Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.01. 17:54

(Isteni finom és nagyon egészséges! Reggelire tökéletes - Ildikó) Datolyás-banános zabpalacsinta, ahogy Evelin készíti recept

Story: Kedvet kaptam egy kicsit egészségesebb, ám finom palacsinta elkészítéséhez. Aki édesebben szereti, tehet még bele mézet, cukrot vagy ízesítőt kedve szerint. Villámgyors recept
hozzávalók / 3 adag[/b]
 1 nagy db banán
 80 g zabpehely
 1 dl mandulatej (lehet sima tejjel is)
 1 db tojás
 1 késhegynyi sütőpor
 1 db datolya (mag nélkül, aszalt)
 1 ek méz
 1 kávéskanál fahéj
 1 ek napraforgó olaj (sütéshez)
mit hogyan? elkészítés
1. Az összes hozzávalót összeturmixoljuk. Kicsit sűrűbb masszát kell kapjunk.
2. Közepes lángon, pici olajon, tapadásmentes serpenyőben süssük, nagyjából 1,5-2 percig oldalanként. Kis adagokat tegyünk, és ne kezdjünk el túl hamar alápiszkálni spatulával, akkor ugyanis hajlamos "összecsúszkálni".
(Evelin Tekla receptje, forrás: Nosalty.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.25. 14:19

Utánajártunk, hogy mennyi kakaót tartalmaz a csokoládé. Ezt nem fogod elhinni!

A csokoládét jótékony hatása miatt sokan fogyasztják, azonban azt már igen kevesen tudják, hogy a legtöbb csokoládé a valódi kakaó helyett leginkább csak pótló adalékanyagokat tartalmaz. A csokoládé egészségét dicsérő tanulmányok nem a sarki közértben vásárolható legolcsóbb tábláról beszélnek, hanem egy drágább, és minőségibb példányról. Az alábbiakban azt is megtudhatjuk, hogyan készíthetünk otthon egészséges csokoládét.

A legtöbb olcsó bolti termék nem tartalmaz kakaót, vagyis legalábbis minőségi kakaót biztosan nem. A csokoládé csomagolásán feltüntetett összetevők között gyakran kétféle megnevezést láthatunk a “cacao”-t, és a “cacoa”-t. Jó tudni, hogy ez a két dolog nem egy és ugyanaz, annak ellenére, hogy gyakran egymás szinonimájaként használják őket.
A cocoa, magas hőmérsékleten pörkölt kakaó. A cacao-t pedig a kakaóbabok hideg sajtolása által állítják elő. Nem pörkölik, tehát megőrzi az antioxidáns tulajdonságait is. Sok esetben a kakaóvajat növényi olajokkal keverik össze, és ez egyáltalán nem nevezhető jó minőségű csokoládénak. Ilyenkor még kukoricaszirupot, fruktózt, lecitint, és emulgálószert is adnak hozzá. Kutatások alapján kimutatták, hogy a fekete csokoládé az egyik legegészségesebb csokoládé, mivel sokkal magasabb a kakaótartalma, ezért hatékony antioxidáns. (Megjegyzés: ez a minimum 70%-os csokira vonatkozik, amiből naponta 1 kockát érdemes elfogyasztani - bevallom, én néha többet is elnyalok - ;) Ildikó)

A tiszta, feldolgozatlan kakaó 7 pozitív tulajdonsága:
• javítja a memóriát
• csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek, a stroke kialakulásának kockázatát
• javítja a látást
• védi az idegrendszert
• szabályozza a vérnyomást
• javítja az állóképességet
• megakadályozza a rákos betegségek kialakulását
Készítsünk otthon egészséges csokoládét!
Hozzávalók:
• ½ csésze kakaó,
• ½ csésze kókuszolaj,
• 4-6 kanál méz, annak függvényében, hogy milyen édesen szeretjük a csokoládét.
Elkészítés:olvasszuk fel a kókuszzsírt, keverjük össze a hozzávalókat egy tálban. Ha kézzel nem sikerül csomómentesre keverjük, akkor használhatunk mixert is. Töltsük formába a masszát, és tegyük a fagyasztóba 1 órára. Ízlés szerint keverhetünk bele még bármilyen magot, szárított gyümölcsöt. (Forrás: Tw!ce)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.25. 11:16

Kukoricakenyér receptek 1- Gluténmentes kenyér kukoricából

Régóta töröm a fejem, hogy hogyan lehetne normális gluténmentes kenyeret készíteni. Fontosnak tartottam, ugyanis egyre több ember küzd gluténérzékenységgel a környezetünkben. Láttam, hogy létezik mindenféle gluténmentes liszt, de nem volt sok bizodalmam hozzá, ugyanis nem kötötték az orromra a csomagoláson, hogy mitől lett hirtelen az a bizonyos liszt gluténmentes. Bevallom valami kémiai eljárást sejtettem az egyre divatosabbá váló gluténmentes szó mögött, aminek az ellenkezőjéről nem győztek meg. Így maradtam a gabonákból készült liszteknél, amiről legalább tudom, hogy mi van benne.

Van egy barátunk, aki gluténmentesen étkezik, és próbál minket mindig tájékoztatni legjobb tudása szerint. Legutóbbi levelében azt írta, hogy a búzacsíra, köles, hajdina, kukorica, rizs, amaránt és quinoa számít gluténmentes gabonának. Ezek között kellett tehát válogatni a kukoricakenyérhez. A legtöbb kukoricakenyér-receptben búzaliszttel keverik a kukoricát, ami a gluténmentes változatban semmiképpen nem működik, így elkezdtünk kísérletezni. Először csak kukoricalisztet használtunk, a második próbálkozásnál pedig rizslisztet kevertünk hozzá. Mindkét esetben nagyon finom az eredmény, de enyhén morzsálódik és viszonylag hamar (két nap alatt) kiszárad. Minket ez nem zavart, és barátaink is jóízűen falatoztak belőle, mégis érdemes kisebb adagot készíteni, és hamar elfogyasztani. Annyira hamar elkészül, hogy akár az esti mosogatás után is meg lehet csinálni: kb. 5 perc alatt össze lehet keverni, és utána a sütő már teszi a dolgát...

Érdemes télen beiktatni a kukoricát az étrendünkbe, ugyanis erősíti a vesét, ami a téli hidegben fokozott törődést igényel. A fogak és a fogíny egészségének megőrzésébenis szerepet kaphat - veseerősítő hatása miatt -, ha beépítjük a kukoricát az étrendünkbe. Ezen felül jótékonyan hat az emésztésre, és táplálja a szívet. A szív táplálása télen amúgy is különösen fontos, hiszen ilyenkor sokkal inkább hajlamosak vagyunk átadni magunkat a borús gondolatoknak. Az asztalunkra kerülő ételek ráadásul nem csak belsőleg, hanem látványukkal is képesek vidámságot hozni. A kukoricakenyér gyönyörű sárga, ami már önmagában szívderítő látvány...

Hozzávalók (1 db 1/2 kg-os kenyérhez)
30 dkg kukoricaliszt (vagy 20 dkg kukoricaliszt és 10 dkg rizsliszt összekeverve)
1/2 tk szódabikarbóna vagy sütőpor
1 tk barna nádcukor vagy méz
2 ek olvasztott vaj
1/2 tk só
2,5 dl tej vagy író
2 db tojás
Begyújtjuk a sütőt, és 190 fokra állítjuk (gáz: 5-ös fokozat), hogy felmelegedjen, amíg összekeverjük a kukoricamasszát. Összekeverjük a száraz hozzávalókat egy tálban. A lisztkeverékhez öntjük a tejet és a vajat, összekeverjük (a tej SM esetében helyettesíthető rizstejjel, a vaj kókuszvajjal/zsírral - Ildikó) . Egy tálkába felütjük a tojásokat, villával felverjük egy kicsit, majd a lisztes masszához öntjük. Homogén masszát kapunk, ami egy kevéssé híg - nem gyúrható, hanem inkább kavar tészta állagú. Egy 20 cm átmérőjű vaslábast vagy tortaformát, esetleg szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral, ebbe öntjük a kukoricamasszát. Meleg sütőben kb. 30 percig sütjük. Mielőtt kivennénk, ellenőrizzük, hogy megsült-e: ha kemény a teteje és a beleszúrt fogpiszkáló száraz marad, akkor nyugodtan kivehetjük!(Forrás: Kíváncsi szakács) Az eredeti fotót a nagysága miatt nem lehetett mellékelni - Ildikó *****************************************************************************************************************************************************
2. recept Az én nevem, az én nevem Kukorica János - Nem csak lisztérzékenyeknek ajánlom a kukoricalisztből készült kukoricakenyeret. Gyönyörű belül vidám, nap sárga kenyeret kapunk, aminek állaga grízesebb és egy kicsit morzsálósabb, de ízre nagyon finom. Érdemes kipróbálni.

Hozzávalók: 1/2 kg kukoricaliszt, 1 csomag porélesztő (7-10g), 1 evőkanál só, 3,5 dl langyos víz
Szükséges eszközök: közepes méretű keverőtál, jénai edény fedővel, kb. 20 cm átmerőjű, konyharuha

Elkészítés: A kukoricalisztet összekeverjük a keverőtálban a porélesztővel és a sóval. Hozzáadunk 3,5 dl langyos vizet és alaposan összedolgozzuk, (dagasztani nem kell). Az eredménye az alap kenyérhez képest kicsit grízesebb tapintású tészta lesz. Ezt a keverőtálban hagyva, egy konyharuhával letakarva kelni hagyunk. Meleg helyen két órától, de nem árt meg ha egy éjszakán át kel. A megkelt tésztát kacsa vagy libazsírral kikent, majd kilisztezett jénaiba tesszük, és fedő alatt 220-240°C-on, 40 percen keresztül sütjük. 35 percig fedővel, az utolsó 5 percben fedő nélkül sütjük ropogósra.
Tárolás: Konyharuhába bugyolálva 2-3 napig friss marad. (Forrás: kenyerotthon.blog.hu)
******************************************************************************************************************************

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.25. 11:03

(SM betegeknek különösen ajánlott étel! A palmitinsav igazoltan megnöveli az élettartamot. Mivel fejleszti az izomzatot is, az SM betegeknek, különösen a súlyos állapotúaknak, akiknek már elsorvadt az izomzata, különösen ajánlott - Ildikó)

A szegények eledele védi a májat, meghosszabbítja az életkort és fejleszti az izomzatot is!

A szegények eledelének is hívják. Védi a májat, meghosszabbítja az életkort és fejleszti az izomzatot is! A puliszka régi román étel (megjegyzés: nézzük el a cikk írójának, hogy nem tudja: minden nép ételei között megtalálható - Ildikó), de a világ minden részén kezdik felfedezni ezt az egészséges finomságot. Egyes szakemberek szerint a kukoricalisztből, darából készült fogások segítik a gyomorműködést, és fiatalító hatásuk is van. A málé vagy más néven puliszka már Amerika felfedezése óta közkedvelt étel. Legutóbbi felmérések szerint, jóval meghosszabbodik azon személyek életkora, akik rendszeresen fogyasztanak puliszkát.

A puliszka alapanyagául szolgáló kukorica aracin- és palmitinsavat tartalmaz, ezek igen hasznosak az egészséges gyomorműködés szempontjából. A bélrendszerben könnyen felszívódnak, innen pedig átjutva a véráramba, megszabadítanak a toxikus anyagoktól. A puliszkában levő savak 57-féle méreganyagot képesek semlegesíteni.A puliszka erős méregtelenítő hatású, segíti a májat, és csökkenti a májbetegségek kialakulásának kockázatát. Fogyasszunk kenyér helyett puliszkát, hiszen gyomornyugtató, és savcsökkentő hatása is van.

[b]KUTATÁSOK SZERINT KIDERÜLT, HOGY A PULISZKA NAPI FOGYASZTÁSA AKÁR 60%-AL IS CSÖKKENTHETI A PAJZSMIRIGY RENDELLENESSÉGEK OKOZTA IDEGI ZAVAROKAT. SZABÁLYOZZA A VÉRCUKOR-, ÉS KOLESZTERINSZINTET, EZÉRT FOGYASZTÁSA A CUKORBETEGEKNEK IS KIFEJEZETTEN AJÁNLOTT. A PULISZKA CSÖKKENTI AZ ÉRELMESZESEDÉS ÉS A SZÍVROHAM KIALAKULÁSÁNAK KOCKÁZATÁT IS

FEJLESZTI AZ IZOMZATOT: Egy kolumbiai kutatás szerint a kukoricában található savaknak fontos szerepük van a izomrostok megerősödésében is. Az equadori gyerekek a világ legjobb sportteljesítményeivel büszkélkedhetnek, étrendjükben pedig rendszeresen szerepel a puliszka. A kukoricalisztből készült ételek csökkentik a menstruációs problémákat, de vesekő, és májgyulladás esetén is ajánlott. Kutatások alapján megállapították, hogy a puliszka 9%-al növeli a 65 év feletti nők petefészek aktivitását. /Forrás: szupertanacsok.blog.hu/

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.24. 18:47

A híres török vörös lencseleves!

A török konyha egyik favoritja, nélküle nincs se ebéd, se vacsora! Ma sokak kedvencét, a török konyha klasszikusát, a kırmızı mercimek çorbası, vagyis az isteni finom török vörös lencseleves receptjét osztjuk meg veletek. Akár jártatok már Törökországban, akár nem, a vörös lencselevessel, vagy legalábbis a hírével biztosan találkoztatok. Ez tényleg egy klasszikus török étel, még senkivel nem találkoztunk, akinek ne ízlett volna. Isztambulban általában 3-4 líráért árulják, de itthoni török éttermekben is meg lehet kóstolni.

A törököknél szokás, hogy minden főétkezéskor, ami náluk a vacsora, „isznak” levest is. Mert, hogy ők a levest isszák, nem eszik. Persze erre csak az ivás kifejezést használják, egyébként ugyan úgy kanalazzák, mint mi. Ez egy számtalanszor lepróbált recept, természetesen Faruktól tanultuk. Érdemes elkészíteni, nem csak azért, mert 25 perc alatt elkészül, és mert nagyon finom, hanem a vörös lencse jótékony hatásai miatt is. Egy apró érdekesség! Tudtad, hogy a vörös lencseleves nem a vörös lencsétől piros? Nem ám, piros színét a paradicsom püré adja. Paradicsom nélkül főzve zöldes-sárgás színe van, mint ha zöld lencséből főztük volna. A vörös lencse kiváló növényi fehérjeforrás, emellett könnyen emészthető, magas a folsav tartalma, tele van aminosavakkal, valamint A és B1 vitaminnal. Íme, a hagyományos török recept:

Hozzávalók:
2 kávéscsészényi vörös lencse
1 fej vörös hagyma
1 db sárgarépa
2 evőkanál sűrű, natúr paradicsompüré
2 teáskanál szárított fodormenta
1 csipet darált fekete bors
1 csipet csípős darált pirospaprika
kevés citromlé
olíva olaj

Elkészítés: A vörös lencsét áztasd be 10 percre forró vízbe. Az apróra vágott hagymát olíva olajon pirítsd meg, közben reszeld le a sárgarépát és ezt is öntsd a hagymára. Együtt párold őket 5-10 percig. A sűrített paradicsomot kevés vízzel keverd el, majd szűrd le a lencsét és öntsd az edénybe a paradicsomlével együtt. Sózd, borsozd és tedd rá a piros paprikát is. Öntsd föl 1-1,5 liter forró vízzel (a víz mennyisége attól függ, mennyire szeretnél sűrű levest) majd főzd 15 percig. Ha megfőtt, hagyd kicsit kihűlni, majd bot mixerrel turmixold össze. Tálaláskor szórd meg szárított fodormentával és egy kevés citromlevet is csavarj bele. Ha elkészíted, azt fogod tapasztalni, hogy konyhai repertoárod egy könnyen és gyorsan elkészíthető, nagyon egészséges török finomsággal bővült. Herkese afiyet olsun! Jó étvágyat mindenkinek! (Forrás: torokizek.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.10. 17:09

A fél világ rizst eszik, mégse tudják sokan, hogy kell jól megfőzni

A belfasti egyetem egy kutatásában azt vizsgálták, mi a rizs megfőzésének legbiztonságosabb módja. A szempontok nem a forró víz vagy a nyílt láng használatának veszélyei alapján alakultak, hanem azt figyelték, melyik módszer segít a legtöbbet abban, hogy kimossuk a rizsből a különféle szennyeződéseket és nemkívánatos kemikáliákat. A rizs ugyanis szennyezésből származó mérgeket, de a földben alapból, természetes forrásból megtalálható szennyeződéseket is eltárolhatja. Szerencsére néhány egyszerű módszer segíthet abban, hogy ezek nagy részét még a főzés és a fogyasztás előtt eltávolítsuk.

A kísérletben három módszert próbáltak ki.
1. Az egyikben két rész vízhez adtak egy rész rizst, és a víz elforrt főzés közben.
2. A másodiknál öt rész víz járt a egy rész rizshez, a főzés után megmaradt felesleges vizet egyszerűen leöntötték.
3. A harmadik módszernél a főzés előtt egy napig áztatták a rizst.
A második esetben a kész étel arzéntartalma nagyjából megfeleződött az elsőhöz képest, a harmadik módszernél 80 százalékkal csökkent a toxikus anyagok mennyisége. A kutatók szerint a legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha a harmadik és a második módszert egyaránt alkalmazzuk. A végeredmény szerint a rizsfőzés helyes folyamata a következő:
• Mérjük ki a rizst.
• Áztassuk egy éjjelen át.
• Öblítsük át annyiszor a rizst tiszta vízzel, míg a leöntött víz maga is tiszta lesz.
• Minél jobban csöpögtessük, szárítsuk meg az átmosott rizst.
• Tegyük egy lábosba a rizst, lehetőleg egy adag rizshez öt adag főzővizet (és némi sót) adva. Keverjünk rajta egyet.
• Ha a víz felforrt, tegyük takarékra a gázt, és fedjük le a lábost.
• Takarékon, lefedve főzzük a rizst 10-15 percig anélkül, hogy a fedőt levennénk.
• A kész rizst egy villával keverjük át. (Kolbert András, forrás: Index.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.07. 18:27

(Finom, laktató és egészséges leves, klasszikus recept. Bárány helyett sertéssel, zeller és padlizsán nélkül is ugyanolyan ízletes - Ildikó

Harira, marokkói csicseriborsó leves

A harira Marokkóból származik, főként Ramadánkor fogyasztják, mikor lemegy a nap és megszakad a napi böjt. Hagyományosan bárányból, vagy kecskéből készül, de mivel ezeket az alapanyagokat nehezebb beszerezni egy átlagos hentesnél, ezért én borjúból készítettem. Rendkívül tápláló, ízletes leves, bátram ajánlom mindenkinek, aki szeret a konyhában sertepertélni és nem fél a keleti fűszerektől.
Hozzávalók
10 dkg csicseriborsó
10 dkg lencse / vörös lencse
10 dkg gyöngybab (opcionális)
5 dkg gersli (opcionális)
30 dkg borjú pörkölt alap/lábszár
2 ek vaj
1 vöröshagyma
1 paradicsom
fél konzerv hámozott paradicsom
2 szál angol zeller
egy kisebb padlizsán
fél citrom
friss petrezselyem, koriander, gyömbér
kurkuma, fahéj, sáfrány, paprika
só, bors

A hüvelyeseket áztassuk be egy éjszakára főzés előtt. Ha vörös lencsével dolgozunk, akkor azt nem kell, mert anélkül is nagyon gyorsan megfő. Agyagedényben, vagy valamilyen jól záródó edényben olvasszuk meg a vajat és pároljuk rajta üvegesre a hagymát. Dobjuk rá a felkockázott borjút és fedő alatt, időnként kevergetve pároljuk addig, amíg a hús nagyjából annyi levet ereszt, míg majdnem ellepi. Aprítsuk fel a petrezselymet és a koriandert, majd dobjuk rá a húsra. Ekkor fűszerezzük a kurkumával, őrölt fahéjjal, sáfránnyal, paprikával és a gyömbérrel. Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk át a húst, 5 percig pároljuk így, utána adjuk hozzá a felkockázott paradicsomot, a konzerv paradicsomot, a feldarabolt szárzellert és padlizsánt. Forgassuk össze, fedjük le és kb. egy óra alatt főzzük készre. Időnként kavarjunk rajta egyet, ha elfő a leve, akkor vízzel pótoljuk. Mikor a csicseriborsó megpuhult, akkor csavarjunk rá egy fél citromot. És rotyogtassuk még kb. 5 percig. /Forrás: panelgastro.hu/

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.05. 11:00

Granola, a reggelmentő

Reggelizni fontos - ezt nem csak a dietetikusok és az anyukák nyomatják, tényleg így van. Millió pozitív élettani hatása van, amit most nem fejtek ki - nem ez a végzettségem, ezt meghagyom az igazi szakértőknek. A reggelivel általában nem is az a baj, hogy az ember imádja, ha korgó gyomorral kell kapaszkodnia reggel a 4-es-6-os villamoson, hanem az, hogy az ébresztő csörgése után hajlamos mérlegelni, átgondolni a nap, következő lépéseit - és azt is, hogy mi elengedhetetlen a reggeli elinduláshoz. A zuhany és az öltözködés sajnos kihagyhatatlan, a reggelit azonban be lehet cserélni még 10-15 perc szunyálásra. Minden tiszteletem azoké, akik be tudják iktatni a reggeli hercehurcába a rendszeres, asztalnál való, nyugodt étkezést - nekem sajnos nem mindig sikerül.

A granola viszont egy szuper köztes megoldás - sokkal finomabb, mint a sima zabpehely, és egy kis joghurttal megturbózva vihetjük magunkkal a lakás egyik pontjából a másikba, anélkül, hogy nagyon szétszórnánk - remekül lehet például hajszárítás vagy vasalás mellett kanalazgatni! Nem mintha ez lenne az ideális felállás, és nyugodjatok meg, kényelmesen az asztalnál ülve is nagyon jól tud esni!
A granola Amerikából származik, a XIX. század közepén szabadalmaztatták, és sokáig népszerű reggeli volt - csak akkoriban áldozott le kicsit a csillaga, mikor a cukros reggelizőpelyhek pár tíz évre befoglalták a piacot. Mára megint a granola győzött - nem véletlenül.

Az édeskés, roppanós magokkal és aszalt gyümölcsökkel turbózott reggeli magkeverék dúsítható még bármilyen tejjel vagy joghurttal (a tehéntej tele van gyulladáskeltő Omega6 zsírsavval, de bármely magtejjel helyettesíthető, a joghurtból pedig még a tejallergiások is nyugodtan fogyaszthatják az élőflórásat, de csak azt - Ildikó) nagyon tudatos napokon pedig gyümölcs is kerülhet mellé. Amúgy nem csak reggelire menő dolog a házi granola - egy jól záródó üvegben munkába is magunkkal vihetjük, garantáltan az egyik legjobb megoldás a délutáni édességroham ellen.

Az elkészítése nettó 20 percet igényel, a ragasztóanyag lehet méz, juharszirup, agavé, de nekem egyszer döbbenetesen finom lett gránátalma-sziruppal is. A kókuszzsír vagy -olaj szintén nem kötelező: bármilyen semleges ízű olajra le lehet cserélni, egy dologra ügyeljetek: a tepsibe ne tegyetek se fóliát, se sütőpapírt, a granola ugyanis úgy működik, mint a legtöbb keksz: a sütőidő után, szoba hőmérsékleten köt meg. Ha mindezt a tepsin teszi, maximum plusz három percig kell sikálni, de ha fólián vagy papíron, akkor nemcsak olajos magvak, de papír vagy celofán is kerül a gonddal elkészített reggelinkbe. A legfinomabb reggeli vagy napközbeni nasi, ami ráadásul pillanatok alatt elkészül, és sokkal olcsóbb, mint a bolti változat.

hozzávalók/4 adag
• 300 g zabpehely
• 150 ml méz
• 100 ml kókuszolaj
• 5 ek kókuszchips
• 3 dkg mazsola
• 3 dkg aszalt gyümölcsök
• 30 g pekán dió

elkészítés
1. A mézet és a kókusz olajat összeolvasztjuk. Méz helyett használhatunk juharszirupot, agavé szirupot vagy akár gránátalma szirupot is - de a mennyiséget tartsuk. Nem kell, hogy összeforrjon, csak melegítsük őket össze.
2. A zabpelyhet mérjük ki egy mélyebb edénybe, és öntsük rá a mézes kókusz olajat. Keverjük össze alaposan, és tegyük egy nagy gáz tepsibe, úgy, hogy egy rétegbe kerüljön bele az összes mag.
3. Tegyük 160 fokra előmelegített sütőbe, és süssük 15-20 percen át. Közben egyszer keverjük át, de tartsuk rajta a fél szemünket, mert könnyen megég.
4. Ha kész, vegyük ki, és hagyjuk állni 10-15 percig, ekkor fog bekeményedni. A legtöbb receptben az van, hogy használjunk alufóliát vagy sütőpapírt, nekem ez mindig katasztrófa lett - a megszilárduló granola ugyanis ragad -, én nem javaslom sem a sütőpapírt, sem az alufóliát.
5. A granolát tegyük tálba, adjunk hozzá a kókuszchipset, a mazsolát és a tetszés szerinti aszalt gyümölcsöket. Itt lehetünk teljesen kreatívak, mehet bele bármilyen olajos mag, chia, lenmag vagy puffasztott amaránt, és tetszés szerinti aszalt vagy liofilizált gyümölcs.
6. A tepsi alján lévő maradékot kaparjuk fel, az is tökéletes, és még mindig jobb tepsit mosogatni, mint a granolát kidobni, mert beleragadt az alufólia is.
7. Jól záródó üvegben 2-3 hétig elvan, de annál úgyis hamarabb fogy el.
• sütési hőfok: 160°C
• sütési mód: alul-felül sütés
• költség: 1000 Ft
• elkészítettem: 10 alkalommal
elkészítési idő:[/b] 15-30 perc (Szerző Dacota Amerika, forrás: nosalty.hu)[imageright][/imageright]

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.25. 18:52

Goji bogyós amaránt szelet (glutén mentes, vegán)

A „szuper élelmiszerként" számon tartott goji bogyó Ázsiából, főkét Kínából származó aszalt gyümölcs. Előszeretettel fogyasztják gyógyhatása miatt, kiemelkedően magas a C-vitamin tartalma, de emellett 18-féle aminosavat és 21 féle ásványi anyagot is tartalmaz. Valamint több béta karotin van benne, mint a sárgarépában és bőségesen tartalmaz Omega-3 és Omega-6 zsírsavak is. Bátran fogyasszátok önmagába, süteményekbe, turmixokba vagy akár zabkásába, chia pudingba. Puffasztott amaránttal kombináltam, aminek kiemelkedő a vas, kalcium, magnézium és a cink tartalma. Én nagyon szeretem reggelire enni bármilyen gyümölccsel összekeverve (mostanában épp gránátalmával), de turmixba téve is nagyon jó. Először próbáltam ki édességként, így is isteni finom. A hozzávalók beszerezhetőek bármilyen nagyobb bit boltban (Bijo, Mediline, Herbaház). Mérőpoharam 2,5 dl-es.
]Hozzávalók:
• 1 bögre puffasztott amaránt
• 1 bögre mandula megpörkölve
• 3 ek. kókuszreszelék
• 3 ek. finomítatlan, szűz kókuszolaj
• 3 ek. goji bogyó plusz még a tetejére díszítésnek
• 1 ek. tahini (szezámkrém) vagy mandula-, mogyorókrém
• 1 ek. méz
• 100 g magas kakaótartalmú fekete csoki
• 3 ek kókuszkrém (cocomas)
Elkészítése:
• A tahinit, mézet, kókusz olajat vízgőz felet megolvasszuk, a mandulát serpenyőben megpörköljük és durvára vágjuk.
• Az a puffasztott amarántot összekeverjük a kókuszreszelékkel, pörkölt mandulával, goji bogyóval és hozzáöntjük a tahinis mézes kókusz olajat és jól összedolgozzuk. Ha megnyomkodjuk a spatulával, össze kell ragadnia, ha nem ragadna, adjuk még hozzá olvasztott kókusz olajat.
• Ezt az egész „masszát" egy folpackal kibélelt kenyérforma aljába nyomkodjuk, majd betesszük a mély hűtőbe, míg készítjük a csoki bevonatot.
• A csokit megolvasszuk vízgőz felett a cocomassal és rákenjük óvatosan az amarántos keverékünkre, a tetejét goji bogyóval díszítjük, óvatosan belenyomkodjuk.
• Majd berakjuk a hűtőbe dermedni egy éjszakára, fontos hogy hűtőben is tároljuk, mert ha a kókuszolaj megolvad, széteshet az egész.
• Pörkölt szezámmagot is adhatunk még hozzá vagy bármilyet magot ízlés szerint. (Olvastam: organichicksblog.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.22. 14:56

(Igaz, hogy a receptben vannak olyan összetevők – vaj, tejszín -, amik állandóan és nagy mennyiségben kerülendők annak az SM betegnek, aki nagyon sokáig jó állapotban kíván maradni, de ennyi néhány alkalommal nyugodtan elfogyasztható - Ildikó)

Céklás csokoládétorta - Egy olyan csoki-torta, ami egészséges, és még az ízén sem lehet érezni semmi mellék cékla ízt!

[
Hozzávalók: 2 közepes cékla, meghámozva, 1/2 evőkanál. zöldség olaj, 170g sótlan lágy vaj + kivajazni a formát, 255 liszt + a tortaforma kiszórásához, 50g holland kakaópor, 1 tk. szódabikarbóna, 1 tk. só, 170g xilit, 2 nagy tojás, szoba hőmérsékleten, 1 tk. vanília kivonat
Hozzávalók a krémhez: 140 g sótlan vaj, 150g xilit, 100g kakaópor, 1 dl tejszín, 1 tk. tiszta vanília kivonat, 1/2 tk. só

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Forgassuk olívaolajba a céklát, majd bugyoláljuk fóliába és pároljuk a sütőben 1 órát. Hagyjuk teljesen kihűlni. Csökkentsük a hőfokot 170 fokra. Kettő 20 centi átmérőjű tortaformát vajazzunk ki, majd szórjunk bele lisztet, és forgassuk körbe, hogy mindenhol beletapadjon a liszt a vajba. Meghámozzuk és finomra reszeljük a céklát. Szitáljuk a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát és a sót egy közepes tálba.

Egy konyhai robotgép segítségével verjük fel a vajat a cukorra közepes sebességen körülbelül 3 percig. Egyesével adjuk hozzá a tojásokat. Keverjük bele a reszelt céklát valamint a vanília kivonatot. Kapcsoljuk lejjebb a gép sebességét és fokozatosan szitáljuk bele a liszt felét. Öntsünk hozzá egy teli kávéscsésze forró vizet, majd adjuk hozzá a maradék lisztet és gyors fokozaton keverjük 2 percig. Osszuk el a tésztát egyenletesen a két tortaforma között, és egyengessük el a tetejét. Süssük a tortát körülbelül 25 percig, vagy amíg a fogpiszkáló próba során a fogpiszkáló szárazon jön ki. Olvasszuk fel a vajat egy kis lábasban, majd adjuk hozzá a kakaóport és a xilitet. Keverjük össze egyenletesre. Adjuk hozzá a tejszínt, a vanília kivonatot és a sót. Folyamatosan, amíg el nem kezd bugyogni. Öntsük át a krémet egy kis tálba és tegyük a hűtőbe 1 órára, negyedóránként keverjünk rajta egyet. Az egyik tortalapot helyezzük rá a tányérra, majd kenjünk meg krémmel jó alaposan. Tegyük rá a másik tortalapot is, majd kenjünk be a tetejét krémmel, és az oldalát is. Jó étvágyat! /Forrás: Bioheal.hu/

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”