Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
facsiga
Hozzászólások: 47
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.12. 18:03

Sokszor előkerül a D-vitamin és az SM kapcsolata: Egyenlítő mentén sok napsugár miatt sok a D-vitamin és emiatt kevesebb az SM beteg.
Bizonyára jó észrevétel, mégis saját tapasztalatom szerint az alváshiány, illetve a jó alvásminőség is legalább ilyen fontos lehet.
Az Egyenlítő mentén illetve "délebbre" többet pihennek és sziesztáznak az emberek, mert a nagy hőségben úgysem tudnának dolgozni.
Ez elég időt ad az agynak a regenerálódásra és ezért a kialvatlan ember helyett a kipihent emberben kevésbé alakul ki SM.
Nem véletlen javasolnak Sanvalt vagy frontint vagy altatót az alvás segítségére, ahol az orvos indokoltnak látja.
Egészen másképp látod a világot, ha kialszod magad mintha napokig hetekig nem tudod kialudni magadat.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.11. 15:11

Olcsó, gyors és környezetbarát tippek: Így tisztítsd meg otthon a szőnyeget, hogy az ünnepek előtt minden ragyogjon! Itt a nagytakarítás ideje! Mutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben kitisztítani a szőnyegeket!

A karácsony előtti időszakban bizony sokszor nyakunkba szakadnak a teendők. Ilyenkor végezzük a nagytakarítást, ablakpucolást, rohanunk ajándékot vásárolni, és még a sütés-főzést nem is említettük. Hogy ne fájjon a fejünk a szőnyegtisztításért, az alábbiakban egy könnyű, de nagyon hatékony technikát mutatunk be. Ha nem akarunk vegyszerekkel teli tisztítószerekre költeni, próbáljuk ki az alábbi természetes módszert.
Hozzávalók:
1 szórófejes flakon,
1 evőkanál szódabikarbóna,
⅓ csésze ecet, annyi felforralt víz, hogy kb. 5 centiméterrel legyen a flakon szájáig,
1 evőkanál mosószer.
Alkalmazás
: a hozzávalókat keverjük el, majd töltsük a flakonba. Rázzuk jól össze, és spricceljük be vele a szőnyeg felületét. Hagyjuk állni 5 percig, majd egy kefével dörzsöljük át az egészet. Látni fogjuk, hogy a foltok teljesen eltűnnek, és a szőnyegünk szebb lesz, mint valaha. (Forrás: Tw!ce)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.10. 18:59

A kókuszolaj eddig ismeretlen jótékony hatásai

A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, és rendkívül jó hatással van az egészségünkre akár belsőleg, akár külsőleg használjuk.
• Ha megvágjuk az ujjunkat, kenjük be kókuszolajjal, gyorsabban gyógyul tőle a seb.
• Hatásosan veszi fel a küzdelmet a kellemetlen szájszaggal, sőt a fogkővel is. Fogmosás előtt egy evőkanálnyi olvasztott kókuszzsírral mossuk át a szánkat.
• Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kitűnő gyógyír rovarcsípésre, köhögéskor, torokfájáskor pedig bátran gargarizáljunk vele.
• De láz- és fájdalomcsillapító hatása is van, tehát ha nem szeretnénk egyből a kemény kemikáliákhoz nyúlni egy kis hőemelkedéskor, akkor tegyünk vele egy próbát. Próbáljuk ki másnaposan is: csökkenti a kellemetlen tüneteket.
• Rendszeres fogyasztása ajánlott akkor is, ha pajzsmirigy-problémákkal küzdünk.
• Segítségével megelőzhetjük a csontritkulást, sőt ízületi fájdalmakra is hatásos, amennyiben masszázsolajként alkalmazzuk.
• Nyáron hatásos lehet a szúnyogok ellen: keverjünk össze pár csepp ylang-ylang illóolajjal, és kenjük a bőrünkre. Természetesebb és hatékonyabb, mint a bolti szúnyogriasztó kotyvalékok.
• Ha naponta átdörzsöljük kókuszolajjal az arcbőrünket, puha és bársonyos lesz, sőt még a szem körüli ráncokkal is eredményesen veszi fel a harcot.
• Mindenfajta bőrgyulladásra használható: kenjük be vékonyan a bőrfelületet, naponta legalább kétszer, s várjuk a hatást.
• Ha télen száraz, töredezett a hajunk, használjuk a kókusz olajat pakolásként hetente kétszer. Kezdjük a hajtöveknél, jól dörzsöljük be, majd kenjük be vele végig a hajszálakat, a végeket is. (írta: Ridikül.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.09. 14:37

Állítsd be napi hormonrutinodat, energikusabb leszel!

A nappalok és az éjszakák váltakozása kialakított egy bizonyos napi rutint minden ember életében. Ettől a munka és a szociális élet miatt könnyű eltérni, azonban a hormonok belénk kódolt rendszerének megvan a maga struktúrája, van ideje az alvásnak, a moz-gásnak, a tanulásnak és a növekedésnek is. Mindezeket figyelembe véve egyszerűbben tudjuk jól kihasználni energiaforrásainkat, így könnyebben élhetünk egészséges, a „belső tervnek" megfelelő életet - Semmelweis Egyetem dolgozói nemrég összeállították a „napi hormonrutint".

Mi jelent a napi hormonrutin?: Az, hogy a napi hangulatunkat, energiaszintünket és éberségünket a hormonok befolyásolják már régóta bizonyították a szakemberek. Az emberi szervezetének vizsgálata során lehetőség volt megismerni a különböző hormonokat, azok termelődését és hatásait. Ezek alapján nem titok, hogy koncentrációjuk a szervezetben biztosítja a kisebb-nagyobb energiát bizonyos tevékenységekhez. Ennek evolúciós magyarázata van, mindig nappal voltunk aktívabbak - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati Klinikájának tanára.
Bár a hormonális bioritmus genetikailag kódolt, nagyobb időeltolódás vagy huzamosabb nappali és éjszakai műszak váltakozása esetén módosulhat. Ez azonban az egész szervezetre negatív hatással van, mert ilyenkor ellentétesen működünk, mint azt a belső óránk természetes ritmusa elvárná. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy hosszabb szabadság illetve nyaralás esetén is legyünk tekintettel hormonjainkra: nappal legyünk ébren és éjszaka pihenjünk, mert így könnyen helyreállhat a szervezetünk és a tevékenységünk közti egyensúly. De mi is ez a belső, hormonális struktúra?

A „délelőtti hormonok": Reggel hat és hét óra között megnövekszik az aktivitást segítő adrenalin és noradrenalin hormon termelődése, egyúttal a fény hatására csökken a jó alváshoz szükséges melatonin. Emiatt ekkorra érdemes időzíteni az ébredést, hiszen ilyenkor ébreszt saját, belső óránk is. Az első étkezést is ajánlott erre az időszakra beütemezni, mert ilyenkor a tápanyagok lebontását segítő stressz hormon is tetőzik. Azonban mindez önmagában nem elegendő egy nagyszerű napkezdéshez - a fizikai aktivitás is szükséges a bevitt energia elégetéséhez. A kortizol (stressz hormon) felelős az idegrendszer éberségéért és az izomzat tettrekészségéért is, valamint ennek köszönhetően megnő a szervezet cukorszintje is.

Hormonok délután:
A diákok délelőtt és kora délután tartózkodnak az iskolában, azonban a tanulásra a késő délután a legmegfelelőbb. A kognitív funkciókat befolyásoló hormonok - többek között az adrenalin - szintje ilyenkor a legmagasabb, ezért az ismeretek elmélyítéséhez ezek az órák megfelelőek. Lakatos Péter szerint azonban előfordulhat kivétel, ugyanis aki éveken át a reggeli utazás közben tanul, az valószínűleg könnyebben végez ilyenkor szellemi munkát.

Hormonok este: A növekedési hormon szintje éjszaka a legmagasabb, az alvás ennek szerepét erősíti fel. Mivel ez nem csupán a testmagasság, hanem az izomtömeg növekedését is szabályozza, törekedni kell az éjszakai pihenésre. A nyugodt alvást a melatonin (az alvási ciklust irányító hormon) sötétedéskor megnövekvő termelődése, valamint egy másik hormon, a kortizol csökkenése is elősegíti.Hajnali egy és három óra között jelentős vérnyomás esés jelentkezik, ezért ilyenkor megnő a szívroham előfordulásának valószínűsége és kockázata. A kora reggeli órákra kiegyenlítődik a vérnyomás, ezért is alkalmas ez az időszak a testedzésre. Így hát teljes lesz a körforgás, újra indulhat a reggel egy kis mozgással, reggelivel. Az egészséges, belső óránkhoz igazodó napi ritmushoz érdemes tehát figyelembe venni a hormonok termelődését. Ennek fényében mozogjunk reggel, tanuljunk délután és ne felejtsünk el éjszaka növekedni! (Forrás: Egészségmagazin.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.08. 11:43



A gránátalma 9 jótékony hatása, amiről eddig nem tudtunk! Ez a különleges, apró kis zamatos piros szemekből álló gyümölcs rendkívül egészséges, éppen emiatt érdemes fogyasztani. Most a gránátalma 9 olyan jótékony hatását soroljuk fel, amit nem sokan tudnak.
1. Serkenti a hormonműködést: A gránátalmában lévő olajok helyreállítják a megbillent hormonegyensúlyt. Főként a menstruáció, a fejfájások és a változókor idején ajánlott fogyasztani a gránátalma magjait.
2. Természetes inzulinpótló: A gránátalma egy természetes édesség és inzulinpótló, amelyet a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak. Naponta 4 alkalommal, étkezések előtt kell egy kiskanál lét meginni, és máris csökken a vércukorszint.
3. Serkenti a hemoglobin-termelődést: Ez pedig azoknak jó, akik vérszegénységben szenvednek. Nekik 2 hónapon keresztül, naponta háromszor, étkezések előtt félórával egy fél pohár gránátalma és víz keverékét kell meginniuk.
4. Fertőtleníti a torkot és a szájüreget: Ha fáj a fogínyünk, a torkunk, a mandulánk, öblögessünk, gránátalmahéjból készül főzettel, vagy magával a gyümölcs levével, és hamar enyhülnek a panaszok.
5. Csökkenti a vérnyomást: A gránátalma magjai mellékhatások nélkül csökkentik a magas vérnyomást, emellett nyugtatja az idegeket és segít az elalvásban is.
6. Remek kozmetikai szer: Daráljuk le a gránátalma magokat, majd a port keverjük el olívaolajjal, és ezzel kenjük be az arcunkat. Nagyon jót tesz a zsíros bőrnek, de a pattanásoktól is megszabadít.
7. Gyulladáscsökkentő: A gyümölcs levéből készült főzettel sokat segíthetünk a májunknak, a veséinknek, de a fülünket, szemünket, ízületeinket megtámadó gyulladásokat is enyhíti. Két kiskanál héjőrleményt kell belekeverni egy bögre forró vízbe, és naponta két bögrével kell ebből meginni, félórával étkezések előtt.
8. Meggátolja a káros sugárzást: Azok, akik sugárzásveszélyes munkahelyen dolgoznak, naponta egyenek meg egy-két gránátalmát, vagy igyanak meg egy fél bögre levet.
9. Megszünteti a hasmenést: A gyümölcs porrá őrölt héjából kell egy csipetet bele keverni fél bögre vízbe, majd azt igyuk meg naponta 3 alkalommal. (Forrás: filantopikumcom)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.04. 16:12

(SM-ben különösen veszélyesek a szervezetben felhalmozódó gyulladáskeltő transzzsírok. Sajnos ezekben az olcsó ipari zsírokban tocsog a legtöbb karácsonyi termék, mint például a boltokban kapható kedvelt zselés szaloncukor. Nem kell azonban nélkülöznünk, mert az egészséges változata házilag is elkészíthető. Íme a recept. Ildikó)

Zselé szaloncukor házilag


Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt is tudom, hogy a zselé alapot rendesen fel kell forralni, a mártáshoz használt étcsokoládé nem lehet meleg, a mártás előtt szoba hőmérsékletre kell hozni a zselét, stb..
Mindenesetre összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb, mint a bolti és van még idő elkészíteni :-)


ZSELÉ SZALONCUKOR 45 db (egészségesebb összetevők)

3 dl szűrt gyümölcslé (100 %-os, hozzáadott cukor nélküli)
6 lap zselatin, vagy 6 púpozott teáskanál zselatin por (vagy 1/2 csomag 3:1 Dzsemfix)
20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)
csomagoláshoz vékony sütőpapír és alufólia (hobby boltban kapható színes is)

1. áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad)
2. kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport (vagy a Dzsemfixet) és keverjük, amíg feloldódik
3. folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről
4. öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni
5. vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szoba hőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk
6. gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -nem szabad forralni!- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit, ha nem így teszünk, a csoki leéghet, vagy túlhevülhet -40-45 fokig jó!- és használhatatlanná válhat)
7. miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás
8. tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé
9. villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot
10. a bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat

Csomagolás (hagyományos):
1. a sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk
2. a sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk
3. végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek)
4. egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni
5. a vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk

Praktikák

- bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon
- mivel zselé esetén nem szabad meleg csokiba mártani, több lépésben lehet a műveletet elvégezni, ha kezd keményedni a felolvasztott csoki, melegítsük fel újra vízgőz fölött, ismét várjuk meg, amíg langyosra hül és folytatható a mártás
- a csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron
- a csokival mártás nehéz művelet (eltalálni a megfelelő hőfokot, amikor még nem válnak szét az összetevők, így nem tud szépen megdermedni), ezért nem szabad elkeseredni, ha elsőre nem bonbon minőségű máz készül

Napi útmutató: "Egy ajándék éppen annyit ér, amennyi szeretettel kiválasztották." T. Monnier
/Forrás: Receptműves, írta Memi/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.02. 14:26

Ezért kell a szervezetünknek a D-vitamin

Miért kell a szervezetünknek a D-vitamin? Miben vesszük hasznát? Mi történik, ha túl kevés jut belőle, és mi van, ha túl sok? Hogyan vehetjük magunkhoz természetes úton-módon? A mai cikkben ennek járunk egy kicsit utána. Szervezetünknek sok fajta vitaminra és nyomelemre van szüksége ahhoz, hogy jól tudjon működni, és ezt igyekszünk is megadni neki. Mégis, a mai modern kori társadalom jelentős része D- vitaminhiányban szenved, aminek főleg a kevés napsütés az oka - különösen a téli időszakban!

Miért van szükséged a D-vitaminra?
Számos funkciója van, de a legfontosabb, hogy szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetedben, és támogatja az immunrendszer működését is. Központi szerepet játszik kicsi gyermekkorban a csontrendszer fejlődésében, idősebb korban pedig a kemény csontok kialakítása és megőrzése miatt. Fontos, hogy legyen elegendő D- vitamin már csecsemőkorban, ugyanis akkor fejlődik ki a csontrendszer, alakulnak ki a fogak. Ha nincs elegendő D-vitamin, az csontdeformitásokhoz, gyerekeknél angolkórhoz, csontfájdalomhoz és érzékenységhez, felnőtteknél csontlágyuláshoz, azaz csontritkuláshoz vezethet. Ennek megelőzése érdekében kell a kicsi gyerekeket napoztatni, illetve ha a téli hónapok valamelyikében született, akkor védőnői konzultáció mellett, D-vitamin adásával pótolni a napocska a hiányát. Különösen oda kell figyelni a D- vitamin cseppek adásánál akkor, ha a baba tápszeres.


A D-vitamin a nap vitaminja

A D-vitamin család zsírban oldódó, szervezetünk által, a napsütés hatására előállított vitamin. Most mondhatnánk azt, hogy ezt a vitamint a legegyszerűbb „beszerezni", hiszen a nap még süt - mégis, a társadalom jelentős hányadának a nyári időszakban is hiánya van belőle. Gondolj bele: a D-vitamin gyűjtési időszakban - májustól szeptemberig- átlagosan napi hány percet töltesz a napon? Nem sokat, hiszen gondolom hétköznap te is egy irodában, vagy üzletben, vagy más, fedett helyen dolgozol. Munka után a legtöbben hazamennek, leülnek a tévé elé, vagy a lakásban maradnak, a kánikulában kerülik a nyílt tereket és a hőséget: pedig ahhoz, hogy elegendő D- vitamint tudjon előállítani a szervezeted, naponta legalább fél órát a napon kellene töltened.

Akkor mi lesz most, amikor még ráadásul hideg is van?

Szerencsére a dolog nem reménytelen, a téli időszakban is könnyen hozzájuthatsz a D-vitamin adagodhoz, ugyanis ételekkel is magadhoz vehetsz.

Milyen ételekben van D-vitamin?

A borongós idő beköszöntével egyre égetőbb kérdéssé válik az, hogy természetes úton hogyan juthatsz hozzá a D-vitaminhoz. Az egyik - korábban igen népszerű - megoldás szüleink (és Tigris) kedvence, a csukamájolaj, melynek állagánál már csak az íze borzalmasabb. Egyesek szerint pestóba keverve és tésztára csurgatva egész elviselhető, és ha van kedved, ki is próbálhatod, de igazából biztos oka van annak, hogy nem került bele a receptkönyvekbe.

Az olajos halak is sok D-vitamint tartalmazhatnak, és manapság sokkal könnyebb hozzájuk jutni (és sokkal nagyobb választékban kaphatók), mint pár évvel, évtizeddel ezelőtt. Ha kimondottan D- vitamin pótlási céllal szeretnél olajos halat fogyasztani, akkor lazacot, szardíniát vagy makrélát válassz. Ha az olajos haltól felfordul a gyomrod, akkor is van megoldás: fogyassz el egy jó steaket, vagy sült májat tükörtojással. A vörös húsban, májban és a tojássárgájában is van D-vitamin. A tojásnál figyelj oda, hogy a sárgája még remegjen, mert ha teljesen megfő vagy megsül, akkor sokat veszít a vitamintartalmából. A tej és a margarin is tartalmaz D-vitamint, sőt lehet olyan margarint vásárolni, ami direkt fel van dúsítva vele.

Túl is adagolhatom?
A D-vitamin elméletileg túladagolható, igen, hiszen a bevitt mennyiség egy részét a szervezet elraktározza. Hosszú távon azonban lényegesen nagyobb mennyiség elfogyasztását kell produkálnunk ahhoz, hogy túladagolásról beszélhessünk. Ezt csak úgy lehet elérni, ha túl sok étrendkiegészítőt, gyógyszertárban vásárolható vitaminkészítményt fogyasztasz el egyszerre. A túlzott napozással legrosszabb esetben is csak leégni tudsz, a táplálékkal meg akkora mennyiséget egyszerre bevinni képtelenség. Nem kell tehát attól félned, hogy az ételekkel túlzásba viszed a „napvitamint": érdemes betervezned tehát ezt is az étrendedbe, kicsi odafigyeléssel akár egy kellemes ebéd elfogyasztásával is sokat tehetsz szervezeted jobb működése érdekében. Hajrá, együnk a csontjainkért! /Forrás: Egészségmagazin/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.27. 11:33

Ha megmondod hány éves vagy, megmondom, milyen vitamint szedj!

Milyen vitamint kéne szednem? Vajon az, amit évek óta szedek, tényleg használ, vagy csak megszokásból veszem be mindig ugyanazt? És milyen vitamin tesz jót a bőrömnek, a hajamnak, a körmömnek? Mi hiányzik ahhoz, hogy egészségesebbnek nézzek ki és valóban az is legyek? Lehet, hogy csak a megfelelő hatóanyagot kéne megtalálnom? Valóban nem mind-egy, milyen idős korunkban mely vitaminokra helyezzük a hangsúlyt, hiszen a szervezetünk folyamatosan változik. A bőrünk is más és más kihívásokkal szembesül, ahogy erről már többször is írtunk: 12 éves korunk után ritka, hogy ne kelljen vele aktívan foglalkoznunk, mert valami mindig adódik... Nézzük, milyen vitaminok segíthetnek a problémák leküzdésében - Alexandra Caspero, amerikai dietetikus a következő hatóanyagokat javasolja a különböző korosztályoknak:

Huszonéveseknek
:
Ebben a korban még nem kell anti-aging termékekkel foglalkozni, elsősorban a meglévő szépség megőrzése a cél: Caspero leginkább a haj és a körmök egészségét helyezi előtérbe: a biotint (B7-vitamin) és a gamma-linolénsavat (GLA) ajánlja. A sima, selymes bőr, a dús haj, a szép körmök megléte elsősorban azon múlik, hogy mit viszünk be a szervezetbe. Természetes biotinforrás az élesztőn kívül a máj, a tojássárgája, a paradicsom, a szójabab, a barna rizs és a korpa. A GLA a szervezetünkben hormonszerű anyagokká alakul át, amelyek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Mindez az ilyenkor még gyakorta jelentkező akné ellen is hat, természetesen.

Harmincasoknak:
Ezzel a korosztállyal már eddig is behatóan foglalkoztunk, sokat írtunk arról, hogy a harmincas éveinkben kezdődik az öregedési folyamat, hogy a bőrünkkel egyre több a problémánk, hogy a szemkörnyéken kezdünk ráncosodni, meséltünk a kollagén rostokról és a retinolról, a hiperpigmentációról. Caspero szerint ilyenkor a minőségi zsírok bevitelére is oda kell figyelnünk, legfőképp az Omega-3 zsírsav jelentőségére hívja fel a figyelmet. Ez jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, de persze már jó ideje kapszula formában is hozzá tudunk jutni. Az Omega-3 egyébként nem csak a szépségünknek tesz jót, serkenti az agyműködésünket és még a depresszió ellen is hat. 14 év alatti gyermekeknek is melegen ajánlják, úgyhogy nem csak a harmincasoknak érdemes sok tengeri halat enniük. Az Omega-3 zsírsavat kombinálhatjuk a huszonéveseknek ajánlott linolénsavval, ha a halat szójaolajban vagy repceolajban sütjük ki.)

Negyveneseknek


Ebben a korszakban a horgonyzó kollagén rostok kezdenek meggyengülni, vagyis a kollagén pótlás lehet a prioritás. A kollagén az a protein, amely a bőrt feszessé és elasztikussá teszi, ahogy már említettük. Számos ételben is megtalálható a kollagén (a halban, a piros, sötétzöld, narancssárga zöldségekben, a piros gyümölcsökben, a szójában, a citrusokban, a tojásban és a kagylóban is) de mivel ennek a proteinnek a testünkben másutt is fontos szerep jut, egyedül az étkezésre hagyatkozni nem elég. Amire igazán szükségünk lehet ilyenkor, az a csak orvosi felügyelet mellett, mikroemulzió formájában alkalmazott retinol bevitele.

Ötveneseknek


Az ötvenpluszosok számára Caspero a turmeric-et javasolja, amely a kurkumában lelhető fel. Ez az ázsiai eredetű fűszer és gyógynövény segítséget nyújthat a gyulladásos folyamatok leküzdésében, az immunrendszer erősítésében, a máj regenerálódásában, a veseműködés, az anyagcsere folyamatok javításában, és a bőrbetegségek legyőzésében is, mivel olyan antioxidáns-koncentrációt tartalmaz, amelyek megvédik a bőrt az őt károsító szabad gyököktől.

Hatvanasoknak és idősebbeknek

Caspero a D és a B12 vitamint javasolja mindenki számára, aki ötven, illetve hatvan felett jár már. Noha ezeket nem tartjuk kifejezetten „szépségvitaminoknak", tény, hogy sokat segíthetnek a jó emésztésnek és a bőr egészséges működésének fenntartásában. A kor előrehaladtával a szervezetünk egyre nehezebben szívja fel a tápanyagokat, kiváltképp az okoz nehézséget, hogy pusztán táplálkozás útján elég B12-höz jussunk, pedig ez a vitamin az agyunknak is nagy hasznára válik. A D-vitamin hiány is gyakoribb ebben a korban, tehát ennek pótlása is fontos.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy harminc felett semmiképp nem árt, ha mindenből pótolunk egy kicsit, de ha az esztétikai szempontokat helyezzük előtérbe, ne feledkezzünk meg a külső, topikális hatóanyagok pótlásáról sem. Mindazoknak, akik többet szeretnének tenni a bőrük érdekében, azt ajánljuk, hogy menjenek el egyéni tanácsadásra, és életkoruk, bőrtípusuk, illetve egészségi állapotuk függvényében az orvos meg fogja tudni pontosan mondani, hogy milyen étrenddel illetve készítmények segítségével fordíthatják vissza az idő kerekét. /Forrás: boregeszseg LTCS BB /

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.25. 11:09

Ezért érdemes minél hamarabb elkezdeni gyömbérteát fogyasztani! – Hoztuk hozzá a receptet is!

A gyömbér a természet egyik legnagyszerűbb ajándéka. Rengeteg egészségvédő hatóanyagot, vitamint, tápanyagot és ásványi sót tartalmaz, amelyekre a szervezetnek mindennap szüksége van. A gyömbér legcsodásabb hatóanyag hozzájárul a gyulladások csökkenéséhez, helyre rakja az emésztést, és serkenti az immunrendszert is. A gyömbérnek egyedi íze és illata van, amelyet a különleges természetes illóolajának köszönhetünk. Ez az illóolaj egyben a legértékesebb hatóanyaga is, amely képes elpusztítani a parazitákat, a gombákat, a vírusokat és a baktériumokat. Emellett csökkenti a fájdalmat, enyhíti az asztmás panaszokat és a keringési rendszerre is nagyszerű hatással van.

A gyömbérből készített tea fogyasztásával szinte teljes mértékben kivédhetjük az őszi, téli vírusok támadásait, rendszeres fogyasztása megvéd az influenzát okozó vírustörzzsel szemben. Beindítja a vérkeringést is, így ha fázunk, a gyömbértea nagyszerűen kimelegít, javítva a sejtek oxigénellátását (SM-ben ez különösen fontos, mert a szervezet oxigénhiányos, ez a legtöbb tünet alapja - Ildikó) A gyömbér antioxidánsokban gazdag, amelyek az immunrendszerünket erősítik, és pontosan ennek köszönhető a gyulladáscsökkentő hatása. A gyömbértea rendszeres ívásával megszabadulhatunk a fej- és izomfájásoktól, megelőzhető a meghűlés, a nátha.Napi egy csésze gyömbérteával jelentősen csökkenthető a stroke veszélye, mivel képes a vérerek falán felhalmozódó zsírréteg eltüntetésére.

A tea elkészítése, Szükségünk lesz:
organikus mézre
¼ teáskanál őrölt gyömbérre
¼ őrölt kurkumára
kókusztejre
1 bögre vízre

Elkészítés:A forró vízbe tegyük bele a gyömbér- és kurkuma port. Csökkentsük a tűz erősségét, hagyjuk így főni pár percig. Ezután adjunk hozzá egy kevés kókusztejet, és zárjuk el a tűzet az edény alatt. Már csak a mézet kell belekeverni. /Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 688
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.22. 10:37

(A P-vitaminból - rutin- a férfiaknak van különösen nagy hiányuk - Ildikó)

Az eredeti P-vitamin

Mi is az a P-vitamin? Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni. Talán azt hitték, hogy a C-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól. Szent-Györgyi Albert írta le elsőként az általa P-vitaminnak keresztelt, akkor még alig meghatározott összetevőt.”P” mint permeabilitás (áteresztőképesség). Innen az elnevezés. Az orvosi tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy valami köze van ennek a tápanyagnak a vérerek átjárhatóságához. És mivel a harmincas években ez létfontosságúnak (vitálisnak) tűnt a vitaminok közé sorolta, mint abban az időben számos más létfontosságú mikro-tápanyagot.

Ma már nem hivatkozhatunk ezekre, mint P-vitamin, hanem a kevésbé népszerű flavonoid vagy egyes helyeken bioflavonoid elnevezést akasztotta rájuk az orvosi szakma. Némileg indokolt ez a szigor a nómenklatúrában (tudomány szakszavainak összessége) mivel nem egy jól meghatározható molekuláról beszélünk, hanem több mint negyven-féle, hatásában hasonló, de kémiájában eltérő növényi tápanyagról beszélünk.

A citrus flavonoidok: A citrusfélék gyümölcse (narancs, citrom, grépfrút, mandarin) számos különféle flavonoidot tartalmaz. A legnagyobb mennyiségben fellelhető heszperidin, kvercetin, rutin és naringin mellett számos egyéb kisebb arányban jelen lévő vegyületről van szó. Ezek egészségügyi hatása szerteágazó. Kutatások igazolták koleszterincsökkentő hatásukat. A hajszálerek (természetesen a többi erek is) egészségét látványosan képes javítani már egészen kis mennyiség is. Napi 50mg flavonoid állandó fogyasztása már látható védelmet jelent nem csak a keringési problémákkal szemben, de egyes daganat fajtákkal szemben is. A már meglévő keringés problémákkal diagnosztizált betegek esetében 150-300mg napi flavonoid fogyasztás az általánosan javasolt. (Megjegyzés: Nem véletlenül olyan jó hatású SM-ben - ez is bizonyítja, hogy keringési betegség, nem neurológiai - Ildikó)

A grépfrút flavonoid tartalma olyan erőteljes, hogy számos receptköteles vérnyomáscsökkentő hatását képes számottevően megnövelni. Ezen kölcsönhatás miatt szükséges a gyógyszert felíró orvost tájékoztatni, mielőtt rendszeres grépfrút vagy flavonoid fogyasztóvá válik aki eleve vérnyomáscsökkentőt szed.

Flavonoid, ha nem narancs:
A citrusfélék flavonoid tartalma mellett szinte minden növényi tápanyag tartalmaz valamennyit. Ahagyma a legjobb kvercetin forrás, a szőlő magas rezveratrol tartalmáról híres. Talán érdekes itt megjegyeznem, hogy egyetlen szőlőlevél több rezveratrolt tartalmaz mint, egy palack vörösbor, mégis a vörösbort ajánlja az orvoslás és nem a szőlőlevelet. Vajon miért?

A kerti ruta leveléből vonták ki sokáig a rutint – nem véletlen a névhasonlóság. Ha valaki ültet egy tő rutát a kertjébe, kiirthatatlanul elszaporodik és a levelét rágcsálva vagy az ételeinkbe keverve természetes rutin forrásként kapjuk a saját kertünkből. Ráadásul, ha csak úgy elrágcsálja valaki a levelét, az emésztése is látványosan javul, mert az epetermelést is segíti a keserű íze.

A kakaóbab magas flavonoid tartalma teszi értékessé a csokoládét és bármilyen magas kakaó tartalmú ételt. Fontos, hogy mindennapos csokoládé fogyasztás előnyeit ne rontsuk el a rengeteg hozzáadott cukorral. Magas kakaó tartalom (60% felett) az értékes. A kis kakaó tartalmú édességeknek nincs pozitív élettani hatása.

A bogyós és színes gyümölcsök, amik már a szedéskor megfestik az ember kezét szintén értékes flavonoid forrás. A szeder és a fekete áfonya flavonjai (antocianidok) határozott rákellenes hatásuk miatt kell, hogy bekerüljenek az étrendbe. Heti rendszerességgel kell ezeket fogyasztani akár friss, akár mirelit, akár lekvár formában.
A fekete áfonya flavonjai már egyetlen adag elfogyasztása után látványosan javítják a látást. Próbálja ki egyszer. A szürkületi vakság – az a jelenség, hogy csökkenő fényben gyorsan romlik a látás minősége – két órára kompenzálható egy pohár fekete áfonya vagy az annak megfelelő mennyiségű (150-200mg) fekete áfonya kivonatot tartalmazó kapszula elfogyasztásával. Ha gyakran vezet szürkületben az áfonya rendszeres fogyasztása többet segíthet mint egy erősebb fényszóró.

Ha nem megoldható ezeknek a heti rendszeres fogyasztása, akkor ennek megoldásaként léteznek olyan étrend kiegészítők, melyek minden városi ember étrendjében ott kellene lennie. Keressen az igényeinek megfelelő szőlő mag kivonatot, áfonya készítményeket illetve flavonoidokkal gazdagított C-vitaminokat! /forrás: naturhirek.hu/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég