Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2023.05.29. 13:18

Valóban szerintem is feleslegesek az SM-re adott löttyök. Már végbélkúpot se használok és a keserűsó szükség esetén segített, amikor székletproblémám volt. Ma már nincs. A konyhasó is fontos nálam.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2023.05.10. 20:37

SM, a lopakodó betegség - Hatékony kiegészítő módszerek

A sclerosis multiplex - SM - oka ma még ismeretlen. Ráadásul e betegség idegrendszeri panaszai és tünetei rendkívül szerteágazóak, mivel a szem, az agy és a gerincvelő ideg-hüvelyei, idegei is érintettek lehetnek. Az SM egyike azon betegségeknek, amelynek kezelésében óriási jelentősége van az életmódnak, a lelki egyensúlynak, a salaktalanító gyógymódoknak, az ortomolekuláris anyagoknak, a gyógynövények és a fizikális gyógy-módok alkalmazásának!

Kiegészítő természetgyógyászati kezelések segítségével - ortomolekuláris medicinával, fitoterápiával - a betegek állapota és életminősége lényegesen jobbá válhat, mint a pusztán - főként tüneti kezelésre szorítkozó - konzervatív módszerek alkalmazása esetén.

Egy kis biológia: Idegrostjainkat többrétegű anyag veszi körül, amit myelinhüvelynek neveznek. Az elektromos vezetékek szigeteléséhez hasonlóan az ideghüvely is az elektromos impulzusok - gyors és pontos - vezetését teszi lehetővé az idegek mentén. Ebből következően, a myelin károsodásakor az idegek nem futtatják megfelelően az impulzusokat, ezért keletkeznek a különböző tünetek.

A myelinhüvelyt tönkreteheti:
• agyvérzés
• gyulladás
• immunbetegség
• anyagcsere-betegség
• gyógyszer
• méreg
• túlzott alkoholfogyasztás.
Az ideghüvely képes önmagát megjavítani vagy megújítani - ekkor az eredeti, hibátlan idegműködés visszatérhet. Ha ez nem következik be, a myelinhüvely pusztulása kiterjed, és visszafordíthatatlan károsodásokat okoz.

Sclerosis multiplex esetén a szem, az agy és a gerincvelő idegei fokozatosan vesztik el myelinhüvelyüket. Az ebből származó tünetek olyan szerteágazóak, hogy az orvosok sokszor az első tünetek jelentkezésekor nem is ismerik fel a helyes diagnózist. Az SM csapdája, hogy „lopakodva” betegíti meg az embert, mivel többnyire hosszú ideig és csak lassan rosszabbodik az érintettek állapota.

Kiszámíthatatlan!
A sclerosis multiplex változatos és kiszámíthatatlan. Sok emberben a betegség egyetlen tünettel kezdődik, amit hónapokig vagy akár évekig sem követ további. Másoknál a kezdeti szimptómák rosszabbodnak, és heteken-hónapokon belül egyre kiterjedtebbé válhatnak. Megfigyelték, hogy nagyon meleg időjárás, forró fürdő vagy zuhany, sőt a láz is fokozhatja a tüneteket.

A betegség rosszabbodása spontán is jelentkezhet, de kiválthatja például influenzafertőzés is. Amikor az állapotromlás folyamatossá válik, a mozgáskorlátozottság súlyosbodik. Ugyanakkor az esetleges rokkantság ellenére a legtöbb érintett átlagos élettartamú.

Mi az ok?
Az SM oka(i) ma még ismeretlen(ek), de az egyik lehetséges magyarázat az, hogy vírus vagy más antigén- rendszerint az élet elején - valamilyen módon beindít egy olyan autoimmun folyamatot, aminek hatására a szervezet elkezd antitesteket termelni saját myelinje ellen. Gyulladás keletkezik, ez pedig károsítja a myelinhüvelyt.

Az SM kialakulásában valószínűleg az öröklés is szerepet játszik. A betegek 5%-ának ugyanis érintett a testvére, míg körülbelül 15%-ának van közeli beteg rokona.

A környezeti tényezők is szerepet játszhatnak e betegség kialakulásában. Minden kétezer emberből egy sclerosis multiplexes lesz azok közül, akik a mérsékelt égövön töltötték első 10 élet-évüket. Azok közül, akik életük ugyanezen időszakát a trópusokon töltötték, csak minden tízezerből lesz egy SM-es. Érdekesség! Az Egyenlítő közelében felnőttek körében szinte ismeretlen a sclerosis multiplex. Tehát az SM szempontjából a klíma, ahol az első tíz évünket töltjük, Fontosabbnak tűnik, mint az, hogy hol éljük a következőket…

Egyszerű gyógymódok

Az SM kezelésében nagy jelentőségűek az egyszerű, fizikális gyógymódok:
• leöntések
• pakolások
• fürdők
• agyagkezelések
• mágneses kezelések
• masszázsok.
Utóbbiakat érdemes gyógynövények és aromák felhasználásával végezni, hogy ezzel is újabb jótékony impulzusokat kapjon az immun- és a szöveti szabályzóapparátus.

Félreérthető tünetek
Az SM tünetei általában 20 és 40 éves kor között jelentkeznek. A megfigyelések szerint a nők gyakrabban betegednek meg, mint a férfiak. Mivel az agy és a gerincvelő bármely részén megjelenhet a myelinhüvely károsodása, a szimptómák az érintett területtől függnek.

Ha az izmokkal kapcsolatban lévő idegpályák károsodnak, az mozgászavarokat, míg az érzeteket szállító pályák érintettsége érzészavarokat okoz. Tudta? Korai és gyakori SM-es tünet a zsibbadás, a bizsergés és más sajátos érzések a karokban, a lábakban, a törzsön és az arcon. Emellett a beteg elveszítheti keze-lába erejét, és ügyet-lenné is válhat.
Egyeseknél a tünetek csak a szemben fejlődnek ki. Ennek következménye lehet: kettős látás, részleges vakság, az egyik szem fájdalma, tompa, homályos látás.

Hasznos megjegyezni! A korai tünetek között lehet enyhe érzelmi vagy intellektuális változás is. Az agyi ideghüvelyek károsodásának ezek a bizonytalan tünetei néha már jóval a betegség felismerése előtt elkezdődnek.

Látni a láthatatlant!
Sclerosis multiplex esetén a természetgyógyászatban használatos kezelések akkor alkalmazhatóak szakszerűen, ha a - szokásos diagnosztikai módszerekkel sokszor még nem észlelhető, ám a beteg ember szervezetében már jelen lévő - elváltozásokat is felderítik, mégpedig állapotfelmérő módszerekkel.

Fontos! Ezek a vizsgálatok nem az SM diagnosztizálására, vagy a betegség pontos nyomon követésére alkalmasak, hanem arra, hogy a beteg szervi szintjén még nem megjelenő, ám már meglévő elváltozásokat felderítsék. Ezeknek ugyanis - a komplementer medicinában jártas szak-emberek szerint - komoly közük van az SM megjelenési módjához.

[b]A salaktalanítás fékezi az önrombolást
A szervezetünkben felgyülemlő felesleges anyagok, salakanyagok akadályozzák a normál szöveti szabályozást és a gyógyulás lehetőségét. Ezért más betegségekhez hasonlóan a salaktalanító kúráknak hangsúlyos a szerepük SM esetén is. Minden olyan eszköznek és módszernek helye van a terápiában, ami segít kiűzni a szövetekből a „biokémiai felesleget”. Olyan ez a szervezet számára, mintha súlyos tehertől szabadulna meg, így az önszabályzó mechanizmusai feléledhetnek, a regeneráció megindulhat, a kóros folyamatok pedig elvesztik támogatottságukat!
[/b]

Test-lélek kezelések
Léteznek olyan test-lélek kezelések, melyek ugyancsak hatékonyan alkalmazhatók az SM kezelésében.
Ilyen például:
• a craniosacral-terápia
• a Pilates-módszer
• az Alexander-módszer
• a Feldenkreis-módszer
• a kineziológia ÜB a kiropraktika
• a manuális medicina.
Mindezen módszerek csökkentik a beteg félelmét, növelik önbizalmát, elősegítik testének önis-meretét, és ezzel együtt csökkentik a görcsösséget és a fájdalmak különböző típusait.

Állapotmérő vizsgálatok
• Termovíziós diagnosztika
• Enderlein-féle vércseppanalízis
• BETA-vizsgálat
• Reflexológiai vizsgálatok
• Voll-teszt
• Szabadgyökmérés.

Táplálkozásterápia
A helyes táplálkozás megtervezése központi jelentőségű az SM kezelésében. Ma már ott tartunk, hogy a tudományos irodalom és - az empíriát is magában foglaló - természetgyógyászati táplálkozástan szakirodalmának terápiás ajánlásai nem állnak messze egymástól!
Javallott:
• a vegetárius étrend - tartósan (Az SM-ben nagyon fontos, csak a húsokban található B12-vitaminhiány miatt én ezt nem javaslom, illetve szerves táplálék-kiegészítővel pótolni kell - Ildikó )
• sok omega-3 és omega-6 zsírsavfogyasztás - változatos fajtájú, hidegen sajtolt olajak, olajos magvak, lazac, busa, makréla formájában
• sok friss zöldség, saláta és gyümölcs - melyek szabad elektronokat és természetes sava-kat tartalmaznak
• optimális mennyiségű folyadékfogyasztás
• természetes vagy tisztított víz és levek formájában
• gyógytáplálékok - fokhagyma, noni, aloe, élesztő, búzafű.

Ezen anyagok fő csoportjai:
• Vitaminok, ásványok: B-vitamin-komplex, cink, kalcium, magnézium, szelén, komplex nyomelem készítmények MIND SZERVES!
• Antioxidánsok: A-, C-, D3-, E-, K-vitamin Q10, alfa-liponsav, glutation (iv), NAC (N-acetilcisztein), OPC, BioBran, grépfrút-magkivonat, gingko biloba, flavonoidok
• Sejt-energiapótlók: B12-vitamin, Q1 -NADH, Q10-vitamin, phosphatidilszerin
• Élelmiszer-kiegészítők, zsírsavak, aminosavak: GLA (ligetszépe, lenmag, borágó stb), EPA (eicosapentaénsav), kolin és inozitol, glicin, kreatin, komplex aminosav-készítmények, lecitin
• Enzimek: koenzim-A, komplex enzimkészítmények déligyümölcsökből
• Gyógynövények: alfalfa (lucernakivonat), bojtorján, gyermekláncfű, echinacea, arany-vesszőfű, lapacho, orbáncfű, sarsaparilla (Smilax), citromfű, valeriana Tudományos adatok alapján az SM mögött meghúzódó - a gyógyulást akadályozó - tényezők kezelésében a felsoroltaknak komoly szerepük lehet.
Ortomolekuláris medicina és fitoterápia

Az elfogyasztott táplálékok és az említett terápiás módszerek mellett e betegség kiegészítő terá-piájában óriási jelentőségük van a táplálékkiegészítőknek és gyógytermékeknek. Azokat a természetes anyagokat, amelyeket a szervezet normális folyamataihoz igényel, de nem állnak kellő mennyiségben rendelkezésre, és be kell vinni, akár gyógyszeres formában, nevezzük ortomolekuláris medicinának. Ebbe a kategóriába tartoznak az ismert vitaminokon és ásványi anyagokon kívül bizonyos aminosavak, zsírsavak, rostok, növényi kivonatok, flavonoidok, színanyagok, illóanyagok és még sok más is.

Oxigénterápia
Az oxigén nem csak a szokványos légző-gyakorlatok során kaphat terápiás jelentőséget, hanem különböző direkt oxigénkezelések alkalmával is.
Ilyen például:
• az Adrienne-féle többlépcsős oxigénterápia
• a hiperbárikus oxigénterápia
• az ózonterápia
• a HOT (véroxigenizációs kezelés).
Stresszkezelő technikák

Sclerosis multiplex esetén is kiváló streszkezelő technikának számít:
• a meditáció, a relaxáció
• a jógaterápia
• a csi-kung és a tai-chi
• a légzéstechnikák.
Egyéb kezelések

Számtalan más kezelés is létezik még, amelynek jó hatást tulajdoníthatunk:
• baktériumflóra-rendező terápiák - a normális mikroflóra kialakítása érdekében
• neurálterápia - főként fájdalomcsillapításra és biológiaigóc-mentesítésre
• növényi hormonok - a hormonháztartás kiegyensúlyozására
• fájdalomcsillapító természetes anyagok
• ájurvédikus gyógyászat
• hagyományos kínai gyógyászat
• biológiai fogorvoslás, főként az amalgám, a higany és más tömőanyagok káros hatásának kiküszöbölésére
• apiterápia (méhészeti termékek felhasználása) mint immunterápia.

Előtérben a háttér
Az SM fő konzervatív terápiás lehetőségeit jól kiegészítik a természetgyógyászat azon ajánlásai, amelyek az empíriából, tapasztalati gyógyászatból erednek. Ezek elsősorban az SM hátterében meghúzódó egyensúlyzavarokat hivatottak kezelni, nem pedig direkt módon a következményes szöveti folyamat gyógyítására valók. A természetgyógyászat orvosi filozófiája szerint elsősorban az önszabályzó és öngyógyító képesség fokozása a célja a terápiás program megválasztásának. (dr. Tamasi József-Czellér T. Erika, Ideál - Reforméletmód magazin 2006)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.05.30. 19:51

METILÁCIÓS EGYENSÚLYTALANSÁG- SZÁMOS BETEGSÉG REJTETT OKA

Szervezetünkben létezik egy nagyon összetett mechanizmus melyet metilációnak hívnak. Az elmúlt évtizedben az egyes betegségek összefüggésében egyre többet lehet olvasni róla, de még mindig elhanyagolt téma ahhoz képest, mekkora jelentősége van az emberi szervezet egészséges működésében.

Egy központi, nélkülözhetetlen biokémiai folyamat, mely másodpercenként több milliószor játszódik le szervezetünkben. Szerepe van létfontosságú anyagok, molekulák, hormonok, neurotanszmitterek (idegingerület átvivő anyagok) létrehozásában és anyagcseréjében, a szervezet méregtelenítő folyamatában, a myelinációban, a foszfolipidek szintézisében, a DNS és RNS szintézisében, a DNS javításában, a sejtosztódásban és még nagyon sok különböző folyamatban.

I. Eukariótákban a DNS metiláció egyik legfontosabb funkciója a génkifejeződés szabályozása, ezáltal a metiláció az epigenetikában kulcsszerepet foglal el, szabályozza a gének elcsendesítését és aktiválását, azaz a gének ki és bekapcsolását, a genomban lévő információ megnyilvánulást.

II. A metilációnak szerepe van a DNS, RNS szintézisben, a DNS hibáinak kijavításában is. A DNS-metilációt az ún. DNS-metiltranszferáz enzimek végzik, melyek a sejtosztódás során az utódsejtben lemásolják a szülősejt mintázatát (genetikai imprinting, azaz bevésődés), ugyanakkor képesek de novo, újonnan is metilálni DNS-szakaszokat.

III. A szervezet egészséges egyensúlyában különösen marginális szerepet tölt be ugyanis a hibásan kialakult epigenetikai mintázat abnormális génexpresszióhoz, ezen keresztül különböző betegségekhez vezet. Napjainkban ezen jelenséget leginkább a rákos megbetegedésekkel kapcsolatban kutatják, ahol előfordulhat egyes DNS-szakaszokon a szükséges metiláció hiánya (hipometiláció) – ennek következtében az adott sejtben nagy mennyiségben kifejeződnek olyan protoonkogének, melyek a rákos folyamatokhoz vezetnek. Továbbá előfordulhat ennek ellenkezője, hipermetiláció is. melynek során a rákos folyamatoktól védő gének – tumorszupresszorok – kifejeződése gátlódik.

IV. A DNS-metilációnak humán vírusok (a herpesz, Epstein–Barr-vírus illetve a citomegalovírus, stb.) fertőzésében is szerepe lehet. Ezen kórokozók ugyanis élethosszig tartó fertőzést okoznak: miután akut tüneteik elmúltak, bizonyos sejttípusokban az immunrendszer elől „elbújva” továbbra is fennmaradnak szervezetünkben, hogy később pl. stressz hatásra, legyengült immunrendszer esetén visszatérjenek. Ebben a rejtőzködő fázisban a vírus DNS-ének nagy része metilált állapotban van, és csak néhány, fennmaradáshoz szükséges gén fejeződik ki.

V. Méregtelenítés, antioxidáns rendszer: A metiláció további kulcsfontosságú szerepe van az antioxidáns folyamatokban, a szervezet méregtelenítésében.

VI. Ezek mellett az immunrendszer működésében kulcsszerepe van, valamint befolyással van különböző biokémiai folyamatokra, mint, pl. hormonháztartásra, aminosavak, fehérjék esetében, foszfolipidek szintézisére.

Hogy néhány egészségügyi kihívást említsünk, melyeknél számos esetben a metilációs egyensúlytalanság is az okok közt említendő, íme néhány a teljesség igénye nélkül:
– Szív- és érrendszeri betegségek pl. magas vérnyomás, trombózis, koszorúér-betegség, aortaszűkület, szívbillentyű hibák,
– Rákos betegségek,
– Humán vírusok fertőzése pl. herpesz, Epstein-bar
– Hormonális egyensúlytalanság pl. ösztrogén dominancia, PCO, edometriózis
– Autoimmun folyamatok pl. pl. rheumatoid arthritis, hashimoto,SM-MULTIPE SCLEROSIS
– Allergia, hisztaminintolerancia,
– Emésztőrendszeri betegségek – gyenge epetermelés
– Várandósság, fejlődési rendellenességek –> velőcső záródási zavar, Down-kór
De szerepet játszik a méregtelenítési folyamatoknál, illetve az autizmus esetében is.


A sort lehetne még folytatni, de így is látszik a jelentősége ennek a biokémiai folyamatnak, melyről a legtöbben szinte semmit nem hallottak, és mely méltán érdemelte ki, hogy a következő szakmai beszélgetésen ezt a témát járjuk körbe kicsit.
Tarts velünk Te is szeptember 2-án az Egészség mindenkié tudássorozat következő ingyenes ÉLŐ beszélgetésén, itt a BodyWakes Facebook oldalán, ahol Szántai Zsolt, a BodyWakes alapítója és Bartalis Bertalan agrármérnök, holisztikus táplálkozási tanácsadó, leendő természetgyógyász fognak beszélgetni a témáról. Érdekes lehet számodra szakemberként, táplálkozási tanácsadóként, természetgyógyászként, segítőként is, de akkor is, ha elszenvedője vagy a fentebb felsorolt egészségügyi kihívások, állapotok valamelyikének. (Forrás: Interaktív medicina)

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2022.05.15. 09:09

Érdekes volt nekem pár napja olvastam. SM.es ne használjon biszakodil tartalmú hashajtót vagy végbélkúpot
Görcsbe rántja az emésztést és a perisztaltikát.
Stadalax és dulcolax detto kerülendő nekünk.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2018.06.09. 19:59

Nemrég olvastam egy cikket új SM gyógyítási szerrel kapcsolatos ötletről.
Rákattintva a google fordító készített magyar fordítás olvasható https://translate.google.com/translate? ... rev=search
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2018.05.20. 20:52

Érdekességnek megemlítem, hogy a nem-szteroid alapú gyulladáscsökkentők közt említik a kurkuma mellett a tömjénfa savját.
"A kurkumát és tömjénfát a legértékesebb és legfontosabb gyógynövények között tartják számon szakemberek. Mivel nagyon sok betegség kialakulásának hátterében - beleértve a legtöbb daganatos és érrendszeri betegséget is - az alacsony szintű rejtett gyulladás áll, szervezetünk gyulladásos folyamatainak kontrollálása létfontosságú a krónikus problémák kialakulásának kockázatának csökkentése érdekében. A kurkuma és tömjénfa kis dózisú folyamatos használata egy korszerű és hatékony támogatás szervezetünknek az egészség hosszú távú megőrzése céljából"
Kísérletek alapján tudjuk, hogy áthatol a vér-agy-gáton. Fenti inkább népi tapasztalatokon alapul.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: facsiga » 2018.03.02. 16:23

Nem olvastam el, mégis itt felhívom rá a figyelmet

A Park kiadó megjelentetett egy angol nyelvű agyműködésről szóló bestsellert magyar nyelven.
NORMAN DOIDGE a szerzője, aki pszichiáter és orvos (M.D.) szakember és az agy megújulási képességéről ír könyvében.
Nekem az eredeti angol könyv lett meg, The Brain That Changes Itself az eredeti címe az angol kiadásnak.
A magyar nyelvű epub kiadás ISBN száma 9789633553497
Címe:Hogyan gyógyul az agy? - Figyelemre méltó felfedezések és gyógyulások a neuroplaszticitás világából
Nem drága a magyar sem, az első meglepetés az angol kiadás alapján: akkor is kell fizikai tevékenységet végezni, ha nem tudsz - akkor termelődnek majd újabb idegsejtek és ezt segíti a torna (nem olvastam még részleteket),
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.28. 15:32

Egy gyógynövény, amely a táncoló angyalok miatt kelt életre: kakukkfű

A kakukkfüvet nemcsak a konyhában használhatjuk, jó, ha tartunk belőle a gyógyszeres szekrényben is, hiszen nagyon sok egészségügyi problémát képes orvosolni. A kakukkfű a természet egyik legsokoldalúbb gyógynövénye. Terápiás hatását a benne lévő timolnak köszönheti, amely erős fertőtlenítő hatásokkal rendelkezik. A kakukkfű nagyon hatásos torokfájás és köhögés esetén, mindemellett daganatellenes és antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik.

A kakukkfüvet már évezredek óta használják. A római császároknak ez volt az egyik kedvenc gyógynövénye. Gyakran adták fürdővízhez is és hittek benne, hogy ez a gyógynövény képes közömbösíteni a mérgeket. A görögök és a rómaiak füstölőként alkalmazták. Úgy gondolták, hogy a gyógynövény füstje megtisztítja otthonaikat és templomaikat, és bíztak abban is, hogy aki belélegzi a füstöt, az bátorságot nyerhet. Egyiptomban holtestek balzsamozására használták és abban bizakodtak, hogy a holttest e gyógynövény segítségével minden akadály nélkül tud átlépni a következő életbe. A viktoriánus Angliában, foltokban nőttek a gyógynövények. Az emberek azt gondolták, hogy azokon a helyeken, ahol a kakukkfű kinőtt, ott az éjszaka folyamán angyalok táncolhattak.

A kakukkfüvet bevethetjük köhögés, légúti fertőzés és bronchitis esetén. A gyógynövényben található flavonoidok segítenek ellazítani a légutak izmait és a gyulladást is eredményesen lecsökkentik. Forraljon fel 2 dl vizet, majd adjon hozzá egy teáskanálnyi gyógynövényt. Hagyja 10 percig állni, majd szűrje le és már fogyaszthatja is. A kakukkfű csökkenti a görcsöket és csillapítja a fájdalmat. A gyógynövényből készült olajjal kell a végtagot masszírozni, amely hajlamos a görcsölésre, de forró kakukkfüves fürdőt is vehetünk ebben az esetben. A kakukkfűből főzetet kell készíteni, ezt leszűrni, majd a fürdővízhez önteni.

A kakukkfűből készült tea csillapítja a fejfájást is. A stressz miatt begörcsölhetnek az izmaink, amely szintén okozhatja a fő fájdalmát. Készítsen kakukkfüves főzetet, áztasson meg benne egy vászondarabot, amelyet helyezze a nyakára. Ez segíthet ellazítani a nyak és a fej izmait, majd idővel a fejfájás is enyhülni fog. A gyógynövényt a konyhában is használhatjuk. Milyen ételeket ízesíthetünk vele? Babot, marhahúst, halat, bárányt, gombás ételeket, pizzát, tésztát, baromfit, salátaöntet, levest, pörköltet, tölteléket.

Közeledik a tél, ezért jó, ha felkészülünk rá és még idejében elkészítjük a kakukkfüves szirupot, amely hatékonyan csillapítja a köhögést. Ez a szirup megnyugtatja az irritált torkot és csökkenti a torokgyulladást is.
Köhögés elleni, mézes kakukkfűszirup hozzávalói:
• 1 csésze víz
• 2 evőkanál friss kakukkfű
• ½ csésze nyers méz

Elkészítése: Egy kisebb serpenyőbe tegye fel a vizet forrni. Vegye le a tűzhelyről, majd adja hozzá a gyógynövényt, aztán fedje le az edényt egy fedővel. Hagyja állni 15-20 percig, majd szűrje le. Keverje hozzá a mézet, majd öntse az egészet egy csatos- vagy egy befőttesüvegbe. Tárolja hűtőszekrényben, ily módon körülbelül két hónapig áll el. Ha köhög, fogyasszon belőle 1-2 teáskanálnyit naponta több alkalommal. (Forrás: gyogyszernelkul.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.24. 17:23

(Eddig elkerülte a figyelmemet a facsiga által idézett amerikai beteg véleménye: Adogasd be a Copaxone injekcióidat és 6 hónap múlva a lehető legjobb állapotban lehetsz. Nekem ez - bocsi -, alap nélküli magánvélemény. Az egyik beteg így reagál, a másik másként. Én 6 évig szúrtam magamnak a Copaxont, és ugyanúgy bekövetkeztek a rosszabbodásaim, mint Copaxon előtt. Viszont tagadhatatlanul volt egy komoly következménye: mostanáig látszó Izomatrófiát, izomsorvadást okozott, a combomon olyan gödör volt, hogy belefért az öklöm. Azóta kiderült számomra, hogy szükségtelen minden injekció, a természetes szerekkel sokkal hatásosabb állapotjavulást lehet elérni - Ildikó)


facsiga írta:Sajnos van valami a következő kép mondanivalójában és Amerikából kell ezt is megtudnunk. Mi életünkről van szó, oda kell figyelnünk magunkra. A sclerosis multiplex betegeknek diploma nélkül kell orvossá válniuk, hogy megakadályozhassák a vizsgázott diplomásokat a foglalkozás közbeni gondatlan emberölés szabálysértés elkövetésétől.

A fordításon gondolkodva találtam egy sorstársunk Dr. Annie Brewster weblapjára. Elvégezte a Harvardon az orvosi szakot és utána derült ki a sclerosis multiplexe. Jelenleg egy bostoni kórház orvosa (facebook adatlapja szerint). Kezelődése során többször van olyan érzése, hogy ő egy rossz beteg, mert nem hallgat feltétlenül kezelőorvosára. Adatlapján látható SM-mel is kapcsolatos hozzászólásokban sokan említik más betegek, hogy a kezelőorvosoknak egy a lényeg: valami gyógyszerre tegyék a betegeket (és ez szerintem is finoman szólva butaság: a gyógyszergyártók az élőkön ingyen elvégzett kísérletekért busásan támogatják a kórházakat és az orvosokat).

Sok tudományos cikket olvastam az interferonok alkalmazásáról - elég régen készültek - nincs előfizetésem rájuk és akkoriban arra jutottak az orvosok, hogy az interferonok rövid távú alkalmazása hasznos lehet az SM betegeknek. Hosszú távú alkalmazása káros lehet a betegre (a cikk szerint a megmaradó immunsejtek nem azt az egyensúlyt tartják fel a beteg immunrendszerében, amire szükség lenne). Egy betegtől loptam a következő idézetet, jellemzősége miatt: “Take your Copaxone and where you are in 6 months is the best you are ever going to get."
Tartalma: Adogasd be a Copaxone injekcióidat és 6 hónap múlva a lehető legjobb állapotban lehetsz.
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Totem58 2017.10.28. 15:32-kor.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.02. 18:57

Dr. Datis Kharrazian: A glutation újrahasznosítás jelentősége az autoimmun betegségeknél- Fordította:Mezei Elmira Forrás: Dr. Datis Kharrazian: Glutathione recycling for autoimmune disease

A glutationról ritkán esik szó, pedig ez egy nagyon fontos antioxidáns és méregtelenítő anyag a szervezetben.
Az elmúlt két évben folytattam az autoimmun betegségek megfékezésére és a mögöttes mechanizmusok feltárására irányuló nyomozásaimat. Találtam néhány ígéretes megközelítést, amelyeket elkezdtem kipróbálni pácienseimen, illetve toboroztam más ismerős orvosokat is, akik szintén alkalmazták őket. Rábukkantam néhány olyan felfedezésre, amelyek alkalmazása a gyakorlatban is nagyon eredményesnek bizonyult. Az egyik ilyen a glutation újrahasznosítás koncepciója.

A glutation és a stressz: A pajzsmirigyről szóló könyvemben (Why Do I Still Have Thyroid Symptoms?) már beszéltem a glutationról, a szervezetünk legerősebb antioxidánsáról, és hogy mennyire fontos szerepe van az immunrendszer szabályozásában. Ideális esetben a szervezet elegendő glutationt termel ahhoz, hogy minden gördülékenyen működjön, azonban extrém vagy krónikus stressz esetében kimerülnek a készletek. A modern élet rengeteg stresszforrást jelent számunkra, a leggyakoribbak: a cukros, magas szénhidrát tartalmú étkezés által kiváltott folyamatos inzulin kiáradás, az ételintoleranciák okozta immun ingerlés, a krónikus bélfertőzések (túl sok patogén baktérium vagy parazita), a hormonális egyensúlytalanságok, az alváshiány, és persze a hektikus, információ túltengéssel nehezített életstílus.

Sokan szenvednek a fenti lista mindegyik elemétől, és ezen kívül még dohányoznak, túl sok alkoholt isznak, vagy túledzettek is, ami tovább ront egy már amúgy is ingatag helyzetet. Természetesen az autoimmun betegség maga is egy jelentős stresszor, ami tovább apasztja a szervezet értékes glutation ellátottságát. Akár még addig is elmegyek, hogy kijelentsem: nehezen jöhet létre a szervezetben úgy autoimmun támadás, hogy a glutation rendszer közben jól működik. 0A glutation szint liposzómás krémmel vagy intravénás úton való emelése - miután szájon át szedve nem hatékony - kulcsjelentőségű a stressz okozta károsodás ellensúlyozására. Azonban a szintek hamar kimerülnek, ha a szervezet nem tudja újrahasznosítani a glutationt.

A glutation feladata, hogy "felfogja a lövedéket": Mielőtt elmagyarázom, hogy miként működik a glutation újrahasznosítás, először arról kell beszélnem, hogy a glutation pontosan hogyan is véd minket. A glutation olyan, mint egy testőr vagy titkosszolgálati ügynök, akinek a lojalitása olyan erős, hogy akár oda is ugrik a kilőtt revolver golyó elé, hogy megmentse annak az életét, akit védelmez. Így, ha elegendő, megfelelő formájú glutation van a szervezetben, akkor nem alakul ki gyulladásos válasz. Azonban, amikor lecsökken a szintje, ez romboló gyulladásos folyamatokat indít el.

A glutation újrahasznosítás lényege: A glutation újrahasznosítás egy különálló funkció, nem csak a glutation szint liposzómás krémmel, intravénásan, permetbefújással vagy hüvelykúppal való emeléséről szól. Az ezekben a formákban való bevitel megnöveli az egyén antioxidáns szintjét, de a sejteken belül nem. Aglutation a mitokondriumok fő antioxidánsa, (a mitokondrium a sejtek energiagyára, amely a tápanyagokat energiává alakítja). Bizonyos sejtek több mitokondriummal rendelkeznek, mint mások, a sejt funkciójától függően. Ez fontos, mert egy autoimmun betegség tönkreteszi az érintett sejtek mitokondriumait, ezzel szövetpusztulást okozva, és a glutation védi a mitokondriumokat.

A redukált glutation szemben az oxidált glutationnal: De nem akármilyen glutation tud ellátni ilyen védőszerepet, csak a redukált glutation. A glutationnak két fő formája létezik a szervezetben: a redukált glutation (GSH) és az oxidált glutation (GSSG).
A redukált glutation, vagyis a GSH az a testőr, ami megvéd a szabad gyökök sejtkárosító támadásaitól. A szabad gyökök olyan elektronhiánnyal rendelkező, instabil molekulák, amelyek egy másik elektront keresnek, hogy azt ellopva stabillá válhassanak. A mitokondriumoktól lopnak elektronokat, ezáltal tönkre téve őket, gyulladást és degenerációt okozva. Azonban amikor sok GSH van a sejtben, a GSH feláldozza magát a szabad gyököknek, - odaugrik a golyó elé - a mitokondrium védelme érdekében. Ezáltal a GSH lesz instabil, egy páratlan elektronnal, és e ponton átalakul GSSG-vé, vagyis oxidált glutationná, ami lényegében maga is egy szabad gyök. Nem teszi-e ez a GSSG-t veszélyessé a sejt számára?

Amikor elegendő glutation van a sejtben, az instabil GSSG természetes módon párt alakít a rendelkezésre álló glutationnal a sejtben, amelyhez egy glutation reduktáz nevű enzimet használ segítségül. Így visszaváltozik redukált glutationná, és újra készen áll a sejt védelmére. A legfontosabb, amire emlékeznünk kell, hogy van két enzim, amelyek fontos szerepet játszanak ezekben a folyamatokban: A glutation peroxidáz váltja ki a GSH reakcióját a GSSG-re, amikor a glutation "a lövedék elé ugrik", hogy megmentse a sejtet. A glutation reduktáz pedig a GSSG GSH-vá való visszaváltozását végzi el. Ezek az enzimek akkor jönnek a képbe, amikor átgondoljuk, hogy hogyan támogassuk a glutation rendszert természetes úton.

A gyenge glutation újrahasznosítás és az autoimmun betegség közötti kapcsolat:A kutatások közvetlen kapcsolatot mutatnak a glutation rendszer meghibásodása és az autoimmun betegségek között. Az oxidált glutation folyamatos visszaalakításának képessége redukált glutationná kritikus fontosságú az autoimmunitásban. Szerencsére a kutatások azt is kimutatják, hogy bizonyos gyógynövények, tápanyagok, és a kofaktoraik aktiválják a glutation reduktázt és a redukált glutation szintézisét. Ennek az enzimnek a szedésével és a glutation szint emelésével megnövelhetjük a glutation szintet és a glutation újrahasznosítás hatékonyságát, ezáltal csillapítva vagy akár megelőzve a gyulladást.

A kutatások ugyancsak kimutatták, hogy a hatékony glutation újrahasznosítás segít erősíteni a TH-3 rendszert, amely az immunrendszernek az az ága, ami segít kiegyensúlyozni a TH-1 és TH-2 rendszert és megelőzni az autoimmun reaktivitást. (Könyvemben elmagyarázom az immunitás TH-1 és TH-2 rendszerét.) A megfelelő glutation aktivitás nem csak a sejteket segíti megvédeni, de a kutatások szerint a sejtburjánzást és az immunitást is szabályozza, valamint segíti a szövetek regenerálódását.

A glutation újrahasznosítás segít rendbe hozni az áteresztő beleket: A jól működő glutation újrahasznosítás máshogy is segít megfékezni az autoimmun betegségeket. Az egyik közös pont, amit minden autoimmun betegségben szenvedő betegemnél megfigyeltem, a kompromittált bélrendszeri egészség. Mindegyikük szenved valamilyen mértékű áteresztő bélszindrómától, aminek a meggyógyítása kulcsfontosságú a gyógyulási folyamatban. A kutatások kimutatták, hogy a glutation fontos szerepet játszhat a bélfal integritásában és a bélrendszeri gyulladások megelőzésében. Egy rosszul működő glutation újrahasznosító rendszer tovább ronthatja a már amúgy is pusztuló bélrendszer integritását. Egy többféle ételallergiában, illetve nem-gyógyuló belektől szenvedő egyénnél különösen fontos lehet ez.

Mivel segíthetjük a glutation újrahasznosítást?: Első lépésben le kell csökkentenünk ennek a létfontosságú rendszernek az egészséges működését kompromittáló stresszorokat. A pajzsmirigy könyvem jó része erről szól: a vércukorszint kiegyensúlyozása, az ételintoleranciák megoldása, a bélrendszer egészségének visszaállítása, és a mellékvese működés kézben tartása mind alapvető fontosságúak.
Egyéni átgondolandó szempontok a neurotranszmitterek és a hormonok egyensúlytalanságai, ilyen esetben lehet, hogy szükségünk lesz egy erre szakosodott egészségügyi szakember irányítására. És természetesen bármilyen életmód váltás/ javítás is fontos, például az elegendő alvás biztosítása, a túlzottan megterhelő időbeosztás lazítása, a mozgás napi szinten prioritásként való kezelése, az általunk kedvelt dolgokra fordított idő előteremtése, stb...

Mikor ezeket a faktorokat már átgondoltuk, (ami egyébként sok esetben már meg is oldja a problémát), és az autoimmun rendellenesség még mindig fennáll, akkor szükségessé válhat a glutation újrahasznosítás felerősítése. Az alábbi listában áttekintem azokat az alapvető gyógynövényeket és tápanyagokat, amelyekről a kutatók úgy találják, hogy segítik támogatni a glutation újrahasznosítás pályáit.
• N-acetil-cisztein (NAC): A NAC a glutation aktivitás egy kulcs eleme. Gyorsan átalakul sejten belüli (intracelluláris) glutationná.
• Alfa-liponsav (ALA): Az ALA közvetlenül újrahasznosítja és meghosszabbítja a C vitamin, a glutation, és a koenzim Q10 metabolikus élettartamát, valamint közvetlenül megújítja az E vitamint. Mindez szükséges a glutation újrahasznosításhoz.
• L-glutamin: A kutatások kimutatták, hogy az L-glutamin fontos a glutation termeléséhez. A sejtekhez szállítódik, átalakul glutamáttá, és rendelkezésre áll a sejten belüli glutation szintézishez.
• Szelén: A szelén egy nyomelem, amely esszenciális kofaktorként szolgál a glutation peroxidáz enzimnek, amely a GSH-t GSSG-vé alakítja át, tehát a glutation védeni tudja a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.
• Cordyceps (kínai hernyógomba): A cordyceps a glutation és a peroxidáz szintézist is képes aktiválni, valamint sejtvédő hatású.
• Gotu kola (Centella Asiatica): A kutatások igazolták, hogy a szájon át szedett gotu kola gyorsan és nagymértékben megnöveli a glutation peroxidáz mennyiségét és aktivitását, valamint a glutation mennyiségét.
• Máriatövis (Silybum marianum): A máriatövis jelentős mértékben megnöveli a glutation szintet, az enzimatikus antioxidáns aktivitást és pozitívan befolyásolja a redukált és az oxidált glutation arányát.


Ezeknek a gyógynövényeknek és táplálék-kiegészítőknek az együttes szedése segíti az egészséges glutation újrahasznosítás rendszert.
A súlyos áteresztő bélszindrómával rendelkezőknek mindenképpen javaslom ezeknek a szedését. Fontos még hozzáadni egy liposzómás glutation krémet is, mert ezek a kiegészítők inkább a glutation újrahasznosításon dolgoznak és nem az általános szint emelésén.

A glutation nagyon lényeges az autoimmun betegségek megszelídítésében: Aglutation újrahasznosítás támogatása segít megvédeni a sejtek mitokondriumait, gyorsítja a szövetek regenerálódását, szabályozza a TH-1 és a TH-2 közötti kiegyensúlyozatlanságot, és az immun regulációt. Az általános hatása az autoimmun reakciók és a szövetkárosodás enyhítése, valamint a bélrendszeri regeneráció elősegítése. 0Kollégáimmal számos páciensnél tapasztaltuk, hogy amikor a páciens újraépíti a glutation újrahasznosítás egészséges működését a szervezetében, akkor sokkal kevésbé (vagy egyáltalán nem) lesz érzékeny a vegyszerekre, valamint ritkábbá válnak, illetve sokkal gyorsabb lefolyásúak az autoimmun eredetű fellángolások. /Forrás: Tények és tévhitek/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég