A glutén-érzékenység - vagy lisztérzékenység, cöliákia - egy valóban súlyos autoimmun betegség, mindenképpen kezelni kell. Azonban tudta, hogy ez csak az emberek 1%-át érinti? Az emberek 99%-ának nincs glutén-érzékenysége. A glutén-mentes ételekben kevesebb a kalória? Ez sem igaz.
Egyre nagyobb divat a gluténmentes táplálkozás, ez folyik a csapból is, már mindenféle emésztési zavarra rámondják, hogy a gluténtól van, mert a gyártók remekül el tudják adni ezzel a drágábbnál drágább mentes ételeket. És ez nem csak azért probléma, mert rengeteget lehet glutén-mentes ételekre költeni hiába, hanem azért is, mert amíg nem létező glutén-érzékenységünket pátyolgatjuk, valószínűleg valamilyen más ok állhat emésztési zavarunk mögött, amivel addig nem törődünk.
Teszteljük le magunkat, valóban van-e glutén-érzékenységünk: otthon használható, kényelmesen elvégezhető glutén-tesz áll rendelkezésre, amellyel egyszerűen, 15 perc alatt kiderül, bennünket érint-e ez a probléma. A gluténmentes diétát valójában csak annak kellene követnie, akinél a glutén fogyasztása bizonyítottan az egészséget károsítja. Lisztérzékenység, cöliákia, gluténérzékenység néven ismert autoimmun betegség esetén teljes mértékben kerülendő a glutén fogyasztása.
Sokan a fogyás vagy a testsúly megőrzése végett térnek át a glutén-mentes étrendre. A reklámok próbálják úgy beállítani, hogy a glutén-mentes termékek fogyasztanak, mert kevesebb bennük a szénhidrát. A glutén valójában fehérje, semmi köze a szénhidrátokhoz, ezért nem is kell csodálkoznunk azon, hogy a glutén-mentességnek semmi köze a kalóriacsökkentéshez. Ha fogyni szeretnénk, szénhidrát-csökkentett termékeket keressünk.(Forrás: egeszsegbolt.hu)
*********************************************************************************************************************************************************************************
7 jel, hogy nem vagy gluténérzékeny, de a glutén nem a barátod
Avagy mi a különbség a glutérzékenység és gluténintolerancia között? A glutén első számú közellenség mostanában, és sokan akkor is lemondanak róla divatból, ha a szervezetük tökéletesen fel tudja dolgozni. Viszont ott van az a csoport is, akik ugyan nem szenvednek diagnosztizált érzékenységben, mégsem tesz jót a szervezetük számára. De honnan tudhatod meg, hogy te hova tartozol?
Nos, van a gluténérzékenység (cölikália), ami egy genetikai autoimmun betegség, pontosan diagnosztizálható, és aki ebben szenved, annak teljes mértékben mellőznie kell a glutént tartalmazó élelmiszereket, mert erőteljes tüneteket produkál (vérszegénység, hajhullás, hasmenés). És ott van a gluténintolerancia, amely esetében nem olyan könnyű rájönni, hogy mi a gond, és kevésbé nyilvánvalóak a tünetek is. Ha az alábbiakat tapasztalod, érdemes ellátogatnod egy gasztroenterológushoz, hogy kiderítsd, nálad is ez lehet-e a probléma, és mi a teendő:
Bár nem igazán teszel érte, nagyon könnyen fogysz.
Szinte minden egyes nap haspuffadással küzdesz.
Gyakran fáj a gyomrod.
A bőröd fakó és száraz, ráadásul sok a mitesszered (és akár pici, kiütés szerű pattanásaid is vannak).
Szinte állandóan rossz a kedved.
Nem tudsz koncentrálni, sokszor majd' elalszol.
Az utóbbi időben nem túl jó a memóriád, pedig régebben mindenre emlékeztél.
Mi a glutén? A glutén (régies nevén sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki. Mivel vízben nem oldódnak, tisztíthatóak a keményítő kimosásával. /Forrás: Wikipédia/. Ha te is arra gyanakszol, hogy talán gluténintoleranciád van, érdemes megpróbálni gluténmentesen étkezni, és akkor letesztelheted, hogy megszűnnek-e a tünetek. Ha pedig nem, akkor tovább kell keresni, amíg meg nem lesz a megoldás! (Szerző Brigi, forrás Getty Images)