Jótevők cserépben

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.16. 10:58

Így termeszthetsz életed végéig újhagymát – Praktikus és egyszerű módszer!

Imádom az újhagymát, éppen ezért sokáig kerestem azokat a trükköket, melyek segítenek abban, hogy rengeteget termesszek belőle. Tavaly meg is találtam a legjobb módszer, szerencsére bevált, ezért megosztom veletek is!

Az újhagyma a tavasz egyik legfinomabb, és legfrissebb zöldsége, melynek számos jótékony hatása is van, már az ókori Egyiptomban is fogyasztották a vöröshagymával együtt, azért, hogy ne legyenek betegek. Tudósok megfigyelték azt is, hogy hagyma közelében a kórokozók 40 másodperc múlva elkezdenek lebomlani, ugyanis a hagymában lévő kéntartalmú illóolaj a levegőben terjedve is kifejti hatását.

Az újhagyma többek között csökkenti a vérnyomást, tágítja az ereket, csökkenti a koleszterinszintet, és védelmet nyújt a rákos megbetegedések ellen is. Megfázásos tünetek esetén érdemes hagymát ennünk, mivel gyorsítja a gyógyulás folyamatát. Belélegzés esetén javul a felső légutak vérellátása, és több oxigén dús vér áramlik bennük. Sokan azonban nem tudják, hogy nem csak tavasszal fogyaszthatjuk, van egy szuper módszer, ami segít abban, hogy egész évben legyen újhagymánk.

Tudvalévő dolog, hogy az újhagymát a legtöbb helyen a gyökerével együtt árulják, sokan azonban levágják ezt, és kidobják. Itt követik el a legnagyobb hibát, ugyanis a gyökérből újra kinő a hagyma! Nézzük, mit kell tennünk ezért! Válasszuk külön a hagyma szárát a gyökerétől, majd a gyökereket tegyük egy befőttesüvegbe, és öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje. Ezután a befőttesüveget helyezzük az ablakpárkányra, olyan helyet válasszunk, ahol éri napsütés. Minden nap figyeljünk rá, annyi víznek kell lennie az üvegben, amennyi ellepi a gyökereket. Néhány nap után már elő kell bújnia az új zöld hajtásoknak, ami folyamatosan növekedni fog.

A gyökereket ezután is tartsuk a vízben, hetente egyszer pedig cseréljük ki a vizét. Amikor az új hajtások elérik a 12-15 centiméteres hosszúságot, ültessük ki a kertbe, vagy egy cserépbe. Később vágjunk le annyi hagymát, amire szükségünk van, de a gyökere mindig maradjon a földben, így továbbra is növekedni fog. Érdekesség, hogy a hagyma még két év után is teremni fog, az íze pedig nem fog változni ez idő alatt sem! Én még csak az első évet fejeztem be, kíváncsi vagyok a következő évre! Ha cserépbe ülteted, és a lakásban tartod, akkor a hűvösebb időkben is lehet újhagymád!

Próbáljátok ki ezt a szuper módszert minél hamarabb! Más növényekkel is meg teheted ugyanezt, egy korábbi cikkemben elmondtam, hogy mely zöldségek alkalmasak erre, ha lemaradtál volna róla, itt megtalálhatod: Örökké növő zöldségek. (Szélesi Ferenc - Főkertész, agraroldal.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.06.14. 14:10

HIBISZKUSZ

A hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus) a kétszikűek (Magnoliopsida) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae) egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 1200 fajjal, amelyek közül feltűnő virágai miatt többet szerte a világon dísznövényként termesztenek. Ázsiából származik; egyes fajai tipikus özönnövények, másokat az ember telepített meg szerte a világon (...) A hibiszkusz a mályvafélék családjába tartozó csodaszép, virágzó, mediterrán eredetű dísznövény, amely egyben gyógynövény (köptető, köhögéscsillapító) , sőt, tea alapanyag is.(...) A hibiszkusz tea anthocyanin és más összetevői antioxidánsként is működnek, megtisztítják a szervezetet a szabad gyököktől, csökkentik a szív megbetegedésének és a rák kialakulásának kockázatát, valamint az öregedés hatásait.A hibiszkusz tea ivásával jelentősen csökkenhet a vérnyomás, valamint az érrendszeri és a vese megbetegedésének kockázatát is csökkenti. (... )

Hibiszkusz tea készítése (gyakran csipkebogyóval együtt használjuk): Forraljuk fel 5 dl dl vizet, és merjünk bele 3 evőkanál szárított hibiszkuszvirágot. Ha felforrt és beleoldódott a sötétpiros lé, akkor hagyjuk egy kicsit hűlni. Szűrjük le az elázott szirmokat, majd ízlés szerint édesítsük. Önmagában erőteljes citromos íze van. Ha a C vitamin-tartalom miatt isszuk, akkor érdemesebb áztatni, nem pedig forralni, ha viszont a színét adó anthocyanin antioxidáns, sejtvédő hatásait szeretnénk kiaknázni, akkor forrázni kell.

A növényjelentős... C-vitamin tartalommal bír. Ezen kívül számos szerves savat (citrom-, alma-, aszkorbin- és gyümölcssav), vitamint (B1, B2, B3, B6, D), ásványi anyagot (kalcium, foszfor, kálium, magnézium, nátrium) és nyomelemet (vas, szelén, cink, króm, mangán) tartalmaz. A hibiszkuszban igen komoly mennyiségben vannak flavonoidok (a növények által saját maguk védelmére termelt anyagok, melyek az UV sugárzás és egyéb környezeti kórokozókkal szemben védelmet nyújtanak a sejteknek, és elfogyasztásukkal az emberi szervezet sejtjeinek is).

Hibiscus Syriacus: vannak olyan fajok, melyeket a textil- ill. faiparban hasznosítanak (főleg színezésre). a rozella (Hibiscus sabdariffa) érdemli a legnagyobb figyelmet…. sokféle elnevezése létezik: szudáni hibiszkusz, afrikai mályva, ehető hibiszkusz, karkadé, pampola, teahibiszkusz, vörös sóska, vad-rozella, véres, vagy rózsa hibiszkusz. A rozella származási helye Közép-Amerikán keresztül Indiától Malajziáig terjedt. Ma már szinte a világ minden trópusi, és meleg mérsékelt égövi tájain megtalálható. Termesztik is, mert ennek a növénynek minden része ehető! És persze, dísznövény is.

A szudáni hibiszkusz (rozella) különböző részeiből lehet és érdemes készíteni leveseket, lekvárt, szószokat, szirupokat, és fűszert, virágai és levelei savanykás ízük miatt – elsősorban saláták formájában értékesek. Gyógynövényként a virágját használják. Sötétvörös, húsos virágkelyhei rengetegféleképp hasznosíthatóak. Attól függően, hogy melyik hatóanyag miatt fogyasztjuk, érdemes különbséget tenni az elkészítés módozatában:
ha a C-vitamin tartalomra van szükségünk (pl. izmok, ízületek, csontok regenerálódásához), akkor áztassuk, mint a csipkebogyót,ha az anthocyanin antioxidáns, sejtvédő hatásait szeretnénk inkább érvényesíteni, akkor forrázzuk.
Az antjpcyanin adja a virág színét. A tea elkészítéséhez 1 kávéskanál teafüvet használjunk csészénként. Vizsgálatokkal igazolták már, hogy 6 héten keresztül napi 3 csésze hibiszkusz tea elfogyasztásával csökkent a magas vérnyomás, jelentősen segítette a sejtfalak karbantartását, megelőzve ezzel a nagyon gyakori szív- és érrendszeri problémákat.

Továbbá segítheti megtisztulni a szervezetet a káros szabad gyököktől (amikor felborul a szervezet természetes egyensúlya, és már az általa folyamatosan termelt szabad gyökök túlsúlyba kerülnek, és nem csak a támadó kórokozókat pusztítják, hanem a szervezet sejtjeit is = számos betegség írható a számlájukra……………… az antioxidánsok = pl.A,E,C-vitaminok, ásványi anyagok stb.= képesek a szabad gyökök hatástalanítására) nehézfémektől, javíthatja a sejtek és szövetek megújulását, a fehérjekollagén beépülését, ezzel nagyban hozzájárulhat az öregedés lassításához, csökkentheti a szívmegbetegedéseket, a rák kialakulásának kockázatát (pl. prosztata), Gyulladáscsökkentő, görcsoldó hatását is érdemes hasznosítani

szem kötőhártya-gyulladás esetén öblögetésre
hörgők, tüdőgyulladás, lázzal járó hurutos megbetegedés, köhögés szüntetésére, láz csillapítására – tea formájában
torok, hangszálak, mandulák gyulladásakor gargalizálóként.
asztmás görcsökre,
ízületi gyulladásra,
fekélyes vastagbélgyulladásra, Crohn-szindrómára,
menstruációs görcsök enyhítésére,
epe- és bélgörcsök esetén teaként,
méregtelenítésre,
vízhajtásra, vesetisztításra is alkalmas,
bőr szépítésére lemosóként.
nagyobb mennyiségben enyhe hashajtó.

Baktérium- és gombaölő tulajdonságát is érdemes figyelembe venni. féregűző, vérzéscsillapító (aranyeres panaszok esetén), nemi betegségek tüneteinek enyhítője lehet. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Immunerősítőként is fontos szerepe lehet. Öregedés gátló hatású (kozmetikumokban is fellelhető). A természetgyógyászatban is szívesen hasznosítják gyógyhatásait borogatásként bőrgyulladáskor, égési sérülések, tályogok, váladékozó ekcémás bőr kezelésénél, De készül belőle tinktúra, és hajszesz (hajnövekedés serkentésére). Természetes ételfestékként is alkalmazzák.

Az a tapasztalat, hogy a hibiszkusz teának kedvező lélektani hatásai vannak. Szünteti az indulatokat, megnyugtatja a lelket, oldja a feszültséget. Segít megszabadulni a nyomasztó érzelmektől, gondoktól. Csökkenti a stresszt. Gyógyírt jelenthet az érzelmi kiszolgáltatottságra. Nagyon kellemes, üdítő élvezeti ital is.Melegen és hidegen is fogyasztható. Íze az áfonyáéra emlékeztet, kicsit fanyar. Más teafüvekkel is keverhető, „ízesíthető” – mézzel és cukorral is. Szakértők szerint a hibiszkusz biztonságosnak tekinthető gyógynövény. Ellenjavallatok, mellékhatások nem ismertek. A mértékletesség elvét azonban érdemes szem előtt tartani. Még néhány érdekesség a hibiszkusszal kapcsolatban: A Csendes-óceáni Hawaii-szigeteken az állam virágának tekintik. (Forrás: oread.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.11.02. 20:00

Többé nem fogsz bolti avokádót vásárolni, ha megtudod, milyen egyszerű az otthoni termesztése!

Az avokádó nagyon sok esszenciális zsírsavat tartalmaz, és éppen ezért igen jótékony hatással van az egészségünkre. Ne csak étterembe kérjünk avokádót, otthon is részesítsük előnyben, hiszen nagyon gazdag tápanyagokban. Nagyon sok káliumot, B5-, és B6-vitamint, C-, E-, és K-vitamint tartalmaz. Mivel ez elmúlt évtizedekben igencsak kezdték felfedezni az avokádó jótékony hatását, ezért nem túl olcsón juthatunk hozzá. Ha szeretnénk saját termesztésű avokádót otthon, ültessünk! Az avokádófának nem kell túl sok hely, és viszonylag gyorsan nő.

1. CSÍRÁZÁS
Tisztítsunk meg egy avokádót, a magját alaposan mossuk meg. Szúrjunk bele 4 fogpiszkálót X-alakban, majd helyezzük egy pohárra úgy, hogy a mag csak félig lógjon bele. Töltsünk a pohárba annyi vizet, hogy érje a mag alját. Miután kicsírázott ne tároljuk közvetlen napfényben, csak meleg helyen. Amikor a szár 6 cm-re nő, akkor vissza kell vágni kb. 3 centire. Amikor a levelek is elkezdenek kifejlődni, akkor ültessük el.
2. ÜLTETÉS
Vegyünk egy kb. 10 cm átmérőjű edényt, olyat, ami alul lyukas, hogy jól el tudja vezetni a vizet. Töltsük meg földdel, majd mélyítsünk egy lyukat középre, és ebbe helyezzük az avokádót.
3. ÁPOLÁS, GONDOZÁS
Az ültetés után napos helyen kell tárolni a növényt. Rendszeresen öntözzük bő vízzel. A talaj legyen mindig nedves, de vigyázzunk, hogy soha ne álljon rajta meg a víz. Ha a levelek szárazok, és barnák lesznek, akkor azt jelenti, hogy a növény nem kap elegendő vizet.
Néhány évnek el kell telnie, míg a fácskánk virágozni fog, és gyümölcsöt hoz, de legyünk türelmesek, mert megéri. ( Forrás: Pöttyös Panni - twice.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.22. 15:50

Orvosi zsálya: a növényi aszpirin Mindent gyógyító gyógynövény?

A sokféle zsályafaj közül gyógyításra legalkalmasabb az orvosi zsálya. Neve a latin salvere (megőrizni) szóból ered, ami arra utal, hogy minden betegséget gyógyít. Egyes helyeken növényi aszpirinnek is nevezik - nézzük, miért! A zsálya (Salvia officinalis L.) az ajakos virágúak (Labiatae) családjába tartozik, népies elnevezése: kerti zsálya, orvosi zsálya, Szent János füve.
A bokros, illatos félcserje akár 60-100 centiméterre is megnő. A fiatal, lágy hajtások virágzáskor 20-30 cm hosszúak, molyhos szőrűek. Ezüstös színű, bársonyos levelei keresztben, átellenesen állnak. Lemezeik 2-6 centi hosszúak, lándzsa vagy tojásdad alakú, tompa csúcsú, aprón csipkés szélűek, szőrökkel sűrűn borítottak. Virágai a szár felső részén ál füzérben állnak. A párta ibolyakék, néha rózsás vagy fehér. Dél-Európa karsztos vidékein vadon tömegesen termő, de az egész világon elterjedt termesztett gyógynövény. A méhészek szívesen ültetik a kaptárak közelébe, mert jó "méhlegelő".

Minden betegségre jó: Ennek a gyógyfűnek a botanikai neve a latin salvere (megőrizni) szóból ered, ami arra utal, hogy a zsályáról azt tartották, hogy minden betegséget gyógyít. Az ókori görögök és rómaiak - a rozmaringhoz hasonlóan - tartósításra használták, de hamarosan a gyógyászatban is rangos helyet szerzett magának. A görög Dioszkoridész vizelethajtónak és menstruációt serkentőnek tekintette, de a gyógynövény leveleit sebek kezelésére is ajánlotta. A római Plius kígyóharapás, bélféreg, epilepszia, mellkasi bántalmak ellen és a menstruáció serkentésére egyaránt javasolta.

A X. század körül az arab orvosok úgy vélték, hogy a zsálya segítségével az emberi élet a halhatatlanságig meghosszabbítható. A keresztes hadjáratok után földöntúlinak hitt hatalma Európában is megjelent: "Miért halna meg az ember, ki a kertjében zsályát termel?", "Aki örökkön kíván élni, májusi zsályát kell annak enni". A középkori franciák a "minden jó" névvel illették, és Nagy Károly elrendelte, hogy a királyi gyógynövénykertben zsályát is termesszenek. Az indiai ajurvédikus orvosok menstruációs panaszokra, a szoptató anyák emlőgyulladására, valamint kedélybetegség, álmatlanság, aranyér és szembetegség gyógyítására rendelték el. Az elmúlt századokban az európai orvosok gyakran alkalmazták a gyógynövények borban való főzeteként, például szájápolásra és torokfájásra. Az orvosi zsálya levele az illóolajon kívül gyantát, viaszt, különböző savakat és ösztrogén hatású anyagokat tartalmaz.

Zsálya gyógyászati felhasználása: A több száz éves tapasztalat mellett tudományos vizsgálatok is kimutatták, hogy a zsályalevelek igen hasznos gyógynövényt jelentenek a házi patikákban. A levelek forrázata illóolaj- és cseranyag-tartalmuknál fogva fertőtlenítő, baktériumölő, gyulladásgátló hatásúak. A zsályatea hatását elfogyasztása után 2-3 óra múlva fejtik ki, izzadás, bélhurut kezelésére kiváló. Egyes országokban ezért is nevezik növényi aszpirinnek. A meleg zsályatea kitűnő toroköblítő a szájban fellépő betegségek enyhítésére. Náthánál és szamárköhögésnél tejben főzik meg a leveleket. A gyógytea jó hatással van a fogíny-, száj- és torokgyulladásra. A porított levél szájvizek, fogporok készítésére is alkalmas.

Megbecsült fűszer : "Latin neve Salvia, ami annyit tesz: gyógyítani" Keserű íze miattkitűnő étvágyjavító, gyenge gyomorerősítő, megkönnyíti az emésztést. A legtöbb konyhai fűszernövényhez hasonlóan a zsálya is nyugtató hatást fejt ki a gyomor sima izmaira. Mértékletesen alkalmazva segíti a zsíros ételek emésztését. Szárnyasok töltelékét ízesítik vele, de jól harmonizál más, erősen fűszerezett ételekkel is. Kacsa- és libasültek, májból készült ételek, pástétomok elmaradhatatlan fűszere, de a milánói makaróni is elképzelhetetlen nélküle. Az almalevesnek pikáns ízt ad, a virágokat salátákhoz keverik.
Termesztés: Az orvosi zsálya szaporítása egyszerű: tőosztással, dugványozással vagy magvetéssel történhet. Igénytelen növény, sziklakertekben vagy köves domboldalon is megél. Szereti a napfényt, jól tűri a szárazságot. Júniusban nyílnak ibolyalila, nyitott szájra emlékeztető virágai. Kizárólag illóolaj előállítására skarlátzsályát (Salvia sclarea) is termesztenek. Ez kétéves növény, amely az első évben 1-2 tenyérnyi nagy, szív alakú, vastag, ráncos, durván fogazott szélű levelet fejleszt. A második évben jelenik meg a kb. 1 méter magas virág szára. Virágai és hártyás murvalevelei az orvosi zsályánál nagyobbak, halvány lilás-rózsaszínűek. Illóolaja, amelyet a növény virágzásakor learatott anyagból állítanak elő, muskotály zamatú borok adalékanyagául is szolgálhat. (Szerző: Simon Izabella, forrás: Házipatika.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.18. 10:55

A bazsalikom (Ocium basilicum) gondozása, felhasználása, szaporítása, betegségei A bazsalikom felhasználását tekintve rendkívül sokoldalúan alkalmazható ételek sokaságához, legyen az saláta vagy húsétel, érdemes tehát otthon is tartani belőle egy-két cseréppel.

Gondozása: Évelő növény, ha egyszer bazsalikomtövet ültettünk a kertünkbe, akkor gyakorlatilag kiirthatatlanná válik, érdemes tehát szaporodást korlátok között tartanunk. Ha cserépben neveljük, ilyen gondunk nem lesz. Illatos leveleivel még a legyeket is távol tarthatjuk lakásunktól, olajmirigyeinek illatát ugyanis nem kedvelik a legyek. Fűszerkertünk alapnövénye kell, hogy legyen ez a sokoldalú növény, olyan helyre ültessük, ahol nincs nagyon hideg télen. A bazsalikom a sok esőt sem kedveli, egyébként meglehetősen igénytelen növény, a telet is könnyedén átvészeli. Szaporodása a tarackbúzához hasonlóan gyökerekkel történik, gyorsan szétszalad a kertben.

Frissen és szárítva is felhasználható az ételekhez, így egész évben alkalmazható. Dísznövényként is kedvelt, hiszen levelei mutatósak, világoszöldtől egészen a haragos zöldig találhatunk fajtákat. A legjobb elhelyezése a konyha közelében van, így könnyen csíphetünk belőle egy-egy levelet. Nagyon sok fajtája létezik, van zöld levelű, törpebazsalikom vagy vöröses-lilás levelű bazsalikomfajta is. Mindegyik fajta jól tűri a visszavágást, ha virágzás után visszavágjuk, gyorsan megújul, és hajtásai szebbek, újabbak lesznek. Így bokrosabb is lesz, ami szebb külsőt kölcsönöz számára. Napos ablakban vagy déli-keleti fekvésű ablakban jól érzi magát, csakúgy, mint a konyhakertben.Folyamatosan nedves földet igényel, nem kedveli a szárazságot, gondoskodjunk ezért számára mindig elegendő víz utánpótlásról.

Betegségei: Fagyérzékeny növény, de enyhébb teleken könnyedén átteleltethető odakint is, ha a levelek feketék, az viszont fagyásra utal. Ha télen meg is fagy, tavasszal tőről újra hajt.
Szaporítása: Általában magról szaporítják a bazsalikomot, de dugványozással is könnyedén szaporítható. A szaporítás legegyszerűbb módja, ha gyökeres hajtásokat választunk le az anyanövényről, és külön cserépbe ültetjük azokat. Hajtásokkal is szaporítható, ilyenkor az elültetett hajtásokat egy fóliával le kell takarni a gyökeresedésig, hogy a földje mindig nedves maradjon.
A magról történő szaporításkor a magokat a föld tetejére szórjuk, és vékony réteg földdel vagy homokkal betakarjuk. Ha kicsíráztak a magok, és elég nagyok, akkor átültethetjük őket tápanyag dús virágföldbe.

Felhasználása: Ha szárítani szeretnénk bazsalikomot, akkor virágzás előtt vágjuk le a hajtáscsúcsokat, összekötve akasszuk fel őket szellős, hűvös helyre. Még így is sokat fog veszíteni aromájából, néha még az íze is megváltozik ilyenkor.
Ma elsősorban fűszernövényként ismeretes, korábban még frissítő italokat is készítettek a magjából. A legjobb, ha az ételek ízesítésére friss, fiatal hajtásokat használunk, elsősorban paradicsomos ételek, húsok ízesítője. (Forrás: Anna kertje, írta Anna)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.18. 10:39

A bazsalikom bőrre, hajra és egészségre gyakorolt jótékony hatása

A bazsalikom jótékony hatása: Indiában sok rágcsálnak nyers bazsalikom levelet, mivel azok energiával töltik fel és megfiatalítják a szervezetet. A bazsalikom latin neve Ocimum Tenuiflorum és általában a levelét, magját és szárított gyökereit használják fel. Ezenkívül felfrissíti az agyműködését is.

1. Láz és megfázás:
A bazsalikom levelével kezelhetőek a láz különböző típusai.
• A felfőzött bazsalikomlevél megakadályozza a malária és a náthaláz kialakulását.
• Az akut láz esetén, a levelekből készült főzetet főzze fel őrölt kardámommal egy fél liter vízben, és keverje össze cukorral és tejjel, ami így hatékonyan leviszi a lázat.
A bazsalikom jó fertőtlenítő anyag, amely megvédi a szervezet a vírusos fertőzésekkel szemben.
2. Köhögés és légzőszervi problémák: Rágcsáljon bazsalikomlevelet, így megszüntetheti a köhögést és a megfázást. Továbbá a bazsalikom jó hatással van a nyálkahártyára a hörghurut és asztmás fulladás esetében. A levelekből készült főzet mézzel és gyömbérrel hatékony házi orvosság a hörghurut, asztma, influenza és megfázás ellen. A levelekből készült főzet, a fokhagyma és a só is enyhíti az influenza tüneteit. A bazsalikomlevéllel felforralt víz jó hatással van a torokfájásra – fogyassza a keveréket vagy gargalizáljon vele, hogy enyhítse a fájdalmat. A bazsalikomot gyakran használják a köhögés elleni szirupok és a köptetők elkészítésénél.
3. Epekövek: A bazsalikom levele erősíti a veséket. A vesekövek esetében a bazsalikomlevelekből készült főzetet fogyassza mézzel, így megszabadulhat a vesekövektől. A bazsalikom méregtelenít és csökkenti a húgysav szintjét a szervezetben.

4. Szívbaj: A bazsalikommal hatékonyan megelőzhető a szívbaj kialakulása és az ebből eredő gyengeség. Ezenkívül csökkenti a vérben a koleszterinszintet. A bazsalikom C-vitamint és olyan antioxidánsokat tartalmaz, mint az eugenol, amely megvédi a szívet a szabad gyökök káros hatásaitól.
5. Gyerekek számára:
Az általános gyermekgyógyászati problémák, mint a köhögés, megfázás, hasmenés és hányás jól kezelhető a bazsalikom főzettel.
• A mézzel fogyasztott bazsalikomlevél távol tartja a bárányhimlőt.
• Ha a kisbaba fogínyét rendszeresen bekenik bazsalikomfőzettel és mézzel a fogzást megelőzően, a fogak könnyebben nőnek ki.
• A mézes bazsalikomfőzet enyhülést nyújt a gyerekek köhögésére és fájó torkára.
• A meleg bazsalikomfőzet megszabadít a bélférgektől.


6. Fogak:A bazsalikom levelével a fogproblémák is kezelhetőek. Szárítva és őrölve megtisztítja a fogakat, mustárolajjal keverve pedig fogkrém készíthető belőle. Segít a fogíny egészségének megőrzésében és megszabadít a rossz lehelettől, fogínysorvadástól és más fogproblémáktól.Fogkrémként dörzsölje a fogínyre, így csökkentheti a fogíny gyulladását. Továbbá a bazsalikom szájvíz használva enyhíti a fogfájást, és kiváló szájfrissítő és –fertőtlenítő, mivel a szájban található baktériumok és kórokozók 99%-át elpusztítja. Ezen tulajdonságaiból kifolyólag az olyan szájfertőzések is megszüntethetők vele, mint az afta.
7. Fejfájás: A bazsalikom levele jó hatással van a fejfájásra. Az őrölt levelek szantálfa krémmel elkeverve enyhítik a fejfájást – csak kenje a krémet a homlokára.
8. Szemproblémák: A bazsalikomfőzettel hatékonyan kezelhetőek a fáradt szemek és a farkasvakság, amelyet az A-vitamin hiány okoz. Elég két csepp bazsalikomfőzet: nem csak nyugtatja a szemet, de a stresszt is csökkenti. Véd a kötőhártya-gyulladás és más szemproblémák kialakulása ellen, amelyek bakteriális vagy gombás fertőzés útján jönnek létre. Ezek megelőzése érdekében mossa meg a szemét bazsalikomfőzettel.

9. Gyomorproblémák: A bazsalikomlevéllel kezelhetőek az olyan gyomorbántalmak, mint a savasság, székrekedés és a puffadás. A bazsalikom serkenti az emésztést és csökkenti a puffadást. Ezenkívül enyhíti a hányást és növeli az étvágyat is.
10. Cukorbetegség: A bazsalikom szabályozza a vércukor szintet.
11. Fájdalomcsillapító: A bazsalikom enyhíti a fájdalmat, mivel a benne található vegyületek csökkentik a gyulladást és az idegi fájdalmat, továbbá, nincs semmiféle mellékhatásuk. A bazsalikommal kezelhetőek a fekélyek, vágások és sebek is, mivel fertőtlenítő és gyógyító hatású.
12. Meggátolja a rák kialakulását: A bazsalikom rákellenes hatású, ezért a rák néhány formája hatékonyan kezelhető vele, például a mellrák. A bazsalikom beszűkíti azokat az ereket, amelyek a tumorokat táplálják, valamint gátolják a szájban lévő rákos sejtek növekedését, amelyet a cigizés okoz. Fontos azonban megjegyezni, hogy a bazsalikom önmagában nem használható a rák kezelésére.
13. Enyhíti a stresszt: A bazsalikomban lévő antioxidánsok segítenek a szervezet különböző folyamatainak szabályozásában. A bazsalikom kivonat napi fogyasztása nyugtatja az idegrendszert és enyhíti a stresszt.
14. Tüdőproblémák: A bazsalikomban található vegyületek, például a C-vitamin, a kamfén és eugenol jó hatással van a tüdőre, mivel enyhítik a dohányzás okozta károkat, mint például a tuberkulózist.
15. Rovarcsípés: A bazsalikom enyhíti a rovarcsípéseket is. Egy teáskanál friss bazsalikom főzetet vigyen fel az érintett területre, majd néhány óra elteltével megint vigyen fel egy kis főzetet. A rovarcsípésekre a friss bazsalikomgyökérből készült krém is hatásos.
16. Segít a dohányzásról való leszokásban: A bazsalikom sokat segíthet, ha szeretne leszokni a dohányzásról. Tartson néhány friss bazsalikomlevelet a zsebében, és ha vágyat érez arra, hogy rágyújtson, rágcsáljon egy kis bazsalikomlevelet. A bazsalikom leve felfrissíti a torkát, mint a mentolos cukrok, a rágás pedig elvonja a figyelmét – az antioxidánsok pedig helyrehozzák a károkat, amiket a dohányzás okozott.

A bazsalikom bőrre gyakorolt jótékony hatása: A bazsalikomsegít az egészséges bőr és fényes haj fenntartásában. Fertőtlenítő és tisztító tulajdonságainak köszönhetően megelőzi a bőrbetegségek kialakulását.
17. Bőrproblémák: A bazsalikom jó hatással van az ekcémára és pattanásra, ezért sok szépségipari termékben megtalálható. A bőrápoló szerekben az antibakteriális hatása a legkiemelkedőbb. Akik rühességgel vagy ekcémával küzdenek, fogyasszanak bazsalikom főzetet.
18. Pattanások: A bazsalikom jótékony hatással van bőrre, akár nyersen fogyasztja a levelét, akár külsőleg használva a bőrére keni. Nyersen fogyasztva megtisztítja a vért a méreganyagoktólés megakadályozza a pattanások kialakulását. A bazsalikomlevelek felfőzéséveltonikot is készíthet. A főzetet hagyja 15 percig hűlni, majd vigye fel a pattanásos területekre. A tonik nem csak eltünteti a pattanásokat, de azonnal ragyogóvá és puhává teszi a bőrt.
19. Elhalványítja a sebhelyeket és szépséghibákat: A csicseriborsós és bazsalikomos arcpakolás elhalványítja a sebhelyeket, megtisztítja a bőrt és egyenletesebbé teszi a bőrszínt. A csicseriborsó világosítja a bőrt, ezért elhalványítja a sebhelyeket és a szépséghibákat. Ezenkívül a bazsalikom elpusztítja azokat a baktériumokat, amelyek a pattanások kialakulásához vezetnek.

20. Ragyogóvá teszi az arcot: Dörzsölje be az arcát finomra őrölt száraz bazsalikommal, így az őrlemény ragyogóvá teszi az arcát és eltünteti a szépséghibákat.
21. Gyulladásgátló: A bazsalikom levele antibakteriális és gombaölő vegyületeket tartalmaz. A bazsalikomlevelek szantálfa krémmel és rózsavízzel keverve olyan krémet képeznek, amely az arca felkenve megakadályozza a gyulladás kialakulását.
22. Friss és fiatalos bőr: A bazsalikomban lévő antioxidánsoktól a bőr felfrissül és fiatalosabb lesz. Ezenkívül a bazsalikom hidratálja a bőrt és a hajat is.
23. Összehúzza a pórusokat: A bazsalikomlevél hatékonyan eltünteti a szépséghibákat. Készítsen arcpakolást egy tojásfehérjéből és bazsalikomlevelekből. Ezzel a keverékkel aztán gyengéden dörzsölje be az arcát, különösen az érintett területeken. Az arcpakolást 20 percig hagyja fent, majd óvatosan dörzsölve az arcát mossa le. A tojásfehérje összehúzza a pórusokat, míg a bazsalikom fertőtleníti a bőrt és megelőzi a pattanások kialakulását.
24. Megszabadít az ótvartól:A bazsalikomkrém és citrom megszabadít az ótvartól.

25. Bőrbetegségek:Az őrölt bazsalikomgyökér és –levél fogyasztásával kezelhetőek a bőrbetegségek.
26. Gyorsítja a gyógyulást: A bőrbetegségekre jó hatással vana mustárolajban megfőzött bazsalikom – főzze, míg az olaj meg nem feketedik. Hagyja kihűlni, szűrje le az olajat, és vigye fel az egész testére a téli időszak alatt. Az olaj gyorsítja a gyógyulást.
27. Enyhíti a bőrirritációt: Vigyen fel bazsalikomkrémet a borotválkozás utáni irritált bőrre.
28. Gyógyítja a sebeket, vágásokat és égéseket: Árnyékban szárítsa ki a bazsalikomot, adjon hozzá timsót, majd őrölje meg, és tegye egy tiszta, üveg tartóba. A porral hintse be a sebeket és vágásokat. Az égés okozta fájdalom enyhíthető bazsalikomos főzet és kókuszolaj keverékével.
29. Enyhíti a viszketést: Dörzsöljön bazsalikomlevelet a viszkető területekre, így azonnal enyhítheti a viszketést. A viszketést a bazsalikom és citromlé keveréke is elmulasztja.
A bazsalikom hajra gyakorolt jótékony hatása

A száraz és károsodott haj problémája sok embert érint. A városok szennyezettsége és egyéb más faktorok együtt gyengítik és egészen a tövéig károsítják a hajat. Ezért kifejezetten fontos, hogy a szervezet hidratált maradjon, és sokféle tápanyaghoz jusson hozzá, mivel csak így lehet megszabadulni a hajproblémáktól. Inkább válassza a házilag készített pakolásokat és gyógynövényeket, mivel a szépségipari termékek sok vegyszert tartalmaznak. A bazsalikommal a haj fényes és egészséges lesz.
30. Korpásodás és száraz fejbőr: A hajhullás egyik legfőbb oka a korpásodás és a száraz fejbőr. Adjon egy kis bazsalikomolajat olyan hordozóolajhoz, mint például a kókuszolaj, és jól masszírozza a keveréket a fejbőrébe. A bazsalikom serkenti a vérkeringést és enyhíti a fejbőr viszketését, valamint csökkenti a korpásodást és segíti a haj növekedését. Bazsalikomkrémet is használhat, ami megtisztítja a fejbőrt és távol tartja a korpát.
31. Az egészséges fejbőrért:A bazsalikom, hibiszkusz és indiai margos olaj leveleiből készült krémet vigye fel a hajára, így az egészséges marad és a viszketés is távol marad.
32. Energetizálja a hajat:Masszírozza át a fejbőrt rendszeresen bazsalikomolajjal, így energetizálja a hajat.
33. Erősíti az immunrendszert: A bazsalikom erősíti az immunrendszert, valamit adaptogéneket és antioxidánsokat tartalmaz, ezérta hetente alkalmazott bazsalikomfőzettől a fejbőr egészséges és hidratált marad.(forrás: drtihanyi.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.23. 16:26

Az egyik legösszetettebb gyógyhatású növény a körömvirág

Az egyik legösszetettebb gyógyhatású növény a Calendula, más néven kenyérbélvirág, gyűrűvirág, sárga virág vagyis a körömvirág. Az alternatív gyógyászatban ősidők óta alkalmazzák, ugyanakkor a kozmetikában és különböző ételek ízesítésére és ételfestékként is felhasználják. Hatóanyagainak köszönhetően a legtöbb betegség megelőzésre és kezelésére egyaránt alkalmas. Belsőleg tinktúra, öblögető és tea-, külsőleg borogatás valamint kenőcs formájában fejti ki jótékony hatásait.

Gyógyhatásai:
Növeli a szervezet ellenállását a baktériumokkal és fertőzésekkel szemben
Antibiotikus-, vírusölő-, gyulladáscsökkentő hatású
Magas E-vitamintartalmának köszönhetően a kozmetikai iparban különféle fiatalító, bőrbarát krémeket, ránctalanító készítményeket készítenek belőle, de aknés és ekcémák bőr kezelésére is hatásos
A körömvirágból készült maszkok, krémek szinte minden bőrbetegség kezelésére alkalmasak

Nőgyógyászati panaszok és menstruációs zavarok esetén valósággal csodákra képes
Naponta két csésze körömvirágtea fogyasztása megszünteti a vérszegénységet, és antioxidáns hatású anyagaiból kifolyólag jelentős mértékben csökkenti a rákos megbetegedések kialakulásának esélyét. Az egyik legjobb daganatmegelőző hatással rendelkező gyógynövénykét tartják számon. Kemoterápiás kezelések alkalmával az alternatív, kiegészítő módszerek egyik legjobb hatóanyag

Serkenti a vese- és májfunkciókat, teaként fogyasztva különösen azoknak ajánlott, akiknek lassú az anyagcseréje és emésztési problémáik vannak. Epehólyag gyulladásra, sebek gyógyítására, visszér gyulladásra, aranyérre szintén hatásos gyógyír
Enyhe migrénes panasz, reumás probléma, de asztma és allergia esetén is kiváló
A gasztronómiában felhasználva enyhén csípős ízvilágot kölcsönöz az ételeknek, virágszirmait sütemények, húsleves, omlett, rizs, sajt, vaj valamint halételek színesítésére használják.
(Forrás: szatmar.ro).

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.23. 16:19

Körömvirág (Calendula officinalis) gondozása, szaporítása

Körömvirág (Calendula officinalis)A körömvirág (Calendula officinalis) az egyik legismertebb gyógynövény, ami kerti szegélynövényként, cserépben és erkélyládákban is remekül mutat és a gondozása is egyszerű. A körömvirág (Calendula officinalis) Európa mediterrán részein őshonos. Megfelelő gondoskodás mellett gyönyörű narancssárga virágaiban júniustól egészen a fagyokig gyönyörködhetünk, de akár gyógyhatását kihasználva, gyógynövényként is hasznosíthatjuk. Vágott virágként napokig díszítheti és illatosíthatja otthonainkat.

A körömvirág bokros növekedésű egynyári növény. Levelei élénk zöldek, százszorszépre emlékeztető virágai átmérője legfeljebb 10 cm. Magassága az egyes változatoktól függően többnyire 25-60 cm. Virágainak színe a halvány narancssárgától a vöröses narancsig terjedhet. A szimpla virágúak közepe sárga vagy barna, a telt virágú változatoké megegyezik a szirmok színével. A körömvirág hatóanyagai hámosító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek. A népi gyógyászatban régóta használják, a növény részeiből egyebek mellett tea és kenőcs is készíthető, de ételek színezésére, ízesítésére és különböző kozmetika szerek alapanyagaként is felhasználják.

A körömvirág gondozása egyszerű, de ha azt szeretnénk, hogy minél tovább virágozzon, akkor rendszeres törődést igényel. Az elhalt növényi részeket és az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, ezzel virágzásra serkenthetjük a növényeket és a felmagzást is elkerülhetjük így, ha azt nem szeretnénk. A körömvirág kedveli a sok napfényt, aminek hatására a virágai szebben nyílnak.A kertben ültessük napos helyre, az edényben tartott növényeknek pedig válasszunk egy délre néző ablakpárkányt vagy erkélyt, de lehetőleg egy minél világosabb helyet. A körömvirág kedveli a laza, homokos talajokat, az erkélyládába, cserépbe való ültetéshez használjunk általános virágföldet. Átlagos körülmények között a fagyveszély elmúltával jól érzi magát a szabadban, de igazán 15 C fok feletti hőmérsékletet kedveli.

Öntözése – tápoldat: A növények az első bimbók megjelenése után rendszeres öntözést igényelnek. Vigyázzunk, hogy két locsolás között a föld ne száradjon ki, különösen a meleg napos helyen cserépben tartott virágok esetén, mert ezek földje nagyon hamar kiszáradhat. Virágzási időben kéthetente adjunk az öntözővízhez tápoldatot vagy használhatunk levéltrágyát is.

Körömvirág szaporítása: Körömvirág (Calendula officinalis)A körömvirágot magról könnyedén szaporíthatjuk, a vetéshez a magokat akár az anyanövényről is gyűjthetjük. A legjobb, ha egyből a végső helyére vetjük, mivel az átültetést csak nagyon fiatal korban viseli el. A kertben március végén, április elején vessük el a magokat a végleges helyükre, így júniusban már gyönyörködhetünk virágaikban. Erkélyládába, cserépbe is vethetjük. Használjunk általános virágföldet, a magokat 1 cm vastagon takarjuk be, a földel. A talajt tartsuk éppen csak nedvesen és csak a bimbók megjelenése után kezdjük rendszeresen öntözni és táp oldatozni.

Betegségek: Levéltetvek: Nyáron gondot okozhatnak a levéltetvek. Enyhébb fertőzés esetén, erős, szappanos vízsugárral lemoshatjuk a növényeket, súlyosabb esetben használjuk megfelelő rovarirtó szert.
Lisztharmat: A fehér, porszerű lerakódás a lisztharmat jele, amit a nedves, hűvös körülmények válthatnak ki. A penészes növényt rendszeres időközönként permetezzük gombaölő szerrel, és tegyük melegebb helyre. /Forrás: viragok-szobanovenyek.hu/

Készítsünk otthon körömvirág krémet!

Készítsünk saját magunk egy vagy két adag körömvirág krémet arckrémnek vagy gyógykenőcsnek vágások, égések esetleg kiütések kezelésére. Egyszerű és egészen biztosan mentes a káros adalékanyagoktól! Az elkészítése egyszerű, és aki ismeri a körömvirágot, az tudja, hogy milyen csodálatos gyógynövény. Régóta használják enyhítő gyógyírként fogfájásra és méhcsípésre. Még az amerikai polgárháború és az első világháború idején is alkalmazták sebgyógyításra. Napjainkban a kisebb vágások és égési sérülések kezelésére a körömvirág alapú krémeket drogériákban, mint természetes eredetű gyógytermékeket lehet vásárolni. Készítsünk magunknak pár tégellyel!

A körömvirág krém receptje
Hozzávalók:
60-90 g szárított körömvirág szirom
1 pohár olíva olaj
60 g szilárd zsiradék (főzőmargarin, kókuszolaj, kakaóvaj vagy lanolin)
150 g körömvirág olaj
(elkészítése: lásd lent) 60 g desztillált víz (vagy rózsa-, illetve narancsvirág víz)
1 teáskanál apróra vágott vagy reszelt méhviasz
3-5 csepp illóolaj, illattal vagy anélkül

Elkészítési mód:
I. rész: Körömvirág -olaj
Helyezzük a szárított körömvirág virágokat tűzálló edénybe, cserépedénybe vagy rozsdamentes acél edénybe (kerüljük a vasból vagy aluminimumból készült edényeket), és adjuk hozzá az olíva olajat. Fokozatosan melegítsük az olajat és a növényt 1-2 órán keresztül körülbelül 50-70°C-on. Gyakran kevergessük. Addig melegítsük, amíg a szirmok ropogósra nem sülnek. Szűrjük át tiszta ruhán az olajat. Fontos: A friss virág nedvességtartalma 1-3 évről néhány hétre csökkentheti az olaj eltarthatóságát. A felesleges vizet elsősorban úgy távolíthatjuk el, hogy az olajat 2 hétig állni hagyjuk. Miután a víz elvált az olajtól, öntsük át az olajat egy másik edénybe azonnali használatra, vagy tartsuk hűvös, száraz helyen.

II. rész: Körömvirág krém
Óvatosan olvasszuk fel a szilárd zsiradékot, a méhviaszt és a körömvirág olajat főzőedényben vagy alacsony hőmérsékleten mikrohullámú sütőben, amíg átlátszóvá nem válik. A keveréket vegyük le a tűzről. Öntsük a vizet turmixgépbe és keverjük addig, míg a víz habos lesz. Lassan öntsük az olajat, a zsírt és a viaszt a keveredő vízbe. Folytassuk a keverést, míg a hozzávalók krémessé nem válnak. Még melegen töltsük a krémet edénykékbe és egészen addig ne tegyünk ré fedelet, amíg ki nem hűl. Címkézzünk fel minden egyes edénykét, jegyezzük fel a körömvirág olaj készítésének az idő pontját is, ha sokkal korábban készült, mint a krém. Tartsuk hűvös, sötét helyen. Megközelítőleg egy évig használható fel. Ellenőrizzük fél év után, hogy megpenészesedett-e. Ha az olaj és a víz rész szétválna, használat előtt keverjük fel újra. Ha megkérdeznék Öntől a barátai, hogy mitől olyan ragyogó a bőre, nyugodtan mondja meg nekik, hogy ez a természet ajándéka és ajándékozzon nekik egy üvegcse, saját termesztésű és készítésű friss körömvirág krémet. (Forrás: Gardening.com: Portraits - Calendula/Horváth Hajnalka, megjelent edenkert.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.23. 15:43

Rozmaring – a természetes gyulladáscsökkentő ősidők óta jól ismert fűszer- és gyógynövény.

A rozmaring Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos. Vadon terem az egész földközi-tengeri régióiban, valamint a Kanári- és Azori-szigeteken és Madeirán. Nálunk vadon nem fordul elő, de az ország melegebb és védettebb területein a szabadban is áttelel. Évelő, örökzöld félcserje. Neve a latin Rosmarinus szóból származik, aminek jelentése: „tenger harmata” (ros => harmat, marinus => tenger), mivel sok helyen az életben maradásához elegendő a parti szél által szállított légnedvesség is. Népies nevei: rosmarin, antosfű, szagos rozmaring, illatos rozmaring.

A Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karán működő Gyógy, -és Aromanövények Tanszék kutatói a Traditional and wild projekt keretében többek között az egyes gyógynövényekkel kapcsolatos tradicionális tudást, valamint az egyes növények hatóanyag-tartalmát vizsgálják. Kutatásaik tükrében lássuk, mit érdemes tudni a rozmaringról. Mire használták elődeink? A rozmaring ősidők óta jól ismert fűszer– és gyógynövény. Az irodalomban és a népművészetben az emlékezés és a hűség jelképe. Leveléből készült a XVII. és XVIII. században Európa-szerte ismert „magyar királyné vize” (Aqua Reginae Hungariae), amit köszvényes betegek kezelésére használtak, illetve hajhullás ellen is hatékony szerként tartották számon.

Az alföldi tanyavilágban még a legszegényebb családoknál is volt legalább egy cserép rozmaring, melyből a búbos kemence tetejére szórtak pár levelet, hogy kellemes illatú legyen a lakás. A népi gyógyászatban görcsoldónak is használják, valamint egyes helyeken a borok ízesítésében is szerepet játszik. Az ókorban azt tartották róla, hogy javítja a memóriát. A néphagyomány szerint, Szűz Mária kék köpenyét ráterítette egy fehéren virágzó rozmaringbokorra, mikor megpihent, és a virágok kék színűre változtak. A növény ezután ”Mária rózsájaként” lett ismeretes.

Úgy hitték, ha elalvás előtt egy rozmaring ágat helyeznek a párna alá, elűzi a rémálmokat, és ha a házon kívülre helyezik, elűzi a boszorkányokat. Mégis, a házban és a kertben bőségesen növő rozmaring, mely a boszorkányok elüldözésére volt hivatott, azzal a jelentéssel bírt, hogy az asszony uralja a háztartást. A XVI. századra azok a férfiak, akik meg akarták mutatni, hogy ők az urak a háznál, felszedték a rozmaringbokrokat. Azt tartották róla, ha egy fiatal megérint egy másikat egy virágzó rozmaringággal, akkor szerelembe eshet. Friss házasok ültettek rozmaringágat esküvőjük napján. Ha az ág elkezdett nőni, jó jel volt az egységre és családra.

Mire jó a rozmaring?: A levéldrog antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő. A rozmaringleveleket teakeverékekben epe-és vizelethajtó, szélhajtó, idegerősítő és étvágygerjesztő hatása miatt használják. Frissen vagy szárítva a francia, olasz és spanyol konyha nélkülözhetetlen fűszere. Húsokat, mártásokat, leveseket ízesítenek vele.

Illóolaja a végtagok vérkeringését javítja, reumaellenes és csillapítja az idegfájdalmat (óvatosan használva ezért hasznos SM-ben - Ildikó). Gyógyászati felhasználása mellett az illóolajat a kozmetika- és illatszeripar külsőleg alkalmazza (kölnivizek, fürdőesszenciák, szappanok, krémek, kenőcsök, tapaszok, dezodorok, hajszeszek, samponok).
A rozmaringolaj nem toxikus, csak ritkán és legfeljebb enyhén irritáló, szemben több más olajjal. Kivonatát és párlatát a likőripar használja, enyhén keserű likőrök gyártásához. Belsőleg viszont csak kizárólag orvosi javaslatra – főként epebántalmak és emésztési zavarok esetén- és csak nagy körültekintéssel lehet felhasználni, terheseknél ellenjavallt, mert vetélést okozhat! Alkalmazását kerülni kell magas vérnyomás és epilepszia esetén valamint gyermekeknél 3 éves kor alatt!

Hogyan fogyasszuk? Lehetséges elkészítési módok: Belsőleg használhatjuk teafőzetként vagy tinktúraként, amely segít az emésztési problémáknál, epebántalmak étvágytalanság, szélgörcsök esetén.
A teafőzet elkészítése: 1 csésze forrásban lévő vízzel forrázzunk le 1 teáskanálnyi összevágott rozmaringlevelet, majd 10 perc elteltével szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk. Tinktúrát alkoholos áztatással nyerhetünk belőle, amiből alacsony vérnyomás ellen naponta 5 ml fogyasztandó belőle. Figyelem: Belsőleg csak nagy körültekintéssel szabad felhasználni, terhesség során ellenjavallt!

Külsőleg használhatjuk többek között fürdőhöz vagy korpásodás ellen.
Fürdő: 50 gramm friss rozmaringlevelet keverjünk össze 1 evőkanál olívaolajjal, és forraljuk fel 1 l vízben. Hagyjuk 15 percig állni, majd szűrjük le, és öntsük a főzetet a fürdővízhez.
[b]Korpásodás ellen:[/b] 2 liter vízzel forrázunk le 2 evőkanál rozmaring levelet, mikor langyosra hűlt, szűrjük le és az utolsó hajöblítés után öntsük le a hajat vele.

Hogyan gyűjtsük? Hogyan tároljuk? A rozmaringot a fás részek felett kell vágni, ami gyakorlatilag tavasztól őszig folyamatosan lehetséges. A levágott növényt árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg, majd morzsoljuk le a leveleket. Illóolaj-kinyerés céljából vágás után azonnal le szokták párolni. Háttér információ: Az adatok, információk forrása a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi karának Gyógy- és Aromanövények Tanszéke. Az adatokat a tanszék munkatársai tudományos igényességgel állították össze. Az információk begyűjtését és a háttér kutatásokat a Traditional and wild projekt támogatta. A projekt az Central Europe Programban az Európai Unió és a Magyar Köztársaság társfinanszírozásával valósul meg. /Forrás: napidoktor.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Jótevők cserépben

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.23. 15:29

Rozmaring termesztése egyszerűen!

A Földközi-tenger térségében őshonos rozmaring népszerű tagja a mentafélék Laminacaea családjának, és rokonaihoz hasonlóan ez a növény is aromás és kedvelt fűszernövény. A növény neve latin eredetű, Rosmarinus, vagyis ros és marinus, ami harmatot, illetve tengert jelent. Mielőtt a rozmaring gondozásáról beszélnénk, nézzük meg magát a növényt.

Egyik legkedveltebb fűszer- és gyógynövényünkről, a rozmaringról: A gyógynövénynek gazdag történelme van, hűséget és barátságot jelképez, ezért hagyományosan esküvőkön és temetéseken egyaránt használják. A rozmaring ősidők óta a mediterrán konyha fontos fűszernövénye. Évelő növény, és termesztésének módjától függően nőhet egyenesen, felfuttatva, vagy akár bokorként is. Megnőhet akár 150 cm magasra is.
Levélzete tűszerű, minden levél élénkzöld és erősen illatos. Tavasz közepén a rozmaring kék virágokat bont, és barna magvakat érlel nyárig. A rozmaring úgy frissen, mint szárítva nagyon népszerű lett, a világ nagy részén termesztik, ahol az éghajlat lehetővé teszi a növekedését. A rozmaring virága is ehető, és saláták friss adalékaként használják.

A rozmaring gondozása: Ez a növény könnyen termeszthető a kertben és virágcserépben egyaránt. Tetszetős és illatos leveleinek köszönhetően a rozmaring jól mutat az udvaron egy gyógyfüveskert részeként is. Mivel termesztése igen könnyű, gyakran ajánlják kezdő kertészeknek. A rozmaring dugványról, vagy magvakkal szaporítható. Ha a magvakat akarjuk elvetni, előbb áztassuk vízbe őket néhány órára. Legjobb, ha előbb bent ültetjük el a magokat 6-8 héttel a fagy beállta előtt, hogy felgyorsítsuk a csírázási folyamatot.
Szórjuk szét könnyedén a magvakat egy jó vízelvezetésű virágtartóba, kedvező közegbe, öntözzük meg őket, és tartsuk száraz, hűvös helyen. Miután kihajtanak, tegyük őket napos helyre, de ne azonnal, szoktassuk a növényeket fokozatosan a teljes vagy részleges napfényhez. Ha dugvánnyal szaporítjuk a növényt, akkor vegyünk egy egyéves, egészséges szárat, áztassuk gyökereztető hormonoldatba, majd ültessük cserépbe. Amikor a gyökérzet kifejlődik, átültethetjük végleges helyére.

A rozmaring termesztése és ápolása: Mielőtt nekilátnánk a rozmaring otthoni termesztésének, tisztázzunk néhány alapvető szabályt. A rozmaring a teljes napfényt vagy a félárnyékot szereti, és jól érzi magát a legtöbb talajtípusban. Azonban nem bírja a vízzel telített talajt és a túlzott árnyékot. A szárazságot viszont jól tűri. Bizonyos mértékig elviseli a fagyot, és némi téli gondozással túl is éli azt. Mielőtt elültetnénk a rozmaringot, válasszuk ki jól az ideális helyet, ahová tenni szeretnénk, mert ez a növény nem szereti, ha megzavarják a gyökerét, úgyhogy többé ne ültessük át. Az ültetés megfelelő időpontja március és május között van. A talaj legyen homok, vagy perlit, agyagos föld és szerves komposzt keveréke. A talaj pH-értéke legyen kiegyensúlyozott, 5,0-7,5 között.

A rozmaringot akkor kell megöntözni, amikor a talaj kissé kiszárad, vagy ahogyan az éghajlati viszonyok megkívánják. Télen elhanyagolható mennyiségű öntözést igényel. A túlzott nedvességtől megfagyhatnak a gyökerei, ahogy a hőmérséklet csökken. Nagyon kevés táplálásra van szüksége, kezeljük folyékony műtrágyával havonta egyszer a növekedési szakaszban, márciustól októberig.
A rozmaringot nem kell nagyon megmetszeni, inkább csak csipkedjünk le belőle, hogy sűrűbb, bokrosabb legyen, virágzás után pedig távolítsuk el az elhalt virágfejeket. Ez a növény meglehetősen ellenálló a kártevőkkel szemben, kivéve a penészt, de ezt könnyen megelőzhetjük, ha vigyázunk, hogy a levelek ne legyenek túl gyakran nedvesek, és ha jó szellőzést biztosítunk neki.

A rozmaringleveleket forró napsütésben szedjük le. Használjuk őket frissen vagy szárítva, tároljuk fertőtlenített edényben. Megtisztítva és műanyagzacskóba téve le is fagyaszthatjuk. Alapvető ismeretekkel könnyen élvezhetjük a saját termesztésű rozmaring minden előnyét. (Forrás: edenkert.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég