Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.05.30. 10:48

4 egyszerű vérnyomáscsökkentő módszer

Szeretné csökkenteni a vérnyomását négy egyszerű lépésben? Ez nem is olyan nehéz, mint gondolja és mellékesen csökken az esélye egy agyvérzésnek, a vesebetegségeknek, a szemproblémáknak, a merevedési zavaroknak és az öregkori elbutulásnak. Aktuális cikkünkben olvashat néhány vérnyomás-csökkentő módszert.
A következő négy életmódbeli változtatás szépen lecsökkenti a magas vérnyomást a legtöbb ember esetében:

Hagyja abba a dohányzást!: A dohányzás átmenetileg megemeli a vérnyomást, károsítja az érfalakat és megnöveli a szélütés (sztrók) és az infarktus kockázatát. A leszokás egy igazi kihívás, de segíthetnek az interneten ma már könnyen elérhető, leszokást segítő módszerek.

Kezdjen el mozogni!: A rendszeres aerob típusú mozgások, mint a tempós gyaloglás, kocogás, úszás, kerékpározás rugalmasan tartják az érfalakat. Nem mellékesen segít lefogyni, ami kulcsfontosságú minden magas vérnyomás kezelésben. Kezdje el apránként és emelje fel a mozgást napi 30 percig, lehetőleg a hét minden napján.

Nyugalom: A stressz növeli a vérnyomást, míg vannak különböző szellemi módszerek, amik pedig csökkentik. Tanuljon meg és gyakoroljon olyan technikákat, amik hatékonynak tűnnek.

Táplálkozzon vérnyomás-csökkentő módon: Két fontos összetevője van a vérnyomás-csökkentő diétának. Az egyik egy kiegyensúlyozott alapvitamin, ami bőségesen tartalmaz magnéziumot és C-vitamint, valamint a B-vitaminokat teljes sorozatban.

A vitaminokon kívül léteznek olyan tápanyagok, melyek segítenek megvédeni a keringési rendszer szerveit a vérnyomás terhelésétől. Ilyen a fokhagyma, az Omega 3 halolaj, a Q10, és az L-karnitin. Ezek egyenként is kitűnő védelmet biztosítanak, de együtt alkalmazva még hatékonyabbak.

A szem fokozottan ki van téve a vérnyomás károsító hatásának. Ezt is tudja védeni azzal, ha sok “színes” dolgot fogyaszt. A szeder, az áfonya, a spenót és a sóska, a spirulina alga, a meggy és általában azok a dolgok, amik örökre tönkretesznek egy ruhát ha rákerülnek. Ezek kitűnő támogatói a szem egészségének is.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.14. 11:16

10 természetes megoldás magas vérnyomás esetén

Mit tehetünk a magas vérnyomás ellen? A magas vérnyomás ellen nincs varázsszer. Még az orvosok által felírt gyógyszertári készítmények sem azok. Rendszeresen találkozom betegekkel, akik 4-6 különféle vérnyomáscsökkentőt szednek napi rendszerességgel évek, néha évtizedek óta. A mellékhatások tűrése mellett azzal kell szembesülniük, hogy a gyógyszerek mellett is magas vagy erősen ingadozó a vérnyomásuk.

A háziorvosok végső, elkeseredett megoldása ilyenkor jellemzően a xanax vagy valami hasonló pszichiátriai szer anélkül, hogy a betegeket tájékoztatnák arról, hogy ez a zsákutca vége. Pedig a magas vérnyomás olyan mértékben javítható apró, mindenki által kivitelezhető természetes módszerekkel, hogy az esetek 90 százalékában egyáltalán nincs szükség semmiféle gyógyszeres vagy műtéti kezelésre. Íme néhány tipp a magas vérnyomás ellen.

-1. Nem séta! Gyaloglás!
Magas vérnyomásos betegeim esetében a legtöbb javulást a mozgás hozza. Egy gyors ütemben végzett gyaloglás 6-8 Hgmm-el csökkenti átlagosan a magas vérnyomást az első hónapban, ami nagyon jelentős. A mechanizmus mögött az állhat, hogy mozgás segít a szervezetnek az oxigén hatékonyabb felhasználásában, ezért nem kényszeríti folyamatosan a szívet arra, hogy keményebben pumpáljon. A hét legtöbb napján, szabadban végzett 30 perc erőteljes gyaloglás szükséges. Emelje a távolságot vagy a tempót, amikor már nem jelent kihívást a dolog.

2. Lélegezzen rendesen
A lassú légzés és a légzés tempójában végzett gyakorlatok (qigong, taichi) csökkentik azon hormonok termelődését, amik a renin nevű vese által termelt enzim termelését szabályozzák. Reggel és este, de akár nap közben is álljon meg 5 percre és végezzen lassú karkörzést vagy bármilyen gyakorlatot, miközben mély lélegzeteket vesz és lassan fújja ki. Belégzéskor tolja ki a hasát, kilégzéskor pedig ernyessze el az izmokat. Ezzel is csökkentheti 2-3 Hgmm-el a vérnyomást.

3. Krumpli
A hiányos táplálkozás magában képes magas vérnyomást okozni. A magas nátrium és alacsony kálium fogyasztást páran a káliumsók használatával próbálják javítani, ami koránt sem annyira veszélyes, mint pár önjelölt szakértő hirdeti. Én nem javaslom, mert van ennél jobb megoldás. Egyetlen héjában főtt burgonya közel egy gramm káliumot tartalmaz szerves, jól hasznosuló formában. Egy 2006-os tanulmányban több tízezer magas vérnyomásos embert vizsgáltak és azt találták, hogy napi 2 gramm kálium bevitele a normál európai étrend felett 2.54 Hgmm szisztolés vérnyomáscsökkenést okozott. És ez csak két szem krumpli a magas vérnyomás ellen.

4. Csoki
Napi 10 gramm 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé 2 Hgmm-el csökkentette egy vizsgálatban a résztvevők jelentős részének magas vérnyomását mindössze 2 hét alatt. Ráadásul a csokihoz nincs csatolva olyan betegtájékoztató, ami káros mellékhatásokkal lenne tele.

5. Q10
Van egy étrend-kiegészítő, ami a sejtek energiatermelésével van kapcsolatban és egy tanulmány szerint akár 10Hgmm-el is csökkentheti a vérnyomást, amennyiben napi 3 alkalommal 60-100mg-ot fogyaszt belőle valaki. Mindenképpen érdemes ezt meggondolni, mert a Q10 mellesleg az erek rugalmasságát is előnyösen javítja.

6. Alkohol
Még ha az olvasók egy része megkövez, akkor is el kell mondanom, hogy van az alkohol tartalmú italoknak terápiás értéke. Nem is kevés. Sajnos az alkohol egy olyan gyógyszer, ahol a terápiás adag és a káros adag közt igen vékony a sáv, tehát senki ne hivatkozzon rám, ha este bedobna egy felest!

Viszont egy tanulmány, ami azt vizsgálta, hogy a magas vérnyomás milyen módon reagál az alkohol fogyasztásra, azt találta, hogy a negyed adag alkohol előnyösen, míg az egész adag hosszabb távon hátrányosan hat a magas vérnyomás ellen. Az “adag” a publikáció szerint 3.5dl sört vagy 1.5dl bort jelentett. Tehát! Fontos! A terápiás mennyiség kevesebb mint egy dl sör vagy fél kupica bor. Egy pohár bor vagy egy üveg sör nem a terápia része. A várható javulás sem kevés. a vizsgálatban átlagosan 3.5 Hgmm volt a csökkenés a magas vérnyomásos esetekben.

7. Tea
6 hét alatt 7 Hgmm csökkenés bármelyik vényköteles gyógyszer dicsőségére válna, de ezt az eredményt a Tufts Egyetem kutatói hibiszkuszt tartalmazó gyógytea keverékkel érték el. Azok a magas vérnyomásos betegek, akik a vizsgálat során csupán placebo italt kaptak nem mutattak semmi változást. A gyógyteák igen jó hatással vannak a szervezet minden funkciójára, ezért szinte minden betegemnek adok belőle. Magas hibiszkusz tartalmú teákat pedig minden gyógynövényboltban beszerezhet. A pirosra festett filteres teáktól óva intem. Gyakran egyáltalán nem tartalmazzák a rárajzolt virágot magát, csak arra hasonlító színű festéket és aromákat.

8. .. óra munka, 8 óra pihenés …
Heti 40 óránál többet tölteni az irodában 15%-al emeli meg a vérnyomást, derült ki a Kalifornia Egyetem 24205 emberen végzett mérésén. A túlóra nem csak közvetlen vérnyomás emelkedést okozhat, hanem azt is, hogy nem marad időnk sportolni és egészséges ételekhez alapanyagokat beszerezni vagy gyűjteni. Versenyhelyzetben nem egyszerű azt mondani, hogy “kész, végeztem mára és a munka holnap is itt lesz”, de ha nem akarja, hogy az egész túlórákkal keresett pénz gyógyszertárak és orvosok bevétele legyen, meg kell fontolnia a tanácsom.

9. Klasszikus zene:
Fogtak 28 magas vérnyomásos felnőttet, akik már szedtek valamilyen vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Változatos klasszikus, kelta és indián zenét hallgattattak velük és az első héten 3.2 ponttal, egy hónap alatt pedig átlagosan 4.4 ponttal csökkent a vérnyomásuk. Az autókban, az irodákban, a szórakozóhelyeken, mindenhol a kereskedelmi rádiók vérnyomásemelő műsora szól, ami olyan hírekből áll, ami nem vonatkozik ránk, de idegesítő, rossz zenéből és a műsorvezetők beteg világnézetének terjesztéséből. Kár, hogy a kutatás nem terjedt ki arra, hogy mi lenne, ha csak csendben lennénk. Minden esetre ha önnek magas vérnyomása van, szerezzen be és hallgasson klasszikus zenét.

