A legjobb immunerősítő ételek télen

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

A legjobb immunerősítő ételek télen

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.30. 17:31

Immunerősítő ételek: Az immunrendszer, beleértve a gyulladást vagy lázat előidéző összetevőket, az alapja a kórokozó támadók elleni védelemnek, beleértve a baktériumokat, vírusokat, gombákat és más élősködőket. Ezért egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen a hideg időben és influenza szezonban. Ez idő alatt nem csak a napi vitamin mennyiséget szükséges növelni, de az ételeinkre is fokozott figyelmet érdemes fordítani! Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és egyéb értékes tápanyagokat. De vajon mik a legértékesebb táplálékok ilyenkor? Alegfontosabb immunerősítő az E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, bioflavonoidok, karotinoidok, szelén, omega-3 és a cink.

Az alábbi ételeket fogyassza rendszeresen:

Citrusfélék: A C-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát a fertőzésekkel szemben, valamint megakadályozza a vírusok elszaporodását. A C-vitaminok és a bioflavonoidok együtt dolgoznak a megfelelő védelemért.
Alma: Az egyik legcsodálatosabb tápanyag az almában a pektin. Ez igazából az ember számára nem tápanyag, mivel emésztetlenül halad át a tápcsatornán, de a vastagbélben élő baktériumok számára kitűnő táptalajt biztosít. Ezek pedig hálából jó állapotban tartják az immunrendszerünket.
Sárgarépa: Ez a zöldség rengeteg béta-karotint termel, ami természetes védelmet nyújt a sejteknek. Serkenti az immunsejteket és véd a rák ellen.
Fokhagyma: Antioxidánsban és szelénben gazdag tápanyag, amely harcol a betolakodók ellen. Nyersen érik el a legjobb hatást, de fogyaszthatja levesek és mártások formájában is. A maximális hatás érdekében a legjobb, ha összetörjük a gerezdet és egy-két percig állni hagyjuk mielőtt beletesszük az ételbe és megfőzzük. Ennek oka, hogy a fő hatóanyaga összetörve oldódik ki belőle.
Mandula: Fehérjében és cinkben gazdag élelmiszer. Erősíti az immunrendszert és védi a bőrt a kiszáradástól. Ráadásul lassan felszívódó, de hőt adó energiával látja el a testünket. Nem fogunk fázni ha naponta megeszünk egy marék mandulát vagy bármilyen olajos magot. (a felmelegítő hatást a pörköletlen, nyers magok eredményezik)

Egészséges zsírok:Az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást és szabályozzák a T- és B-limfociták (az immunrendszer védekező elemei) működését. A halak olajában megtalálható EPA és DHA zsírsavak megoldást jelentenek számos gyulladásos problémára megfelelő mennyiségben. Amennyiben Omega-3 zsírokat ad az étrendjéhez, az megváltoztatja az immunsejtek összetételét és előnyösen hat a fagocitákra. A fagociták az immunrendszer elemei. Köznyelven falósejtek, vagy fehérvérsejtek, amelyek alkalmasak idegen anyagok, baktériumok bekebelezésére és lebontására.
Brokkoli: A brokkoli már régóta ismert a táplálkozás-tudományban, mint kiváló immunerősítő. Ezt a hatását főleg a benne található béta-karotinnak, cinknek és szelénnek köszönheti. Ezen kívül a brokkoliban található néhány erős antioxidáns tulajdonságú összetevő, melyek igen nagy eredménnyel veszik fel a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel szemben. (forrás: naturalnews, közreadrta: natúr hírek.hu)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég