A segítő kérdése: mit tegyünk, ha az SM beteg állapota rosszabbodik?

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

A segítő kérdése: mit tegyünk, ha az SM beteg állapota rosszabbodik?

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.27. 18:01

"Azt nem tudom hogy az SM betegeknél mit jelent az amikor rosszul vannak? Milyen tünetek jelentkeznek ilyenkor náluk, erre szeretnék választ kapni.Gyengék vagy dühösek lesznek és ingerlékenyek? Meg azt is szeretném megkérdezni hogy hogyan viselkedjünk egy ilyen beteggel? Mi a jó ha kiszolgáljuk vagy ha nem veszünk tudomást a betegségéről és próbáljuk az aktív munkára és mozgásra,ösztönözni?"

Bocs, de durva dolog nem venni tudomást az SM-ről! Amikor a beteg rosszul van (ezt hívjuk shubnak), általában (lehetnek persze más tünetek is) rendkívül gyenge, krónikus fáradtság gyötri, az is megerőltetés számára, hogy felöltözzön, minden kiesik a kezéből, annyira erőtlen. Szédeleg, mintha részeg lenne, nem tudja tartani a vizeletét/székletét, fáj mindene, esetleg hányingere van, mindenre rosszul reagál, csak feküdne, feküdne, hagyják őt békén... Mert a szervezete pontosan tudja, hogy a gyógyulás titka a fekvés, az alvás, és hogy nem zavarják! Ilyenkor nem dühösen, nem szánakozva, de nem is felfújva a dolgokat segíteni kell őt mindenben: felkelni, tisztálkodni, WC-re menni, még a TV-t is bekapcsolni, ha kéri. Ebben az állapotban aktív mozgásra,munkára ösztönözni - bocsi -, de fizikai, lelki kínzás! Jót tesz, ha nem tolakodó módon odaülünk az ágyára, finoman betakargatjuk, megsimogatjuk a karját, megkérdezzük, miben tudunk a segítségére lenni. Ha azt mondja semmiben, akkor vizet/teát teszünk ágya mellé szívószállal, mert ilyenkor az ivás is nehézkes, és hagyjuk pihenni. Ételt ne akarjunk bele tömködni, mert a szervezetnek a shubbal kell megküzdenie, nem az emésztéssel. A legjobb ilyenkor a banán, az ananász húsa, esetleg valami könnyű chiamaggal. A narancs és a citrusfélék az inkontinenciát provokálják, most mellőzük, mint a kólát, ami amúgy méreg.

Az érzelmek a betegtől függnek, van aki dühös, más hisztis, megint más depressziós, sírós, sokféle van. A segítő valamennyit megért a beteg állapotából, ha a karjaira, lábaira merev, kemény lécet/seprűnyelet, valamint külön-külön 3-5 kilós súlyokat erősít. Uccu neki, dolgozzon csak vele, mert ashub ehhez hasonló! Van, akinél ez az állapot 3, esetleg több napig is eltart mindenképp orvoshoz kell fordulni vele). Az állapot lassan kezd javulni, ha a beteg úgy érzi, fokozatosan - a saját tempójában - kezdjen egyre többet mozogni, mert csak így kerülheti el az izmai elsorvadását, és a kerekesszéket Ildikó

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég