A vitaminok szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Tudjuk, melyik élelmiszerben, mi van, hallottunk róluk, de tudjuk vajon azt, hogy ezek mikre vannak hatással és hogy némelyik túl is adagolhatjuk? Nézzük végig őket sorban. Alább a zsírban oldódó vitaminokra térünk ki, utána pedig vízben oldódóakra.
Zsírban oldódó vitaminok (röviden ADEK): A nevükhöz mérten zsírban oldódnak, többek között ezért is szükséges a megfelelő zsírtartalom elfogyasztása - persze nem feltétlenül disznózsíros kenyérrel. Zsírok nélkül hiába eszünk megfelelő tápanyagot, a vitaminok nem lesznek képesek felszívódni.
A-vitamin: Hámvédő hatásáról ismert, E-vitamin jelenlétében hatékonyabb a felszívódása, hiány esetén farkasvakság, bőr és nyálkahártya elváltozás léphet fel, túladagolása toxikus hatású, terhesség alatt fejlődési rendellenességet okozhat. Ajánlott mennyisége: Nőknek 0,8 mg (terhesség: 1,1-1,5 mg), férfiaknak 1,0 mg naponta. Az alábbi élelmiszerekben találhatunk rájuk: máj, tojás, vaj, sajt, margarin, tengeri hal (tonhal), vegyes étkezéssel biztosíthatjuk bevitelét.
D-vitamin:: Bőrben fény, ultraibolya sugárzás és hő hatására koleszterinből képződik a D3-vitamin (D-vitamin elővitaminja), ami májban raktározódik el. Az aktív D-vitamin növényi táplálékokkal kerül be szervezetünkbe, veséből indul. (halolaj, máj, tojás, vaj). Megalapozza az izomsejtekből a kalcium felszabadulását, inzulin kiáramlást idéz elő hasnyálmirigyben, bőr sejtjeinek növekedését, immunrendszert, kalcium, foszfor felszívódását és csontokba való beépülését segíti. Hiánya rachitist idéz elő, túladagolása toxikus. Forrása: tengeri halak, tojás, tejszín, sajt, máj.
E-vitamin: Megakadályozza, hogy a szabad gyökök károsítsák az érfalakat (érelmeszesedés), védi a membrán lipideket, lipoproteineket és a zsírszövetet a szabad-gyökök károsító hatásával szemben. Többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajok fogyasztásával megvan a napi bevitel. Forrás: olíva olaj, tojás, margarin, vaj, sajt búzacsíra, olajos magvak.
K-vitamin: A táplálékkal felvett K-vitamin 20-70%-a szívódik fel a lipidekkel, a bélbaktériumok K2-vitamint termelnek. Szerepe a véralvadásban van, így hiánya esetén vérzések lépnek fel, ugyanakkor toxikus hatása nincs a túladagolásnak. Ajánlott mennyiség nőknél 60-65 mg, férfiaknál 70-80 mg naponta (vegyes táplálkozással megvan). Fő forrásai: tojás, zöldfőzelékek (spenót), saláták (káposzta).(Forrás: Egészségmagazin.com)

A vízben oldódó vitaminok | [/b[b]] Az előzőekben már szó esett a zsírban oldódó vitaminokról, most azonban nézzük azt, hogy mit tud a többi vitamin. Ezek fontos tulajdonsága, hogy vízben oldódnak, így a megfelelő folyadékbevitel mellett az ajánlott napi bevitelüket kiegyensúlyozottá tehetjük.
C-vitamin (aszkorbinsav): Az emberi szervezet nem képes előállítani, a felnőttek számára a napi adag 100 mg. Kötő- és támasztószövetek kollagénjének képzésében, növekedéshez, regenerációhoz van rá elsősorban szükség, az immunrendszer legnagyobb támasza, hiánya esetén skorbut léphet fel. Forrás: csipkebogyó, zöldpaprika, zöldségfélék, burgonya, citrusfélék, gyümölcsök.
B1-vitamin (tiamin): Több enzim működéséhez kell (szénhidrát-anyagcsere szabályozásához), vegyes táplálkozással a fele húsokból származik, de élelmiszer feldolgozás során 30%-os vesztességgel kell számolnunk. Nők esetén 1,0 mg, férfiaknál 1,3-1,0 mg a szükséges napi bevitel. Forrás: teljes kiőrlésű lisztfélék, zabpehely, máj, húsok.
B2-vitamin (riboflavin): Szöveti légzésben, méregtelenítésben van szerepe, enzimalkotórész. Hőre nem érzékeny, fényre igen (fényre kitett tejben 80%-ban elbomlik). Napi szükséglete nőknél 1,2 mg, férfiaknál 1,5-1,2 mg. Vegyes táplálkozásnál 2/3-át állati eredetű élelmiszerek, 1/3-át tej és tejtermékek útján visszük be a szervezetünkbe. Forrása: tojás, máj, élesztő, tejszín, sajt, tej, hús.
Niacin (B5-vitamin): Enzimalkotórész, aktív formái a NAD és NADP. Állati eredetű élelmiszerekben NAD, NADP formájában, növényi eredetűeknél nikotinsav van, fehérjebevitellel fedezhető bevitele (triptofánból szintetizálódó NAD).
Pantoténsav: Szénhidrátok, zsírok egymásba való alakulását szabályozza, haj színét, növekedését befolyásolja, a vér pantoténsav szintje és a vizelettel ürített mennyiség között nagy az egyéni különbség, fizikai megterhelés, stressz növeli a szükségletet, amely átlagosan 6 mg naponta. Hiánya esetén fejfájás, fáradékonyság, központi látótérkiesés jelentkezhet. Forrása: tojás, máj, rizs.
Biotin: Számos enzim koenzimje (zsírsavak előállításában, koleszterin anyagcseréjében, szénhidrátok felhasználásában), bélbaktériumok is előállítják, a vékonybél felső szakaszában szabad biotin szívódik fel. Forrás: máj, tojás, tej, tejtermékek, hüvelyesek.
B6- vitamin (piridoxin): Aminosavak egymásba való átalakulását szabályozza az esszenciális zsírsavak anyagcseréjében, vérben fehérjéhez kötődnek, vizelettel ürülnek, hatása, hogy a hemoglobin oxigén kötőképességét fokozza. Szerepe az anyagcsere folyamatokban van. Napi bevitele nőknél 1,2 mg, férfiaknál 1,5 mg. Forrás: hüvelyesek, máj, hús, rizs, teljes őrlésű liszt
B12-vitamin (kobalamin): Hiánya „vészes vérszegénységet", érzés- járás zavart, feledékenységet, levertséget okoz. Forrás: tojás, máj, hús, sajt, kefir, tej.
Folsav: Fehér- és vörösvérsejtek, vérlemezkék képződéséhez járul hozzá, de az átlagos lakosság folsav bevitele alig fedezi a szükségletet. Folsavforrás: élesztő, hüvelyesek, máj, húsok, tojás. (Forrás: Egészségmagazin.com)