Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
facsiga

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.13. 20:38

Néha vannak információk, amiket töröltek a webről és csak a webkersők weblaptörténelem tárolójából szedhetők elő.
így linket nem tudok adni, viszont a kereső alapján összeállított képet csatolom a betegszoba.hu yahoo történelméből

Ha nem ide való lenne, kérem hogy az adminisztrátor törölje a hozzászólást.
Ami a yahoo történelemből való visszafejtésem és az ide feltevés oka volt az a "Rehabilitáció" rövid pont része.
Ha valaki nem képes saját erejéből eljutni és igénybe venni tömegközlekedést, akkor sajnos rokkantságit kap (ez esetben C2-t, ha jobb a megmaradt egészsége, akkor B2-t). Ha nincs a háztartásba olyan, aki rendelkezik autóval és elvárható lenne, hogy nap mint nap munkába cipelje az SM-est.

https://ibb.co/ggVZSo

Az eredeti kép elveszett, amit pótoltam.

Meg tudom erősíteni, hogy vannak ilyen problémák - idővel egyre több és rosszabbak.
A fülzúgás nekem is van jelenleg is, egyszer már egy Ginkgo kúra segített kijönni belőle, iszonyúan zavaró tud lenni

Ennek a lapnak a történetében keresse, akit az eredeti érdekel: http://betegszoba.hu/betegsegek/ideggyo ... multiplex/
A hozzászólást 5 alkalommal szerkesztették, utoljára facsiga 2018.06.08. 17:38-kor.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.13. 18:42

(SM betegeknek állandó fogyasztása javasolt, bénák esetében látványos hatású - Ildikó)

Cayenne bors – a gyógynövények királya, vagyis minden idők legnagyobb egészség titka

A cayenne borsot gyógynövénykutatók és sok természetgyógyász a gyógynövények királya címmel illeti. Dr. Richard Shulze, a híres gyógynövényszakértő és természetgyógyász a következőt mondta: „Ha mindent meg akarsz tanulni egy gyógynövényről, az a cayenne bors legyen. Ez az egyik leghatékonyabb növény.” Hatásai olyan sokrétűek, hogy az ember el sem hiszi, hogy egyetlen gyógynövény ennyi mindenre képes lehet. Persze ez az információ nem túlságosan van nagydobra verve, ezért csak a kitartó igazságkeresőkhöz jut el.

Mi a cayenne bors?
Neve becsapós, mert valójában nem bors, hanem egy chili paprika fajta, amiből csípős ízű, durva paprika őrlemény készül. Az emberiség egyik legősibb gyógynövénye, ami szinte az egész bolygót bejárta és a föld különbözőszegleteiben nagyra becsült gyógynövényként van számon tartva. Származása Közép-Amerika, a chili paprikák őshazája. Az idők kezdete óta termelt növények egyike, az inka, azték és maja civilizációk több ezer éve már használták gyógyításra és az amerikai őslakosság is több mint 9000 éve használja. Az évezredek folyamán India, Kína és a Közel-Kelet gyógyászatának is részévé vált. Ezért bár Dél-Amerikából indult hódító útjára, ma már Indiában, Amerikában, Afrika trópusi és szubtrópusi vidékein is termesztik.

Mire jó a cayenne bors?
Inkább úgy kellene feltenni a kérdést, hogy mire nem, mert azt gyorsabban meg lehetne válaszolni. Ami miatt a legnagyobb hírnevét kivívta, az a szívre és az erekre gyakorolt élénkítő és gyógyító hatása, ugyanis tapasztalatok szerint 30 másodperc alatt képes megállítani a szívrohamot. Bevétele után szinte másodpercek alatt javítja a szív állapotát és működésbe lendíti azt, ezért szívroham megelőzésére vagy azonnali kezelésére alkalmazzák. Rendszeres fogyasztása top formában tartja a szívet.

Ez a gyógynövény egy nagyszerű táplálék a keringési rendszer számára, mert ellátja a szükséges összetevőkel az artériák, vénák, kapillárisok sejtstruktúráját, hogy azok visszanyerjék fiatalos rugalmasságukat. Szabályozza a vér áramlását a fejtől a lábakig, kiegyenlíti és normálisra beállítja a vérnyomást. Bevételekor egyből hatással van a szívre, aztán fokozatosan kifejti hatását az artériákra, kapillárisokra és idegekre, eltávolítja a lerakódásokat az artériákból, illetve a mérgeket a véráramból. Javítja a keringést, újjáépíti a vérsejteket, csökkenti a koleszterint, eloszlatja a triglicerideket (a trigliceridek a táplálkozás által felvett zsírok legfőbb alkotóelemei. Normál esetben, a vérben csak kis számban vannak jelen).

Cayenne bors az emésztés javítására: Megóvja a gyomor nyálkahártyáját, újraépíti a szöveteket a gyomorban. Gyógyítja a gyomor- és bélfekélyeket. A cayenne bors természetes melegséget állít elő a testben, stimulálja a bélmozgást, segíti a tápanyagok felszívódást. Mivel stimulálja az emésztési folyamatokat, ezért segíti a gyenge gyomrot, emésztési zavarokra is jó, illetve kezeli a gyomorégést, hasmenést, gyomorbajt, puffadást. Energia növelésére Kezeli a gyengeséget és kimerültséget. Betegség esetében segíti, hogy a szervezet visszanyerje belső erejét. Erősíti az immunrendszert, stimulálja az anyagcsere folyamatokat. Több energiát és életerőt ad, általánosan megerősíti a szervezetet és az egészséget. Gyulladáscsökkentő és gombaölő Kivételes gombaölő hatása is van. Használható mandulagyulladás, torokgyulladás, torokbántalom, köhögés esetén gargalizálással. Megfázásra és láz enyhítésre is hatásos.

Női problémákra Menstruációs panaszokra, görcsökre, méhfájdalomra. Fogyókúrázóknak Mivel gyorsítja a vérkeringést és a felszívódást, ezért elősegíti más gyógynövények és vitaminok, táplálék kiegészítők hatását. Bármely fogyókúra hasznos kiegészítője, mert stabilizálja az emésztést, ezzel megszünteti a felszívódási problémákból adódó túlzott étvágyat. Egyéb problémákra Jó még tengeribetegségre, használható allergia ellen és izomgörcsök enyhítésére, segít a sebgyógyulásban, csökkenti a hegesedést, kezeli az aranyeret, könnyít a fogfájáson, védi a fogakat a szuvasodástól, használható hányás ellen, anorexia kezelésre, gyógyír az ízületekre reuma és gyulladások esetén. Görcsoldó hatású, jó a vesének, a hasnyálmirigynek és még számtalan jótékony hatása van.

Hol lehet beszerezni? Reformüzletek, bio boltok fűszeres polcán lehet megtalálni. Filléres portéka, 200-300 Ft egy csomag őrlemény.

Mellékhatás? Eddig még nem érkezett jelentés arról, hogy a cayenne bors bármiféle komolyabb mellékhatást okozott volna, azon kívül, hogy igen csípős. Ezért amikor elkezdjük használni, figyeljünk, hogy fokozatosan szoktassuk hozzá a szervezetünket és apránként növeljük a mennyiséget. Az elején tapasztalhatunk bélmozgásokat, ahogy kifejti hatását a gyógynövény a szervezetünkben, de ez pár nap alatt alábbhagy. Ez csak annak a jele, hogy a cayenne bors teszi a dolgát szervezetünk helyreállításában.

Ötletek, receptek a cayenne bors-fogyasztáshoz
Mikor elkezdjük fogyasztani, fokozatosan szoktassuk magunkat hozzá, elsőre elég egy nyolcad később egynegyed teáskanállal tenni egy pohár folyadékhoz, később növelhetjük az adagot. Függ a cayenne bors erősségétől is, kísérletezzük ki, mi az, ami nekünk jó, figyeljünk testünk jeleire. A legjobban akkor fejti ki a hatását, ha forró vízben oldjuk fel, azaz úgynevezett cayenne bors teát készítünk. Elkészítése: Egy pohár tisztított forró vízben oldjuk fel a cayenne borsot. Ihatjuk így tisztán, de ízesíthetjük még mézzel és citrommal is. Akinek érzékeny a gyomra a csípős ételekre, az teheti paradicsomlébe vagy sárgarépa lébe is, illetve ne fogyassza éhgyomorra. Legjobb, ha jó sok zöldséget eszik, mielőtt fogyasztja. Ha frissen facsart narancslébe tesszük, akkor igazi immunrendszer felturbózó ital. Kezdődő nátha, megfázás esetén nagyon hatásos kúra.

Szuper zsírégető energia felturbózó, citrusos ital recept
Elkészítés: Vágjunk össze grapefruitot, citromot és narancsot. Nyomkodjuk át őket, hogy kicsit megtörjenek és kiengedjenek egy kis levet. Figyeljünk oda, hogy a citrusfélék héját jó alaposan tisztítsuk meg, és ne kerüljenek magok az italba. Szórjunk rá egy kávéskanál cayenne borsot és öntsük fel tiszta vízzel. (Használjunk tisztított vizet, mint amit a Vízmegoldás vízszűrje állít elő.) Hagyjuk egy éjszaka alatt összeérni az ízeket. Vélemény? Kíváncsi vagyok a tapasztalataitokra. Amikor a nagymamámnak adtam belőle, azonnal levitte a vérnyomását. forrás: http://www.cayennepepper.info/, Szerző Boróka, naturahirek.com

facsiga

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.12. 18:03

Sokszor előkerül a D-vitamin és az SM kapcsolata: Egyenlítő mentén sok napsugár miatt sok a D-vitamin és emiatt kevesebb az SM beteg.
Bizonyára jó észrevétel, mégis saját tapasztalatom szerint az alváshiány, illetve a jó alvásminőség is legalább ilyen fontos lehet.
Az Egyenlítő mentén illetve "délebbre" többet pihennek és sziesztáznak az emberek, mert a nagy hőségben úgysem tudnának dolgozni.
Ez elég időt ad az agynak a regenerálódásra és ezért a kialvatlan ember helyett a kipihent emberben kevésbé alakul ki SM.
Nem véletlen javasolnak Sanvalt vagy frontint vagy altatót az alvás segítségére, ahol az orvos indokoltnak látja.
Egészen másképp látod a világot, ha kialszod magad mintha napokig hetekig nem tudod kialudni magadat.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.11. 15:11

Olcsó, gyors és környezetbarát tippek: Így tisztítsd meg otthon a szőnyeget, hogy az ünnepek előtt minden ragyogjon! Itt a nagytakarítás ideje! Mutatjuk, hogyan lehet a legegyszerűbben kitisztítani a szőnyegeket!

A karácsony előtti időszakban bizony sokszor nyakunkba szakadnak a teendők. Ilyenkor végezzük a nagytakarítást, ablakpucolást, rohanunk ajándékot vásárolni, és még a sütés-főzést nem is említettük. Hogy ne fájjon a fejünk a szőnyegtisztításért, az alábbiakban egy könnyű, de nagyon hatékony technikát mutatunk be. Ha nem akarunk vegyszerekkel teli tisztítószerekre költeni, próbáljuk ki az alábbi természetes módszert.
Hozzávalók:
1 szórófejes flakon,
1 evőkanál szódabikarbóna,
⅓ csésze ecet, annyi felforralt víz, hogy kb. 5 centiméterrel legyen a flakon szájáig,
1 evőkanál mosószer.
Alkalmazás
: a hozzávalókat keverjük el, majd töltsük a flakonba. Rázzuk jól össze, és spricceljük be vele a szőnyeg felületét. Hagyjuk állni 5 percig, majd egy kefével dörzsöljük át az egészet. Látni fogjuk, hogy a foltok teljesen eltűnnek, és a szőnyegünk szebb lesz, mint valaha. (Forrás: Tw!ce)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.10. 18:59

A kókuszolaj eddig ismeretlen jótékony hatásai

A kókuszolaj gazdag zsírsavakban, és rendkívül jó hatással van az egészségünkre akár belsőleg, akár külsőleg használjuk.
• Ha megvágjuk az ujjunkat, kenjük be kókuszolajjal, gyorsabban gyógyul tőle a seb.
• Hatásosan veszi fel a küzdelmet a kellemetlen szájszaggal, sőt a fogkővel is. Fogmosás előtt egy evőkanálnyi olvasztott kókuszzsírral mossuk át a szánkat.
• Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően kitűnő gyógyír rovarcsípésre, köhögéskor, torokfájáskor pedig bátran gargarizáljunk vele.
• De láz- és fájdalomcsillapító hatása is van, tehát ha nem szeretnénk egyből a kemény kemikáliákhoz nyúlni egy kis hőemelkedéskor, akkor tegyünk vele egy próbát. Próbáljuk ki másnaposan is: csökkenti a kellemetlen tüneteket.
• Rendszeres fogyasztása ajánlott akkor is, ha pajzsmirigy-problémákkal küzdünk.
• Segítségével megelőzhetjük a csontritkulást, sőt ízületi fájdalmakra is hatásos, amennyiben masszázsolajként alkalmazzuk.
• Nyáron hatásos lehet a szúnyogok ellen: keverjünk össze pár csepp ylang-ylang illóolajjal, és kenjük a bőrünkre. Természetesebb és hatékonyabb, mint a bolti szúnyogriasztó kotyvalékok.
• Ha naponta átdörzsöljük kókuszolajjal az arcbőrünket, puha és bársonyos lesz, sőt még a szem körüli ráncokkal is eredményesen veszi fel a harcot.
• Mindenfajta bőrgyulladásra használható: kenjük be vékonyan a bőrfelületet, naponta legalább kétszer, s várjuk a hatást.
• Ha télen száraz, töredezett a hajunk, használjuk a kókusz olajat pakolásként hetente kétszer. Kezdjük a hajtöveknél, jól dörzsöljük be, majd kenjük be vele végig a hajszálakat, a végeket is. (írta: Ridikül.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.09. 14:37

Állítsd be napi hormonrutinodat, energikusabb leszel!

A nappalok és az éjszakák váltakozása kialakított egy bizonyos napi rutint minden ember életében. Ettől a munka és a szociális élet miatt könnyű eltérni, azonban a hormonok belénk kódolt rendszerének megvan a maga struktúrája, van ideje az alvásnak, a moz-gásnak, a tanulásnak és a növekedésnek is. Mindezeket figyelembe véve egyszerűbben tudjuk jól kihasználni energiaforrásainkat, így könnyebben élhetünk egészséges, a „belső tervnek" megfelelő életet - Semmelweis Egyetem dolgozói nemrég összeállították a „napi hormonrutint".

Mi jelent a napi hormonrutin?: Az, hogy a napi hangulatunkat, energiaszintünket és éberségünket a hormonok befolyásolják már régóta bizonyították a szakemberek. Az emberi szervezetének vizsgálata során lehetőség volt megismerni a különböző hormonokat, azok termelődését és hatásait. Ezek alapján nem titok, hogy koncentrációjuk a szervezetben biztosítja a kisebb-nagyobb energiát bizonyos tevékenységekhez. Ennek evolúciós magyarázata van, mindig nappal voltunk aktívabbak - mondta dr. Lakatos Péter, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati Klinikájának tanára.
Bár a hormonális bioritmus genetikailag kódolt, nagyobb időeltolódás vagy huzamosabb nappali és éjszakai műszak váltakozása esetén módosulhat. Ez azonban az egész szervezetre negatív hatással van, mert ilyenkor ellentétesen működünk, mint azt a belső óránk természetes ritmusa elvárná. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy hosszabb szabadság illetve nyaralás esetén is legyünk tekintettel hormonjainkra: nappal legyünk ébren és éjszaka pihenjünk, mert így könnyen helyreállhat a szervezetünk és a tevékenységünk közti egyensúly. De mi is ez a belső, hormonális struktúra?

A „délelőtti hormonok": Reggel hat és hét óra között megnövekszik az aktivitást segítő adrenalin és noradrenalin hormon termelődése, egyúttal a fény hatására csökken a jó alváshoz szükséges melatonin. Emiatt ekkorra érdemes időzíteni az ébredést, hiszen ilyenkor ébreszt saját, belső óránk is. Az első étkezést is ajánlott erre az időszakra beütemezni, mert ilyenkor a tápanyagok lebontását segítő stressz hormon is tetőzik. Azonban mindez önmagában nem elegendő egy nagyszerű napkezdéshez - a fizikai aktivitás is szükséges a bevitt energia elégetéséhez. A kortizol (stressz hormon) felelős az idegrendszer éberségéért és az izomzat tettrekészségéért is, valamint ennek köszönhetően megnő a szervezet cukorszintje is.

Hormonok délután:
A diákok délelőtt és kora délután tartózkodnak az iskolában, azonban a tanulásra a késő délután a legmegfelelőbb. A kognitív funkciókat befolyásoló hormonok - többek között az adrenalin - szintje ilyenkor a legmagasabb, ezért az ismeretek elmélyítéséhez ezek az órák megfelelőek. Lakatos Péter szerint azonban előfordulhat kivétel, ugyanis aki éveken át a reggeli utazás közben tanul, az valószínűleg könnyebben végez ilyenkor szellemi munkát.

Hormonok este: A növekedési hormon szintje éjszaka a legmagasabb, az alvás ennek szerepét erősíti fel. Mivel ez nem csupán a testmagasság, hanem az izomtömeg növekedését is szabályozza, törekedni kell az éjszakai pihenésre. A nyugodt alvást a melatonin (az alvási ciklust irányító hormon) sötétedéskor megnövekvő termelődése, valamint egy másik hormon, a kortizol csökkenése is elősegíti.Hajnali egy és három óra között jelentős vérnyomás esés jelentkezik, ezért ilyenkor megnő a szívroham előfordulásának valószínűsége és kockázata. A kora reggeli órákra kiegyenlítődik a vérnyomás, ezért is alkalmas ez az időszak a testedzésre. Így hát teljes lesz a körforgás, újra indulhat a reggel egy kis mozgással, reggelivel. Az egészséges, belső óránkhoz igazodó napi ritmushoz érdemes tehát figyelembe venni a hormonok termelődését. Ennek fényében mozogjunk reggel, tanuljunk délután és ne felejtsünk el éjszaka növekedni! (Forrás: Egészségmagazin.com)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.08. 11:43

A gránátalma 9 jótékony hatása, amiről eddig nem tudtunk! Ez a különleges, apró kis zamatos piros szemekből álló gyümölcs rendkívül egészséges, éppen emiatt érdemes fogyasztani. Most a gránátalma 9 olyan jótékony hatását soroljuk fel, amit nem sokan tudnak.
1. Serkenti a hormonműködést: A gránátalmában lévő olajok helyreállítják a megbillent hormonegyensúlyt. Főként a menstruáció, a fejfájások és a változókor idején ajánlott fogyasztani a gránátalma magjait.
2. Természetes inzulinpótló: A gránátalma egy természetes édesség és inzulinpótló, amelyet a cukorbetegek is bátran fogyaszthatnak. Naponta 4 alkalommal, étkezések előtt kell egy kiskanál lét meginni, és máris csökken a vércukorszint.
3. Serkenti a hemoglobin-termelődést: Ez pedig azoknak jó, akik vérszegénységben szenvednek. Nekik 2 hónapon keresztül, naponta háromszor, étkezések előtt félórával egy fél pohár gránátalma és víz keverékét kell meginniuk.
4. Fertőtleníti a torkot és a szájüreget: Ha fáj a fogínyünk, a torkunk, a mandulánk, öblögessünk, gránátalmahéjból készül főzettel, vagy magával a gyümölcs levével, és hamar enyhülnek a panaszok.
5. Csökkenti a vérnyomást: A gránátalma magjai mellékhatások nélkül csökkentik a magas vérnyomást, emellett nyugtatja az idegeket és segít az elalvásban is.
6. Remek kozmetikai szer: Daráljuk le a gránátalma magokat, majd a port keverjük el olívaolajjal, és ezzel kenjük be az arcunkat. Nagyon jót tesz a zsíros bőrnek, de a pattanásoktól is megszabadít.
7. Gyulladáscsökkentő: A gyümölcs levéből készült főzettel sokat segíthetünk a májunknak, a veséinknek, de a fülünket, szemünket, ízületeinket megtámadó gyulladásokat is enyhíti. Két kiskanál héjőrleményt kell belekeverni egy bögre forró vízbe, és naponta két bögrével kell ebből meginni, félórával étkezések előtt.
8. Meggátolja a káros sugárzást: Azok, akik sugárzásveszélyes munkahelyen dolgoznak, naponta egyenek meg egy-két gránátalmát, vagy igyanak meg egy fél bögre levet.
9. Megszünteti a hasmenést: A gyümölcs porrá őrölt héjából kell egy csipetet bele keverni fél bögre vízbe, majd azt igyuk meg naponta 3 alkalommal. (Forrás: filantopikumcom)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.04. 16:12

(SM-ben különösen veszélyesek a szervezetben felhalmozódó gyulladáskeltő transzzsírok. Sajnos ezekben az olcsó ipari zsírokban tocsog a legtöbb karácsonyi termék, mint például a boltokban kapható kedvelt zselés szaloncukor. Nem kell azonban nélkülöznünk, mert az egészséges változata házilag is elkészíthető. Íme a recept. Ildikó)

Zselé szaloncukor házilag

Férjecske elkészítette a marcipán szaloncukrot én pedig ígéretemhez hűen kikísérleteztem a zselés szaloncukor receptjét. Alapvetően nagyon egyszerű, de a negyedik próba után már azt is tudom, hogy a zselé alapot rendesen fel kell forralni, a mártáshoz használt étcsokoládé nem lehet meleg, a mártás előtt szoba hőmérsékletre kell hozni a zselét, stb..
Mindenesetre összehasonlíthatatlanul finomabb és egészségesebb, mint a bolti és van még idő elkészíteni :-)

ZSELÉ SZALONCUKOR 45 db (egészségesebb összetevők)

3 dl szűrt gyümölcslé (100 %-os, hozzáadott cukor nélküli)
6 lap zselatin, vagy 6 púpozott teáskanál zselatin por (vagy 1/2 csomag 3:1 Dzsemfix)
20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)
csomagoláshoz vékony sütőpapír és alufólia (hobby boltban kapható színes is)

1. áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad)
2. kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport (vagy a Dzsemfixet) és keverjük, amíg feloldódik
3. folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről
4. öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni
5. vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szoba hőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk
6. gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése -nem szabad forralni!- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit, ha nem így teszünk, a csoki leéghet, vagy túlhevülhet -40-45 fokig jó!- és használhatatlanná válhat)
7. miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás
8. tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé
9. villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot
10. a bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat

Csomagolás (hagyományos):
1. a sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk
2. a sütőpapír csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk
3. végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek)
4. egy alufólia csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni
5. a vágott élt alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk

Praktikák

- bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett zselét szoba hőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg és a kakaóvaj kiül a mázon
- mivel zselé esetén nem szabad meleg csokiba mártani, több lépésben lehet a műveletet elvégezni, ha kezd keményedni a felolvasztott csoki, melegítsük fel újra vízgőz fölött, ismét várjuk meg, amíg langyosra hül és folytatható a mártás
- a csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron
- a csokival mártás nehéz művelet (eltalálni a megfelelő hőfokot, amikor még nem válnak szét az összetevők, így nem tud szépen megdermedni), ezért nem szabad elkeseredni, ha elsőre nem bonbon minőségű máz készül

Napi útmutató: "Egy ajándék éppen annyit ér, amennyi szeretettel kiválasztották." T. Monnier
/Forrás: Receptműves, írta Memi/

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.02. 14:26

Ezért kell a szervezetünknek a D-vitamin

Miért kell a szervezetünknek a D-vitamin? Miben vesszük hasznát? Mi történik, ha túl kevés jut belőle, és mi van, ha túl sok? Hogyan vehetjük magunkhoz természetes úton-módon? A mai cikkben ennek járunk egy kicsit utána. Szervezetünknek sok fajta vitaminra és nyomelemre van szüksége ahhoz, hogy jól tudjon működni, és ezt igyekszünk is megadni neki. Mégis, a mai modern kori társadalom jelentős része D- vitaminhiányban szenved, aminek főleg a kevés napsütés az oka - különösen a téli időszakban!

Miért van szükséged a D-vitaminra?
Számos funkciója van, de a legfontosabb, hogy szabályozza a kalcium és a foszfor felszívódását a szervezetedben, és támogatja az immunrendszer működését is. Központi szerepet játszik kicsi gyermekkorban a csontrendszer fejlődésében, idősebb korban pedig a kemény csontok kialakítása és megőrzése miatt. Fontos, hogy legyen elegendő D- vitamin már csecsemőkorban, ugyanis akkor fejlődik ki a csontrendszer, alakulnak ki a fogak. Ha nincs elegendő D-vitamin, az csontdeformitásokhoz, gyerekeknél angolkórhoz, csontfájdalomhoz és érzékenységhez, felnőtteknél csontlágyuláshoz, azaz csontritkuláshoz vezethet. Ennek megelőzése érdekében kell a kicsi gyerekeket napoztatni, illetve ha a téli hónapok valamelyikében született, akkor védőnői konzultáció mellett, D-vitamin adásával pótolni a napocska a hiányát. Különösen oda kell figyelni a D- vitamin cseppek adásánál akkor, ha a baba tápszeres.

A D-vitamin a nap vitaminja

A D-vitamin család zsírban oldódó, szervezetünk által, a napsütés hatására előállított vitamin. Most mondhatnánk azt, hogy ezt a vitamint a legegyszerűbb „beszerezni", hiszen a nap még süt - mégis, a társadalom jelentős hányadának a nyári időszakban is hiánya van belőle. Gondolj bele: a D-vitamin gyűjtési időszakban - májustól szeptemberig- átlagosan napi hány percet töltesz a napon? Nem sokat, hiszen gondolom hétköznap te is egy irodában, vagy üzletben, vagy más, fedett helyen dolgozol. Munka után a legtöbben hazamennek, leülnek a tévé elé, vagy a lakásban maradnak, a kánikulában kerülik a nyílt tereket és a hőséget: pedig ahhoz, hogy elegendő D- vitamint tudjon előállítani a szervezeted, naponta legalább fél órát a napon kellene töltened.

Akkor mi lesz most, amikor még ráadásul hideg is van?

Szerencsére a dolog nem reménytelen, a téli időszakban is könnyen hozzájuthatsz a D-vitamin adagodhoz, ugyanis ételekkel is magadhoz vehetsz.

Milyen ételekben van D-vitamin?

A borongós idő beköszöntével egyre égetőbb kérdéssé válik az, hogy természetes úton hogyan juthatsz hozzá a D-vitaminhoz. Az egyik - korábban igen népszerű - megoldás szüleink (és Tigris) kedvence, a csukamájolaj, melynek állagánál már csak az íze borzalmasabb. Egyesek szerint pestóba keverve és tésztára csurgatva egész elviselhető, és ha van kedved, ki is próbálhatod, de igazából biztos oka van annak, hogy nem került bele a receptkönyvekbe.

Az olajos halak is sok D-vitamint tartalmazhatnak, és manapság sokkal könnyebb hozzájuk jutni (és sokkal nagyobb választékban kaphatók), mint pár évvel, évtizeddel ezelőtt. Ha kimondottan D- vitamin pótlási céllal szeretnél olajos halat fogyasztani, akkor lazacot, szardíniát vagy makrélát válassz. Ha az olajos haltól felfordul a gyomrod, akkor is van megoldás: fogyassz el egy jó steaket, vagy sült májat tükörtojással. A vörös húsban, májban és a tojássárgájában is van D-vitamin. A tojásnál figyelj oda, hogy a sárgája még remegjen, mert ha teljesen megfő vagy megsül, akkor sokat veszít a vitamintartalmából. A tej és a margarin is tartalmaz D-vitamint, sőt lehet olyan margarint vásárolni, ami direkt fel van dúsítva vele.

Túl is adagolhatom?
A D-vitamin elméletileg túladagolható, igen, hiszen a bevitt mennyiség egy részét a szervezet elraktározza. Hosszú távon azonban lényegesen nagyobb mennyiség elfogyasztását kell produkálnunk ahhoz, hogy túladagolásról beszélhessünk. Ezt csak úgy lehet elérni, ha túl sok étrendkiegészítőt, gyógyszertárban vásárolható vitaminkészítményt fogyasztasz el egyszerre. A túlzott napozással legrosszabb esetben is csak leégni tudsz, a táplálékkal meg akkora mennyiséget egyszerre bevinni képtelenség. Nem kell tehát attól félned, hogy az ételekkel túlzásba viszed a „napvitamint": érdemes betervezned tehát ezt is az étrendedbe, kicsi odafigyeléssel akár egy kellemes ebéd elfogyasztásával is sokat tehetsz szervezeted jobb működése érdekében. Hajrá, együnk a csontjainkért! /Forrás: Egészségmagazin/

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.11.27. 11:33

Ha megmondod hány éves vagy, megmondom, milyen vitamint szedj!

Milyen vitamint kéne szednem? Vajon az, amit évek óta szedek, tényleg használ, vagy csak megszokásból veszem be mindig ugyanazt? És milyen vitamin tesz jót a bőrömnek, a hajamnak, a körmömnek? Mi hiányzik ahhoz, hogy egészségesebbnek nézzek ki és valóban az is legyek? Lehet, hogy csak a megfelelő hatóanyagot kéne megtalálnom? Valóban nem mind-egy, milyen idős korunkban mely vitaminokra helyezzük a hangsúlyt, hiszen a szervezetünk folyamatosan változik. A bőrünk is más és más kihívásokkal szembesül, ahogy erről már többször is írtunk: 12 éves korunk után ritka, hogy ne kelljen vele aktívan foglalkoznunk, mert valami mindig adódik... Nézzük, milyen vitaminok segíthetnek a problémák leküzdésében - Alexandra Caspero, amerikai dietetikus a következő hatóanyagokat javasolja a különböző korosztályoknak:

Huszonéveseknek
:
Ebben a korban még nem kell anti-aging termékekkel foglalkozni, elsősorban a meglévő szépség megőrzése a cél: Caspero leginkább a haj és a körmök egészségét helyezi előtérbe: a biotint (B7-vitamin) és a gamma-linolénsavat (GLA) ajánlja. A sima, selymes bőr, a dús haj, a szép körmök megléte elsősorban azon múlik, hogy mit viszünk be a szervezetbe. Természetes biotinforrás az élesztőn kívül a máj, a tojássárgája, a paradicsom, a szójabab, a barna rizs és a korpa. A GLA a szervezetünkben hormonszerű anyagokká alakul át, amelyek gyulladáscsökkentő hatással is rendelkeznek. Mindez az ilyenkor még gyakorta jelentkező akné ellen is hat, természetesen.

Harmincasoknak:
Ezzel a korosztállyal már eddig is behatóan foglalkoztunk, sokat írtunk arról, hogy a harmincas éveinkben kezdődik az öregedési folyamat, hogy a bőrünkkel egyre több a problémánk, hogy a szemkörnyéken kezdünk ráncosodni, meséltünk a kollagén rostokról és a retinolról, a hiperpigmentációról. Caspero szerint ilyenkor a minőségi zsírok bevitelére is oda kell figyelnünk, legfőképp az Omega-3 zsírsav jelentőségére hívja fel a figyelmet. Ez jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, de persze már jó ideje kapszula formában is hozzá tudunk jutni. Az Omega-3 egyébként nem csak a szépségünknek tesz jót, serkenti az agyműködésünket és még a depresszió ellen is hat. 14 év alatti gyermekeknek is melegen ajánlják, úgyhogy nem csak a harmincasoknak érdemes sok tengeri halat enniük. Az Omega-3 zsírsavat kombinálhatjuk a huszonéveseknek ajánlott linolénsavval, ha a halat szójaolajban vagy repceolajban sütjük ki.)

Negyveneseknek

Ebben a korszakban a horgonyzó kollagén rostok kezdenek meggyengülni, vagyis a kollagén pótlás lehet a prioritás. A kollagén az a protein, amely a bőrt feszessé és elasztikussá teszi, ahogy már említettük. Számos ételben is megtalálható a kollagén (a halban, a piros, sötétzöld, narancssárga zöldségekben, a piros gyümölcsökben, a szójában, a citrusokban, a tojásban és a kagylóban is) de mivel ennek a proteinnek a testünkben másutt is fontos szerep jut, egyedül az étkezésre hagyatkozni nem elég. Amire igazán szükségünk lehet ilyenkor, az a csak orvosi felügyelet mellett, mikroemulzió formájában alkalmazott retinol bevitele.

Ötveneseknek

Az ötvenpluszosok számára Caspero a turmeric-et javasolja, amely a kurkumában lelhető fel. Ez az ázsiai eredetű fűszer és gyógynövény segítséget nyújthat a gyulladásos folyamatok leküzdésében, az immunrendszer erősítésében, a máj regenerálódásában, a veseműködés, az anyagcsere folyamatok javításában, és a bőrbetegségek legyőzésében is, mivel olyan antioxidáns-koncentrációt tartalmaz, amelyek megvédik a bőrt az őt károsító szabad gyököktől.

Hatvanasoknak és idősebbeknek

Caspero a D és a B12 vitamint javasolja mindenki számára, aki ötven, illetve hatvan felett jár már. Noha ezeket nem tartjuk kifejezetten „szépségvitaminoknak", tény, hogy sokat segíthetnek a jó emésztésnek és a bőr egészséges működésének fenntartásában. A kor előrehaladtával a szervezetünk egyre nehezebben szívja fel a tápanyagokat, kiváltképp az okoz nehézséget, hogy pusztán táplálkozás útján elég B12-höz jussunk, pedig ez a vitamin az agyunknak is nagy hasznára válik. A D-vitamin hiány is gyakoribb ebben a korban, tehát ennek pótlása is fontos.
Általánosságban elmondhatjuk, hogy harminc felett semmiképp nem árt, ha mindenből pótolunk egy kicsit, de ha az esztétikai szempontokat helyezzük előtérbe, ne feledkezzünk meg a külső, topikális hatóanyagok pótlásáról sem. Mindazoknak, akik többet szeretnének tenni a bőrük érdekében, azt ajánljuk, hogy menjenek el egyéni tanácsadásra, és életkoruk, bőrtípusuk, illetve egészségi állapotuk függvényében az orvos meg fogja tudni pontosan mondani, hogy milyen étrenddel illetve készítmények segítségével fordíthatják vissza az idő kerekét. /Forrás: boregeszseg LTCS BB /

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”