10. Fokhagyma
5-14 órával a fokhagyma fogyasztását követően a magas vérnyomásos esetek felének számottevően csökkent a vérnyomása egy kutatás során, amit a Clinical Research Center of New Orleans intézetben végeztek. Ráadásul a fokhagymának egyéb, a szív és a keringési rendszerre előnyös hatása is van, ezért célszerű lenne 8 óránként fogyasztani belőle annak, akinek magas a vérnyomása. Válasszon olyan étrend-kiegészítőt, amiben eleve van Q10 és fokhagyma, mert ezeknek együtt kell szerepelnie az étrendben.

Bár csodaszer nincs a természetgyógyászatban magas vérnyomás ellen, ha összeszámolnánk, hogy a fenti 10 módszer mennyi vérnyomás csökkenést okozhat, úgy találnánk, hogy minden ismert gyógyszernél hatékonyabb terápiát javasoltam. Számtalan ember esetében sikerrel alkalmaztuk az orvosával együttműködve úgy, hogy ma egyáltalán nem szükséges gyógyszert szednie, miközben korábban muszáj volt. Demecs István természetgyógyász (forrás: naturhirek.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.01.25. 10:23

Az étkezéssel befolyásolhatjuk a vérnyomást?

A magas vérnyomásnak nem feltétlen kell több évnyi, vényköteles gyógyszerek szedését jelentenie. A célzott tápanyagok bevitele, vérnyomáscsökkentő étrend követése és az életmód megváltoztatása révén egészséges szintre hozható a vérnyomás. Lássuk, melyek a vérnyomás csökkentésében fontos szerepet játszó tápanyagok!
• Fokhagyma
• Kálium
• Q10 koenzim (CoQ10)
• Magnézium
• E-vitamin és vas


Fokhagyma: Nem létezik olyan tápanyag, amely minden embernek segítene csökkenteni a vérnyomását, de klinikai tapasztalatok alapján a fokhagyma az az élelmiszer, ami bizonyosan sokaknak segít. A vérnyomás normalizálása érdekében naponta legalább egy gerezd fokhagyma fogyasztása javasolt, nyersen vagy főzve./b] Ha szívproblémái vannak, vagy stroke-ból épül fel, érdemes étrend-kiegészítőket is alkalmaznia. Ilyenkor mindig figyelmesen járjon utána, hogy az adott készítmény hány %-ban tartalmaz fokhagyma olajat, mivel sok étrend-kiegészítőben a fokhagyma mellé egyéb, kevésbé értékes anyagokat is tesznek.

Kálium
: Ez az ásványi anyag segít egyensúlyban tartani a só mennyiségét a szervezetben, hogy a szívverés és a vérnyomás normális maradjon. A káliumot csökkentheti a szervezetben a túlzott só használata, az elhúzódó hasmenés vagy a hányás, valamint a diuretikumok, a kortikon-tartalmú gyógyszerek, az alkohol, a kávé és a cukor túlzott használata. Az emésztőszervi megbetegedésekben szenvedők alacsony káliumszinttel rendelkezhetnek. A kálium étrend-kiegészítő nem mérgező, még nagy dózisokban sem, kivéve egyes vesekárosodott egyéneknél, amikor a vesék képtelenek kiüríteni a felesleget.

Q10 koenzim (CoQ10):A CoQQ10 hiánya a legtöbb magas vérnyomással rendelkező betegben megfigyelhető. Texas-i illetve Osaka-i tanulmányok azt mutatták, hogy a 45-60 mg CoQ10 napi dózisok csökkenthetik a vérnyomást. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a CoQ10 sokszor az egyetlen olyan dolog, amely a vérnyomás normalizálásához szükséges enyhe vagy közepesen magas vérnyomás esetén.

Magnézium:Ez az ásványianyag erősen kötődik a magas vérnyomáshoz, különösen az idősebb férfiaknál. Egy kísérletben vizsgált 615 férfi közül azoknak, akik többet fogyasztottak ebből az ásványi anyagból, folyamatosan csökkent a vérnyomásuk. A kutatók úgy gondolják, hogy napi kb. 500 mg magnéziumra lehet szükség ahhoz, hogy pótoljuk az izzadás, a stressz, az alkoholfogyasztás, a különbözö vízhajtók vagy a cukor miatt a folyamatosan elvesztett magnéziumot. Elegendő magnézium bevitele elősegítheti a vérnyomás szabályozását, csökkentését az alábbi kutatások szerint is: Azok az emberek, akik magnézium-kiegészítőket fogyasztottak, már akár három hónap múlva alacsonyabb vérnyomást tapasztaltak azokhoz képest, akik nem használtak magnézium-kiegészítőket – a Hypertension folyóiratban közzétett elemzés szerint.

A metaanalízis során a kutatók 34 olyan tanulmányt vizsgáltak, amely összesen több mint 2000 beteget érintett. Mindegyik vizsgálat véletlenszerű, placebo-kontrollos vizsgálat volt, ami azt jelentette, hogy az egyes vizsgálatokban résztvevők közül néhányan placebót kaptak, néhányan magnéziumot, és a résztvevők nem tudták, hogy ki kapta a placebót, illetve a magnéziumot. A kísérletek három héttől hat hónapig terjedő intervallumban történtek, amelyben a résztvevők naponta 240-960 milligramm magnéziumot vittek szervezetükbe.
A kutatók azt találták, hogy 368 mg magnézium bevitele minden nap, három hónapon át, jelentősen csökkentette az emberek szisztolés és diasztolés vérnyomását is.Ez az ásványi anyag segít megakadályozni a véredények összeszűkülését, így segít csökkenteni a vérnyomást, és kimutatták, hogy fokozza a véráramlást is. A kutatók arra jutottak, hogy a plusz magnéziumnak csak akkor lehet hatása, ha egy személy rendszerint nem visz be belőle elegendő mennyiséget az étrendjén keresztül.
“A korábbi vizsgálatokkal összhangban a bizonyítékok azt sugallják, hogy a pluszban bevitt magnézium vérnyomáscsökkentő hatása csak a magnéziumhiányban szenvedő emberek között figyelhető meg” – mondta Dr. Yiqing Song, az Indiana University professzora. “Az ilyen szuggesztív bizonyítékok azt mutatják, hogy az optimális magnéziumállapot fenntartása az emberi szervezetben elősegítheti a magas vérnyomás megelőzését vagy kezelését.”
Természetes magnéziumforrások:
• Friss zöldségek
• Nyers búzacsíra
• Szójabab
• Füge
• Kukorica
• Alma
• Az olajos magvak, dió

Mivel az “átlagos” étrend alig tartalmazza ezt az értékes ásványi anyagot, szükség lehet a magnézium bevitel megnövelésére, különösen akkor, ha magas vérnyomást diagnosztizálnak.

E-vitamin és vas:Ez a két tápanyag szintén segíthet csökkenteni a magas vérnyomást. Mégpedig úgy, hogy a vas megnöveli a vér oxigén-hordozó képességét, az E-vitamin pedig segít a szívizom hatékonyabb oxigén-felhasználásában, együtt pedig csökkentik a szívveréshez szükséges erőfeszítéseket.Az eredeti angol nyelvű cikk, illetve az említett tanulmány ia közlő honlapján érhető el.(Forrás: osimagnezium.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.01.05. 14:59

Gyógynövények a rugalmas erekért és a jó vérnyomásért [i]Rendetlen a vérnyomása vagy rozsdásodnak az erei? Mesterséges étrend-kiegészítők helyett gyógynövényekkel is karban tarthatjuk a szívünket és az ereinket, mutatjuk, hogyan!

Amikor a vérben levő zsírok, vagyis a koleszterin lerakódik az artériák belső falán, a vér áramlása lelassul. Mivel a zsírok kalciumot kötnek meg, ezért a verőerek elveszítik rugalmasságukat, az érbelhártya megvastagszik, merevvé válik, és kialakulnak a meszes plakkok. Az erek eltömődése magas vérnyomáshoz, súlyos szív- és érrendszeri betegségekhez vezet, ezért fontos, hogy a krónikus panaszokat megelőzzük. Az érelmeszesedés a magas koleszterinszint velejárója, ezért fontos, hogy a vérzsír szint normalizálása mellett a szívet és az ereket is erősítsük. A koleszterinszint csökkentésére a népgyógyászataz ösztörűs és az orvosi veronika, valamint a tyúkhúr teájátajánlja. Napi egy csésze tyúkhúrtea néhány hét alatt jelentősen csökkenti a koleszterinszintet. Reggel éhgyomorra fogyasszuk. A teát a szokásos módon forrázással készítsük.

Gyógynövényből készült teák fogyasztásával sokat tehetünk érrendszerünk védelmében. Az érrendszer karbantartásáról is gondoskodjunk, erre az egyik leghatásosabb gyógynövény a galagonya virágos ágvég, amely rugalmasan tartja az erek falait, hogy a vér nyomásának megfelelően tágulhassanak-szűkülhessenek. Emellett szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat. Teát a szokásos módon, forrázással készítünk, hetente 2-3 csésze elfogyasztása ajánlott, magas vérnyomás esetén naponta ihatjuk. Afagyöngy hasonló jó tulajdonságokkal rendelkezik. Vértolulásra, vérnyomás normalizálására, érelmeszesedésre és szívritmus szabályozásra használjuk. Az erek áteresztő képességét javítja, ezáltal jó szédülésre, fülzúgásra, visszérre. A fagyöngyteát hideg áztatással kell elkészíteni mészmentes, desztillált vagy lágy vízzel. A hibiszkusz virágából készült teát régóta használják a keleti gyógyászatban a vérnyomás rendezésére és a szívbetegségek megelőzésére. Szárított virágát megtaláljuk a magas vérnyomás elleni teakeverékekben. A fehér fagyöngyhöz hasonlóan magas és alacsony vérnyomás esetén is kiválóan alkalmazható a pásztortáska, szabályozza ugyanis a vérkeringést Naponta két csésze teát érdemes belőle fogyasztani, míg a vérkeringés nem szabályozódik. A teát a szokásos módon, forrázással készítsük. (Forrás: egeszsegkalauz.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.07.23. 10:29

Magas vérnyomás elleni tea

A hibiszkusz tartalmú tea éppen olyan hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást mint egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek. Több erre vonatkozó klinikai kísérletet is végeztek a közelmúltban ennek igazolására. Mit mutatnak az eredmények? A hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa) valójában egy régóta ismert és használt gyógynövényt a magas vérnyomás kezelésére számos afrikai és ázsiai országban mint tradicionális népi gyógymód.

Mennyire hatékony vérnyomáscsökkentő a hibiszkusz? Először az 1990-es évek végén Iráni kutatók bizonyították klinikai vizsgálatban a hibiszkusz hatékonyságát. 54 felnőtt magas vérnyomásos beteggel itattak naponta egyszer hibiszkusz teát vagy fekete teát 12 napon át. Azt találták, hogy bár a vérnyomás mindkét csoportban csökkent, látványosan a hibiszkusz csoportban levőknél. Átlagosan 10 százalékkal.

Gyógyszer vagy tea? Ezt követte egy tanulmány, amely nem a fekete teával hasonlította össze a hibiszkuszt, hanem közvetlenül a vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel. 2004-ben, mexikói kutatók vizsgáltak 75 magas vérnyomásos felnőttet. A fele 25 mg captoprilt (Tensiomin, Aceomel) kapott naponta kétszer, másik részük 10 gramm (5 kávéskanál) porított hibiszkuszból készült teát. Négy hét elteltével a vérnyomás 11 százalékkal csökkent mindkét csoportban.

2007-ben ugyanez a kutatócsoport a Lisinopril nevű gyógyszerrel ismételte meg a kísérletet. Az eredmény hasonló volt. 12%-al csökkent a vérnyomásuk a teázóknak és 15%-al a Lisinopril szedőknek 4 hét alatt. 2010-ben egy amerikai egyetemi kísérlet eredménye jelent meg a Journal of Nutrition című lapban Dr. McKay és munkatársai eredményéről. Ők 65 felnőttet vontak be a kísérletbe 30 és 70 éves kor között. Mindegyikük vagy pre-hipertónia vagy enyhe magas vérnyomásban szenvedett. 2,4 dl hibiszkusz teát vagy placebót ittak három alkalommal naponta. A résztvevők egyike sem szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszert. Hat hét elteltével, a szisztolés vérnyomásuk átlagban hét pontot csökkent a hibiszkusz csoportban, szemben azokkal akik placebót ittak.

Mire figyeljen, ha teát választ?: A gyógyteák igen jó hatással vannak a szervezet minden funkciójára. Ha hibiszkusz teát keres a boltokban, NE pirosra festett filteres teát válassza! Gyakran egyáltalán nem tartalmazzák a rárajzolt virágot magát, csak piros festéket és aromákat. (Forrás vitaking.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.05.02. 10:09

Otthoni gyógymódok magas vérnyomás ellen

A magas vérnyomásra általában felírnak bizonyos gyógyszereket, ám a szabályozásában néhány egyszerű, természetes módszerrel is segíthetünk. A magas vérnyomáshoz vezető okok többek között az elhízás, a genetika, a túlzott alkoholfogyasztás, a túlzott só bevitel, a testmozgás hiánya, a stressz, a fogamzásgátló tabletták, a fájdalomcsillapítók, valamint a vese- és mellékvese problémák.

A 10 leghatékonyabb otthoni gyógymód magas vérnyomás kezelésére:
1, Citrom: A citrom segít puhán és rugalmasan tartani az ereket; a merevség csökkentésével pedig csökken a magas vérnyomás is. A citromlé rendszeres fogyasztásával a szívleállás kockázatát is csökkenthetjük a gyümölcs magas B-vitamin tartalmának köszönhetően.
Igyunk reggelente éhgyomorra egy pohár meleg vizet, amelybe belenyomtuk egy fél citrom levét! A legeredményesebb hatás érdekében ne adjunk hozzá cukrot vagy sót!

2, Görögdinnye mag: A görögdinnye magja tartalmaz egy vegyületet, amely tágítja a hajszálereket, valamint javítja a vesék működését. Ezzel csökkenti a vérnyomást és az ízületi gyulladás gyógyulásában is segít.
Egy 2010-es floridai tanulmány kimutatta, hogy a görögdinnye az értágító hatásai miatt segít csökkenteni a magas vérnyomást.
• Daráljunk le szárított görögdinnyemagot és ugyanannyi mákot! Együnk a keverékből egy teáskanállal reggel éhgyomorra, és ugyanannyit este is!
• Adjunk két teáskanál finomra tört, szárított görögdinnyemagot egy bögre forralt vízhez! Áztassuk egy óráig, majd szűrjük le! Fogyasszunk ebből a vízből négy evőkanállal napi több alkalommal, egyenlő időközönként!

3, Fokhagyma: Több kutatás bizonyítja, hogy a fokhagyma csökkenti a vérnyomást. Nyersen és főzve is segít szabályozni a vérnyomást és csökkenteni a koleszterinszintet. Emellett ellazítja az ereket, mert serkenti a nitrogén-monoxid és a hidrogén-szulfid termelését.
• Együnk 1-2 gerezd kissé összenyomott fokhagymát minden nap! Azzal, hogy összenyomjuk a fokhagymát, hidrogén-szulfidot állítunk elő; ez a vegyület pedig javítja a véráramlást, eltávolítja a felesleges gázokat és csökkenti a nyomást a szívben. Aki nem szereti a fokhagymát, vagy gyomorégése van tőle, ihat mellé egy pohár tejet.
• Keverjünk 5-6 csepp fokhagymalevet négy teáskanál vízhez, és fogyasszunk belőle napi két alkalommal!

4, Banán: A banán az a gyümölcs, amelyet nyugodtan fogyaszthat mindenki, akinek magas vérnyomása van. Rengeteg káliumot tartalmaz, így segít szabályozni a vérnyomást. Emellett kevés nátriumot tartalmaz, koleszterint pedig egyáltalán nem – ez a két dolog szintén előnyös a magas vérnyomásban szenvedőknek.
Együnk meg 1-2 banánt minden nap! A banán mellett fogyaszthatunk aszalt sárgabarackot, mazsolát, ribizlit, narancslevet, cukkinit, spenótot, sült édesburgonyát, sárgadinnyét és tököt is.

5, Zeller: A zellerben található 3-N-butilftalid nagyban hozzájárul a vérnyomás szabályozásához. A ftalidok segítenek ellazítani az izmokat az érfalakban, ezzel több helyet biztosítva a vérnek. Emellett csökkenti a hormonokat, amelyek összeszűkítik az ereket, amely pedig magas vérnyomáshoz vezet.
Együnk naponta egy szál zellert egy pohár víz mellett, vagy rágcsáljunk zellert naponta többször!

6, Kókuszvíz: A magas vérnyomásban szenvedők nagyon fontos, hogy megfelelően hidratálják a testüket. Ehhez ajánlott napi 8-10 pohár tiszta vizet meginni. A kókuszvíz különösen hatékony a vérnyomás csökkentésében. A West Indian Medical Journal egy 2005-ös kutatása szerint a kókuszvíz a magas kálium-, magnézium- és C-vitamintartalmának köszönhetően csökkenti a szisztolés vérnyomást. Kókuszvíz mellett kókuszolajat is használhatunk főzéshez.

7, Cayenne paprika: A magas vérnyomásra jó hatással van a cayenne paprika is. Javítja a vérkeringést, mert megakadályozza a vérlemezkék felhalmozódását a vérben. Cayenne paprikát adhatunk gyümölcs- vagy zöldségsalátákhoz, vagy egy csipetnyit levesekhez. Mivel ez a paprika igen erős, elég egy keveset felhasználni belőle.

8, Vöröshagyma: A vöröshagyma a benne lévő antioxidáns flavonol, a kvercetin segítségével csökkenti a vérnyomást.
• Igyekezzünk mindennap elfogyasztani egy közepes méretű, nyers vöröshagymát!
• Keverjünk össze fél teáskanál hagymalevet és ugyanannyi mézet! Fogyasszuk naponta 1-2 hétig!

9, Méz: A méz nyugtatja az idegrendszert, ezzel csökkenti a magas vérnyomást.
• Együnk két teáskanál mézet reggelente éhgyomorra!
• Keverjünk össze egy teáskanál mézet és ugyanannyi gyömbérlevet két teáskanál őrölt köménymaggal!
Fogyasszuk naponta kétszer!
• Keverjünk össze egy rész bazsalikomlevet egy rész mézzel, és fogyasszuk naponta éhgyomorra!

10, Görögszéna mag: A görögszéna magjai hatékonyan csökkentik a magas vérnyomást a kálium- és rosttartalmuk miatt.
• Forraljunk fel 1-2 teáskanál görögszéna magot vízben két perc alatt, majd szűrjük le!
• Öntsük a magokat turmixgépbe, és turmixoljuk krémmé!
• Fogyasszunk belőle napi kétszer: reggel éhgyomorra, és este! Ismételjük 2-3 hónapig, és jelentős változást fogunk tapasztalni a vérnyomásunk szintjében!
Az ilyen természetes gyógymódok mellett fontos, hogy az orvosunk utasításait is kövessük a magas vérnyomás kezelésekor! (Forrás: drtihanyi.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.10. 08:42

Íme, 4 príma tipp a magas vérnyomás ellen!

Biztosan tudod, hogy ha magas a vérnyomásod, 4 dolgot kell tenned:
- a sóbevitelt csökkenteni,
- a kalcium bevitelét növelni,
- több magnéziumhoz juttatni a szervezeted
- a kálium szintjét emelni.
De milyen ételek segítségével érheted el mindezt? Ételek magas vérnyomás ellen
Fehér bab: Ebben mind a 3 ásványi anyag megtalálható nagyobb mennyiségben. Felhasználhatjuk levesekhez, salátákhoz és köretekhez is.
Natúr joghurt: A napi kalciumszükséglet felét tartalmazza magában. De van benne magnézium és kálium is. Felhasználhatjuk salátaöntetekhez, de ehetjük magában is.
Kivi és más gyümölcsök: A kivi mellett még a banán és az őszibarack tartalmaz nagyobb mennyiségben magnéziumot, káliumot és kalciumot. Akár együtt is lehet őket fogyasztani salátában. (Az isteni banános-kivis turmix leírását lásd az Egészséges receptek között - Ildikó)
Avokádó: Az avokádó az egyik legegészségesebb gyümölcs a világon. Ez is tartalmazza mind a 3 ásványi anyagot, de ezek mellett még olyan zsírok és antioxidánsok is találhatóak benne, amelyek megvédenek a gyulladások ellen. (Forrás: HillVital)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.05. 09:29

Ha magas a vérnyomásod próbáld ki ezt a kézerősítő gyakorlatot

Világszinten három emberből egy küzd magas vérnyomással, de csak 52 százalék tesz is valamit ellene. A férfiak 60 éves korukig küzdenek általában ezzel a keringési rendellenességgel, utána már csökken a vérnyomásuk, a nőknél viszont pont idősebb korban alakul ki. Ha magas a vérnyomásunk próbáld ki ezt a kézerősítő gyakorlatot!

Vigyázni kell a magas vérnyomással, hiszen ha nem teszünk semmit, 69 százalék az esély arra, hogy szívroham alakul ki, 77 százalék az agyvérzés esélye, így mindenképp figyelni kell erre a betegségre. Leggyakrabban a kevés mozgás és az egészségtelen étkezés a felelős a magas vérnyomás miatt, de közrejátszik még a dohányzás, az alkohol és a túlzott kávéfogyasztás is.

Ha azt szeretnénk, hogy a magas vérnyomási értékek csökkenjenek, próbáljuk ki ezt az egyszerű módszert, mindössze egy kézerősítőt kell beszerezni. Egy nemrég megjelent tanulmány rámutat, hogy a kéz izmainak erősítése csökkenti a megemelkedett vérnyomást

2 percen keresztül erőnk 30 százalékát alkalmazva használjuk a kézerősítőt, majd utána tartsunk 4 perc szünetet, majd ismét 2 percig feszítsük be kézizmainkat. Később ezt a módszert még 3 alkalommal kell megismételni, kétnaponta.
A pontos gyakorlat leírása: 1. A kézerősítőt fogjuk a jobb kezünkkel, és erőnk 30 százalékát felhasználva tartsuk benyomva 5 másodpercig, majd engedjük ki. A gyakorlat 2 percig tart, utána 4 perc lazítás, pihenés következik.
2. Fogjuk meg az eszközt a bal kezünkkel, és ismételjük meg a gyakorlatot.
3. Kétnaponta összesen 4 alkalommal kell elvégezni mindkét kezünkön a gyakorlatot, hogy a vérnyomás csökkenjen.
(Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Vérnyomáscsökkentés természetes módjai

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.13. 18:49

(Kapcsoltban lehet a sclerosis multiplexszel, érdemes ügyelni rá - Ildikó)

A magas vérnyomás minden harmadik felnőttet érint a legkülönbözőbb okok miatt, a genetikai okoktól a stresszig. A gyógyszerek segítenek kontroll alatt tartani, ám vannak természetes módszerek is, melyek képesek enyhe csökkenést előidézni. Íme néhány tudományosan is támogatott javaslat a vérnyomás csökkentésére - függetlenül attól, hogy mi is okozza. A legfontosabb: ha valakinek az ajánlott 120/80-nál, illetve 140/90-nél jóval magasabb a vérnyomása, és erre gyógyszereket írtak fel neki, akkor semmiképp ne helyettesítse a hatóanyagokat az alább felsorolt lehetőségekkel! Ezek a tanácsok csupán enyhe emelkedettség esetén, illetve megelőzésre ajánlatosak, vagy esetleg az orvos által elrendelt kezelés kiegészítésére. Mindig egyeztessen
kezelőorvosával!

Testedzés: A rendszeres edzés mindenféle előnnyel jár a szervezetre nézve, ám ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy nyugalmi állapotban tartja a vérnyomást. A Mayo Klinika kutatásai szerint, ha a hét nagyobbik részében legalább napi 30 percet edzünk, 4-9 Hgmm-rel csökken a vérnyomás értékünk. Az edzés erősíti a szívet, ami így könnyebben lesz képes vért pumpálni a szervekbe.

Lélegezzünk könnyedén: Ha lelassítjuk a lélegzésünk ritmusát, és mélyeket lélegzünk, könnyebben tudunk relaxálni, ami csökkenti a vérnyomást. A légző gyakorlatok javítják a szívritmust, és az artériákat rugalmasabbá teszik.

Relaxáljunk: A túl stresszesek vagyunk, az nem tesz jót a szívünknek. Vannak olyan kutatások, amelyek egyenesen azt állítják, hogy a szélsőségesen sok idegeskedés és az extrém stressz növeli a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Azok a hormonok, amelyek akkor szabadulnak fel, amikor a szervezet harcra kész, arra ösztönzik a szívet, hogy szaporábban verjen, míg a véredényeket összehúzódásra késztetik, ami emeli a vérnyomást, ha csak rövid időre is. Ha stresszben vagyunk, próbáljunk ki valamilyen relaxációs technikát, mint például a jóga vagy a meditáció.

Hagyjuk el a kávé és az alkohol párosát: Bár vannak olyan állítások, hogy a kis mértékű alkoholfogyasztásnak van némi kedvező hatása a szívre, a túlzott ivászat átmenetileg megnöveli a vérnyomást, és egy sor más egészségügyi problémát is okozhat. Az is segíthet, ha csökkentjük a koffein adagunkat. Bizonyos emberek érzékenyebbek a koffeinre, mint mások, ám azt egyértelműen kimutatták, hogy a koffein emeli a szívritmust és a vérnyomást. Ha kivagyunk, gondoljuk meg, hogy megiszunk-e egy második csésze kávét is!

Igyunk több teát: A teázás hosszú időszakon keresztül javítja a vérnyomást, mert ellazítja a véredényeket. Egy 2014-es kutatás során 25 véletlenszerű kísérletet végeztek a kutatók, amelyben a teafogyasztás és a vérnyomás kapcsolatát kutatták. Azt a következtetést vonták le, hogy 12 hétnyi teaivás után a kutatásban szét vevő személyek szisztolás vérnyomás értéke 2,6 Hgmm-rel, míg a diasztolés 2,2 Hgmm-rel lett alacsonyabb. Azt találták, hogy a zöld tea volt a leghatásosabb, míg a fekete tea volt a második a sorban.

Együnk áfonyát: A Floridai Állami Egyetem kutatói 2015-ös kutatásukban azt találták, hogy naponta egy maréknyi áfonya elfogyasztása csökkenti a vérnyomást és feszessé teszi az artériákat. A tanulmányban kiválasztottak 50 magas vérnyomást megelőző állapotban lévő vagy 1 stádiumú magas vérnyomás betegségben szenvedő nőt, akiknek minden nap vagy 22 gramm fagyasztott-szárított áfonyaport (ami megfelel kb. egy marék friss áfonyának) vagy placebo port adtak. Akik áfonyaport fogyasztottak, azoknak átlagosan 7 Hgmm-rel csökkent a szisztolés vérnyomásuk. Az áfonya gazdag fitonutriensekben, ami olyan természetes növényi anyag, amelyik megvéd a betegségektől.

Fogyasszunk joghurtot: A joghurtban rengeteg probiotikum van, ami segít egészséges szinten tartani a vérnyomást. Egy 2014-es kutatási jelentésben 9 olyan kutatást tekintettek át, amely a vérnyomás és a probiotikumok közötti kapcsolatot vizsgálta, és előnyös hatást találtak. A probiotikumok csökkentik a vérnyomást, javítják a koleszterin szintet és csökkentik a vércukor szintet is.

A céklalé valóban csökkenti a vérnyomást!: A céklalé nitráttartalma képes csökkenteni a magas vérnyomással küzdők vérnyomás értékeit - mutatták be kutatásuk eredményeit a londoni Barts and the London School of Medicine and Dentistry munkatársa. A brit kutatók 4 héten keresztül mérték 64, magas vérnyomással küzdő páciens vérnyomás értékeit. A nitráttartalmú céklalevet fogyasztók esetében a vérnyomásnak mind a szisztolés, mind pedig a diasztolés értéke jelentősen csökkent. A kutatók az endothel funkció (az érrendszer általános stressze, az érbelhártya sejtjeinek funkciója) közel 20 százalékos javulását, és az erek merevségének 0,59 m/s-os csökkenését is észlelték. (Szerző: Szívderítő)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég