ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.13. 18:58

Néhány bio anyag az idegek és az agy számára

Agyunk és idegrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van vitaminokra és bio anyagokra.
AzA-vitamin biztosítja, hogy nyugodtak legyünk és az ellazulásunkat is segíteni tudja.

Miben található?A sárgarépában, a spenótban, a brokkoliban, a sütőtökben, a sárgabarackban, a sárgadinnyében, a céklában, a cukkiniben, a gabonacsírákban, a tejben, a tejtermékekben, a tengeri halakban, a petrezselyemben, a tojássárgájában, a kukoricában, a paprikában.

AB1-vitamin szintén kedvező hatással van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre, az idegrendszer energiaellátását is biztosítja.B1-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonafélék, gabonacsírák, élesztő, hüvelyesek, dió- és mogyorófélék, tej, tojás, petrezselyem, fokhagyma, húsfélék, kagylók, burgonya, máj.

Stresszes állapotban megnő a B2-vitamin-szükségletünk. B2-vitaminban gazdag táplálékok: tej, tejtermékek (mivel sajnos a tej tele van gyulladáskeltő zsírsavakkal, SM-ben csak a joghurt, kefir ajánlott, viszont ezek naponta - Ildikó) belsőségek, húsok, hal, élesztő, diófélék, gomba, tojás, gabonafélék.

Az idegrendszer helyes működéséhez B3-vitaminra is szükség van, és ez a vitamin a migrénes fejfájást is csillapítja. B3-vitamin-források: teljes kiőrlésű gabonák, belsőségek, hal, tojás, élesztő, hüvelyesek, zöldségfélék, mogyoró, lencse.
AB5-vitamina központi idegrendszer fejlődésében játszik szerepet, és általa védelmet élvezhetünk a fáradtsággal szemben. B5-vitamin-tartalmú táplálékok: búzacsíra, sörélesztő, dió, teljes kiőrlésű gabonák, halak, szárnyasok, zöldségfélék.
Az idegrendszer erősítése a B6-vitamin feladata. Milyen táplálékokban található? A tojásban, az élesztőben, a húsban, a májban, a banánban, a tejben, a teljes kiőrlésű gabonákban, a rizsben, a fokhagymában, a zabban, a céklában és a zöldségfélékben.
A B12-vitamin serkenti az idegrendszer működését. Hiányában idegrendszeri megbetegedések és depresszió is felléphet. Megtalálhatóaz állati eredetű táplálékokban, tehát húsokban, tojásban, tejben, de a vitaminnal dúsított élelmiszerekben is.

AC-vitamin a vénás rögök gyakoriságát csökkenti. Magas C-vitamin-tartalmú élelmek: citrusfélék, paradicsom, paprika, káposzta, salátafélék, petrezselyem, sóska, homoktövis, csipkebogyó, cseresznye, bogyós gyümölcsök.
AzE-vitaminsegít megelőzni a vérrögök kialakulását és értágító hatása is van. Emellett lassítja az öregedési folyamatokat. Miben található ez a vitamin? A növényi olajokban, a búzacsírában, a gabonacsírákban, a zöld növényekben, a húsban, a májban, a tejben és a tojássárgájában.
Kalciumra is szüksége van idegrendszerünknek, hiszen elősegíti, hogy boldogok és optimisták legyünk és azok is maradjunk. Kalciumforrások: tej és tejtermékek (mint a kutatások kimutatták, a tejben alig van kalcium - Ildikó).
A magnéziumaz idegrendszer normális működéséhez járul hozzá. Hiányában idegességet, ingerlékenységet, szorongást és fáradtságérzetet tapasztalhatunk. Magnéziumtartalmú táplálékok: zöldségfélék, hüvelyesek, gabonafélék, gyümölcsök, tejtermékek, hal.

Az idegrendszer egészséges működését afoszfor és a jód is elősegíti. Szinte minden táplálékban van foszfor, így hiányállapot miatt nem is kell aggódni. Jódban gazdag táplálékok pedig a tengeri kagyló, a tengeri halak és a tengeri só.
z idegrendszeri ingerületek átvitelénél van kiemelkedő szerepe a nátriumnak, amely szintén megtalálható valamennyi élelmiszerben.
A kolin az agyi funkciókat és az emlékezőképességet fejleszti. Miben található? A májban, a sörélesztőben, a búzacsírában és a tojássárgájában.
Az inozit nyugtatja az idegeket. Hiányában szorongásos állapot és ideggyengeség alakul ki. Inozit tartalmú táplálékok: teljes kiőrlésű gabonák, citrusfélék, sörélesztő.
Atriptofán a hangulatunkat és a szervezet stressz válaszát képes befolyásolni. A triptofán enyhíti a szorongást és a feszültséget. [highlight=yellow]Triptofában gazdag t[/highlight]áplálékok: hal, tej, túró, sajt, zabpehely, napraforgómag, szezámmag, tökmag, földimogyoró, datolya, csokoládé. /Forrás: gyogyszernelkul.com /

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.06.11. 16:48

10 vitamin, amit minden nőnek szednie kellene

A vitaminok olyan természetes vegyületek, melyek szükségesek a szervezet bizonyos funkcióinak megfelelő működéséhez. Minden egyes vitaminnak más és más szerepe van az egészség megőrzésében. Egyes vitaminok hiánya akár súlyos egészség károsodáshoz is vezethet, ezért nagyon fontos, hogy minden esetben biztosítsuk szervezetünknek a megfelelő vitaminokat. Melyik a 10 legfontosabb vitamin a nők számára?

A-vitamin: Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. A nőknek szükségük van A-vitaminra annak érdekében, hogy erősítsék csontjaikat, fogaikat, lágy szöveteiket, bőrüket és nyálkahártyáikat. Az A-vitamin megfelelő szintje emellett csökkenti a krónikus megbetegedések előfordulását, javítja a látást, lassítja az öregedést és erősíti az immunrendszert.
A-vitaminban gazdag ételek: sárgarépa, sárgadinnye, tök, sárgabarack, paradicsom, görögdinnye, brokkoli, kelkáposzta, papaya, őszibarack, piros paprika, spenót, tojás, máj, tej.

B2-vitamin: A riboflavinként ismert B2-vitamin elengedhetetlen a megfelelő egészséghez, a normális növekedéshez és anyagcseréhez. A B2-vitamin energiával látja el szervezetünket, erősíti az immunrendszert, mialatt csökkenti a szorongást, a fáradtságot és a stresszt. A B2-vitamin hiánya negatív hatással van az anyagcserére, az immunrendszerre és az alábbi tüneteket okozhatja: halvány nyelv, torokfájás, szájüregi fekélyek, repedés, száraz haj, ráncok és viszkető bőr.
B2-vitaminban gazdag ételek: húsok, sajtok, tej, joghurt, leveles zöldségek, tojás, gabonafélék, teljes kiőrlésű gabonák, szójabab, mandula, dió és gomba.

B6-vitamin: A B6-vitamin vagy más néven piridoxin, elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Ez a rendkívül fontos vitamin fontos szerepet játszik a szervezet hormontermelésében, csökkenti a depressziót, a szívbetegségek rizikóját, valamint az emlékezet kiesést. Emellett fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában. A B6-vitamin hiánya a szervezetben vérszegénységhez vezethet. B6-vitamin tartalmú ételek: gabonafélék, avokádó, banán, hús, babfélék, hal, zabpehely, dió, magok, szárított gyümölcsök.

B7-vitamin: A B7-vitamin vagy más néven biotin szükséges a sejtek növekedéséhez és a zsírsavak szintéziséhez. Emellett segíti a verejtékmirigyek, a haj és a bőr egészséges működését, a haj növekedését és a töredezett körmök megelőzését. Fontos szerepe van a koleszterinszint normális szintjének fenntartásában és a csontok növekedésében. A B7-vitamin hiánya meglehetősen ritka, de ha előfordul, akkor letargiát, anémiát, depressziót és szívbetegséget is okozhat.
B7-vitamint tartalmazó ételek: hal, édesburgonya, mandula, sárgarépa, banán, sárgadinnye, zöld leveles zöldségek, babfélék, barna rizs, paprika, tojás sárgája, szójabab, zabpehely, tej, sajt, joghurt, dió.

B9-vitamin: A B9-vitamin vagy más néven folsav, rendkívül fontos a szívbetegségek és a magas vérnyomás, az Alzheimer-kór, a depresszió, a rák és a memória zavarok megelőzésében. Javítja az agy működését és a magzat fejlődését terhesség során. Terhes nőknél a B9-vitamin hiánya fejlődési rendellenességeket okozhat a magzatnál. B9-vitaminban gazdag ételek: sötét leveles zöldségek, narancslé, dinnye, eper, babfélék, tojás, stb.

B12-vitamin: A B12-vitamin elengedhetetlen az anyagcsere megfelelő működéséhez, a normális sejtosztódáshoz és a fehérje szintézishez. Emellett a B12-vitamin segít megelőzni a szívbetegségeket, a memóriazavart és a vérszegénységet.
A B12-vitamin segít a depresszió kezelésében, az idegek és az agyfunkciók normális működésének fenntartásában. B12-vitaminban gazdag ételek: sajt, tojás, hal, hús, tej, joghurt, gabonapelyhek.

C-vitamin: A C-vitamint legtöbben úgy ismerik, mint természetes immunrendszer erősítőt, de emellett segíti a sebek gyógyulását, a szövetek regenerációját és bizonyos rákos megbetegedések előfordulási gyakoriságát is csökkenti. A vörös vértestek képződésében is kulcsszerepet játszik. A legjobb C-vitaminforrások: brokkoli, grapefruit, kivi, narancs, paprika, paradicsom, eper, burgonya.

D-vitamin: A D-vitamin egy zsír-oldékony vitamin, mely segíti a kalcium felszívódását, ami fontos szerepet játszik a csontok megfelelő működésében. A D-vitamin csökkenti a szklerózis multiplex, a reumatoid artritisz és bizonyos rákos betegségek rizikójának csökkentését. A D-vitamin hiánya gyengíti a csontokat, ami csontritkuláshoz vezethet. Napi 10-15 perc napozás elegendő ahhoz, hogy biztosítsuk szervezetünk számára a szükséges D-vitamint. Emellett a zsíros halak, a máj, a tej ls a tojás tartalmaz számottevő mennyiségben D-vitamint.

E-vitamin: Az E-vitamin erős antioxidánsként harcol az öregedés ellen, gátolja a sejtek pusztulását. Segít megelőzni a szívbetegségeket, a szürke hályogot, és bizonyos rákos betegségek kialakulását. Emellett az E-vitamin fontos a haj és a bőr szépségének fenntartásához. E-vitaminban gazdag ételek: mandula, spenót, margarin, kukorica olaj, tőkehalmáj olaj, napraforgó olaj, mogyoróvaj, stb.

K-vitamin: A K-vitamin segíti a csontok megfelelő működését és csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Az immunrendszer működéséhez is elengedhetetlen. A legjobb K-vitaminforrások: teljes kiőrlésű termékek, zöld leveles zöldségek, szójabab olaj és halolaj. (Forrás: drtihanyi.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.30. 11:15

Vitaminok: Melyikük természetes és melyikük mesterséges?

Természetes vs. mesterséges vitaminok: A következő információkat személyes tapasztalataim alapján szereztem és gyűjtöttem egybe - utazásaim, valamint a T'ai Chi, a Qi Gong, a gyógyfüvek, a harcművészet és más egészséggel kapcsolatos előadásaim során. A cikkbe még belefoglaltam a diákjaim visszajelzéseit megfigyeléseit is. A következőkben leírom az ezekből a forrásokból levont véleményemet és következtetéseimet.

A hazánkban forgalomban levő vitaminok többsége mesterséges, laborokban állítják elő vegyszerekből, néha gyanús alapanyagokból. Ez egyre gyakoribb eset, mivel a legtöbb gyógyszergyártó cég már bejutott a vitamin- és ásványi anyag piacra. Egyetlen vitamin sem fordul elő önmagában a természetben. A természetben, a C-vitaminban gazdag növény vagy anyag részben bioflavonoidokat is tartalmaz. A bioflavonoidokra azért van szükség, hogy a C-vitamin felszívódjon. Másrészről, sok mesterségesen előállított termék tartalmaz olyan anyagokat, amelyek a természetesekben nincsenek benne.

Vitaminok: Továbbá a természetes anyagok sokszor olyan különböző vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak, amelyek ugyanazokért a receptor felületekért “versengenek”, de úgy épültek be a növényi szövetekbe, hogy felszabadulásuk időzített, így nem ugyanakkor vannak mozgásban, mint a többi vitamin vagy ásványi anyag. Ha a növényt vagy az élelmet feldaraboljuk, és az eredeti, természetes, összetett forma helyett a részeit külön-külön használjuk fel, ugyanolyan problémák merülnek fel a receptor-felületeknél, mint a mesterséges termékek előállításakor.

Az egyik példa erre a [highlight=yellow]kalcium és a magnézium[/highlight]. Ezek ugyanazokra a receptor-felületekre hatnak,ha egyszerre vesszük őket be szintetikus anyag vagy feldolgozás által szétbontott, illetve nyomelem keverék formájában, csak egyikük része jut el és épül be a sejtek szintjén. A következő feltevés csak példa: ha 1000 mg kalciumot és 500 mg magnéziumot veszünk be egyetlen vitaminadagban, csak 100 mg kalciumot és 50 mg magnéziumot kapunk. Ha külön-külön, 4 órás eltéréssel vesszük be őket, sokkal biztosabb, hogy a kívánt adagot kapjuk meg.
[highlight=yellow]
A természetben a vitaminok komplexek és vegyületek formájában fordulnak elő, amelyek megkönnyítik a szervezet számára, hogy jobban felhasználja őket
[/highlight]
, mint például a B-vitaminok esetében. A B-vitaminok sosem fordulnak elő külön természetes formában. A különálló B vitaminok kimosnak a szervezetből más B-vitaminokat. A természetben mind a huszonkét B- vitamin és az összes szükséges B-vitamin faktor együtt fordul elő.

Vitamin-forrás: Csak azért mert a vitaminokat egy természetes árucikkeket forgalmazó üzletből vásároljuk, még nem jelenti azt, hogy tényleg természetes. Olvassuk el a címkéjét! Itt van néhány példa a természetes és a mesterséges vitaminokra:

A-vitamin: természetes - halolaj vagy citromfű; szintetikus - acetát vagy palmitát
B komplex vitaminok: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
B1: tiamin hidroklorid, tiamin-klorid, tiamin-mononitrát, mind szintetikus
B2: természetes - élesztő vagy rizskorpa, szintetikus = riboflavin
B6: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = piridoxin-hidroklorid
Niacin: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
Niacinamid: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
B12: természetes - élesztő, máj vagy erjesztő; szintetikus - kobalamin vagy cianokobalamin
Biotin: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus: d-biotin; természetes - élesztő, vagy szójabab; szintetikus - kolin-bitartrát
Folsav: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus - pteroilglutamikus sav
Inositol: természetes - élesztő, kukorica vagy szójabab; szintetikus = nincs megadott forrás
PABA: természetes - élesztő vagy rizskorpa; szintetikus = nincs megadott forrás
D vitamin: természetes - halolajak; szintetikus - sugárkezelt ergoszterol vagy kalciferol
E vitamin: természetes - nem hidrogénezett, nem génkezelt zöldségolajak, búzacsira, vegye tocoferolok, d-alpha tocoferol, tocoferol acetát; szintetikus = alfa tocoferol acetát, d1-alpha tocoferol acetát, d1-alfa tocoferil acetát, succinate
K vitamin: természetes - lucerna; Szintetikus - menadion
Bioflavonoidok/P vitamin: természetes - citrus-bioflavonoidok, rutin, heszperin, citrin; Szintetikus = nincs megadott forrás[/highligh (Forrás: edenkert.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.21. 16:17

Mi, mire jó - A zsírban oldódó vitaminok

A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Tudjuk, melyik élelmiszerben, mi van, hallottunk róluk, de tudjuk vajon azt, hogy ezek mikre vannak hatással és hogy némelyik túl is adagolhatjuk? Nézzük végig őket sorban. Alább a zsírban oldódó vitaminokra térünk ki, utána pedig vízben oldódóakra.

Zsírban oldódó vitaminok (röviden ADEK): A nevükhöz mérten zsírban oldódnak, többek között ezért is szükséges a megfelelő zsírtartalom elfogyasztása - persze nem feltétlenül disznózsíros kenyérrel. Zsírok nélkül hiába eszünk megfelelő tápanyagot, a vitaminok nem lesznek képesek felszívódni.

A-vitamin: Hámvédő hatásáról ismert, E-vitamin jelenlétében hatékonyabb a felszívódása, hiány esetén farkasvakság, bőr és nyálkahártya elváltozás léphet fel, túladagolása toxikus hatású, terhesség alatt fejlődési rendellenességet okozhat. Ajánlott mennyisége: Nőknek 0,8 mg (terhesség: 1,1-1,5 mg), férfiaknak 1,0 mg naponta. Az alábbi élelmiszerekben találhatunk rájuk: máj, tojás, vaj, sajt, margarin, tengeri hal (tonhal), vegyes étkezéssel biztosíthatjuk bevitelét.

D-vitamin:: Bőrben fény, ultraibolya sugárzás és hő hatására koleszterinből képződik a D3-vitamin (D-vitamin elővitaminja), ami májban raktározódik el. Az aktív D-vitamin növényi táplálékokkal kerül be szervezetünkbe, veséből indul. (halolaj, máj, tojás, vaj). Megalapozza az izomsejtekből a kalcium felszabadulását, inzulin kiáramlást idéz elő hasnyálmirigyben, bőr sejtjeinek növekedését, immunrendszert, kalcium, foszfor felszívódását és csontokba való beépülését segíti. Hiánya rachitist idéz elő, túladagolása toxikus. Forrása: tengeri halak, tojás, tejszín, sajt, máj.

E-vitamin: Megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák az érfalakat (érelmeszesedés), védi a membrán lipideket, lipoproteineket és a zsírszövetet a szabad-gyökök károsító hatásával szemben. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok fogyasztásával megvan a napi bevitel. Forrás: olíva olaj, tojás, margarin, vaj, sajt búzacsíra, olajos magvak.
K-vitamin: A táplálékkal felvett K-vitamin 20-70%-a szívódik fel a lipidekkel, a bélbaktériumok K2-vitamint termelnek. Szerepe a véralvadásban van, így hiánya esetén vérzések lépnek fel, ugyanakkor toxikus hatása nincs a túladagolásnak. Ajánlott mennyiség nőknél 60-65 mg, férfiaknál 70-80 mg naponta (vegyes táplálkozással megvan). Fő forrásai: tojás, zöldfőzelékek (spenót), saláták (káposzta).(Forrás: Egészségmagazin.com)

A vízben oldódó vitaminok | [/b[b]] Az előzőekben már szó esett a zsírban oldódó vitaminokról, most azonban nézzük azt, hogy mit tud a többi vitamin. Ezek fontos tulajdonsága, hogy vízben oldódnak, így a megfelelő folyadékbevitel mellett az ajánlott napi bevitelüket kiegyensúlyozottá tehetjük.

C-vitamin (aszkorbinsav): Az emberi szervezet nem képes előállítani, a felnőttek számára a napi adag 100 mg. Kötő- és támasztószövetek kollagénjének képzésében, növekedéshez, regenerációhoz van rá elsősorban szükség, az immunrendszer legnagyobb támasza, hiánya esetén skorbut léphet fel. Forrás: csipkebogyó, zöldpaprika, zöldségfélék, burgonya, citrusfélék, gyümölcsök.

B1-vitamin (tiamin): Több enzim működéséhez kell (szénhidrát-anyagcsere szabályozásához), vegyes táplálkozással a fele húsokból származik, de élelmiszer feldolgozás során 30%-os vesztességgel kell számolnunk. Nők esetén 1,0 mg, férfiaknál 1,3-1,0 mg a szükséges napi bevitel. Forrás: teljes kiőrlésű lisztfélék, zabpehely, máj, húsok.
B2-vitamin (riboflavin): Szöveti légzésben, méregtelenítésben van szerepe, enzimalkotórész. Hőre nem érzékeny, fényre igen (fényre kitett tejben 80%-ban elbomlik). Napi szükséglete nőknél 1,2 mg, férfiaknál 1,5-1,2 mg. Vegyes táplálkozásnál 2/3-át állati eredetű élelmiszerek, 1/3-át tej és tejtermékek útján visszük be a szervezetünkbe. Forrása: tojás, máj, élesztő, tejszín, sajt, tej, hús.
Niacin (B5-vitamin): Enzimalkotórész, aktív formái a NAD és NADP. Állati eredetű élelmiszerekben NAD, NADP formájában, növényi eredetűeknél nikotinsav van, fehérjebevitellel fedezhető bevitele (triptofánból szintetizálódó NAD).
Pantoténsav: Szénhidrátok, zsírok egymásba való alakulását szabályozza, haj színét, növekedését befolyásolja, a vér pantoténsav szintje és a vizelettel ürített mennyiség között nagy az egyéni különbség, fizikai megterhelés, stressz növeli a szükségletet, amely átlagosan 6 mg naponta. Hiánya esetén fejfájás, fáradékonyság, központi látótérkiesés jelentkezhet. Forrása: tojás, máj, rizs.
Biotin: Számos enzim koenzimje (zsírsavak előállításában, koleszterin anyagcseréjében, szénhidrátok felhasználásában), bélbaktériumok is előállítják, a vékonybél felső szakaszában szabad biotin szívódik fel. Forrás: máj, tojás, tej, tejtermékek, hüvelyesek.
B6- vitamin (piridoxin): Aminosavak egymásba való átalakulását szabályozza az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében, vérben fehérjéhez kötődnek, vizelettel ürülnek, hatása, hogy a hemoglobin oxigén kötőképességét fokozza. Szerepe az anyagcsere folyamatokban van. Napi bevitele nőknél 1,2 mg, férfiaknál 1,5 mg. Forrás: hüvelyesek, máj, hús, rizs, teljes őrlésű liszt
B12-vitamin (kobalamin): Hiánya „vészes vérszegénységet", érzés- járás zavart, feledékenységet, levertséget okoz. Forrás: tojás, máj, hús, sajt, kefir, tej.
Folsav: Fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék képződéséhez járul hozzá, de az átlagos lakosság folsav bevitele alig fedezi a szükségletet. Folsavforrás: élesztő, hüvelyesek, máj, húsok, tojás. (Forrás: Egészségmagazin.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.05. 15:46

Tankolna Ön fűtő olajat egy Ferrariba?

Nyilván nem. Saját testünkbe sajnos gyakran töltünk tápanyagokban szegény élelmiszereket, és ez gyakran meg is látszik teljesítményünkön: szervezetünk ugyanis csak bőséges vitaminellátmánnyal tudja hozni a csúcsformáját. Hogyan működnek a tápanyagok? Hogyan vezérlik a vitaminok az anyagcserét? Miért lassul le az anyagcsere?

Az ember, mint egy vegyi üzem: Képzelje el a testét egy hatalmas biokémiai üzemként, melynek minden egyes másodpercben több millió biokémiai reakció megy végbe.A vitaminok és ásványi anyagok nem egyszerűen csak felgyorsítják ezeket a folyamatokat, hanem ők teszik egyáltalán lehetővé a beindulásukat és lezajlásukat. Ahhoz például, hogy a testünk előállítson egy hormont, vagy lebontsa a táplálékot, tökéletes tervszerűséggel futószalagon egymás után kell lefutnia egy sor bonyolult, több száz különálló szakaszra osztható folyamatnak, amelyek különböző mikro-tápanyagokon alapulnak.

De ugyanígy különálló, egyedi üzem a testünk minden egyes sejtje is, melynek megvannak a maga fehérjemolekula gyártósorai, energiaközpontjai, szemétégetői és örökítőanyag másológépei – amelyek szintén mikro-tápanyagokat igényelnek a működésük minden egyes lépéséhez. Sejtjeink biokémiai aktivitása folyamatosan zajlik, ezért folyamatosan igénylik (nem kúraszerűen 1-2-3 hónapig, hanem az év 365 napján) a mikro-tápanyag utánpótlást is – ez pedig különösen fontos, mert a mikro-tápanyagokból, különösen a vízben oldódóakból szervezetünk csak keveset képes raktározni.

Jobban működő anyagcsere – mikro-tápanyagokkal
: Értéktelen, mikro-tápanyagokban szegény ételek helyett természetes táplálékokkal és vitaminokkal szükséges feltölteni a szervezetünket! A legtöbben ugyanis tisztában vannak azzal, hogy egy sportkocsiba egyáltalán nem jó ötlet olcsó fűtő olajat tankolni, ám amikor a saját testünk táplálása kerül szóba, valamiért már jóval lejjebb adják az igényeiket. Holott ahogy egy jó autónak jó benzinre, úgy a testünknek tápláló vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szüksége.

Miért lassítja le az anyagcserét a vitaminhiány? Ha a termelési lánc elejéről hiányzik egy vitamin, akkor hátrébb a soron sem tudnak rendesen haladni a dolgok vagy legfeljebb csak kerülő utakon. Az anyagcsere ilyenkor lelassul, és ezzel együtt csökken a teljesítőképességünk is. Mivel a vitaminok jól szervezett hálózatként működnek együtt így az anyagcsere is csak annyira erős, mint e termelési lánc leggyengébb láncszeme. (forrás: Andreas Jopp, Veszedelmes vitaminhiány) Ezért fontos és célszerű az összeset pótolni. Nem csak C-vitamint, nem csak magnéziumot, nem csak az E-vitamint…stb. hanem mindet, egyszerre! Megjelent: Natúr hírek.com

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.03. 10:39

A C-vitamin vízben oldódó, nagy hatású antioxidáns

Egyike a leggyakrabban szedett vitaminoknak. Számtalan feladata van a szervezetünkben és kortól, nemtől és évszaktól függetlenül mindig szükség van rá, ráadásul vízoldékony vitamin, ezért fontos a rendszeres pótlása.
A C-vitamin hozzájárul:
• Az immunrendszer normál működéséhez intenzív testmozgás alatt vagy azt követően.
• A normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz.
• Az idegrendszer normál működéséhez.
• A normál pszichológiai funkció fenntartásához.
• Az immunrendszer normál működéséhez.
• A sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez
• A fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez.
• Az E-vitamin redukált formájának regenerálásához.
• Fokozza a vas felszívódását.
• A normál kollagén képződéshez és ezen keresztül:
• Az erek normál állapotának, működésének fenntartásához.
• A normál csontozat fenntartásához.
• A porcok normál állapotának, működésének fenntartásához.
• A fogíny normál állapotának fenntartásához.
• A bőr normál állapotának, működésének fenntartásához.
• A fogak normál állapotának fenntartásához.

(A gyártók nem reklámozzák, de nem mindegy, milyen C-vitamint fogyasztunk, mert nem mindegyik hasznosul jól - mellesleg ez mindegyik táplálékkiegészítőre igaz. A titok abban rejlik, hogy egy vitamin, ásványi anyag felszívódásához több más vitális összetevő is kell. Például a C-vitaminból kivont aszkorbinsav is felszívódik, ám ahhoz, hogy valóban hasznosuljon, a test kénytelen máshonnan elvonni a többi anyagot. Így bomlik fel lassabban vagy gyorsabban a jó állapothoz/egészséghez alapvető egyensúlyi állapot - az SM esetében is ez játszódik le. A jó C-vitamin tehát az, amiben a csipkebogyó, és/vagy az acerola a természetben előforduló legjobb két fajta C-vitaminforrás található meg egyedül vagy az aszkorbinsav mellett - Ildikó)

A C-vitamin hiány 6 figyelmeztető jele

Azt mindenki tudja, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert, hozzájárul a keringési rendszer egészséges működéséhez, segít elkerülni a betegségeket és hozzájárul szinte az egész szervezet működésének fenntartásához. Hiánya komoly problémákat okozhat… A lista korántsem teljes, de van néhány látványos figyelmeztető tünete , ha a C-vitamin hiány veszélyes szintet ér el.
Hangulat-ingadozások: A C-vitamin hiány befolyásolja az ember érzelmi állapotát, ilyenkor az ember indulatos, könnyen kihozható a sodrából, még ha egyébként ez nem is jellemző rá.
Fáradtság: Azok az emberek, akik C-vitamin hiányban szenvednek, gyakran számolnak be fáradtságról, még egy kiadós éjszakai alvás után is. Habár a fáradság többféle tápanyaghiány, vagy betegség tünete is lehet, így ez alapján nem lehet azt mondani, hogy aki fáradt, annak egyedül csak C-vitamin hiánya van. Ám mivel a C-vitamin hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez is, így nem tévedhetünk nagyot, ha az első, amit igyekszünk pótolni az a C-vitamin.
Különböző testi fájdalmak: A tompa, lüktető fájdalom az izmokban és/vagy az ízületekben jelezhet tápanyaghiányt is (mint pl. C-vitamin hiány), bár néha ez a tünet is észrevétlen maradhat, vagy összetéveszthető egyéb tünetekkel, mint az ízületi gyulladás.
Sérülések, zúzódások: Egy elég látványos jele, annak, ha valakinek súlyos C-vitamin hiánya van, ha könnyen megsérül. Megmagyarázhatatlan zúzódások,véraláfutások, sebek, amik lassan gyógyulnak, mind a C-vitamin hiány jelei.
Száraz haj és bőr: A száraz haj és a száraz, irritált, vöröses bőr C-vitamin hiányra utal. Ilyenkor nem elég a haj kondicionáló, és a hidratáló krémek, ha a probléma oka C-vitamin hiány, akkor csak C-vitamin pótlással javítható. Ha megfelelő a szervezet C-vitamin szintje a krémek és haj kondicionálók is hatékonyabban működnek.
Fertőzések: A C-vitamin nélkülözhetetlen az erős és egészséges immunrendszerhez. Hiányában könnyebben lehet elkapni fertőzéséket, megfázást, és az influenzának sincs nehéz dolga.

Mit látható a C-vitamin alkalmazását nem lehet csak az influenzára, vagy a megfázásokra korlátozni. Ennél sokkal hosszabb a listája azoknak az élettani folyamatoknak, amiben részt vesz.
Mennyi az annyi? Sokan még mindig ragaszkodnak a „javasolt napi bevitelhez” ami nagyjából 80-90 mg körül van. Nagyjából ez a mennyiség elég ahhoz, hogy ne haljunk meg skorbutban. De vajon a skorbut kivédése egyenlő-e az optimális vitamin ellátottsággal? Mekkora a különbség a minimális és az optimális között? Linus Pauling (kétszeres Nobel díjas) és Szent-Györgyi Albert több 1000 mg-ot javasolt naponta. A Linus Pauling Intézet kutatásai azóta is többször alátámasztották Linus ajánlását. De ha csak az állatok C-vitamin fogyasztását, illetve önellátó termelését nézzük, akkor emberre kiszámolva a szükségletünk 2000-9000 mg is lehet naponta. /Forrás: Vitaminkirály/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 693
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.30. 15:15

(Mindenekelőtt egy nem közismert, de alapvető tényre szeretném felhívni a figyelmet: a vitaminok csak elégséges ásványi anyag jelenlétében képesek felszívódni! Ezért hiába szed valaki bármilyen vitamint, ha nem szed hozzá ásványi anyagot, azt a szervezete nem tudja hasznosítani - Ildikó)

Antioxidáns: jó vagy sok?

Az A- vitamin, a C-vitamin, az E-vitamin és a szelén, valamint a cink is antioxidáns tulajdonságokkal bír. Ide sorolható még a zsírok egy csoportja, az Omega-3 zsírsavak is. Számos antioxidáns megtalálható egy valamirevaló multivitaminban is. Önnek mennyi és milyen antioxidánsra van szüksége? Sokszor hallani, hogy valaki azt mondja, hogy ez "jobb antioxidáns, mint amaz…” Mi is ez az antioxidáns tulajdonság?

A sejteket károsító úgynevezett szabad-gyökök semlegesítése. Egy antioxidáns hatású molekula képes semlegesíteni egy szabad gyököt. Bizonyos helyzetekben (például stressz vagy betegség hatásárra) a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes ezekkel megbirkózni. Ráadásul a szennyezett környezetből is jutnak a szervezetbe szabad gyökök. Ahogy látjuk, az antioxidáns tulajdonság elsősorban mennyiségi és másodsorban minőségi kérdés. Bár kétségtelenül vannak könnyebben oxidálódó anyagok, mint például az E-vitamin, de ez csak azt szabja meg, hogy melyik anyag fog először elbomlani, amikor a szabad-gyök megjelenik.

Antioxidánsból nem jó kell, hanem sok:
Különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban. Ezért a vitaminok és ásványi-anyagok mellett kombinált antioxidáns készítmény szedése is ajánlatos. Például minden városlakónak fontos, hogy sok C-vitamint egyen, mert az olcsó és mellette fogyasszon sok színes gyümölcsöt (meggy, málna, acerola, acai, szeder, fekete-áfonya) mert az pedig jó. A zöld tea és a szőlőlevél is remek, de azokat meg kell enni és nem csupán a forrázatukat inni, ahogy szoktuk. És hetente pár szem dió, mert annak e-vitamin és cink tartalma is kitűnő antioxidáns. Így egyszerre lesz a szervezetében a “jó” és a “sok” antioxidáns. (Forrás: Vitaminkirály)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég