Olvastam... továbbadom

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.22. 10:41

GYÖMBÉR+FOKHAGYMA – Verhetetlen páros a magas vérnyomással küzdők számára, hatékony rákmegelőző

A világban nagyon sok ember küzd vérnyomás problémákkal, mely leginkább a helytelen táplálkozásnak, és az egészségtelen életmódnak, meg a túl sok stressznek tudható be. Az eddig leginkább csak az idősebb korosztályt érintő probléma egyre több fiatal egészségét is fenyegeti. Ha nem akarunk már 35 éves korunkban vérnyomcsökkentőket szedni, érdemes energiát fektetnünk abba, hogy sokkal egészségesebben étkezzünk, és nyugodtabb életet éljünk. Az egyik legfontosabb dolog, hogy táplálkozási szokásainkon változtassunk

Csökkentsük a sült, túl zsíros, sós, cukros, és fűszeres élelmiszerek fogyasztását. Iktassunk be minél több zöldséget és gyümölcsöt az étrendünkbe. Annak érdekében, hogy egészséges szervezetünk, és normális vérnyomási értékeink legyen, készítsük el, és alkalmazzuk az alábbi természetes keveréket. Csupán két dologra lesz szükségünk hozzá, mégpedig gyömbérre, és fokhagymára.


[b]Hozzávalók:[/b]
• 120 gramm gyömbér,
• 120 gramm fokhagyma,
• 1 evőkanál olívaolaj.
Elkészítés: hámozzuk meg a fokhagymákat, és turmixoljuk össze a meghámozott, és apróra vágott gyömbérrel, majd kavarjuk pépes állagúra az olívaolajjal. Ha nincs otthon turmixgépünk, akkor használjunk fokhagymatörőt, a gyömbért pedig reszeljük le. A pépes masszából kúraszerűen, naponta 1-2 evőkanállal fogyasszunk el.
A gyömbér kiváló gyulladás gátló, antioxidáns, vírusellenes, és immunerősítő. Ajánlott mozgásszervi, és emésztési problémák esetén, megfázásra, érrendszeri betegségek esetén, migrénre, és vérnyomás problémákra. A fokhagyma érrendszer-erősítő, és antibakteriális hatásáról ismert. Csökkenti a vérnyomást, és a koleszterinszintet. (Forrás: Twi!ce)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Totem58 2017.11.12. 11:16-kor.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.21. 13:50

(Úgy vélem, nem a só, hanem a kreatin-szint csökkenése váltja ki a rosszabbodást, különben a kreatin-monohidrát szedése nem okozna látványos állapotjavulást SM-ben - Ildikó)

A sok sóbevitel ennél az idegrendszeri betegségnél sem használ

Egy argentin tanulmány adatai szerint a fokozott sóbevitel ronthatja a szklerózis multiplexben szenvedők állapotát. [b]"Számtalan környezeti tényező van hatással a szklerózis multiplex tüneteire, többek között a D-vitamin-bevitel, a dohányzás és az Epstein-Barr vírusfertőzés. [/b]A mostani vizsgálati eredmények szerint azonban a fokozott sóbevitel is hatással lehet a szklerózis multiplexben szenvedők állapotára" - nyilatkozta Mauricia Farez, a Raul Carrea Idegkutatási Intézet munkatársa.

A szklerózis multiplex egy idegrendszeri megbetegedés, ami gyengeség, látás- és egyensúlyzavar, zsibbadás, valamint zavartság és memóriaproblémák formájában jelentkezik. A leggyakoribb változata a remisszióval és relapszusokkal járó szklerózis multiplex, aminek során a tünetek időnként megszűnnek, majd újra visszatérnek. Korábbi kutatások bizonyították, hogy a só autoimmun reakciókat válthat ki, ami hatással lehet a szklerózis multiplex tüneteinek alakulására is. Farez szerint nem egyértelmű, hogy a só váltja ki a tünetek rosszabbodását, de az biztos, hogy kapcsolat van a két tényező között.

A vizsgálat során Farez és kollégái 70 szklerózis multiplexben szenvedő páciens vérét és vizeletét vizsgálták meg, és minden mintában megmérték a D-vitamin-, a kreatinin- és a só fő alkotóelemét jelentő nátrium-szintet. A jelenlegi étkezési ajánlások mindössze napi 1,5-2,4 gramm körülire teszik a napi ajánlott nátriumbevitelt. Ez a legnagyobb mennyiség esetében is csak napi fél teáskanálnyi sót jelent. A tudósok kimutatták, hogy a naponta 2-4,8 gramm nátriumot, illetve 4,8 grammnál többet fogyasztók körében négyszer akkora volt a szklerózis multiplex tünetek rosszabbodásának esélye, mint azok között, akik a lehető legkevesebb sót fogyasztották. Hasonló reakciókat tapasztaltak a második, 52 főt magában foglaló kísérleti csoport esetében is.

"Bár egyelőre még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, az biztos, hogy a mostani kísérlet lehet a későbbi, a só és a szklerózis multiplex kapcsolatát vizsgáló klinikai kutatások alapja" - nyilatkozta Farez. A témáról részletesebben a Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry című orvosi szaklap augusztus 28-ai számában olvashatnak az érdeklődők. /Forrás: női netCafe/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.21. 13:17

A csodálatos bazsalikom

Ismered a bazsalikomot? Naná, hiszem népszerű fűszernövény. Szeretik a húsok, a paradicsomos ételek és persze mindenbe kell, ami olaszos. Viszont ha közelebbről megnézed, rájössz, hogy a bazsalikom több mint egy finom íz és illat a fűszerpolcról. Gyógynövény a pizzádon: Kevesen gondolnak bele, de a[b] bazsalikom tulajdonképpen gyógynövény[/b], még annak ellenére is, hogy ezt a tulajdonságát mára már elfelejtettük. A népi gyógyászatban széles körű a felhasználása, ami nem is csoda, hiszen a friss levelében található illóolaj kimondottan jót tesz az egészségnek. Van benne vas és A-vitamint is, ami fontos a bőr és nyálkahártya egészségének megőrzésében, sőt a jó látáshoz is.

Tartalmaz káliumot is, ami segíti a szívműködést és kordában tartja a vérnyomást. Éppen ezért nagyon hasznos, hogy általában paradicsommal együtt fogyasztjuk, mert az magas nátriumtartalma miatt éppen rossz hatással van vérnyomásra. Ez azt jelenti, hogy ha jó sok bazsalikommal készíted a pizzát, vagy a bolognai mártást, máris egálban vagy, ami a vérnyomást befolyásoló tényezőket illeti. Tudnak valamit ezek az olaszok)!

Mint mindennek, sajnos a bazsalikomnak is van árnyoldala. A várandós, vagy szoptatós kismamáknak fontos, hogy csak ésszerű mennyiségben használjanak friss bazsalikomot, ugyanis az illóolajában lévő esztragol nevű anyag lehet, hogy minimálisan sejtkárosító hatású. Az egészséges felnőtt szervezetre nem veszélyes, de kisbabák, vagy kisgyermekek (és a hozzájuk tartozó kismamák) számára nem ajánlott.

Mire jó még a bazsalikom? Bizonyos szempontból jobb antidepresszáns, mint a csoki: fél csésze apróra vágott bazsalikomban csupán 2 kalória van, míg ugyanennyi csokiban lényegesen több, viszont az elfogyasztása után ugyanolyan kellemes érzés kerít hatalmába. A bazsalikom pozitívan befolyásolja az agy és a mellékvese működését - az itt termelt hormonok tesznek boldoggá és energikussá. A bazsalikom gyulladáscsökkentő is: reumatikus fájdalom enyhítésére is jó, a bazsalikomos borogatás, ha pedig elrágcsálod a levelét, a belső gyulladásokat is kezelheted vele. Javítja az emésztést és a méregtelenítést, segít helyreállítani a test megfelelő PH-szintjét, valamint a sav-bázis egyensúlyt, aminek következtében a hasznos baktériumok elszaporodnak, a haszontalanok száma pedig csökken a szervezetben. Csökkenti a puffadást és a víz visszatartást, étvágytalanságot és hasi görcsöket.

Hogyan használd a bazsalikomot?
: Természetesen megvásárolható szárított, tasakos formában, ami az ízesítési céloknak megfelel, de így elveszíti a finom aromáját, és jótékony hatásait is. Ha teheted, használj inkább friss bazsalikomot! Ha főzésnél is használod, akkor az apróra vágott bazsalikomot az étel elkészülte előtti, utolsó pillanatban keverd az ételbe, így őrizheted meg a hasznos ásványi anyagokat. A legjobb megoldás, ha ezzel díszíted az elkészült ételt - és el is fogyasztod a díszt a tányérról. A bazsalikomot használhatod leforrázva borogatásnak vagy teának, vagy akár készíthetsz belőle tinktúrát is.

Hogyan nevelj otthon bazsalikomot?
: Szeretnéd, ha ez a finom és egészséges fűszernövény mindig rendelkezésedre állna a konyhában? A bazsalikom egyik nagy előnye, hogy elvan egy virágcserépben is az ablakban, így dekorációnak is használhatod. A bazsalikomnevelés titka, hogy 1-2 számmal nagyobb cserépbe, vagy jó idő esetén a balkonládába kell átültetni. Vásárlásnál próbáld a lehető legnagyobb földlabdával rendelkező példányt elhozni, ugyanis annak a legvalószínűbb, hogy van rendes gyökérzete is.

Ha szeretnéd sokáig eltenni a friss bazsalikomot, vágd le a száracskáit, tedd lazán egy papírzacskóba és irány a hűtőszekrény! Ha pedig olyan sok bazsalikomod van, hogy nem tudsz mit kezdeni vele, akkor fellógatva ki is száríthatod. Ne félj megmetszeni a bazsalikombokrodat: a rendszeres nyírás hatására terebélyesedni kezd, egyre szebb és élet-telibb lesz. Akár szobanövénynek, akár ízesítésre, akár gyógynövényként tartod otthon, a bazsalikom mindenféleképpen csodálatos növény! (Forrás: egészségmagazin.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.19. 17:22

Mire jó a datolya?

Az nem kérdés, hogy hallottál-e már a datolya nevű gyümölcsről, viszont ha azt kérdezzük, hogy tudod-e milyen jótékony hatásai vannak az emberi szervezetre, már nem biztos, hogy tudod a választ. Hadd segítsünk egy kicsit abban, hogy jobban megismerd ezt az édes és egészséges termést. A datolya gyümölcs a datolyapálmán terem, és körülbelül időszámításunk előtt 6000 évvel már ismerték. Eredeti hazája Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Szudán, Szaúd-Arábia, Irán és Irak, amely országok a mai napig a legnagyobb datolya exportőrnek számítanak.

Ezekben a közel-keleti országokban a datolyapálmának szinte minden része felhasználták már a kezdetektől fogva. A fa árnyékot biztosított a sivatagban, védelmet nyújtott a széltől, leveleivel fedték a házakat, sőt még használati tárgyakat (kosarakat, kalapokat, szőnyegeket) is fontak belőlük. A datolyapálma gyümölcsét nem kizárólag frissen fogyasztották, hanem szárítva is. A szárított verzió az utazóknak mindig is hasznukra vált, hiszen kis helyen elfért, és magas a kalóriatartalma hosszú időre táplálékot biztosított. Mind a friss és szárított változata összetevője lett a környező országok konyháinak számos fogásának. A datolya arab közvetítéssel érkezett meg Európa déli részére, például Spanyolországba, a Riviérára, Dél-Olaszországba, Szicíliába és Görögországba. (Bár azt talán meg kell jegyeznünk zárójelben, hogy az európai datolya nem vetekedhet arab rokonaival.)

A datolyát sokan a létező legédesebb gyümölcsnek tartják, amit fogyaszthatsz frissen szedve is, de legtöbben aszalt formában szeretik: ilyenkor olyasmi, mintha mazsolát vagy aszalt szilvát ennél. Akárhogy veszed magadhoz, tudnod kell, hogy nagyon jó hatással van az egészségedre, éppen ezért ajánlatos akár minden nap enni egy kis datolyát!
Nézzük pontokba szedve, miért jó szervezetednek a datolya fogyasztása!

Energiával lát el: A datolya összetevői - például a glükóz, fruktóz, szacharóz és a kálium - biztosítják a gyors energiaellátást. Ha lassúnak vagy álmosnak érzed magad egy-egy délután, kávé helyett kapj be néhány szem datolyát!

Segít, ha rendszertelen az emésztésed: A datolya a magas rosttartalmának köszönhetően enyhén hashajtó hatású. Ha úgy érzed, nehezen megy a kicsi helyiség meglátogatása, egyél datolyát! Segít, hogy a megemésztett étel akadálymentesen jusson a gyomrodból a bélrendszeredbe, és helyreállítja az egészséges bélmozgást is.

Segít, ha szegényes a véred: A vérszegénységnek is vannak különböző változatai, de a leggyakoribb az, amikor vashiány miatt jön létre. A vashiány alacsony hemoglobin szintet eredményez, a datolya viszont tele van vassal, sőt C-vitaminnal is! Ez a kombináció hatékonyan kezeli a vérszegénységet.

A datolya a terhes nők jó barátja: A legtöbb állapotos nő emésztési problémákkal küszködik a terhesség alatt. Mint már említettük fentebb, a datolya segít a rendszerezésben. Sőt, a datolya segít a méh izmainak megerősödésében is, ami nagyon hasznos lesz a szülés során! Egy 2011-es tanulmányban - ami egy szülészeti és nőgyógyászati magazinban jelent meg - nagyban támogatják a datolya fogyasztását, mivel csökkenti annak az esélyét, hogy a szülést mesterségesen kelljen megindítani.

Segít a másnaposság leküzdésében: Egy barátokkal töltött, átmulatott éjszaka után, amikor a kelleténél több pohár alkohol csúszott le, egyél datolyát! Segít a májnak a méregtelenítésben, így a kellemetlen másnaposság tüneteit is enyhíti.

Fontos szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében: A datolya bizonyos összetevői, antihiperlipidémiás (koleszterinszint csökkentő) hatást váltanak ki. A datolya - legyen friss vagy aszalt -telis-tele van káliummal, viszont alacsony a nátrium tartalma. Ez a kombináció azt eredményezi, hogy a pulzus és a vérnyomás megfelelő szinten marad. Emellett, ha megfelelő a szervezeted kálium szintje, akkor a stroke, avagy szélütés, agyvérzés esélye is alacsonyabb. (Forrás: egészségmagazin.com)

Jancsi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.10.18. 19:23
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Jancsi » 2016.10.18. 19:26

Jó lesz ez Ildikó.
Gratulálok.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.18. 14:57

Ezek nem tesznek jót az ízületeknek

Ha ízületi fájdalmakkal küzdünk, akkor ezekből minimális mennyiségűt fogyasszunk! Sokan tudják, milyen fájdalmas az, ha ízületi fájdalommal küzd az ember, viszont azt sokan nem tudják, hogy [b]bizonyos ételek intenzívebbé tehetik a fájdalmakat[/b].Nézzük is, melyek ezek az ételek és italok.
Napraforgó, kukorica, szója és gyapotmagolaj: Nagyon egészséges az omega-3 zsírsav, de ha az omega-6 túlsúlyban van, akkor az már annyira nem kedvez az egészségünknek. Az omega-6-ban gazdag olajok és zsiradékok nem nagyon kedveznek az ízületi betegséggel küszködőknek, valamint sajnos hajlamosíthat az asztmára és keringési betegség kialakulására.

Cukrozott üdítők: Nemcsak a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásához vezethet, de az ízületeket sem kíméli. Ajánlott az üdítőitalokat lecserélni gyógyteákra, vízre vagy egyéb cukormentes italokra.
Paradicsom: A paradicsom nagyon egészséges, de megemeli a vérben a húgysav szintjét, ami aztán köszvényhez is vezethet. Nem kell róla lemondani, mert megannyi jótékony hatása van, de érdemes mértékkel fogyasztani.
Ezek az ételek nem használnak az ízületeknek. (Forrás: HillVital)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.18. 13:40

HOGYAN FIATALÍTANAK A VITAMINOK? [/b

A [b]rendszeresen multivitamin kiegészítést fogyasztók biológiai életkoruk alapján fiatalabbak
, mint azok, akik nem fogyasztanak rendszeresen vitamin tartalmú étrend-kiegészítőket. Ez derül ki abból a nagy létszámú csoporton végzett kísérletből, amit Dr. Honglei Chen (National Institute of Environmental Health Sciences) végzett a munkatársaival. Röviden és érthetően elmagyarázzuk a tudományos eredményt…

Az öregedés egy normális és szükséges folyamat akár a sejtek szintjén, akár a test szintjén, amit ezek a sejtek építenek fel. A sejtek az osztódásuk során egy majdnem tökéletes módszert alkalmaznak az öregedés folyamatának vezérlésére. Minden sejt DNS láncának végén megtalálható egy rövid szakasz, ami a gének szempontjából értéktelen, de minden sejtosztódás során leszakad róla egy darab és rövidül. Hogy ezt hányszor képes egy sejt megcsinálni, az ennek a “vágható” szakasznak a hosszától függ. Amikor ez elfogy, a rövidülés a sejt értékes szakaszait is érinti és mindössze pár osztódás után a sejt elhal. Ez a hirtelen gyors öregedés hátterében álló ok.

Ugye ön is el tudja képzelni azt a cipőfűzőt, aminek a végéről mindig lecsípjük annak a kemény műanyag lezáró végnek egy darabkáját, ami azt hivatott megakadályozni, hogy a fűző pár nap alatt kirojtosodjon. Nos, nagyon hasonló jelenség vezérli a gének elhalását is. Minden sejtosztódás után a telomerek hossza rövidül, és amikor teljesen elfogy, a sejt elhal (apoptózis). Már korábbi kutatások is kimutatták, hogy az oxidatív stressz felgyorsítja ezt a folyamatot. Dr. Chen és munkatársai arra az eredményre jutottak, hogy a multivitaminok antioxidáns és krónikus gyulladásokat csökkentő tulajdonsága a telomer hosszára van közvetlen hatással.

A neves szaklapban (American Journal of Clinical Nutrition) megjelent tanulmány szerint a kutatók azt találták, hogy a napi rendszerességgel multivitamint fogyasztók telomerének hossza átlagosan 5,1%-kal volt nagyobb, mint azoké, akik nem szednek rendszeresen multivitamin kiegészítést. „Tudomásunk szerint a miénk az első epidemológiai tanulmány, amit a multivitamin fogyasztás és a telomer hosszának összefüggése kapcsán végeztek. Mivel a rendszeresen multivitamint fogyasztók általában egészségesebb életmódot folytatnak, eddig nehéz volt elkülöníteni az életkor alakulására ható egyéb epidemológiai hatások részarányát.” írta Dr. Chen.

A tényleges eredmények: A kutatók összesen 586 nőt és táplálkozási szokásaikat vizsgálták. Mindannyian 35 és 74 éves kor között voltak. A telomer hosszának meghatározása után egy 146 kérdésből álló kérdőívvel teljesen feltérképezték az étkezési szokásaikat. Az első, ami szembetűnő volt az 5,1%-os telomer hossz többlet a naponta multivitamint fogyasztók körében. A kutatók megpróbálták meghatározni az egyéb ételek vitamintartalmát is figyelembe véve, hogy melyik vitaminok felelősek az eredményért, mely vitaminok fiatalítanak.

„Bár a kapott eredmények még koránt sem kielégítőek és további mérésekre lesz szükségünk, de most úgy tűnik, hogy a C-vitamin és az E-vitamin fogyasztásának van közvetlen hatása a telomer hosszára.” írták a cikkben. Az első bíztató eredmények alapján Dr. Chen és munkatársai további epidemológiai vizsgálatokat fognak végezni az összefüggések pontosabb feltárása érdekében. Reményeik szerint az eredmények nem csupán az öregedési folyamatok pontosabb megértésére és befolyásolására lesznek hatással, de számos krónikus betegség kezelésére is.

Lehet-e örökké élni?
Igény az volna rá, és ha végig gondoljuk a fenti folyamatot, azt mindjárt láthatjuk, hogy a telomer hosszának állandó „visszapótlásával” elvileg ez elérhető lenne a sejtek szintjén. Az már más kérdés, hogy van-e ennek értelme és milyen módon befolyásolná ez a Föld és az emberiség egészségének sorsát. Egy biztos: ha meg lehet hosszabbítani egy egyébként boldog és eredményes életet akár 5%-kal, azzal érdemes foglalkozni. És ez még egy ok a vitaminok rendszeres fogyasztása mellett. (Forrás: Source: American Journal of Clinical Nutrition June 2009, Volume 89, Number 6, Pages 1857-1863, doi:10.3945/ajcn.2008.26986 “Multivitamin use and telomere length in women” Authors: Q. Xu, C.G. Parks, L.A. DeRoo, R.M. Cawthon, D.P. Sandler, H. Chen, megjelent: Vitaking)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.18. 09:41

C-vitamin, a legfőbb védelmezőnk - Az ellenálló szervezetért

Még a hideg süvítő szél, zuhogó eső vagy a hó beköszönte előtt érdemes beszereznünk C-vitamin adagunkat, hogy immunrendszerünket megerősítve ne eshessünk áldozatul a megfázásnak vagy az influenzának. Szerinted hány kg citromot kéne megenni, hogy 1000 mg C- vitaminhoz jussunk? C-vitamint sok gyümölcs és zöldség tartalmaz, ám ez a vitamin nagyon sérülékeny. Miért? A termések a szüretelés után még folyamatosan érnek. Sajnos ezek a biológiai folyamatok minőségkárosodáshoz vezetnek. A tárolt termések veszítenek energiaszolgáltató összetevőikből (vitaminok, savak, cukrok), megváltozik a színük, ízük, és mivel a tárolás során is lélegeznek, veszítenek tömegükből. Tehát minél tovább tároljuk, annál kevesebb lesz a C-vitaminból is bennük.

Arra is figyeljünk, hogy a C- vitamin a sütés, főzés során 40 fok feletti hőmérsékletnél lebomlik. Próbáljunk ezért [b]minél több zöldséget, gyümölcsöt frissen, nyersen fogyasztani[/b]! Ne várjuk meg, míg otthon a hűtőben összeesnek, megbarnulnak, és elvesznek belőlük az értékes tápanyagok, vitaminok. Néhány zöldségünk és gyümölcsünk C-vitamin tartalma: (mg/100 g) C-vitamin zöld paprikában

Friss csipkebogyó: 200 mg
Zöldpaprika: 183 mg
Petrezselyem: 133 mg
Kivi: 98 mg
Friss kapor: 85 mg
Kelbimbó: 85 mg
Karalábé: 62 mg
Földi eper: 56 mg
Citrom: 53 mg
Fejes káposzta: 51 mg
Sóska: 48 mg
Grapefruit: 33 mg
Mandarin: 30 mg
Lime: 29 mg
Paradicsom: 19 mg
Zöldsaláta: 18 mg
Sárgarépa: 9,9 mg
Kukorica: 6,8 mg
Alma: 5,7 mg
Padlizsán: 2,2 mg.

Mi derül ki ebből? Az, hogy ahhoz, hogy kb. 1000 mg C- vitaminhoz jussunk meg kellene enni 1,8 kg citromot vagy 3,3 kg mandarint, vagy esetleg 17,5 kg almát. Persze fontos, hogy megfelelő mennyiségű friss gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk, de ahhoz, hogy nagy mennyiségben jussunk hozzá vitaminokhoz elképesztő mennyiséget kellene fogyasztanunk belőlük. Egy természetes lehetőség a citrus kivonatokból készülő C- 1000, folyamatosan felszívódó C-vitamin. Egyetlen tablettával 1000 mg C- vitaminhoz juttathatod szervezeted, amely így ellenállóbbá válhat a tél, és a vírusok okozta megpróbáltatások időszakában. Miért jó a folyamatos felszívódás? Mert szervezetedet egész napra ellátja C-vitaminnal! Érdemes reggel bevenned a tablettát, hogy immunrendszered az egész napi megpróbáltatások során se szenvedjen hiányt. Forrás: vitaminstation.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.17. 11:47

Szendi Gábor: Pajzsmirigy alul működés és szelén

A pajzsmirigy alul működés a menopauza után a nők 20%-át is érintő alattomos betegség, amely csak akkor jelez, amikor már általában késő. Az esetek 5-10%-a rákos elfajulást is mutathat, a hormonpótlás tökéletlen megoldás, egyszóval jobb megelőzni, mint vele élni. Az utóbbi évek vizsgálatai azt bizonyítják, hogy a szelénnek kitüntetett szerepe van a pajzsmirigy alul működés kialakulásában. Az autoimmun pajzsmirigy betegségekről (Hashimoto és Graves betegségről) részletesen írtam a Paleolit táplálkozás és korunk betegségei könyvemben, ezért amit ott leírtam, most nem ismétlem. A web szájtomon is több korábbi írás olvasható pajzsmirigy kérdésben Chris Kresser-től is.

Az autoimmun pajzsmirigy földrajzi eloszlása fontos támpontot adhat arra nézvést, milyen okok játszanak szerepet abban, hogy a nyugati társadalmakban olyan elterjedt kórképpé vált a pajzsmirigy alul- és túlműködés. A földrajzi eloszlás részben rámutat bizonyos rasszbeli kockázatkülönbségekre, ami a mi szempontunkból most nem lényeges. A másik tényező, ami magyarázza az autoimmun pajzsmirigy betegségek eltérő eloszlását, az a jódfogyasztás. Afrika déli részén a feketék körében egyre növekszik a pajzsmirigy túlműködéses betegek száma, amit a fokozott jódfogyasztással hoznak kapcsolatba. Ugyanígy Izlandon is nagyon gyakori, és a hongkongi gyerekek körében, a dán gyerekekhez képest nyolcszor gyakoribbá vált a Graves betegség a sok tengeri herkentyű fogyasztása miatt. A Hashimoto betegség viszont feltűnően gyakori Dánia keleti részén, ahol kifejezetten jódhiányos a vidék (Shapira és mtsi., 2010).

Persze, legyen okos az ember, hogy most mennyi jódot is fogyasszon, hogy az se kevés, se sok ne legyen. Ide kívánkozik egy korábban feltett tanulmány, amely azt bizonyítja, hogy a jódhiány relatív jelenség, ugyanis a nyugati étrend rengeteg finomított szénhidrátot tartalmaz, amivel arányosan megnőtt a pajzsmirigyhormon (T3) szükséglet, ami viszont relatív jódhiányt teremt. Következésképen [b]a jódhiányos állapotot nem feltétlen plusz jód szedésével kéne kompenzálni, hanem csökkenteni a szénhidrátbevitelt[/b] (ne adj Isten, át kéne térni a paleolit táplálkozásra). A pajzsmirigynek kb. 70 mikrogramm jódra van naponta szüksége, persze ezt is a nyugati étrenden élők körében állapították meg. Valami minimális jódot az étrendünk jódhiányossága, meg bizonyos élelmi anyagok (pl. keresztesvirágúak) jódmegkötő képessége miatt érdemes fogyasztanunk (pl. megfelelő multivitamin megválasztásával), de óvakodni kell tehát a túlzott beviteltől. Hivatalosan 150 mikrogramm körüli értéket javasolnak napi bevitelként.

Arra is fontos figyelni, hogy bizonyos gyógyszerek jódot tartalmaznak. Pl. az amiodarone hatóanyagú szívritmus szabályozó gyógyszert, a Cordaronet szedők körében szignifikánsan gyakoribb az autoimmunitást jelző pajzsmirigyellenes antitest (Aleksić és mtsi., 2008). AZ INTERFERON KEZELÉST KAPÓ SZKLERÓZISBAN SZENVEDŐ BETEGEK ESETÉBEN NEGYEDÜKNÉL EGY ÉVEN BELÜL PAJZSMIRIGY BETEGSÉG SZOKOTT KIALAKULNI. Ez arra utal, hogy a cytokinek magas szintje az egyik oka lehet a pajzsmirigy betegségek kialakulásának. Mivel a nyugati emberben ezek szintje a nyugati táplálkozás hatására eleve magas, nem meglepő a pajzsmirigy betegségek nagy gyakorisága. Allergiás megbetegedésekben is gyakoribbnak találták a pajzsmirigy betegségeket, és az allergiás kórképekben a cytokinek szintje magas.

[b]Pajzsmirigy alulműködés és szelén:[/b] Szervezetünkben a pajzsmirigyünk tartalmazza a legtöbb szelént. A szelénnek fontos szerepe van több pajzsmirigyműködéssel kapcsolatos enzim termelődésében és funkciójában. Így pl. a glutation peroxidáz, a thioredoxin reduktáz és a iodothyronin deiodináz. Ezek a szelénenzimek antioxidánsként is funkcionálnak és részt vesznek a pajzsmirigyhormonok átalakulási folyamataiban is. Mivel Magyarország szelénhiányos vidéknek tekintendő, az itt termelt növényekben és tenyésztett állatokban alacsony a szelén szintje. Ebből következik, hogy a magyar ember általában szelénhiányos, de mivel ennek csak súlyos esetben van látványos tünete, senki nem foglalkozik vele. A szelén pótlása csökkenti a Hashimoto betegekben a gyulladást, mivel fokozza a glutation peroxidáz és a thioredoxin reduktáz aktivitását és csökkenti a hidrogén peroxid és a lipid hidroperoxidáció szintjét, vagyis védi a pajzsmirigyhormont termelő sejteket saját anyagcseretermékeik káros hatásától (Mazokopakis és Chatzipavlidou, 2007). A szelén hiánya viszont fokozza az oxidációs folyamatokat és ezáltal a gyulladást.

Toulis és mtsi. 2010-ben összefoglalták a szelénpótlás eredményeit és metaanalízis alá vetették az e témában elemezhető vizsgálatokat. Hat vizsgálat eredményeit összefoglalva megállapították, hogy egy vizsgálat kivételével mindegyikben szignifikánsan csökkent az anti-TPO (a thyroid peroxidáz pajzsmirigyhormont előállító enzimmel szemben kialakult autoimmun folyamat jele) szintje a szelén hatására már az első három hónap után is. A tovább is folyó vizsgálatokban 6, 9 és 12 hónap után is további csökkenést tapasztaltak. Minél magasabb volt az anti-TPO szintje (azaz, minél aktívabb volt a Hashimoto betegség), annál látványosabb volt az anti-TPO szintjének csökkenése. A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a dohányzóknál gyakran elmaradt a szelénre adott várt javulás. A vizsgálatokban a thyroglobulin elleni antitest szintje általában nem csökkent, bár az egyik vizsgálat ebben az antitestben is szignifikáns csökkenésről számolt be.

A metaanalízisbe 4 vizsgálatot lehetett bevonni, ezek mind kettős vak, placebokontrollos, prospektív (követéses) vizsgálatok voltak. A napi 200 mikrogramm szelén szignifikáns csökkenést eredményezett az anti-TPO szintjében. Duntas és mtsi. pl. 3 hónap után az anti-TPO szintjében átlagosan 46%, hat hónap után 55%-os csökkenést találtak szelénmetionin hatására (Duntas és mtsi., 2003). A szelénpótlásban részesülök háromszor valószínűbben számoltak be közérzet és hangulatjavulásról a harmadik hónap végére. Más vizsgálatok is azt erősítették meg, hogy a szelénmetionin hatásosabb és biztonságosabb, mint a nátrium szelenit (Na2SeO3).

Lutz Schomburg némi óvatosságra intett azonban a szelénpótlással kapcsolatban, mert több vizsgálat is fokozott 2-es típusú cukorbetegség kockázatot talált a szelént rákmegelőzésként alkalmazó vizsgálatokban. Azonban Schomburg is elismerte, hogy a kockázat nem komoly, hiszen elsősorban a férfiakat érintette (a pajzsmirigy alul működés elsősorban női betegség), és csak a 30-as BMI fölöttieknél volt szignifikáns a kockázat (Schomburg, 2011). Én is csak a korrektség kedvéért említettem meg, gyakorlatilag aggodalomra nincs ok, ha valaki a napi 200 mikrogramm pótlást nem lépi túl.

Szülés utáni Hashimoto és szelén: Szülés után a nők 3-8%-ban kialakul autoimmun pajzsmirigygyulladás, ami sokszor később elmúlik, de az esetek 40%-ban megmarad. Egy vizsgálatban 150 anti-TPO-ra pozitivitást mutató terhes anyát két csoportra osztottak. Egyik csoport placebót, a másik csoport 12 héten át 200 mikrogramm szelénmetionint kapott. A vizsgálat végére a szelénpótlásban részesültekben szignifikánsan alacsonyabb volt az anti-TPO szintje és a kezelt csoportban 28.6%-nál alakult ki szülés utáni pajzsmirigy alul működés, míg a placebocsoportban 48.6%-ban (Negro és mtsi., 2007).

Szelén túladagolás: A szelénhiány is, de a túladagolás is lehet probléma. Ez leginkább akkor fordulhat elő, ha pl. a szelénpótlás mellett olyan étrenden élünk, ami sok szelént tartalmaz. A para dió nagyon sok szelént tartalmaz, ebből 2-3 szemnél többet nem jó enni, s aznap a szelénpótlást is kihagyhatjuk. Szelén túladagolásról persze csak akkor beszélhetünk, ha rendszeresen meghaladjuk a napi szükségletet. A túladagoláskor a következő tünetekre figyelhetünk fel: Fokhagyma szagú lehelet, fémes íz a szájban, fehér vízszintes csík a körmön, töredező körmök és haj, hajhullás, kivörösödő arc, fáradékonyság, ingerlékenység, hányinger, hányás. A szelén interakcióba léphet a véralvadás gátlókkal (fokozza a vérzékenységet). Ugyanezért a nem szteroid gyulladás gátlókkal való rendszeres együtt szedés ugyancsak vérzékenységet okozhat. A szelén pótlás természetesen egy lehetséges védőhatás a sok közül. Az interneten sok zavaros teória kering mindennel kapcsolatban, így a Hashimoto pajzsmirigy betegséggel kapcsolatban is. Egy biztos. Szelént csak szelénnel lehet pótolni. (Forrás: tények és tévhitek)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Olvastam... továbbadom

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2016.10.17. 11:47

Ezért nem szabad újra melegíteni a már egyszer felfőzött vizet!

Olykor előfordul, hogy kimegyünk a konyhába, mert teázni támad kedvünk, feltesszük melegedni a vizet, már forr, de váratlanul megcsörren a telefon, vagy bekopog a szomszéd, így gyorsan lekapjuk a tűzről az edényt. Mikor visszaérünk, már kihűlt víz fogad, de nem gond, ismét pár perc és újra felmelegszik. Ez viszont kockázatos, ezért ne forraljuk újra a vizet. Figyelem! A veszélyt az jelenti, hogy egy eleve felfőzött víz összetétele, újabb melegítés hatására megváltozik. Amikor először tesszük a tűzre a vizet, a gőzzel együtt a benne lévő fertőtlenítőszerek is elpárolognak, de ha ismét lehűl a víz, ezek a káros tényezők, köztük pár ásványi anyag is, visszacsapódik a vízbe, és ha ismét felmelegítik, megváltozik az összetételük, és komoly mérgezést is okozhatnak.

A legtöbb vezetékes vízben arzén, nitrát és fluorid-származékok vannak, természetesen jó esetben azon a szint alatt, ami még komolyabb egészségügyi károsodást nem eredményez. Az üzletekben, ha az ásványvizekre az lenne írva, hogy arzénos víz, biztos nem vásárolnánk meg. Így miért innánk meg az újra felforralt vizet? Az ásványi anyagok egy része is visszakerül forralás után a vízbe, de például a kalcium só nem tesz jót, ha nagy mennyiségben felhalmozódik, mert emiatt alakulhat ki a vesekő.
• A nitrátos vizek alkalmatlanok emberi fogyasztásra, ez különösen veszélyessé válik, ha a nitrátot erős hőhatás éri, hiszen ilyenkor még mérgezőbb vegyület keletkezik, ami súlyos betegségeket okozhat, még rákkeltő hatása is van.
• Az arzén is nagyon veszélyes tud lenni, szinte hozzájárulhat a daganatos megbetegedések kialakulásához, szív- és idegrendszeri megbetegedést eredményezhet, de akár meddőséget is okozhat.
• A túlzott fluorid-tartalmú, újra felfőzött víz fogyasztása idegrendszeri károsodást okozhat, főként gyerekekre veszélyes. (Forrás: filantropikum.com)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég