-301-304 számmal jelölt anyagok az L-aszkorbinsav veszélytelen származékai, sói, a szervezetben L-aszkorbinsavként hasznosulnak, azaz a C-vitaminnal egyenértékűek (mindössze az eltérő molekulatömeg miatt kell kicsit többet használni belőlük).

A természetes-mesterséges szembeállításnak egyetlen komolyan vehető szempontja van. Ha a C-vitamint természetes forrásból fogyasztjuk, a vegyületen kívül egy sor egyéb anyag is bekerül a szervezetünkbe - és ha pl. gyümölcsöt eszünk, akkor ezek is kedvező hatásokat fejtenek ki (pl. antioxidáns hatás, rostbevitel, más vitaminok pótlása). Éppen ezért (is) az lenne az ideális, ha a napi vitaminszükségletet alapvetően az elfogyasztott zöldségből-gyümölcsből fedeznénk. Vannak egészen konkrét együtt hatások is: bizonyos flavonoidok és a C-vitamin fokozzák egymás érvédő hatását(ilyen kombinációk gyógyszerként is forgalomban vannak).

A növények komplex összetétele egyéb következményekkel is járhat. Egyes gyógynövények (pl. orbáncfű) esetén ismert jelenség, hogy a gyógyhatásért felelős hatóanyagok hasznosulását, felszívódását a hatás szempontjából inaktív anyagok fokozzák. Ha ez bizonyított, akkor ilyen esetekben a növényi kivonat alkalmazása előnyösebb lehet, mint a belőle kinyerhető tiszta hatóanyagé. Erre a jelenségre hivatkoznak azok a gyártók, akik C-vitaminjukat növényi kivonatból származónak mondják, vagy egyéb növényi anyagokkal (pl. flavonoidokkal) kombinálva hozzák forgalomba.

Kérdés, hogy a C-vitamin esetén bizonyított-e a felszívódás, hasznosulás javulása. Nos, az eddig elvégzett vizsgálatok ezt nem erősítik meg. Egy nemrég publikált összefoglaló cikk szerint a legtöbb vizsgálatban, amelyben ugyanannyi C-vitamint tiszta formában vagy táplálék (gyümölcsök) részeként adagoltak, nem találtak eltérést a különböző módon "kezelt" résztvevők vérében mérhető C-vitamin koncentrációjában. A C-vitaminnal az az egyik "gond", hogy felszívódás után gyorsan kiürül (a vizelettel). Ha azt szeretnénk, hogy a vegyület szintje a vérünkben folyamatosan magas legyen, naponta több alkalommal kell bevennünk. Mivel a fogyasztók a napi egyszeri bevételt preferálják, különböző gyógyszer-technológiai megoldásokkal (felszabadulás elnyújtása) elérhető, hogy akár egyszeri bevétellel egész nap nagyjából állandó koncentráció alakuljon ki a vérben.

]Van olyan cég is, amely szavak szintjén kiválóan megoldotta a hasznosulás, felszívódás elnyújtásának kérdését - kár, hogy a hatóságok ezt nem találták bizonyítottnak... Ugyanakkor van több olyan termék is, amelynél tényleg fennáll a nyújtott hatóanyag-felszabadulás. Kérdés, megéri-e a kényelmet, hogy ezt a nagyon olcsó vegyületet költséges technológiai megoldásokkal drágított termékekben alkalmazzuk (többe kerül a leves, mint a hús...). Mindazonáltal az ilyen elnyújtott hatású C-vitamin termékekben sem valami csodavegyületet, hanem az L-aszkorbinsavat találjuk hatóanyagként - mindössze úgy "csomagolják", hogy lassabban szívódjon fel. Ha pedig már felszívódott, az L-aszkorbinsav további sorsa (átalakulása, kiürülése) nem befolyásolható érdemben, azaz nem lehet a molekula "után nyúlni".

A természetes eredetű termékek iránt vonzódók figyelmét már csak egy dologra hívnám fel: érdemes alaposan megnézni, mit is vesznek. Mert lehet, hogy nagybetűvel szerepel a csomagoláson egy C-vitamintartalmú növény neve (pl. csipkebogyó, acerola), nem biztos, hogy a C-vitamintartalom a növényi komponensből származik. Tapasztalatom szerint egyes készítmények pár milligramm növényi extraktumon kívül több 10-100 mg hozzáadott, tiszta L-aszkorbinsavat tartalmaznak, de ez már kisebb betűvel szerepel a dobozon... Persze nem baj, ha a természetes helyett szintetikus a vitamin, csak kérdés, megéri-e felárat fizetni a természetesség illúziója okán. (Szerző: kodpiszkalo)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 2 vendég