Vegyszermentes tisztaság

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2023.02.13. 14:51

Spóroljon a tisztítószereken – készítse el házilag ahelyett, hogy drágán megvenné

Néhány összetevőből, pár száz forintért készíthetünk otthon akár folyékony szappant, mosószert vagy folttisztítót is. Amikor mindennek napról-napra megy fel az ára, már azt sem tudjuk, hogy mivel spóroljunk, igaz? Enni, inni, takarítani kell, de nem mindegy, hogy mennyiért. A tisztítószereket ugyanis otthon is elkészíthetjük néhány száz forintból – ez a választott összetevőktől függ –, amelyek amellett, hogy olcsóbbak, sokkal kímélőbbek is, mármint a környezethez. Megspórolhatjuk a csomagolás árát is, és nagy előnye, hogy pontosan tudjuk, milyen összetevők vannak benne. Szóval a spórolással egy fenntarthatóbb háztartást is vezethetünk! Jól jönnek ezek a termékek akkor is, ha nem szereti a kemikáliák szagát az otthonában.

Folyékony mosószer
Hozzávalók: 1/2 csésze mosószóda (ami nem szódabikarbóna!), 1/2 csésze bórax, 1/2 mosószappan (kizárólag a természetes alapanyagú Zöldboltos!), Vödör, Üres mosószer-tartály, Tölcsér, Víz.

Elkészítése: Reszelje le a mosószappant, majd tegye egy nagy fazékba. Adjon hozzá 6 csésze forró vizet. Melegítse a tűzhelyen, közepes lángon, amíg a szappan fel nem oldódik a vízben. Ha elolvadt, adja hozzá a mosószódát és a bóraxot, és kevergesse, amíg fel nem olvad minden. Vegye le a tűzről és tegye félre. Öntsön 4 csésze forró vizet egy nagy műanyag vödörbe, majd öntse bele a szappankeveréket és jól keverje el. Adjon hozzá további 22 csésze vizet, és keverje újra, majd a tölcsér segítségével töltse át az üres mosószeres tartályokba. Hagyja a mosószert egy éjszakán át állni, hogy besűrűsödjön, és gél állagú legyen.

A mosószer színe és intenzitása a szappantól és a víztől függően változhat! Lehet, hogy kicsit csomósabb vagy vizesebb lesz, ettől még használható! Minden használat előtt keverje át vagy rázza fel! Ez a mennyiség nagyjából 8 liter mosószernek felel meg, amely kb. két hónapig elegendő, nyilván a mosás mennyiségének függvényében.

Folyékony szappan
Hozzávalók: 1 csésze reszelt szappanpehely, 10 csésze víz, 1 evőkanál glicerin, 10 csepp teafaolaj (vagy más illóolaj).
Elkészítése:
Sajtreszelőn pelyhesítse a szappant. Ha csapvizet használ, forralja fel, míg reszeli a szappant, de használhat desztillált vizet is. Miután a víz forrt néhány percig, adja hozzá a szappanpelyhet és a glicerint, majd tegye takarékra a tűzhelyet. Kevergesse az elegyet, ameddig a szappanpehely fel nem oldódik. Ha kihűlt, adja hozzá a teafa olajat. Ez az illóolaj azért jó, mert antibakteriális, antimikrobiális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Öntse kézmosó adagolóba. A főzet néhány óra múlva sűrűsödni kezd, a legjobb, ha egy éjszakán át hagyja pihenni. Ez nem egy habos típusú szappan, ha a hab fontos Önnek, adjon hozzá néhány csepp kereskedelmi forgalomban kapható folyékony kézmosószappant.

Folttisztító
Hozzávalók: 1 ek. hidrogén-peroxid, 1 ek. mosószóda, 2 ek. víz.
Elkészítése: Keverje el az összetevőket és kész. Kisebb adagokba csinálja, a legjobb, ha mindig annyit kever ki, amennyi a foltra szükséges. Az elegyet tegye a ruhára, hagyja hatni 20 percig majd a többi ruhával együtt mossa ki a mosógépben. (Forrás: blikk.hu, kép Éva magazin)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.07.22. 11:31

A legjobb, szuperhatékony DIY házi mosópor receptje

A tisztítószerek többsége egészségügyi és környezetvédelmi kockázatot jelent, bizonyítottan sok kárt, betegséget okozhatnak. Házi mosóporunk tökéletesen tisztít, sokkal kevesebbe kerül, mint a boltban kaphatók (és kevesebbet is kell használni belőle), ráadásul szinte minden káros vegyi anyagot is kiiktattuk belőle. Íme a házi mosópor receptje.
Fontos tisztában lenni az alapanyagokkal, megismerni, mit tud – a többi között – az ecet és a szódabikarbóna.


Készítsük elő az alábbi alapanyagokat. Hozzávalók:
280 gramm mosószóda
100 gramm nátrium-perkarbonát
45 gramm szappanpor
45 gramm citromsav
30 gramm kukoricakeményítő
Keverjük össze a hozzávalókat, és tegyük tetszés szerinti üvegbe, edénybe.
Amire jó: Fehér és színes ruhákhoz, Kézi és gépi mosáshoz, Áztatáshoz, Folteltávolításhoz

Nem csalás, nem ámítás: tényleg mindössze 15 grammot, vagyis kb. egy púpos evőkanálnyit kell használni egy átlagos adag mosáshoz.
A házi mosópor összetevőinek köszönhetően csodálatosan tiszta ruhákat kapunk. A mosószóda naná, hogy tökéletesen tisztít, mos, de természetes vízlágyító hatással is rendelkezik. A nátrium-perkarbonát fehérítő só, aktív oxigénes folttisztító: ha víz éri, oxigénre, mosószódára és vízre bomlik, így fejti ki fehérítő, folteltávolító hatását, ugyanakkor fertőtlenít is. A citromsavnak hála a mosás utáni öblítés során távoznak a mosószermaradványok a ruhából és a mosógépből is.

A fenti mennyiségből 500 gramm szuperhatékony és olcsó házi mosóport kapunk, amit színes és fehér ruhákhoz egyaránt lehet használni: nem kell többféléből betárazni, de külön vízlágyítót sem kell vennünk. Előállítása körülbelül 500 forintba kerül, amennyiért tuti nem kapunk sehol kímélő mosóport. Ráadásul (!) míg a bolti mosóporokból a gyártó ajánlása szerint kb. 70 grammot kell használni mosásonként, ebből a házi mosóporból mindössze 15 gramm (kb. egy púpozott evőkanálnyi), vagyis kevesebb, mint negyedannyi is elég. (Nemes Dóra, forrás: divany.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.18. 13:04

SZÓDABIKA ÉS CITROMSAV - VISSZA AZ ALAPOKHOZ

A dédi nyolcvanhárom éves. Főz, mos, piacra jár, vasárnaponként szép ruhában templomba megy. Néha elgondolkodom azon, milyen más is az életünk. Dédinek nem volt autója, se mobilja, nem ugorhatott ki bármikor a szupermarketbe, nem főzött vacsorára zacskós levest és a padlófűtést sem ismerte. Város helyett tanyán élt, konditerem helyett a konyhában gyúrt, magának termelte az élelmiszert és márkás tisztítószerek helyett citromsavat, szódabikát használt.

Néha elgondolkodom azon is, vajon én megélek-e nyolcvanhárom évet? Én, aki szmogfelhőben, mérgezett élővizek, sugárzó átjátszótornyok, félkész ételek és kemikáliák kétes arzenáljában vagyok kénytelen élni. Ezerféle módon ártunk magunknak s mindannak, ami és aki ezen a bolygón velünk együtt létezik. Az egyik leghétköznapibb, legkevésbé feltűnő módszerünk a takarítás.

Modern éránkban e tevékenység jobbára egységes minta alapján zajlik. Veszünk néhány flakon vegyszert, rálöttyintjük erre-arra, lefújunk ezt-azt, fel vagy kimosunk vele; majd megnyugodva hátradőlünk, hogy mindennemű koszt, piszkot és - a reklámok által rendíthetetlen elszántsággal szapult - kórokozót egy időre ismét lapátra tettünk. Ám marad az a gyakran figyelmen kívül hagyott tény, miszerint az anyag nem vész el csak átalakul; s ez az, ami esetünkben mindent megváltoztat. Mert a számtalan vegyipari készítmény, amit otthonunk, tárgyaink, ruházatunk stb. tisztán tartására használunk, paradox módon környezetünket szennyezi el. Sőt mi több, egészségünkre is hatással van. A vízkőoldó, a mosószer, a bútorfény és társaik maradványai élővizekben, levegőben, talajban vagy a táplálékláncban végzik, ahogy szennyvizünkkel, hulladékainkkal együtt - mérgező és veszélyes egyveleget alkotva - kikerülnek otthonunkból.

Dédi ezt is másképp csinálta. Ő - mint akkoriban mindenki - még ismerte és felhasználta a természetes szerek erejét; otthona mégis ugyanolyan tiszta volt, mint a mai családok vegyszerezett világa. Citromsavtól, szódabikától - ahogy ő emlegeti - a mai napig nem vált meg.

A citromsav…

… a természet egyik nagyszerű találmánya. Szabad állapotban számos savanyú gyümölcsben megtalálható; ilyen például a málna, a szeder vagy épp a ribizke. Kristályos állapotban elsőként egy lelkes svéd gyógyszerész, Scheele - a korabeli Európa egyik legjobb kísérleti kémikusa - állította elő még 1784-ben. A citromsav gyártásához eredetileg félig érett citrom levét használták (használják még ma is), de persze a gyártók idővel más, nagyipari módszereket is kiötlöttek a vegyipar hajnalán. Ez a természetes, gyenge sav számtalan téren hadra fogható, így a háztartásokban hatékony, környezetkímélő alternatívát jelent a toxikus gyári készítményekkel szemben. Minden fajta felület (fém, zománc, csempe, stb.) vízkőmentesítésére alkalmas, vizes oldata pedig folttisztításra, fehérítésre is használható. A receptek, kipróbálható ötletek száma szinte végtelen.

Gyorsan, alaposan oldja a vízkövet kávéfőzőről, teafőzőről. Erre a célra még az ecetnél is jobb, mert utóbbi nem tesz igazán jót a tömítéseknek, ráadásul a szaga is sokáig megmarad a főzőben. Dió-, rozsda- és beszáradt gyümölcsléfoltot is kivehetünk vele, ha a foltot átitatjuk citromsavval, aztán az anyagot meleg vízzel kimossuk. Edények, mosogató, mosdó, vízcsap, WC tisztítására is bevált szer: szórjunk kevés citromsavat vizes rongyra és töröljük át a szennyeződött felületeket. Ne felejtsük aztán tiszta vízzel is átmosni!

A szódabikarbóna…

… vagy szódabika, ahogyan azt Karinthy és az öregek mondták, régóta ismert vegyület. Már a meglehetősen sokoldalú, lenge ruhás egyiptomiak is használták; ők ásványlelőhelyeken jutottak hozzá s mosószerként, illetve a gyógyításban alkalmazták - sikerrel. Nagyipari előállításának alapjait a francia Leblanc, sebész – egy szenvedélyes, de szerencsétlen sorsú kémikus – fektette le, mikor az 1700-as évek vége felé a francia kormány a szóda olcsó előállítására jutalmat tűzött ki. A szódabikarbóna alapjáraton nagyszerű vízlágyító és zsíroldó, így tisztítóhatása legendás: szinte bármilyen takarítási feladvány megoldható vele.

Még tea-, kávé- vagy zsírfolt is jól kihozható vele textíliából. Csak forró vízzel itassuk át a foltot, majd súroljuk át szódabikarbónával. Hatékony áztató és fehérítő szer, próbáljuk ki a mosókonyhában is. Savlekötő tulajdonságának köszönhetően semlegesíti a kellemetlen szagokat, ami nagy előny ha például régen tisztított hűtőszekrényünk vagy egy állott illatokat eregető mosogatórongyot rendbetételét tűzzük ki célul.

A hűtőt, szódabikarbónás meleg vízzel érdemes kimosni, s ha tartunk belőle egy kis csészényit a fridzsider ajtajában, akkor a rossz szagok elmaradnak. Némi víz hozzáadásával a szódabika hatékony súrolószerként is alkalmazható, akár fémes, zománcozott, csempézett vagy műanyag felületen tesszük próbára. Ha odaég az ebéd, az edényt úgy tisztíthatjuk ki, hogy kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk fel benne. Miután kihűlt, könnyen lejön az odakozmált maradvány. Szőnyegtisztítóként is megállja a helyét: szórjuk be szódabikarbónával a felületet, hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívózzuk fel. Ez a módszer a szagokat is semlegesíti. S még egy tipp: a lefolyó eldugulását úgy orvosolhatjuk, ha két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntünk bele. A lefolyót és a túlfolyót zárjuk le, majd ha a sistergő hangok abbamaradnak, öblítsük át a lefolyót forró vízzel.

Dédi sok mindent megélt és kipróbált, jó hogy van kitől tanulni. A citromsav és a szódabika már nálam is bevált... (Forrás: zoldbolt.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.12.23. 12:51

Csontritkulást okozhat a nőknél egy gyakori kozmetikai összetevő

A fertőtlenítőszernek számos nem kívánt hatása van, így az Európai Unió betiltotta az élelmiszerekkel érintkező termékekben való használatát. Egy friss tanulmány szerintnöveli a csontritkulás kialakulásának esélyét a nőknél a fertőtlenítőszer, amely többféle fogkrémben és folyékony szappanban is megtalálható – írja a hirado.hu. A kutatás azt az eredményt hozta, hogy azoknál a nőknél, akiknek több triklozán jut a szervezetébe, amelyet korábban a bélrákkal és az antibiotikum-rezisztenciával hoztak összefüggésbe, nagyobb eséllyel alakul ki csontbetegség – olvasható a brit The Telegraph hírei közt.

A csontritkulás, mely elsősorban a nőket érinti, a csont mennyiségének, minőségének és működésének romlását jelenti, illetve gyakorta jár csonttörésekkel. A triklozánnak, mely egy baktérium- és gombaellenes fertőtlenítőszer, számos nem kívánt hatása van, így az Európai Unió betiltotta az élelmiszerekkel érintkező termékekben való használatát, a kozmetikumokban azonban továbbra is megtalálható, mint összetevő.

A fogkrémeken és szappanokon kívül dezodorokban, szájvizekben, tusfürdőkben, sőt még ruhákban, konyhai termékekben, bútorokban és gyermekjátékokban is fellelhető. A tanulmányban, melyet a The Jopurnal of Clinical Endocrinology and Metabolism tudományos lapban publikáltak, 1848 a kutatásban részt vevő nő adatait elemezték, és azoknak, akiknek a vizeletében nagyobb arányban volt kimutatható a triklozán, nagyobb eséllyel voltak csontproblémáik.

A tanulmány szerzője, Li Yingjun a kínai Hangzhou Medical College School of Public Health egyetemről azt mondta, laboratóriumi vizsgálatokban kimutatták, hogy a triklozán káros hatással lehet a csontok ásványanyag tartalmára, de a triklozán és a csontok egészségének kapcsolatáról még kevés érdemi tudással rendelkeznek. (Forrás: baon.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.12.23. 12:44

Nézd meg jól, hogy mit használsz! Natúr vagy csak annak látszik?

Az INCI egy mozaikszó, az International Nomenclature of Cosmetic Ingredients rövidítése, ami nem más, mint a kozmetikumokban használt összetevők listája. Az INCI angol vagy latin nyelven tartalmazza a különféle alkotóelemek nevét, és mindenkinek kötelező olvasmány lenne, aki tudatosan válogatja össze a kozmetikumait.

Az INCI böngészése mindenképpen kifizetődő, hiszen gyorsan kiderülhet, hogy a kiszemelt kozmetikum tartalmaz-e olyan alkotóelemeket, amelyek veszélyt jelenthetnek a bőrre, az egészségre, valamint a környezetre. Az Európai Unióban 1997-ben tették kötelezővé az összetevők listájának feltüntetését, eredetileg azért, hogy az allergiás felhasználók számára kiderüljön, hogy az adott termék tartalmazza-e a kerülendő összetevőket, az INCI azonban ma már nem csak nekik fontos. Jobban teszed, ha mostantól te is az INCI alapján döntesz egy-egy termék mellett, nem pedig a hangzatos neve, a szép csomagolása vagy a mesébe illő illata miatt!

Mit mutat a sorrend az INCI-ben?

Tudnod kell, hogyegy-egy terméken az összetevők listájának élén az az alkotóelem áll, amelyik a legnagyobb mennyiségben található a kozmetikumban, vagyis egyáltalán nem véletlenszerűen vagy ábécé sorrendben tüntetik fel őket a gyártók! Ennek ismeretében érthető, hogy miért lényeges, hogy az INCI élvonalában ne szerepeljenek káros anyagok, sőt mi több, egyáltalán ne szerepeljenek benne veszélyes összetevők - attól ugyanis, hogy csak kisebb mértékben van jelen, még ugyanúgy ott van, és bizony kapcsolatba kerül a bőröddel! Gondoltad volna, hogy a bőrön keresztül sokkal több anyag jut a szervezetedbe, mint a tápcsatornán áthaladva? Na, ezért nem mindegy, hogy mit is tartalmaz egy-egy termék INCI-je!

Ne csak olvasd, értsd is meg az INCI-t!

A kozmetikumok előállításához használt összetevők listája szinte végtelen, így - főleg a laikusok számára - szinte képtelenség mindet megismerni és fejben tartani. Aki úgy dönt, hogy mostantól csakis olyan kozmetikumot vásárol, amelyik 100% natúr összetevőket tartalmaz, új világba csöppen, ahol a használt nyelvezetre is oda kell figyelni.

Kevesen tudják, hogy ha az INCI-ben egy-egy összetevő latin néven szerepel, akkor az azt jelenti, hogy természetes formájában, kémiai módosítások nélkül került a termékbe. Ez nagyon fontos például a növényi olajokat és kivonatokat tartalmazó kozmetikumoknál, egyáltalán nem mindegy ugyanis, hogy milyen formában kenjük magunkra az adott összetevőt!A mesterségesen előállított hozzávalókat angol nyelven vagy betűk és számok kombinációjaként tüntetik fel (a szintetikus színezőanyagok kódszáma előtt például mindig ott áll a CI jelölés, ami az úgynevezett Color Index rövidítése.)
Természetes, bio, organikus - Mi mit jelent az INCI-ben?

Tudtad, hogy a szabályozás szerint minden olyan hozzávalót fel kell tüntetni az INCI-ben, amelyik több, mint 1%-ban megtalálható a termékben? Ez bizony sokszor kiváló alapot szolgáltat a tudatosságra törekvő, ám nem elég gyanakvó vásárlók tőrbe csalására: elég egy kevés mandulaolajat, körömvirág-kivonatot vagy bármilyen más jótékony természetes összetevőt keverni az amúgy többségében szintetikus termékhez, aminek így a csomagolására is rákerülhet a napjainkban sokak által keresett összetevő neve.

Jobban teszed, ha inkább arra alapozol, hogy az adott kozmetikum rendelkezik-e hivatalos bio-minősítéssel (ha egynél többet is kiérdemelt, az mindenképpen biztató!), hiszen ez sokkal nagyobb garanciát jelent a csomagolásra nyomtatott virágoknál és gyümölcsöknél... A legjobb, amit a bőrödért és a környezetedért tehetsz, az az, ha ellenőrzött natúrkozmetikumokat használsz kifogástalan INCI-vel, és odafigyelsz arra is, hogy sejt, illetve szöveti szinten ápold a bőrödet, vagyis ne csak a tüneteket kezeld, hanem azok valódi okát szüntesd meg!

A jó INCI csak drága lehet?

Ó, dehogy! Bár ami azt illeti, egyes gyártók valóban arra utaznak, hogy elhitessék veled, hogy a csillagászati összegekért kínált kozmetikumaik minden kétséget kizáróan nagyszerűek. Szomorú tény, hogy sokszor a luxus árkategóriájú szépségápolási termékek INCI-jében is hemzsegnek a szintetikus és veszélyes összetevők. Tudnod kell azt is, hogy az, hogy valaminek kedvezőbb az ára, nem feltétlenül jelenti azt, hogy a minősége hagy némi kívánnivalót maga után.

Nincs mit szépíteni, az olyan káros, és gyakran használt kémiai összetevők, mint például a kőolajszármazékok nagy mennyiségben hozzáférhetők és potom összegekért juthatnak hozzájuk a gyártók, vannak azonban olyanok, akik az ezekkel készült termékeket is aranyáron adják el. A natúrkozmetikumok értékes összetevői nem túl olcsók, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a termékek megfizethetetlenek, sőt! Azok a márkák, amelyek elsősorban nem a pénzedre hajtanak, hanem arra törekszenek, hogy minél több ember számára elérhetők legyenek a jó INCI-vel rendelkező természetes kozmetikumok, elfogadható áron kínálják a termékeiket. Sokadszor írjuk le, de tényleg nem lehet elégszer hangsúlyozni: az INCI alapján dönts, ne pedig a reklámok és az árkategória alapján!

Fontos!
Fordíts különösen nagy gondot azoknak a termékeknek az INCI-jére, amelyek tartósan érintkeznek a bőröddel, vagyis nem öblíted le azokat a használatot követően (ilyen az arckrém, a testápoló, a dezodor vagy épp az ajakápoló)!
Mindenképpen résen kell lenned az INCI-t illetően akkor, ha a nap folyamán 10-nél több szépségápolási terméket használsz - ez csak első hallásra tűnhet soknak, jobb, ha utánaszámolsz, hiszen sokan már a reggeli készülődés során átlépik ezt a bűvös számot! Ha a kozmetikumaid szintetikus összetevőkből állnak, sok kicsi sokra megy alapon könnyen lehet, hogy idővel kellemetlenségeket tapasztalsz a bőrödön!
Ha várandós nőknek, babáknak vagy gyerekeknek vásárolsz kozmetikumokat, semmiképpen sem szabad átugranod az INCI-t!
Ne hagyd, hogy megtévesszenek az olyan varázsszavak, mint a bőrgyógyászatilag tesztelt, érzékeny bőrre való, kizárólag gyógyszertárban kapható - ezek ugyanis önmagukban még nem garantálják a kiváló INCI-t!

A jó példa ragadós!

Sokan kétségbe esnek, mikor átolvassák a kozmetikumaik INCI-jét és rádöbbennek arra, hogy mennyi káros anyagot kennek magukra. Innen a következő lépés általában az, hogy saját szépségápolási termékeiket natúrkozmetikumokra cserélik, hisz ezek kizárólag természetes, ellenőrzött összetevőket tartalmaznak. A férfiak többsége ezen a téren nehezen mozdítható ki a komfortzónájából, és ragaszkodik a jól bevált, ám sokszor ártalmas összetevőkben bővelkedő kozmetikumaik használatához. Aggodalomra semmi ok: ne akard őket mindenáron meggyőzni, sokkal jobb, ha kitartóan használod az új, natúr összetevőket tartalmazó kozmetikumaidat, melyek jótékony hatásai hamar meglátszanak majd a bőrödön! Hidd el, ez sokkal meggyőzőbb minden szónál, így idővel ők is nyitni fognak a természetes kozmetikumok felé! (Forrás: schüsslerkozmetikumok.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.10.23. 15:37

Poros, ideje múlt a szőnyeged? Íme a filléres megoldás, amit régóta kerestél!

Az idő múlásával minden szőnyeg veszít a színéből, a puhaságából és az újszerű állapotából. Mivel a lakás egyik legfontosabb alkotóelem a szőnyeg, így fontos az hogy tiszta és friss illatú legyen. Nem kell a szőnyegtisztítókhoz nyúlni, ha poros, kopott a szőnyeg, vannak ugyanis olyan csodaszerek, amelyekkel a régi szőnyegek új külsőt kapnak. Ezeket a házi praktikákat mutatjuk most be.

Friss foltokra: Szinte elkerülhetetlen, hogy néha ne a szőnyegen landoljon az ételünk vagy az innivalónk, ezért erre is megoldást kell találni. Ha még friss a folt, akkor szórjunk rá szódabikarbónát, és egy nedves törlőkendővel kidörzsölhetjük belőle a foltot. Ha már a folt megszáradt, akkor borotvahabbal fújd be, majd szintén egy nedves törlőkendővel dörzsöld át a foltot.

Tisztítás: A drága szőnyegtisztítók helyett a szódabikarbóna tökéletes megoldás. Nem kell mást tenni, mint szódabikarbónába kevés mentalevelet vagy levendulát tenni és egyenletes rétegben eloszlatni a szőnyegen. Hagyjuk hatni 2 órán át, majd egy porszívó segítségével alaposan porszívózzuk ki. Ez magába szívja a port, a szennyeződéseket, amelyek megbújtak a szálak között.

Régi szőnyegek: Minden szőnyegnek szüksége van a frissítésre, így a régi szőnyegnek legfőképp. A zöld tea filtereit főzzük ki és az ázott filtereket tedd a szőnyegre és hagyd ott körülbelül 20 percig. Ezt követően szedd fel a filtereket, porszívózd ki alaposan a szőnyeget, majd egy kefével fésüld át. Megoldhatod ezt úgy is, hogy a zöld teát kifőzöd, és az így elkészült vizet permetezed a szőnyegbe, amit 15 perc után porszívózz ki.

Régi foltok: Ha már nincs más ötleted, hogy a régi foltokat elfedd, akkor itt az ideje szembenézni azokkal. Egy csésze szalmiákszeszt keverj össze 2 liter vízzel, alaposan rázd fel, majd egy ruha vagy szivacs segítségével alaposan dörzsöld át vele a foltokat. Ha megszárad a szőnyeg, ismételd meg újból ezt a műveletet. Bár néhány napon keresztül muszáj megismételni ezt a folyamatot, a régi, hónapokkal ezelőtt keletkezett folt azonban eltűnik, garantáltan.

Új színek: Minden szőnyeg elveszíti egy idő múlva a szépségét, színességét, lényegtelen hogyan és milyen gyakran takarítjuk őket. A kopott szőnyegeket nem kell azonban lecserélni, van egy megoldás ugyanis, ami felfrissíti a színét. Nem kell mást tenni, mint ecetet 1/3 arányban összekeverni vízzel, és ezzel jól átkefélni a szőnyeget. Az ecet szaga miatt nem kell aggódni, jól szellőztessük ki vagy a szőnyeget vagy a helyiséget, a szőnyegünk ugyanis megújul ettől a módszertől. (Írta: Krisztina, forrás: otletdivak.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.10.23. 08:37

Kipróbáltuk a vadgesztenyés mosást, tényleg szépen tisztít: bőrbarát ökomosószer percek alatt

A környezettudatos háztartások egyik kedvelt alapanyaga a mosódió, amely mosásra és takarításra egyaránt alkalmas, vegyszermentes, bőrbarát alternatíva. Bár a mosódió valóban környezetbarát, nem szennyezi a vizeket, továbbá teljes egészében lebomló, ezért komposztálható is, egyetlen hibája sajnos mégis van: az áru legtöbbször hatalmas utat tesz meg a boltokig, legtöbbször Dél-Ázsiából importálják, ami jókora karbonlábnyommal jár.

Mosódió helyett vadgesztenye: A mosódiófa a szappanfafélék családjába tartozik, diótermését pedig magas szaponin tartalma teszi hatékony tisztítószerré. Jó hír a környezetbarátok számára, hogy Magyarországon is megterem egy méltó vetélytársa: a vadgesztenye. A vadgesztenye ugyanúgy a szappanfafélék családjába tartozik, és magas szaponin tartalommal bír - miért ne használhatná az ember éppúgy mosásra? A vadgesztenye előnye, hogy nem kell távoli országokból szállítani, akár egy kellemes séta közben begyűjthető egy-egy vászonzacskónyi mennyiség. Egy mosáshoz nagyjából két, legfeljebb három gesztenyére van szükség.

Készíts mosószert gesztenyéből!: Mivel a mosódióval ellentétben a gesztenye szaponin tartalma nem a héjból, hanem a belső termésből érvényesül a legjobban, az összeszedett gesztenyéket először meg kell tisztítani. Az éles késsel megpucolt terméseket vágd vékonyabb darabokra, majd egész egyszerűen tölts meg vele egy kis mosózacskót vagy fél pár bekötözött szájú zoknit!

Ezt követően jól bekötve már mehet is a mosógép dobjába. Az illata teljesen natúr, semleges, ami néhány csepp illóolajjal tetszés szerint orvosolható. A ruhák puhasága érdekében ecetet érdemes hozzá használni. Tapasztalatunk szerint a mosódióval teljesen megegyező hatással bír, szépen tisztít, bár az erősen szennyezett ruhákat mosás előtt érdemes beáztatni egy kevés mosószódás vízbe - ahogy a mosódiónál is. Bármilyen hőfokon lehet vele mosni, de melegebb vízben jobban ki tud oldódni szaponin tartalma. A ruhák színét sem fakítja, tényleg univerzális mosószer.

Felmosáshoz is ideális: A mosódióhoz hasonlóan a vadgesztenye termése is alkalmas a takarításra, a felmosáshoz, törölgetéshez az apróra vágott gesztenyéket forrázd le bőséges vízzel! Miután langyosra hűlt a forrázat, már használható is takarításra, esetleg folyékony mosószer helyettesítésére. A kiázott szer nem bántja a bőrt, nem káros a tüdőre a belélegzése, és az őszi szezonban egy kis szerencsével tényleg teljesen ingyen hozzájuthat az ember egy éves adaghoz.

A vadgesztenye egyébként sokáig tárolható egy jól szellőző vászonzacskóban, de arra figyelj, hogy hamar megkeményedik a külső, barna héja. Ezután egy kissé beáztatva érdemes nekiállni a hámozásnak, nehogy konyhai baleset legyen a vége! Akad olyan, aki inkább meghámozza mindet a gyűjtés után, majd megszárítja, noha ez jár némi macerával, ráadásul a termés héj nélkül könnyebben is penészedik. (Tamás Katalin, forrás: femina.hu, a kép forrása: okoskertesz.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.01. 10:35

12 kipróbált ötlet és praktika fémtárgyaink otthoni tisztításához - Ezekkel a módszerekkel újszerűek lesznek réz-, ón-, vas-, ezüst- és krómtárgyaink.

Nagy- és dédszüleink az élet minden területén praktikus megoldásokban gondolkodtak. A régimódi, de hasznos tanácsokról már írtunk korábbi cikkünkben, most a fémtisztítás praktikáiról mutatunk néhányat.

A króm felületek fényezésére szolgál az almaecetes bedörzsölés. A krómozott mosogatót kicsavart citrom héjával tisztítsuk. Ha nagyon csúnya a mosogató, kevés alkoholt öntsünk egy tiszta rongyra, és dörgöljük át a felületet. Utána öblítsük tiszta vízzel és töröljük szárazra.
Az óntárgyakat dörzsöljük be nyers káposztalevéllel, vagy zöld hagymaszárral. Öblítés és szárazára törlés után kitűnően megtisztulnak.
Az ezüst tisztítására egy népszerű recept a víz, az alumínium fólia, és egy evőkanál szódabikarbóna. Tegyünk egy edény aljára alufóliát, és a szódabikarbónát. Helyezzük a tárgyakat az edénybe, és öntsük rá forró vizet, hogy ellepje. Ezután öblítsük le és szárítsuk meg, töröljük át.
A fogkrém is megfelel az ezüst fényezésére,, sőt a lisztet is bevethetjük erre a célra.
Ha a gáztűzhelyen erős a lerakódás, szórjunk sót a tűzhely lapjára, és öntsük le ecettel, hogy ellepje a ráégett ételfoltokat. A legmakacsabb szennyeződést is oldja.
Sárgaréz tisztításához használjunk sóba mártott citromot, vagy készítsünk egyforma mennyiségű ecetből, sóból és citromból pasztát, és ezzel kezeljük az elszennyeződött felületet.
A réztárgyakat a nyers savanyú káposzta leve is remekül tisztítja.
Vasból készült tárgyakat étolajjal kenjük be, és puha ronggyal dörgöljük szárazra. Ez megfelelő ápolást biztosít.
Ha a vörösréz felületek rozsdásodni kezdenek, jó megoldást jelent az aludttejjel történő bedörzsölés. Természetesen a kezelés után öblítés és szárazra törlés következzen.
Ha a megfeketedett alumíniumot félbevágott citrommal jól bedörzsöljük, majd egy tiszta puha ronggyal szárazra töröljük, visszanyeri eredeti fényét.
A fémen lévő savfoltot egy félbevágott nyers burgonyával távolítsuk el.
Óntárgyakat néhány csepp kávéval eredményesen tisztíthatunk. (Forrás: Sokszínű Vidék)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.03.07. 18:38

Ráégett az étel a kerámia főzőlapodra? 3 életmentő trükk, hogy újra ragyogjon a tisztaságtól - Embert próbáló feladat a megtisztítása

Mindegyik egyszerű, olcsó és zseniális. Az egyik legnehezebb feladat a konyhát, különösen a főzőlapot tisztán tartani. Ha nektek is elektromos főzőlapotok van, akkor biztosan tudjátok, hogy rengeteg tisztítószer áll a rendelkezésünkre, amit megvásárolhatunk az áruházakban. Azonban az alábbi listán igyekszünk olyan egyszerű és olcsó megoldásokat bemutatni, amelyek nem kerülnek sok pénzbe.

1. A törölközős módszer: Töröld le a tűzhelyet ecettel, majd a tűzhely felületét szórd be egyenletesen szódabikarbónával. Ahol makacsabb szennyeződések borítják, oda többet is tehetsz. Ezután áztass be egy tiszta törölközőt forró vízbe, majd csavard ki annyira, hogy ne áztasson majd el mindent, de még bőven nedves legyen. Terítsd le a törölközővel a tűzhelyet. Hagyd így 15 percig, majd vedd le, és egy szivaccsal töröld át a felületet.
2. Használj ammónia-oldatot és egy kis alkoholt Egy liter vízhez keverjünk 1 dl ammónia-oldatot és három dl alkoholt. Keverd össze ezt a három összetevőt és permetezd be az üveg tetejét. Néhány percig hagyd így, majd töröld le.
3. A hagyományos mosogatószer: Hiszed vagy sem, mosogatószerrel is megtisztíthatod az elektromos tűzhely felületét. Töröld le a főzőlapot egy mosogatószeres szivaccsal, majd szórj rá egy kis szódabikarbónát és hidrogén-peroxidot. Keverd el ezt a három összetevőt a főzőlapon, és minden makacs foltot le fog vinni. Végül töröld le a kályhát egy száraz törlővel. (Blikk.hu, (Buzzblog)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vegyszermentes tisztaság

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.01.10. 17:21

Ezzel a módszerrel könnyen kifehérítheted a ruháidat klór vagy fehérítő nélkül is!

Minden háziasszony arról álmodik, hogy ruhái tökéletesen fehérek legyenek az idő múltával is. Azonban, biztosan te is észrevetted már, hogy pár hónap használat és mosás után a fehér zokni soha nem lesz már olyan, mint amilyen volt újkorában. A klór és más különböző vegyi anyagokat tartalmazó fehérítőszer nem csak az anyagot roncsolja, hanem a bőrön keresztül felszívódva az egészségedre is káros hatással lehet. Létezik néhány olyan természetes megoldás, amelyek segítségével könnyen újra hófehérré varázsolhatod a zoknikat, abroszokat vagy akár a kedvenc ruhádat, szoknyádat.

Használtál valaha már kálium-permanganátot fehérítés céljából?: Ha eddig nem próbáltad, most itt az ideje, hiszen nagyon egyszerű az alkalmazása, és ráadásul igen hatékony is. Tíz liter vízhez mindössze néhány kálium-permanganát kristályra lesz szükséged, keverd össze, és és ne ijedj meg, ha a víz enyhén rózsaszínes lesz tőle. Vigyázz, ne használj túl sok permanganátot! Ehhez a keverékhez végül adagolj 200 ml folyékony mosószert, majd áztasd bele a fehér ruhákat.

Jól nyomkodd bele a ruhákat a permanganátos keverékbe, majd borítsd be háztartási fóliával a mosdótálat. Hagyd legalább 4-5 órán keresztül állni, de akár egész éjszaka is maradhatnak a ruhák ebben a keverékben. Majd, miután kiszedted, tedd be őket a mosógépbe, és mosd ki hagyományos módon.

Plusz tipp! A szódabikarbóna is nagyon hatékony fehérítő szer, ráadásul könnyen és olcsón beszerezhető! Keverj a mosószerhez 2-3 evőkanál szódabikarbónát, majd áztasd be 5-10 perce a ruhákat, utána mosd ki kézzel. A hatékonyság növelése érdekében, nyugodtan kimoshatod még egyszer a mosógépben is. Ha nincs időd kézzel mosni, akkor tedd a mosógép fiókjába a mosószer mellé a szódabikarbónát, így garantáltan fehérebbek lesznek a ruháid. (Írta: Twice)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég