Granola, a reggelmentő
Reggelizni fontos - ezt nem csak a dietetikusok és az anyukák nyomatják, tényleg így van. Millió pozitív élettani hatása van, amit most nem fejtek ki - nem ez a végzettségem, ezt meghagyom az igazi szakértőknek. A reggelivel általában nem is az a baj, hogy az ember imádja, ha korgó gyomorral kell kapaszkodnia reggel a 4-es-6-os villamoson, hanem az, hogy az ébresztő csörgése után hajlamos mérlegelni, átgondolni a nap, következő lépéseit - és azt is, hogy mi elengedhetetlen a reggeli elinduláshoz. A zuhany és az öltözködés sajnos kihagyhatatlan, a reggelit azonban be lehet cserélni még 10-15 perc szunyálásra. Minden tiszteletem azoké, akik be tudják iktatni a reggeli hercehurcába a rendszeres, asztalnál való, nyugodt étkezést - nekem sajnos nem mindig sikerül.
A granola viszont egy szuper köztes megoldás - sokkal finomabb, mint a sima zabpehely, és egy kis joghurttal megturbózva vihetjük magunkkal a lakás egyik pontjából a másikba, anélkül, hogy nagyon szétszórnánk - remekül lehet például hajszárítás vagy vasalás mellett kanalazgatni! Nem mintha ez lenne az ideális felállás, és nyugodjatok meg, kényelmesen az asztalnál ülve is nagyon jól tud esni!
A granola Amerikából származik, a XIX. század közepén szabadalmaztatták, és sokáig népszerű reggeli volt - csak akkoriban áldozott le kicsit a csillaga, mikor a cukros reggelizőpelyhek pár tíz évre befoglalták a piacot. Mára megint a granola győzött - nem véletlenül.
Az édeskés, roppanós magokkal és aszalt gyümölcsökkel turbózott reggeli magkeverék dúsítható még bármilyen tejjel vagy joghurttal
(a tehéntej tele van gyulladáskeltő Omega6 zsírsavval, de bármely magtejjel helyettesíthető, a joghurtból pedig még a tejallergiások is nyugodtan fogyaszthatják az élőflórásat, de csak azt - Ildikó) nagyon tudatos napokon pedig gyümölcs is kerülhet mellé. Amúgy nem csak reggelire menő dolog a házi granola - egy jól záródó üvegben munkába is magunkkal vihetjük, garantáltan az egyik legjobb megoldás a délutáni édességroham ellen.
Az elkészítése nettó 20 percet igényel, a ragasztóanyag lehet méz, juharszirup, agavé, de nekem egyszer döbbenetesen finom lett gránátalma-sziruppal is. A kókuszzsír vagy -olaj szintén nem kötelező: bármilyen semleges ízű olajra le lehet cserélni, egy dologra ügyeljetek: a tepsibe ne tegyetek se fóliát, se sütőpapírt, a granola ugyanis úgy működik, mint a legtöbb keksz: a sütőidő után, szoba hőmérsékleten köt meg. Ha mindezt a tepsin teszi, maximum plusz három percig kell sikálni, de ha fólián vagy papíron, akkor nemcsak olajos magvak, de papír vagy celofán is kerül a gonddal elkészített reggelinkbe. A legfinomabb reggeli vagy napközbeni nasi, ami ráadásul pillanatok alatt elkészül, és sokkal olcsóbb, mint a bolti változat.
hozzávalók/4 adag• 300 g zabpehely
• 150 ml méz
• 100 ml kókuszolaj
• 5 ek kókuszchips
• 3 dkg mazsola
• 3 dkg aszalt gyümölcsök
• 30 g pekán dió
elkészítés
1. A mézet és a kókusz olajat összeolvasztjuk. Méz helyett használhatunk juharszirupot, agavé szirupot vagy akár gránátalma szirupot is - de a mennyiséget tartsuk. Nem kell, hogy összeforrjon, csak melegítsük őket össze.
2. A zabpelyhet mérjük ki egy mélyebb edénybe, és öntsük rá a mézes kókusz olajat. Keverjük össze alaposan, és tegyük egy nagy gáz tepsibe, úgy, hogy egy rétegbe kerüljön bele az összes mag.
3. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percen át. Közben egyszer keverjük át, de tartsuk rajta a fél szemünket, mert könnyen megég.
4. Ha kész, vegyük ki, és hagyjuk állni 10-15 percig, ekkor fog bekeményedni. A legtöbb receptben az van, hogy használjunk alufóliát vagy sütőpapírt, nekem ez mindig katasztrófa lett - a megszilárduló granola ugyanis ragad -, én nem javaslom sem a sütőpapírt, sem az alufóliát.
5. A granolát tegyük tálba, adjunk hozzá a kókuszchipset, a mazsolát és a tetszés szerinti aszalt gyümölcsöket. Itt lehetünk teljesen kreatívak, mehet bele bármilyen olajos mag, chia, lenmag vagy puffasztott amaránt, és tetszés szerinti aszalt vagy liofilizált gyümölcs.
6. A tepsi alján lévő maradékot kaparjuk fel, az is tökéletes, és még mindig jobb tepsit mosogatni, mint a granolát kidobni, mert beleragadt az alufólia is.
7. Jól záródó üvegben 2-3 hétig elvan, de annál úgyis hamarabb fogy el.
• sütési hőfok: 160°C
• sütési mód: alul-felül sütés
• költség: 1000 Ft
• elkészítettem: 10 alkalommal
elkészítési idő:[/b] 15-30 perc (Szerző Dacota Amerika, forrás: nosalty.hu)[imageright][/imageright]