Glutén pro és kontra

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.09.03. 14:10

Nagy glutén-kamu 5 percben

A glutén-érzékenység - vagy lisztérzékenység, cöliákia - egy valóban súlyos autoimmun betegség, mindenképpen kezelni kell. Azonban tudta, hogy ez csak az emberek 1%-át érinti? Az emberek 99%-ának nincs glutén-érzékenysége. A glutén-mentes ételekben kevesebb a kalória? Ez sem igaz.

Egyre nagyobb divat a gluténmentes táplálkozás, ez folyik a csapból is, már mindenféle emésztési zavarra rámondják, hogy a gluténtól van, mert a gyártók remekül el tudják adni ezzel a drágábbnál drágább mentes ételeket. És ez nem csak azért probléma, mert rengeteget lehet glutén-mentes ételekre költeni hiába, hanem azért is, mert amíg nem létező glutén-érzékenységünket pátyolgatjuk, valószínűleg valamilyen más ok állhat emésztési zavarunk mögött, amivel addig nem törődünk.

Teszteljük le magunkat, valóban van-e glutén-érzékenységünk: otthon használható, kényelmesen elvégezhető glutén-tesz áll rendelkezésre, amellyel egyszerűen, 15 perc alatt kiderül, bennünket érint-e ez a probléma. A gluténmentes diétát valójában csak annak kellene követnie, akinél a glutén fogyasztása bizonyítottan az egészséget károsítja. Lisztérzékenység, cöliákia, gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség esetén teljes mértékben kerülendő a glutén fogyasztása.

Sokan a fogyás vagy a testsúly megőrzése végett térnek át a glutén-mentes étrendre. A reklámok próbálják úgy beállítani, hogy a glutén-mentes termékek fogyasztanak, mert kevesebb bennük a szénhidrát. A glutén valójában fehérje, semmi köze a szénhidrátokhoz, ezért nem is kell csodálkoznunk azon, hogy a glutén-mentességnek semmi köze a kalóriacsökkentéshez. Ha fogyni szeretnénk, szénhidrát-csökkentett termékeket keressünk.(Forrás: egeszsegbolt.hu)

*********************************************************************************************************************************************************************************
7 jel, hogy nem vagy gluténérzékeny, de a glutén nem a barátod

Avagy mi a különbség a glutérzékenység és gluténintolerancia között? A glutén első számú közellenség mostanában, és sokan akkor is lemondanak róla divatból, ha a szervezetük tökéletesen fel tudja dolgozni. Viszont ott van az a csoport is, akik ugyan nem szenvednek diagnosztizált érzékenységben, mégsem tesz jót a szervezetük számára. De honnan tudhatod meg, hogy te hova tartozol?

Nos, van a gluténérzékenység (cölikália), ami egy genetikai autoimmun betegség, pontosan diagnosztizálható, és aki ebben szenved, annak teljes mértékben mellőznie kell a glutént tartalmazó élelmiszereket, mert erőteljes tüneteket produkál (vérszegénység, hajhullás, hasmenés). És ott van a gluténintolerancia, amely esetében nem olyan könnyű rájönni, hogy mi a gond, és kevésbé nyilvánvalóak a tünetek is. Ha az alábbiakat tapasztalod, érdemes ellátogatnod egy gasztroenterológushoz, hogy kiderítsd, nálad is ez lehet-e a probléma, és mi a teendő:

Bár nem igazán teszel érte, nagyon könnyen fogysz.
Szinte minden egyes nap haspuffadással küzdesz.
Gyakran fáj a gyomrod.
A bőröd fakó és száraz, ráadásul sok a mitesszered (és akár pici, kiütés szerű pattanásaid is vannak).
Szinte állandóan rossz a kedved.
Nem tudsz koncentrálni, sokszor majd' elalszol.
Az utóbbi időben nem túl jó a memóriád, pedig régebben mindenre emlékeztél.

Mi a glutén? A glutén (régies nevén sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. /Forrás: Wikipédia/. Ha te is arra gyanakszol, hogy talán gluténintoleranciád van, érdemes megpróbálni gluténmentesen étkezni, és akkor letesztelheted, hogy megszűnnek-e a tünetek. Ha pedig nem, akkor tovább kell keresni, amíg meg nem lesz a megoldás! (Szerző Brigi, forrás Getty Images)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.02.28. 22:08


Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.08.17. 19:28

Ha gluténmentes étrenden él, akkor van egy rossz hírünk

A gluténmentes étrend növelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát – állapították meg amerikai páciensek adatai között vizsgálódó kínai kutatók. A Sanghaji Biológiai Tudományok Intézetének munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a vizsgálatban résztvevők közül a legkevesebb, napi négy gramm alatti mennyiségű glutént fogyasztóknál 13 százalékkal nagyobb kockázata volt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának azokhoz képest, akik a legtöbb glutént, napi 12 grammot fogyasztották.

A glutén a búzában, árpában, rozsban lévő fontos fehérjeforrás. A világ népességének 1 százaléka küzd gluténérzékenységgel, a vékonybél krónikus, felszívódási zavarokkal járó megbetegedésével. Számukra hatékony terápia a gluténmentes diéta. Az utóbbi években azonban a gluténmentes táplálkozás a fitnesz hívei körében is nagyon népszerű lett, mivel segíthet megőrizni a testsúlyt. Ugyanakkor korábbi tanulmányok megállapították, hogy a viszonylag magas – akár napi 60-100 grammnyi – gluténbevitel nem okoz mellékhatást egészséges embereknél, és a 60-80 grammos gluténfogyasztás éppenséggel csökkentheti a vér zsírtartalmát és a vérnyomást.

A Diabetologia című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője, Cung Keng szerint a gabonarostokban és teljes kiőrlésű gabonákban található alapvető tápanyagok használnak az egészségnek. A kínai kutatás csaknem 200 ezer amerikai adatait használta fel, akiknek éttrendjét 22-28 évig kísérték figyelemmel. A résztvevők az étkezésükkel kapcsolatos hitelesített kérdőíveket töltöttek ki 2-4 évenként, a válaszok alapján becsülték meg gluténbevitelüket. (Közzétette: ma.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.01. 10:21

10 alapvető tünet, ami nálad is gluténérzékenységre utalhat

Mindenek előtt tisztáznunk kell, hogy ezt nem egy hagyományos értelemben vett betegségként kell felfogjuk, hanem egy állapotként. Egy olyan állapotként, amelyben a szervezet nem képes megbirkózni az ételek gluténtartalmával. Ez egy autoimmun betegség, köznapi nyelven lisztérzékenységnek is hívják, de hivatalos megnevezése a cöliákia. A Föld lakosságának mindegy 10%-a küzd glutén intoleranciával, de lássuk csak miről is szól pontosan a gluténérzékenység?

10 alapvető tünet, ami nálad is gluténérzékenységre utalhat: Röviden egy olyan betegségről van szó, melynek gyógymódja egyelőre ismeretlen, de diétával jól kezelhető. Leginkább a vékony- és patkóbeleket érinti a probléma, melynek következtében a szervezet képtelen feldolgozni a glutént, mert az gyulladásos reakciót okoz, ami hosszútávon a bélnyálkahártyájának károsodásához és a bélbolyhok eltűnéséhez vezet. Ezen kívül a test nem tudja teljes mértékben felszívni és felhasználni a tápanyagokat, ami leépüléshez is vezethet. Mi is az a glutén? – Röviden összefoglalva a glutén tulajdonképpen a kalászos gabonafélékben megtalálható sikér nevezetű fehérje.

A betegség pontos diagnosztizálásáig elég hosszú és rögös út vezethet, mert számos olyan tünettel rendelkezik, amelyek más betegségekre is hajaznak, ám mégis a gluténérzékenységből fakad. Nem kell megijedni, manapság már sokkal könnyebben tartható a gluténmentes diéta, mint régen, hiszen mára már szinte minden üzletben kaphatóak a gluténmentes termékek. Én lassacskán 21 év tapasztalatából merem kijelenteni, hogy nem olyan súlyos dolog, mint amilyennek elsőre tűnik. Rengeteg lemondással és kreativitással jár, hiszen gluténérzékenyként az egész élet egy hatalmas piknikké változik, mert mindig van valami, amit magaddal kell cipelj (kenyér, száraztészta, liszt stb.) de idővel szépen bele lehet jönni a dologba és rá lehet jönni, hogy mit mivel érdemes helyettesíteni.

És most következzék a lisztérzékenység 10 legalapvetőbb tünete:
1. Emésztési rendellenességek: ez az egyik legmeghatározóbb tünet, ide tartózik a puffadás, felfúvódás, székrekedés és a hasmenés.
[b]2. Gyakori hangulatingadozás:[/b] ez is szerves velejárója a gluténérzékenységnek, ha gyakran kapod magad azon, hogy depresszív hangulatodból egyszer csak túlságosan aktívvá változol a háttérben ez is közrejátszódhat.
3. Ízületi problémák: néhány embernél a glutén gyulladást okozhat a szervezetben, ami leggyakrabban az ízületeknél mutatkozik meg.
[b]4. Keratosis pilaris[/b](„libabőrként” ismert bőrelváltozás): a bőrfelszín apró dudoros elváltozását a zsírsavak és A vitamin nem megfelelő felszívódása okozza, amit a glutén „szabotál”.
5. Súlyos és hosszan tartó kimerültség:[/highlight megfelelő tápanyagok hiányában lép fel, hiszen a hiába eszünk glutén tartalmú ételeket, a szervezet nem tudja hasznosítani.
[highlight=yellow]6. Migrén, intenzív fejfájás:
a migrénnek számtalan oka lehet, de köztük van a glutén intolerancia okozta is, ha lisztérzékenyként mégis nagy dózisú glutént viszünk be a szervezetbe, az nem csak migrént, hanem idegrendszeri problémákat is okozhat.
7. Hormonális zavarok: a glutén által okozott gyulladások nagyban befolyásolják a hormonháztartásunkat is, a mellékvesénél keletkezett zavarok, az adrenalin szintet is kibillenthetik egyensúlyából, így stresszhelyzetben nem tud kellőképpen funkcionálni.
8. Autoimmun betegséglévén, ha nem tartjuk be a diétát, számos más autoimmun betegség kialakulását is okozhatjuk: lupus, pikkelysömör, szklerózis multiplex.
9. Idegrendszeri tünetek:ez is szintén a test különböző területein kialakuló gyulladásokból eredeztethető, megnyilvánulhat szédülés formájában vagy a végtagok zsibbadása által.
10. Fogyás: mivel a szervezet nem tudja teljes mértékben hasznosítani a tápanyagokat, mert a glutén meggátolja a felszívódási folyamatokat, ezért a szervezet folyamatos gluténbevitellel lassacskán leépül.
Természetesen, ha tapasztaltad már valamelyik tünetet nem jelenti egyből azt, hogy gluténérzékeny lennél, mert számos más oka is lehet a tünetnek, de nem árt szakemberhez fordulni, mert a legtöbb esetben hónapok is eltelnek, mire felállítják a helyes diagnózist. (Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.06.13. 15:07

A gyógyszerekben is jelentős mennyiségű glutén lehet. Érdemes elolvasni.

http://www.tenyek-tevhitek.hu/gluten-gl ... rekben.htm

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.03. 14:24

Szendi Gábor: Savcsökkentőtől liszt érzékennyé válhatok? Sajnos igen.

A savcsökkentőket nyakra-főre írják fel mindenféle emésztési problémára. A protonpumpa gátlókról eddig is riasztó híreket olvashattunk, de arra azért senki nem gondolna, hogy a glutén érzékenyek növekvő száma és a savcsökkentők nyakló nélküli alkalmazása közt szoros kapcsolat lehet.

A protonpumpa gátlókról (a savcsökkentők népszerű gyógyszercsoportja) nehéz jót írni. Korábban részletesen bemutattam, hogy a megnövekedett tüdőgyulladás kockázattól az elektrolit zavarokig (azaz fontos fémionok, mint pl. magnézium alacsony szintjéig) számos kockázat írható a protonpumpa gátlók számlájára. Az is ismert, hogy leszokni róluk csak kínkeservesen lehet (lásd bővebben itt), de ezt általában csak azután tudja meg a beteg, miután már javában szedi, és netán olvasva a kockázatokról, szeretné elhagyni. Egy 2014-ben megjelent vizsgálat újabb alattomos problémáról számol be.

Elöljáróban annyit, hogy a cöliákia betegek (gluténérzékenyek) száma egyre nő. Az ötvenes évek óta négyszeresére nőtt , de az újabb keletű vizsgálatok sokkal drámaibb növekedésről számolnak be. Pl. Skóciában 1990 és 2009 között 6.4-szeresére nőtt a cöliákiás betegek száma, míg az USA-ban 1975 és 2000 között ötszörös növekedést figyeltek meg.
A jelenségre sok magyarázat van, például, hogy egyre nő a glutén fogyasztás, részben a gabonafélék táplálkozásban betöltött növekvő szerepe miatt, részben, mert a nemesített gabonákban egyre több a veszélyes glutén fajta (lásd. erről bővebben itt). A növekedéshez van „tartalék" a nyugati népességben, hiszen a DQ2 és/vagy DQ8 allélt hordozók hajlamosak a glutén érzékenységre, és ők teszik ki a népesség 40%-át. Mondhatni mindenkinek 50% esélye van arra, hogy élete során glutén érzékennyé váljék. Csak provokálja valami ki.

A lehetséges hajlamosító tényezők között – meglepő fordulattal – megjelent egy új gyanúsított, és ez a savcsökkentők, közelebbről a protonpumpa gátlók és a hisztamin receptor blokkolók. Benjamin Lebwohl és munkatársai egyfelől abból indultak ki, hogy mind a savcsökkentőket használók, mind a glutén érzékenyek száma párhuzamosan nő. A kapcsolatot azt teremtheti meg, hogy a savcsökkentők, mivel csökkentik a gyomortartalom savasságát, működésképtelenné teszik a pepszint, ami a fehérjeemésztéshez nélkülözhetetlen. Ez mellesleg más problémákat is okoz, de a gluténre nézve az következik, hogy még annyira sem bomlik le, mint normál esetben. A másik gond, hogy aprotonpumpa gátlók fokozzák a bél áteresztő képességét, azaz a glutén átjutva a bélfalon, beindítja az immunreakciót és kialakulhat a cöliákiás autoimmun folyamat. Ez, ugye még hagyján, de akinél cöliákia alakul ki, annál a későbbiekben más autoimmun betegségek is megjelenhetnek (1-es típusú cukorbetegség, multiplex szklerózis, pajzsmirigy alul működés).

Hogy a protonpumpa gátlók és a hisztamin (H2) receptor blokkolók valóban kiváltói-e a cöliákia betegségnek, a szerzők a svéd országos betegnyilvántartóból kigyűjtötték azokat, akik ilyen savcsökkentőt kezdtek szedni, s utána diagnosztizáltak náluk cöliákia betegséget. Hogy kizárják azokat az eseteket, amikor a cöliákia okozta hasi panaszokat félreismerve, írtak fel nekik savcsökkentőt, a szerzők kizárták azokat az eseteket is, amelyeknél a savcsökkentő felírását egy éven belül követte a cöliákia diagnózis. (Mert, ez esetben elképzelhető, hogy a savcsökkentők hatástalansága miatt végzett további vizsgálatok derítették ki, hogy az eredeti probléma a cöliákia volt.) Mindenesetre, ez egyrészt figyelemre méltó óvatosság, másrészt valószínűleg kizártak olyan betegeket is, akiknél valóban a savcsökkentő váltotta ki a cöliákia betegséget. A végeredményt tehát alulbecsültnek kell tekintenünk.

2934 cöliákiás beteget hasonlítottak össze 14 584 nem cöliákiás beteggel. Az eredmények elég megdöbbentők. Azoknak, akik egy időben szedtek protonpumpa gátlót és H2 receptor blokkolót,azoknak hatszoros volt a kockázatuk arra, hogy a későbbiekben cöliákia betegekké váljanak. Akik csak protonpumpa gátlót szedtek, azoknak „csak" ötszörös volt a kockázatok, míg a H2 receptor blokkolók esetében ez a kockázat 4.2-szeres volt. A két szer együtt szedése feltehetőleg drasztikusabb savcsökkenést eredményez, és ez magyarázhatja, hogy akét szer együtt szedése megnövelte a cöliákia kockázatot az egy gyógyszer szedéséhez képest is.

Akik ilyen szereket szednek, azoknak a gyomrában a nap 50-80%-ban a gyomor pH-ja nagyobb 4-nél, ami már gátolja a pepszin működését. Így nem csak a glutén, hanem más allergiát kiváltó fehérjék is emésztetlenül kerülnek ki a gyomorból és okozhatnak ételallergiát vagy intoleranciát. A kérdés nem elméleti, az összefüggés bizonyított (Untersmayr és mtsi., 2008). Például 150 betegből három hónapos savcsökkentő kezelés hatására 10%-nál bizonyíthatóan ételallergia alakult ki (Untersmayr és mtsi., 2008).

Az egész probléma jól jellemzi a nyugati orvoslás gondolkodását. a fokozott savtermelést egyértelműen a nagy szénhidráttartalmú étrend váltja ki. Erre bizonyíték, hogy lowcarb étrenddel a reflux megszüntethető (Yancy és mtsi., 2001, olvasható kivonatban itt). De mert az orvostudomány nem foglalkozik a táplálkozás és a megbetegedések kapcsolatával, a fokozott savtermelést valami önálló betegségnek és nem a nyugati étrend gyakori mellékhatásának tekinti. Ezért hát a tünetre, azaz a sav csökkentésére koncentrálnak. Ennek következtében az emberek egy részében sikerül a gabonafélék okozta fokozott savtermelést egy súlyosabb problémává fokozni: glutén érzékenységgé, ami a továbbiakban a gabonafélék kerüléséhez vezet.

Elgondolkodtató adat, hogy a savcsökkentők hatására kialakuló cöliákia betegség kockázata az életkorral csökken. A 20 éves kor alatt adott savcsökkentők 12-szeres cöliákia kockázatot képviselnek. Ez azért is rémisztő, mert aki fiatalon cöliákiás lesz, annak még lesz ideje több autoimmun betegséget is „begyűjtenie" élete során. Menyivel egyszerűbb lenne a fokozott savtermelés kezelését eleve a gabonafélék kerülésével kezelni, s ekkor nem csak a glutén érzékenység felnőttkori kialakulását lehetne megelőzni, hanem a savcsökkentők, a nyugati étrend és az autoimmunitás további komoly kockázatait is meg lehetne úszni. (Forrás: Tények és tévhitek)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.03. 13:56

Bőrtünetek esetén is gondoljon lisztérzékenységre

A lisztérzékenység, vagy cöliákia gyanúja általában különböző gyomor-és bélrendszeri panaszok jelentkezésekor merül fel. A cöliákiához azonban bőrbetegségek is társulhatnak, így előfordulhat, hogy a betegséget elsőként nem is a glutén tartalmú ételek fogyasztását követő hasmenés, hasfájás és puffadás, hanem a különböző bőrtünetek jelzik. Dr. Garaczi Edina bőrgyógyász-allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa most ezekre hívja fel a figyelmet

Az autoimmun betegség nem jár egyedül: A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun betegség, melyet a kalászos gabonafélékben lévő sikér, más néven glutén egyik csoportja, a gliadin vált ki. A cöliákiás beteg szervezetében a glutén tartalmú étel fogyasztásának hatására olyan immunválasz jön létre, mely idővel a vékonybélben, a tápanyagok felszívódásáért felelős bélbolyhok sorvadásához vezet.

A kezdeti gyomor-és bélrendszeri tünetek mellett a rossz felszívódás miatt az érintetteknél idővel fogyás és krónikus vashiányos vérszegénység is kialakulhat. Azonban a lisztérzékenység nem mindenkinél jelentkezik ilyen jellegzetes tünetekkel. Gyakori, hogy a páciensnél egyszerre több autoimmun betegség is jelen van – mondja dr. Garaczi Edina. A cöliákiához bizonyos bőrbetegségek is társulhatnak, így amennyiben ezek tüneteit tapasztalom a betegnél, javasolni szoktam további kivizsgálást is, cöliákia irányába.

Alopecia areata-foltos hajhullás: Diffúz hajhullásról beszélünk, ha a hajhullás egyenletes eloszlású; ez a folyamat intenzívebb ősszel és tavasszal, ilyenkor több hajszálat találunk a fésűben, vagy hajmosás után. Az alopecia areata esetén azonban jól körülírt foltban vagy foltokban hullik a haj. A foltos hajhullás érintheti a szemöldök, bajusz, szakáll területét is. A hajszálak elvesztését az adott bőrterület égő, viszkető érzése is kísérheti.
Az alopecia areata egy immunmediált betegség, melynek hátterében feltételezik, hogy a hajhagymák (szőrtüszők) sejtjeit az immunrendszer egy úgynevezett sejtes védekezés folytán károsítja/pusztítja. Kialakulásában döntő szerepet játszik az öröklődés, megjelenése egyes esetekben további autoimmun betegségek fokozott kockázatával jár, így glutén érzékenységgel is társulhat.

Vitiligo-festékhiány a bőrben: A vitiligo, vagy foltos festékhiány néven is ismert elváltozás során a bőr foltokban veszíti el természetes színét. A folyamatot a melanin hiánya okozza: a festékanyagot előállító sejtek elhalnak, vagy a pigment termelésük leáll, és a bőrön egyre növekvő kiterjedésű éles határú fehér foltok jelennek meg. A betegség első jelei rendszerint az arcon vagy a kézfejeken jelentkeznek.
Egyes álláspontok szerint a festékhiány autoimmun folyamatok eredményeként jelenik meg a bőrön, vagyis az immunrendszer maga zavarja meg a pigment sejtek működését. Erre utal az is, hogy sokszor más autoimmun betegség mellett bukkan fel a vitiligo, illetve társbetegségek is kísérhetik; a betegeknél például cöliákia is fennállhat. A vitiligo diagnózisa esetén ezért mindig érdemes a társbetegségeket is vizsgálni és a betegeket komplex kezelésben részesíteni.

DHD-dermatitis herpetiformis: A betegségre elsősorban a könyök, térdek és a fenék területén csoportosan megjelenő, viszkető, apró hólyagos kiütések hívják fel a figyelmet. Kezdetben hosszabb tünetmentes időszakokat követően a betegség hullámokban kiújulhat. Az érintetteknél a bőrtünetek mellett sokszor klinikailag tünetmentesen zajlik a cöliákiára jellegzetes bélboholy-gyulladás, a glutén érzékenységre a szűrővizsgálat derít fényt. A DHD betegség kezelésében ezért a gyógyszeres terápia mellett mindig szükséges a glutén-mentes étrend betartása is. (Forrás: Weborvos)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.27. 15:00

10 jel, ami lisztérzékenységre utalhat

A gluténérzékenységnek is nevezett betegség ma már egyre gyakoribb probléma, ami nem kímél sem felnőttet, sem pedig gyereket. Még nem tudni száz százalékosan, hogy mi okozza pontosan ezt az intoleranciát, az orvosok mindenesetre azt hangsúlyozzák, hogy a tünetek mihamarabbi észlelésével, és a gluténben gazdag élelmiszeradagok csökkentésével orvosolható a baj. Kutatások alapján elmondható, hogy 55 különböző betegség hozható összefüggésbe a lisztérzékenységgel, és azok, akik a búza-, rozs- és zablisztre allergiásak, 99 százalékban nem részesülnek megfelelő kezelésben.. Alább 10 olyan tünetet olvashatunk, amelyek gluténérzékenységről árulkodhatnak.

1. Emésztési gondok: A rendszeres puffadás, a székrekedés, vagy hasmenés hátterében lisztérzékenység állhat. A gyerekek esetében ezek a tünetek sokkal erőteljesebben jelentkezhetnek.
2. Karatosis Pilaris: A felkaron jelentkező apró piros pöttyök, dudorok jelenléte, amelyet libabőrnek is neveznek. A kis kinövések állandó jelleggel ott éktelenkednek. Legtöbbször az egészséges zsírsavak és az A-vitamin hiánya állhat a háttérben.
3. Fáradékonyság: Egy gluténnel teli étkezés után gyakran tapasztaljuk, hogy fáradtak, kimerültek vagyunk.

4. Autoimmun betegségek: Ha például krónikus limfocitás pajzsmirigygyulladást (Hashimoto-betegség), pikkelysömört, ízületgyulladást, szklerodermát, vagy szklerózis multiplexet állapítottak meg, akkor ezeket akár a lisztérzékenység is okozhatja.
5. Idegproblémák: A gyakori szédülés, egyensúlyzavar mgött is húzódhat gluténérzékenység.
6. A hormonegyensúly felbomlása: Például erős premenstruációs szindrómát, vagy akár a megmagyarázhatatlan meddőséget is okozhatja a lisztérzékenység.

7. Migrén: Ez a kellemetlen, erős fejfájással jelentkező betegség is visszavezethető arra, hogy valaki nem bírja a glutént tartalmazó termékeket.
8. Fibromyalgia: Ezt ismeretlen kórként is szokták emlegetni, amikor egyszerűen nem tudják megmagyarázni, hogy a páciens miért szenved állandóan fájdalmaktól, miért fáradt folyamatosan.
9. Gyulladások: Az ízületi gyulladásokat is okozhatja a lisztérzékenység, ezért ha ujjaink, térdeink, vállaink gyakran begyulladnak, kérjük ki egy szakember véleményét.
10. Közérzeti problémák: Idegesség, depresszió, hangulatingadozások – ezek is a gluténérzékenység jelei lehetnek. (Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.27. 10:47

Nem biztos, hogy gluténérzékeny! Sőt...

Jóval több ember követ gluténmentes diétát, mint amennyinek valóban szüksége volna erre. A gluténérzékenység genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amely egyszerű vérvétel alapján kimutatható.
(A VEROVAL gyorsteszttel bárki kiderítheti, hogy valóban gluténérzékeny-e Ildikó)
A páciensek azonban gyakran maguk állítják fel a diagnózist, ezért aztán számos orvosban felébredt a gyanú, hogy ez a fajta intolerancia nem is létezik. A coeliakia (gluténérzékenység, lisztérzékenység) genetikailag meghatározott autoimmun betegség, amely egy egyszerű vérvétel alapján kimutatható. Ugyanakkor a nem-coelekiás gluténérzékenység nem mutatható ki ilyen egyszerűen, ráadásul a páciensek gyakran maguk állítják fel a diagnózist, orvosi segítség nélkül. Ezért aztán számos orvosban felébredt a gyanú, hogy ez a fajta intolerancia nem is létezik.

„Ha létezik is, egyszerre nincs diagnosztikai módszerünk, amellyel mindez kimutatható. Maga a gluténérzékenység kifejezés arra utal, hogy a glutén okozza az allergiás tüneteket, pedig elképzelhető, hogy más gabonaféléről van szó” – állítják az olasz University of Brescia és a Pedali Civili of Brescia gasztroenterológus munkatársai, akik 35 önkéntes segítségével igyekeztek feltérképezni a glutén intoleranciát.

Valamennyi önkéntest nem-coelekiás gluténérzékenységgel diagnosztizáltak. Két lisztet kellett megkóstolniuk: az egyik tartalmazott glutént, a másik nem. Tíz napon át, két külön blokkban kapták a 10 gramm liszttel készült tésztát és levest. Kiderült, hogy az önkéntesek kétharmada képtelen volt azonosítani, melyik héten melyik liszttel készített ételt kapta, és több panaszuk volt a gluténmentes variánsra. Mindez azt sejteti, hogy a többség valószínűleg nem a gluténra, hanem más összetevőre érzékeny, csak éppen ezzel nincs tisztában. (Forrás: Medipress 2015. szeptember 18., olvastam: natursziget.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Glutén pro és kontra

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.27. 10:20

Gluténmentes zóna - Okozhat a glutén intolerancia rohamokat?

Az köztudott tény, hogy egy rohamnak sokféle oka lehet. Az idegrendszerünk számos funkciót lát el, így ha bármilyen probléma lép fel vele kapcsolatban, nehéz megfejteni az okát. Az agyban vagy az idegekben fellépő gyulladás az alábbi tüneteket válthatja ki:
ügyetlenség
fejfájás
zsibbadás
hangulatingadozás
emlékezőképesség romlása

Bár sokan nem tudják, de az összes szervünk közül az idegrendszerünket befolyásolja leggyakrabban (még az emésztőrendszernél is többször) a glutén.Egy felmérés szerint, azon betegeknek, akik a glutén hatására idegrendszeri problémákkal küzdenek, csupán a 13%-a szenved emésztőrendszeri gondoktól is. Továbbá a gluténérzékenyeknél az idegrendszeri tünetek gyakran hónapokkal, vagy évekkel megelőzik az emésztési problémákat (már amennyiben azok megjelennek egyáltalán). Emiatt fontos, hogy a glutént észben tartsuk, mint lehetséges ok, ha idegrendszeri rendellenességek lépnek fel.

Végeztek egy kutatást 171 pácienssel, akik rendszeresen rohamoktól szenvedtek. Minden résztvevő gluténérzékeny volt és meszesedések jelentek meg agyukban. A vizsgálatok során glutén antitesteket (ami azt bizonyítja, hogy az immunrendszerük negatívan reagált a gluténra) találtak a gerincfolyadékukban (folyadék, amely az agy és a gerincvelő között kering). A meglehetősen előrehaladott állapotuk ellenére, számos páciens jól reagált a gluténmentes diétára.

A probléma oka legtöbbször az, hogy a glutén hatására az immunrendszer megtámadja az idegrendszert. Az agysejtek hasonlítanak a glutén proteinszerkezetére, ezért az immunrendszer könnyen összekeveri őket és az agysejteket támadja a glutén helyett. Ezt a folyamatot hívjuk molekuláris mimikrinek.

Ha az agysejtek krónikusan gyulladtak lesznek, kalcium rakódik le és egy megkeményedett sebhely keletkezik. A sérülések hatására rohamok léphetnek fel, amiket nehéz általános gyógymódokkal kezelni. A roham valójában az agy rövidzárlata. A kalcium lerakódások és a sebhelyek elektromos 'szikrákat' küldenek, amik rohamot válthatnak ki, ha megfelelő mennyiségű agysejt érintett. Gyógyszeres kezelés segíthet megállítani a szikrák terjedését, de, ha a rohamokat a glutén okozta, akkor az orvosságok kevésbé hatnak. Ha valóban a glutén az eredeti kiváltó ok, akkor a gluténmentes diéta segíthet a sejteknek a gyógyulásban. (Forrás:ealthnowmedical.com/blog/sunnyvale-medical-center-gluten-intolerance-and-seizures, megjelent Origo)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég