Környezetbarátan élni

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Környezetbarátan élni

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.05. 15:19

Takarítás - Környezetbarát alternatívák

Egy környezet- és egészségtudatos ember nemcsak a táplálkozására és kozmetikumaira ügyel, hanem arra is, hogy takarítószerei a lehető legkörnyezetbarátabb vegyszerekből készüljenek. De ez még nem elég a valódi méregmentes életmódhoz. Ugyanis környezetbarát vegyszer ide vagy oda, csak-csak vegyszerekről beszélünk. Ruháinkból, ételeinkből, használati tárgyainkból, bútorainkból és lakásunk levegőjéből kimutathatóak a tisztítás-takarítás vegyszerei még akkor is, ha nagyon alaposan és bő vízzel öblítettük őket. Szeretnénk megismertetni veletek néhány olyan alternatívát, amelyek nemcsak a környezetedet nem terhelik, de az egészségedet sem károsítják, és nem maradnak utánuk "vegyszer maradványok".

Mosószóda (nátrium-karbonát - Na2CO3)
Mosószappan
Szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát)
Bórax (Nátrium-tetraborát - Na2B4O7-10H2O)
Ecet, citromlé
Specifikus folttisztítás környezetbarát szerekkel
Mosószóda (nátrium-karbonát - Na2CO3)


A mosószóda környezetbarát, mert olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékhatása. Tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. Általános vízlágyító, áztató, zsíroldó és tisztítószer. Igen kis mennyiség is elegendő belőle. Általános le- és felmosószer: egy liter forró vízhez három evőkanál mosószóda szükséges.
Mosás: a szokásosan használatos mosópor adagjának a felét helyettesítheti mosószódával (1:1 arány). Ha erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosunk, egy éjszakára áztassuk be mosószódás langyos vízbe.
Mosogatás: 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál mosószóda eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Alumínium edényeket ne mossunk vele! Az üvegedényeket elmosás után ecetes vízzel ajánlatos leöblíteni, különben foltosan szárad.
Általános tisztítás: 1 liter forró vízben oldott 3 evőkanál mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet, csempét, linóleumot, WC-t is megtisztítja. A piszkos kefék, konyharuhák, rongyok, szivacsok meleg, mosószódás, szappanos vízben tisztíthatók, szagtalaníthatók.
Áztatáshoz: 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk. Ha a mosóporunkhoz mosószódát keverünk, kevesebb mosópor, az ajánlott mosóporadag akár egyötöde is elegendő. Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát adjunk.
Leégett edények mosogatásához: 5 liter forró vízben egy evőkanál mosószódát oldjunk fel.

Mosószappan
: Mosópor-felhasználásunk csökkentésével már sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Akinek azonban még van egy kis ideje és energiája, az készíthet mosószappanból szappanpelyhet sajtreszelő segítségével, amellyel a mosóport lehet helyettesíteni. A szappanpehely gyapjúkímélő mosásra is alkalmas. Az élővizekben teljesen lebomlik, ezért a mesterséges detergensekhez képest környezetkímélő. (Megjegyzés: Évek óta nem vásárolok mosószert, magam főzöm mosószappanból, ami a világ legegyszerűbb dolga, recept a neten. ÁM ne a bolti mosószódát tessenek megvenni, ugyanis az kőolaj tartalmú, hanem a klasszikusa, amit a Zöldboltok árusítanak, Zöldpolc márkával is láttam - Ildikó)

Szódabikarbóna (nátrium-hidrogén-karbonát): Hatásában a mosószódához hasonlít, de annál gyengébben lúgos, vízben jól oldódó fehér por. Jellemzői: Alkoholban oldhatatlan, meleg vízben jól oldódik. A levegőn lassan karbonáttá alakul. Felhasználása:
Kozmetikai: szénsavas pakolásokhoz, pezsgőfürdő tablettákban, száraz samponokban gyakran használják.
Gyógyászati: viszketésre pl. segít egy meleg fürdő, amelyben egy zacskó szódabikarbónát oldottunk fel. gyomorrontás esetén, egy pohár langyos vízben feloldott teáskanálnyi szódabikarbóna segít a nehéz ételeket megemészteni, vagy a másnaposságot átvészelni.
Tisztításra: súrolószer: kevés víz hozzáadásával, súrolószerként kiválóan helyettesíti a modern vegyszereket. tűzhelytisztító: a tűzhelyet nedves ruhával töröljük le, majd amíg még meleg, szórjunk rá szódabikarbónát, és hagyjuk egy órán át hatni, mielőtt tisztára törölnénk.
száraz samponként: olcsón és környezetbarát módon újíthatjuk fel szőnyegünket, ha beszórjuk szódabikarbónával. Hagyjuk rajta 15 percig, majd gondosan porszívózzuk fel. Ezzel a módszerrel szőnyegünk nemcsak tiszta lesz, de a rovarokat is távol tarthatjuk, és a szagokat is semlegesíthetjük.
Konyhában: minden zöldségféle gyorsabban puhul tőle, de óvatosan adagoljuk, mert lúgos közegben a C-vitamin gyorsan bomlik. Kevés szódabikarbóna hozzáadásával jelentősen megrövidíthetjük a szárazbab főzési idejét. Enyhíti a túlsózott ételek kellemetlen ízét. Öreg húsokat felhasználás előtt fél óráig pihentessünk szódabikarbónával beszórva, így könnyebben megpuhulnak.
Mosáshoz: fixálóként, utólag festett kék és bordó anyagok mosásakor az utolsó öblítővízbe tett szódabikarbónától nem enged a festett anyag a színéből.
Dugulásnál: ha eldugult a lefolyó, két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntsünk bele. A lefolyót és a túlfolyó nyílását dugaszoljuk be, és hagyjuk így, amíg a sistergés abba nem marad. Ezután öblítsük le forró vízzel.

Bórax (Nátrium-tetraborát - Na2B4O7-10H2O): Színtelen, kristályos anyag. A levegőn vizet veszít, és porrá mállik. Alkoholban nem, hideg vízben nehezen, forró vízben és glicerinben jól oldódik. Mint erős lúg és gyenge sav, sója vízben könnyen hidrolizál, oldata lúgos kémhatású, glicerines oldatának kémhatása azonban savas. A hidrolízis során szabaddá váló lúg közömbösíti a szabad zsírsavakat. A keletkezett szappanok jó emulgeátorok. Gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású. Felhasználása:
Kozmetikai: A bórax a bőrt puhán tartja, nem izgatja, nem szárítja. Gyengén zsírtalanító, antiszeptikus, összehúzó és tonizáló hatású, ezért mosdószerek kedvelt alkotórésze. Egyes krémek jellegzetes emulgeátora, de megtaláljuk a különböző tisztító kozmetikumok, dauervizek, szőrtelenítők és fehérítő készítmények elő írataiban is. Glicerines oldata enyhén hámlasztó, szeplő ellen is használják.
Tisztításhoz: Általános tisztítószerként: adjunk egy evőkanállal fél liter meleg vízhez. Folttisztításra: cellulóz, gyapot, juta, viszkóz szálakhoz, műselyemhez, selyemhez és nájlonhoz. Fertőző szennyeződés eltávolításához: a szennyeződést kaparjuk le vagy itassuk föl, majd a ruhát fél óra hosszat áztassuk bóraxos oldatban. Borfolt: azonnal szórjuk be sóval, majd fél óráig áztassuk bóraxos oldatban.
Tapéta tisztítására: a mosható tapéta szennyeződéseit könnyen lemoshatjuk bóraxba mártott kendővel.
Ablakmosáshoz: ha nagyon piszkos az üveg, tegyünk az ablakmosó vízbe kevés bóraxot. Edények vízkő-lerakódását eltávolítani: az edénybe egy evőkanál bóraxot tegyünk, töltsük fel vízzel és a vizet forraljuk fel. Ha a víz kihűlt, öntsük ki, és egy durva ronggyal dörzsöljük le a felületét.
Virágok szárítása: Száraz virág készítéséhez és tartósításához a virágot helyezzük egy időre bóraxporba.
Rovarok ellen: A rovarokat nehéz kiirtani, mert eldugott helyekre fészkelik be magukat. A szőnyeg alá és a szőnyeg szélekre, sarkokba, polcokra, résekbe szórt bóraxszal védekezhetünk ellenük.
Faanyagvédőszerként: Kültéri vagy párás helyen levő új faanyagot 1:1 arányú bórax-bórsav 10%-os, 50oC-os oldatába mártsuk, vagy permetezzük. A sóoldata a fa belsejében kikristályosodik, így a szút is kipusztítja, és a gombákat is távol tartja.

Ecet, citromlé: Az ecet fertőtlenítő- és vízkőoldószer. Az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a mosott ruhát, és élénkíti a színeit. Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára hígított húsz százalékos ecetet önts a jelzés szerint, vagy egy csészényit! A háztartásokban alkalmazott, hígított ecet a környezetre nem ártalmas. A citromlé gyenge, természetes sav. A természetben lebomlik. Fehérítőszerként, vízkőoldóként, fémtisztítószerként használhatod. A nyers tej, tojásfehérje remek bőrápoló szerek. A citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax, mind alkalmasak a kárpit vagy szőnyeg foltjainak eltávolítására.

Specifikus folttisztítás környezetbarát szerekkel: A folttisztítás alapszabálya, hogy a folt keletkezése után rögtön neki kell látni annak eltávolításához. Természetes folteltávolító-szerek a következők: citrom, fehér ecet, glicerin, tiszta alkohol, bórax. Mielőtt nekiesnénk a foltnak, öblítsük ki tiszta hideg vízzel, vagy gyengéden mossuk át szappannal. Sose dörzsöljük forró vízzel, mert azzal a textíliához rögzítjük a szennyeződést! Általános szabálynak tekinthető, hogy savas hatású (ecet, citrom) szereket lúgossal (szódabikarbóna, mosószóda), míg lúgos hatásúakat savassal közömbösíthetünk.

Folt fajtája Tisztítási útmutató

Friss gyümölcsfolt Áztassuk tejbe vagy savóba! Vagy rácsöppentett citromlével tüntessük el a foltot a ruhából!
Fűfolt Dörzsöljük glicerinnel a foltot!
Golyóstoll, tinta Dörzsöljük alkoholba mártott szivaccsal!
Izzadságfolt Langyos ecetes vagy szódabikarbónás vízben áztassuk! Szalmiákszeszes vízzel átitatott vattával is eltávolíthatjuk a ruhaneműből.
Kávé-, teafolt Tojássárgájával kevert langyos vízzel kell kiöblíteni! Ecetes, majd normál öblítés! Bóraxos oldatba kell áztatnunk a ruhát!
Mustárfolt Dörzsöljük be glicerines ronggyal, majd mossuk ki szappannal hideg vízben!
Penészfolt Öntsünk erős szappanos oldatot és sót a foltra, és tegyük ki napfényre, és tartsuk nedvesen!
Rágógumi Dörzsöljük jéggel, amíg megkeményedik, majd szedjük le!
Rozsdafolt Áztassuk savanyú tejben vagy citromlében, dörzsöljük be sóval, tegyük ki a napra, és csak ezután mossuk ki!
Rúzsfolt Hideg tejszínnel vagy főzőmargarinnal dörzsöljük be, majd mosószódával mossuk ki!
Vérfolt Áztassuk 10 percig hideg, sós vízben, majd mossuk ki szappannal! Ha régebbi a folt, keverjünk össze keményítőt és hintőport egy kis vízzel, és ezt kenjük a foltra!
Viaszfolt Tegyük a ruhát a mélyhűtőbe kb. 2 órára, és így könnyen leszedhetjük a viaszt!
Vörösbor, sör vagy likőrfolt Áztassuk bóraxos oldatban!
Zsírfolt Forróvizes átmosás után öntsünk rá szódabikarbónát! (Forrás: eletmodszer.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Környezetbarátan élni

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.05. 14:48

Hatékony és természetes zsíroldószerek

Az edények aljára ragadt zsírréteg, illetve a főzés során a tűzhely fölötti csempére fröccsenő zsír eltávolítása néha nem könnyű feladat, hiszen súrolni kell. Ráadásul, ha az alkalmazott szer nem oldja fel teljesen a szennyeződést, és azt csak elmaszatolod ahelyett, hogy teljesen eltávolítanád, akár még csúnyább lesz a csempe, mint előtte. Természetesen a boltokban is rengetegféle hatékony zsíroldószert vásárolhatsz, azonban ezek általában nem kíméletesek sem a környezettel, sem a bőröddel, és akár még allergiás reakciót is kiválthatnak. Ha inkább természetes tisztítószereket használnál, próbáld ki az alábbi lehetőségeket.

Citromlé vagy citromsav: A citromlé vagy a citromsav savtartalma könnyedén feloldja a zsírt. Egy pumpás flakonból permetezz belőle a zsírfoltra, vagy egy belemártott szivaccsal dörzsöld át. Makacs szennyeződések esetén hagyd hatni egy kicsit.
Mosószóda vagy mosószappan: Oldj fel egy pohár langyos vízben egy evőkanálnyi mosószódát, majd ezt használd mosogatószerként. Mosószóda helyett mosószappant is használhatsz: nedvesítsd meg, majd dörzsölj le róla egy kicsit szivaccsal, és menj végig vele a zsíros edényeken.
Só: A só szemcséi hatékonyan „radírozzák le” az edényekről vagy a csempéről a zsírt: keverd össze egy kis citromlével vagy ecettel, hogy tovább erősítsd a hatást.
Ecet vagy almaecet: Az ecetet önmagában is használhatod. Önts belőle a zsíros szennyeződésekre, majd hagyd hatni egy kicsit. Nemcsak a zsírt, hanem a vízkövet is eltávolítja. Ha a sütő lett zsíros, kapcsold alacsony fokozatra, és párologtass benne egy kis ecetet vagy almaecetet, majd töröld ki.
Szódabikarbóna vagy sütőpor: A szódabikarbónát vagy a legfontosabb alkotórészként szódabikarbónát tartalmazó sütőport keverj össze egy kis vízzel, majd kenhető massza legyen belőle, majd tegyél egy kicsit egy mosogatószivacsra, és ezzel súrolt át a felületet.
Bórax: A gyógyszertárakban beszerezhető bórax vagy nátrium-tetrabonát szintén remek zsíroldó, illetve dugulás elhárításra is alkalmas; így ezzel is átdörzsölheted a felületet, illetve a lefolyóba is szórhatsz belőle. (Forrás: turmixvilag.hu)

******************************************************************************************************************************************************************************************************************************
5 házilag is elkészíthető tisztítószer, amelytől ragyogni fog a konyhánk!
A konyha takarítása egy végett nem érő feladat, amelyhez sokszor drága vegyi anyagokból készült tisztítószereket használunk. Most bemutatunk 5 egyszerűen elkészíthető filléres tisztítószert, amelytől garantáltan ragyogni fog a konyha.

Citrus mosogatószer: A citrom és a narancs antibakteriális hatása miatt remekül fertőtleníti a konyhát, de emellett remek zsíroldó is egyben.
Hozzávalók:
125 ml folyékony mosószappan
10 csepp citrom illóolaj
10 csepp narancs illóolaj
A hozzávalókat egy zárható edényben jó alaposan összerázzuk, majd ugyanúgy használjuk, mint bármely mosogatószert.

Ecetes öblítő
: Ha szeretné a poharakat-tálakat csillogóra mosni, próbálja ki a következő tisztítószert!
Hozzávalók:
250 ml almaborecet, vagy almaecet
20 csepp citrom illóolaj
20 csepp narancs illóolaj
A hozzávalókat jó alaposan rázzuk össze egy zárható üvegben, majd mosogatáskor öntsünk a vízbe két evőkanálnyit és ebben mosogassuk el az edényeket és poharakat.

Szódabikarbóna: A rozsdamentes acél főzőedényeket remekül kitisztíthatjuk szódabikarbónával. Egy vékony rétegben szórjuk rá az edényre, adjunk hozzá egy kevés vizet, töröljük át vele az edényt, végül öblítsük le tiszta vízzel. Ha ráégett az edényre az étel, keverjünk el szódabikarbónát annyi forró vízzel, hogy az feloldódjon, majd egy éjszakára hagyjuk rajta az edényen a pasztát, utána könnyen lemosható.
Konyhapult takarítása: A konyhapultot fontos rendszeresen tisztítani és fertőtleníteni, ehhez a következő keveréket érdemes használni:
Hozzávalók:
125 ml desztillált fehér ecet
¼ Teáskanál folyékony szappan
125ml víz
1/4 teáskanál levendula illóolaj
1/4 teáskanál citrom illóolaj
A hozzávalókat keverjük össze egy zárható szórófejes üvegbe, használat előtt rázzuk fel, és szórjuk be a permettel a tisztítandó felületet, majd egy puha ronggyal töröljük át.
Konyhapadló tisztítása: A padló tisztítása szintén fontos nem csak baktériumok miatt, de a szagokat is érdemes eltávolítani, így ide egy illatos mégis zsíroldó hatással is rendelkező tisztítószerre lesz szükségünk.
Hozzávalók:
30 g szódabikarbóna
2 evőkanál folyékony szappan
125 ml desztillált fehér ecet
10 liter forró víz
10 csepp eukaliptusz illóolaj
5 csepp narancs illóolaj
Egy nagyobb vödörbe keverjük össze a szódabikarbónát, az ecetet, a szappant és a forró vizet. Ezután keverjük bele a két féle illóolajt, majd ezzel a tisztítószerrel, ronggyal, szivaccsal, vagy felmosó ronggyal mossuk fel a konyha padlóját. (Forrás: noinetcafe.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég