DOBD EL AZ ALTATÓT!

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: DOBD EL AZ ALTATÓT!

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.03.03. 20:38

KATONAI TECHNIKA: ÍGY ALUDJ EL 10 MÁSODPERC ALATT!

Az emberek 30 százaléka szenved álmatlanságban. Ha te is közéjük tartozol, akkor biztosan megtapasztaltad már a hosszú, értelmetlen forgolódással töltött órákat az ágyban, miközben egyre fáradtabb leszel, ám mégsem tudsz elaludni. Az alvászavar rengeteg kellemetlenséget tud okozni a mindennapjainkban, pláne, ha egyszerűen nem múlik el semmitől, még a bárányok számolgatásától sem. Ha megfogadtuk az alaptanácsokat, miszerint mozogjunk rendszeresen, ne aludjuk túl magunkat, ne együnk-igyunk közvetlenül lefekvés előtt, de még ezt követően sem sikerül álomba zuhannunk, arra is van megoldás. Mutatjuk is, hogy mit tehetsz ellene. A hadsereg módszere: Másodpercek alatt elalszol, ha ezt teszed

Két különböző technika segítségével is elérheted, hogy csupán 60 másodperc alatt elszenderedj. Az egyik a 4-7-8-as módszer, ami tulajdonképpen egy légzési gyakorlat. Így csináld: első lépésként ajkaidat nyisd szét, majd hosszasan fújd ki a szádon a levegőt. Ezután zárd össze az ajkaidat és szívd be a levegőt az orrodon keresztül. Miközben ezt csinálod, számolj el négyig. Tartsd bent 7 másodpercig, közben lazíts, relaxálj. Végül ereszd ki, a kifújás pedig 8 másodpercig tartson.

Egy ehhez hasonló gyakorlat az izom lazításán alapszik. Mélyizom relaxációnak is hívják ezt a módszert, a hatása ugyanaz, mint az előző technikáknak: gyorsan elalszol tőle. A lényege, hogy ismétlődően feszíted és elengeded az izmokat, ezzel pedig lenyugtatod az elmédet. Kövesd az utasításokat a gyors elalvás érdekében. Feszítsd meg az izmaidat 5 másodpercig, aztán lazítsd el és relaxálj 10 másodpercig. Majd feszítsd meg a homlokot és lazíts. Ezután a szemeidet, majd az arcodat. Következzen a szád, az állad, végül a nyakad. Minden testtájat 5 másodpercig feszíts, azután lazíts el.

A 10 MÁSODPERCES KATONAI MÓDSZER

Elsőre hihetetlennek tűnhet, hogy valaki képes legyen csupán tíz másodpercen belül elaludni. Ám ezzel a katonai technikával tényleg lehetséges. Nem kell mást tenned, mint követni a következő utasításokat: csukd be a szemed, lazítsd el az arcod és vegyél mély levegőket. Lazítsd el egyik karod és vállad, majd engedd le a tested mellé, ezután pedig ugyanezt végezd el a másik oldalon is. Kezd a domináns oldaladdal, tehát ha jobb kezes vagy akkor a jobb karoddal és válladdal. Fokozatosan lazítsd el a mellkasod, majd a lábaid, a térded és a lábfejedet. Ezt a műveletsort szintén a domináns oldaladdal kezdd. Ürítsd ki az elméd, relaxálj 10 másodpercig. Ha nem működik, akkor próbálj nem gondolni semmire, lazíts további 10 másodpercig. Ezt követően már szuszognod kellene a takaró alatt. Ha azonban ez sem jön be, mutatunk két másik módszert a kívánt hatás elérése érdekében. [Írta: Baróthy Bori, forrás: femcafe.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: DOBD EL AZ ALTATÓT!

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.14. 10:02

Ezzel a relaxációs gyakorlattal mindössze 60 másodperc alatt könnyedén álomba tudsz zuhanni!

Nincs kétség afelől, hogy a mai felnőtt lakosság nagy része, azaz 41%-a teljesen kialvatlan, ami azt jelenti, hogy nem tudják az ajánlott 7-8 órás alvási időt teljesíteni. Mint tudjuk az alvás számos téren befolyásolni tudja az életünket, kihat a teljesítőképességünkre, a hangulatunkra, a döntéshozói képességünkre, még a testsúlyunkra is. Az alváshiány jelentős fizikai problémákat is okozhat. Egy tavalyi tanulmány szerint, ha kevesebb, mint 6 órát alszunk éjszakánként, 700 génünkben keletkezhet változás. A fizikai és lelki problémák mellet az egészséget is képes tönkretenni a kialvatlanság, ugyanis az immunrendszert is gyengíti és stresszesebbek leszünk.

Az alváshiány egyik kulcsfontosságú összetevője az az, hogy mennyire hatékonyan tudunk álomba zuhanni. Mivel egy zsúfolt és dolgos nap után még lefekvéskor is cikáznak az információk az agyunkban, meg kell tanulnunk kikapcsolni. Erre az egyik legjobb módszer egy légzéstechnika alkalmazása.

Dr. Andrew Weil a „4-7-8” névre hallgató légzéstechnika alkalmazását ajánlja:
1. Bizonyosodj meg arról, hogy olyan testtartásban fekszel, amely nem nehezíti meg, hogy mélyen lélegezz.
2. A nyelved hegyét helyezd a szájpadlásokra a fogak mögött. Próbáld ott tartani a légzés teljes folyamata alatt, még a kilégzésnél is.
3. Fújd ki teljesen a levegőt.
4. Lélegezz be mialatt elszámolsz 4-ig.
5. Tartsd ment a lélegzetedet mialatt elszámolsz 7-ig.
6. Fújd ki a levegőt az alatt, míg elszámolsz 8-ig.
7. Ismételd meg a műveletet háromszor.

Talán elsőre nem tűnik túl komoly dolognak, de hidd el, hogy működik. Pár pillanat alatt könnyen álomba merülhetsz, így nem kell kínlódj az elalvással, és több időd lesz aludni. Fókuszálj a légzésedre, és zárd ki a külvilágot. Így sikerül ellazítani úgy a tested, mint az elméd.
Hogy még inkább megkönnyítsd az elalvást, jöjjön néhány tipp:
 Teremts egy olyan környezetet, ami kifejezetten alváshoz való: ne legyen a közeledben se TV, se telefon, semmilyen készülék se.
 Tekerd lejjebb a termosztátot: alacsonyabb hőmérsékletű szobában jobb aludni.
 Ha valami gyötör, írd ki magadból: végy egy lapot és írd le ami a fejedben jár, így megkönnyebbülsz.
 Legyen csend: szüntess meg minden zajforrást a szobában, ha a partnered horkol, próbáld ki a füldugót.
 Alakíts ki egy rutint: ha ráveszed magad és meg tudod valósítani azt, hogy minden este hasonló időben térj nyugovóra, egy idő után sokkal könnyebb lesz az elalvás.
Mindezeket alkalmazva sokkal minőségibbé teheted az alvásodat, ami a másnapi tevékenységedet is pozitívan befolyásolhatja, így sokkal kiegyensúlyozottabb és energikusabb leszel. /Forrás: filantropikum.com/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: DOBD EL AZ ALTATÓT!

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.06.25. 15:56

Felejtsd el az altatót! Ha alvászavarban szenvedsz, próbál ki ezt a házi italt. Ennek a négy összetevőből álló italnak a hatása egészen bámulatos.

Nehezen megy a korán kelés, ha nem aludjuk ki magunkat. Márpedig sokunkkal így van. Az álmatlanságot számos dolog okozhatja: az esti túlzásba vitt, vagy nem megfelelő ételfogyasztás éppúgy, mint a lefekvés előtti túlzott elektronikai ártalom (laptop, tablet, okostelefon). Van azonban egy jó tipp arra, hogy ne kelljen altatóhoz, nyugtatóhoz nyúlni a pihentető alvásért.

Amire szükséged lesz hozzá:
• 1 db kamilla filter
• 1-1,5 csésze (kb. 250 ml) biotej (vagy mandula-, kókusz-, kendertej)
• 2 teáskanál cukrozatlan kakaópor
• 20 csepp macskagyökér tinktúra (bio- és egészség boltokban kapható)

Öntsd a tejet egy kis lábosba. Tedd bele a kamillát és főzd 10 perig, majd zárd el alatta a tüzet. A kakaót öntsd egy 3 dl-es bögrébe, adj hozzá kevés tisztított vizet, épp csak annyit, hogy elkeverve sűrű masszát kapj. A tea filtert vedd ki a tejből, alaposan nyomkodd ki (minden cseppje kincs). Add hozzá a macskagyökér cseppeket majd az egészet öntsd a bögrébe. Jól keverd el, majd lefekvés előtt 10 perccel idd meg. (Szerencsére az ital rosszabbnak néz ki, mint amilyen ízű. Sőt! Egyáltalán nem kellemetlen. És a hatása mindent megér.) /Forrás: Blikk.hu/

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: DOBD EL AZ ALTATÓT!

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.05.31. 07:43

Egy ehhez a témához kapcsolódó cikkre hívom fel a figyelmeteket:

http://www.pepteszt.hu/index.php?view=article&id=31%3Apapimi-sm&format=pdf&option=com_content&lang=cs

A cikk az elektromágneses hullámoknak tulajdonítja a megnövekedett melatonintermelést és ezáltal kapcsolódó ingerületátvivő vegyületek termelését, ennek jótékony hatásáról ír. Ha jól értem egy mágneses eszköz hirdetése céljából írták. Az eszköz nem tudom megéri-e az árát, a cikk viszont számunkra hasznos dolgokról is ír.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: DOBD EL AZ ALTATÓT!

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.26. 17:31

SZENDI GÁBOR:FÁRADT, ROSSZUL ALSZIK? SZEDJEN GLYCINT!

A népesség 30%-a szenved időszakos vagy állandósult alvászavarban. A nyugtatók, altatók, esti sör és bor nem nevezhetők rövidtávon sem egészséges megoldásnak. A megoldás meglepően egyszerű lehet.

A természet gazdaságosan működik, s egyre több, a táplálékkal elfogyasztott vegyületről derül ki, hogy a szervezet működésében vezérlő funkciót is ellátnak. Azt már megszoktuk, hogy a vitaminok és ásványi anyagok elégséges vagy elégtelen fogyasztása alapvetően határozza meg a szervezet egészséges működését. Az utóbbi évtizedekben azonban kiderült, hogy a fehérjék alkotóelemei, az aminosavak sem pusztán táplálék és testépítő alkatrészekként funkcionálnak, hanem komoly szerepet játszanak az idegrendszer és az anyagcsere működésében. Makoto Bannai és Nobuhiro Kawai egyenesen aminosav gyógyszerekről ír.

A fejlett országok népességének 30%-a szenved álmatlanságban, elalvási zavarban, átalvási zavarokban. Az altatók és nyugtatók riasztó mennyiségben fogynak, és aki egyszer ezekre rászokott, igen nehezen szabadul meg tőlük. Ráadásul az altatók nem természetes alvást idéznek elő. Számos aminosav azonban jelentős hatással van az alvásminőségre.

GLYCIN: A glycin egy nem esszenciális aminosav. Inagawa és munkatársai 2006-ban egy placebo kontrollos vizsgálatban mérték alvás előtt egy órával bevett 3 gramm glycin hatását az alvásra és a másnapi éberségre (Inagawa és mtsi., 2006a). Fő eredményük szerint a glycint szedése alatt szignifikánsan frissebben és tisztább fejjel ébredtek a vizsgálati személyek. Mint a szerzők idézik, a glycin abszolút biztonságos, még 30 gramm sem okoz semmiféle mellékhatást. Egy másik vizsgálatukban azt is bizonyították, hogy még esténként alkalmazott 9 gramm sem okoz másnap álmosságot (Inagawa és mtsi., 2006b). Yamadera és munkatársai 2007-ben tovább vizsgálták a glycin hatását. Eredményük szerint a glycin megkönnyíti és felgyorsítja az elalvást és növeli az alvásban töltött időt.

A vizsgálat azt is igazolta, hogy a glycint szedők másnap egész nap frissebbnek érezték magukat, azaz a glycinnek nem hogy utólagos álmosságot okozó hatása lett volna, hanem a mélyebb alvás révén az alanyok egész nap éberebbek voltak. Korábbi vizsgálatok azt mutatják, hogy a glycin a tobozmirigyben mutatta a legnagyobb koncentrációt. A tobozmirigyben termelődik a természetes alvást elősegítő melatonin hormon is. A kutatócsoport végül egy további vizsgálatában az alvás idő 25%-ától megfosztott embereken vizsgálta a glycin hatását. Kimutatták, hogy a glycin alvásmegvonás esetén is objektíve mérhetően csökkenti a vizsgálati személyek fáradékonyságát. Ez különösen a mai ember alvási szokásait ismerve tűnik fontosnak.

A glycin további hatásai: gyulladáscsökkentő, gátolja az újér képződést (rákban ez védőhatású), serkenti az immunműködést, gátolja a vérrögképződést, és egy elemzés szerint ellensúlyozza a fruktóz nemkívánatos hatásait (mint pl. a zsírmáj kialakulását). Az újabb kutatások azt igazolták, hogy az alvás-ébrenlétért felelős orexin neuronok működését a glycin gátolja, innen ered az álmosító hatása. A glycin ezek szerint neurotranszmitter is az agyban. A REM-fázisban megfigyelhető mozgásgátlást (ilyenkor petyhüdtek az izmok) szintén a glycin okozza. Az egérvizsgálatok megerősítették, hogy a gylcin csökkenti az éjszakai felébredések időtartamáét, azaz folyamatosabbá teszi az alvást Mivel az orexin neuronok fokozzák a táplálékfelvételt is, a glycin valószínűleg csökkenti az étvágyat és a zsírképződést is

Fontos hangsúlyozni, hogy a glycin nem változtatja meg az alvás szerkezetét, csupán elmélyíti és tartósabbá teszi az alvást. A glycin nagy mennyiségben található a zselatinban, csontlevesben és általában a porcokban, belsőségekben – amelyeket sajnálatos módon nem fogyasztunk eleget.

TRYPTOFÁN
Ismertebb az tryptofán nevű aminosav álmosító hatása. Ha mesterségesen lecsökkentik az agy tryptofán szintjét, akkor ez alvászavart ébredéseket, felszínesebb alvást). A tryptofán a szerotonin, ha növelik a tryptofán szintet a vérben,emelkedik a szerotonin szint az agyban. Négy gramm tryptofán a leucinhoz (egy aminosav) és a placebóhoz képest jelentősen megnövelte az álmosságérzetet.

Amikor a fehérje vagy a szénhidrát álmosító hatását tesztelték, nem találtak különbséget, de bármelyikhez adtak tryptofánt, az álmosságot eredményezett. Ami fontos,a tryptofán nem változtatta meg az alvás szerkezetét (nem úgy, mint az altatók), csupán az elalvási idő lett rövidebb és csökkent az éjszakai felébredések száma. Minimum 1 gramm már hatásos volt, de sokkal több nem hatott jobban, sőt 12 gramm fölött már romlott az alvás minősége.

Az 1980-as években azonban 1500 ezer ember betegedett meg eosinohpilia myalgia szindrómában egy japán cég L-tryptofánjától, ezért 2005-ig az USA-ban és sok országban be volt tiltva az L-tryptofán árusítása. A cég tryptofánjában 60 szennyeződést mutattak ki, s ebből hat mutatott kapcsolatot a különös szindrómával. Mivel a tryptofán módosított változata, az 5-http kapcsán nem írtak le hasonló hatást, és 2005 óta mindössze egy eset vált ismertté, az aggodalom valószínűleg fölösleges. Már csak azért is, mert a normál étrend önmagában is tartalmaz 1-1.5 gramm tryptofánt. Amire fontos figyelni, hogy csak jó minőségű tryptofánt vásároljunk.

TAURIN
Korábban bemutattam a taurin nevű aminosavszerű vegyület meglepő fontosságát, az elemzésből kimaradt a taurin egy lényeges tulajdonsága: a taurinnak nyugtató és álmosító hatása van (Lipton, 1982) ami esetleg meglepő lehet annak fényében, hogy az energiaitalok kedvenc összetevője. A hatás részben annak köszönhető, hogy a taurin lecsökkenti a test hő-mérsékletét, ami elősegíti az alvást.Az alvási nehézségeket tehát érdemes glycinnel magában, vagy az említett aminosavakkal kombinálva kezelni. (Forrás: Tények és tévhitek hivatkozásokkal, táblázatokkal együtt)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

DOBD EL AZ ALTATÓT!

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.25. 08:26

Hogyan merüljön álomba 60 másodperc alatt?

A rendszeres nem alvásnak egészségügyi hátrányai is vannak, a fáradtság kihat az érzelmeinkre, agyi kapacitásunkra, de immunrendszerünket is gyengítheti. Több korábbi kutatás is rámutatott arra, hogy a kevés alvás növeli a cukorbetegség, stroke és szívbetegség kockázatát.
Technikák a gyors elalvás érdekében: Az egyik legnépszerűbb elalvási technika dr. Andrew Weil nevéhez fűződik.
Fújja ki teljesen a levegőt a száján. Csukja be teljesen a száját, majd szívja be a levegőt az orrán keresztül, amíg elszámol 4-ig. Tartsa bent a levegőt 7 másodpercig. Majd fújja ki a levegőt a száján át, közben számoljon el 8-ig. Ismételje addig, amíg el nem alszik. Ideális esetben gyorsan elalszik és másnap reggel kipihenten ébred, felkészülve az Ön előtt álló napra. Ez a technika a stresszes embereknél is működhet.. És vajon milyen tudományos tény állhat a technika hátterében? Ez a légzési gyakorlat igen erőteljesen lassítja a szívverést, miközben növeli a vér oxigénszintjét, ezáltal hozzásegíti a szervezetet egy ellazultabb, alvás központú állapothoz.

Jóga
: Sokan a jógára esküsznek, ha ellazulásról és gyors elalvásról van szó. A macska-tehén póz segítségével csökkentheti a szervezet stressz szintjét, megnyugtathatja elméjét és elősegítheti a gyorsabb elalvást. (Forrás: drtihanyi.com)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég