Vizelettartási problémák SM-ben

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
facsiga

Vizelettartási problémák SM-ben

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.17. 22:07

Kedvenc német könyvem (grazi SM központ orvosa írta) után a lényeg "szabadon":

A húgyhólyag falán található izmok fokozott aktivitása gyorsan sürgető (imperativ) vizelései ingert vált ki. Akkor is, ha a hólyag még nem telt meg ezért a hólyagot nem lehet teljesen kiüríteni a záróizmok gátló funkciója miatt. Ezért fordul elő betegeknél a nehéz vizeletindítás, és a húgyhólyag nem ürülhet ki teljesen (hólyagzáró izom koordinációs zavara miatt). Ennek a maradékvizelet képződésének eredményeként pang a vizelet a hólyagban és könnyű tenyészeti hely a baktériumoknak, húgyúti fertőzések kialakulásának melegágya. Ugye milyen messze kerültem az SM-től?

(Az évek alatt úgy hallottam, hogy emiatt ez is lehet nem ritkán SM-esek elhalálozási oka: ebben a megfogalmazásban mondta nekem orvos ezt adom tovább. Kutatási jelentések olvasása is megerősítette ezt bennem.) Egyes betegeknél a húgyhólyag izmok túlfeszítetté majd váratlanul petyhüdtté válnak. A vizeltetési inger ezáltal elmarad. Ekkor alakul ki a túlfolyási inkontinencia. A felső húgyutakból ilyenkor a ki nem pisilt vizelet könnyen visszajuthat lentebb lévő baktériumokkal kiegészítve a húgyutakat és a húgyhólyagot teljesen elérve. Ilyenkor az orvossal egyeztetni kell, hogy mi a teendő lévén gyakori halálok SM-ben (milyen meglepő és mégis az).

Saját tapasztalat: Nekem szó nélkül írtak antibiotikum javaslatot a kezelésre a vizeletminta megvizsgálása után. A vizelettartást pedig segítheti a hólyagizmokat erősítő olajat például tökmagolajat tartalmazó ilyen célú táplálékkiegészítő (gyógyszerészt kérdezd). Az antibiotikumot írtam, hogy az orvossal kell egyeztetni (jobb, ha az orvos jön rá, hogy szükség van ilyenre - nem én és nem a beteg). Valamire komolyabb húgyúti fertőzés gyógyítására szükség lehet. Mivel ezen a fórumon nem ezekre akarok tippeket adni (gyógyszermárkákra), az orvos biztosan tud szakszerűen javasolni olyat, ami lejut "oda" a húgyutakra rekedt pangó bacikra is.

Szükséghelyzet esetén (ha az orvos az állami "korbácsrendelet miatt inkább vonakodik az antibiotikumtól), akkor a természet ajándékai közül választhatunk vagy magunk gyűjtögetve vagy egy fűszerboltban oregánót . Rendkívül erős antibiotikus hatása van. Kicsit fokhagyma íze van ami szintén antibiotikus hatású, csak az oregánót mégis erősebbnek tartják. Érdemes néha ezzel fűszerezni az ételeket és a maradékot a gyógyszerész javaslata alapján felhasználhatod. És ennek az interneten is komoly irodalma van. Én eleve kiporciózva tabletta formában veszem be ha úgy érzem szükséges, és a végső döntést orvos tegye meg: Te saját életedről van szó. A húgyúti fertőzésre nagyon kell figyelni az előbb leírt okok miatt minden SM-esnek. Ha nem tudod megenni az oregánót, csinálj salátát és ízesítsd oregánóval is. Azzal biztos lemegy és finom is. (Megjegyzem, hogy az oregano tisztességes magyar neve szurokfű, csak a hipermarketben nem ezt írják a fűszer csomagolására) Olaj formájában is kapható, nekem mind tablettám vagy fűszerem, mind oregano olajam is van. Az is belefér az előbb említett saláta öntetére.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”