Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.09. 10:45

A szív és a keringési rendszer egészségének megőrzéséhez

(Egyik kedvenc gyártóm, a Dr. Chen Patika honlapján olvastam ezt az általános jó tanácsot, ami SM betegek számára különösen nagy segítség Ildikó)

A TCM (Hagyományos Kínai Orvoslás) szerint a szívbetegségek kialakulása megelőzéséhez hozzájárulhatunk az egészséges életmód bizonyos szabályainak figyelembevételével, mindenekelőtt a táplálkozással. A kalória- és zsírszegény, viszont telítetlen omega-3 zsírsavakban gazdag ételek, így a halhús fogyasztása kedvezően befolyásolja a szív és keringési rendszer állapotát. Kerüljük a sok só, cukor, transz-zsírsavak (margarin, rántott ételek), a többször használt olaj fogyasztását. A TCM a piros gyümölcsöket és terméseket általánosságban ajánlja a szív támogatásához: így a gránátalmát, galagonyát, jujubát, fafülgombát, balzsamkörtét, lótuszmagot, szőlőt és más magas flavonoid-tartalmú gyümölcsöket.

A Hagyományos Kínai Orvoslás szerint vörös, élénk színű gyümölcsök és gyógynövények magas polifenol és flavonoid tartalmuk miatt leginkább a szív meridiánra lehetnek kedvező hatással pl.: gránátalma, galagonya, rózsagyökér, jóféle sáfrány. A galagonya gyümölcs kivonat támogatja a szív és a keringési rendszer egészségének fenntartását. A [rózsagyökér - lásd a képen - tibeti gyógynövény, hozzájárul a keringési rendszer normális működéséhez, a sejtek oxigénnel és tápanyaggal való ellátásához, a megfelelő szellemi és fizikai erőnlét fenntartásához, valamint antioxidánsként védi a sejteket a káros oxidatív folyamatokkal szemben. A fokhagyma fogyasztása kedvező hatást gyakorol a szív és a keringési rendszer egészségére. Hozzájárulhat a légúti rendszer egészségének fenntartásához, illetve a bélcsatorna mikrobiológiai egyensúlyának fenntartásához. A szelén antioxidánsként segíti elő az immunrendszer egészséges működését és szükséges a keringési rendszer egészségéhez.A jóféle sáfrány virág és a bazsarózsa gyökér a gyakran alkalmazott gyógynövények a szív meridián egészsége érdekében a TCM (Hagyományos Kínai Orvoslás) szerint.

Fontos a napi testmozgás, mégpedig nem elsősorban a kimerítő sportolás, hanem a kitartó, lassú erőfeszítés. A szívbetegségek megelőzésére a legjobb mozgás a séta, napi legalább 45 percen át, vagy az úszás. A láb fontos oxigénfelvevő terület a szív számára, mozgatása ezért elsőrendű feladat a szív egészsége szempontjából. Ne erőltesse meg magát, különösen nyáron ne: a kínai mondás szerint „az izzadtság a szívtől vonja el a nedvességet”. Kerülje a dohányzást, a rossz levegőt.Biológiai óránk szempontjából a déli 11-13 óra közötti időszak a legfontosabb a szívmeridián számára. Ilyenkor tanácsos fél óra pihenőt tartani, ezzel is hozzájárulva szívünk egészségének megőrzéséhez. /Forrás: Dr. Chen Patika/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.08. 17:48

(A sclerosis multiplexes betegeknek gyakran hideg a keze-lába, ez is egy bizonyíték arra, hogy keringési megbetegedés,nem neurológiai kórkép. Szerencsére sok természetes keringésjavító szer létezik, amelyek közt "nagyágyú" a ginkgo biloba. A rozmaringtea is segíti a keringést - Ildikó)

Hogyan hat a hideg idő az egészségedre? Mindenkinek mást jelent a hideg, de a hideg mindig rossz, vagy lehet jó is nekünk?

Hideg idő hatásai: Egyél jól vagy lefogysz – az egyik legjobb módszer arra, hogy melegen tartsuk magunkat, hogy a belső fűtésünket használjuk. Míg nyáron több salátát és gyümölcsöt fogyasztunk, télen egy levestől vagy egy zsírosabb ételtől se hízunk annyira; így jelzi a szervezeted, hogy több tápanyagra van szüksége. Ha folyamat fázunk, a testünk próbálja melegen tartani magát, majd elkezdünk fogyni. Az idős emberek, és a nagyon fiataloknál ez veszélyes, még véletlen se próbálja így senki lefogyasztani magát.Ahhoz hogy melegen maradjunk, öltözzünk rétegesen, mindig tudjunk vetkőzni, hogyha meleg helyre megyünk, ne izzadjunk, mert akkor megint jön a megfázás.

Miért kell mosdóba mennünk gyakrabban, ha hideg van?: Ha hideg van, a szervezet csökkenti a vérkeringést a végtagok és a bőr felszínén, ezt a folyamatot nevezik perifériás érszűkületnek. Így nagyobb mennyiségű vér koncentrálódik a szervezetben. Ez a folyamat növeli az artériás vérnyomást. A szervezet válasza, hogy megpróbálja csökkenteni a nyomást, a vese csökkenti a keringés mértékét az által, hogy kivonja a vizet, ami vizeletként távozik. Visszatérve a melegebb környezetbe, a keringés helyreáll, ami kiváltja a szomjúság érzetet. Iszunk, majd kimegyünk a hidegbe és kezdődik elölről az egész.

Ha folyamatosan fázol, ez számos orvosi panasznak lehet a tünete
[b] Vérszegénység:[/b] a vashiány okozza, aminek következtében nincs elegendő vörösvérsejt. Vegetáriánusoknál ez gyakrabban előfordul, ezért fontos mellé vitamint szedni!
Raynaud-kór: a kezekben és a lábakban történő görcsölés, amit a vérkeringés hiánya okoz. Az ujjak és a lábfej görcsöl és zsibbad.
Cukorbetegség: a cukorbetegség egyik következménye a vesekárosodás, ami olyan érzést eredményez, mintha mindig fáznánk.
Anorexia: az étkezési zavarokkal küzdő emberek gyakran fáznak, mert a test megpróbálja a bevitt kevés táplálékból a legtöbb hőt előállítani. Ilyenkor gyakran puha testszőrzet kezd el növekedni, mert a test minden lehetőséget megpróbál a hideg elleni védekezésre.
Az állandó fázás komoly egészségügyi problémának is lehet a jele. Ha soha nem tudsz felmelegedni, akkor sem, ha meleg helyen vagy, akkor keresd fel háziorvosod! /Forrás: bioheal.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.08. 11:21

Dr. Mercola: Szívinfarktus: a kalciumpótlás halálos mellékhatása? Fordította: Havas Ági Forrás: Dr. Mercola: Breast Cancer and Heart Attacks: A Deadly Side Effect of Calcium Supplements? January 30 2012

A táplálék-kiegészítők piacán a kalcium az egyik legnépszerűbb termék, ami nem kis részben annak az unalomig ismételt szövegnek köszönhető, hogy ez az ásvány nagy dózisban szükséges az egészséges csontok felépítéséhez és megtartásához. Emiatt sokan azt hiszik, hogy kalciumpótlással egyszerűen megelőzhető a csontritkulással összefüggő csonttörés. Kevesen gondolnák azonban, hogy miközben a kalciumpótlással valóban növelhető a csontsűrűség, az már korántsem biztos, hogy ettől a csont erősebb is lesz.

Csak óvatosan a csontsűrűség mérések értelmezésével:
A csontsűrűség kitűnően méri a csontnak a nyomóerővel szemben kifejtett ellenállását, de nem sokat árul el a csont szakítószilárdságáról, pedig éppen ez utóbbi mutatja meg, hogy mennyire képes ellenállni a csont a ráható húzó- és feszítőerőnek, aminek egy hétköznapi esésnél vagy hasonló baleseteknél ki van téve. Továbbá a „csontritkulás" jelenlegi definíciójában, amely a DEXA szűrésnél megállapított T-score-on alapul, a „normál csontsűrűség"-et helytelenül egy 25 éves felnőtt átlagos csontsűrűségeként határozzák meg.
Más szóval, ha ön negyven, ötven vagy netán száz éves, és így csontsűrűsége már természetszerűleg nem lehet olyan magas, mint fiatalkorában volt, a T-score-on alapuló módszer szerint önnek biztosan nem egészségesek, sőt esetleg máris kórosan gyengék a csontjai. Ha e helyett az életkort is figyelembe vevő Z-score-t használnák, akkor kiderülne, hogy a legtöbb esetben mindjárt az elején tévesen állították fel a „csökkent csontállomány", és sok esetben a "csontritkulás" diagnózisát is.

A kalciumpótlás hajlamosít a mellrákra?:
Végső soron a „kalcium jó a csontoknak" szlogen újabb példa arra, amikor egy eredetileg helyes elmélet balul üt ki, és jól mutatja, mennyire tévúton jár a hivatalos orvoslás a csontok egészségét, a csontritkulás természetét és az annak párjaként mesterségesen fabrikált csökkent csontállomány (osteopenia) fogalmát illetően. Számos tanulmány kimutatta, hogy a tömeges méretekben történő kalciumpótlás növeli a szív-és érrendszeri betegségek és egyéb panaszok kockázatát, miközben csonterősítő hatása kétséges. Csak mert valamilyen anyag képes növelni a csontok sűrűségét (ilyen például a mészpor, a csontliszt vagy, hogy még szörnyűbb példát mondjunk, az olyan kemikáliák, mint a Fosamax vagy az Evista gyógyszereinek hatóanyagai) még nem biztos, hogy egészségesebbé is teszi a csontokat vagy egyéb szerveket.

A kalciumbevitel növelheti az infarktus kockázatát: Két metaanalízis is arra az eredményre jutott, hogy az elemi kalcium különféle forrásai, pl. a mészkő, a kagylók héja vagy a csontliszt szívrohamot okozhatnak. (A metaanalízis ugyanazon tárgyban végzett több klinikai tanulmány áttekintő és összegző vizsgálatát jelenti.) Az első elemzés, amelyet 2010-ben több mint 8000 ember bevonásával végeztek, kimutatta, hogy a szervetlen kalcium napi legalább 500 mg-nyi mennyiségben való pótlása 27 százalékkal növeli a szívroham relatív kockázatát.

A tanulmányt kritizálók hangsúlyozták, hogy a vizsgálatokat D-vitamin hozzáadása nélkül szedett kalciummal végezték (a kalciummal egy időben szedett D-vitamin segíti a kalcium felszívódását és hasznosulását). A második vizsgálat azonban igazolta, hogy a D-vitaminnal megtámogatott kalciumbevitel ugyancsak megnöveli a szívroham kockázatát 24 százalékkal. A kutatók a következőképpen összegezték tapasztalataikat: „A D-vitaminnal vagy a nélkül szedett kalcium némileg növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések, különösen a szívinfarktus kockázatát Indokolt lenne a kalcium szerepének újragondolása a csontritkulás kezelésében." Igazság szerint a második elemzés még zavarba ejtőbb eredménnyel zárult, hiszen igazolta, hogy a (D-vitaminnal együtt szedett) kalcium 15 százalékkal növeli a szívroham és a sztrók együttes kockázatát!

A kalcium jótékony és halálos hatású is lehet attól függően, hova jut el a testben: A kalcium a szervezetben, a legnagyobb mennyiségben jelen lévő ásványi anyag, amely nemcsak a csontok épségéért felelős, hanem szabályozza a szívverést, idegi impulzusokat továbbít, szerepet játszik a véralvadásban és serkenti a hormonelválasztást. Testünk nem termel kalciumot, éppen ellenkezőleg, folyamatosan kalciumot veszít a bőr, a körmök, a haj növekedése, az izzadság és az ürítés révén, ezért pótolni kell az elfogyasztott táplálékból. Becslések szerint azonban az emberi test csupán 100 mg kalciumot választ ki naponta, ami némileg megkérdőjelezi a Nemzeti Csontritkulás Alapítvány ajánlását, amely jelenleg 50 és 1200 mg közötti napi kalciumbevitel-mennyiséget irányoz elő.

Ha összehasonlítjuk a kalciumban gazdag nyugati étrendet a kínai parasztok hagyományosan kalciumszegény, tehéntejet és egyéb kalciumforrást nélkülöző étrendjével, megállapíthatjuk, hogy mindössze napi 250 mg növényi alapú kalcium képes kielégíteni fizikai szükségleteiket - és ennek a több mint 3000 éves nyelvi hagyományokkal rendelkező kultúrának még csak szava sincs a „csontritkulás"-ra! A testünkben lévő kalcium 99 százaléka a csontok és a fogak tömegét adja, így ha nem jutunk elég kalciumhoz, szervezetünk a csontokból vonja el a különböző testi működéseinkhez szükséges mennyiséget. Innen jött az az ötlet, hogy kalcium szedésével megelőzhető a csontokból történő kalciumelvonás - ez azonban egy végletesen leegyszerűsített elmélet, amelyet szilárd bizonyítékok nem erősítenek meg, különösen nem a modern nyugati kultúrákban, ahol soha nem látott mennyiségben fogyasztanak tejből származó és táplálék-kiegészítő formájában szedett kalciumot.

Példaként egy 2010-es tanulmány bebizonyítja: semmilyen kutatás nem támasztja alá, hogy a kalciumbevitel csökkentené a csonttörések kockázatát! A Harvard Nővérek Egészségtanulmánya, amelyben 78000 nővér egészségi állapotát követték tizenkét éven át, megállapította, hogy a csípőtörés relatív kockázata 45 százalékkal magasabb a legalább napi két pohár tejet ivó nők körében azokkal összehasonlítva, akik legfeljebb egy pohárral fogyasztanak. Valójában a csonttörések gyakorisága azokban az országokban a legalacsonyabb, ahol a legkevesebb tejet és kalciumot fogyasztják; fonák módon tehát az USA-ban, ahol a kalciumfogyasztás kiemelkedően magas, a csonttörések igen gyakoriak (lásd a Kína Tanulmányt).

Az igazság az, hogy a pótlólag vagy önmagában, az egyensúlyt biztosító magnézium, D-vitamin és K-vitamin nélkül bevitt kalciumnak káros hatásai lehetnek, pl. kalcium lerakódást okozhat a koszorúerekben, aminek szívinfarktus lehet a következménye. Úgy tűnik, hogy ezeknek a káros hatásoknak a kivédésére nem elegendő, ha a kalcium mellett csak D-vitamint szedünk. Ha tehát a kalciumot a szervezet számára idegen formában (pl. mészkő, kagylóhéj, tojáshéj, csontliszt (hidroxilapatit) fogyasztásával) juttatjuk be, vagy ha a test nem képes a megfelelő helyre irányítani a bevitt kalciumot (pl. elegendő K2-vitamin hiányában), a kalcium ott rakódik le, ahol nem kellene, ami halmozottan vezet különböző egészségi problémákhoz.
Gyakran a fölösleges kalcium eltávolításának terhe a vesékre hárul, ami megmagyarázza, miért bizonyosodott be már számos vizsgálatban az, hogy veseelégtelenség (és különösen hemodialízis) esetén a kalcium-karbonát gyorsan elmeszesíti az artériákat. A kalcium lerakódások sok esetben elsődleges kiváltói vagy súlyosbítói az alábbi táblázatban összegyűjtött kórképeknek.

[i]Cellulitisz és szöveti hegesedés, Koszorúérbetegség ill. érelmeszesedés,Foglepedék és fogínybetegség Pajzsmirigy-alul működés, Elhízás és cukorbetegség, Alzheimer-kór, Mellrák és cisztás emlőbetegség, Epekő, vastagbélrák és Crohn-betegség, Vesekő, Petefészekciszta, Szürke hályog, zöld hályog és makula-degeneráció Csontkinövések, merev ízületek, ízületi gyulladás, íngyulladás és csontrák [/i]

A túl sok kalcium más ásványi anyagok hiányához, és így betegséghez vezet
: Robert Thompson M.D. „A nagy kalciumátverés" címmel könyvet írt erről a témáról, amelyben elmagyarázza, hogy a csont legalább egy tucatnyi ásványi anyagot tartalmaz, és ezek közül kizárólagosan a kalcium pótlása nagy valószínűséggel csökkenti a csontsűrűséget és növeli a csontritkulás kockázatát. Dr. Thompson véleménye szerint a túlzott kalciumfogyasztás más ásványi anyagok hiányához vezet, ami növeli a szívbetegség, a vesekő, az epekő, az ízületi gyulladás, a pajzsmirigy-alul működés, az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Ha a kalciumbevitel folyományaként apró meszesedések keletkeznek a lágy részekben és az artériákban, akkor érthető, hogy miképp növekedhet meg a szívroham, a sztrók és egyéb kórképek kockázata. Sokan úgy képzelik, hogy az artériák a koleszterintől tömődnek el. Valójában 90 százalékban meszes lerakódásokról van szó. A koleszterin lágy, viaszos anyag, nem teszi rugalmatlanná az érfalat. A lerakódott kalcium viszont olyan, mint a beton, „megköt" az artéria falában, lehetetlenné téve ezzel az artéria tágulását. A kalcium, és nem a koleszterin teszi merevvé az érfalat, vérrögképződésre hajlamosít, amely leválva életveszélyes embóliát okozhat.

Ezt különösen a menopauza után álló nőknek kellene tudniuk, mert a hormonháztartás egyensúlya fontos ahhoz, hogy a kalcium a megfelelő helyre, a csontokba épülhessen be. Ha a hormonok egyensúlya felborul, a kalciumjelzést kap arra, hogy lassanként kilépjen a csontokból és helyette az artériákban rakódjon le. A kalciumbevitel nem oldja meg a problémát, mert ha a szervezet nem tudja a megfelelő helyre eljuttatni a kalciumot, akkor az többet árt, mint használ.

Miért életbevágóan fontos a D-vitamin és a kalcium mellé K2-vitamint is szedni: A K2-vitamin a D-vitaminnal finom összhangban végzi a feladatát; miközben a D-vitamin segíti a kalcium felszívódását a csontokba, a legújabb kutatások szerint a K2-vitamin a kalciumot a csontokhoz irányítja, megakadályozva ezzel, hogy ott rakódjon le, ahol nem kellene - azaz például a belső szervekben, az ízületekben vagy az artériákban. Mint említettük, az artériákban keletkezett lerakódások kalciumot tartalmaznak (érelmeszesedés), innen ered az „artériák merevvé válása" kifejezés.
A K2-vitaminról az is kiderült, hogy képes kivonni a kalciumot egyes kórosan elmeszesedett szövetekből. A K2-vitamin aktiválja a csontképző sejtek által elválasztott oszteokalcin nevű fehérjehormont, amely meghatározza a csont kalciumkötő képességét. Úgy tűnik, az oszteokalcin azt is segít megakadályozni, hogy a kalcium lerakódjon az artériákban. Más szóval, K2-vitamin hiányában a D-vitamin által betessékelt kalcium ELLENÜNK fordulhat, és a csontok építése helyett a koszorúereket meszesíti. Ezért ha kalciumot és D-vitamint szedünk, de nem ügyelünk a K2-vitamin pótlására, rosszabb állapotba kerülhetünk, mintha egyik táplálék-kiegészítőt sem szednénk.

Ételünk a legjobb kalciumforrás:
Ahhoz, hogy a kalcium kifejthesse jótékony hatását a szervezetben, biológiailag hasznosítható formában, D- és K- vitaminnal, valamint egyéb fontos nyomelemekkel kiegyensúlyozva kell fogyasztanunk, körültekintően összeállított tápanyag komplex részeként. Valószínűleg testünk jobban tudja hasznosítani a táplálékkal bevitt kalciumot. Jó kalciumforrások a levélzöldségek, a citrusfélék belső héja, a szentjánoskenyér, a szezámmag és a mák, hogy csak néhányat említsünk.

A szervezetnek szüksége van szilikátokra és magnéziumra is, amelyek egyes kutatások szerint enzimatikusan átalakulnak a csont által hasznosítható kalciummá. Ezzel az elmélettel a Nobel-díjra várományos Louis Kevran, francia kutató rukkolt elő, aki éveket töltött annak tanulmányozásával, hogy miként alakulnak át egymásba a szilikátok, a kalcium, a magnézium és egyéb ásványi anyagok olyan, alacsony energiájú atommag-átalakulások során, amilyenre eddig csak élő szervezetekben találtak példát.

Elmélete megmagyarázza, hogyan lehetnek képesek a tehenek és a tyúkok sokkal több kalciumot felhalmozni a tejben illetve a tojásban, mint amennyit a táplálékkal elfogyasztanak, és hogy lehet az, hogy a Közel-Keleten szélsőségesen magas (55 Celsius-fokos) hőmérsékletnek kitett munkások teste lehűl, ha só tablettákat fogyasztanak, ugyanis a só a vizeletben is kimutatható káliummá alakul át. A csonterősítő szilikátoknak jó forrásai az uborka, a paprika, a paradicsom, valamint számos gyógynövény, pl. a zsurló, a csalán, a lucerna, valamint a nyers kakaó, amely különösen gazdag biológiailag jól hasznosítható magnéziumban.

Dr. Thompson szerint a természetes feldolgozatlan só sokkal jobb, mint az étrend-kiegészítő, mert olyan ásványi anyagokkal látja el a szervezetet, amelyekhez a kimerült talajokon termesztett növényekből nem juthatunk hozzá. Az én kedvenc nyomelem forrásom a feldolgozatlan himalájai só, amely 84, a szervezet számára nélkülözhetetlen elemet tartalmaz. A lényeg az, hogy napozással optimalizáljuk a D-vitaminszintünket, és fogyasszunk sokféle, helyi biogazdálkodásból származó friss élelmiszert: zöldséget, gyümölcsöt, dió- és mogyoróféléket, olajos magvakat, húst és tojást, feldolgozatlan sót, amelyek biztosítják szervezetünknek a szükséges mennyiségű hasznosítható kalciumot mindazon ásványi anyagokkal és koenzimekkel együtt, amelyek elősegítik a kalcium felszívódását és hasznosulását.

Összefoglalás
Legalább napi 500 mg elemi kalcium napi bevitele (D-vitaminnal kiegészítve vagy anélkül) akár 27 százalékkal is megnövelheti a szívinfarktus relatív kockázatát, sőt a sztrók kockázatát is.
• A kiegészítő tápanyagok (magnézium, D-vitamin, K-vitamin) kiegyensúlyozó hatása nélkül, önmagában fogyasztott kalciumnak káros hatása lehet, pl. kalcium lerakódás a koszorúerekben, majd szívinfarktus.
• A csontritkulásnak a DEXA szűréssel meghatározott T-score alapján való definiálása rendkívül félrevezető, amennyiben az egészséges csontsűrűséget egy 25 éves ember csontsűrűségével azonosítják. A csontsűrűség nem azonos a csont erejével, és nőknél a nagy csontsűrűség 300 százalékkal növelheti a mellrák kockázatát.
• Nincs bizonyíték arra, hogy kalciumbevitellel megelőzhető volna a csonttörés, sőt sok kutatás arra az eredményre vezetett, hogy a kalcium lerakódások számos kórképben szerepelnek kiváltó tényezőként.
• Ahhoz, hogy a kalcium ki tudja fejteni jótékony hatását a szervezetben, biológiailag megfelelő formában, D- és K-vitaminnal, valamint egyéb nyomelemekkel kiegészítve kell bejuttatni
. /Forrás: Tények és tévhitek/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.06. 17:44

Így állítsd meg a stressz-evést

Sokunk számára ismerős a helyzet, amikor a fiókunkban kotorászunk egy kis sós ropogtatnivaló, szétszóródott cukorka, vagy egy fél szelet csoki után. Amikor bekapod a talált nasit, kellemes érzés kerít hatalmába, viszont amikor ez elillan, ismét jön a stressz és mindez kezdődik elölről. Ezt a ciklikusságot megállítani nehéz. Ugyanis a sok cukros étel, amit feszültebb pillanatainkban majszolunk, ténylegesen csökkentik a stressz hormon szintjét a véráramban, amely csökkenti magát a stresszt is (átmenetileg). Mi a megoldás? Néha elég emlékeztetni magad, hogy csak a szemed (vagy az agyad) kívánja az ételt, valójában nem is vagy éhes. Ha ez a trükk nem válna be, akkor itt van még 12 tanács, táplálkozási szakértőktől és ételpszichológusoktól.

1. Kortyolj valami fahéjasat: Susan Albers, a Cleveland Clinic pszichológusa és az Eating Mindfully szerzője szerint fahéjjal minden jobb, emellett klinikailag bizonyítottan segíti kordában tartani az inzulinszintet. Fontold meg, hogy a reggeli kávédba/teádba teszel fahéj rudat.
2. Tégy egy 15 perces sétát: Jessica Fishman Levinson, dietetikus és táplálkozási tanácsadó, ha rátör a nassolhatnék, inkább kimegy a szabadba és jár egy nagyot. A mozgás következtében endorfinok szabadulnak fel szervezetünkben, ezért a relaxáció és a friss levegő is egy természetes stressz-csökkentő. Egy osztrák tanulmány pedig egyértelműen kimutatta, hogy egy 15 perces séta csökkentheti a nassolnivalók utáni vágyat.
3. Hámozz meg egy klementint: Ez az egyszerű tevékenység egy tudatos relaxációs technika. Susan Alberts ezt az elfoglaltságot javasolja, hiszen a citrusfélék hámozása egy mini meditációs folyamat, hiszen mindent félre kell tenned, hogy két kézzel tudj hámozni. A citrusfélékről pedig köztudott, hogy illatuk nyugodt légkört teremt. Cikkenként edd a gyümölcsöt, ízlelj minden falatot és közben szagold a kellemes illatú levegőt.
4. Készíts avokádós pirítóst: Levison állítja, hogy az avokádó egészséges zsírjai, fehérjéi és rostjai annyira jóllakatnak, hogy nem fordulsz majd a nasis fiókodhoz. Plusz a teljes kiőrlésű kenyérben levő komplex szénhidrátok serkentik a jó érzésért felelős agyi neurotranszmittereket.

5. Gondolkodj hosszú távon: Kutatások igazolják, hogy a nassolás által szerzett öröm kb. 3 percig tart. Így mindig tervezz távolabbra, és tedd fel magadnak a kérdést: Mi az, ami 3 percnél több ideig jóllakat?
6. Csak egy kis ízelítő: Wendy Bazilian, az Eat Clean, Stay Lean társszerzője szerint esélyes, hogy csak egy kis harapást szeretnél. A Cornell Egyetem tanulmányai igazolják, egy kocka csoki vagy 3 szem chips már kielégíti az emberek nasi utáni vágyát – pont annyira, mintha ennek tízszeresét ennék.
7. Vegyünk egy mustáros fürdőt: A szárított mustármagot már ősidők óta használják melegítő hatása miatt. Ha néhány evőkanállal adsz a levendulás fürdődhöz – instant zen élményt kapsz cserébe. Egy hidegebb őszi estén sokkal jobb, mint egy zacskó ropi.
8. Vond el a figyelmed: Jennifer Nasser a Drexler Egyetem táplálkozástudományi docensének javaslata: foglald le a kezeidet és az elmédet valami kreatív feladattal, hogy ne az evésen pörögj. Kötés, színezés, rajzolás (és nyilván a már említett hámozás) mind-mind jó elfoglaltságok; csak úgy, mint az SMS-ezés, az e-mailek csekkolása vagy egy kis játék a telefonodon.

9. Legyen snack-stratégiád: Tarts alacsony kalóriatartalmú harapnivalókat (pl.: bébi répát, almaszeleteket, zellert) magadnál, és azokhoz nyúlj stresszes pillanatokban – ajánlja Nasser. Egy kis mogyoróvajjal pedig a szükséges fehérjét is bejuttatod a szervezetedbe. Ha édesszájú vagy, keverj össze valami édeset valami fehérjében gazdag kajával (pl.: túró mézzel és egy csipet fahéjjal).
10. Kényeztesd magad, de legyen terved: Gondolj arra, ami a legkedvesebb az ízlelőbimbóid számára – legyen ez fagyi, csoki, sós snack – és tervezd el, hogy hetente egyszer, vagy kétszer ezt eszed. Emeld a lécet magasra, ne a bárhol kapható nasikat tűzd ki célul magadnak, hanem valami különlegesebbet.
11. Kamillatea: Néhány perc relaxáció és én-pillanat egy kamillatea társaságában a legjobb – állítja Levison. Nem újdonság, hogy a kamilla illata enyhíti a stresszes érzéseinket, de tanulmányok kimutatták, hogy a felnőttek körében képes csökkenteni a szorongást.
12. Ne hagyj ki étkezéseket: A jó táplálkozás elengedhetetlen a stressz kezeléséhez. Csak gondolj bele, hogy akik nem fogyasztanak elegendő magnéziumot (mint legtöbbünk), fokozottabb édesség utáni vágyat tapasztalhatnak. Nehéz bevinni a szükséges tápanyagokat, ha kihagysz bizonyos étkezéseket. Továbbá – emeli ki Bazilian – nagyobb valószínűséggel nyúlsz bele abba a bizonyos fiókba.
Ha nagyon hektikusak a hétköznapjaid, akkor is van megoldás: a chipseket, csokikat, cukorkákat cseréld le egészséges nasikra: mandula, mazsola, natúr joghurt, friss gyümölcs. (Forrás:izeselet.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.06. 17:14

Kezdd egészséges kihívással az új évet! 10 nap finomított cukor nélkül

Szeretjük a kihívásokat: jobbá, erősebé tesznek, vagy egy jó célt szolgálnak, és a legjobb bennük, hogy viszonylag rövid ideig tartanak, szóval nem kell az egész életedet megváltoztatni. Tavaly menő volt az Ice Bucket Challenge, fittebbé tett a guggolás, vagy a planking challenge. Kezdd az új évet egy egészséges kihívással: hagyd el a finomított cukrot! Csak 10 napig kell máshogy étkezned, mégis seregnyi előnye lesz...

„Ne egyél annyi csokit fiam, mert elromlik a fogad!" - hallhattuk még gyerekként a figyelmeztető mondatot. A finomított cukor ugyanis nem csak a diétázóknak, hanem mindenkinek árt. A cukorban gazdag élelmiszerek elfogyasztása után a fogainkon letelepedő lepedék ragacsossá és nehezebben eltávolíthatóvá válik. Ebben a ragacsos lepedékben könnyedén megtelepednek a baktériumok, amelyek ugyan elfogyasztják a szénhidrátot, de ezzel egy időben sav keletkezik, ami bontja a fogzománcot, és elindul a fogak szuvasodása. Persze a reklámokból már jól tudjuk, hogy a cukros ételek elfogyasztása után bekapunk egy rágógumit és ott sincs a baj, még csak nem is kell magunknál hordani a fogkefénket, szóval ez a veszély minket nem is fenyeget, ugye?

A finomított cukor azonban a testünk többi részére is hatással van: az inzulinszintünk hirtelen megugrik, aminek hatására a szervezet elkezd tartalékot képezni. A hirtelen inzulinszint-növekedést ugyanilyen hirtelen csökkenés, és éhségérzet követi. A sok cukor fogyasztása ráadásul elhízáshoz és kettes típusú diabéteszhez is vezethet - de ez csak a jéghegy csúcsa. Számolni kell a szív-, és érrendszeri megbetegedéssel, depresszióval, túlzott adrenalin-termelődéssel, agresszióval és depresszióval is.

„Én nem vagyok cukorfüggő": Ha most azt gondolod, hogy 10 nap cukor nélkül nem is kihívás, akkor valószínűleg fogalmad sincs, mennyi mindenben van finomított cukor. Nem csak a kockacukor ropogtatásáról, vagy a gumicukorról kell lemondani, nem is csak arról van szó, hogy 10 napig mellőznöd kell a kólát, és más, egyértelműen cukrozott üdítőitalokat. Állj meg egy pillanatra, és gondold végig egy nap, vagy csak egy reggeli alatt mit ettél és ittál. Gabonapehely gyümölcsjoghurttal, gyümölcslé, majd kávé cukorral... már most átlépted a napi ajánlott cukortartalmat!
Ebben a kihívásban az igazi challenge, hogy felismert a rejtett cukortartalmakat, és ezeket is nagy ívben elkerüld! Ebben segítenek a tápérték táblázatok és a józan ész.

Egészséges kihívás: kezdd az évet finomított cukor nélkül!: Pár mondat a szénhidrátról

Mielőtt belevágsz, nagyon fontos tisztázni, hogy mit kell elhagyni, és mi maradhat. A cukrot ugyanis sokan összekeverik a szénhidráttal, és rögtön kiiktatnának mindent, ami édeskés, mondván: az biztosan cukrot tartalmaz. A szénhidrát azonban egy népesebb tábor: ide tartozik többek között a szőlőcukor, a gyümölcscukor, répacukor és a cellulóz is. Ez nem mind irtandó! Szervezetünknek igenis szüksége van a szénhidrátra, mert ebből nyeri az energiáját. Azonban nem mindegy, hogy milyen és mennyi az a bizonyos bevitt szénhidrát.A jó szénhidrátok, sok energiát adnak, de kevés a cukortartalmuk, és alacsony a glikémiás indexük. Ezek maradhatnak, mert nem dobják meg hirtelen nagymértékben az inzulinszintünket. Ezek például a zabpehely, teljes kiőrlésű pékáru- és egyéb tésztaféleségek, hüvelyes zöldségek.

Az ajánlott napi szénhidrátmennyiség javasoltan az összes bevitt energia 50%-a. Ennek az 50%-nak csupán a 10%-a lehet finomított cukor. Ez a mennyiség egy átlagosan 2 000 kalóriás napi fogyasztásnál kb. 10 darab kockacukornak felel meg, ami 50 gramm. 2016. december 13-tól már kötelező feltüntetni a tápértéket az az előrecsomagolt élelmiszereken (bizonyos élelmiszerek kivételével), szóval ezt te is ki tudod számolni magadnak.

Hogyan vágj bele a no-sugar kihívásba? Miket kell elkerülnöd?
1. Az első és legkönnyebb feladat, hogy engedd el a cukrozott üdítő-, és energiaitalokat. Még az ízesített ásványvizet is. Igyál vizet, mondjuk citromosat, esetleg uborkás-mentásat.
2. Csak semmi szirup. Ha édesíteni szeretnéd az életed és az ételeidet, próbáld ki a finomítatlan nádcukrot vagy a fruktózt, azaz gyümölcscukrot.
3. Ne egyél üres kalóriákat. Hidd el, a szervezetednek nincs szüksége a cukormázas fánkra, vagy a nagy sült krumplira ketchuppel. Egyél több zöldséget, de kerüld a konzerv kukoricát, mert azt is cukrozzák!
4. Óvatosan a péksüteményekkel, kenyérrel - ezek legtöbbjében szintén van valamennyi cukor. Tabu továbbá a desszert (ez azért elég egyértelmű, ugye:)?), édesség, a joghurtok, a sajtok egy része is, és a legtöbb alkoholos ital.


Mi történik, ha 10 napig kimarad a finomított cukor az étrendedből?
Ha 10 napig bírtad a cukormentességet, akkor sikeresen méregtelenítetted a szervezetedet. Ennek a pozitív hatásait máris érezheted magadon!
1. A tudatos táplálkozásnak hála rádöbbensz, hogy mennyi finomított cukrot eszel a mindennapokban. Garantáltan rémisztő felismerés lesz!
2. Csökken az étvágyad, kevesebbet eszel, és stabilizálódik, vagy akár csökkenhet is a testsúlyod.
2017-re fogyást terveztél? Juhé, az első 10 napban már tettél is érte!
3. Több lesz az energiád. Nem ugrál fel-le a vércukor szinted, megszűnik a kajakóma, sőt, akár a kávét is elhagyhatod. Használd ki ezt az energiát például a kockahas-programunkra, és egy csapásra két legyet üthetsz:).
4. Hatékonyabb lesz az emésztésed. Mivel nem terheled a szervezeted nehezen emészthető cukorral, ezért jobban működik az egész rendszer. Felejtsd el a reklámok gyógyszereit, amik „reggelre helyretesznek mindent": cukor nélkül magától is menni fog!
5. Szebb és egészségesebb leszel. A cukor számtalan módon bántja a szervezetedet, és ha elhagyod, akkor szinte rögtön látod az eredményt: fittebb, könnyedebb leszel, és a bőröd is ragyogni fog!

Ha már eddig eljutottál, gondolkozz el, azon hogy és mennyire lenne nehéz számodra továbbra is betartani ezt az étrendet. Megéri? Hiszen ne feledd, egyszerűbb a cukorbetegséget és más bajokat megelőzni, mint később számolgatni az energiabevitelt és adagolni magadnak az inzulint... (Forrás: egeszsegmagazin.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.04. 14:26

7 tipp, hogy túléljük az influenza szezont

A hűvös időkben sokkal fontosabb, hogy vigyázzunk az egészségünkre. Ilyenkor szükség van arra, hogy megerősítsük az immunrendszerünket, így a szervezet könnyebben szembe tud nézni a megfázás és az influenza veszélyeivel. Összegyűjtöttünk néhány tippet arra, hogy szervezetünk aktív és egészséges tudjon maradni az influenza szezonban is.

1. Elegendő folyadékbevitel: A téli időkben több időt töltünk a négy fal között és sajnos a fűtőkészülékek, hősugárzók nagyon szárítják a levegőt. Ezért is fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel. A nyálkahártya folyamatos nedvesen tartásával megakadályozható a test kiszáradása, repedezése, amely megakadályozza a vírusok, baktériumok bejutását a szervezetbe. Fontos, hogy ilyenkor se feledkezzünk meg a folyadékbevitelről. A víz mellett a hideg időkben kiváló melegítő lehet szervezetünknek egy csésze meleg tea, vagy egy tányér forróleves. A zöldségek és gyümölcsök is remek hidratálók lehetnek a bennük található folyadék miatt. Mindenképp kerüljük a túlzott alkoholfogyasztást, ugyanis az alkohol tompítja az immunrendszer működését.
2. D-vitamin pótlás: Az alacsony D-vitamin szint összefüggésben van szinte minden fertőzéssel. Lehet hideg az idő és kevés a napsütés, de akkor is jó immunerősítő a napfény és a friss levegő. Mivel télen kevés a napsütéses órák száma, ezért fogyasszunk D-vitamin készítményeket is.
3. Gyümölcsök, zöldségek:A gyümölcsökben és a zöldségekben megtalálható antioxidánsok és polifenolok segítik megerősíteni az immunrendszert és hozzásegítenek a fertőzések elleni küzdelemhez is. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget, a szervezet hálás lesz érte!
4. Több probiotikum:A probiotikumokban élő mikroorganizmusokat gyakran nevezik “jó baktériumoknak”, amire a szervezetnek szüksége van. Ezt lehet fogyasztani élelmiszek formájában, de táplálékkiegészítőként is. Az ilyen készítmények laktobacilusokat tartalmaznak, amelyek meggátolják a káros mikroorganizmusok túlzott elszaporodását. A laktobacilusok száma lecsökken a helytelen táplálkozás, betegség, hasmenés, antibiotikumok vagy gyógyszerek szedése, valamint alkoholfogyasztás következtében. A probiotikumok meggátolják a különböző kórokozók, gombák elszaporodását és rendben tartja az emésztést.
5. C-vitamin:A C-vitamin segít harcolni a káros szabad gyökök ellen és erősítik az immunrendszert. Legfontosabb C-vitaminforrások a citrusfélék, kelkáposzta és a nem túl elterjedt, de rendkívül értékes superfoodok is, mint például a goji bogyó és az acerola. Az acerolát, más néven barbadoszi cseresznyét leginkább Dél-Amerikában termesztik. Egy részletes táplálkozási elemzés szerint az acerola leve 32-szer több C-vitamint tartalmaz, mint a narancs leve. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén termeléshez, ami szükséges a ráncok kialakulásának megelőzéséhez. Létfontosságú az egészséges fogak és íny fenntartásában is.
6. Csökkentett stressz és aktívabb testmozgás: A stressz fokozza a gyulladást a testünkben és csökkenti az immunrendszer ellenálló-képességét. Ha túlterheltnek érezzük magunkat, akkor érdemes egy stresszoldó elfoglaltságot keresnünk, hogy boldogabbá tegyük a mindennapjainkat. Erre kiváló lehetőség a testmozgás.
7. Pihentető alvás: A kiadós alvás is segít az immunrendszerünk megerősítésében. Ügyeljünk arra, hogy mielőtt elalszunk minden elektronikai eszközt kapcsoljunk ki. A csend és a sötét segít elmélyíteni az alvást. (Forrás: Naturalnews, megjelent Natúr Hírek)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.03. 18:51

A flavonoid vagy bioflavonoid élettani hatása

A flavonoid vegyületek – vagy ahogy néha nevezik a bioflavonoidok – állnak a zöldségek és a gyümölcsök karakterisztikus íze és illata mögött. Miattuk különbözik a spenót íze és illata a narancsétól, miattuk piros a paprika és kék az áfonya. De a flavonoidok sokkal többet is jelentenek mint a gyümölcsök színe és zamata… Az erőteljes gyógyító hatásuk hozzájárul az emberek egészségéhez, amennyiben bőségesen fogyaszt belőle.

A növényekben fellelhető vegyületek tárházának jelentős része a flavonoidok. Az eddig felfedezett és meghatározott több mint 4000 fitokémiai anyag (fitokémiai = növény által előállított vegyület) közül mintegy 600-at hívunk flavonoidnak vagy karotinoidnak és közülük mindössze 50 vagy 60 marad aktív azt követően, hogy elfogyasztottuk és járul hozzá az egészségünkhöz. Több közülük aktív és értékes antioxidáns ami következtében pozitív hatásuk van a szív- és érrendszer állapotára valamint rákmegelőző tulajdonságuk is számottevő. Más tagja a csoportnak képes csökkenteni a duzzanatokat, a fájdalmat vagy az allergiás reakciókat. Megint mások a vírusok ellen képesek védelmet nyújtani.

Szent-Györgyi P-vitaminja
: Ma sem tudunk még sokat a bioflavonoidokról. Mint számos más dolog az orvoslásban az egyszerű megfigyelés eredménye volt, amikor Szent-Györgyi Albert felfedezte, hogy a citromlé segít a fogínyvérzés megállításában, míg az ugyan abból a citromból nyert és tisztított aszkorbinsav nem. P-vitaminnak nevezte el azt az anyagot amit a tisztítás során kinyertek a citromléből. “P” mint permeabilitás – az a fizikai tulajdonság, hogy valami mennyire engedi át magán a folyadékokat vagy a gázokat. Később aztán tudós elmék összeültek és eldöntötték, hogy a flavonoidot nem lehet P-vitaminnak nevezni, mert nem létfontosságú tápanyag – tehát nem lehet vitamin. Ettől azonban nem lett kevésbé fontos az egészség szempontjából és jó, ha legalább azt tudjuk, hogy sokat kell belőle fogyasztani.
Flavonoid komplexek

Minden zöldség és gyümölcs egyszerre számos különféle flavonoidot tartalmaz. Még azt sem könnyű meghatározni, hogy egy brokkoliban található tucatnyi flavonoidból melyik felelős a rákellenes hatásért. A szulforafán? Vagy a quercetin? Vagy éppenséggel a lutein? Hiszen ezek mellett még tartalmaz C-vitamint, krómot, folsavat, bórt és számos más mikrotápanyagot, amik mindegyike rákellenes hatást mutatott a velük végzett kísérletekben. A narancs például több mint 40 flavonoid vegyületet tartalmaz. A legjobb ezekből sokat és változatosan fogyasztani. (Forrás: Vitaminkirály)

facsiga
Hozzászólások: 46
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.28. 02:59

Felhívnám a figyelmeteket Guseo András neurológus, MS specialista weblapján megjelent rádió-tévé interjúra.
Személyes véleményem az, hogy az általa vázolt emésztési rendellenességeket nem tartom valószínűnek a betegség szempontjából az évtizedek alatt más forrásokból is szerzett hírek alapján mégis belinkelem, mivel nem tartom magamat ezügyben mértékadónak se szakértőnek. És jó esetben Ti magatok többet tudtok hasznosítani belőle, mint én tudtam (én se gluténérzékeny, se kazeinérzékeny nem vagyok - nem voltam; ettől függetlenül alakult ki MS - a családfában nem egyetlen emberként).

Táplálkozás és Sclerosis Multiplex – M2 Petőfi TV riport

http://www.guseo.hu/taplalkozas-es-scle ... 16-dec-17/
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.20. 11:09

Adj 3 csepp oregáno illóolajat egy bögre gyümölcsléhez, hogy egészségesebb legyen a tüdőd!

Évente átlagosan 3 millió embernél alakul ki tüdőgyulladás, amit bakteriális, vírusos, vagy gombás fertőzés okozhat. Mielőtt felfedezték volna az antibiotikumot, a tüdőgyulladásban szenvedők egyharmada belehalt a fertőzésbe. Ma már szerencsére sokkal jobb a helyzet, azonban mégis 5 százalék az esély arra, hogy a tüdőgyulladás végzetessé váljon, ugyanakkor napjainkban még mindig a 6. leggyakoribb elhalálozási ok.

Tüdőgyulladást leggyakrabban a streptococcus pneumoniae nevű baktérium okoz A tünetek között találni a hidegrázást, lázat, rozsdás-barna garatváladékot. Többnyire penicilines kezeléssel gyógyítják ki a betegeket, azonban a sok antibiotikum miatt a szervezetben rezisztencia alakulhat ki, így egy idő után a legerősebb gyógyszerek hatása is elmarad a vártnál. Az oregáno bio illóolajjal viszont kellőképpen megerősíthetjük a tüdőnket, hiszen az oregáno olajban rengeteg jótékony anyag található, többek között antibakteriális összetevők is. Egy bögre friss gyümölcslébe töltsünk 3 cseppet az olajból, és igyuk meg. A kezelés szigorúan 5 napig tarthat, amíg a megfázásos tünetek alább nem hagynak.

A szódabikarbóna is remek módja a gyulladások kezelésének, megelőzésének, mivel lúgosítja a szervezetet, amelyet a baktériumok, vírusok nagyon nem csípnek. Minél kiegyensúlyozott a szervezet, vagy éppen a vér pH-szintje, annál erősebb az immunrendszer, ami leszámol a bakteriális támadásokkal. Ezért egy teáskanál szódabikarbónát oldjunk fel egy bögre vízbe, és 5 napon keresztül minden reggel igyuk meg. Nagyon fontos megemlíteni, hogy a fenti gyógymódok egyáltalán nem helyettesítik az orvosi diagnózist és kezelést, amennyiben betegek vagyunk azonnal keressük fel háziorvosunkat.(Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.12.19. 14:38

Króm – miért fontos?

A króm nem kifejezetten ismert ásványi-anyag, kivéve fogyással és testépítéssel kapcsolatos területeken. Az emberek többsége már hallott róla, de nem tudják, hogy pontosan mi is és miért olyan fontos a szervezetnek. A szervezetnek csak kis mennyiségre van szüksége a krómból, de hiánya problémákat okoz a szervezetben. A jelenlegi tápanyagszegény étrendek, félkész, gyors ételek sajnos nem tartalmaznak elegendő krómot. Lássuk, hogy ez az ásvány miért olyan létfontosságú az emberi egészség számára!

Normalizálja a vércukor szintet: Számos tanulmány kimutatta, hogy hatékony a vércukorszint kezelésében. Ha megfelelő mennyiségben van jelen a szervezetben, akkor segít az emésztőrendszerben a szénhidrátokat glükózzá átalakítani. Ez az, amiért sok cukorbeteg étrendjében szükséges a megfelelő króm mennyiség.“A krómhiány tünetei (fokozott glükóz-, inzulin-, koleszterin- és triglicerid szint) nagyon hasonlítanak a pre-diabéteszre. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a króm egyedül visszafordítja ezt a folyamatot, de a tanulmányokból kiderül, hogy a króm vagy króm-pikolinát kiegészítők javítják az inzulin funkciókat és a glükóz toleranciát. A kutatás szerint a leghatékonyabb mennyiség 1000 mcg illetve 500 mikrogramm naponta kétszer, étkezés közben.” (Jack Challem: Állítsa meg a pre-diabéteszt most – A tökéletes terv, hogy lefogyjon és megelőzze a cukorbetegséget)

Izomépítő: /b] A közhiedelemmel ellentétben, nem a fehérje az egyetlen dolog, amire a szervezetnek szüksége van az izomépítésben. Mivel a króm befolyásolja az emésztőrendszert és hatékonyabbá teszi a szénhidrátok használatát, így az izomépítésben is fontos szerepe van. Segítségével a szervezet sokkal hatékonyabban használja fel a szénhidrátot az edzést követően. Másrészről a rosszul szabályzott vércukorszint és inzulinszint kevésbé hatékony edzéshez vezet. Ezért is támogatja több testépítő oldal a fogyasztását.

[b]Vérnyomáscsökkentő:
: Egy kevésbé ismert tény, hogy amikor a vércukorszint megemelkedik, azzal együtt a vérnyomás is növekszik. Ez a krónikus állapot, mind a magas vércukorszint és a magas vérnyomás növelheti a szívbetegségek kockázatát. Így ha megfelelő mennyiségeb fogyasztjuk, az közvetve jó hatással van a vérnyomás és a szív egészségére. Röviden összefoglalva ez ásványi anyag létfontosságú szerepet játszik szervezet rendszerében és funkcióiban. A szervezet folyamatos egészségéhez rendkívül fontos a megfelelő mennyiségű króm tartalmú élelmiszerek fogyasztása, mint például a zab, árpa, brokkoli, zöld leveles zöldségek, dió és a különféle magvak.Krómhiány gyanúja esetén célszerű több króm tartalmú élelmiszert enni, vagy táplálék-kiegészítő formájában fogyasztani, hogy elkerülhesse a króm hiányában kialakult problémákat. (Forrás: Vitaminkirály)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég