Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.20. 11:37

(A gyógyszeripar a világ legnagyobb üzlete, sok manipulációjára - például a valódi kutatási adatok elhallgatása, mellékhatások lekicsinylése - derült már fény. Ebben az írásban szó van a kókuszolajról, ami a manipulátorok előadásában rossz, mert telített zsírsav. Telített zsírsav bizony, csakhogy gyógyító hatású, ugyanis kettős kötéssel bír. Bármilyen kettős kötéssel bíró zsírsav jó, de ezt megint "elfelejtik" közölni. A kókuszolajban lévő laurinsav az újszülött immunrendszerét felépítő anyatejben is megtalálható! Az SM-mel kapcsolatban szerintem rég tudják, hogy keringési probléma, de mivel a horribilis árú gyógyszeres kezelés igencsak gyümölcsözik, ellentmond az érdeküknek tudatni a betegekkel, hogy kiválóan reagál a természetes szerekre és módszerekre - Ildikó)

Fife: Az USA kormánya visszavonja a koleszterinnel kapcsolatos régóta fennálló figyelmeztetéseketFordította: Mezei Elmira Forrás: The U.S. Government to Withdraw Longstanding Warnings About Cholesterol. Healthy Ways Newsletter. 2015, 12:2.

A koleszterinhipotézis már akkor halálra volt ítélve, amikor elfogadták. Végre az amerikai közegészségügyi kormányzat is ráébredt, hogy nevetségessé válik, ha tovább riogatja az embereket a koleszterin dús ételektől. A következő beismerés az volna,hogy a vérben keringő koleszterin is ártalmatlan - de ez még várat magára, hiszen a gyógyszeripar és az orvoslás túl jól megél ebből a hamis mítoszból. "A koleszterin, mint tápanyag mennyiségét többé nem tartjuk problémásnak"- jelenti az USA Egészségügyi Minisztériuma. Abbéli félelmében, hogy megemelheti a koleszterinszintjét, ön visszafogta a tojás-, hús-, és tejtermék fogyasztását? Ha igen, akkor többé nem kell aggódnia.

A koleszterin fogyasztás feltételezett veszélyeiről szóló sokéves vita után, a nemzet legtekintélyesebb hivatalos táplálkozástudományi bizottsága úgy döntött, hogy visszavonja a koleszterinben gazdag élelmiszerekkel kapcsolatos korábban kiadott figyelmeztetéseit. Ez a lépés közel 40 évnyi hivatalos figyelmeztetést tehet semmissé. Az USA Egészségügyi Minisztériuma ötévente felülvizsgálja az általa kiadott hivatalos táplálkozási ajánlásokat, amelyek arra hivatottak, hogy az amerikai lakosságnak segítsenek egészségesen táplálkozni. Ezek az ajánlások a szabályok megalkotásában is segítenek, és az élelmiszergyártóknak útmutatást adnak a termékek címkézéséhez. A 2015-ös kiadás fogja talán a legmarkánsabb változást tartalmazni az eredeti 1977-es óta, mely szerint elhagyja a koleszterin fogyasztással kapcsolatos figyelmeztetéseket. Az 1970-es évek óta a hat legfőbb táplálkozási cél egyike volt a koleszterin fogyasztás napi 300 mg alatt tartása, azonban a jelenlegi bizottság úgy hiszi, hogy a koleszterin fogyasztás miatt többé nem kell aggódnunk.

A döntést sok-sok dietetikus és táplálkozási szakember gondolkodásának evolúciója előzte meg, akik meg vannak róla győződve, hogy a magas koleszterin tartalmú élelmiszerek fogyasztása nincs szignifikáns hatással a vér koleszterin szintjére, illetve nem növeli meg a szívbetegség kockázatát. A szervezet gondosan kiegyensúlyozza a vér koleszterin szintjét, étrenddel nem lehet csak úgy esetlegesen befolyásolni. Ezért van, hogy étrendi megközelítéssel csak kevesebb, mint 10%-al lehet megváltoztatni a vér koleszterin szintjét. A szervezetünk nap mint nap sokkal több koleszterint termel, mint amennyit az ételekből beviszünk. Ezért a táplálékkal bevitt koleszterinnek nincs szignifikáns hatása a vér koleszterin szintjére.

A magas koleszterin tartalmú ételeket, mint például a tojás, a vörös hús, és a tengeri ételek, régóta a szívbetegség rizikó növekedéséhez hozzájáruló élelmiszereknek tartják. Azonban sokéves kutatással sem sikerült bizonyítani a lehetséges ok-okozati összefüggést a koleszterin tartalmú ételek és a kedvezőtlen egészségügyi következmények között. Mivel az emberi szervezet sokkal több koleszterint termel, mint amihez a táplálkozáson keresztül hozzájut, illetve egy megfelelő tudományos konszenzus hiányában a Dietary Guidelines Advisory Committee vagy röviden DGAC (ez a szerv a hivatalos táplálkozási ajánlásokat megfogalmazó bizottság számára biztosít tudományos hátteret) úgy döntött, hogy "a koleszterin mostantól nem tartozik azok közé a tápanyagok közé, amelyeknek a túlzott fogyasztására ügyelni kell." Vagyis az elfogyasztott koleszterin mennyiségét már nem tartják elég fontosnak ahhoz, hogy limitálják.

Míg az amerikaiak megszokták az egymásnak ellentmondó táplálkozási ajánlásokat, a koleszterinnel kapcsolatos változások egy befolyásos tudományos bizottságtól erednek (DGAC). Ennek a szövetségi publikációnak széleskörű hatása van az amerikai étrendre: segít meghatározni, hogy mi kerüljön az iskolai uzsonnás dobozokba, kihat az élelmiszergyártók hirdetési szokásaira, és alapvetésként szolgál az orvosok és állami szervek által javasolt táplálkozási ajánlásokhoz.

Sok dietetikus szerint a koleszterin bevitel mennyiségi korlátozásának feloldása már rég esedékes volt, figyelembe véve, hogy az USA lépéshátrányban van sok más országgal szemben, ahol a hivatalos ajánlások nem emelik ki a koleszterint. "Változott a gondolkozás" - mondja Dr. Walter Willett, a Harvard School of Public Health táplálkozási tanszékének vezetője. Ő "indokolt lépésnek" nevezte a fordulatot. De az étkezési koleszterinnel kapcsolatos változás azt is megmutatja, hogy a táplálkozástudomány összetettsége és a döntő kutatások hiánya hozzájárulhat az amerikaiak összezavarodottságához. Ők, miközben útmutatást szeretnének kapni, gyakran találják magukat az egymásnak ellentmondó tanácsok kereszttüzében.

A koleszterin legalább 1961 óta folyamatos szereplője a táplálkozással kapcsolatos figyelmeztetéseknek az USA-ban, mert akkor tűnt fel először az Amerikai Szív Társaság ajánlásaiban. Később a szövetségi kormány is magáévá tette és ezek a figyelmeztetések segítettek megváltoztatni a táplálkozási szokásokat. A tojásfogyasztás 30%-al csökkent. Bár az évek során ellentmondó bizonyítékok merültek fel, az étkezési koleszterin ellenes kampány ennek ellenére folytatódott. 1994-ben bevezették, hogy az élelmiszergyártóknak a címkén fel kell tüntetniük a termékük koleszterin tartalmát. 2010-ben az előző hivatalos táplálkozási ajánlás megjelenésével a szakértők ismét a "túlzott koleszterin bevitel" problémájára fókuszáltak.

Mégis, sokan a legjobb esetben is csak gyengének tartották a koleszterin ellen szóló bizonyítékokat. Már 2013-at írtunk, amikor egy, az American College of Cardiology és az American Heart Association (Amerikai Kardiológiai Kollégium és a Szívtársaság) által szervezett különítmény átnézte az étkezési koleszterinről addig folytatott vizsgálatokat. A csapat azt találta, hogy "elégtelen bizonyíték" áll rendelkezésre egy ajánlás megfogalmazásához. A vizsgálatok nagy része túl átfogó volt ahhoz, hogy ki lehessen választani belőle a koleszterint.

"Visszamenőleg áttekintve a tudományos irodalmat, egyszerűen nem találtunk olyan tudományos alapokat, amelyek indokolhatták az étkezési megszorításokat." - mondja Robert Eckel, a különítmény társelnöke, a Colorado Egyetem orvosprofesszora. Az előző ajánlásokban azt javasolták, hogy a koleszterin bevitelt napi 300 milligrammra korlátozzuk. (Összehasonlításképpen, egy tojás sárgájában kb. 200 milligramm van.) Hivatalos adatok szerint, a felnőtt amerikai férfiak átlagban naponta kb. 340 milligramm koleszterint fogyasztanak el. Eckel szerint ez az ajánlott napi 300 milligramm "egy a sok olyan dolog közül, amit mindig újra és újra tovább ajánlanak, holott minimális bizonyíték támasztja alá."

Egyéb nagyszabású vizsgálatokban azt mutatták ki, hogy napi egy-két tojás elfogyasztása nem növeli meg egy egyén szívbetegség rizikóját. Míg a táplálkozási ajánlások feje tetejére állítása bosszantónak tűnhet, ez valójában a fejlődés jele. "A terület ilyen változásai elgondolkoztatnak bennünket, vakargatjuk a fejünket."- mondja David Allison, a birminghami Alabama Egyetem közegészségügy tanára. "De a tudományban a változás normális és várható."

"Amikor a világegyetemről alkotott elképzelésünk Ptolemaiosz tanairól Kopernikuszéra, majd Newtonéra és Einsteinére változott, a reakciónk nem az volt, hogy: "A mindenit neki, valami hiba van a fizikában!", hanem, hogy: "Jaj, hát nem fantasztikus?" - mondja Allison. Allison szerint a táplálkozás terén a probléma abból az arroganciából fakad, ami időnként az ajánlásokat kíséri. Egy tudományos testület egy bizonyos témával kapcsolatban egyezségre jut, és néhányan ezt kőbe vésett, végleges igazságnak tekintik, figyelmen kívül hagyva az ellentmondó bizonyítékokat, és kigúnyolják azokat, akik megkérdőjelezik a status quo-t. Most mindenki, aki eddig hangosan kardoskodott a koleszterinnel kapcsolatos korlátozások mellett, és kritizálta azokat, akiknek kételyei voltak ezzel az ajánlással kapcsolatban, kínosan érzi magát. Igazán elkelne egy kis alázat.


Az étkezési koleszterinnel kapcsolatos hivatalos pozícióváltás ellenére sokan még mindig ragaszkodnak ahhoz a véleményhez, hogy a zsír és a koleszterin rossz, és fennen hirdetik a telített zsírok és a magas koleszterinszint veszélyeit. Hamarosan ezek az emberek is zavarban lesznek. Az elmúlt években két nagy metaanalízis vizsgálat minden eddigi, telített zsírról és étrendről készült vizsgálatot kombinált, és mindkettő kimutatta, hogy a legtöbb telített zsírt fogyasztó embereknél nem gyakoribb a szívbetegség, mint a legkevesebbet fogyasztóknál. Ez bizonyítja, hogy a telített zsír sem nem okozza, sem nem mozdítja elő a szívbetegséget.

Egy új, 2015. februárjában publikált metaanalízis újravizsgálta az összes 1977-ben rendelkezésre álló adatot (akkor jött ki az első hivatalos ajánlás), és arra a következtetésre jutottak, hogy az eredeti ajánlásokat elégtelen bizonyítékokra alapozták, és soha nem szabadott volna őket kibocsátani. A beszámoló, aminek egy nemzetközi kutató csoport a szerzője, kritikát fogalmaz meg az étkezési telített zsírok fogyasztásának limitálásával szemben, ami idővel azt eredményezheti, hogy a DGAC esetleg ezzel kapcsolatban is változtat jelenlegi pozícióján.

A kutatók azt a következtetést vonták le, hogy amikor az USA-ban 1977-ben megfogalmazták az ajánlást, majd ezután Nagy-Britanniában és más országokban is, a telített zsír fogyasztás és a koszorúér betegség közötti kapcsolat csupán egy hipotézis volt, anélkül, hogy alapos bizonyítékok támasztották volna alá. A táplálkozási ajánlások az étkezési zsírbevitel csökkentésére koncentráltak; különösen, hogy (1) a teljes energia bevitel 30% legyen a zsírfogyasztás és hogy (2) a telített zsír csupán az energiabevitel a 10% legyen. Később a telített zsír ajánlást 7%-ra csökkentették.

Dr. Zoe Harcombe a West of Scotland Egyetemről, a vizsgálat egyik vezető szerzője kijelentette, hogy ezeket az ajánlásokat "a megjelenésük előtt előzetesen nem tesztelték." Akkor nem volt rá bizonyíték, hogy a kevesebb telített zsír fogyasztás javítaná egy ember egészségét. Az akkor rendelkezésre álló adatok szerint az étkezési zsírfogyasztás és a szívbetegség vonatkozásában nem volt különbség az összhalálozások számában, illetve statisztikailag szignifikáns változások a szív- és érrendszeri halálozásban. A kevesebb telített zsír fogyasztás nem hozta magával egy személy szívegészségének javulását, még akkor sem, ha közben csökkent az illető koleszterin szintje. "Felfoghatatlan, hogy 220 millió amerikainak és 56 millió britnek kiadtak egy ilyen táplálkozási ajánlást, miközben egy kis létszámú, nem egészséges mintán vizsgált eredmények egymásnak ellentmondók voltak." - mondja Harcombe.

Az eredeti 1977-es ajánlások idején a bizottság vezető dietetikusa, Dr. Hegsted a Harvard Egyetemről beismerte, hogy a telített zsírok megszorítását alátámasztandó bizonyítékok hiányoztak. "Kétség kívül sokan lesznek, akik azt fogják mondani, hogy nem mutattuk ki, hogy a táplálkozásbeli változtatások, amelyeket ajánlunk, a várt eredményeket fogják hozni" - jegyezte meg Hegsted. De az ellenérve az volt, hogy többet profitálhatunk az ajánlott étrendre való váltásból, mint amennyit veszíthetünk. Ez a kijelentés azonban inkább egy ábrándon, mint hiteles, tudományos érveken alapult.

Lehet, hogy az a hosszú ideje érvényben lévő ajánlás, amely szerint a szénhidrát bevitelt kell megemelni a zsírbevitel csökkentés ellensúlyozására éppen most cáfolja meg Dr. Hegsted kijelentését. Az újabb kutatások kimutatták, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú étrendek hatékonyabbak az egészség építésben, mint az alacsony zsírtartalmúak.

A Harcombe vizsgálat konklúziója teljesen világos, és lényegre törő: "A jelenlegi beszámoló konklúziója, hogy a táplálkozási ajánlásokat nem csupán felülvizsgálni kell, hanem soha nem szabadott volna őket bevezetni." Elképesztő, hogy sokmillió ember egészségét érintő országos és nemzetközi táplálkozási ajánlásokat úgy fogalmaznak meg, úgy támogatnak és védelmeznek körmük szakadtáig, hogy nincs mögötte megfelelő tudományos bizonyíték. Valójában a telített zsírok fogyasztása elleni vitában a nyomaték nagy része a hivatalos ajánlásokra való hivatkozás. A telített zsír ellenességet támogatók a hivatalos ajánlásokat folyamatosan bizonyítékként használják arra, hogy a telített zsír egészségtelen, és legyintenek azokra a vizsgálatokra, amelyek mást állítanak. Végül is egy kormányt képviselő tudományos bizottságnak ugye biztosan igaza van?

Sok évvel ezelőtt írtam egy mélyreható cikket a kókuszolajról, és beadtam a Wikipedia-nak. Volt benne egy részletes leírás a kókuszolaj egészségességéről. Kínosan ügyeltem arra, hogy minden egyes állítást alátámasszak publikált orvosi vizsgálatok eredményeivel. A cikk megjelent a felületen, de pár napon belül a nagy része át lett írva, beleértve az egészség aspektusokat is. Helyette egy rövid közlemény volt olvasható, amely szerint a kókuszolaj is csak egy fajta telített zsír, és mint ilyennek, a fogyasztása kerülendő. Az átírt cikk a hivatalos amerikai táplálkozási ajánlásokra, valamint egyéb országokra és szervezetekre hivatkozott, amelyek mind egy az egyben átvették az amerikai ajánlást. Míg a kókuszolaj cikk többi része többször változott az évek során, ez a figyelmeztetés mindvégig ott maradt. /Forrás: Tények és tévhitek/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.19. 10:11

(Az olyan étkezési tanácsok, amelyek szerint SM-ben tiltott a tojás fogyasztása, többek között ezért is tévedések. A tojás a természet legtökéletesebb alkotása, hetente 4-t nyugodtan el lehet fogyasztani, csak jót tesz. Reggelinek a legkiválóbb ennivaló - Ildikó)

Hihetetlen, de a tojás ebben is segíthet

A szakemberek olyan 1982 és 2015 között készített tanulmányokat elemeztek, amelyek a tojásfogyasztás és az iszkémiás szívbetegségek, valamint a stroke közötti kapcsolatot vizsgálták. A stroke a fejlett országokban a harmadik leggyakoribb oka a betegség következtében történő elhalálozásoknak.Az eredmények szerint napi egy tojás elfogyasztása az iszkémiás szívbetegségek kialakulásával nincs összefüggésben, viszont 12 százalékkal csökkenti az agyi érkatasztrófa kockázatát.

Dominik Alexander, a tanulmány vezetője szerint további vizsgálatokra lesz szükség a tojásfogyasztás és a stroke kockázata közötti kapcsolat feltárásához. Mint fogalmazott, a tojás tele van antioxidánsokkal, amelyekről már kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást, a fehérje pedig az alacsony vérnyomással van összefüggésben. A tanulmány szerint egy nagy méretű tojás hat grammnyi magas minőségű fehérjét, továbbá luteint és zeaxantint - ezek antioxidánsok -, illetve E-, D-, és A-vitamint tartalmaz. Az adatokat a Journal of the American College of Nutrition című táplálkozástudományi folyóiratban közölték. /Forrás: hazipatika.com/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.15. 10:39

[i](Van egy olcsó, meglepő módszer annak, aki nem tud elaludni, vagy nem képes átaludni az éjszakát. A filantropikum.com-on olvastam és kipróbáltam. Nem hittem benne, de nagyszerűen működik: Az alvópárna alá kell tenni éjszakára egy új szappant, az negatív ionokat bocsát ki magából. Ha az ereje kezd gyengülni, csak 1-2 mm-t le kell csiszolni belőle, és újra használható. Személyes tanács, hogy lehetőleg citromfű, levendula vagy hasonló nyugtató illatú és bio vagy természetes szappant használjunk. A boltokban kapható kommersz szappanok alapanyaga ugyanis többnyire a kőolaj - Ildikó)
[/i]
Nyugodtan szeretnél aludni éjszaka?

Minden szülő megtalálja a módját ,hogyan altassa el a babáját, de amikor oda kerül a sor, hogy magukkal kéne ugyanezt tenni, a legtöbbnek nehezére esik. Mi van ha azt mondjuk, a megoldás az orrunk előtt van? A felnőttek sokat tanulhatnak a gyerekektől, ami az alvási szokásokat érinti, most ezeket próbáljuk adaptálni.

Esti mese: Mindenkinek bizonyára a legkedvesebb gyerekkori emlékei között van, mikor a szülei esti mesét olvasnak neki. De vajon miért nem olvasunk lefekvés előtt? A nyomtatott könyvek olvasása (a tableten történő olvasás erőlteti a szemet, és a kék fény ébren tart) nagyszerű módja, hogy elfelejtsük a gondolatokat, és a problémákat, valamint, hogy ki tudjunk kapcsolni, és ezáltal nyugodt mély alvásunk legyen. Ha este már lusták vagyunk az olvasáshoz, akkor hallgassunk hangoskönyvet, de lehetőleg olyat, ami nem túl izgalmas, vagy már ismerjük a történetet.

[b] Mozogj a szabadban:[/b] Persze ezt most nehezebb, hogy jön a hidegebb idő, de a természetes fény segít beállítani a biológiai óránkat, azon kívül egy ha a testünk is elfárad könnyebb lesz a mély a alvás. A szakértők szerint hetente legalább 3 aktív órát kell sportolással tölteni, és ezt semmikép ne este tegyük, mert akkor úgy érezzük utána, hogy több az energiánk, és éberek leszünk.

Mindig együnk zöldséget:
Azok a gyerekek akik jól esznek, jól is alszanak. Ha egész nap figyelünk a táplálkozásra, akkor csökkenthetjük az alvást szabotáló mellékhatásokat, mint például a gyomorégés, amit az egészségtelen ételek okoznak. A túlevés, vagy a kávé és cukor lefekvés előtt szintén nehezítheti az elalvást.

Kifestő könyv: Lehet elsőre furcsának fog hangzani, de biztos Te is találkoztál mostanában a könyvesboltokban a felnőtt színezőkönyvekkel. Ezek előhozzák a kreatív énedet, segítenek kikapcsolódni és ellazulni. Érdemes beszerezni egyet!

Akkor menj aludni, ha valóban fáradt vagy: A következetes lefekvés elengedhetetlen a gyerekeknél, a felnőtteknél nem így van. Ami a legfontosabb, ha fáradt vagy, ne halogasd, menj aludni! Ha a tested úgy érzi, hogy fáradt, akkor az agyad olyan hormonokat szabadít fel, amik segítik a könnyed elalvást. Ha ilyenkor ébren maradsz annak ellenére, hogy majd össze esel a fáradtságtól, a hormonok hatása véget ér, és csak még nehezebben tudsz majd elaludni.

Ha semmi nem segít, akkor érdemes a természetes megoldásokat kipróbálni, mielőtt altatót kezd el szedni bárki is. Táplálékkiegészítők közül a magnézium illetve a Valeriana segíti az idegrendszer nyugtatását, valamint biomelatonint is érdemes kipróbálni lefekvés előtt. /Forrás: bioheal.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.13. 11:32

Ezek a legjobb természetes gyulladáscsökkentő élelmiszerek! A téli időszakban hasznosak lehetnek!

Ha legyengül az immunrendszerünk, vagy kissé lehűl odaint a levegő, sokkal hamarabb elkapjuk a vírusos megbetegedéseket, de ilyenkor a gyulladások sem kerülnek el. A gyulladás az immunrendszer válaszreakciója, így távolítja el a szervezetből a vírusokat, kórokozókat.
Mi okozhat krónikus gyulladást?

krónikus fertőzések, élelmiszer intolerancia,: reuma, és a különböző autoimmun betegségek, krónikus stressz, környezeti szennyeződések.
Milyen tünetei vannak a krónikus gyulladásnak?
izomfájdalom főleg az esti órákban
általános fáradtságérzés
depresszió
szemfáradtság reggel
éjszakai orrdugulás, orrfolyás
fertőzések
hajhullás
kényszeres evés
gyakori fejfájás
szédülés, rossz közérzet
szabálytalan, lágy széklet
Az alábbiakban olyan élelmiszereket mutatunk, melyek segítségével könnyen megszabadulhatunk a szervezetben lappangó krónikus gyulladástól.

Kurkuma: Keverjünk el egy fél teáskanál kurkumát, egy csésze felmelegített növényi tejben. A kavargatáshoz csak fa, vagy kerámia kanalat használjunk. A kurkumát soha ne tároljuk műanyag edénybe. Minden este igyunk meg egy pohárral ebből a keverékből, könnyen megszabadulhatunk a gyulladásoktól.

Gyömbér: Segítségével hatékonyan vehetjük fel a harcot a káros szabad gyökökkel, erősíti az immunrendszert, csökkenti a gyulladást. Illesszünk be egy kis friss reszelt gyömbért minden nap az étrendünkbe, vagy fogyasszunk rendszeresen gyömbérteát.

Piros bors: Akárcsak a piros paprikában, a piros borsban is megtalálható az erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkező kapszaicin.

Fahéj:
Erős gyulladásgátló hatással rendelkezik, illesszük be minden nap az étrendünkkel. Tehetünk egy csipet fahéjat a reggeli kávénkba, a kakaónkba, de akár forral borba, vagy tejbegrízre is szórhatunk belőle.

Fokhagyma: Ajánlott arcüreg gyulladás, torokfájás, és különböző gyulladások esetén. Apróra zúzva, és mézzel elkeverve elősegíti az emésztést. Természetes antibiotimunként is emlegetik. (Forrása: twice)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.12. 17:47

Jön a tél, ne tömje tele magát szemétkajával!

Balaicza Erika belgyógyász szerint több dologgal is megerősíthetjük a szervezetünket, mielőtt lecsap a Tél tábornok:
- szaunázás (ez kerülendő SM-ben, rontja az állapotot - Ildikó)
- hideg-meleg váltott vizes zuhanyzás
- vitaminok, ásványi anyagok és
- gyógynövények teában vagy kapszulában fogyasztása.
És hogy mit ne tegyünk? Jó, ha az emberek nem tömik tele magukat műanyag-élelmiszerekkel, mert azok kimutathatóan csökkentik az immunsejtek termelődését és azok aktivitását is. (Forrás: via m1, Index)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.10. 18:49

(A repceolaj a kevés olajak egyike, ami tele van jótékony hatású Omega3 zsírsavval. Gyulladáscsökkentő, hatékony természetes orvosság SM-ben. Én a kókuszolajjal keverve használom főzéshez - Ildikó)

A repceolaj lenne a csodaszer a hasi zsír ellen?

Ugye te is minden évben felfigyelsz a csodálatos sárga színével pompázó, óriási táblákban virágzó repcére? Nemcsak a látványa elképesztő, az élettani hatásai is bámulatosak. Itt az ideje újra felfedezni a repcét! Amikor fogyókúrába kezdünk, mindannyiunknak megvannak az elképzelései, honnan mennyit szeretnénk leadni. Milyen kár, hogy testünk erre valahogy soha nem figyel, és a diéta végül csak nem úgy sikerül, ahogy elterveztük! Úgy tűnik, mégis van valami, ami célzottan segíthet a zsírok elleni küzdelmünkben. Egészségkutatók állítása szerint ugyanis a repceolaj étrendünkbe való bevezetése segíthet leküzdeni a hasunkon felrakódott zsírréteget, mindemellett nagyon egészséges is.

A hasi területeken felrakódott zsírréteg megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek, a metabolikus szindróma és a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. A repceolaj azonban a benne lévő egyszeresen telített zsírsav miatt képes csökkenteni a bennünk felrakódott káros zsírok mennyiségét, mindemellett jótékony hatása az eddigi kutatási eredmények szerint kifejezetten a hasi zsírrétegekre specializálódik.

Tudtad? A repce közel sem "új keletű" növény: az Indus völgyében már 3000 éve is használták nem kevés jótékony hatása miatt. Európában a 13. századtól készítik belőle a repceolajat. A kékeszöld levelű, sárga virágú növénynek itthon két fajtájából állítják elő az olajat: a réparepcéből és a káposztarepcéből.

Egy kutatás eredményei: Egy brit kutatócsoport 5 különböző növényi olaj hatását tesztelte 101 résztvevőn. Az összes vizsgált személy rendelkezett a metabolikus szindrómára hajlamosító tünetek legalább egyikével: magas vérnyomás, 2-es típusú cukorbetegség vagy magas vércukorszint, alacsony HDL-koleszterin szint (ez az ún. jó koleszterin), és hasi zsírfelesleg. A résztvevők egy négyhetes, előre megszabott étrendet követtek, amelyek normál repceolajat, magas zsírsav tartalmú repceolajat, magas zsírsav tartalmú repceolajat hozzáadott omega-3-zsírsavval, kukorica-/sáfrányolajat vagy lenmag-/sáfrányolajat tartalmaztak. A vizsgált személyek két, a napi energiaszükségletüknek megfelelő kalóriatartalmú turmixot, úgynevezett smoothie-t fogyasztottak naponta, amely narancsból készült fagylaltot, alacsony zsírtartalmú tejet, fagyasztott epret és az egyik vizsgált olajat tartalmazott. Azok, akik diétája a repceolaj egyik fajtáját tartalmazta, a 4 hetes vizsgálat után 100 g-mal kevesebb hasi zsírfelesleggel távoztak, mint a másfajta olajat fogyasztó társaik.

Használd arcpakolásban is! Nemcsak a szervezetedre hat jótékonyan a repceolaj: védi a bőrt a környezet káros hatásai ellen, és nyugtató hatása miatt is érdemes alkalmazni. Emellett magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően lassítja a bőr öregedését és a ráncok kialakulását, úgyhogy szokásos arcpakolásodat ideje feltuningolni egy kis repceolajjal./Forrás: Origo Zrt. Life.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.09. 16:53

Rejuvelac, az emésztés, anyagcsere és bélrendszer csodaitala

Mi az a rejuvelac? Ezt az italt csíráztatott magvakból készítik. Főleg emésztési, anyagcsere és bélrendszeri problémák esetén érdemes fogyasztani. Enzimekben rendkívül gazdag, főleg azokat az enzimeket pótolja, amelyek távoznak szervezetünkből. A rejuvelac ugyanakkor nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaz. A Rejuvelac csírák erjesztésével előállított ital, ami hasznos baktériumokat és az aktív enzimeket tartalmaz, így javítja emésztést. A csíráztatott magvakból készült italok ezen felül nagy mennyiségű probiotikumot tartalmaznak, ami szintén elengedhetetlen a belek megfelelő működéséhez, méregtelenít, és optimalizálja az emésztőrendszer működését.

A Rejuvelac emllett B-, C- és E-vitamint is tartalmaz. A rejuvelac gyomorpanaszok, székrekedés, aranyér, gyomorsavtúltengés, puffadás és étvágytalanság esetén is kiváló gyógymód. A csíráztatott magvakból készült ital elkészítése olcsó, és egyszerű, érdemes otthon kipróbálni:
A kihajtott csírához adjunk hozzá vizet, várjunk néhány napot, amíg erjedni kezd, és csöpögtessük le a magokról a vizet. Búza, zab, rozs, quinoa, árpa, köles, hajdina, rizs és más típusú gabonafélékből is előállítható a rejuvelac.
A csírák élettani hatása, melyik csíra mire jó

Recept: Rejuvelac elkészítése: – egy adag bio búza ( zab, rozs, quinoa, árpa, köles, hajdina, rizs és más típusú gabonaféle) – 1-2 befőttesüveg – tiszta géz – szűrő
Elkészítési mód:
• Egy csészényi bio búzát, mossuk meg alaposan, majd tegyük a befőttesüvegbe és öntsük fel tiszta vízzel.
• Az üveget födjük le a hálóval vagy gézzel, és hagyjuk 12 órán át ázni a búzaszemeket. Ezt követően a búza csírázni kezd.
• Az első 12 óra után öntsük ki a vizet, mossuk jól át a búzát, de vigyázzunk a csírakezdeményekre.
• A maradék víz felitatása után a búzát helyezzük a szűrőbe, ahol 3-4 napig hagyjuk.
• A búzát naponta legalább két alkalommal mossuk át és ne tegyük ki erős napfénynek, mert megpenészedhet.
• 3-4 nap múlva, a már kicsírázott búzát visszarakjuk a befőttesüvegbe, és ismét feltöltjük tiszta vízzel. Az üveg tetejére ismét géz vagy háló kerüljön.
• Az üveget száraz, fénytől védett helyen tároljuk két napig.
A rejuvelac, szűrés után máris fogyasztható. Íze kicsit savanykás, citromos, de nagyon frissítő. Rejuvelac egy hétig vagy tovább is friss marad a hűtőben. Ha a csapvízből készül a rejuvelac a klórt, szűrjük le, vagy egyszerűen csak hagyjuk állni a vizet néhány órán át egy kancsóban, a klór el fog oszlani. A rejuvelac készítése gyors és egyszerű. (Forrás: testunk.e-goes.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.09. 14:42

7 tipp a téli betegségek ellen

Vannak, akik egyetlen tüsszentés nélkül vészelik át a téli hideg hónapokat. Baktériumoktól hemzsegő tömegben mászkálnak sértetlenül. Gyomorrontás dönti le az egész irodát – rajtuk kívül. Szeretne Ön is közéjük tartozni? Próbáljon ki egyet-kettőt, de még jobb, ha az összeset a hét módszerből.

1. Masszázs: Tekintsen gyógyszerként a masszázsra! A legtöbb tanulmány bizonyította, hogy a masszázs csökkenti az aggodalmakat, a vérnyomást és a pulzust – és ez a három így együtt a stressz csökkenését jelenti, ami pedig arányos az immunrendszer állapotával. Ahogy Dr. Tiffany Field a University of Miami School of Medicine orvosa elmondta:
„ A stressz csökkenése növeli az immunsejtek számát".

Melyik a legjobb masszázs? Szinte bármelyik megfelel, ami kellemes érzeteket vált ki Önből. Elég erősnek kell lennie, hogy a bőrt jól átmozgassa, de nem szabad, hogy fájdalmat okozzon. Országszerte rengeteg masszázsszalon rendelkezésünkre, van lehetőség válogatni. Érdemes többet kipróbálni és alkudni az árakból vagy bérletet vásárolni. Havonta egy masszázs elegendőnek tűnik, de aki megengedheti magának, többet is kérhet.

2. Hideg zuhany:
A hideg zuhany köztudottan jót tesz a közérzetnek, és a bőrnek is. Ezen kívül javíthat az alacsony energiaszinten, a migrénes fejfájáson, a keringési problémákon és segít a nőknek úgymond bájosan öregedni. (Néhányan úgy tartják, hogy a hideg zuhany a francia nők feszes mellének a titka.) Hogyan alkalmazzuk? Kezdjük kis dózissal. A 10 perces változat inkább nyárra való. Télen egy perc is elegendő, amit mindig meleg zuhannyal fejezzünk be. Amennyiben valami diagnosztizált keringési problémával rendelkezik, konzultáljon az orvosával, mielőtt kipróbálja, mert a hideg víz hatással lehet a vérnyomására.

3. Gyömbér: Elege van hideg őszi, téli időjárásból? Melegítse fel egyszerre a testét és a lelkét gyömbérgyökérből készült teával. Csak vágjon apróra egy ujjperc méretű gyömbért és forrázza le. Ha szükséges ízesítse steviával vagy mézzel, de a nélkül is kellemes az íze. Belülről kifelé fogja felmelegíteni a testét. A gyömbért gyakran alkalmazzák a hagyományos megfázás esetén is. Képes kiegyensúlyozni az immunrendszer működését, illetve helyrehozza annak megfelelő működését, fokozza védelmi funkcióit.
Gyömbérrel a jó emésztésért: Évszázadokon át a gyömbért közismerten alkalmazták emésztési problémák kezelésére. Earl Mindell: Vitamin biblia című könyvében is említést tesz erről. A kutatók szerint a gyömbér egyes hatóanyagai stimulálják a emésztőrendszert erősítve ezzel az izomtónusát, és segíti az étel mozgását a tarktusban.
A fent említett gyömbéres főzetnek remek az íze és kiválóan működik. Ráadásul nem okoz hasmenést sem, ami a hagyományos hashajtókról nem mondható el.

4. Gyakori kézmosás: Felmérések szerint az emberek kevesebb, mint fele mos kezet naponta többször. Bár kezdetben macerásnak tűnhet számon tartani a kézmosások gyakoriságát, de ha figyel rá az ember hamar komfortos szokássá válhat mindenkinek. A kézmosás hatékony módja az őszi meghűléses betegségek mellett még számos egyéb fertőzéses betegség megelőzésének.
Hogyan mossunk kezet?
A rendes kézmosás legalább 20 másodpercig tart. Ez idő alatt éppen két versszakot tudunk elmondani a Himnuszból. Az ennél rövidebb kézmosás érdekes módon elképzelhető , hogy éppen a fordított hatást fogja kiváltani – a meleg nedves környezet a kórokozók ideális élettere. Használjunk szappant, de feltétlenül kerüljük a divatos antibakteriális készítményeket. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amik használata alkalmazkodó és ellenálló baktérium törzsek kifejlődéséhez vezethetnek. Ha nem alkalmas a helyszín egy kézmosáshoz, mert éppen egy ATM előtt áll, vagy egy tömegközlekedési eszközről szállt le, használjon alkoholos kézfertőtlenítő kendőt.

5. Fogyasszon megfázás elleni koktélt: Az igazán okos emberek nem kezelik megfázást, hanem megelőzik. Számtalan remek összeállítás beszerezhető, ami segít megelőzni a problémát.
• C-vitamin tartalmú italporok, melyekből szezonban érdemes napi kettőt is elfogyasztani.
• Zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények keveréke. Minél változatosabb, annál jobb. A superfood-ok közt talál ilyet.
• A C-vitamin és a Cink kombinációja elismerten jó a meghűléses betegségek kezelésében is. Amennyiben nem sikerült a megelőzés és mégis beütött a baj, napi 80-100 mg cinket és 2000mg C-vitamin fogyasztása látványosan lerövidíti a gyógyulás idejét.
Ne feledje a téli D-vitaminpótlást! "Az influenzaszezon minden évben, akár szezonális, akár világjárványról van szó, szinte mindig december-januárban a legsúlyosabb. A járvány mindig akkor tör ki, amikor elég sok emberben csökken kritikus szint alá a D-vitaminszint, ekkor a vírus, amely sok emberben addig is ott lapult, aktiválódik és fertőzéssel is továbbadódik."

6. Fokhagyma: A fokhagyma gazdag antioxidánsokban, amik felerősítik az immunrendszert és csökkentik a gyulladásokat a testben. Carmia Borek professzor a Tufts Egyetemi Klinikáról Bostonból azt állítja, hogy a fokhagyma amellett, hogy a mindennapi betegségek ellen eredményes, képes segíteni olyan komoly esetekben is, mint a rák vagy a szív – és érrendszeri betegségek. Aggódik a szag miatt? Nincs egyedül. Nem ritka az ilyen mellékhatás, ami érdekes módon nem mindenkinél jelentkezik. Általánosan elmondható, hogy napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása biztonságos ilyen szempontból is. Amennyiben Önnek nem vált be, szerezzen be szagmentes fokhagyma kivonatot.

7. Maradjon pozitív gondolkodású: Azok az emberek, akiknek az agyi aktivitása nagyobb volt azon a területen, ami a „pozitív hozzáállással" kapcsolatos, nagyobb mennyiségben állítottak el antitesteket influenza vírussal szemben, mint mások. A kutatók az okot nem ismerik, de feltételezik, hogy „az agy kommunikál az immunrendszerrel és visszafelé", mondta a kutatásban résztvevő Dr. Anna L. Marsland. Ellenpróbaként sikerült bizonyítaniuk, hogy a stressz hatására a résztvevők könnyebben betegedtek meg.
Hogyan legyünk „pozitívabbak"?
Amennyiben Önnek nincs ötlete, mitől lehetne a hozzáállása olyan, amitől egészségesebb lehetne, hallgasson a szakértők javaslataira. Ha már nem lehet „pozitív", legalább ne legyen „negatív". Ne tegyen olyan kijelentéseket, hogy „minden novemberben meg szoktam fázni, vagy „ha megfázom, egy hét kell, mire meggyógyulok", stb... Koncentráljon arra, amiben Ön a legjobb és arra, amikor azt csinálja. Azt fogja tapasztalni, hogy lassan átfordul a gondolkodása olyan módon, hogy az javít az Ön egészségén. (Forrás: Vitaking)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.06. 17:22

(Mint ismert, SM-nél mindig található valamilyen felszívódási zavar is, úgy gondolom, a felfedezetlen és kezeletlen felszívódási zavar az oka a progresszív formáknak. Esetemben kazeinallergia állt fenn, glutén érzékenységet nem tapasztaltam. A betegnek kell megtalálnia, hogy nála mi van - Ildikó)

Megoldották a glutén érzékenység rejtélyét?

Ludvig M. Sollid professzor és kutatócsoportja megtalálta glutén érzékenység valódi okát, így a kutatócsoportot az Oslói Egyetemen beválasztották a világ legjobb 5 kutatócsoportja közé, melynek köszönhetően nemzetközi munkájához igen jelentős anyagi támogatást kap majd.

A norvég lakosság 1- 2% közötti része szenved coeliakiában, azaz glutén érzékenységben vagy más néven liszt érzékenységben. A betegség részben örökletes eredetű, és komoly kihatással járhat a betegre és családjára. Ha a betegség kialakul valakinél, meg kell változtatnia étrendjét, és élete végéig együtt kell élnie a betegséggel.
A glutén érzékenységben szenvedők immunrendszere a gabonákból származó glutén fehérjékre oly módon reagál, ami a vékonybél nyálkahártyájának gyulladását okozza. A gluténra adott ilyetén reakció eredményeképpen a glutén érzékenységben szenvedő beteg immunrendszere megtámadja a beteg testét.

A cöliáka egy autoimmun betegség: Azokat a betegségeket, melyeknél az immunrendszer magára a testre reagál, autoimmun betegségeknek nevezzük. A glutén érzékenység számos kellemetlen panaszt okozhat, mint amilyen a gyomorfájdalom, levertség, és a rossz tápanyag felszívódás is.Ha a beteg étkezését megfelelően megváltoztatja, panaszmentesen élhet. Az azonban, hogy a beteg étrendjét elégséges szintig megváltoztassa, nem könnyű, ugyanis a Norvégiában kapható ételek közül nagyon sok tartalmaz glutént.

Megtalálták a glutén érzékenység kulcsát
: Ludvig M. Sollid professzor és munkatársai megtalálták a cöliákia okát. Ehhez azonban valóban a mélységekig kellett hatolniuk, egészen molekuláris szintig.Sollid professzor magyarázata a következő: A humán leukocita antigének (HLA) minden emberben genetikailag meghatározottak. A HLA-k feladata az, hogy a sejtekben lebontott fehérje fragmentumokat megkössék, a sejt felszínére szállítsák és átadják a T-limfocitáknak. A T-limfociták vagy T-sejtek az immunrendszer szempontjából fontos fehérvérsejt-típust alkotnak. A T-sejtek figyelik, hogy a sejtek nem vírus- vagy baktérium fertőzöttek-e. Vírus- és baktériummaradványok HLA-khoz kötött fragmentumain keresztül felkutatják a fertőzéseket, és ha ilyet találnak, az immunrendszer gondoskodik a fertőzött sejt elpusztításáról. A glutén érzékenységben szenvedők T-sejtjei a glutént vírusként vagy baktériumként érzékelik, és olyan immunreakciót váltanak ki, mint amilyet fertőzés esetén tapasztalunk, ideértve az ehhez kötődő rossz közérzetet is.
mondja el Sollid professzor.

A HLA génjei jelentik a kulcsot a glutén érzékenységhez: A HLA-kat kódoló géneket az 1980-as években térképezték fel. A kutatók már tudták, hogy a génállományon belül hol keressenek. Az is nyilvánvaló volt már, hogy a lisztérzékenységben szenvedőknél egyes HLA-típusok gyakoribbak voltak. Felfedeztük, hogy van két olyan HLA-típus, (a HLA-DQ2 és a HLA-DQ8) mely a glutén érzékenységre hajlamosabbá tesz, magyarázta el Sollid professzor. A további kutatások feltárták, hogy a két HLA-típus a glutén maradványait továbbítja a T-sejteknek, melyek ennek megfelelően a glutént veszélyesnek hiszik, és elindítják a vékonybélben gyulladásos folyamatot okozó immunreakciót.

Ez okozza a glutén érzékenységet. Rájöttünk arra is, hogy a T-sejteknek továbbadott glutén darabokban bizonyos változások is történtek a testben egy enzim, a 2-es típusú transzglutamináz hatására, mondta Sollid professzor.
Pont mielőtt Sollid professzor csapata felfedezte ezt, néhány német tudós arra a megállapításra jutott, hogy a glutén érzékenységben szenvedő betegekben pontosan erre az enzimre antitestek vannak. Ez nem valószínű, hogy véletlen egybeesés. Sollid professzor és team-je most azt kutatja, hogyan alakulnak ki transzglutamináz elleni antitestek.

Bepillantást enged más betegségekbe: A glutén érzékenység örökletes mintája rendkívül hasonló a más autoimmun betegségeknél tapasztalható mintához. A betegség a miatt alakul ki, mert az immunrendszer reagál a gluténra, amely a szervezet számára idegen anyag. Ezzel egyidejűleg az immunrendszer a transzglutamináz elleni antitesteket előállítva, saját maga ellen indít reakciót. Lehetséges, hogy más autoimmun betegségek hátterében is egy ilyen típusú, idegen anyagra adott reakció áll: lehet ez egy konkrét vírus vagy baktérium is. Egyszerűen nem tudjuk, hogy mi ez a kiváltó ok a különböző betegségek esetében.

Ez a kutatóknak világszerte egy teljesen új megközelítési módot adott a különböző betegségek és rendellenességek megértéséhez. Még nem ismerjük ugyanis az olyan autoimmun betegségek pontos okát, mint például az arthritis és a sclerosis multiplex. Kutatásunknak köszönhetően nagyon ígéretes diagnosztikai vizsgálatokat sikerült kidolgoznunk. Ezek a vizsgálatok sokkal pontosabbak lesznek, a vizsgálatok részeként ugyanis a beteg sejtjeiből származó antitesteket fogunk használni, mondta el Sollid.

Világméretekben vezető szerepű tudományos közösség: Ludvig M. Sollid professzor team-je részére a közelmúltban ítéltek meg a világméretekben vezető szerepű kutatói közösségek számára az Oslói Egyetemnél előirányzott alapokból támogatást. A pénzeszközöket a központi kormányzati költségvetésből biztosították, és Sollid professzor team-jét beválasztottak az ilyen finanszírozásban részesülő öt kutatócsoport közé.A kar dékánja Frode Vartdal professzor ezt a következőképpen kommentálta: A kar rendkívül büszke rá, hogy a kutatói team a világ elitjébe került. /Forrás: http://www.med.uio.no Szerző: Thomas Olafsen Megjelent: 2015. június 23-án. A cikket megjelenés előtt a Synlab Kft orvosszakértői is lektorálták. Közölte glutenerzekeny.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 675
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.06. 16:59

Glutén érzékenység vagy mégsem egészen az... Mit tegyen, ha tünetei vannak, de a vizsgálat nem mutat glutén érzékenységet?

Az utóbbi években nem-cöliákiás glutén szenzitivitás (NCGS) néven vált ismertté a glutén érzékenység azon csoportja, melyet a korábban is ismert lisztérzékenység, más néven cöliákia vizsgálati módszereivel nem lehet kimutatni. A glutén érzékenység a hasi panaszok mellett egyéb tüneteket is produkálhat: fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak, vagy karok zsibbadása, ekcéma, vagy bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet.

Nem csak képzeli a betegségét:
A glutén a gabonák egyik fehérje összetevője, megtalálható a búzában, rozsban, árpában és a zabban is. Ha valakinél rendszeres probléma a hasi fájdalom, hasmenés és puffadás, akkor gondolni kell arra is, hogy panaszai az étkezéssel, a glutén tartalmú ételek fogyasztásával függhetnek össze. A lisztérzékenység vérvizsgálattal és bél biopsziával kimutatható, ám dr. Hidvégi Edit gasztroenterológus, a Budai Allergiaközpont orvosa arra figyelmeztet, hogy ilyen esetben egy negatív lelet nem jelent egyet a NCGS diagnózisával.


A gabonaféléknek ugyanis több összetevője is okozhat hasonló panaszokat. A cöliákia mellett, ami egy autoimmun betegség létezik a búza-, vagy gabonaallergia is, ilyenkor a tüneteket nem a glutén, hanem a búza más fehérjéi (amiláz és tripszin inhibitorok, gliadin) okozzák. Emellett előfordulhat glutén érzékenység, amely definíciója szerint a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő tünet együttest jelöli, nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél. A lisztérzékenységtől való egyértelmű megkülönböztetése végett használják rá a non-celiac gluten sensitivity (NCGS), vagy is nem-cöliákiás glutén érzékenység elnevezést.

Mi történik a kivizsgálás során?
Ha felvetődik bennünk a gyanú, hogy visszatérő tüneteink hátterében a gabonafélék fogyasztása állhat, akkor gasztroenterológushoz forduljunk. A kezelőorvos első körben részletesen kikérdez a tüneteinkről (mióta jelentkeznek, mikor, milyen jellegűek a panaszok). Jó, ha a kivizsgálás előtt ezekre felkészülünk, érdemes fel is jegyezni, hogy a vizsgálat előtti napokban-hetekben milyen ételeket fogyasztottunk, amik után panaszaink jelentkeztek. Fontos, hogy ebben az időszakban a szokásos ételeket fogyasszuk, ne zárjuk ki a glutén tartalmú élelmiszereket az étrendből, mert így a vizsgálat sikertelen lehet, vagy hamis eredményt kapunk.

Ezt követően cöliákia szerológiai vizsgálatra és allergia vizsgálatra kerülhet sor. Ha valakinek IgA hiánya van, akkor nem működik a szerológiai gyorsteszt, ezért lehet szükség vérvételre egyes esetekben. Ha ezek nem hoznak eredményt, segítségükkel nem sikerül beazonosítani a tüneteket kiváltó fehérjét, akkor a kezelőorvos kizárásos diétát javasolhat. Dr. Hidvégi Edit elmondta, hogy mivel jelenleg nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, ami egyértelműen igazolná a NCGS-nek nevezett betegség fennállását, a diagnózisban nagy szerepet kap a kizárásos diéta. Ez azt jelenti, hogy a vizsgálatot követő kettő-négy hétben ne fogyasszunk semmilyen gabonát tartalmazó ételt és figyeljük meg, hogy a panaszaink javulnak-e.

Miért van szükség ennyi vizsgálatra?
Azért fontos ezeket a vizsgálatokat elvégeztetni, mert több kórkép – például bélfertőzések, vagy az utóbbi időben népbetegséggé vált irritábilis bélszindróma – is okozhat hasonló tüneteket, melyek azonban eltérő diétát és terápiát igényelhetnek. Az autoimmun eredetű lisztérzékenységhez gyakran más betegségek is társulnak, például pajzsmirigy problémák, vagy diabétesz, a cöliákiás betegek gondozásánál fontos ezeket is nyomon követni. Ha a beteg önállóan kezd diétába, akkor nem csak ezek nem derülnek ki, de a nem szakszerű diéta (nem elégséges, vagy túlzó mértékű) is károsodást okozhat.

Miért ne kezdjük egyből a diétával? Sok helyen olvashatunk ma már a glutén fogyasztásával összefüggő panaszokról, ezért sokan már az előtt elkezdenek diétázni, mielőtt orvoshoz fordulnának. Ha a beteg hosszabb ideje nem fogyaszt glutén tartalmú ételeket, akkor a szervezetében annyira lecsökkenhet az ellenanyag értéke, hogy vizsgálatokkal nem lehet kimutatni az eltérést, így könnyen ál-negatív eredmény születhet. Ezért fontos, hogy panaszok esetén ne a diéta legyen az első, hanem az alapos kivizsgálás, mert csak így tudjuk pontosan beazonosítani a kiváltó okot.

Az NCGS kezelése Az utóbbi évek irodalmában megjelentek olyan cikkek – és nekem is volt nem egy olyan betegem, akinek nem lehetett az eddigi szerológiai módszerekkel igazolni a cöliakiát, a bélbiopszia sem mutatott eltérést, mégis – javított állapotán a lisztmentes diéta. Ezek a "nem-cöliákiás glutén érzékeny" esetek – foglalja össze a betegség diagnózisának lényegét dr. Hidvégi Edit. A megoldást ez esetben is a glutén mentes diéta jelenti. A tapasztalatok szerint a panaszok a glutén fogyasztásának kerülésével megszűnnek, majd újra jelentkezhetnek, ha ismét visszakerül a beteg étrendjébe. (Forrás: Budai Allergiaközpont)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég