Ezeken múlik az SM beteg állapota

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Ezeken múlik az SM beteg állapota

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.10. 16:27

Ezekkel tisztítsuk meg a májunkat!

Ha szeretnéd, hogy egészséges maradjon a májad, akkor az alábbi tanácsokat be kéne tartanod! Már több cikkünkben is leírtuk, hogy milyen fontos a máj szerepe, éppen ezért most nem részletezzük. Azt viszont igen, hogy miket kell fogyasztanunk, és miket nem, hogy megőrizzük egészségét.
Ajánlott a magvak fogyasztása. Tele vannak aminosavakkal. Magas bennük az esszenciális zsírsavak tartalma, ezért nagy segítséget nyújt a méregtelenítésben és javítja az oxigén minőségét.
Kerüljük el az alkoholt és a cukrot, mivel ezeket nagyon nehéz a májnak feldolgozni. Mellesleg zsírral párosított cukor (pl.: jégkrém, fagylalt, gyümölcsjoghurt) sokkal később bontódik le, így a cukor megerjed, és alkoholt képez, ami szintén a májnak jelent többletmunkát.
Fogyasszunk grapefruitot. Tele van C-vitaminnal, gazdag antioxidánsokban, és ezek agyon jól tisztítják a májat. Ajánlott még a hagyma és a fokhagyma fogyasztása is. A hagyma, fokhagyma és tojássárgája segít a májnak megtisztulni a mérgező anyagoktól. (Megjegyzés: ezért is tévedés mellőzni a tojást! - Ildikó)
Fogyasszunk zöld teát.A zöld tea antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik, és védelmet nyújt a májnak a károsodások ellen.
A kurkumaegyre népszerűbb fűszer, nem véletlenül. Megannyi kutatás bizonyítja a jótékony hatását. Segít a máj sejtjeinek regenerálódásában, és megvédi azt a káros anyagoktól./forrás: HillVital/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Ezeken múlik az SM beteg állapota

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.09. 15:24

(Az SM tünetek megjelenését és a beteg sorsát több - mindennapinak tűnő, holott szinte sorsfordító - állapot befolyásolja. Ezekről indítunk sorozatot. Az egyik a szervezet elsavasodása, amit az életvitel, benne az elfogyasztott ételek alapoznak meg. Nyugodtan lehet hinni a "szkeptikusoknak", akik azt hirdetik, hogy a savasodás blöff, a lúgosítás átverés, csak aztán ne tessenek csodálkozni, ha nem javul az állapot - Ildikó).

Mit kell tudni a vér „lúgosításáról”

Ha a vér pH-ja 7,45 fölé megy, azt alkalózisnak nevezzük. Súlyos esetben az alkalózis is halálhoz vezethet, de egy teljesen másik mechanizmuson keresztül;az alkalózis hiperérzékennyé és túlingerelhetővé változtatja a testében található idegeket, ami gyakran izomgörcsökhöz, idegességhez és tetaniához vezetáltalában ez az okoz halált a komoly eseteknél. A lényeg az, hogy ha ön lélegzik és végzi a napi szokásos teendőit, a teste megfelelő módon szabályozza vérének pH-ját 7,35 és 7,45 között, és az ön által fogyasztott ételek nem okoznak komolyabb változást a vér pH értékére tekintve. De akkor miről is szól ez a nagy izgatottság testünk lúgosításával kapcsolatban? És mi az igazságtartama annak az állításnak, hogy ha „túl savasak” vagyunk az csontritkuláshoz, vesekőhöz és más számos egészségügyi problémákhoz vezethet?

Szokás szerint, a választ az ember egészségével kapcsolatos kérdésekre az emberi fiziológia alapelveinek megértésével találhatjuk meg. Nos, akkor vessünk egy pillantást a pH alapelveire és hogyan is szabályozza a testünk a benne található folyadékok sav-lúg egyensúlyát pillanatról pillanatra.
A pH egy folyadék savasságának vagy lúgosságának mércéje. Az ön egészségében a test folyadékai játszanak szerepet, melyeket két fő csoportba kategorizálhatunk:
1. Sejtbeli folyadék, az a folyadék, amely minden sejtjében megtalálható. A sejtbeli folyadékot gyakran citosolnak hívják, ez kb. testfolyadékaink kétharmadát teszi ki.
2. Sejten kívüli folyadék, olyan folyadék, amely sejten kívül található. Sejten kívüli folyadékokat további két csoportba helyezzük:
• Plazma, a folyadék, amiből vérünk áll.
• Közbenső folyadék, mely a szövetek közti teret foglalja el. Közbenső folyadékok közé tartozik szem körüli folyadék, nyirokrendszeri folyadék, az ízületi folyadék, az idegrendszerben található folyadék, illetve a védő membránokban található folyadék, mely körülveszi a szív és érrendszeri, hasi és légző üregeket.

Az ön vérének (azaz a plazmának) fent kell tartania a 7,35 és 7,45 közötti pH értéket, hogy sejtjei megfelelően tudjanak működni. Az hogy miért szükséges sejtjeink épségéhez a vér pH-ját 7,35 és 7,45 tartani, azt túl hosszú lenne kifejteni ebben az egy cikkben, de a legfontosabb, amit tudniuk kell, hogy az ön testében működő összes fehérjének egy bizonyos térbeli formát kell tartaniuk, a megfelelő működés érdekében. A legkisebb változások testfolyadékaink pH-jában megváltoztathatják a fehérjék alakját.

A pH mérce 0-tól 14-ig terjed. Egy 7-es pH értékű folyadékot nevezünk semlegesnek (a tiszta víz általában semleges pH értékű). Olyan folyadékok, melyeknek a pH-ja 7 alatt van, például a citromlé vagy a kávé, savasként kategorizáljuk. Az olyan folyadékát, melyek pH-ja 7 fölött van, például az emberi vér, vagy a magnézia tej, pedig lúgosnak nevezzük.Azt is fontos megjegyezni, hogy egy egész számnyi távolság a pH mércén tízszeres különbséget jelképez. Más szóval, egy folyadék, aminek a pH-ja 6, az tízszer savasabb, mint egy 7-es, és az 5-ös pH százszor savasabb, mint a 7-es (azaz a tiszta víz). Alegtöbb szénsavas üdítő pH-ja 3 körül van, ami azt jelenti, hogy tízezerszer savasabbak, mint a tiszta víz. Ezt tartsa észben, amikor legközelebb egy üveg üdítőt fogyaszt.

Amikor ételt vagy folyadékot vesz magához, az emésztés végterméke és a tápanyagok félszívását követően az eredmény gyakran egy savas vagy lúgos anyagot formáló hatást vált ki – a végeredményt gyakran savas hamunak, vagy lúgos hamunak nevezzük. Emellett a sejtjei folyamatos jelleggel energiát termelnek, ezáltal számos savak keletkeznek, melyeket a testfolyadékba keverednek. Ezek a savak – amit a mindennapi anyagcserés folyamatok képeznek – elkerülhetetlenek; amíg a teste energiát generál a túléléshez, addig folyamatosan savat fog termelni.

Mit kell tudni a vér „lúgosításáról”: Tehát akkor két fő mindennapi folyamat boríthatja fel testünk, enyhén lúgos pH egyensúlyát; az egyik a fogyasztott ételek és italok lúgosító és savasító hatásai, míg a másik a sejtjeink által termelt savak a szokásos anyagcsere részeként. Szerencsére testünk három fő mechanizmuson keresztül megakadályozza, hogy vérünk pH értéke a 7,35-ös és 7,45-ös érteken alább vagy túl essen. Ezek a folyamatok a következők:
1. Pufferelő rendszerek
o Szénsav – Biokarbonát puffer rendszer
o Fehérje puffer rendszer
o Foszfát puffer rendszer
2. Szén-dioxid kilégzése
3. Hidrogén ionok eltávolítása a vesén keresztül

A cikk keretei között nem fogjuk tudni részletesen megismerni ezeket a folyamatokat. Most csak azt szeretném tisztázni, hogy ezek a folyamatok a felelősek, hogy az étkezési és anyagcserés folyamatok ne borítsák fel vérünk szoros, 7,35 és 7,45 közötti pH értékét. Amikor azt a tanácsot kapjuk, hogy „lúgosítsuk a testünket” a legtöbbször arról beszélnek, hogy sok olyan ételt fogyasszunk, aminek lúgosító hatása van. Azért lett ebből akkora mizéria, mivel a magas feldolgozottsági fokú élelmiszereknek – úgy mint a fehér liszt termékeknek és a fehér cukornak – savformáló hatása van, és ha éveken keresztül egészségtelen étrendet fogyaszt, túlfogja dolgoztatni a fent említett puffer rendszerek egyikét, és ebből alakulhatnak ki egészségügyi kellemetlenségek.

Például, a foszfát puffer rendszer különböző foszfát ionokat használ a testünk semlegesítésére az erős savak és bázisok ellen. Körülbelül 85% a rendszer által felhasznált foszfát ionoknak kalcium-foszfát sókból származik, melyek strukturális elemei az ön csontjainak és fogainak. Ha test folyadékai folyamatos rendszerességgel vannak kitéve nagy mennyiségű savformáló ételeknek és italoknak, a teste a kalcium-foszfát tartalékokhoz fog nyúlni azok visszafogására. Ez idővel meggyengítheti fogait és csontjait, hiszen innen veszi el a rendszer az kalcium-foszfátot. A kalcium-foszfát tartalékok hirtelen történő felhasználása megnövelheti annak a kalciumnak a mennyiségét, ami húgycsőrendszeren eltávozik a szervezetből, ezért van az, hogy a főként savformáló étrend növelheti a kalciumban dús vesekövek kialakulását is. Ez csak egy példa, hogy a pufferelési rendszereink túlterhelhetőek olyan súlyosan, hogy nem kívánt egészségügyi problémák alakulnak ki. Hiszen a puffer rendszerei folyamatosan dolgoznak, hogy az anyagcsere által termelt savakat semlegesítsék, a legjobb, ha mi erre nem lapátolunk rá túl sok haszontalan munkát, mely túlterhelheti szervezetünket.

Átlagos ételek sav- és bázisformáló hatásai
: Általánosságban, a legtöbb zöldségnek és gyümölcsnek lúgosító hatása van testfolyadékainkra. A legtöbb búzafélének, állati eredetű élelmiszernek, és magas feldolgozottsági fokú ételeknek savformáló hatása van ugyanezekre a testfolyadékokra. Az ember egészségére tekintve az a legjobb, ha megfelelő egyensúlyban fogyasztunk lúgosító és savformáló ételeket; ideális esetben, többet lúgosító ételt kéne fogyasztani, mint savformálót, így az sav és bázisformáló hatások összessége a vér pH-jának enyhén lúgos mivoltára fog hasonlítani.

Lúgosító és savasító ételek
: A lenti két lista azon átlagos ételeket különíti el, melyek lúgosító hatásúak és melyek savas hamut kialakulásához vezetnek, miután megemésztettük és felszívtuk azt szervezetünkbe.
Közepes vagy erősen lúgosító hatású ételek:
Görögdinnye
Citrom
Sárgadinnye
Zeller
Lime
Mango
Mézharmat
Papaya
Tengeri moszat
Édes, magtalan szőlő
Vízitorma
Spárga
Kivi
Körte
Ananász
Mazsola
Zöldséglevek
Alma
Sárgabarack
Lucerna hajtások
Avokádó
Banán
Fokhagyma
Gyömbér
Őszibarack
Nektarin
Grépfrút
Narancs
Legtöbb gyógynövény
Borsó
Fejes saláta
Brokkoli
Karfiol


Közepes vagy erős savformáló hatású ételek:

Alkohol
Szénsavas üdítők
Dohány
Kávé
Fehér cukor
Feldolgozott só
Mesterséges édesítőszerek
Antibiotikumok (és a legtöbb gyógyszer)
Fehér liszt termékek (beleértve a tésztát is)
Tengeri ételek
Fehér ecet
Árpa
A legtöbb dobozos müzli
Sajt
A legtöbb bab
Állati húsok
A legtöbb fajta kenyér

Mit kell tudni a vér „lúgosításáról”
: Tartsa figyelemben, hogy ezek a listák nem teljes körűek és nem is az a céljuk.
Ha főleg gabonát, liszt termékeket, állati eredetű ételeket fogyaszt majd ezt kávéval, szénsavas üdítővel, tejjel öblíti le, akkor biztos, hogy javítana egészségén, ha kicserélné étrendjének egyes részét friss zöldségekre és gyümölcsökre.
A cikk fő célja, hogy információt nyújtson, ami megmagyarázza, hogy miért nem szükséges, egy vagy több étrend kiegészítőt vagy „lúgos vizet” innia, csak azért, hogy lúgosítsa a testét. A teste már úgyis megfelelő módon rendben tartja vérének pH érték, enyhén lúgosan. Ideális esetben, az ember étrendje úgy néz ki, hogy friss gyümölcsök és zöldségek állnak a középpontban, és e mellé alacsonyabb mennyiségben tápanyag dús ételeket fogyasszon étvágyának megfelelően, és amivel hosszútávon is jó tapasztalata van. Remélem, a fenti gondolatok némileg tisztázzák, ezt a gyakran félreértett egészségügyi témát. Dr. Tihanyi László /Forrás: drtihanyi.com/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég