Áttörés? Egy kockázatos kezeléssel évekre megállítható a szklerózis multiplex

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Áttörés? Egy kockázatos kezeléssel évekre megállítható a szklerózis multiplex

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.26. 17:59

Vagy 20 éve hallottam először erről a lehetőségről, és MÁR akkor is beleborzongtam. Ez rémálom! Előre tudható, hogy sok sclerosis multiplexes belepusztul ebbe a kísérletbe. Öt évre megállítják, ha EGYÁLTALÁN túléli a beteg? És ha túléli 5 év után mi lesz vele?! Táplálkozásterápiával és mozgással még a PPSM is megállítható és visszafordítható 5 év alatt azon egyszerű ténynek köszönhetően, hogy [b]A TESTÜNK ÖSSZES SEJTJE 7 ÉV ALATT TELJESEN KICSERÉLŐDIK! De ezt ugye nem hangoztatja a gyógyszeripar diktálta orvoslás! Mikor jutunk el végre oda, hogy a betegekkel nem kísérleti egerekként bánnak, hanem érző és értő lényként?! Hogy VÉGRE átértékelik a 150 éve több neves orvos által is megkérdőjelezett feltevésüket, hogy az SM autoimmun neurológiai betegség?! Azért van a kezelésben annyi kudarc, mert nem immunrendszeri, hanem keringési betegség, de makacsul immunbetegségként kezelik. Nem ez az első súlyos tévedés a nyugati orvostudomány történtében, tessenek utána olvasni. Ildikó.[/b]

Jancsi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.10.18. 19:23
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Áttörés? Egy kockázatos kezeléssel évekre megállítható a szklerózis multiplex

HozzászólásSzerző: Jancsi » 2017.04.26. 17:12

Egy új eljárással elvileg öt évre meg lehet állítani a szklerózis multiplex súlyosbodását.
Legalább öt évre képes "lefagyasztani" a betegséget és megállítani annak súlyosbodását a szklerózis multiplexszel (SM) élő pácienseknél egy hatékony, de kockázatos kezelés – számoltak be az eredményeikről orvosok a JAMA Neurology című folyóiratban.

Az autológ hemopoetikus őssejt-transzplantáció (AHSCT) során először megsemmisítik a páciens immunrendszerét, hogy az ne támadhassa tovább a szerveztet, majd őssejtátültetéssel újraindítják. A kezelés során használt erős gyógyszerek veszélyessé teszik az eljárást, amelyet mindössze egyetlenegyszer lehet alkalmazni egy páciensnél – írta a BBC News.

A szklerózis multiplex a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely. A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, mozgási és esetenként pszichiátriai problémákat okozva.

A gyógyíthatatlan betegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus) vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus). A legtöbb beteget a 20-30-as éveiben diagnosztizálják. A kezelések célja a betegség súlyosbodásának lassítása és a rohamok megszüntetése.

Az Imperial College London kutatói 13 ország 25 olyan intézményéből származó adatokat vizsgáltak meg, amelyekben már tesztelik a radikális módszert. Az eredmények szerint az agresszív kezelésen átesett 281 páciens csaknem felénél sikeres volt a beavatkozás. Nyolcan azonban röviddel a kezelést követően meghaltak. Az orvosok szerint elsősorban azok a fiatal páciensek lehetnek alkalmasak a kezelésre, akik nem reagálnak más SM-gyógyszerekre és akik a visszaeső típusba tartoznak.

A vizsgálatot vezető Paolo Muraro szerint egyelőre nem tudni, hogy meddig tart a kezelés jótékony hatása. "Ebben a vizsgálatban, amely a témában született eddigi legnagyobb hosszú távú követéses tanulmány, kimutattuk, hogy képesek vagyunk 'lefagyasztani+ a betegséget és megakadályozni annak súlyosbodását akár öt évre is" – mutatott rá a szakember. Hozzátette: "ugyanakkor muszáj számításba venni, hogy a kezelés magában hordozza a halál kis kockázatát is, és hogy olyan betegségről van szó, amely nem jelent azonnali életveszélyt".

Már zajlanak olyan klinikai tesztek, amelyek összevetik az AHSCT hatékonyságát más SM kezelésekével. Forrás: hvg.hu


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég