Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.09. 10:08

Hogyan hűtsék magukat az idősebbek a forróságban? 10 fontos tanács!

Az idősebb korosztály számára nagyobb veszélyt jelent a mostani forró időjárás, mivel szervezetük kevésbé képes alkalmazkodni a meleghez, mint a fiatalabbaké. Ráadásul esetükben gyorsabban kialakul a test dehidratációja is. Az idősebbek szervezete nehezen alkalmazkodik a forró hőmérséklethez, mivel testük kevésbé képes elviselni a hőmérséklet hirtelen változásait, az esetleges krónikus betegségek pedig negatívan befolyásolják a szervezet reakcióit a melegre. Bizonyos gyógyszerek gátolhatják az izzadást és megváltoztathatják a test hőmérséklet szabályozását.

10 praktikus tanács idősebbeknek kánikula idejére
1, Igyanak sok vizet, attól függetlenül, hogy szomjasnak érzik-e magukat, kerüljék az alkoholt és a koffeint.
2, Fogyasszanak hűsítő ételeket, akár otthon készített jégkrémet, fagyasztott gyümölcsöket.
3, Kerüljék a nehéz ételeket, helyette könnyű csirkét, salátát vagy tésztát egyenek.
4, Helyezzenek hideg vizes törölközőt a nyakukra.
5, Ülés közben lógassák bele a lábukat egy lavór hűsítő (nem túl hideg) vízbe
6, Tartsák otthonukat minél hűvösebben, a legforróbb időszakban eresszék le a redőnyöket.
7, Könnyű pamut ruhát viseljenek, ami hagyja lélegezni bőrüket.
8, Próbáljanak napközben klimatizált helyen tartózkodni, pl. bevásárlóközpontban, könyvtárban, kávézóban.
9, Napközben többször zuhanyozzanak le úgy, hogy a víz hőmérsékletét testhőmérsékletük alá állítsák be.
10, Vékony törölközőbe csomagoljanak jeget és annak segítségével hűtsék testüket (a jég közvetlenül ne érintkezzen a bőrfelülettel).


Hogyan igyanak az idősebbek több folyadékot?

Az időskori kiszáradás sajnos létező probléma, mely viszonylag gyakran fordul elő és nagyon súlyos következményekkel is járhat. A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk megelőzni, de ezt persze mondani sokkal könnyebb, mint végrehajtani. Mégis, hogyan növelhető 1-2 trükkel a napi folyadékbevitel? Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a 65 év feletti (sokszor kórházban fekvő) betegeknél a dehidratáció súlyos következményekkel járhat, akár halálhoz is vezethet. Ráadásul a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel más egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint pl. a vesekő, vérrögképződés, gyors, de gyenge pulzus, alacsony vérnyomás, stb. Ezért a megfelelő hidratáltság nagyon fontos! 6 trükk, hogy az idősek több folyadékot fogyasszanak

1, Fel kell ismerni, hogy a folyadékpótlás nem csak víz ivással történhet, hanem teával, gyümölcslevekkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel is. Ezért arra kell törekedni, hogy idősek olyan ételeket is fogyasszanak, melyek víztartalma magas (pl. görögdinnye, sárgadinnye, stb.).
2, Könnyen elérhető helyen kell tárolni a folyadékot.
Fontos, hogy az idősek mindig tartsanak magukhoz közel folyadékot, így könnyedén hozzáférhetnek a vízhez a nap bármely szakában, s ehhez nem kell különösebb fizikai aktivitást tenniük. Ha kéznél van a folyadék, akkor akár a karosszékben ülve, kedvenc sorozatukat nézve is könnyedén belekortyolhatnak.
3, Kísérletezzen különböző hőmérsékletű folyadékokkal
Ki kell tapasztalni, hogy milyen hőmérsékletű italokat fogyasztanak nagyobb kedvvel, sok idős pl. a meleg vagy forró leveseket kívánja jobban, mások pedig csak a hideg vizet tudják meginni. De igen népszerű az idősek körében a szénsavas italok (pl. szóda vagy szénsavas ásványvíz) fogyasztása is. Ha szereti az almalevet, öntsön keveset a pohárba és hígítsa fel szódával, máris kész a hűsítő alma-fröccs.
4, Kísérletezzen az ízekkel is
Ha jobban kedveli a sós ízeket, fogyasszon minél több zöldség alapú levest (akár melegen), ha inkább édesszájú, akkor hideg gyümölcslevest.
5, Készítsen házi jégkrémet
Az otthon készített gyümölcs alapú (akár víz és gyümölcslé keverékéből) készített jégkrém kiváló lehet a tikkasztó nyári napokon és megfelelő mennyiségű folyadékkal láthatja el az idősebbek szervezetét.
6, Smoothie-k, tejes italok, sportitalok
Néhány makacsabb idős ember egyszerűen nem szeret vizet inni, ilyenkor próbálja meg a számára szükséges folyadékot más italokkal biztosítani. Ha jobban ízlik nekik a smoothie, akkor bátran fogyasszák azt, a lényeg, hogy hidratálva legyen a szervezetük. (
Írta Dr. Tihanyi László, drtihanyi.com)

facsiga
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.05.31. 08:03

Más szálon előfordult már a mágneses kezelésről néhány szó.
Itt kis esszét lehet olvasni a témáról: a tobozmirigy és a melatonin termelés serkentése kerül szóba, mint jó hatás (továbbra is szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, lévén elektromágneses környezet hatására megnyílhat a vér-agy-gát, ami nekünk nem szokott jó lenni).
http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/onl ... lektro.htm
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.05.24. 13:34

Többféle diéta felmerült a sclerosis multiplexszel kapcsolatban akár magyar médiában is. Legismertebb a Wahls diéta, ami vagy hatásos vagy nem (nem tudom mennyien tudták sikerrel reprodukálni Terry Wahls eredményeit). Magam nem próbáltam a Wahls diétát megérteni (nemcsak diétáról szól, hanem életmódról) és enélkül is inaktiválódott a gyulladásom. Ezúton szeretném felhívni a figyelmeteket Swank MS diétára, amit magam is követek évek óta (megfelelő mennyiségű altató, illetve melatonin kíséretében). Itt lehet olvasni róla: címszavakban. http://esem.hu/szotar/swank-dieta/

Itt pedig a Swank diéta honlapja a szerző erre épülő alapítványának honlapján.
http://www.swankmsdiet.org/

Még egy magyar nyelvű link a témáról: http://www.termeszetgyogyaszat-2.eoldal ... z-sm_.html

Szintén a Swank-diétáról Kürti Gábor tollából itt olvashatunk: http://bibeledel.blogspot.hu/2009/02/ez-meg-udito.html
Nem a kimondottan a Swank diéta részeként, és mégis felmerül az Omega-3 zsírsavak mellett a különféle emésztő-enzimek táplálékkiegészítőként való rendszeres fogyasztása, amit magam is rendszeresebben fogyasztok (van olyan hét, amikor nem eszem ilyet). Ha természetes módon akarnál extra emésztőenzimhez jutni, akkor erre kiváló segítség a boltokban kapható elég drága papaya gyümölcs (az kapszulázott emésztőenzimek sem olcsók, nem nevezek meg belőlük egy terméket sem - a papaya is jó megoldás). Kiegészítő sav szükségessége esetén pedig az almaecetre már írt a fórumon Totem58.

Swank abból indult ki, hogy a testben a zsíralkotófehérjékért verseny van a
a.) hájért (elhízásért) felelős zsírsejteket építő sejtek és
b.) a mielinépítő sejtek között.
Ennek eredményeként alakulhat Dr. Swank szerint ki a demielinizált állapot. (A zsírsejtek építői nyertek.)
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.05.03. 14:58

Nemcsak a D vitamin az a vegyület, aminek hiánya közrejátszhat az SM alakulásában, hanem a melatonin hormon termelése és rendelkezésre állása is. Cikkből idézve: "a melatonin volt az a tényező, amely konzisztensen összefüggött az SM súlyosságával". http://otszonline.hu/cikk/miert_javulna ... etei_telen
Saját véleményem a témával kapcsolatban: 2 éve inaktiválódott az SM-em, és nagyjából azóta szedek melatonint (gyógyszertári termék vagy étrend kiegészítő formájában, esténként 5 mg-ot). Még az is lehet, hogy a két dolog összefüggésben áll egymással.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.05.01. 20:55

A rokkantság mértéke SM-ben

Az EDSS-skála egy olyan teszt, ami számszerűsíti a sclerosis multiplex miatt kialakult rokkantság mértékét.
A cikk bemutatja, miket hogyan mér az EDSS, mit jelentenek a 0-tól 10-ig terjedő pontszámok, és mik a problémák az EDSS meghatározások eredményeivel, ellentmondásaival. Az EDSS nemcsak a járásról szól: van még mellette 7 másik funkciócsoport, amit összerakva megkapja az orvos a beteg EDSS skálán mért rokkantsági fokát.
És nemcsak a mérést végző orvos személyétől és nézőpontjától függ az eredmény, hanem a leletezés időpntjától is: a pontszámot befolyásolja a tesztelés időpontja is. Reggeli órákban rendszerint alacsonyabb pontszámok születnek, mint délután amikor a beteg már fáradtabb. A modern terápiákban már nem az EDSS felvételre mennek rá, hanem külön nézik mind az összes 8 funkciócsoportot és ez alapján csoportosítják a betegeket.

És akkor következik a link a cikkre http://esem.hu/edss-skala/#more-571

Emlékeztetőül a 8 funkciócsoport röviden:

Látás
Agytörzs (nystagmus, nyelési rendellenességek, más de tartozó koponyaidegek működése)
Piramidális funkciók (bénulások ide tartoznak)
Cerebelláris funkciók benne az ataxia, mind a négy végtag állapota és koordinálásuk képessége
Szenzoros funkciók (zsibbadás, bizsergés, fájdalmak, érintések érzésének problémái ide tartoznak)
Perisztaltika, bélrendszer működése (székrekedés, sürgető vizeletürítési inger és ezek rendellenessége ide tartozik)
Cerebrális funkciók (figyelem és fáradékonyság tartozik ebbe a funkciócsoportba)
Járóképesség jellemzése a nyolcadik funkciócsoport jellemzőivel írható le (5-100-200-500 méter járástávolság és mankók, botok, kerekesszékek mind befolyásolják ennek a csoportnak az értékét).
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.03. 10:05

Hogyan fogyjon, ha pajzsmirigy alul működésben szenved?

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, mely olyan hormonokat termel, amik a testünk számos funkcióját befolyásolják, többek között az anyagcserét is. Ezért, amikor a pajzsmirigy alul működik és kialakul a hipotireoditisz, a normálisnál kisebb mennyiségű hormont választ ki, ezáltal lassul az anyagcsere, a szervezet pedig kevesebb kalóriát éget el. Mindez hízáshoz vezethet. A megmagyarázhatatlan súlygyarapodás, az étkezési szokások és fizikai aktivitás változása nélkül, a pajzsmirigy alul működés egyik legfontosabb tünete. Lelassult anyagcsere mellett nehéz lefogyni vagy megtartani ideális testsúlyunkat, de vannak dolgok, amiket megtehetünk ennek érdekében. Hogyan lehetséges a fogyás pajzsmirigy alul működés esetén?

1, Nagyon fontos, hogy ha pajzsmirigy alul működésben szenved, mindig tartsa be orvosa utasításait és vegye be a felírt gyógyszert, ami segít normális szinten tartani a pajzsmirigy hormon mennyiségét szervezetében. A pajzsmirigyhormon pótlása nélkül ugyanis nem lehetséges a fogyás. A gyógyszert reggel éhgyomorra kell bevenni, lehetőleg sok folyadékkal. Kb. egy órával ezt követően lehet megreggelizni.

2, Kerülje az egyszerű szénhidrátokat és a cukrot: Pajzsmirigy alul működés esetén tartson szénhidrátszegény diétát, szénhidrát bevitelét összetett szénhidrátokból fedezze. Amikor fogyásról beszélünk, akkor értelemszerűen arról van szó, hogy kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyit elégetünk. A lassult anyagcsere azonban lassítja a kalóriák égetését is. Figyelni kell azonban arra, hogy a nagyon lecsökkentett kalóriabevitel hatására csökkenhet a pajzsmirigy hormontermelése is, ami nem kívánatos. Próbáljon összetett szénhidrátokat fogyasztani, ezáltal csökkentheti a citokinek termelődését, ami gyulladások kialakulásához vezethetnek a szervezetben. Vezessen naplót arról, hogy pontosan mikor, mit eszik.

3, Mozogjon: A testmozgás, sportolás a fogyás legjobb módszere még a pajzsmirigy alul működésben szenvedő betegeknél is. A mozgás felpörgeti az anyagcserét, ezáltal elősegíti a kalóriák égetését. Sétáljon naponta 45-60 percet!

4, Váltson kókuszolajra: Használjon kókuszolajat a főzéshez. A kókuszolaj egészséges, közepes láncú zsírsavai stimulálják a pajzsmirigy hormontermelését. A kókuszolaj segít a fogyásban és csökkenti a koleszterinszintet is.
Napi 3 evőkanálnál több kókuszolajat ne fogyasszon.

5, Válassza az egészséges magokat: Pajzsmirigy alul működés esetén ajánlott a napi többszöri, kisebb mennyiségű étkezés. Az étkezések közti időszakban fogyasszon brazil diót, kesu diót, mandulát, siót, tökmagot. Ezek a magok szelénben gazdagok, szelénre pedig nagy szüksége van a nem megfelelően működő pajzsmirigynek. Másik kiváló szelénforrás a gyógygombák.

6, Fogyasszon halolajat: A halolaj omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az omega-3 zsírsavakat a szervezet nem képes előállítani, így a táplálékból kell felvennie.Az alul működő pajzsmirigynek szüksége van ezekre az esszenciális zsírsavakra. Az omega-3 zsírsavak főleg a has környéki felesleg leadásában játszanak szerepet.

7, Próbálja ki az almaecetet: Az almaecet olyan természetes anyag, mely segíthet megküzdeni a pajzsmirigy alul működéssel és a testsúly gyarapodással. Amellett, hogy az almaecet szabályozza a pajzsmirigy működését, segíti a méregtelenítést és javítja az anyagcserét is. Adjon 2 evőkanál almaecetet egy pohár meleg vízhez és igya meg. Egy kevés mézet is keverhet az italhoz. (Dr. Tihanyi László forrás: drtihanyi.com)

facsiga
Hozzászólások: 49
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.03.25. 18:16

Kedves Betegtársak! A következő cikket találtam számomra inkább történeti jelentőségű információkkal egy betegtársunk tollából. A linket fűzöm ide, nem írok róla előre semmit - az itt leírt (hallgassuk el a beteg elől) volt az orvosok hozzáállása a 80-as években. http://szklerozis.blog.hu/2013/01/08/el ... alin_irasa A cikk szerint 30 éve azzal biztatták a betegeket, hogy 10 éven belül ezt a betegeket tudják majd gyógyítani. És egy cikk a Vas megyei SM betegek gondozóitól.
http://vassm.hu/eu/doc/betegtajekoztato_SM.pdf
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.19. 11:27

(Elnézést, de nem tudom megállni, hogy hozzáfűzzem: A depresszióból, mint sok más természetes állapotból a pénzéhes gyógyszeripar kreált betegséget, hogy aranyáron eladja a mellékhatásokkal teli piruláit, amikbe számtalan ember belehalt már (csak a környezetemben az elmúlt 4 évben hatan pusztultak bele!). A gyógyszeripar múltja alig 300 éves, a növényeké - amiknek az ingyen kinyert molekuláit nagyon szorgosan szintetizálja, hogy jogvédett, de pusztán a tünetek kezelésére alkalmas drága gyógyszert állítson elő belőlük - sok millió. Nem nehéz kiszámolni, melyikben több a valódi gyógyító erő... Ildikó)

Kurkuma limonáée: Remekül kezelheti a depressziót, akár a Prozacnál is jobb lehet! A kurkumás üdítő hatásosabb a legerősebb depresszió-ellenes gyógyszernél is!

A kurkuma az egyik lehatásosabb természetes gyulladáscsökkentő, ami még a méreganyagoktól is megszabadít, így védve az olyan betegségektől, mint a bőrrák, az Alzheimer-kór, az ízületi gyulladás, az emésztési panaszok, a hasfájás. És ami szintén fontos, hogy a kurkuma remek kedélyjavító, elűzi a depressziót, így érdemes kipróbálni, mielőtt az orvos felírná a szintetikus anyagokat tartalmazó gyógyszereket. Az is a kurkuma mellett szól, hogy nem rendelkezik mellékhatásokkal.

[b]Íme, a kurkumás üdítő receptje, 4 személyre.

Hozzávalók:
• 4 bögre hideg víz
• 2 evőkanál kurkuma por
• 4 evőkanál méz
• 1 citrom, vagy lime
• 1 vérnarancs leve
• kevés darált fekete bors
Elkészítés:: Egy edényben keverjük össze a hozzávalókat, majd töltsük ki pohárba és díszítsük fel azokat citromkarikákkal. Ha minden nap megiszunk ebből az üdítőből egy pohárral, még a következő jótékony hatásokban részesülünk:
• mivel erős antioxidánsokat tartalmaz, így véd a kórokozókkal szemben
• erősíti az immunrendszert
• méregtelenít, és segít a fogyásban
Figyelem! A kurkumás készítmények egyszerre történő alkalmazása bizonyos gyógyszerekkel mellékhatásokat okozhatnak, ezért ajánlott orvosi szakvélemény kikérése a fogyasztással kapcsolatban. /Forrás: filantropikum.com/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.17. 15:47

Kockázatos-e a vércsoport?

Bár a tudomány mai állása szerint nem tisztázott, hogy hogyan alakultak ki, de mindenki számára köztudott, hogy különböző vércsoportok léteznek. Karl Landsteiner Nobel-díjat kapott a ma használatos AB0 rendszer feltalálásáért, azonban valószínűleg ő még nem sejtette, hogy vannak betegségek, amelyek egyes vércsoportú emberek esetében gyakrabban fordulnak elő - mint például a demencia az AB-ben.

A vércsoportok rendszere: Bár a vércsoportok és azok rendszere régóta ismert, a mai napig kérdéses, hogy miért alakult ki. Bár a legelterjedtebb nézet szerint ez az evolúciónak köszönhető, de ezt lényegében egy kutatás sem támasztotta eddig alá. Különböző betegségek hatására gyakran előfordul, hogy az embernek vérpótlásra van szüksége, azonban nem mindegy, hogy milyen típusút kap. Az emberi vért ugyanis a benne található fehérjék alapján különböző kategóriákba lehet sorolni, amelyek nem cserélhetőek szabadon. Ma összesen huszonkilenc beosztást ismer el a tudomány, de a vérátömlesztések során általában az AB0- és az RH-rendszereket veszik figyelembe.

Az AB0 rendszert Karl Landseiner, osztrák biológus fedezte fel 1900 és 1901 között, miközben azt vizsgálta, hogy egyes emberek miért halnak bele a vérátömlesztésbe. Egyes jellemzők alapján összesen négy vércsoportot különböztetett meg, az A-t; a B-t; az AB-t és a 0-t. Ezeket további alcsoportokra lehet osztani, ezért léteznek AA, A0, BB, B0, AB és 00 vércsoportú emberek. A véradás során megvan a lehetséges „kombináció" szabálya, ugyanis a vérben található antitestek miatt nem mindegy, hogy ki milyen vért kap az átömlesztés során. Az RhD antigént szintén Karl Landsteiner és Alexander S. Wiener fedezte fel 1937-ben. Az emberek vérében ez a gén vagy jelen van (Rh+) vagy nincs (Rh-). Ennek a „mutatónak" szintén jelentősége van a vérátömlesztés során, ugyanis komplikációk léphetnek fel, ha nem egyezik a donoré és a betegé. A vércsoportok ismerete nem csak a vérátömlesztések miatt fontos, ugyanis az évek során készült különböző vizsgálatok kapcsolatot mutattak ki egyes betegségek és vércsoportok között.

Betegségek és vércsoportok: Bár sokáig keveset foglalkozott az orvostudomány ezzel a kérdéssel, ma már egyre több kutatás eredménye bizonyítja, hogy kapcsolat fedezhető fel bizonyos betegségek és a vércsoportok típusai között. Az A típusba sorolható emberek esetében nagyobb valószínűséggel fordulhatnak elő egyes emésztőrendszeri betegségek, valamint a gyomorrák is. Bár a legtöbb ember gyomrában felfedezhető a Helicobacter pylori (H. pylori) baktérium (ami a gyomorproblémák egyik kiváltója), de az A vércsoportúak sokkal erősebb immunreakciót mutattak ezzel szemben, emiatt magasabb a rák előfordulásának kockázata. Emellett a magas vérnyomás, a különböző szívbetegségek, valamint a pszichés problémák (pl. a depresszió) is gyakrabban kimutatható az A típusba tartozóak körében.

AB vércsoportú emberek esetében nagy valószínűsége van a különböző gyulladások kialakulásának, ezért esetükben többször okozhatnak gondot a szívproblémák. Szintén ebben a körben fordul elő nagyobb számban a cukorbetegség, a hasnyálmirigyrák, valamint egyes vesebetegségek. Bár komoly gondok alakulhatnak ki a B típusba tartozóak körében, a szakemberek szerint mégis ez a legvédettebb csoport (például az allergiák ellen). AzAB vércsoportúak körében is ritka az allergiakialakulása, azonban ezzel szemben viszont több komoly betegség kockázata magas. A mentális problémák[/b]nagyobb eséllyel fordulnak elő ebben az esetben, amit egy tavalyi tanulmány eredményei is alátámasztanak. A mintegy harmincezer embert megvizsgáló, három és fél évig tartó kutatás során megállapították, hogy az AB vércsoportú emberek esetében nagyobb valószínűséggel alakulnak ki a demencia tünetei az idősebb korban. Emellett a gyomorrák, valószínűleg szintén a H. pylori baktériummal szemben tanúsított heves reakció miatt, gyakori probléma.

Anullás vércsoportba tartozóak egyes vizsgálatok szerint kevésbé ellenállóak a vírusokkal és a baktériumokkal szemben, illetve gyakran előfordulhat az allergia, valamint a gyomorfekély. Ezzel szemben, a nullás típusba tartozóak körében ritkább a szívproblémák és a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata. Természetesen ezek sok esetben nagyobb kockázatot, és nem biztos megbetegedést jelentenek. Azonban jó, ha tudjuk, hogy milyen veszélyek leselkednek ránk, hogy ezekre odafigyelve tehessünk az egészségesebb életért. (Forrás: egeszsegmagazin.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 716
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.10. 15:39

Mikor kell fogyókúrázni?

Talán jobb az a kérdés, hogy mikor nem érdemes. Sok sikertelen fogyókúra oka a rossz időzítés. A szervezetünk nem minden évszakban hajlandó leadni a felesleget. A tél kimondottan rossz időszak a fogyókúrára. Hogyan lehet igazán sikeres a diétája? Az első kampányok már januárban kezdődtek, pedig a hidegben a test nem adja le a zsírt. Az egyetlen jó kezdés a meleg időszak beköszönte – a tavasz. Ilyenkor a testünk tízszer könnyebben válik meg a súlyfeleslegtől, mint ősszel vagy télen. Most jött el az ideje.

Hogyan szabaduljon meg a súlyfeleslegétől? Érezte már valaha úgy ebben az időszakban, hogy idén inkább nem is szeretne rövidnadrágot, vagy lenge tavaszi ruhákat hordani? Mert valahogy nem úgy áll, mint tavaly… Nem kell lemondania arról, hogy nyárra bombaformában legyen. Még bőven van ideje a strandszezonig, így még nagyon látványos eredményt érhet el a testsúly kontrollban, csak meg kell találnia a megfelelő eszközöket, természetesen a mozgás, és az étrendi változtatás mellett. Összegyűjtöttük Önnek azokat a top tápanyagokat, melyek a legkedveltebbek ebben az időszakban.

Zöld Tea: A Távol-Keleten régi tradíció a zöld tea fogyasztása, amely az egészségre kifejtett pozitív hatása miatt a nyugati világban, így hazánkban is egyre kedveltebb frissítőként szolgál. Több kutatás szerint a zöld tea egyik egészségvédő hatása az elhízás megelőzésében és a zsírégetés gyorsításában nyilvánul meg. Egy 15 hetes kísérlet után a kutatók azt állapították meg, hogy a magas zsírtartalmú étrend esetén a zöld tea kivonat 47%-kal, míg a rendszeres fizikai aktivitás 24%-kal csökkentette a testtömeg növekedését, míg a kettő együttes alkalmazása 89%-os redukciót eredményezett- tehát a zöld tea a rendszeres fizikai aktivitás esetén nagymértékben stimulálta a zsír lebontását, a leghatásosabbnak pedig a kettő kombinálása bizonyult.

CLA: A CLA is egy úgynevezett “jó zsír”. Nevét (Conjugated Linoleic Acids) a lenolaj után kapta, mert először ebből sikerült kivonni (Linum=len, latinul). A CLA segít a túlsúlytól megszabadulni. Fogyasztása meggyorsítja a test zsír metabolizmusát, miközben lassítja az étkezési zsírok testzsírrá alakulását.

L-karnitin: Az l-karnitin (L-carnitine) egy összetett aminosav. Az egészséges embereknél általában megtermelődik a szükséges mennyiség, azonban szívbetegeknek, vagy sportolóknak nagyobb mennyiségre van szükségük, így külön kell azt beszedniük étrend-kiegészítő formájában. A szervezet zsírégető folyamatai erősen függnek az L-karnitin mennyiségtől. [imageright][/imageright]Az L-karnitin segít energiává alakítani a testzsírt, illetve megakadályozza a zsír lerakódását.
C-vitamin: A zsír lebontásához a testünk C-vitamint igényel, ennek hiányában ugyanis nem tudnak beindulni a megfelelő biokémiai folyamatok. A C-vitamin ráadásul molekula szinten hasonlít a cukorhoz. Fontos forrása a boldogságérzetnek, vagyis, ha a test nem kap eleget belőle, az olyan érzelmi szinthez vezet, ami nem kedvez a fogyásnak.

Króm: A króm számos életfolyamatunkban fontos szerepet tölt be. A mezőgazdasági kultúra mai állapota és a táplálkozási szokások miatt a felnőtt lakosság króm bevitele az utóbbi években 20-40%-al csökkent, miközben a króm felvétele az ételekből igen csekély (kisebb, mint 3%). A krómhiány egyik következménye, a romló cukorháztartás, a fizikai és mentális kimerültség. A króm segíthet a fogyásban. Egy jó diétával, és rendszeres testmozgással összekötött rendszeres króm kiegészítés használatával látványosabb fogyás, illetve átalakulás várható, mint króm-kiegészítés nélkül. Tisztázzuk: a króm nem zsírégető, hanem a szénhidrát, fehérje és zsír-anyagcsere hatékonyságát növelő tápanyag, és ez az egyetlen oka, hogy hozzájárul a fogyókúra eredményességéhez. (Forrás: Vitaminkirály)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég