Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.05.30. 19:51

METILÁCIÓS EGYENSÚLYTALANSÁG- SZÁMOS BETEGSÉG REJTETT OKA

Szervezetünkben létezik egy nagyon összetett mechanizmus melyet metilációnak hívnak. Az elmúlt évtizedben az egyes betegségek összefüggésében egyre többet lehet olvasni róla, de még mindig elhanyagolt téma ahhoz képest, mekkora jelentősége van az emberi szervezet egészséges működésében.

Egy központi, nélkülözhetetlen biokémiai folyamat, mely másodpercenként több milliószor játszódik le szervezetünkben. Szerepe van létfontosságú anyagok, molekulák, hormonok, neurotanszmitterek (idegingerület átvivő anyagok) létrehozásában és anyagcseréjében, a szervezet méregtelenítő folyamatában, a myelinációban, a foszfolipidek szintézisében, a DNS és RNS szintézisében, a DNS javításában, a sejtosztódásban és még nagyon sok különböző folyamatban.

I. Eukariótákban a DNS metiláció egyik legfontosabb funkciója a génkifejeződés szabályozása, ezáltal a metiláció az epigenetikában kulcsszerepet foglal el, szabályozza a gének elcsendesítését és aktiválását, azaz a gének ki és bekapcsolását, a genomban lévő információ megnyilvánulást.

II. A metilációnak szerepe van a DNS, RNS szintézisben, a DNS hibáinak kijavításában is. A DNS-metilációt az ún. DNS-metiltranszferáz enzimek végzik, melyek a sejtosztódás során az utódsejtben lemásolják a szülősejt mintázatát (genetikai imprinting, azaz bevésődés), ugyanakkor képesek de novo, újonnan is metilálni DNS-szakaszokat.

III. A szervezet egészséges egyensúlyában különösen marginális szerepet tölt be ugyanis a hibásan kialakult epigenetikai mintázat abnormális génexpresszióhoz, ezen keresztül különböző betegségekhez vezet. Napjainkban ezen jelenséget leginkább a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban kutatják, ahol előfordulhat egyes DNS-szakaszokon a szükséges metiláció hiánya (hipometiláció) – ennek következtében az adott sejtben nagy mennyiségben kifejeződnek olyan protoonkogének, melyek a rákos folyamatokhoz vezetnek. Továbbá előfordulhat ennek ellenkezője, hipermetiláció is. melynek során a rákos folyamatoktól védő gének – tumorszupresszorok – kifejeződése gátlódik.

IV. A DNS-metilációnak humán vírusok (a herpesz, Epstein–Barr-vírus illetve a citomegalovírus, stb.) fertőzésében is szerepe lehet. Ezen kórokozók ugyanis élethosszig tartó fertőzést okoznak: miután akut tüneteik elmúltak, bizonyos sejttípusokban az immunrendszer elől „elbújva” továbbra is fennmaradnak szervezetünkben, hogy később pl. stressz hatásra, legyengült immunrendszer esetén visszatérjenek. Ebben a rejtőzködő fázisban a vírus DNS-ének nagy része metilált állapotban van, és csak néhány, fennmaradáshoz szükséges gén fejeződik ki.

V. Méregtelenítés, antioxidáns rendszer: A metiláció további kulcsfontosságú szerepe van az antioxidáns folyamatokban, a szervezet méregtelenítésében.

VI. Ezek mellett az immunrendszer működésében kulcsszerepe van, valamint befolyással van különböző biokémiai folyamatokra, mint, pl. hormonháztartásra, aminosavak, fehérjék esetében, foszfolipidek szintézisére.

Hogy néhány egészségügyi kihívást említsünk, melyeknél számos esetben a metilációs egyensúlytalanság is az okok közt említendő, íme néhány a teljesség igénye nélkül:
– Szív- és érrendszeri betegségek pl. magas vérnyomás, trombózis, koszorúér-betegség, aortaszűkület, szívbillentyű hibák,
– Rákos betegségek,
– Humán vírusok fertőzése pl. herpesz, Epstein-bar
– Hormonális egyensúlytalanság pl. ösztrogén dominancia, PCO, edometriózis
– Autoimmun folyamatok pl. pl. rheumatoid arthritis, hashimoto,SM-MULTIPE SCLEROSIS
– Allergia, hisztaminintolerancia,
– Emésztőrendszeri betegségek – gyenge epetermelés
– Várandósság, fejlődési rendellenességek –> velőcső záródási zavar, Down-kór
De szerepet játszik a méregtelenítési folyamatoknál, illetve az autizmus esetében is.


A sort lehetne még folytatni, de így is látszik a jelentősége ennek a biokémiai folyamatnak, melyről a legtöbben szinte semmit nem hallottak, és mely méltán érdemelte ki, hogy a következő szakmai beszélgetésen ezt a témát járjuk körbe kicsit.
Tarts velünk Te is szeptember 2-án az Egészség mindenkié tudássorozat következő ingyenes ÉLŐ beszélgetésén, itt a BodyWakes Facebook oldalán, ahol Szántai Zsolt, a BodyWakes alapítója és Bartalis Bertalan agrármérnök, holisztikus táplálkozási tanácsadó, leendő természetgyógyász fognak beszélgetni a témáról. Érdekes lehet számodra szakemberként, táplálkozási tanácsadóként, természetgyógyászként, segítőként is, de akkor is, ha elszenvedője vagy a fentebb felsorolt egészségügyi kihívások, állapotok valamelyikének. (Forrás: Interaktív medicina)

facsiga
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2022.05.15. 09:09

Érdekes volt nekem pár napja olvastam. SM.es ne használjon biszakodil tartalmú hashajtót vagy végbélkúpot
Görcsbe rántja az emésztést és a perisztaltikát.
Stadalax és dulcolax detto kerülendő nekünk.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2018.06.09. 19:59

Nemrég olvastam egy cikket új SM gyógyítási szerrel kapcsolatos ötletről.
Rákattintva a google fordító készített magyar fordítás olvasható https://translate.google.com/translate? ... rev=search
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2018.05.20. 20:52

Érdekességnek megemlítem, hogy a nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők közt említik a kurkuma mellett a tömjénfa savját.
"A kurkumát és tömjénfát a legértékesebb és legfontosabb gyógynövények között tartják számon szakemberek. Mivel nagyon sok betegség kialakulásának hátterében - beleértve a legtöbb daganatos és érrendszeri betegséget is - az alacsony szintű rejtett gyulladás áll, szervezetünk gyulladásos folyamatainak kontrollálása létfontosságú a krónikus problémák kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében. A kurkuma és tömjénfa kis dózisú folyamatos használata egy korszerű és hatékony támogatás szervezetünknek az egészség hosszú távú megőrzése céljából"
Kísérletek alapján tudjuk, hogy áthatol a vér-agy-gáton. Fenti inkább népi tapasztalatokon alapul.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2018.03.02. 16:23

Nem olvastam el, mégis itt felhívom rá a figyelmet

A Park kiadó megjelentetett egy angol nyelvű agyműködésről szóló bestsellert magyar nyelven.
NORMAN DOIDGE a szerzője, aki pszichiáter és orvos (M.D.) szakember és az agy megújulási képességéről ír könyvében.
Nekem az eredeti angol könyv lett meg, The Brain That Changes Itself az eredeti címe az angol kiadásnak.
A magyar nyelvű epub kiadás ISBN száma 9789633553497
Címe:Hogyan gyógyul az agy? - Figyelemre méltó felfedezések és gyógyulások a neuroplaszticitás világából
Nem drága a magyar sem, az első meglepetés az angol kiadás alapján: akkor is kell fizikai tevékenységet végezni, ha nem tudsz - akkor termelődnek majd újabb idegsejtek és ezt segíti a torna (nem olvastam még részleteket),
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.28. 15:32

Egy gyógynövény, amely a táncoló angyalok miatt kelt életre: kakukkfű

A kakukkfüvet nemcsak a konyhában használhatjuk, jó, ha tartunk belőle a gyógyszeres szekrényben is, hiszen nagyon sok egészségügyi problémát képes orvosolni. A kakukkfű a természet egyik legsokoldalúbb gyógynövénye. Terápiás hatását a benne lévő timolnak köszönheti, amely erős fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik. A kakukkfű nagyon hatásos torokfájás és köhögés esetén, mindemellett daganatellenes és antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik.

A kakukkfüvet már évezredek óta használják. A római császároknak ez volt az egyik kedvenc gyógynövénye. Gyakran adták fürdővízhez is és hittek benne, hogy ez a gyógynövény képes közömbösíteni a mérgeket. A görögök és a rómaiak füstölőként alkalmazták. Úgy gondolták, hogy a gyógynövény füstje megtisztítja otthonaikat és templomaikat, és bíztak abban is, hogy aki belélegzi a füstöt, az bátorságot nyerhet. Egyiptomban holtestek balzsamozására használták és abban bizakodtak, hogy a holttest e gyógynövény segítségével minden akadály nélkül tud átlépni a következő életbe. A viktoriánus Angliában, foltokban nőttek a gyógynövények. Az emberek azt gondolták, hogy azokon a helyeken, ahol a kakukkfű kinőtt, ott az éjszaka folyamán angyalok táncolhattak.

A kakukkfüvet bevethetjük köhögés, légúti fertőzés és bronchitis esetén. A gyógynövényben található flavonoidok segítenek ellazítani a légutak izmait és a gyulladást is eredményesen lecsökkentik. Forraljon fel 2 dl vizet, majd adjon hozzá egy teáskanálnyi gyógynövényt. Hagyja 10 percig állni, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. A kakukkfű csökkenti a görcsöket és csillapítja a fájdalmat. A gyógynövényből készült olajjal kell a végtagot masszírozni, amely hajlamos a görcsölésre, de forró kakukkfüves fürdőt is vehetünk ebben az esetben. A kakukkfűből főzetet kell készíteni, ezt leszűrni, majd a fürdővízhez önteni.

A kakukkfűből készült tea csillapítja a fejfájást is. A stressz miatt begörcsölhetnek az izmaink, amely szintén okozhatja a fő fájdalmát. Készítsen kakukkfüves főzetet, áztasson meg benne egy vászondarabot, amelyet helyezze a nyakára. Ez segíthet ellazítani a nyak és a fej izmait, majd idővel a fejfájás is enyhülni fog. A gyógynövényt a konyhában is használhatjuk. Milyen ételeket ízesíthetünk vele? Babot, marhahúst, halat, bárányt, gombás ételeket, pizzát, tésztát, baromfit, salátaöntet, levest, pörköltet, tölteléket.

Közeledik a tél, ezért jó, ha felkészülünk rá és még idejében elkészítjük a kakukkfüves szirupot, amely hatékonyan csillapítja a köhögést. Ez a szirup megnyugtatja az irritált torkot és csökkenti a torokgyulladást is.
Köhögés elleni, mézes kakukkfűszirup hozzávalói:
• 1 csésze víz
• 2 evőkanál friss kakukkfű
• ½ csésze nyers méz

Elkészítése: Egy kisebb serpenyőbe tegye fel a vizet forrni. Vegye le a tűzhelyről, majd adja hozzá a gyógynövényt, aztán fedje le az edényt egy fedővel. Hagyja állni 15-20 percig, majd szűrje le. Keverje hozzá a mézet, majd öntse az egészet egy csatos- vagy egy befőttesüvegbe. Tárolja hűtőszekrényben, ily módon körülbelül két hónapig áll el. Ha köhög, fogyasszon belőle 1-2 teáskanálnyit naponta több alkalommal. (Forrás: gyogyszernelkul.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.24. 17:23

(Eddig elkerülte a figyelmemet a facsiga által idézett amerikai beteg véleménye: Adogasd be a Copaxone injekcióidat és 6 hónap múlva a lehető legjobb állapotban lehetsz. Nekem ez - bocsi -, alap nélküli magánvélemény. Az egyik beteg így reagál, a másik másként. Én 6 évig szúrtam magamnak a Copaxont, és ugyanúgy bekövetkeztek a rosszabbodásaim, mint Copaxon előtt. Viszont tagadhatatlanul volt egy komoly következménye: mostanáig látszó Izomatrófiát, izomsorvadást okozott, a combomon olyan gödör volt, hogy belefért az öklöm. Azóta kiderült számomra, hogy szükségtelen minden injekció, a természetes szerekkel sokkal hatásosabb állapotjavulást lehet elérni - Ildikó)


facsiga írta:Sajnos van valami a következő kép mondanivalójában és Amerikából kell ezt is megtudnunk. Mi életünkről van szó, oda kell figyelnünk magunkra. A sclerosis multiplex betegeknek diploma nélkül kell orvossá válniuk, hogy megakadályozhassák a vizsgázott diplomásokat a foglalkozás közbeni gondatlan emberölés szabálysértés elkövetésétől.

A fordításon gondolkodva találtam egy sorstársunk Dr. Annie Brewster weblapjára. Elvégezte a Harvardon az orvosi szakot és utána derült ki a sclerosis multiplexe. Jelenleg egy bostoni kórház orvosa (facebook adatlapja szerint). Kezelődése során többször van olyan érzése, hogy ő egy rossz beteg, mert nem hallgat feltétlenül kezelőorvosára. Adatlapján látható SM-mel is kapcsolatos hozzászólásokban sokan említik más betegek, hogy a kezelőorvosoknak egy a lényeg: valami gyógyszerre tegyék a betegeket (és ez szerintem is finoman szólva butaság: a gyógyszergyártók az élőkön ingyen elvégzett kísérletekért busásan támogatják a kórházakat és az orvosokat).

Sok tudományos cikket olvastam az interferonok alkalmazásáról - elég régen készültek - nincs előfizetésem rájuk és akkoriban arra jutottak az orvosok, hogy az interferonok rövid távú alkalmazása hasznos lehet az SM betegeknek. Hosszú távú alkalmazása káros lehet a betegre (a cikk szerint a megmaradó immunsejtek nem azt az egyensúlyt tartják fel a beteg immunrendszerében, amire szükség lenne). Egy betegtől loptam a következő idézetet, jellemzősége miatt: “Take your Copaxone and where you are in 6 months is the best you are ever going to get."
Tartalma: Adogasd be a Copaxone injekcióidat és 6 hónap múlva a lehető legjobb állapotban lehetsz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Totem58 2017.10.28. 15:32-kor.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.02. 18:57

Dr. Datis Kharrazian: A glutation újrahasznosítás jelentősége az autoimmun betegségeknél- Fordította:Mezei Elmira Forrás: Dr. Datis Kharrazian: Glutathione recycling for autoimmune disease

A glutationról ritkán esik szó, pedig ez egy nagyon fontos antioxidáns és méregtelenítő anyag a szervezetben.
Az elmúlt két évben folytattam az autoimmun betegségek megfékezésére és a mögöttes mechanizmusok feltárására irányuló nyomozásaimat. Találtam néhány ígéretes megközelítést, amelyeket elkezdtem kipróbálni pácienseimen, illetve toboroztam más ismerős orvosokat is, akik szintén alkalmazták őket. Rábukkantam néhány olyan felfedezésre, amelyek alkalmazása a gyakorlatban is nagyon eredményesnek bizonyult. Az egyik ilyen a glutation újrahasznosítás koncepciója.

A glutation és a stressz: A pajzsmirigyről szóló könyvemben (Why Do I Still Have Thyroid Symptoms?) már beszéltem a glutationról, a szervezetünk legerősebb antioxidánsáról, és hogy mennyire fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában. Ideális esetben a szervezet elegendő glutationt termel ahhoz, hogy minden gördülékenyen működjön, azonban extrém vagy krónikus stressz esetében kimerülnek a készletek. A modern élet rengeteg stresszforrást jelent számunkra, a leggyakoribbak: a cukros, magas szénhidrát tartalmú étkezés által kiváltott folyamatos inzulin kiáradás, az ételintoleranciák okozta immun ingerlés, a krónikus bélfertőzések (túl sok patogén baktérium vagy parazita), a hormonális egyensúlytalanságok, az alváshiány, és persze a hektikus, információ túltengéssel nehezített életstílus.

Sokan szenvednek a fenti lista mindegyik elemétől, és ezen kívül még dohányoznak, túl sok alkoholt isznak, vagy túledzettek is, ami tovább ront egy már amúgy is ingatag helyzetet. Természetesen az autoimmun betegség maga is egy jelentős stresszor, ami tovább apasztja a szervezet értékes glutation ellátottságát. Akár még addig is elmegyek, hogy kijelentsem: nehezen jöhet létre a szervezetben úgy autoimmun támadás, hogy a glutation rendszer közben jól működik. 0A glutation szint liposzómás krémmel vagy intravénás úton való emelése - miután szájon át szedve nem hatékony - kulcsjelentőségű a stressz okozta károsodás ellensúlyozására. Azonban a szintek hamar kimerülnek, ha a szervezet nem tudja újrahasznosítani a glutationt.

A glutation feladata, hogy "felfogja a lövedéket": Mielőtt elmagyarázom, hogy miként működik a glutation újrahasznosítás, először arról kell beszélnem, hogy a glutation pontosan hogyan is véd minket. A glutation olyan, mint egy testőr vagy titkosszolgálati ügynök, akinek a lojalitása olyan erős, hogy akár oda is ugrik a kilőtt revolver golyó elé, hogy megmentse annak az életét, akit védelmez. Így, ha elegendő, megfelelő formájú glutation van a szervezetben, akkor nem alakul ki gyulladásos válasz. Azonban, amikor lecsökken a szintje, ez romboló gyulladásos folyamatokat indít el.

A glutation újrahasznosítás lényege: A glutation újrahasznosítás egy különálló funkció, nem csak a glutation szint liposzómás krémmel, intravénásan, permetbefújással vagy hüvelykúppal való emeléséről szól. Az ezekben a formákban való bevitel megnöveli az egyén antioxidáns szintjét, de a sejteken belül nem. Aglutation a mitokondriumok fő antioxidánsa, (a mitokondrium a sejtek energiagyára, amely a tápanyagokat energiává alakítja). Bizonyos sejtek több mitokondriummal rendelkeznek, mint mások, a sejt funkciójától függően. Ez fontos, mert egy autoimmun betegség tönkreteszi az érintett sejtek mitokondriumait, ezzel szövetpusztulást okozva, és a glutation védi a mitokondriumokat.

A redukált glutation szemben az oxidált glutationnal: De nem akármilyen glutation tud ellátni ilyen védőszerepet, csak a redukált glutation. A glutationnak két fő formája létezik a szervezetben: a redukált glutation (GSH) és az oxidált glutation (GSSG).
A redukált glutation, vagyis a GSH az a testőr, ami megvéd a szabad gyökök sejtkárosító támadásaitól. A szabad gyökök olyan elektronhiánnyal rendelkező, instabil molekulák, amelyek egy másik elektront keresnek, hogy azt ellopva stabillá válhassanak. A mitokondriumoktól lopnak elektronokat, ezáltal tönkre téve őket, gyulladást és degenerációt okozva. Azonban amikor sok GSH van a sejtben, a GSH feláldozza magát a szabad gyököknek, - odaugrik a golyó elé - a mitokondrium védelme érdekében. Ezáltal a GSH lesz instabil, egy páratlan elektronnal, és e ponton átalakul GSSG-vé, vagyis oxidált glutationná, ami lényegében maga is egy szabad gyök. Nem teszi-e ez a GSSG-t veszélyessé a sejt számára?

Amikor elegendő glutation van a sejtben, az instabil GSSG természetes módon párt alakít a rendelkezésre álló glutationnal a sejtben, amelyhez egy glutation reduktáz nevű enzimet használ segítségül. Így visszaváltozik redukált glutationná, és újra készen áll a sejt védelmére. A legfontosabb, amire emlékeznünk kell, hogy van két enzim, amelyek fontos szerepet játszanak ezekben a folyamatokban: A glutation peroxidáz váltja ki a GSH reakcióját a GSSG-re, amikor a glutation "a lövedék elé ugrik", hogy megmentse a sejtet. A glutation reduktáz pedig a GSSG GSH-vá való visszaváltozását végzi el. Ezek az enzimek akkor jönnek a képbe, amikor átgondoljuk, hogy hogyan támogassuk a glutation rendszert természetes úton.

A gyenge glutation újrahasznosítás és az autoimmun betegség közötti kapcsolat:A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak a glutation rendszer meghibásodása és az autoimmun betegségek között. Az oxidált glutation folyamatos visszaalakításának képessége redukált glutationná kritikus fontosságú az autoimmunitásban. Szerencsére a kutatások azt is kimutatják, hogy bizonyos gyógynövények, tápanyagok, és a kofaktoraik aktiválják a glutation reduktázt és a redukált glutation szintézisét. Ennek az enzimnek a szedésével és a glutation szint emelésével megnövelhetjük a glutation szintet és a glutation újrahasznosítás hatékonyságát, ezáltal csillapítva vagy akár megelőzve a gyulladást.

A kutatások ugyancsak kimutatták, hogy a hatékony glutation újrahasznosítás segít erősíteni a TH-3 rendszert, amely az immunrendszernek az az ága, ami segít kiegyensúlyozni a TH-1 és TH-2 rendszert és megelőzni az autoimmun reaktivitást. (Könyvemben elmagyarázom az immunitás TH-1 és TH-2 rendszerét.) A megfelelő glutation aktivitás nem csak a sejteket segíti megvédeni, de a kutatások szerint a sejtburjánzást és az immunitást is szabályozza, valamint segíti a szövetek regenerálódását.

A glutation újrahasznosítás segít rendbe hozni az áteresztő beleket: A jól működő glutation újrahasznosítás máshogy is segít megfékezni az autoimmun betegségeket. Az egyik közös pont, amit minden autoimmun betegségben szenvedő betegemnél megfigyeltem, a kompromittált bélrendszeri egészség. Mindegyikük szenved valamilyen mértékű áteresztő bélszindrómától, aminek a meggyógyítása kulcsfontosságú a gyógyulási folyamatban. A kutatások kimutatták, hogy a glutation fontos szerepet játszhat a bélfal integritásában és a bélrendszeri gyulladások megelőzésében. Egy rosszul működő glutation újrahasznosító rendszer tovább ronthatja a már amúgy is pusztuló bélrendszer integritását. Egy többféle ételallergiában, illetve nem-gyógyuló belektől szenvedő egyénnél különösen fontos lehet ez.

Mivel segíthetjük a glutation újrahasznosítást?: Első lépésben le kell csökkentenünk ennek a létfontosságú rendszernek az egészséges működését kompromittáló stresszorokat. A pajzsmirigy könyvem jó része erről szól: a vércukorszint kiegyensúlyozása, az ételintoleranciák megoldása, a bélrendszer egészségének visszaállítása, és a mellékvese működés kézben tartása mind alapvető fontosságúak.
Egyéni átgondolandó szempontok a neurotranszmitterek és a hormonok egyensúlytalanságai, ilyen esetben lehet, hogy szükségünk lesz egy erre szakosodott egészségügyi szakember irányítására. És természetesen bármilyen életmód váltás/ javítás is fontos, például az elegendő alvás biztosítása, a túlzottan megterhelő időbeosztás lazítása, a mozgás napi szinten prioritásként való kezelése, az általunk kedvelt dolgokra fordított idő előteremtése, stb...

Mikor ezeket a faktorokat már átgondoltuk, (ami egyébként sok esetben már meg is oldja a problémát), és az autoimmun rendellenesség még mindig fennáll, akkor szükségessé válhat a glutation újrahasznosítás felerősítése. Az alábbi listában áttekintem azokat az alapvető gyógynövényeket és tápanyagokat, amelyekről a kutatók úgy találják, hogy segítik támogatni a glutation újrahasznosítás pályáit.
• N-acetil-cisztein (NAC): A NAC a glutation aktivitás egy kulcs eleme. Gyorsan átalakul sejten belüli (intracelluláris) glutationná.
• Alfa-liponsav (ALA): Az ALA közvetlenül újrahasznosítja és meghosszabbítja a C vitamin, a glutation, és a koenzim Q10 metabolikus élettartamát, valamint közvetlenül megújítja az E vitamint. Mindez szükséges a glutation újrahasznosításhoz.
• L-glutamin: A kutatások kimutatták, hogy az L-glutamin fontos a glutation termeléséhez. A sejtekhez szállítódik, átalakul glutamáttá, és rendelkezésre áll a sejten belüli glutation szintézishez.
• Szelén: A szelén egy nyomelem, amely esszenciális kofaktorként szolgál a glutation peroxidáz enzimnek, amely a GSH-t GSSG-vé alakítja át, tehát a glutation védeni tudja a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.
• Cordyceps (kínai hernyógomba): A cordyceps a glutation és a peroxidáz szintézist is képes aktiválni, valamint sejtvédő hatású.
• Gotu kola (Centella Asiatica): A kutatások igazolták, hogy a szájon át szedett gotu kola gyorsan és nagymértékben megnöveli a glutation peroxidáz mennyiségét és aktivitását, valamint a glutation mennyiségét.
• Máriatövis (Silybum marianum): A máriatövis jelentős mértékben megnöveli a glutation szintet, az enzimatikus antioxidáns aktivitást és pozitívan befolyásolja a redukált és az oxidált glutation arányát.


Ezeknek a gyógynövényeknek és táplálék-kiegészítőknek az együttes szedése segíti az egészséges glutation újrahasznosítás rendszert.
A súlyos áteresztő bélszindrómával rendelkezőknek mindenképpen javaslom ezeknek a szedését. Fontos még hozzáadni egy liposzómás glutation krémet is, mert ezek a kiegészítők inkább a glutation újrahasznosításon dolgoznak és nem az általános szint emelésén.

A glutation nagyon lényeges az autoimmun betegségek megszelídítésében: Aglutation újrahasznosítás támogatása segít megvédeni a sejtek mitokondriumait, gyorsítja a szövetek regenerálódását, szabályozza a TH-1 és a TH-2 közötti kiegyensúlyozatlanságot, és az immun regulációt. Az általános hatása az autoimmun reakciók és a szövetkárosodás enyhítése, valamint a bélrendszeri regeneráció elősegítése. 0Kollégáimmal számos páciensnél tapasztaltuk, hogy amikor a páciens újraépíti a glutation újrahasznosítás egészséges működését a szervezetében, akkor sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem) lesz érzékeny a vegyszerekre, valamint ritkábbá válnak, illetve sokkal gyorsabb lefolyásúak az autoimmun eredetű fellángolások. /Forrás: Tények és tévhitek/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.09. 10:08

Hogyan hűtsék magukat az idősebbek a forróságban? 10 fontos tanács!

Az idősebb korosztály számára nagyobb veszélyt jelent a mostani forró időjárás, mivel szervezetük kevésbé képes alkalmazkodni a meleghez, mint a fiatalabbaké. Ráadásul esetükben gyorsabban kialakul a test dehidratációja is. Az idősebbek szervezete nehezen alkalmazkodik a forró hőmérséklethez, mivel testük kevésbé képes elviselni a hőmérséklet hirtelen változásait, az esetleges krónikus betegségek pedig negatívan befolyásolják a szervezet reakcióit a melegre. Bizonyos gyógyszerek gátolhatják az izzadást és megváltoztathatják a test hőmérséklet szabályozását.

10 praktikus tanács idősebbeknek kánikula idejére
1, Igyanak sok vizet, attól függetlenül, hogy szomjasnak érzik-e magukat, kerüljék az alkoholt és a koffeint.
2, Fogyasszanak hűsítő ételeket, akár otthon készített jégkrémet, fagyasztott gyümölcsöket.
3, Kerüljék a nehéz ételeket, helyette könnyű csirkét, salátát vagy tésztát egyenek.
4, Helyezzenek hideg vizes törölközőt a nyakukra.
5, Ülés közben lógassák bele a lábukat egy lavór hűsítő (nem túl hideg) vízbe
6, Tartsák otthonukat minél hűvösebben, a legforróbb időszakban eresszék le a redőnyöket.
7, Könnyű pamut ruhát viseljenek, ami hagyja lélegezni bőrüket.
8, Próbáljanak napközben klimatizált helyen tartózkodni, pl. bevásárlóközpontban, könyvtárban, kávézóban.
9, Napközben többször zuhanyozzanak le úgy, hogy a víz hőmérsékletét testhőmérsékletük alá állítsák be.
10, Vékony törölközőbe csomagoljanak jeget és annak segítségével hűtsék testüket (a jég közvetlenül ne érintkezzen a bőrfelülettel).


Hogyan igyanak az idősebbek több folyadékot?

Az időskori kiszáradás sajnos létező probléma, mely viszonylag gyakran fordul elő és nagyon súlyos következményekkel is járhat. A legjobb, amit tehetünk, hogy megpróbáljuk megelőzni, de ezt persze mondani sokkal könnyebb, mint végrehajtani. Mégis, hogyan növelhető 1-2 trükkel a napi folyadékbevitel? Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a 65 év feletti (sokszor kórházban fekvő) betegeknél a dehidratáció súlyos következményekkel járhat, akár halálhoz is vezethet. Ráadásul a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel más egészségügyi problémákhoz is vezethet, mint pl. a vesekő, vérrögképződés, gyors, de gyenge pulzus, alacsony vérnyomás, stb. Ezért a megfelelő hidratáltság nagyon fontos! 6 trükk, hogy az idősek több folyadékot fogyasszanak

1, Fel kell ismerni, hogy a folyadékpótlás nem csak víz ivással történhet, hanem teával, gyümölcslevekkel, gyümölcsökkel és zöldségekkel is. Ezért arra kell törekedni, hogy idősek olyan ételeket is fogyasszanak, melyek víztartalma magas (pl. görögdinnye, sárgadinnye, stb.).
2, Könnyen elérhető helyen kell tárolni a folyadékot.
Fontos, hogy az idősek mindig tartsanak magukhoz közel folyadékot, így könnyedén hozzáférhetnek a vízhez a nap bármely szakában, s ehhez nem kell különösebb fizikai aktivitást tenniük. Ha kéznél van a folyadék, akkor akár a karosszékben ülve, kedvenc sorozatukat nézve is könnyedén belekortyolhatnak.
3, Kísérletezzen különböző hőmérsékletű folyadékokkal
Ki kell tapasztalni, hogy milyen hőmérsékletű italokat fogyasztanak nagyobb kedvvel, sok idős pl. a meleg vagy forró leveseket kívánja jobban, mások pedig csak a hideg vizet tudják meginni. De igen népszerű az idősek körében a szénsavas italok (pl. szóda vagy szénsavas ásványvíz) fogyasztása is. Ha szereti az almalevet, öntsön keveset a pohárba és hígítsa fel szódával, máris kész a hűsítő alma-fröccs.
4, Kísérletezzen az ízekkel is
Ha jobban kedveli a sós ízeket, fogyasszon minél több zöldség alapú levest (akár melegen), ha inkább édesszájú, akkor hideg gyümölcslevest.
5, Készítsen házi jégkrémet
Az otthon készített gyümölcs alapú (akár víz és gyümölcslé keverékéből) készített jégkrém kiváló lehet a tikkasztó nyári napokon és megfelelő mennyiségű folyadékkal láthatja el az idősebbek szervezetét.
6, Smoothie-k, tejes italok, sportitalok
Néhány makacsabb idős ember egyszerűen nem szeret vizet inni, ilyenkor próbálja meg a számára szükséges folyadékot más italokkal biztosítani. Ha jobban ízlik nekik a smoothie, akkor bátran fogyasszák azt, a lényeg, hogy hidratálva legyen a szervezetük. (
Írta Dr. Tihanyi László, drtihanyi.com)

facsiga
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.05.31. 08:03

Más szálon előfordult már a mágneses kezelésről néhány szó.
Itt kis esszét lehet olvasni a témáról: a tobozmirigy és a melatonin termelés serkentése kerül szóba, mint jó hatás (továbbra is szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban, lévén elektromágneses környezet hatására megnyílhat a vér-agy-gát, ami nekünk nem szokott jó lenni).
http://www.vitalitas.hu/olvasosarok/onl ... lektro.htm
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég