
Az American Heart Association's Epidemiology and Prevention/Lifestyle c. szaklapban megjelent tanulmány eredményei szerint az alacsony mennyiségű gluténfogyasztás nem gluténérzékeny emberek esetén megnöveli a 2-es típusú diabétesz gyakoriságát. A kutatók tanulmányukban a gluténfogyasztás és a cukorbetegség közötti kapcsolatot vizsgálták. Megállapították, hogy a gluténmentes ételek rost és más mikrotápanyag tartalma általában alacsonyabb, ezáltal kevésbé táplálóak, ellenben igen drágák. Valószínűleg ez a különbség okozza azt, hogy a vizsgálatban résztvevő legnagyobb mennyiségű glutént fogyasztó csoportnál (több, mint napi 12g) 13%-kal alacsonyabb volt a 2-es típusú cukorbetegség előfordulása, mint a legkisebb mennyiséget fogyasztó csoport (napi 4g-nál kevesebb glutén) esetében. A legkevesebb glutént fogyasztó csoport esetében a rostbevitel alacsonyabb volt, a rostoknak pedig fontos szerepük van a cukorbetegség megelőzésében. (Forrás: drtihanyi.com)