A hideg őszi és téli időjárás beköszöntével egyre több ember kap el valamilyen megfázásos, vírusos betegséget, még az egyébként egészséges emberek is. Ma már számtalan módja létezik a megelőzésének illetve a kezelésnek. Mik a legjobb vírusölők? Most a legjobb természetes gyógymódokat mutatjuk meg. A vírusfertőzésekkel szemben a lehető legjobb módszer az immunrendszer kitűnő állapotban tartása. Némi étrendi változtatás, a cukor eltávolítása a napi étrendünkből, a friss, nyers ételek arányának megemelése, egy jó multivitamin és pár gyógynövény fogyasztása már egy-két hét alatt felkészíti az immunrendszerünket arra, hogy tetszőleges vírussal szemben arányosan és gyorsan reagáljon, főleg ha még némi szabadban végzett testmozgás és hideg-meleg vizes zuhany is társul a programhoz.
________________________________________
C-vitamin
Ha vírusos fertőzéssel küzd a szervezetünk, C-vitamin szükségletünk megnövekszik. Ilyenkor a nagy mennyiségben fogyasztott aszkorbinsav megelőzheti a betegséget vagy meggyorsíthatja a felgyógyulást. A mennyiség több 1000 mg is lehet. „Bár ezt még mindig nem fogadja el az orvosi szakma, a C-vitamin ténylegesen segít megakadályozni vagy csökkenteni a nátha időtartamát. Erre a megállapításra jutott egy kutató, miután áttekintette a C-vitamin klinikai használatáról szóló, megjelent tanulmányokat, amelyek a náthával voltak kapcsolatban. Jól ismert, hogy mind a fehér vérsejtek, mint a C-vitamin szintje jelentősen csökken a vérben a megfázás vagy az influenza során. Szintén érdekes észrevenni, hogy a méreganyagok, amiket a fertőzés alatt bocsátottak ki a baktériumok, gátolják a fehér vérsejt C-vitamin felvételét, amivel azt okozzák, hogy a fehérvérsejtek könnyebben rongálódnak a megfázás során.” Forrás: PDR for Herbal Medicines, 4th Edition
________________________________________
D-vitamin
Az influenza és a D-vitaminhiány kapcsolatát John Cannell és munkatársai írták le először 2006-ban. Mint rámutattak, a nyári hónapokban az UV sugárzás elég erős ahhoz, hogy a bőrben D-vitamin szintetizálódjon, azonban az ősz beköszöntével az UV sugárzás gyengülése miatt a D-vitamin szintézis abbamarad, és onnantól folyamatosan csökken a népesség átlagos D-vitamin szintje. (forrás: tenyek-tevhitek.hu) Azóta több kutatás is alátámasztotta, az influenza és a D-vitaminhiány kapcsolatát. Ha elég magas a vér D-vitamin szintje, akkor védetté válik a szervezet a vírusok ellen. Felmérések szerint az emberek túlnyomó része D-vitamin hiányban szenved. Napi 2000-4000 egység D-vitamin, fogyasztása erősen befolyásolja az immunválaszt, amit egy fertőzés esetén kapunk.
________________________________________
Cink
Az egyik legfontosabb nyomelem. Vírusos megbetegedések esetén mindig sikerrel alkalmazható. A cinkpótlás a sejtkultúrákban gátolja a gyulladásos választ, leállítja a programozott sejthalált és lecsökkenti a fertőzött sejtekből kibocsájtott új vírusok számát. Akár napokkal is képes lecsökkenteni a betegségek időtartamát. Fontos megjegyezni, hogy a folyamatos 50 mg feletti cinkfogyasztás rézhiányt okozhat, és érdemes azzal együtt pótolni.
________________________________________
Bíbor kasvirág
Ma már egyre többen alkalmazzák megfázás, influenza esetén a kasvirágot, mivel hatékonyan erősíti az immunrendszert, illetve ha már bekövetkezett a baj, akkor lerövidíti a betegség időtartamát. Számos tanulmány jutott arra a következtetésre, hogy az echinacea nem csupán lerövidíti a nátha vagy a megfázás gyógyulási idejét, hanem meg is akadályozza annak kialakulását, amennyiben a tünetek első jelentkezését követően azonnal alkalmazzák. Ráadásul a legtöbb tanulmány abban is közös eredményre jutott, hogy az echinacea un. rövid, gyors immunstimulálásra alkalmas. Nem okoz látványos eredményt a hónapokon át történő egyenletes fogyasztása. Amennyiben valaki megfázott, jól teszi, ha echinaceát fogyaszt.
Egy svéd tanulmányban 246 önkéntesen végeztek azt találták, hogy a gyorsan, nagy mennyiségben fogyasztott echinacea felgyorsította a felépülést a náthából. A tanulmány szerint mindössze a tünetek megjelenésétől számított 7 napon keresztül volt értelme szedni, a további szedésének nem volt már mérhető hatása.
________________________________________
A gyógynövények közül a hagyma (fokhagyma és vöröshagyma egyaránt), az oliva levele, egy astragalus nevű növény kivonata és a gyömbér illik leginkább az őszi szezonhoz. Amit lehet frissen fogyasztva, amit nem azt kapszulában bekapkodva.

A hársfa virágai igen értékes gyógyhatású számítanak, ami a magyar gyógyszerkönyvben is szerepel. Hazánkban igen elterjedt fáról van szó és könnyen felismerhető. A virágjának gyűjtéséhez nem kell túl komoly eszköz, csupán arra kell figyelni, hogy forgalmas utaktól távoli, tiszta virágot gyűjtsünk. A vadon növő fajok virága sokkal gazdagabb hatóanyag tartalom szempontjából, mint a parkokban és utcákon telepített példányoké. Mire használjuk?
Gyógyászati célra ugyan felhasználják a hárs minden részét (virág, levél, fás részek és az ebből készült az orvosi fa szén), a mi szempontunkból legegyszerűbb módszer az éppen kinyíló virágok begyűjtése, és megszárítása. A virágok legfontosabb gyógyhatású összetevői a különféle flavonoidok, amik antioxidánsként védenek a sejtkárosító szabad gyököktől. Nem elhanyagolható azonban a különféle illóolaj tartalom és a gyulladáscsökkentő összetevők sem. A növény tanint (a növényekben található fanyar íz anyagok összefoglaló neve) is tartalmaz, ami vérzéscsillapító hatású.
________________________________________
Orvosi célból elsősorban felső légúti fertőzések, gyulladások és láz esetén alkalmazzák. Erős izzasztó hatása miatt kitűnő lázcsillapító a főzete. Érdemes azonban minden probléma hiányában is kipróbálni. Az íze, az illata és a színe is kitűnő. Dobjon 5–10 levelet egy teás kannába és forrázza le fél liter vízzel. 15–20 perc kell a teljes kiázásig. Cukor és egyéb ízesítő nélkül próbálja élvezni. (Forrás: Vitaminkirály)