ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.01.28. 20:52

10 TÜNET, AMI AZT JELZI, HOGY A SZERVEZETEDBEN CINKHIÁNY VAN!

Szervezetünk cinkhiánya komoly problémákat okozhat számunkra. Hiába táplálkozunk egészségesen, előfordulhat, hogy testünk nem képes a kellő mennyiségű cink felszívására. De mi is a cink? Fontos tápanyag, amelyet a szervezet nem képes önmagában előállítani és tárolni. A cink szerepe az emberi szervezetben, a csecsemők és a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődésétől az immunrendszer megfelelő működéséig terjed. Nézzük akkor melyek testünk cink hiányra utaló jelei!

1. MEGMAGYARÁZHATATLAN SÚLYVESZTÉS: Ha minden diéta, betegség és fizikai edzés nélkül hirtelen sokat veszítünk testsúlyunkból, akkor érdemes elmenni laborvizsgálatra, akár cinkhiány is állhat a hátterében.
2. GYENGE IMMUNRENDSZER: Az immunrendszer gyengülése is erre utaló jel lehet, és ilyen esetben a leggyengébb fertőzéseknek sem vagyunk képes ellenállni.
3. NEHEZEN GYÓGYULÓ SEBEK: A nehezen gyógyuló sebek is a cinkhiányra utalhatnak. Ilyen esetben egy banális vágás vagy horzsolás is több időbe telik, míg begyógyul.
4. ELMARADÁS A NÖVEKEDÉSBEN: Cink hiányában a növekedésért felelős hormonok nem termelődnek kellő mennyiségben és ez különösen a gyerekek és serdülők esetében jelenthet veszélyt.
5. ALVÁSZAVAR: A cinknek fontos szerepe van a melatonin szintézisében és szabályozásában, a hormonéban, amely szabályozza az alvás és ébrenléti ciklusokat.

6. TARTÓS HASMENÉS: A gyakori széklet a cinkhiány oka is lehet. Nem meglepő, tehát, hogy a cink tartalmú étrend-kiegészítők használata vagy cink tartalmú ételek fogyasztása segíthet a hasmenés megelőzésében.
7. VÁLTOZÓ ÍZLELÉS ÉS SZAGLÁS: Megváltozik az ízlelés és a szaglás, ugyanis a cink a felelős mindkét érzékelésért. Azok az enzimek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy fejlesszük az ízlelésünket és szaglásunkat csak a megfelelő mennyiségű cink mellett működnek.
8. HAJHULLÁS: Indiai kutatók úgy vélik, hogy a cinkhiány és a pajzsmirigy túlműködés szorosan összefügg. A cink fontos szerepet játszik a hormonális egyensúlyban, ami azt jelenti, hogy ha nem kap elegendő mennyiséget, az befolyásolja a pajzsmirigy működését, vagy akár a mellékvesékét, melynek következménye a krónikus fáradtság. Mindkét esetben előfordul, a haj elvékonyodása és hullása, úgy a férfiak, mint a nők esetében. A cink szintjének visszatérése a normál tartományon belül teljesen megszünteti ezeket a tüneteket.
9. ALLERGIA: A cinkhiány megnövekedett hisztamin szinthez vezet, ami allergiás tüneteket, tüsszentést, csalánkiütést vagy orr folyást okoz. Ezek a tünetek egyértelműen a test cinkhiányára utalnak.
10. FIGYELEM ÉS KONCENTRÁCIÓ ZAVARAI: Ez is az egyik olyan tünet, amely akkor jelentkezik, amikor a test cinkhiányban szenved. Ezen túlmenően ez a hiány befolyásolhatja az idegrendszert, és így figyelem és koncentrációs zavarokat okozhat a csecsemők esetében. (Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.26. 09:20

Fontos a rendszeres vitaminbevitel, na, de miből és mennyit érdemes szedni?

Az ősz beköszöntével egyre többször hallhatjuk, hogy szedjünk vitaminokat egészségünk megőrzése érdekében. Vannak, akik ezt nagyon komolyan veszik, vannak, akik nem törődnek vele, és olyanok is, akik túlzásba esnek, de tapasztalatom szerint kevesen vannak azok, akik jól átlátják, miért, mennyit és hogyan kellene szedni a vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból.

Pedig valóban igen fontos téma, és az egészséget komoly mértékben befolyásoló tényező a vitaminok megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztása! A téma aktualitását fokozza, hogy a gyermekek szeptemberben visszamennek a közösségekbe, ahol a fertőzések pikk-pakk elterjednek. Az időjárás is egyre szeszélyesebb, könnyű megfázni, így még nagyobb szükség van immunrendszerünk erősítésére és védelmére. Tehát ebben az időszakban még fontosabb, hogy tudatosan pótoljuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat. Ha benned is felmerültek kérdések vitamin témakörben, akkor most jól figyelj, mert igyekszem részletesen elmagyarázni mindent, illetve tanácsot adni, hogy mire érdemes figyelned a saját vitaminadagod megválasztásánál és összeállításánál! Kezdjük az elején!

„Miért kell szednünk egyáltalán vitaminokat?”- merülhet fel jogosan a kérdés benned is. Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy csupán sok gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, mert abban benne van a vitamin, a vitamintól pedig egészségesek leszünk.
Ez az állítás alapvetően meg is állhatná a helyét, azonban sok minden változott az idő előrehaladtával, és sajnos ki kell jelentenünk, hogy azok az élelmiszerek, amikről korábban azt gondoltuk, hogy kiváló vitaminforrások, már koránt sem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint elődeik.
Az élelmiszeripar a megváltozott igények és gazdasági érdekek kielégítése érdekében sokkal inkább a mennyiségi, mint a minőségi előállításra fókuszál. Sokszor mesterséges növesztőket alkalmaznak, az állatokat ezekkel a mesterségesen növesztett növényekkel etetik, így fokozatosan veszik el az élelmiszerből a valódi tápanyag. Pedig egyre több káros hatásnak vagyunk kitéve életünk során, népbetegséggé vált az elhízás, rengeteg a stressz, így sosem volt még ekkora jelentősége az egészséges életmódnak, és a megfelelő tápanyagoknak.

Felmerülhet megoldásként az öngazdálkodás, vagy a bio termékek, de a rossz hír az, hogy már a talaj sem tartalmaz annyi tápanyagot, mint korábban, így még a legtisztábban termelt élelmiszerek minősége sem közelíti meg a szükséges értékeket.Ezzel szemben viszont, a már említett okokból kifolyólag, folyamatosan növekszik a vitamin és ásványi anyag igényünk. Egész egyszerűen megfogalmazva, még a legnagyobb tudatosság mellett sem tudunk ma már annyit és olyat enni, hogy pusztán élelmiszerekből fedezzük a mindennapi tápanyag igényünket.

Kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek kell! Általánosságban kijelenthetjük, hogy mindenkinek szüksége van a rendszeres vitaminszedésre, viszont változó, hogy kinek miből és mennyit igényel a szervezete az egészséges működéshez. Értelemszerűen más vitaminok és ásványi anyagok kellenek egy növekedésben lévő gyermek szervezetnek, mint egy felnőttnek, vagy akár egy idős embernek. A minket ért környezeti hatások is nagymértékben befolyásolják vitaminigényünket, és az életvitelünk is hatással van rá. Példának okáért, aki vidéken, mezőgazdasági munkát végezve a nap nagy részét a szabadban, a friss levegőn és a napsütésben tölti, sokkal előnyösebb helyzetben van, mint egy nagyvárosban élő, irodai alkalmazott.

Összehasonlítva egy általam félig humorosan „barlanglakónak” titulált, tipikusan 21. századi, irodai dolgozóval, a mezőgazdasági munkás nagyobb előnyben van. Hiszen, aki a napi 8-9 óra íróasztal mögött ücsörgés után, beszáll az UV szűrős ablakokkal ellátott autójába, majd hazamegy, és gyorsan beszalad a lakásába, nehogy megsüsse egy kicsit is a nap, annak a szervezete egyáltalán nem kap elegendő D-vitamint, a mezőgazdasági munkás ezzel szemben viszont előnyben van. Alapvetően azonban kijelenthető, hogy a bizonyos korcsoportokba tartozó, hasonló életvitelű, egészséges embereknek, nagyjából azonos a vitamin igénye. Ennek megfelelően könnyen kiszámolható, hogy mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szükség, és hogy milyen módon vihetők be ezek a szervezetbe.

Más a helyzet természetesen, ha valaki valamilyen krónikus betegségben szenved. Ezekben az esetekben bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból extra igény is felmerülhet. Ezeknek a meghatározását minden esetben bízzuk orvosra! Amennyiben viszont nincsen extra vitamin igényünk, rábízhatjuk magunkat egy körültekintően kiválasztott, jó minőségű multivitaminra. A későbbiekben kitérek arra is, hogyan érdemes kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő vitaminkészítményt.

A tápanyag létszükséglet! Akut betegek esetében kiemelten, de egészséges állapotban is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a legfontosabb tápanyagokat. Szervezetünk optimális működésének fenntartásához, az immunrendszer védelméhez van erre szükség. Amennyiben nem figyelünk oda, és hosszú távon megvonjuk szervezetünktől a szükséges tápanyagot, súlyos következményekkel is szembesülhetünk! A D vitamin például egy olyan tápanyag, ami nagyon minimális mennyiségben fordul elő az élelmiszerekben. Visszatérve a „barlanglakós” példára, ha nem tartózkodunk eleget a napon, pótlás nélkül könnyedén alakul ki az akut D-vitamin hiány, ami bizonyítottan rákos megbetegedések, komoly hormon problémák generálója is lehet. Nem véletlen, hogy a kisbabáknak is, születésüktől fogva, cseppek formájában pótolnunk kell a D vitamint.

Továbbá az antioxidánsok fontossága is közismert, hiszen rengeteg negatív környezeti hatásnak vagyunk kitéve nap, mint nap, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű A-, C-, E-vitamint is fogyasszunk, hogy legyen, ami megköti a szabad gyököket.
De a mindenki által leginkább ismert C-vitamin bevitelére sem elegendő, ha megiszunk naponta egy citromos teát. Pláne, ha az a tea forró, hiszen a C-vitamin legnagyobb ellensége a hő! Tehát, ha vitamindúsan szeretnénk táplálkozni, nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy mit, vagy mennyit eszünk valamiből, de arra is, hogy milyen módon van az ételünk elkészítve. Érdemes megemlítenünk még a B vitaminok fontosságát is, melyek főleg az idegrendszer egészségéért és az energiaszint fokozásáért felelősek. De nem csak a vitaminok, más ásványi anyagok szerepe is jelentős a szervezetünkben. Magnézium és Kalcium nélkül nincsenek egészséges izmok és csontok, az omega 3 zsírsav pedig segít kordában tartani a koleszterin szintet.

„Van-e vajon fontossági sorrend, hogy miből mennyit szedjek?” Hogy leküzd az éppen benned lévő bacikat és vírusokat, sok különböző vitamint kell szedned, viszont, ha egészséges vagy, akkor mindenképpen törekedj az egyensúlyra! Nem elég csak magnéziumot szedned, e mellé kell a kalcium is, hogy rendesen fel tudjon szívódni. A négy alap vitamin – vagyis a C-, D-vitamin, a B komplex és a magnézium nagyon fontos, ezt vésd az eszedbe! -A D-vitamint egyáltalán nem tudod túladagolni, viszont annál inkább figyelj oda az E-, K-, és A-vitaminok szedésére! Hiszen, ahogy mondani szokás: a jóból is megárt a sok! Illetve még egy tipp: vedd figyelembe az életkorodat is, idősebb korban nagyobb szükség van a ginkgo biloba-ra, a ginzengre és az Omega 3-ra is!

Érdekesség, amit talán Te sem tudtál még: Bizonyított ténnyé vált az is, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok befolyásolhatják a peteérést, és nagymértékben hozzájárulnak a fogantatáshoz. Dr. Nánási Pál professzor eredményei alátámasztják, hogy a megfelelő mennyiségű C-, D-, B- komplex vitaminok és a magnézium szedése, kiegészítve cinkkel és szelénnel megoldásul szolgálhat a meddőség orvoslására. A fogantatást segítő vitaminkúra segítségével már több, mint 10 olyan nő esett teherbe, akikről orvosok megállapították, hogy tökéletesen meddők, és a fogantatásra képtelenek.

Hogyan válasszunk magunknak megfelelő vitaminkészítményt?
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy óriási a lehetőségek tárháza.
A vitaminpiac egyre jobban szegmentált, életkor, életvitel és már nemek szerint is vannak különböző összetételű multivitaminok számunkra.
Nagyon fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami az igényeinknek tökéletesen megfelelő tápanyagellátást biztosítja.
A vitaminellátás tekintetében az életkor alapján behatárolt készítmények közül érdemes választani, míg az életvitel és egyéb hatások mentén érdemes tematikus vitaminokat választanunk.
Ha például extrém energia befektetéssel járó mindennapokat élünk, választhatunk energizáló kombinációkat, amikben nagyobb mennyiségű a B vitamin, és kiegészítésül ginkót, ginzenget és omega 3 zsírsavat is tartalmaznak.
De nem csak összetételben, formátumban is óriási a választék a vitamin piacon.
Aki nem kedveli különösebben a hagyományos tablettákat vagy kapszulákat, választhat folyadékot, pezsgőtablettát, gumivitamint, rágótablettát, de létezik már multivitaminos szívószál is, ami a gyerekek körében igencsak kedvelt.
Ezek a készítmények többféle ízben is kaphatóak, így a gyerekeknél is sokkal könnyebben tudjuk alkalmazni.
Webpatikánkban hatalmas a választék, nézz körbe nálunk, találd meg a számodra és a családod számára megfelelő készítményeket, és előzd meg a betegségeket! (Ükös Szabolcs, Prevenciópatika)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.05. 19:06

(Míg nem fogyasztottam magnéziumot, csupa izomgörcs voltam, amire izomlazítót kaptam - ami a nyugati orvoslás egyik tévedése, ráadásul gyakran juttatja kerekes székbe az SM beteget, aki épp amiatt válik erőtlenné és nem tud járni -, amióta viszont eldobtam az izomlazítót és a magnéziumot táplálék-kiegészítőként szedem, ritkán kap el az izomgörcs - Ildikó)

Mit okoz a magnézium hiánya? Hogyan célszerű pótolni?

Magnézium ajánlott mennyisége: Kevés ember van tudatában annak, hogy mekkora hatása van a magnéziumnak az egészségre. Az oxigén, a víz és a fő tápanyagok (zsír, protein, szénhidrátok) után, a magnézium a talán egyik legfontosabb építőelem, amire a szervezetnek szüksége van. A minimális javasolt bevitel a nőknek 320 mg/nap, a férfiaknak több mint 400 mg/nap, míg a napi optimális bevitel valahol 500-700 mg/nap körül van. Kutatások igazolták, hogy 10 emberből több mint 8, az ajánlott napi minimum magnézium bevitelt sem juttatja be a szervezetébe. A legújabb kutatások kimutatták, hogy ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek a hiánya, jelentősen megnöveli a kockázatát a szívbántalmaknak és más divatos egészségügyi problémáknak.

Míg amagnéziumnak izomlazító, addig a kalciumnak izom összehúzó hatása van. Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat. A legtöbb embernek, különösen a nőknek, azt tanácsolták, hogy 1200-1500 mg kalciumot fogyasszanak naponta. Gyakorlatilag ezek közül a nők közül senkinek sem mondták, hogy a kalcium egyetlen dózisban nem haladhatja meg az 500 mg-ot, mert nem szívódik fel és, hogy mindössze 400-600 mg további kalcium kiegészítő szükséges, mivel az étrendjük már 800 mg-ot jellemzően eleve tartalmaz.Mivel testünk magnézium tartalmának 99 %-a az élő sejtekben található, a vérkép jó indikátora lehet a magnézium hiány kimutatásának. Más szóval az orvosok egyszerűen meg tudják mondani egy vérvizsgálatból azt, ha valakinek a magnézium szintje alacsony.

Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Kimutathatóan ott a legmagasabbak a szív és érrendszeri betegség miatti halálozási arányok a világon (skandináviai országok és Új-Zéland), ahol magasabb a kalcium fogyasztás, mivel itt több a kalciumbevitel a tejtermékekből, míg azokban az országokban ahol ez a típusú halálozási arány alacsonyabb (Portugália és Japán) nem fogyasztják akkora rendszerességgel a kalciumban gazdag tejtermékeket. Az amerikaiak például mintegy 800 mg kalciumot fogyasztanak (a tejet is ivók 1200-1500 mg-ot), de ez mellett mindössze 275 mg magnéziumhoz jutnak hozzá. Így jönnek létre akalcium / magnézium aránytalanság okozta izomgörcsök. Migrén, szemhéjrándulás, szívvibrációk, hátfájdalom, menstruáció előtti feszültség, lábikragörcs és a székrekedés, mind kapcsolatban állnak a kalcium túlterheléssel. A túlzott kalcium azt is eredményezheti, hogy vesekő alakul ki és szívbillentyű meszesedés (mitrális billentyű, 1 amerikainál a 10-ből). Jelentős százaléka a felnőtteknek, több mint 2000 mg kalciumot fogyaszt naponta, ennél a dózisnál már a túladagolás mellékhatásai kezdenek jelentkezni.

A magnéziumot kutatók elnevezték „Az elfelejtett ásvány”-nak és „5 centes csodatablettának”. Mindezt azért, mert számos kutatás számolt be arról, hogy nagyban csökkenti az előfordulását: a vesekőnek, az elmeszesedett mitrális billentyűnek, a menstruáció előtti feszültségnek, a székrekedésnek, a vetélésnek, a halva születésnek, az agyvérzésnek, a cukorbetegségnek, a pajzsmirigy elégtelenségnek, az asztmának, a krónikus szemhéjgörcsnek, a csontritkulásnak, a krónikus migrénnek, az izomgörcsöknek és a szorongásos reakcióknak. [Pediatric Asthma, Allergy Immunology 5: 273-79; Journal Bone Mineral Research 13: 749-58, 1998; Magnesium 5: 1-8, 1986; Medical Hypotheses 43: 187-92, 1994]

A megfelelő mértékben biztosított magnézium ellátás az lakosságnál valószínűleg csökkentené az egészségügyi ellátás költségeit. Gyakran nem vesszük észre a magnéziumhiány következményeit. A hiányos magnézium bevitel felelős az egészségügyi szakemberek és a lakosság körében tapasztalt számos kudarcért a mindennapi krónikus betegségek kezelésében.

A fent felsoroltakon kívül még az alábbi esetekben gyanakodhatunk magnéziumhiányra:
Álmatlanság
Alvás-zavar
Fáradtság
Test-feszültség
Fejfájás
Szív-rendellenességek
Energiahiány
Magas vérnyomás
Menstruáció előtti időszak
Izomfeszültség
Hátfájás
Székrekedés
Vesekő
Csontritkulás
Felgyorsult öregedés
Depresszió
Szabálytalan szívverés
Szorongás
Izomgörcsök


Úgy tűnik, hogy az emberek 90-95% magnéziumhiányos. Miért? Mivel sok megtévesztő adat létezik a magnéziumról, ezért egy nagyrészt félreértett helyzet alakult ki, aminek a problémája észrevétlenül maradt. A múlt évszázad fordulója óta lecsökkent a talaj magnézium tartalma. Ez mellett a feldolgozott élelmiszerek és a készételek fogyasztása oda vezetett, hogy fokozódott az ásványi anyagok hiánya a szervezetben.

Progresszív csökkenés volt a magnézium-fogyasztásban:
Magnézium-bevitel alakulása az elmúlt 100 évben (mg/nap)
1900-1908: 475-500
1909-1913: 415-435
1925-1929: 385-398
1935-1939: 360-375
1947-1949: 358-370
1957-1959: 340-360
1965-1976: 300-340
1978-1985: 225-318
1990-2002: 175-225
Megjegyzés: látható, hogy nagyjából felére csökkent 100 év alatt a napi jellemző bevitel.

Jó élelmi magnéziumforrások (szokásos méretű adaggal számolva)
Tök és tökmag, pörkölt 151 mg
Brazil dió 107 mg
Zabkorpa 103 mg
Lepényhal 151 mg
Quinoa 89 mg
Mandula 78 mg
Spenót főtt 78 mg
Hajdina liszt 75 mg
Kesudió 74 mg
Szójabab száraz 74 mg
Fenyőmag 71 mg
Vegyes dió + mogyoró 67 mg
Fehér bab, konzerv 67 mg
Tőkehal, főtt 62 mg
Fekete bab, főtt 60 mg
Bulgur 57 mg
Szójabab, zöld, főtt 54 mg
Tonhal, főtt 54 mg
Articsóka 50 mg
Földimogyoró, száraz, pörkölt 50 mg
Lima bab, 50 mg
Cékla zöldje, főzött 49 mg
Tofu 47 mg
Okra 47 mg
Zöldborsó, főtt 46 mg
Mogyoró 46 mg
Zabkorpa, főtt 44 mg
Hajdinakása, sült, főtt 43 mg
Barna rizs, főtt 42 mg
Spirulina (10 gramm) 40 mg

Tanácsolt étrend-kiegészítés: Bár lehet látni a fenti a táblázatból, hogy minden ember képes lenne megszerezni a minimálisan ajánlott napi bevitelt magnéziumból egy gondosan megtervezett étrenddel, de sajnos a fenti lista legjobb tagjai már nem része a mindennapi étrendünknek. Az általánosan elterjedt étkezéssel szinte lehetetlen biztosítani a megfelelő mennyiségű magnéziumot.

Kiegészítőkkel lehetséges pótolni ezt a mértékű magnéziumhiányt. Az ételeket nem lehet magnéziummal dúsítani, mert ez egy saját ízzel rendelkező ásványi anyag, amely megváltoztatná az állagát és ízét a lisztnek és más ételeknek. A magnéziumot nem lehet vízhez adni, mert az megrongálná a vízvezetékeket és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket. Magnézium tabletta vagy a magnéziummal dúsított palackozott víz képes lenne pótolni ezt a hiányt, de jelenleg 75 mg magnézium/liter felett nem kapni ilyen vizeket és azok is sajnos aránytalanul sok kalciumot tartalmaznak mellette. Ugyanez a probléma számos más ásványi anyaggal kapcsolatban is

Étrend-kiegészítők közülszerintem (bocsi, de a termékmegnevezést kihúztam, mert reklám -Ildikó) az a legértékesebb, ami a magnéziumot a legjobban felszívódó citrát formában tartalmazza és arányosan tartalmaz D-vitamint és K-vitamint, amik segítik a magnézium felszívódását és hasznosulását. (Forrás: naturhirek.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.05. 19:06

(Bár ez a tájékoztató egy magnézium termék reklámjához kapcsolódik, azért került ide, mert rendkívül alaposan elemzi a magnézium fajtákat - Ildikó)

A legjobb magnézium-vegyületek

TUDTA?
A magnézium nem lehet csak önmagában molekula, hanem valamihez kötődnie kell ahhoz, hogy stabil legyen. Így a legnagyobb különbség a különböző magnézium termékekben nem a magnéziumból ered, hanem abból, hogy milyen molekulához kötődik. A leggyakrabban látott kötőanyagok az oxid, citrát, glicinát, szulfát vagy aminosav kelát. Két dolgot kell keresni a molekulával kapcsolatban, amelyhez kötődik: méret és funkció.

LÉTEZIK A MÁSODLAGOS ABSZORPCIÓ
A magnézium nem szívódik fel könnyedén a testben, hacsak nem szállítják azt. Ilyen például a magnézium-oxid, a magnézium-szulfát és a magnézium-karbonát. A minőség függ a magnézium mennyiségétől a táplálékkiegészítőben és annak biológiai hozzáférhetőségétől.

MAGNÉZIUM-AMINOSAV-KELÁT
Magnézium ásványi kelát formájában, amely magnézium-oxidot tartalmaz és valamilyen más aminosav keverékéhez kapcsolódik. Ez lehet laktát, glicin, aszpartát vagy arginát stb. A glicin egy nagy molekula, így kevés magnéziumot tartalmaz, de maga a glicin egy pihentető neurotranszmitter, és így fokozza a magnézium természetes relaxációs tulajdonságait. Ez lehet a legjobb forma, ha mentális nyugalomra és pihenésre vágyik. A magnézium legjobb kelátos aminosav formája az aszpartát vagy az arginát.

Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-laktát): 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz)
Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-aszpartát): 8% (100 mg magnézium-aszpartát 8 mg elemi magnéziumot tartalmaz. Orális felszívódási sebesség (magnézium-aszpartát): 42%. Orális felszívódási ráta (biológiai hozzáférhetőség): 23%
Elemi magnézium-koncentráció (magnézium-arginát): 6% (100 mg magnézium-arginát 6 mg elemi magnéziumot tartalmaz)
Elemi magnézium-koncentráció (glicinát): 14%(100 mg magnézium-glicinát 14 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

MAGNÉZIUM-TAURÁT
A magnézium-taurát a magnéziumhiány kezelésére ideális kiegészítésként szerepel. Úgy tűnik, hogy a magnéziumhiány súlyosbítja a fejfájást, cukorbetegséget és szívproblémákat, míg a taurát olyan vegyület, amely természetes módon megtalálható az epében, ami segíti a felhasznált anyag lebomlását. Úgy gondolják, hogy a magnézium és a taurát kombinációja hozzájárul a magnézium gyors felszívódásához, és lehetővé teszi a magnézium stabilabb formájának bevitelét más szennyeződések nélkül. A magnézium-taurátot csak az orvosával folytatott megbeszélés után próbálja ki, miután tudomást szerzett a lehetséges szövődményekről.

Bár a magnézium-taurát javíthatja az inzulin rezisztenciát, a cukorbetegek, akik inzulint szednek nehezen tudják szabályozni a vércukorszintjüket magnézium-taurát szedése közben. Az 1996-os “Orvosi hipotézisben” publikált jelentés azt mutatja, hogy a magnézium-tauráttal kezelt betegek jobban reagálnak az inzulinra. Ha önmagukban adagolják a magnézium-taurátot cukorbetegség ellen, véletlenül óriási ingadozásokat hozhatnak létre a vércukorszintjükben. Ezek az ingadozások súlyosak lehetnek és stroke-szerű tüneteket okozhatnak. Csak egy orvos közvetlen felügyelete mellett szabad magnézium-taurátot alkalmazni. Ha nem diagnosztizált vércukor-problémája van, akkor kellemetlen érzést vagy zavartságot tapasztalhat. Ha ilyen tünetek bármelyike előfordulna, gyorsan keresse fel orvosát.

Hasmenés: A megnövelt magnéziumbevitel mellékhatása lehet a hasmenés, a Drugs.com szerint. Mindazonáltal napi nagy adag magnézium-taurátot kell fogyasztania annak érdekében, hogy megtapasztalja ezt a problémát. A krónikus hasmenés gyakori szövődménye a kiszáradás. Ha krónikus hasmenést tapasztal, győződjön meg arról, hogy sok folyadékot pótol, és forduljon orvosához. A hasmenés egyéb intolerancia, például glutén vagy laktóz érzékenység jele is lehet. Ez problémát okozhat, ha szennyeződést tartalmazó kiegészítőt használ. Mivel nincsen minden táplálékkiegészítő ellenőrizve, a gyártók nem is említik az ilyen szennyeződések lehetőségét.

Izom paralízis: A túlzott magnézium bevitel ritka mellékhatása az izombénulás és a légzési nehézség, a “The Clinical Biochemist Review” 2003. májusi száma szerint. A magnézium az idegrostokban gyűlhet össze, és megakadályozhatja az idegek és az izmok közötti kommunikációt. Ha bármilyen zsibbadást vagy bizsergést észlel, kérjen orvosi segítséget.

MAGNÉZIUM-OXID (MGO):
A magnézium-oxida legelterjedtebb és a legkevésbé költséges magnéziumforma a gyógyszertárakban, de rosszabb felsz0vódási aránya van a más típusú magnéziumokhoz képest. Általában terápiásán alkalmazzák hashajtóként és enyhíti a savas refluxot. Ez a fajta magnézium magas koncentrációt, de alacsony biológiai hasznosulást mutat.

Elemi magnézium-koncentráció: 60%(100 mg magnézium-oxid 60 mg elemi magnéziumot tartalmaz) Orális felszívódási ráta: 4%

MAGNÉZIUM-CITRÁT
A citromsav magnéziumsójából származtatva ez a magnéziumforma kisebb koncentrációban, de közepes szintű biológiai hasznosíthatósággal rendelkezik. A magnézium-citrátot általában a bélmozgás fokozására használják, de a vesekövek megelőzésére is ajánlott. A magnézium-citrát nem a legjobb választás, mert csökkentheti a ceruloplazmint, ami segít a vas és a réz szabályozásában a szervezetben. Egyes egészségügyi szakemberek azt állítják, hogy ez az oka a legtöbb betegségnek és rendellenességnek a szervezetben.

Elemi magnézium-koncentráció: 10% (100 mg magnézium-citrát 10 mg elemi magnéziumot tartalmaz), Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 25-30%

MAGNÉZIUM-OROTÁT: Bár a magnézium-orotátot gyakran reklámozzák és használják az atlétikai teljesítmény vagy állóképesség javítására, nincs megbízható bizonyíték arra, hogy valóban pozitív hatással van ezekre. Leggyakrabban szívelégtelenségre van előírva, és a betegek 40% -ánál csökkentette a szívelégtelenség tüneteit. Azt is kimutatta, hogy szerepet játszik a DNS vagy RNS létrehozásában. Nem szívódik fel könnyen. Sokáig tartó szedés esetén húgysavat okozhat a szervezetben.

A magnézium-orotát nem a legjobb választás magnézium-kiegészítésként, és a szívbetegségben szenvedők számára nyújtott előny bizonyítéka ellenére is problémát okozhat magas dózis bevitelekor. Amíg többet nem tudunk a lehetséges előnyökről és kockázatokról, a magnézium-orotátot talán jobb mellőzni.

MAGNÉZIUM-LAKTÁT
Ez a fajta magnézium mérsékelt koncentrációt mutat, de a magnézium-oxidhoz képest magasabb biológiai felszívódással rendelkezik. A magnézium-laktát egy ásványianyag-kiegészítő, amelyet leggyakrabban emésztési problémák kezelésére használnak. A magnézium-laktátot vesebetegséggel vagy veseelégtelenséggel el kell kerülni.

Elemi magnézium-koncentráció: 12% (100 mg magnézium-laktát 12 mg elemi magnéziumot tartalmaz), Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 9-11%

MAGNÉZIUM-KARBONÁT (MGCO3)
A magnézium-karbonát szintén népszerű, 30% -os a biohasznosulása, valójában magnézium-kloriddá alakul, mikor a gyomorban lévő sósavval keveredik. Jó választás a savas refluxban szenvedőknek, hiszen savlekötő tulajdonsága van. A magnézium-karbonát erős hashajtó hatással rendelkezik, ha nagy mennyiségben használják.

Elemi magnézium-koncentráció: 45% (100 mg magnézium-karbonát 45 mg elemi magnéziumot tartalmaz), Orális felszívódási ráta (biológiai hozzáférhetőség): 30%

MAGNÉZIUM-SZULFÁT (MGSO4): A magnézium szervetlen formája, amelynek elemi koncentrációja 20%, de meglehetősen jó biológiai hozzáférhetőséggel rendelkezik. A magnézium-szulfát magnéziumot, ként és oxigént tartalmaz; ezt b]általában Epsom sónak nevezik.[/b] Ezt a magnéziumformát gyakran hashajtóként használják.[imageleft][/imageleft]

Tradicionálisan fürdőkben használják, de biztonságos a szájon át való szedése is. Úgy gondolják, hogy a magnézium-szulfát felszívódhat a bőrön keresztül, így amikor a fürdőben pihen, a bőre felszívja a sok ásványi anyagot. Szintén nagyon fontos, hogy a magnézium-szulfát (Epsom só) szulfátja a belekben szükséges ahhoz, hogy a tápanyagok felszívódjanak az élelmiszerből. Az ADHD és autista gyermekek bélrendszerében kiürül a szulfát és ezáltal nem képesek elnyelni az ásványi anyagokat a testükbe, ami hiperaktív hatással jár (ahogy egy inzulinrezisztens gyermeknél látszik).

Elemi magnézium-koncentráció: 20% (100 mg magnézium-szulfát 20 mg elemi magnéziumot tartalmaz)
Orális felszívódási sebesség (biológiai hozzáférhetőség): 40-60%

MAGNÉZIUM-KLORID (MGCL2)
A magnézium-klorid 25% elemi magnéziumot tartalmaz, különösen bőrön keresztüli használatkor lenyűgöző felszívódási sebességgel rendelkezik, és a legjobb formájú magnézium a sejtek és szövetek detoxikálásához. Sőt, a klorid (nem keverendő össze a klórral, a mérgező gázokkal) segít a veseműködésben, és felgyorsíthatja a lassú anyagcserét. A magnézium-klorid molekulaszerkezete sokkal könnyebben felszívódik a szervezetben, mint az Epsom só. A magnézium-klorid sürgősségi gyógyszerként is használható szívinfarktus esetén bizonyos esetekben. Az Epsom sókhoz képest a magnézium-kloridot nem ajánlott lenyelni. Ha a magnézium-klorid felszívódik a bőrén keresztül, segítheti az agyszövetek kialakulását, támogatja az ízületeket és elősegíti az emésztőrendszer méregtelenítését.
Elemi magnézium-koncentráció: 20% (100 mg magnézium-klorid 25 mg elemi magnéziumot tartalmaz)

A legjobb magnézium-kiegészítő tehát – Magnézium-klorid bőrön keresztül

A magnézium-klorid egészségre gyakorolt hatásai a bőrön keresztül felszívódva teljes mértékben kihasználhatók. A szájon át szedhető magnézium-kiegészítők biológiai hasznosíthatósága savakkal és emésztőenzimekkel való érintkezésük következtében csökken, és hashajtó hatásuk is lehet. A magnézium helyileg gyorsabban alkalmazható, mivel azonnal felszívódhat anélkül, hogy meg kelljen emészteni és fel kelljen szívódnia a véráramban a gyomron keresztül. A bőrön át felszívódó magnéziumolaj magnézium-kloriddal készül, amelyet a hollandiai Zechstein-tengerfenékről bányásznak elö. Ezt még a gyerekek lábára is kenhetik minden este, hogy jobban aludjanak. Egy teáskanál magnéziumolaj (5 ml) 500 mg elemi magnéziumot tartalmaz, míg egy teáskanál a 35%-os magnézium-olaj koncentrációjú testvajból vagy testápolóból körülbelül 150 mg elemi magnéziumot tartalmaz.

A magnézium-klorid fürdősó egy másik nagyszerű módja annak, hogy a magnéziumot a szervezetbe juttassuk. Adjunk hozzá két csészényit ezekből a sókból a meleg (nem forró) fürdőhöz egy csésze szódabikarbónával, a jobb felszívódás érdekében. Relaxáljon a kádban legalább 20 percig a maximális hatás eléréséhez. Biztonságos gyeremekek számára is. Akár a kedvenc illóolaját is hozzáadhatja a fürdőhöz, hogy még élvezetesebbé tegye azt. (Forrás: osimagnezium.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.02. 09:05

9 riasztó tünet, hogy testünk B12-vitamin hiányban szenved! Nézd meg milyen súlyos következményei lehetnek!

Ahogy egyre öregszünk, szervezetünk kevésbé tudja felhasználni a B12-vitamint, ha egyáltalán hozzájut, így ezért nagyon fontos, hogy életkorunknak megfelelő mennyiségű B12-vitamint fogyasszunk. Azt is figyelembe kell venni, hogy ha valaki 2-es típusú cukorbetegségben szenved és gyógyszeres kezelésben részesül, akárcsak a gyomorégésben szenvedők, akik szintén tablettákat szednek, hogy ezek hatására a B12-vitamint nem egyszerű pótolni, ami sok esetben krónikus fáradtsággal, látásproblémákkal párosul. Most nézzük azt a 9 tünetet, ami a B12-vitamin hiányára utal!

1. Alig tudunk ébren maradni délután, úgy is, hogy teljesen, 8 órában átaludtunk az éjszakát. A fáradtság az első jele a B12-vitaminnak, ami hozzájárul a vörös vérsejtek termeléséhez, amelyek az oxigént szállítják a szervekhez.
2. Ha a szervezetünk nem jut elég oxigénhez, akkor az izmaink elgyengülnek, és azt vesszük észre, hogy egy pohár víz felemelése is rendkívül megerőltető lehet.
3. Különös dolgokat tapasztalunk a testünkben, sokszor fordul elő, hogy bizsergést érzünk, olyat, mintha ezer tűvel szurkálnának. Ez pedig azért van, mert az idegsejtek sem jutnak elég oxigénhez, így nem tudják megfelelően ellátni feladatukat.
4. Hirtelen megfeledkezünk alapvető dolgokról, vagy összekeverünk ezt-azt, például betesszük a hűtőbe a kulcsainkat, vagy ehhez hasonló, “butaságokat” követünk el. Ez nem azt jelenti, hogy felütötte a fejét a demencia, csupán B12-vitamin hiány alakult ki, amit véranalízissel könnyen meg lehet állapítani.
5. Szédülünk, ha megmászunk egy kisebb lépcsőt, vagy bármilyen nagyobb volumenű testmozgást végzünk. Ez is annak a jele, hogy kevés B12-vitamin van a szervezetünkben.
6. Ha bőrünk sápadttá válik, akkor ennek az egyik oka a B12-vitamin hiánya lehet, amit az okoz, hogy a vörös vérsejtek sérülékenyebb lesznek, és ha eltörnek, bilirubin bomlásterméket bocsájtanak ki, ami a sápadtságot eredményezi.
7. Ha megvizsgáljuk a nyelvünket, és az vöröses színű, sőt, ha a végénél gyakran égető érzést tapasztalunk, és az ízlelésünk is romlik, akkor a tüneteket a kevés B12-vitamin okozza.
8. Az érzelmi kitöréseket, labilitást is okozhatja B12-vitamin hiánya. Amennyiben gyakran elkezdünk sírni, sokszor ok nélkül, máskor meg idegessé, ingerlékenyé válunk érdemes pótolni ezt a fontos vitamint.
9. Szemrendellenességek, látászavarok is kialakulhatnak, ha hosszú ideig B12-vitamin hiány áll fenn. Érzékenyek leszünk a fényre, dupla látás jelentkezhet, súlyos esetben akár vakulás is előfordulhat. Ha állandóan egy árnyékos foltot látunk, akkor forduljunk azonnal szemorvoshoz. (Forrás: filantropikum.co)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.09.24. 20:43

Mikor okozhat szívinfarktust a kalciumpótlás?

Egy 2012-es kutatás felvetette, hogy a rendszeres kalciumkiegészítés megnöveli a szívroham kockázatát. A British Medical Journal lapjain megjelent tanulmány egyértelműen kimutatta, hogy a kalciumkapszulákat fogyasztók között sokkal gyakoribb volt a szív- és érrendszeri esemény, mint a combnyaktörés, aminek megakadályozására szedték.

A kalciumkészítményeket elsősorban idősek szedik a csontritkulás megakadályozására. A felírás alapját egy igen széles körben ismert adat adja, miszerint látványosan csökkenti a csontritkulásból származó törések számát nagyobb mennyiségű kalciumfogyasztása, de igen kevés kutatást végeztek a hosszabb távú kockázatok tekintetében.

Engedj meg már itt a cikk elején egy személyes megjegyzést. Természetgyógyászok között általánosan ismert az, hogy a megevett kalciumnak és egyéb elemeknek arányban kell állniuk. Elsősorban a magnézium hiányát okozhatja az egyoldalú kalciumbevitel. Azt is minden táplálkozási szakértő tudja, hogy a magnézium hiány izomgörcsökben nyilvánul meg először. Ha ez a vádliban jelentkezik, az kellemetlen, de ha a szívizmokban, az több mint kellemetlen.

Magas kalciumtartalmú természetes étrend esetén a fenti probléma elképzelhetetlen, de hála szűk látókörű orvosainknak és gyógyszerészeinknek, miközben a csontritkulás ellen küzdenek, mellesleg megölik a pácienseik szívét. A piacon kapható jobb kalciumtartalmú kiegészítők 1:2 arányban magnéziumot is tartalmaznak. Ennek a kettő elemnek mindig 1:2 arányban kell lennie a táplálkozásban és nem szabadna felborítani az egyensúlyukat napi több gramm kalcium egyoldalú fogyasztásával. Keresd a CalMag készítmények közül azokat, amik a fenti arányban tartalmaznak legalább fele annyi magnéziumot, mint kalciumot.

Ian Reid professzor az Aucklandi egyetemen 20 év időtartamot figyelembe véve 15 tanulmányt elemzett, amiben 12.000 beteg adatai voltak fellelhetők. Döbbenetes, de 30 százalékos arányban növelte meg a kalciumfogyasztás a szívrohamok számát, miközben 10 százalékkal csökkentette csupán a combnyaktörések számát. A kutatók szerint azzal állunk szemben, hogy egyszerűen miközben a haszonra összpontosítottunk, figyelmen kívül hagytuk a kockázatokat.

Természetes vagy mesterséges? Az emberek azt hiszik, hogy korallt vagy mészkövet enni természetes. A magas kalciumtartalmú étrend az természetes. Semmi baj azzal, ha valaki több sajtot, brokkolit, vagy bármilyen magas kalciumtartalmú ételt eszik bármilyen mennyiségben. Bajt mindig azzal okozhatunk, ha egyetlen komponenst kiemelünk a százból, és azt hosszú távon túlságosan is bőségesen fogyasztjuk.

Érdekes, hogy vannak olyan népcsoportok, akik átlagos kalciumfogyasztása mindössze egy harmada a magyarországi átlagnak és teljesen ismeretlen a csontritkulás a körükben. Több publikáció is megjelent a közelmúltban, amiben a kalciumbeépülését megakadályozó D-vitamin és K2-vitamin hiányt valamint a megerőltető fizikai munkát jelölték meg a csontritkulás okaként, és nem az elégtelen kalciumfogyasztást. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a fenti kutatásban a 15-ből öt olyan volt, amiben a kalcium mellett D-vitamin kiegészítést is kaptak a páciensek. Ezekben a a statisztikákban érdekes módon nem volt kimutatható növekedés a szívrohamok számában.

(Forrás: naturhirek.hu, Ian R. Reid et al.: Effect of calcium supplements on risk of myocardial infarction and cardiovascular events: meta-analysis DOI:10.1136/bmj.c3691)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.09.19. 15:45

6 hiba, amit elkövethetsz vitaminszedéskor -A vitaminok és a táplálékkiegészítők egészségesebbé tehetnek – de csak akkor, ha helyesen használod őket!

-1. Az ismerősöd által javasolt vitamint szeded: -Minden szervezet különböző, ezért nem biztos, hogy az a jó megoldás, ha a barátnőd, kolléganőd, anyukád tanácsa alapján választasz vitamint. Jól jegyezd meg: ami nekik bevált, nem biztos, hogy neked is használni fog. Sokkal jobban jársz, ha az egyéni adottságaid alapján választasz táplálékkiegészítőt: ha például hajlamos vagy a fejfájásra vagy stresszelésre, a B-vitaminokban gazdag formulát válaszd, míg éjszakai álmatlanságra és lábgörcsökre a magnézium, csontfájdalmakra pedig a D-vitamin és a kalcium a leghatásosabb.

2. Mellőzöd D-vitamint: Magyarországon a tél végére minden harmadik ember D-vitamin hiánnyal küzd, ez pedig főként a napsütéses órák hiánya miatt lehetséges. Bár pontosan csak vérvétellel és csontsűrűség méréssel lehet kiszűrni a D-vitaminok (D1, D2 és D3) hiányát, érdemes olyan táplálékkiegészítőt választani, melyben ezek megtalálhatóak – hiányukkal ugyanis a csontritkulás folyamatát, a daganatokat, az immunrendszer gyengülését, az idegrendszeri bántalmakat, a cukorbetegséget, valamint a szív- és érrendszeri betegségeket idézhetjük elő.

3. Több kalciumot szedsz a kelleténél: Bár csípések és allergiás reakciók alkalmával segíthet a bajban, a kalciumtablettát nem érdemes rendszeresen szedni, mert a 22%-kal növeli az érelmeszesedés rizikófaktorát. Amennyiben könnyen törnek a csontjaid, válassz inkább a csonterősítő élelmiszerek közül.

4. Túl sok vitamint szedsz: Minél több, annál jobb? A vitaminok nem így működnek! Az extra mennyiségű vitaminok szedése (különösen az A- és E-vitaminoknál) mérgezést is okozhat, a bélflóra egyensúlyának felborításáról és az esetleges komplikációkról nem is beszélve. Tehát mielőtt az influenzaszezonban minden vitamint magadba tömnél, járj egy kicsit utána, hogy milyen ásványi anyagokra van szükséged és milyen mennyiségben.

5. Nem ismered a gyógyszerek és a vitaminok közötti kölcsönhatásokat: Pontosan tudod, hogy a gyógyszered mellé milyen vitaminokat lehet szedni? Egy 2016-os kutatás szerint hatból egy felnőtt nincs tisztában a gyógyszerek és a vitaminok közötti kölcsönhatásokkal. Például a tetraciklin típusú antibiotikumok miatt a kalcium és vas nem tud felszívódni, ahogyan tejtermékeket és a gyümölcsleveket sem ajánlott fogyasztani ezeknél a gyógyszereknél. Az általad szedett gyógyszer esetleges kölcsönhatásairól érdeklődj az orvosodnál vagy a gyógyszerészednél.

6. Nem ismered az összetevők listáját: Komplex multivitamint szedsz, és nem nézed át a csomagoláson lévő „összetevők” részt? Nagy hiba! A termékben található ásványi anyagok és vitaminok pontos mennyiségére mindenképpen érdemes figyelmet szánnod, hiszen a táplálékkiegészítő csomagolásai és reklámjai leginkább csak a termékben lévő nagy mennyiségű összetevőket reklámozzák – ennek ellenére a kis mennyiségű összetevőkre is fontosak, főleg, ha érzékeny vagy valamelyikre. (Írta: K G, forráss: wellnesscafe.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.09.10. 19:09

A gyümölcsök és zöldségek csökkenő tápanyagtartalma: mítosz vagy tény?

Vajon a répában, amit ma megeszünk, ugyanannyi tápanyag található, mint abban, amit annak idején szüleink, nagyszüleink, vagy még távolabbi elődeink fogyasztottak? Csökkent-e jelentős mértékben a gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok, ásványi anyagok, fitonutriensek és egyéb tápanyagok mennyisége az elmúlt évtizedekben? És ha igen, mit tudunk tenni annak érdekében, hogy ezt a változást ellensúlyozzuk? Sokakat foglalkoztató kérdések ezek, melyekre most megpróbálunk választ adni, mégpedig tudományos bizonyítékok alapján!

Tényleg annyi A-vitamin volt 1 darab 1950-es évekbeli narancsban, mint ma 21-ben?: A válasz röviden: igen. Legalábbis egy 2007-ben publikált tanulmány adatai szerint, amit Brian Halweil, a washingtoni Worldwatch Institute (Világfigyelő Intézet) kutatója állított össze. A hagymákban és burgonyákban már nyoma sincs az A-vitaminnak. A húsok vastartalma megfeleződött. A brokkoli kalciumtartalma már csak negyede annak, ami volt. Ha ugyanannyi C-vitaminhoz szeretnénk jutni, mint amennyit egy alma régen tartalmazott, akkor ma 100 almát kéne megennünk!

Ezek a számadatok meglehetősen riasztóan hangzanak, de azért nem árt kicsit árnyalni őket. Számos tényező befolyásolja a gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalmát, és ezek közül napjainkban egyre többet próbálnak meg pozitív irányba mozdítani (erről később). A tanulmányt elolvasva az is világossá válik, hogy az 50-60 évvel ezelőtti és mai adatok közti különbség valószínűleg nagymértékben olyan tényezőknek köszönhető, mint a mintavételi módszerek és mérési technikák változása, a földrajzi eltérések, illetve a két szem gyümölcs vagy zöldség között véletlenszerűen előforduló tápanyagbeli különbségek. A jelenség azonban mégiscsak valós, még ha mértékéről vannak is viták, és ezt 1997 óta több tucat, az USA-ban, Kanadában és Nagy-Britanniában végzett tanulmány megerősítette.

További érdekes kutatási eredmények: A témában mérföldkőnek számít a Texasi Egyetemen dolgozó Donald Davis vezette kutatócsapat tanulmánya, amely 2004 decemberében, a Journal of the American College of Nutrition című szaklap hasábjain jelent meg. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának tápértékadatait vizsgálták meg, 43 -féle zöldségre és gyümölcsre vonatkozóan, összehasonlítva az 1950-beli és az 1999-beli számokat. Megállapították, hogy az elmúlt fél évszázadban egyértelmű, 5-40% közötti csökkenés tapasztalható a fehérje-, a kalcium-, a foszfor-, a vas-, a riboflavin- (B2-vitamin) és a C-vitamin tartalom tekintetében.

A massachusettsi Kushi Institute (Kushi Intézet) kielemezte az 1975 és 1997 közötti tápértékadatokat és arra jutott, hogy 12 zöldségfélében csökkent az átlagos kalciumszint 27 százalékkal; a vasszint 37 százalékkal; az A-vitamin-szint 21 százalékkal, és a C-vitamin-szint 30 százalékkal. Egy hasonló, a brit tápértékadatokat 1930 és 1980 között kielemző, a British Food Journal című szaklapban megjelent tanulmány alapján 20 zöldségfélében csökkent az átlagos kalciumszint 19 százalékkal; a vasszint 22 százalékkal; a káliumszint pedig 14 százalékkal. De nem csak a vitaminok és ásványi anyagok, hanem a fitonutriensek mennyiségének hanyatlása is aggasztó: ezek a növényi vegyületek ugyanis bizonyítottan csökkentik az elhízás, a diabétesz, a szívbetegségek és a daganatok kialakulásának kockázatát.

Mitől csökkent a gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalma?: A jelenség a szakértők szerint többféle okra vezethető vissza. Donald Davis és csapata például azt figyelte meg, hogy minél nagyobb a terméshozam, annál kisebb a gyümölcsök és zöldségek tápanyagtartalma. Ahhoz, hogy az egyre növekvő népesség igényeit hatékonyan ki tudják elégíteni, a növénytermesztő cégek, a vetőmag gyártók és forgalmazók olyan növényfajokat nemesítettek, illetve ültettek, melyek magasabb terméshozammal rendelkeznek és kevesebb gondozást igényelnek. Sajnos eközben a tápanyagtartalomra vajmi kevés figyelem fordult.

A magas terméshozam szüksége miatt tehát a minőség helyett a mennyiségre helyeződött a hangsúly, de számos táplálkozási szakértő rámutat arra, hogy nem ez az egyetlen oka a tápanyagcsökkenésnek. A sokévi használat során a termőtalaj minősége drasztikusan romlik, vagyis a talaj kimerül, erőteljesen csökken annak tápanyagtartalma – ennek köszönhetően a benne megtermelt gyümölcsök és zöldségek is kevesebb tápanyagot tudnak magukba szívni. A nagyipari mezőgazdaság pusztító módszerei miatt a növények betegebbek, a termőtalaj kimerült, és egyre több vegyszer használatára van szükség ahhoz, hogy megvédjük a növényeket, olyan veszélyektől, melyeket természetes úton is le kéne tudni küzdeniük.

„Legyen az ételed az orvosságod és az orvosságod az ételed.”: A közismert idézet Hippokratésztől származik, aki az időszámításunk előtti 4-5. században élt, de szavai ma is pontosan ugyanannyira érvényesek, mint akkor voltak. Habár a fentebb leírtak nagyon sötét képet festenek le, az aggodalmak ellenére továbbra is a legfontosabb dolog, hogy minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Sőt! llensúlyozandó az esetleges tápanyagbeli csökkenést, most minden korábbinál fontosabb, hogy növeljük gyümölcs- és zöldségfogyasztásunkat.

A mezőgazdaság iparosodásának, az újfajta technológiáknak köszönhetően megengedhető áron juthatunk hozzá a gyümölcsökhöz és zöldségekhez, gyakorlatilag korlátlan mennyiségben. Ez óriási eredmény, főleg figyelembe véve azt, hogy a 20. században mennyire felgyorsult a népességnövekedés. Itt az ideje azonban kezelni a fejlődéssel járó negatívumokat is. Szerencsére a tápanyagcsökkenés megállítható, sőt, visszafordítható, és már mutatkoznak is jelei annak, hogy ez lesz az elkövetkező évek-évtizedek trendje. A magas terméshozam ugyanis nem kell, hogy feltétlenül rosszabb tápanyagtartalommal járjon, lehetséges úgy nemesíteni a növényeket, hogy mindkét kívánt tulajdonságot hordozzák – csak ez kicsit nehezebb feladat. Ezenkívül a talajgazdálkodás javítására is egyre több figyelmet fordítanak a cégek, hiszen gazdaságilag is motiváltak, hogy bőséges, jó minőségű termésük legyen. Amellett, hogy több gyümölcsöt és zöldséget eszel, érdemes odafigyelni ezekre is, annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tápanyaghoz juss:

Vásárolj helyi termelőtől! Minél kevesebbet kell egy gyümölcsnek vagy zöldségnek utaznia ahhoz, hogy tányérodra kerüljön, annál több vitamint fog tartalmazni.
• Vásárolj fagyasztott terméket is! A közvetlenül a szüretelés után fagyasztott zöldségek gyakran több tápanyagot megőriznek, mint a szupermarketben kapható „friss” zöldségek.
• Ne ítélj a külső alapján! A csúnyább, kisebb bio gyümölcsök talán nem a legszebbek, de jóval kevesebb vegyszert tartalmaznak.
• Ne darabold túl apróra! Igyekezz minél nagyobb darabokban elfogyasztani a gyümölcsöket és zöldségeket, mert minél nagyobb felületen érintkeznek a levegővel, annál jelentősebb a tápanyagvesztés.
• Minimalizáld a főzési időt! Amikor csak tudod, edd nyersen a gyümölcsöket és zöldségeket. Ha főzöl, akkor minél rövidebb ideig tartson: a gőzölés, blansírozás és kevés forró olajban sütés mind jó a zöldségek gyors elkészítésére.
• Gondoskodj megfelelő étrend-kiegészítésről! Ha tudod magadról, hogy alapvetően is kevés zöldséget és gyümölcsöt eszel, vagy ha komoly terhelésnek teszed ki magad (akár fizikai, akár szellemi), esetleg bármilyen alapvető egészségügyi problémával küzdesz, akkor évszaktól függetlenül érdemes étrend-kiegészítőkkel is gondoskodnod szervezeted ásványi anyag-és vitaminszükségletéről. (Szerző: Szegedi László, forrás: netamin.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.08.03. 19:24

Antioxidánsok, antioxidáns vitaminok

Az antioxidánsok többféle vegyületcsoportot foglalnak magukban: többek között vitaminok, ásványi anyagok, karotinoidok, polifenolok, enzimek szerepelnek köztük. Számos antioxidáns a zöldségek, gyümölcsök jellegzetes színének kialakításáért is felel.

Szerepük a szervezetben vagy a külső környezetben keletkező szabad gyökök elbontása, semlegesítése. Ebből adódóan több olyan egészségi probléma ellen hatásosnak bizonyultak, amelyek a szabad gyökök okozta oxidatív károsodásból erednek vagy azzal kapcsolatosak (például szív- és érrendszeri, valamint daganatos elváltozások). Az antioxidánsok lassítják az öregedést és erősítik az immunrendszert, fokozzák az állóképességet.

Nélkülözhetetlen anyag a növekedéshez, a fogak, az íny és a véredények épségéhez, a sebgyógyuláshoz, számos hormon és a kollagénfehérje képződéséhez, valamint a csont és a kötőszövetek kialakulásához és növekedéséhez. Önmagában is antioxidáns tulajdonságú, lánctörő antioxidáns. A C-vitamin az elhasználódott E-vitamin és béta-karotin regenerációját segíti, és együttműködik az immunrendszert összetetten támogató antioxidáns enzimekkel is. A napjainkban ismert legerősebb antioxidáns az asztaxanthin, mely tengeri algákban, krillekben, rákokban található. (Forrás: FittenJó.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.06.25. 13:47

Amire még a vitaminoknál is nagyobb szüksége van. Milyen anyag ez a kollagén, mi a szerepe testünk működésében ?

Fiatalon nem igazán figyelünk oda, hogyan táplálkozunk, hiszen szépek és egészségesek vagyunk. Mondják is idősebb társaink, hogy "fiatalon könnyű szépnek és egészségesnek lenni". Azonban ha a 25. életévünk után sem figyelünk oda a megfelelő életmódra, akkor azt később érezzük meg a testünk és egészségünk színvonalán. A vitaminok a sejtek minőségi táplálékai, tehát ebből a nézőpontból nagyon fontosak. Azonban, hogy a sejtjeink, amit táplálunk, az is megfelelő állagú és szerkezetű legyen, az egy lépéssel előrébb van a táplálásnál. Ez alapján elmondható, hogy talán a kollagénre még a vitaminoknál is nagyobb szüksége van a szervezetünknek.

Mi az a kollagén?: A kollagén egy fehérje amely összeragasztja a sejtek részeit, elősegíti a szövetek létrejöttét, és felújítását, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén minden szervben megtalálható, szerven belüli és szervek közötti hártyaszerkezetet alkotja. Ezért ha külsőleg a bőrünkön érzékeljük a változásokat, akkor a hiányállapot már nem csak kívül, de belül is fennállhat. A kollagén a legfontosabb fehérje a testünkben, egyes szakemberek szerint a testünkben fellelhető fehérjék 30-50 százaléka kollagénből áll.

Mi a kollagén szerepe a szervezetben?: Kollagén szerepe az ízületek felépítésében Sok szövetünk tartalmaz kollagént. Az ízületünk részeiben, mint például a porcban nagy mennyiségben van kollagén. A kollagén természetes összetevője a bőrnek, segíti a bőrt, hogy megőrizze szépségét és rugalmasságát. Jelenlétében sima a bőrünk, később hiánya is közrejátszik a ráncok kialakulásában. Megtalálható haj és a köröm szöveteiben. Rugalmas ragasztóanyaga a csontoknak.

Miből épül fel a kollagén?: A kollagén aminosavakból épül fel. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavaknak kivételes hidratáló szerepük van, és a hám felépítő elemei. A magas minőségű kollagén készítmények tartalmaznak 15-18 féle aminosavat is.

Hogyan tud hozzájutni kollagénhez a szervezet?: A kollagént a szervezetünk termeli, azonban ez a képességünk 25 éves korunk után egyre jobban lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. Számos tanulmány kimutatta, hogy az a személy, aki betöltötte az 40. évét, elvesztette a kollagén állományának 30% - át. 50 éves korra ez a mennyiség 60%-ra nő. Tehát 25 éves kor után érdemes elkezdeni a kollagén pótlását.

Mit okoz a szervezetben, ha elkezd csökkenni a kollagén termelés?: Amikor a kollagén mennyisége csökken a szervezetben, akkor ezáltal is csökkennek a szervezet erőforrásai, csökkenhet az ellenálló képesség, és a test öregedési folyamatai ebből kifolyólag is felgyorsulhatnak.

Hogyan lehet pótolni a kollagén szükségletünket?: Ma már olyan fejlett az élelmiszeripari-technológia, hogy az előbb említett természetes forrásokból ki tudják vonni a kollagént olyan molekuláris formában, amit a szervezet fel tud dolgozni és be tud építeni. Így a mai kor vívmányaként por formájában, ömlesztett vagy kisebb dózisokat tartalmazó kapszulázva meg lehet megvásárolni.

Van valamilyen különbség a különböző eredetű kollagének között?A halból készült kollagén minőségileg magasan kiemelkedik[/b]. A halból készült kollagént tartják a prémium kategóriának, azt is lehet mondani, hogy a kollagének között a "Kollagének Királynője". Fontos tudni, hogy a halak szélsőséges hőmérsékleti, mélység és nyomásbeli körülmények között élnek, így a halbőrből nyert kollagén kivételes kémiai és fizikai ellenálló képesség jellemzi. A hal kollagén szerkezeti egysége lényegesen kisebb, aminek eredményeképpen könnyebben felszívódik a testben, mint a más forrásból nyert kollagén. Minél finomabb porrá van őrölve a hal kollagén, annál hatékonyabb a felszívódása.

Mennyi kollagént fogyasszunk naponta?: A nemzetközi tudományos kutatók az életkor előrehaladtával egyenes arányban emelkedő mennyiséget javasolnak, hiszen a 25 éves korunk után egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, majd 50.-60. életévünkre teljesen leáll a kollagén termelésével. Az életkor szerinti javasolt mennyiségek a következők: 18-30 éves korig 5.000 mg-ot, 30-50 éves korig 10.000 mg-ot, 50 éves kor felett 15.000 mg-ot érdemes elfogyasztani naponta legalább. Szervezetünk legkönnyebben a vízben feloldott por formájú kollagént tudja hasznosítani, ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy kapszula formában maximum 400 mg kollagén tartalmú készítmény elérhető, ezért már a napi 5000 mg-hoz is több mint 12 kapszulát lenne szükséges elfogyasztani. Forrás: jkvitamin.hu


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég