Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.27. 17:43

A Gl-diéta és ami mögötte van

Hallottál már a Gl-diétáról? A rövidítés - GL - a glikémiás indexre, vagyis az ételek szénhidrát-tartalmának felszívódására utal. Örök fogyást és könnyű betarthatóságot ígér - de mi ebből az igazság? Ennek jártunk most utána. A diéta nevét először olvasva nekünk az ugrott be, hogy ó, ne, ez biztos megint valami távol-keleti, ördöngős csodadiéta lesz ez. Már a neve is macerás - először GI-nek olvastuk, és csak utána jöttünk rá, hogy GL a helyes módszer. És ezzel egyidejűleg kiderült, hogy nem valami elrugaszkodott, ősi-kínai-dolog, amihez olyan összetevők kellenek, amiket csak a Távol-Keleten lehet beszerezni, sőt! Kicsit utánajárva megkedveltük a Gl diétát, mert kiderült, hogy a valóságban tényleg egy könnyen betartható, és ésszerű étrendről van szó. Aki ezt követi, az elmondhatja magáról, hogy egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik.

Mi az a Gl?: A Gl a Glikémiás index rövidítése. Már több írásunkban is találkozhattál ezzel a kifejezéssel, többek között az egészséges karácsonyi menüről szóló cikkünkben is. A glikémiás index azt mutatja, hogy az adott étel elfogyasztásakor az mennyire, és milyen gyorsan emeli meg a vércukor szintedet egy 0-100-ig terjedő skálán. Nullás értéket általában azok az ételek kapnak, amikben 0, vagy nagyon kevés szénhidrát van, így szinte nincsenek is hatással a vércukor szintre - a százast pedig értelemszerűen azok érdemlik, amelyeknél rögtön a sztratoszféráig emelkedik a vércukorszint.

Mire jó a Gl-diéta?: Az előző bekezdésben olyan kifejezésekkel bekezdésben dobálóztunk, mint vércukorszint-ingadozás és szénhidrát. Mielőtt belevágsz ebbe a diétába, ezekkel a fogalmakkal feltétlenül tisztában kell lenned A szervezetünk a szénhidrát emésztése során cukrot termel. Ez a termelt, és a bevitt cukor megemeli a vércukor szintünket. Annál gyorsabban és jobban, minél magasabb a glikémiás index, ugyanis a szervezetünk a hirtelen és magasabb vércukor szintre reagálva inzulint kezd termelni. Ez az inzulintermelés egyenes arányban áll a vércukorszint-emelkedéssel. A sok inzulin hatására hirtelen leesik az addig magas vércukorszintünk, és éhesek leszünk. Magyarul: egy jó nagy adag sült krumpli elfogyasztása után hirtelen az egekbe emelkedik a vércukorszintünk, majd kis idő elteltével ugyanilyen sebességgel le is zuhan: ezek miatt a nagy ingadozások után érzed magad farkaséhesnek, és ezért eszel még egy adagot, ami újra megdobja a vércukor szintet... és így tovább. Az ingadozó vércukorszint a fent említett okok miatt gyors elhízáshoz vezet, ezen kívül még szív- és érrendszeri megbetegedést is előidézhet, és a cukorbetegség kialakulásának veszélyéről ekkor még nem is beszéltünk!

Az előre csomagolt élelmiszereken már fel kell tüntetni a szénhidráttartalmat és azt is, hogy ebből a mennyiségből mekkora a cukortartalom. Azonban itt még nem leszel sokkal közelebb a glikémiás indexhez, mert a Gl értéket nem csak az adott élelmiszer szénhidráttartalma és a szénhidrátok összetétele határozza meg, hanem az élelmiszer fehérje-, zsír-, rost- és számos egyéb tényezője is. A Gl-diéta célja a vércukorszint alacsony-, és lehetőség szerint nagyobb ingadozásoktól mentes szinten tartása a karcsúbb alakért és egészségesebb életért.

Gl diéta lényege: A Gl diéta tulajdonképpen a cukorbeteg diéta alapja, csak itt szerencsére nem kell grammokat számolnunk (míg a cukorbetegeknek ez elengedhetetlen). Ha a Gl-diéta tartása a célod, akkor annyit kell észben tartanod, és az étkezéseidet úgy kell megtervezned, hogy abban lehetőség szerint ne legyen magas glikémiás indexű összetevő. A legjobb, ha alacsony vagy közepes indexű összetevőket kombinálsz magas rosttartalmúakkal, így a vércukor szinted szinten marad, és a rostoknak köszönhetően nem is leszel olyan hamar éhes. Három kategóriába tudjuk sorolni az ételeket: vannak alacsony, magas és közepes Gl értékű élelmiszerek, illetve vannak olyanok, amelyeknek az értéke nulla, azaz nem befolyásolja a vércukor szintünket. Ezeket bátran lehet fogyasztani: húsok, halak, sajtok, vajak, olajok, tojás és gomba.

Alacsony Gl értékűek: azok, amelyeknek 0-55 a Gl-indexe. Ilyenek ahozzáadott cukor nélküli gyümölcslevek és úgy általában véve a gyümölcsök. Az asztalt gyümölcsök azonban nagyon nem alacsony Gl értékűek, illetve az ananász és a dinnye sem tartozik ide. Ebbe a kategóriába sorolható még a teljes kiőrlésű pékáru és tészta, valamint a bulgur, hajdina, barna rizs, árpa, lencse, csicseriborsó és a bab. Jó hír, hogy a reggeli joghurttól, kefirtől (csak ezek ajánlottak, a tej kerülendő - Ildikó) és tejtől nem kell megválni, mert az is alacsony Gl értékű.

Közepes Gl értékűek közé sorolható: méz, az édesítetlen natúr müzli, a közepesen átfőtt burgonya és a fehér lisztből készült tészta (szintén csak közepesen átfőzve), illetve fehér rizs.
Magas Gl értékű élelmiszerek: aszalt datolya, görögdinnye, kristálycukor és glükóz. Ebből következik, hogy ebbe a kategóriába tartoznak a koktélok, likőrök, torták, édességek, ropogtatni valók, müzli, puffasztott gabonatermékek és gabonapehely és a jól átfőtt fehér lisztes-, rizs-, és kukoricatészták.

Nincs minden élelmiszer besorolva, és ez a felsorolás is elég nagyvonalú, de ez alapján nagyjából már magadnak is már be tudod kategorizálni az ételt, amit a tányérodra tervezel tenni. Ha jót akarsz magadnak, akkor a magas Gl értékű ételeket elhagyod és közepes, valamint alacsony értékű ételekből válogatsz. Ha be tudod tartani a diétát, akkor a kilók csak úgy olvadni fognak rólad, és sokkal egészségesebb is leszel! (Forrás: egeszsegmagazin.com)s

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.24. 10:44

Ez a nagymama összegyűjtötte az ablakpárkányon a fokhagyma héját. Amikor megkérdeztem miért, érdekes választ adott!

A ma embere jobban bízik a mesterségesen, kémiai elemekből előállított gyógyszerekben, mint az olyan természetes, csodatevő fűszerzöldségekben, amilyen a fokhagyma. Aminek még a héja is rendkívül egészséges, hiszen benne található a quercetin nevű bioflavonoid, amely elsősorban azért felel, hogy a testet átszövő rengeteg sejt megújuljon, fiatal maradjon és védve legyen a méreganyagoktól.

Hogyan használjuk a fokhagyma héját? Nézzük meg, hogy a héjak tiszták legyenek, majd a száraz héjakat turmixoljuk porrá, amit tároljunk egy lezárható üvegben. Ezután egy evőkanálnyi port keverjünk bele egy bögre, forró vízbe, födjük le és éjszakára hagyjuk állni. Másnap két részben (reggel és este) igyuk meg a főzetet. A kúra egy hónapot tart, majd utána tartsunk 10 nap szünetet, és utána ismét nekifoghatunk. Ez a módszer jót tesz a veséknek, a szívnek, méregtelenít, és immunerősítő hatása van.

Kínai homeopátiás módszer:
Kínában már 5 ezer éve a fiatalság elixírjeként tekintenek a fokhagyma héjára. Egy liter forró vizet öntsünk 4 cikk fokhagymahéjra, hagyjuk éjszakára állni. Másnap 4 pohárral kell meginni ebből a főzetből. A férfiak a hónap 10-étől egészen 20-áig, a nők pedig 20-ától 30-áig alkalmazzák a módszert. Ezután tartsunk 1-2 hónap szünetet.

Fokhagymapor hasmenés ellen:
Egy kiskanál port tegyünk bele fél pohár vízbe, majd 5 perc elteltével igyuk meg. Figyelem! Nem szabad 1-2 napnál többet alkalmazni a módszert, mert a hasmenés megszűnése után székrekedés állhat be.

[b]Kinek nem javasolt a fent említett módszer?: [/b]A szoptatós kismamáknak és a 12 évnél fiatalabb gyerekeknek. A cukorbetegségben, krónikus emésztési panaszokban, magas vérnyomásban szenvedők csak orvosi vélemény kikérése, illetve felügyelet alatt alkalmazhatják a fokhagymás módszereket. (Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.21. 14:27

“Gyógyító” zselé citromból, gyömbérből és narancsból!

Ne költsünk torokfájást enyhítő cukorkákra, tablettákra, készítsük el a saját gyógyzselénket! A következő recept felnőtteknek és gyerekeknek is egyaránt remek, hiszen úgy szünteti meg a torokfájást, az influenzás panaszokat, hogy nem tartalmaz semmiféle mesterséges színezőt, ízfokozót, mint a gyógyszertárakban kapható termékek többsége.
Hozzávalók:
150 ml friss, hideg citromlé
300 ml víz (+150 ml víz a zselatin feloldására)
550 ml friss narancslé
2 evőkanál méz
1 kiskanál reszelt gyömbér
1 darab ánizs csillag
15 g zselatinpor
Elkészítés: 150 ml vízbe tegyük bele a zselatinport, keverjük el és várjunk 10 percet, míg megduzzad. Ezután töltsünk 150 ml vizet egy edénybe, kis lángon melegítsük, közbe adjuk hozzá a reszelt gyömbért, és az ánizs csillagot. 5 percig főzzük, majd szűrjük át egy másik edénybe, hozzáadva a citrom- és narancslevet. Ezután a zselatint, és a gyömbéres, ánizsos főzetet öntsük össze, és gyorsan keverjük össze. A végén még keverjük bele a mézet, majd mehet az egész jégkockatartó formákba, és 3 óra fagyasztás után már ki is pattintható az első otthoni gyógyzselé. (Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.18. 14:17

Tápanyaghiány okozná az anorexiát?

Mivel a cink hiányának tünetei hasonlóak ahhoz, amit az anorexia és a bulimia tüneteiként ismerünk, kézenfekvő volt a gondolat, hogy megvizsgálják, nincs e véletlenül ok-okozati összefüggés a betegségek és az elégtelen cink fogyasztás között. Mik a tünetek?
Depresszió, testsúlyvesztés, gyomor puffadás, menstruáció elmaradása (amenorrhea), és még pár egyéb tünet jellemzően azoknál fordul elő, akik eleve táplálkozási hiánybetegségben szenvednek.

Szerencsére úgy tűnik, a feltételezés igazolást nyert. A cink étrendi pótlása segít javuló irányba megfordítani a betegek állapotát. A Vancouveri St. Paul’s Kórház kutató orvosai 35 anorexiás lányt vontak be a vizsgálatba és napi mindössze 14mg cink pótlással azt érték el, hogy a testsúlyuk kétszer gyorsabban növekedett, mint a kontroll csoporté, akik nem kaptak cink pótlást. A napi javasolt cink bevitel 15-20 mg, amit sajnos az átlagos mai táplálkozás nem biztosít az átlagosan táplálkozó magyar lányoknak sem. Pedig mindössze 20-30 marhahús tartalmazza ezt a mennyiséget. Aki teljes kiőrlésű gabonát vagy búzacsírát fogyaszt, szintén hozzájuthat napi szinten a szükséges mennyiséghez. A jobb multivitamin és ásványi anyag étrend-kiegészítők legalább a felét tartalmazzák ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek. (Forrás: Vitaminkirály)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.16. 18:26

Fél az influenzától? Kiderült, melyik vitamin lehet a megoldás

Nemcsak a csontok és az izmok egészségét védi a D-vitamin pótlás, hanem óv az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is - derítették ki a Londoni Queen Mary Egyetem kutatói egy nagyszabású tanulmányban. A British Medical Journal című orvostudományi folyóiratban közzétett tanulmány 14 országban - köztük Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban, Japánban, Indiában, Afganisztánban, Ausztráliában és Kanadában - 11 ezer résztvevővel végzett 25 klinikai próba eredményeinek új elemzésén alapul. Külön-külön ezek a kutatások ellentmondó eredményekre jutottak, egyesek kimutatták, hogy a D-vitamin véd a légzőszervi megbetegedésektől, mások semmiféle ilyen hatást nem tudtak igazolni - olvasható a medicalxpres.com hírportálon.

"Ez a nagyszabású kutatási együttműködés az első döntő bizonyítékot szolgáltatta arra, hogy a D-vitamin valóban véd a légzőszervi gyulladásoktól" - hangsúlyozta Adrian Martineau professzor, a tanulmány vezető szerzője. "A D-vitaminpótlás védelmi hatásai a legerősebbek azoknál, akiknek szervezetében a legalacsonyabb a D-vitaminszint, és a pótlást napi vagy heti szinten kapják, nem pedig ritkábban" - magyarázta a professzor. Hozzátette: a D-vitaminnal dúsított élelmiszerek folyamatos, alacsonyszintű D-vitamin bevitelt biztosítanak, amivel számos országban sikerült megszüntetni a nagymértékű D-vitaminhiányt. A D-vitamin ezen új előnyének kimutatásával tanulmányuk megerősíti az élelmiszerek D-vitaminnal való dúsításának bevezetését olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, ahol általános a súlyos D-vitaminhiány.

A D-vitamin a szakemberek szerint oly módon véd a légúti fertőzésektől, hogy erősíti az antimikrobiális peptidek szintjét a tüdőben. Az antimikrobiális peptidek, amelyek az élővilág legősibb védekező mechanizmusai közé tartoznak, rövid, 15-40 aminosavból álló peptidláncok, amelyek a kórokozók sejtmembránjában fejtik ki baktériumölő hatásukat. A tanulmány eredményei egybeesnek azzal a megfigyeléssel, hogy a nátha és az influenza általában télen és tavasszal lép fel, amikor a szervezet D-vitaminszintje a legalacsonyabb. Ez adhat magyarázatot arra is, miért véd a D-vitamin az asztmarohamok ellen, amelyeket légzőszervi vírusok idéznek elő.

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitaminpótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek legalacsonyabb a D-vitamin szintje. Mérsékeltebben védi azokat, akiknek szervezetében magasabb a D-vitaminszint, esetükben 10 százalékkal csökkentette a légzőszervi gyulladás kialakulásának a kockázatát. A kutatók szerint az akut légzőszervi gyulladás kockázatának csökkenése a D-vitaminpótlással egyenértékű az influenzaoltás védőhatásával. (Forrás: Népszava)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.15. 11:00

Íme, 5 étel és ital, ami miatt migréned lehet

Gyakran fáj a fejed, sokszor van migréned? Ha Te azon szerencsések között vagy, akik nemmel válaszolnak erre a kérdésre, biztosan ismersz olyat, akinek ez mindennapos probléma, ugyanis a statisztikák szerint a migrén a lakosság 10-12%-át érinti. Lehet, hogy a kínzó fájdalmat azok az ételek és italok okozzák, amiket fogyasztottál! Most összegyűjtöttük az 5 leggyakoribb ételt és italt, aminek a fogyasztása migrénhez vezethet Nálad vagy egy szeretteidnél is. Nézd meg, mik ezek a mindennapi ételek és italok, hogy legközelebb már tudatosan el kerülhesd illetve mérsékelhesd a fogyasztásukat, megelőzve a migrént és a fejfájást!

Koffein: Aki hajlamos a migrénre, annak mindenképpen kevés kávét és kólát ajánlott fogyasztania. Kis mennyiségben még akár használhat is a fájdalomcsillapító hatása miatt.
Alkohol: Különösen a vörösbor válthatja ki a migrént. Mivel az alkohol lebomlása vízelvonást okoz, ezért kiszáradhatunk, ami fejfájáshoz vezet. Továbbá a szervezetbe jutó alkoholt B1 vitaminnal közömbösíti a szervezet, aminek a hiánya ugyancsak fejfájást okoz.
Sajtok:[/b] A camembert és a gorgonzola sajtok is negatív hatással lehetnek a migrénre.
Feldolgozott húsok: A különböző feldolgozott húsok, például a szalámi vagy a kolbász is okozhat migrént, főleg azok, amelyek tartósítószert tartalmaznak.
Csokoládé: Ez nem megalapozott, de vizsgálatok mutatják, hogy a csokoládé iránti vágy előre jelzi a migrént. (Forrás: HillVital)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.13. 17:07

Februári egészség tipp

A február magas koleszterinszint és az alacsony D-vitaminszint hónapja. A legtöbben, akik most elmennek egy teljes laborvizsgálatra, e két érték esetében azt fogják tapasztalni, hogy míg a koleszterinszintjük az éves átlagnál sokkal magasabb, közben a vérük D-vitamin szintje az éves átlag negyede – ha nem kevesebb. De hogyan függ össze e két dolog? Azt „mindenki tudja”, hogy a koleszterin az nem jó dolog a vérben, a D-vitamin meg jó. A koleszterint nem szeretjük, mert hosszú távon az erek elmeszesedéséhez, arterioszklerózishoz vezet. A szív-koszorúér megbetegedések, a szívinfarktus, a szélhűdés, trombózis és az elbutulásos betegségek kockázata jelentősen emelkedik. Ezzel együtt a koleszterin a szervezetben számos életfontosságú feladatot teljesít. Például bizonyos hormonok, pl. az ösztrogén és a D-vitamin kiinduló anyagául is szolgál.

Hogyan lesz a koleszterinből D-vitamin? Ehhez némi napfény szükséges, ami a bőrünket eléri. Az elmúlt hónapokban napfényből nem sok jutott nekünk. A legtöbb ember D-vitamin szintje a tél végére rendkívül alacsony. Pedig a D-vitamin úgy tűnik, hogy segít csökkenteni az LDL, más néven “rossz” koleszterin szintet. A tanulmány vezetője Peter F. Schnatz, a belgyógyász professzor volt, aki a Jefferson Medical College orvosa Philadelphiában. Az 576 nő, aki részt vett a vizsgálatban véletlen besorolás alapján vagy 400 NE D-vitamint és 1000 mg kalciumot kapott naponta vagy placebót. Három év után, azon nők, akik a kiegészítést kapták mindannyian magasabb D-vitamin szinttel és alacsonyabb LDL szinttel rendelkeztek, mint kevésbé szerencsés társaik. Elemezve az eredményeket, a kutatók azt is megállapították, hogy azon nők között, akik a kalcium + D-vitamin kiegészítést kapták magasabb volt a HDL (a “jó”) koleszterin, valamint alacsonyabb a triglicerid-szint.

A D-vitamin védelmet nyújt számos betegséggel szemben. Nem véletlen, hogy a tél vége felé terjednek a fertőző betegségek. A D-vitamin bőséges jelenlétében például nincs nyoma influenzának. Kutatók úgy találták, hogy az alacsony D-vitaminérték a szervezetben szinte minden betegség kockázatát megnöveli, a rákét, a szív és keringési betegségekét, a magas vérnyomásét, az agyvérzését, és a meddőségét. A reumás ízületi gyulladás (artritisz) nem csupán nagyobb valószínűséget mutat az alacsonyabb D-vitamin szintű nők esetében, hanem évente egy hatalmas adag D-vitamin bevitelével a tünetek csökkenthetők. Úgy tűnik, hogy egyes rákos megbetegedések esetében a D-vitaminnak védő szerepe van. Egyes tanulmányok szerint a magas D-vitamin szint védelmet nyújt a Parkinson-kór ellen.

Mit érdemes (t)ennie?: A rendszeres multivitamin adagját egészítse ki egy doboz D-vitaminnal, lehetőleg a kapható legnagyobbal. Fogyassza naponta, és ezzel pár hét alatt fel tudja tölteni a szervezetét és mivel ez elég jól raktározódó vitamin, talán ki is tart a napfényes májusi napig, amikor először derékra vetkőzve napfürdőzhetünk.

5 tipp a magas vérzsír ellen

Vannak zsírok, amik nem csücsülnek valahol a testben, hanem a vérben keringenek és különféle szív- és érrendszeri elváltozásokat okoznak. A két legismertebb, amit minden laborvizsgálat során megmérnek, a koleszterin és a triglicerid. Normál esetben a vérben csak kis mennyiségű triglicerid van jelen. Bár zsírokról van szó, a trigliceridek nemcsak zsírban gazdag élelmiszerek fogyasztásával juthatnak a szervezetünkbe. A mai kor emberére jellemző túlzott szénhidrát fogyasztás esetén a szervezetünk triglicerideket állít elő – talán raktározás céljából. Bár nem minden ember esetében, de a legtöbbünknél a megemelkedett inzulinszint is triglicerid emelkedéshez vezet, ami ugyancsak a mindenáron való tárolásra utalhat.

Van öt olyan dolog, ami segít leszorítani a vérzsír szintet
1. Rendszeres testmozgás – nem sok, de rendszeres. A napi 30 perc gyaloglás jobb mint heti 1-2 több órás edzés.
2. Fogyás – már egy-két kilogramm fogyás is normalizálni tudja a megemelkedett vérzsírszintet azoknál ahol ez a probléma magasabb testsúllyal párosul.
3. Ne fogyasszon alkoholt! Már csekély mennyiségű alkohol is emeli a vérzsír szintet amennyiben azt rendszeresen fogyasztja valaki. Napi egyetlen sör már képes erre.
4. Omega-3 zsírtartalmú ételek (halak vagy lenmag) csökkentik a vérzsírok mennyiségét amennyiben jelentős mennyiségben tartalmazza az étrendünk.
5. Csökkentse a szénhidrátok és cukrok mennyiségét az étrendjében. Van pár olyan étrend-kiegészítő, ami hozzájárul az egészséges vérzsír szintek fenntartásához. Ilyenek a Q10 koenzim, a magnézium és az Omega-3 tartalmú kapszulák.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.03. 16:43

A 8 leginkább rákkeltő étel


Rákkeltő ételek: 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, amin február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánították. Azóta több kezdeményezés indult, mely segíti a daganatos betegek gyógyulását, és jelentős hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is. A megelőzésbe pedig beletartozik, hogy igyekezzünk kerülni az olyan ételek fogyasztását, melyek növelik a rák kialakulásának kockázatát.
A finomított lisztek: Hogy a liszt fehér legyen és más egyéb ok miatt egy úgynevezett "lisztkezelő szert”, klór-dioxidot (E 926) használnak a gyártás során. Ez egy szörnyen veszélyes és mérgező anyag, ami csak nyomokban marad ugyan a lisztben, de ez a mennyiség sem használ senkinek. Ráadásul a magas glikémiás index miatt a liszt és a liszttel készült ételek hirtelen emelik meg a vércukor szintet, ami szintén segít a rák terjedésének.
Pattogatott kukorica: Annak is a mikrohullámú sütőben pattogtatott kényelmes változata. A Wikipedia szerint a popcorn zacskója amiben a mikrohullámú sütőbe tesszük belül be van vonva teflonnal aminek rögzítéséhez használt anyag a perfluoroktánsav (PFOA). Tanulmányok kimutatták, hogy ez a vegyi anyag felelős a meddőségért és jelentősen növeli a vesekárosodás kockázatát valamint húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és hererák kockázatát. További adatok erről: cancer.org Persze a mozi előtt vásárolt popkorn sem teljesen biztonságos. A vajas változat előállítása során használt diacetil nevű anyag az egyik leginkább rákkeltő dolog amit belélegezhetünk.
Mesterséges édesítőszerek: Nem csak az a baj vele, hogy a bomlástermékeivel kapcsolatban egyre több tanulmány mutatja ki a rákkeltő és neurotoxikus hatást, de még az a vicces dolog is kiderült, hogy a hízásra hajlamos személyek esetén nem jár súlycsökkenéssel ha aszpartammal édesítik az ételeiket.A természetes édesítőszerek közül a stevia a legjobb alternatívája az aszpartamnak és az aceszulfámnak.
Alkohol: Már napi egy ital 30 százalékkal növelte meg egy tanulmány szerint a menopauzát követően a mellrák előfordulását. Ez újdonság, miközben a dohányzás után a második helyen szerepel a gége-, nyelőcső-, máj- és vastagbél-rák esetében az alkohol fogyasztás.

Cukor és üdítő italok: A cukor számos civilizációs betegséggel összefüggésbe hozható pl. a szívbetegségé, a magas vérnyomásé, és számtalan rák típusé. Nem járunk jobban a magas fruktóztartalmú üdítőitalokkal sem, mer a fruktózt is könnyen felhasználják a rákos sejtek.
Nátrium nitrit: Az ipari pácolt, füstölt és egyéb tartós ételek tartalmaznak egy adalékot ami minden mennyiségben rákkeltő. A nátrium-nitrit azért kerül bele a konzervekbe és a szalámikba éppen úgy, mint az összes füstölt húsételbe, mert tartóssá és szép színűvé varázsolja. Amennyiben a házi disznóöléskor is nitrites pác-sót használnak, akkor semmivel nem egészségesebb a “házi” sonka
Chips, ropi, és egyén sós snack: Hasonló ok miatt nem ajánlatos fogyasztani, mint a füstölt húsételeket. Ezek a magas só és transzzsír tartalmuk miatt erősen igénybe veszik a vesét és az érrendszert, elhízáshoz vezetnek, és gyulladásos állapotokat idéznek elő, de az emésztés során keletkező nitrozamin hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához is.
Zsírszegény, kalóriaszegény, …szegény: Sajnos mivel egyes ártalmasnak kikiáltott ételösszetevő jelentősen hozzájárul annak ízéhez, ha azt eltávolítjuk belőle, kell valamit beletenni amitől mégis kívánatos lesz. Az ételszínezékek, ízfokozók (pl. nátrium–glutamát) koránt sem veszélytelenek és gyakran több kárt okoznak mint az eredetileg eltávolított zsír vagy bármi amitől féltünk.
+ Egy tipp!: Óvakodjon az éppen elindított autókból kijövő gázok és füst belélegzésétől. A rákkeltő anyagok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen az éppen elindított járművek kipufogó gázában, mint miután felmelegedett. Ez igaz a dízel és a benzines autókra egyaránt. Persze az igazság az, hogy minden kipufogó gáztól óvakodnia kellene, de a hideg motorok gáza a legártalmasabb! (Forrás: Vitaminkirály)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.02.03. 11:28

7 TÜNET, ami pajzsmirigy túltengésre utal. Az ötödikről biztosan nem gondoltad volna!

Ha a pajzsmirigyek túl sok hormont állítanak elő, akkor pajzsmirigy túltengésről beszélhetünk, amivel szakorvoshoz kell fordulni, aki előírja a szükséges vizsgálatokat, majd azután a kezelést. Most következzen 7 tünet, amelyekre érdemes odafigyelni, mert könnyen lehet, hogy pajzsmirigy túltengésről árulkodnak.

1. Alvászavar: Ha korábban pillanatok alatt álomba szenderültél, és mélyen aludtál, de most egész éjszaka le sem tudod csukni a szemed, akkor ez annak a jele, hogy a pajzsmirigyeid nem működnek, vagyis igazából túlműködnek, hiszen a sok hormon, ami bekerül a véráramba, nem engedi az agyat pihenni.
2. Ok nélküli idegesség: Ha eddig nem fordult veled elő, hogy hirtelen, ok nélkül dühössé, idegessé váltál, akkor ezt szintén a pajzsmirigyek túltengése okozhatja.
3. Elvékonyodó hajszálak: Ha azt tapasztalod, hogy vékonyabbá vált a hajad, semmi tartása nincs, akkor bizony a pajzsmirigyekkel lehet gond.
4. Székrekedés: A pajzsmirigy túltengés székrekedéshez vezethet.
5. Folyamatos verejtékezés: Amennyiben nem végeztél kemény fizikai munkát, vagy nem tornáztál, de mégis csurog rólad a verejték, lehet, hogy ennek hátterében a pajzsmirigy túltengés áll.
6. Szabálytalan menstruáció: Ha rendszertelenül alakul a havi ciklusod, valószínűleg az is a pajzsmirigy túltengésnek “köszönhető”.
7. Koncentrációzavar: A pajzsmirigyek hormontermelése az agyműködést is megzavarhatja, ami miatt kialakulhat a figyelem- és akár memóriazavar.
Ahhoz, hogy valóban kiderüljön, hogy pajzsmirigy túltengésről van szó jobb, ha mielőbb orvoshoz fordulsz. Ezek a tünetek jelei lehetnek az egészségügyi problémának. (Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 687
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.28. 15:35

Nem vicc! Életveszélytől óvhat meg, ha egy pénzérmét hagysz a fagyasztóban, mielőtt elindulsz otthonról!

Hétköznapi körülmények között, egyszerű tárgyaink, élelmiszereink is jelenthetnek életveszélyt ránk nézve. Érdemes tudnunk erről a veszélyről, és arról az egyszerű megoldásról, amivel elháríthatjuk azt! Amikor egy hosszú utazás után hazatérve azt veszed észre, hogy áramszünet volt, akkor sajnos nem tudhatod, hogy vajon mennyi ideig tartott. Talán csak néhány óra, de elképzelhető, hogy napokig is eltartott. Ha több napos áramszünetről van szó, abban az estben a fagyasztott élelmiszer már felolvadt, és nagy valószínűséggel meg is romlott, így a legjobb az lenne, ha azonnal kidobnád. Mikor visszajön az áram, az élelmiszer ismét lefagy, és nem veszed észre, hogy egyszer már felolvadt.

Ez életveszélyes is lehet, mert lehet, hogy az élelmiszer szalmonella vagy más baktériumok által fertőzött, amelyek a kiolvadt húsban elkezdtek szaporodni. Azonban van egy trükk, aminek a segítségével megtudhatod, milyen hosszú ideig tartott az áramszünet. Így ésszerűen tudsz dönteni, hogy a fagyasztott élelmiszert megtartsd vagy inkább a kukában végezzen.

Szakértők szerint: A simán hűtött élelmiszer akkor fogyasztható biztonságosan, ha az áramkimaradás legfeljebb 4 órán át tartott, és nem volt kinyitva a hűtő ajtaja. A fagyasztott élelmiszer pedig akkor fogyasztható, ha az áramkimaradás maximum 48 órát tartott, nem volt kinyitva a hűtő ajtaja, és tele volt pakolva a fagyasztó. Ha csak félig van a fagyasztó rész, akkor csak 24 órás áramszünet után megfelelő minőségű az élelmiszer. Ehhez csak az alábbi 3 egyszerű dologra van szükséged: Víz, Egy érme, Egy csésze

Önts egy kis vizet a csészébe, és tedd a fagyasztóba. Ha megfagyott a víz a csészében, helyezd az érmét a jég tetejére, és tedd vissza a fagyasztóba.Legközelebb, ha hazaérkezel egy hosszú utazásról, vess egy pillantást az érmére. Ha az érme még mindig a jég tetején van, vagy csak egy kicsit süllyedt a jégbe, akkor nem volt, vagy csak rövid ideig tartott az áramszünet. Ha az érmét a csésze alján találod, az azt mutatja, hogy nem volt áram hosszú ideig, ami miatt a jég teljesen felolvadt, és így az érme lesüllyedt. Ebben az esetben ne fogyaszd el, sem a hűtőben, sem a fagyasztóban található élelmiszert. Hát nem varázslatos trükk? Forrás: blogmania.hu


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég