ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.02.18. 13:02

8 fontos tudnivaló a sörélesztő fogyasztásáról

A bioboltokban és reform élelmiszereket kínáló üzletekben egyre többször találkozhatunk a sörélesztőpehellyel, amelyet előszeretettel használ a vegán konyha. Nem csak azoknak ajánlott azonban az alapanyag, akik a húsmentes étrendet választották, hanem tulajdonképpen mindenkinek. Az általa kínált értékes hatóanyagokat egyébként tabletta formájában is magunkhoz vehetjük, bár tény, hogy ennek kulináris értéke nincsen. De mégis minek köszönheti népszerűségét a sörélesztő?

Tudtad, hogy a sörélesztő tulajdonképpen egy gombaféle, amelyet a sörgyártás során használnak? Mivel olyan nemes alapanyagokon tenyésztik, mint a komló vagy a csíráztatott árpa, így a hőkezelés után egy ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag anyag keletkezik. Az egészségre gyakorolt jótékony hatásait tehát pehely és tabletta formában is élvezhetjük. Nézzük, milyen előnyei vannak a sörélesztő fogyasztásának!

1. Magas fehérjetartalom: A sörélesztő pehely szelént, riboflavint, tiamint, niacint, rezet, káliumot és B-vitamint is tartalmaz, de folsavban is gazdag. Kimagasló fehérjetartalommal rendelkezik, és olyan aminosavakat is tartalmaz, amelyeket a szervezet nem tud előállítani. Alapvetően elmondható tehát, hogy a sörélesztő komplex fehérjeforrás, és kitűnően felszívódó mikrotápanyagokkal szolgálja az egészség megőrzését. A segítségével bevihető fehérje kifejezetten hasznos lehet azok számára, akik kerülik az állati eredetű alapanyagok fogyasztását.

2. Immunrendszer erősítő: A sörélesztő egészségre gyakorolt hatását már körülbelül 100 évvel korábban is vizsgálták. Az 1800-as évek végén egy vegyész állítólag rákbeteg feleségét kezelte nagy dózisban adott sörélesztővel, aki meg is gyógyult. Természetesen sok más dolog is közrejátszhatott ebben, de később, miután lejegyezték ezt a történetet, sokan úgy vélték, hogy tényleg csodatevő hatással bír a sörélesztő. Tény, hogy szeléntartalma kiválóan erősíti az immunrendszert és antioxidánsai a sejtek öregedési folyamatait lelassítják. A komplex B-vitaminok a szervezet több rendszerének működésére is jótékonyan hatnak.

3. Kiváló szépségvitamin: Amit talán elsőként tapasztalhatunk a sörélesztő rendszeres fogyasztásával, az nem más, mint az erősebb, egészségesebb haj és körmök. A bőr szintén élvezheti az alapanyag kedvező hatásait, ezért egyfajta szépségvitaminként is érdemes gondolni rá. Már nagyon sokszor bebizonyosodott, hogy a szépséghez nem elegendő a méregdrága külsőleg használható készítményeket alkalmazni, ugyanis az egészséges haj, bőr és körmök forrása belül leledzik. Ha tehát természetes módon szeretnél megszépülni, akkor érdemes kihasználni a sörélesztőben rejlő lehetőségeket. A sokféle célirányos szépségvitamin helyett célszerű a jól bevált alapanyag mellett letenni a voksot.

4. B-vitaminokban gazdag: A sörélesztő jótékony hatásait a benne megtalálható B-vitaminoknak is köszönheti. Segítséget nyújt ahhoz, hogy a szöveteknek sikerüljön gyorsan regenerálódni, sőt, az izmokat is erősíti. A B-vitamincsoport elemei a krómmal együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a cukorbetegségben szenvedők vércukorszintje csökkenhessen és az inzulint jobban hasznosítani tudják. A króm egyébként azok számára is hasznos, akik fogyni szeretnének, hiszen a mikroelem szabályozza az éhséget. A már említett tiamin és riboflavin az antioxidánsokkal karöltve a szem egészségének megőrzésében is segítenek. Ha kínzó migrénnel küzdesz, akkor is érdemes lehet a sörélesztő készítményeket választani.

5. A vérszegénység ellenszere:Ha hiányoznak az egészséges vörösvértestek a szervezetből, az gyengeséget, légszomjat, vagy például a haj és a körmök károsodását okozza. A sörélesztő nem csak ez utóbbiak esetében javíthat a helyzeten, hanemjavítja a vas felszívódását és hasznosulását a szervezetben. Már napi két evőkanál sörélesztő pehely kiváltja ezt a hatást, érdemes tehát kihasználni a benne rejlő erőt.

6. Emésztésjavító hatás:Mivel a sörélesztő probiotikumként is számon tartott, ezért hozzájárul a bélflóra egészségének megőrzéséhez. Ez pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy biztosítható legyen a megfelelő emésztést, elkerülhetővé váljon a puffadás, és az immunrendszer erősítéseérdekében is tehessünk. A bélrendszer gyulladásos folyamataira is jótékony hatással van a sörélesztő fogyasztása, de például a hasmenést is megszünteti.

7. Pehely és tabletta:A sörélesztő beszerezhető pehelyként vagy akár tabletta formájában is. S hogy mikor melyiket érdemes választani? Ha olyan étrend-kiegészítőt keresel, mely a felsorolt területeken nyújthat segítséget, akkor a tabletta szedése javasolt. Ma már olyan sörélesztő készítmények is beszerezhetőek, melyek magnéziummal, kalciummal dúsítottak, így a természetes alapanyagot ezekkel gazdagítva még többet tehetsz egészségedért és jó közérzetedért. Ha pehelyként fogyasztanád, akkor kaphatsz egyfajta pluszt a konyhában, és remek finomságok készíthetőek a sörélesztő pehely használatával, melyek egyúttal egészségesek is.

8. Sajtos ízvilág: Az alapanyagot nem ismerők talán nem is tudják, hogy a sörélesztő pehely íze nagyon hasonlít a sajtéra. Ezt rendszerint kihasználják a vegánok, akik a sajt helyettesítésére választják. Sajtszószok, sajtos krumplipüré, tésztamártás is készíthető sörélesztőpehely felhasználásával. Az alapanyag megfizethető áron elérhető a reform élelmiszereket kínáló üzletekben és webáruházakban. Sörélesztő tablettával pedig már a drogériákban, gyógyszertárakban is találkozhatunk. A nagy kiszerelésben elérhető készítmények akár több hónapra is biztosítják az értékes tápanyagokhoz való hozzájutás lehetőségét. A méregdrága komplex készítmények helyett tehát érdemes próbálkozni olyan, már jól bevált mikroelemekkel, melyek már önmagukban is teljes értékű vitamin-és ásványi anyag forrásként állnak az egészségtudatos érdeklődők rendelkezésére. (Írta: Kiss Anita, forrás: szeretetrehangoltan.blogspot.com)

MÁS FORRÁSBÓL: A sörélesztő jótékony hatásai és kockázatok

A Saccharomyces cerevisiae élesztőgombából előállított sörélesztő az alsó- és felső erjesztésű sörök nélkülözhetetlen összetevője. Táplálékkiegészítőként is kedvelt, magas fehérjetartalma, B-vitamin komplexe és jelentős ásványi anyag, valamint nyomelem (szelén, króm) tartalma miatt. Habár a sörélesztő rendkívül értékes táplálékkiegészítő, mielőtt használni kezdenénk, kérjük ki háziorvosunk tanácsát is!

Élelmi értékek: : A sörélesztő számos jótékony összetevőt tartalmaz: káliumot, foszfort, kalciumot, nátriumot, niacint, vasat, tiamint, riboflavint és krómot. 100 gramm sörélesztő energiatartalma 280 kcal, fehérjetartalma csaknem 50, szénhidráttartalma 40, élelmirost tartalma csaknem 5, míg zsírtartalma mindössze 1,5 százalék. Mindig érdemes odafigyelni, hogy olyan sörélesztőt vásároljunk, amiből a króm nincsen egy speciális eljárással kivonva.

Alacsonyabb vércukor- és koleszterinszint: A sörélesztőben található króm kulcsfontosságú a lipidek és a szénhidrátok anyagcseréje szempontjából, ami befolyásolja a vércukor- és koleszterinszintet. Egy 2011-ben, a Journal of Trace Elements in Medicine and Biology (Nyomelemek az Orvoslásban és a Biológiában Folyóirat) orvosi szaklapban publikált kutatásban A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő pácienseket két csoportra osztották, az egyik felük napi 9 gramm krómtartalmú sörélesztőt kapott, a másik csoport krómmenteset. A krómtartalmú sörélesztőt használó betegek sokkal alacsonyabb vércukorszintet és alacsonyabb koleszterin- és alacsony sűrűségű lipoprotein szintet mutattak.

Immunstimulálás: Igen, a sörélesztő segít, hogy szervezetünk jobban ellenálljon a betegségekkel szemben. A benne található poliszacharidok ugyanis erősítik a makrofágokat, amelyek így jobban fel tudják venni a harcot a kórokozókkal. Ugyanezek a poliszacharidok támogatják az általános egészségi állapotot azzal, hogy a sejtek megújulását segítik. Ráadásul a sörélesztőben található cukrok erős vírusölő hatásúak: legalább 13 vírustörzs ellen hatnak – írja Rita Elkins gyógynövényszakértő Csodálatos cukrok (Miracle Sugars) című könyvében.

Mellék- és kölcsönhatások: A sörélesztő használatának nincsenek komolyabb kockázatai és mellékhatásai, de az arra hajlamos egyéneknél puffadást okozhat. A Maryland Egyetem kutatói szerint bizonyos kölcsönhatások léphetnek fel depresszió kezelésére adott gyógyszerekkel és egyes erős fájdalomcsillapítókkal. A sörélesztő szintén interakcióba léphet a diabétesz ellen felírt gyógyszerekkel. Az arra hajlamos egyéneknél allergiás reakciók is felléphetnek. Ami biztos: ha rendszeresen vényköteles gyógyszert szedsz, a sörélesztő alkalmazását beszéld meg az orvosoddal! (Forrás: soreleszto.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.01.23. 11:41

Totem58 írta:Az alábbi videó a táplálékkiegészítő-gyártók átverős gyakorlatáról (tisztelet a kevés kivételnek!) szól. A valóban jól felszívódó B-komplex vitaminok táplálékkiegészítőben meglehetősen drágák. Mint mindennél, itt is az ételekben lévő B-vitaminokat tudja igazán hasznosítani a szervezet. Ha ez a fajta változatos étkezés nem valósítható meg, gyakran fogyasszon sörélesztőt, ami kapható drazséban és pehelyben is, ez utóbbi olívaolajjal elkeverve remek kenyérre kenve is. Reggel, étkezés közben legjobb bevenni - Ildikó).

B-komplex: A B-vitaminokat sokszor csak B-komplexként szoktuk emlegetni. A különböző B-vitaminok hatásai között gyakran találunk átfedést, valamint sok esetben érdemes őket együtt szedni a jobb hasznosulás érdekében. Azonban jó szót ejteni a B-komplex néhány tagjáról, lássuk őket!

Thiamin (B1-vitamin): Fő feladata a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzimek működésének segítése, emellett pedig támogatja az idegrendszer működését, ezenkívül hasznos a diabéteszes neuropátia és a kardiomiopátia kiegészítő kezelésében. Legnagyobb mennyiségben a sertéshús tartalmazza, de bevihető gabonamagvakkal vagy olajos magvakkal is.
Adagolása: szívbetegségekben naponta 50-150mg, lehetőleg B-vitamin komplex formájában, neuropátiás tünetek esetén az adagolás ugyanez.A thiamin savas közegben szívódik fel a legjobban, így érdemes étkezés közben bevenni.

Riboflavin (B2-vitamin): A riboflavin fontos szerepet játszik számos anyagcsere folyamatban, a pajzsmirigy működésében, vassal együtt szedve növeli a vörösvérsejtek számát. Különböző sérülések és égési sebek gyógyulásakor a szervezetnek nagyobb mennyiségben van rá szüksége, továbbá hasznos lehet a szürkehályog megelőzésében vagy késleltetésében. Nagyobb mennyiségben (200-400mg) csökkentheti a migrénes rohamok súlyosságát és gyakoriságát, kisebb vagy közepes dózisban (25-50mg) pedig a rosaceás bőrelváltozásokban bizonyult hatásosnak. Szürke hályog megelőzése esetén a napi adag 25mg, kiegészítő kezelésben pedig 50-100mg.

Egy tipikus hiánytünet a folyamatosan vagy gyakran berepedt szájzug, ha pedig ezt szemszárazság, könnyezés és fokozott fényérzékenység kíséri, akkor mindenképpen gyanakodhatunk riboflavinhiányra. Jó riboflavinforrás a tej, a sajtok, a joghurt, a marhahús, a máj, bármilyen hal, az avokádó és a tojás. (Megjegyzés a tejet kerülje az SM beteg, a joghurt azonban szinte kötelező. Tejallergiások élőflórásat fogyaszthatnak, ha már legalább 1 éve felhagytak a tejivással - Ildikó)

Pantoténsav (B5-vitamin): A pantoténsav alkalmas az idegrendszer védelmére, segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék jobb hasznosulását, illetve migrén, krónikus fáradtság és a dohányzásról való leszokásban lehet segítségünkre. Bár komolyabb problémát nem okoz a túldozírozás, a napi adag jobb, ha nem haladja meg az 1000mg-ot. Stresszoldóként naponta 100mg-ot javasolt bevinni belőle, érdemes B-komplex formájában, fáradékonyságra ugyanennyi a napi adag.

Ha a dohányzásról szeretnénk leszokni, akkor tanácsos először csökkenteni a naponta elszívott szálak mennyiségét (2-3 hétig) és utána elkezdeni szedni a pantoténsavat, naponta 2x500mg-ot. Ezzel a technikával könnyebb végleg elengedni a cigarettát. A pantoténsav legfőbb forrása a hal, baromfi, a tojás (tojássárgája), a máj, az élesztő, a brokkoli, illetve a joghurt és a hüvelyesek.

Piridoxin (B6-vitamin): A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, az fehérjeszintézisben és ingerületátvivő anyagok - pl. a szerotonin - szintézisében, tovább segít felszabadítani az elraktározott energiát. Különböző problémákat lehet vele kezelni, lehet pl. szív- és érrendszeri elváltozások esetén használni, hatékonyan enyhíti a depresszió tüneteit, az álmatlanságot, asztmás rohamokat, a premenstruációs szindróma tüneteit és alkalmas az alagút-szindróma kezelésére.

Az adagolást itt is az adott probléma határozza meg, premenstruális szindróma esetén a napi adag 50-100mg között mozog, de bármennyit is szedünk belőle, érdemes két részre elosztani, egy reggeli és egy esti adagra (az estit jobb közvetlenül lefekvés előtt bevenni). Súlyos alagút-szindróma esetén naponta legalább kétszer, de maximum háromszor 50mg javasolt. Asztma esetén naponta kétszer 25-50mg tanácsos, de mindenképpen egyeztetni kell előtte a kezelőorvossal!

Bizonyos mennyiségű B6-vitamin bevitele várandósság esetén hasznos lehet azoknál a nőknél, akik reggeli hányingerrel vagy hányással küzdenek, de mindenképpen ajánlatos előbb az orvosukkal konzultálniuk erről. Az ajánlott napi maximális mennyiség biztonsággal szedhető, viszont nincs adat arra vonatkozóan, hogy nagyobb mennyiségű B6-vitamin hogyan befolyásolja a magzat fejlődését. Vérszegénységben vassal együtt szedve kis mennyiségben is javítja a vörösvérsejtek képződését.

A B6-vitamin felszívódása akkor a legjobb, ha nem veszünk be belőle 100mg-nál többet egy nap, illetve ez az az adag, amit hosszú távon is biztonságosan alkalmazható. Ha mégsem tabletta formájában szeretnénk hozzájutni a piridoxinhoz, akkor az alábbi ételeket érdemes fogyasztani: halak, szárnyasok, csicseriborsó, avokádó, burgonya és banán.

Biotin (B7-vitamin): A biotinról manapság egyre többen tudják, hogy jó haj- és körömerősítő, azt azonban már kevesebben, hogy ugyanilyen hasznos lehet cukorbetegségben is. Kifejezett biotinhiány viszonylag ritkán alakul ki, mivel a táplálékaink nagy része tartalmaz annyi biotint, ami fedezi a napi igényt, azonban ha gyengülnek a körmeink vagy töredeznek a hajszálaink, akkor megfontolandó a biotin fokozott bevitele.

Haj- és körömerősítésre a napi ajánlott mennyiség 1000mcg, cukorbetegségben, a sejtek inzulin iránti érzékenységét növelendő lehet nagyobb mennyiségben is szedni, erről azonban feltétlenül tájékozódjon kezelőorvosánál! A biotin egyébként megtalálható a szójában, hüvelyesekben, a májban, a diófélékben, a rizsben és az árpában. (Forrás: b-vitamin.hu)

Mi hasznosul a legtöbb B-vitamin komplex termékből?

Nézzünk egy konkrét példát a piacon lévő nagyszámú B-vitamin komplexekből és most mindenféle bevezetők és magyarázatok nélkül 3 különböző szempontot a molekulaformát, a biológiai hasznosulást és a koncentrációt tekintve vegyük górcső alá ezt a piacon kapható B-vitamin komplexet.Ugye itt majdnem az összes B-vitamin megtalálható benne és magán a címkén nagyon-nagyon kis betűkkel tüntették fel a molekulaformát, nyilván ez a lényeg az, hogy most ez B2, B3, az teljesen mindegy ilyen szempontból.

Jó, tehát, hogy a B1-vitamin a tiamin-mononitrát, ugye ez egy inaktív forma, ezt a szervezetnek át kell alakítania aktív formává, ha tudja. Ebből olyan nagyon kicsi koncentráció van, hogy gyakorlatilag ez nem csinál semmit.
A riboflavin esetén ugyanúgy inaktív forma, ugyanannyira kicsi a koncentráció, hogy nem csinál ez se semmit. Az NRV%-ok, ugye ez a napi javasolt dózis, az ne tévesszen meg senkit, hogy több mint 100%, mert ezek a százalékok, olyan alacsonyra vannak belőve, hogy éppen még a szervezet, tehát az emberi szervezet még életben maradjon, hogyha 100%-ot megkapja.
Niacinamid szintén inaktív forma, kicsivel több a többihez viszonyítva, viszont ez gyakorlatilag teljesen haszontalan.
Kalcium-d-pantotenát inaktív forma, nagyon-nagyon kicsi koncentráció.
Piridoxin-hidroklorid, ugye ennek az aktív formája piridoxál-5-foszfát lenne, ez is az inaktív forma, olyan kis dózisban, hogy semmire se jó, holott B6-vitaminból különösen nagy dózisra lenne szüksége a szervezetnek, mert a mellékvesék a stresszhelyzet kezelése folytán elég sokat fogyasztanak ebből.
Szóval ez is teljesen gyakorlatilag elégtelen mennyiségű és nagyon elégtelen a molekulaforma és a folsav, ugye ez egy sarkalatos pont, amit mindig szoktam emlegetni, hogy a lakosságnak kb. a 60%-a nem tudja megfelelően hasznosítani a folsavat, csak az aktív folát formát, ez egy nagyon-nagyon rossz forma, úgyhogy ez ugyanúgy egy fekete pötty ebben a termékben.

A B12-vitamin esetén a cianokobalamin formaugye ezt teszi fel az i-re a pontot, ezt rendszeresen szoktam emlegetni, hogyha a B12 cianokobalamin, akkor nemcsak a terméket kell otthagyni, hanem a gyártó összes termékének sem szabad bizalmat szavazni. Tehát ez egykifejezetten káros molekulaforma, a jó hír az egészben az, hogy mindez, olyan kicsi koncentrációban, hogy ez végképp nem fog semmit se csinálni.

Tehát összességében ebben a B-komplexben csak inaktív formák vannak, olyan kicsi dózisban, hogy az nem csinál semmit, úgyhogy mindenki jobban tenné, hogyha inkább egy nagy levegőt venne, mintsem ezt a terméket. Én a magam részéről a döglött lovamnak adnék csak ilyet, úgyhogy szakmailag semmiféleképpen nem ajánlom, ilyen összetételű terméknek a fogyasztását. Köszönöm szépen! (Forrás: Wise Tree Naturals)
https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/index.php?option=com_tssvideo&view=videosite&task=video&id=54&utm_source=54386-F%C5%90%20CRM%20LISTA&utm_campaign=624553--%2001.09.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2049.%20r%C3%A9sz%20kik%C3%BCld%C3%A9se%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol%20%20%20%20%20%20%20&utm_medium=20724-email&utm_content=-%2001.09.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2049.%20r%C3%A9sz%20kikuldese%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol


+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
51. Miért használ sok gyártó inaktív B-vitaminokat?

Érdekel, miért az inaktív molekula formákat használja a legtöbb gyártó? Tudni szeretnéd mely összetevőket figyeld meg alaposabban a címkén? Videósorozatunk újabb részében választ kaphatsz azokra a kérdésekre, amelyek már régóta foglalkoztatnak. Felkészültél?

Néhány gondolat a B-vitaminokról. Ugye, mint minden esetben, itt is azt a hármast érdemes egyszerre figyelni, ami a koncentráció, a molekulaforma és a biológiai hasznosulás, illetve szeretnék még egy új nézőpontot belevinni, mert ez segíti megérteni a témát, még pedig a gyártói szempontokat és hogyha, ha ebből a nézőpontból is vesszük ezt a témát, akkor a B-vitaminokat leegyszerűsítve feloszthatjuk aktív és inaktív formákra.

Amikor a gyártói szempontból ez egy nagy beruházás, tehát ez egy drága összetételű alapanyag, az inaktívak pedig jellemzően olcsók.

Ugye nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy egy elnevezés mögött többféle molekula is állhat és eltérő hatékonyságot értünk e mögött, hogy különböző molekulák milyen hatásokat fejtenek ki a szervezetben, hogy gyakorlatias példákat tekintve mondjuk a B12-vitamin az nem jelent semmit, mert emögött az elnevezés mögött négyféle különböző molekula lehet az a cianokobalamin, amit semmiképpen nem javaslok semmilyen esetben sem, de erről van egy másik videó, azt ajánlom annak figyelmébe, akit érdekel a téma.

Van a metil-, hidroxi-, illetve az adenozil kobalamin, mindahárom tökéletesen jó megoldás lehet, hogyha valaki B12-öt szeretne pótolni.

A B6-vitamin mögött háromféle molekula állhat, a B1-nél négyféle és stb., stb.

A lényeg az az, hogy az aktív formák azok biztosan hasznosulnak.

Az inaktív formákat a szervezetünknek többlépéses folyamatok során jellemzően át kell alakítaniuk aktív formává.

A B12 példájánál maradva, hogyha valaki cianokobalamin formában, ugye a termékek, a piacon lévő termékek kb. 99%-ában, ilyen formában van a B12, ezt gyakorlatilag a szervezetünk négy lépésben alakítja át metilkobalaminná, ha minden, olyan a rendelkezésre áll, minden, olyan nyomelem vagy enzim, ami ezt az átalakítást végzi, ha pedig valami miatt nincs jelen, ilyen anyag vagy a szervezet máshogy dönt más prioritások alapján, akkor gyakorlatilag nem történik meg ez az átalakulás és semmi értelme nem volt az egésznek.

Tehát aktív formát érdemes szedni, mert gyakorlatilag ez definiálja a B-vitaminoknak a minőségét és hogy minél gyakorlatiasabbak legyünk nézzük most gyorsan, hogy melyek az aktív formák a B-vitaminok esetén.

Ugye a B1-vitaminnál a tiamin pirofoszfát klorid, ez az aktív vagy más néven szokták még koenzim formának is hívni, ugye ezt nagyon-nagyon kevés gyártó használja, mert extrém drágának, drága ennek az anyagnak az ára.

A B2 az a riboflavin 5'foszfát nátrium sója, ez az aktív forma, ugye a B3-nál mondjuk ez a niacinamid meg, ilyen elnevezések szoktak lenni, ezek az inaktívok, a valóban aktív az inozitol hexanikotinát.

A B5-nél és ez is egy sarkalatos pontja az egész B-vitamin sornak kalcium d pantotenátot szoktak leggyakrabban használni, ez egy inaktív forma az aktív az a pantetin, az ok itt is abból fakad jellemzően, hogy ez egy nagyon-nagyon drága alapanyag.

A B6-vitaminnál szerencsére már egyre több termékben megjelenik az aktív, ez a piridoxál 5 foszfát.

A B9-nél ugye a folsav, ezt semmilyen formában sem ajánlom, de erről is van egy másik videó, ugye ennek az aktív és legeslegjobb minőségű sója, ez a glükózamin folát só, amit szintén nagyon kevés gyártó használ, mert extrém drága, de ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy van a kalcium folát só is, ami ugyanúgy jó minőséget képvisel viszont ez a glükózamin folát só a legjobb.

A B12-nél a metilkobalamin, az adenozil vagy a hidroxi, ezek az aktív formák, mindegyik nagyon jó, a ciano az semmilyen formában nem.

Tehát összegezve a B-vitamin sorról alkotott szakmai gondolataim azok, hogy szerintem mindenféleképpen aktív formát érdemes szedni, mert ezek biztosan hasznosulnak.

A sarkalatos pont az az szokott lenni általában B1-vitamin és a B5, tehát vagy tiamin pirofoszfát klorid vagy pantetin, hogyha ezek vannak a termékben, akkor gyakorlatilag tuti biztos, hogy nagyon-nagyon jó minőséget használ az az illető, gyártó, illetve egy másik sarkalatos pont, ami, ilyen vízválasztó is lehet, tehát hogyha valaki folsavat használ B9 esetén, azt semmikép se ajánlanám, illetve B12-nél cianokobalamin semmi esetben sem, tehát valamilyen folát só kell, legjobb minőség, ugye ez a glükózamin vagy mondjuk egy metilkobalamin a B12 esetén, hogyha ezek vannak a termékben, akkor jó minőségű. Köszönöm szépen!

https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/ ... zabolcsrol

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.01.22. 16:42

Dr. Poleszynski: Hét érv a táplálékkiegészítők mellett (Fordította:Czárán Judit, Forrás:Dag Viljen Poleszynski, PhD: Seven Arguments for Taking Nutritional Supplements)

Lehet eléldegélni valameddig és lehet minőségi életet élni jó sokáig. Hogy kinek melyik jut, nem csak szerencse kérdése, hanem a megfelelő táplálékkiegészítők szedésén is múlik.

Az egyik olyan ország, ahol a legszigorúbb korlátozások vannak életben a vitaminok forgalmazásával kapcsolatban, Norvégia, ahol a táplálékkiegészítőkből az RDA-t (a fogyasztásra ajánlott mennyiséget) akár csak kevéssel meghaladó mennyiséget sem szabad patikán kívül árusítani. Ezt a szigort hagyományosan azzal indokolják, hogy aki "kiegyensúlyozottan táplálkozik", az természetes úton is hozzájut minden fontos tápanyaghoz. Ráadásul, állítják a döntéshozók, bizonyos vitaminok és ásványi anyagok nagy dózisban károsak az egészségre. Az illetékesek abból indulnak ki, hogy a táplálék-kiegészítők ugyanúgy működnek, mint a gyógyszerek, ami egész egyszerűen nem igaz. Ugyanis a legtöbb vitaminnak, ásványi anyagnak és egyéb táplálék-kiegészítőnek a gyógyszerekkel ellentétben még nagy dózisban sincsenek komoly mellékhatásai.

Esszenciális és feltételesen esszenciális tápanyagok:

A piacon több ezer táplálékkiegészítő kapható, köztük több mint negyven esszenciális tápanyag önmagában, illetve különböző kombinációkban, ezek vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, és zsírsavak. Viszont léteznek "feltételesen esszenciális" tápanyagok is, amelyeket a szervezet normális esetben önmaga is elő tud állítani, de vannak olyanok, akiknél ezekből valami miatt nem termelődik optimális mennyiség. Ilyen például az L-karnitin, az alfa-liponsav, a betain, a kondroitin-szulfát, a Q10, a kolin és bizonyos aminosavak, amilyen például a tirozin vagy az arginin, és az "esszenciális" cukrok, amelyeket normálisan a szervezet maga állít elő.

Egészséges fiatalok szervezete általában megfelelő mennyiségű feltételesen esszenciális molekulát állít elő, de ezeknek a szintje nem mindig optimális. Márpedig ha a szervezet nem jut megfelelő mennyiségű ásványi anyaghoz és vitaminhoz, akkor a biokémiai folyamatokat katalizáló kulcsenzimek sem fognak optimálisan működni. És vannak olyan enzimek is, amelyek bizonyos genetikai mutációk következtében csak akkor működnek jól, ha a normálisnál nagyobb mennyiségben jutnak kofaktorokhoz. Ha az esszenciális tápanyagokkal való ellátottság nem elegendő az enzimek optimális működéséhez, akkor egy átfogó, terápiás program keretében ezeket a "feltételesen esszenciális" tápanyagokat kívülről kell bevinni a szervezetbe.

Érvek a mikrotápanyagok nagy dózisban történő pótlása mellett:

Számos érv szól amellett, hogy az esszenciális tápanyagokból külön pótlást vigyünk be a szervezetbe. Ezeket az érveket az alábbiakban 7 címszó alatt foglalom össze. A legtöbb embernek akkor is célszerű valamilyen multivitamin táplálék-kiegészítőt szednie, ha egyébként kiegyensúlyozottan táplálkozik, mert ezek hozzájárulhatnak az egészségük megőrzéséhez, és bizonyos esetekben akár létfontosságúak is lehetnek. Az érveket véletlenszerűen veszem sorra, nem fontossági sorrendben tárgyalom őket.

1. A mezőgazdasági forradalom sokat rontott ételeink minőségén: Mióta a korábban vadászó és gyűjtögető őseink úgy tízezer évvel ezelőtt letelepedtek, és elkezdtek földet művelni, sok élelmiszer tápanyagtartalma szignifikánsan csökkent. Ez különösen igaz az elmúlt 60-70 évre, mióta a mezőgazdasági termelés már nem kicsi családi gazdaságokban, hanem hatalmas, műtrágya alapú farmokon zajlik, ipari méretekben.

A modern termények tápanyagtartalmának csökkenése azok régebbi változataihoz képest pontosan dokumentált. Ez részben a talajerózióval, a földek esszenciális ásványianyag-tartalmának a folyamatos túlhasználat miatti csökkenésével függ össze, részben azzal, hogy mindig újabb és újabb növényfajokat kísérleteznek ki, amelyek gyorsabban és nagyobbra nőnek elődeiknél, magasabb a víz és a cukortartalmuk, viszont kevesebb bennük az ásványi anyag, és sokszor más makro-tápanyagokból (zsírokból, proteinekből és aminosavakból), továbbá antioxidánsokból is kevesebb van bennük.

Az élelmiszerek csökkent tápanyagtartalma kombinálva azzal, hogy a finomított termékek, mint a cukor, a fehér liszt és a finomított olaj, egyre nagyobb szerepet kap a modern ember táplálkozásában, azzal jár, hogy őseinknél jóval kevesebb tápanyaghoz jutunk. Az organikusan művelt farmok terményeinek általában magasabb az ásványi anyag tartalmuk, ott a növények lassabban nőnek és ezért több tápanyagot képesek felvenni a talajból. A tápanyagokban gazdag élelmiszerek közé tartoznak például a szardínia, a vadlazac, a rákok és kagylók, a tojás, a máj, a kelkáposzta, az amerikai kel, a spenót, valamint a tengeri hínárok és moszatok, a fokhagyma, a fekete áfonya és a fekete csokoládé.

2. Az élelmiszerek tápanyagtartalma területenként más és más:

Az élelmiszerek tápanyagtartalma földrajzilag jelentősen eltérő lehet, még akkor is, ha a mezőgazdaság által alkalmazott módszerek azonosak. Ezt az Egyesült Államokban 1948-ban dokumentálta a Rutgers Egyetem egy kutatója az úgynevezett Firman Bear riportban. Ebben az időben a mezőgazdaság még kevésbé volt gépesített, továbbá a műtrágya és rovarirtó szerek használata sem volt általános. Az elemzés azt állapította meg, hogy ugyanazon élelmiszer ásványi anyag tartalmában régiónként jelentős eltérések lehetnek.

A talaj azokon a területeken, ahol viszonylag kevés eső esik, sokszor rendkívül nagy koncentrációban tartalmaz ásványi anyagokat, aminek meghatározó szerepe lehet az ott termelt növények tápanyagtartama szempontjából. Ezt jól dokumentálja egy 70 évvel ezelőtti könyv, a Tomorrow's Food (A holnap táplálékai). Egy George W. Heard nevű fogorvos azt találta, hogy a talaj a texasi Herefordban, rendkívül gazdag ásványi anyagokban. Hereford neve azzal vált ismerté, hogy ez az a "város, ahol nem ismerik a fogfájást". Ugyanis 1942. január 29-én megjelent egy újságcikk arról, hogy Hereford az a város, ahol a legkevesebben szenvednek fogszuvasodásban az egész Egyesült Államokban. Heard tudta, hogy a talaj arrafelé igen gazdag ásványi anyagokban, és azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az emberek ott az átlagnál kevesebb feldolgozott élelmiszert és sok nyers tejet fogyasztanak.

A legújabb kutatások szerint a talaj szeléntartalmának különbségei következtében jelentős eltérések lehetnek az állatok húsának a szeléntartalmában. Finnországban például a talaj szeléntartalma alacsony, ezért a hatóságok az 1980-as évek elején úgy döntöttek, hogy szelénnel kell dúsítani a kereskedelemben kapható műtrágyákat. Mikor négy évvel később megnézték 108 egészséges fiatal személy vérének szeléntartalmát, azt találták, hogy az 50 százalékkal magasabb volt a korábbinál.

Ugyanez a helyzet a magnéziummal is. Gyakran előfordul, hogy a talaj magnéziumtartalma a túlhasználat következtében kimerül, és ez a létfontosságú ásványi anyag nincs jelen megfelelő mennyiségben a trágyában sem. Márpedig azok a termények, amelyek magnéziumban gazdagabb földekről származnak, több magnéziumot tartalmaznak, mint azok, amelyeket magnéziumhiányos talajban termesztettek. Az USA lakosságának a 70-80 százaléka magnéziumhiányos, ami sok egészségügyi problémát okoz. Ezért a magnéziumpótlás megoldás lehet minden olyan esetben, mikor az ember nem jut olyan zöldségekhez, amelyeket megfelelő mennyiségű magnéziumot tartalmazó talajban termesztettek.

3. A stressz és a modern élet növeli szervezet tápanyagigényét:

A mentális stressz fokozza bizonyos tápanyagok kiválasztását, ezért ilyenkor azokból a szokásosnál nagyobb mennyiségre van szükségünk. Ezek közül a legfontosabbak a magnézium és a C-vitamin. Mindkettőből az átlagosnál többet "fogyasztunk el" fizikai megterhelés vagy mentális stressz esetén. Vadászó és gyűjtögető őseinkhez képest mi, modern emberek sokkal több stresszt vagyunk kénytelen elviselni. Az ősembernek csak alkalmilag, harc vagy a menekülés közben kellett izgulnia, manapság azonban sok ember folyamatos stresszben él.

A C-vitamin védi az agyat és az idegrendszert a stressz okozta károsodástól, mivel a neurotraszmitter vegyületek, pl. az adrenalin és a noradrenalin szintéziséhez és fenntartásához a szervezetnek sok C-vitaminra van szüksége. C-vitaminra a kollagén regenerálódásához is szükség van, mely kollagén létfontosságú a bőrünk, az ereink, a csontjaink, az ízületeink és az izmaink megfelelő működéséhez. Ha ezek valamilyen fizikai megterhelés következtében károsodnak, nagyobb mennyiségű C-vitaminra van szükségünk.

Egy ellenőrzött vizsgálatban, amelyben 91 olyan felnőtt vett részt, akik 2-3 hónappal a 2011-es nagy Új-Zélandi földrengés után még mindig fokozott stresszt és szorongást éltek át, a résztvevőket három csoportra osztották, abból kettőnek mikro-tápanyagokat tartalmazó széles spektrumú, táplálékkiegészítőt adtak kisebb, illetve nagyobb dózisban . Az eredmény az volt, hogy az érintettek stressztűrő képessége javult, mégpedig azoknak a legnagyobb mértékben, akik a legnagyobb dózisban kapták a táplálékkiegészítőt.

Az élelmiszerek a feldolgozás során veszítenek tápanyagtartalmukból, ezért a végtermék gyakran már csak a töredékét tartalmazza annak a mennyiségben, ami az eredetiben megvolt. Erre jó példa amikor a gabonából fehér lisztet állítanak elő, aminek sokkal alacsonyabb a tápanyagtartalma, mint a teljes kiőrlésű gabonának. Az élelmiszerek tápértékének csökkenése azóta gyorsult fel, hogy a teljes értékű táplálékokat részekre osztották, és például csont nélküli csirkemellet árulnak.

4. A környezetszennyezés következtében szervezetünknek több magas tápanyagtartalmú élelmiszerre van szüksége:

A vegyipar, a mezőgazdaság által használt növényvédő szerek és rovarirtók, az antibiotikumokkal kezelt állatok, a szállítás és műanyag csomagolás okozta környezetszennyezés következtében nagymértékben megnőtt az igény a hatékony méregtelenítésre.Erősen szennyezett világunkban a megnövekedett méregterhelést úgy tudjuk kompenzálni, ha növeljük a méregtelenítést elősegítő tápanyagok bevitelét, például nagyobb dózisban fogyasztunk táplálékkiegészítőket, például antioxidánsokat, C és E vitamint és szelént, amelyek segítenek eltávolítani a szervezetből a káros kémiai anyagokat.

Az is hasznos lehet, ha rendszeresen szaunázunk (a szauna, a meleg fürdő rontja az SM beteg állapotát, ezért a szanuát kerüljük, a fürdő langyos és rövid legyen - Ildikó), időnként böjtölünk és egészségesen táplálkozunk, ami azt jelenti, hogy például sok leveles zöldséget, színes zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk.

Egy nemrégiben megjelent tanulmány azt jósolja, hogy a globális felmelegedés következtében világszerte csökkenni fog egy sor élelmiszer tápanyagtartalma. [31] A légkör széndioxid tartalma az elkövetkező 30-80 évben át fogja lépni az 550 ppm-et, ami azt jelenti, hogy bár nagyobb lesz a terméshozam, az élelmiszerek energiaegységenkénti fehérje, vas és cink tartalma csökkenni fog. Vagyis ha ugyanúgy táplálkozunk, mint eddig, és nem számolunk más, az élelmiszer-termelést befolyásoló klimatikus tényezőkkel, akkor a tudósok szerint 2050-re csak a széndioxid megnövekedett mennyisége miatt további 175 millió ember lesz cinkhiányos és további 122 millió fehérjehiányos .Ha a termények vastartalma csak egy kicsit is csökkenni, akkor jelentősen megnő majd a vérszegénységben szenvedők száma.

5. Az RDA (ajánlott napi tápanyagbevitel) az esszenciális tápanyagok tekintetében túlságosan alacsony:

Az ajánlott referencia tápanyagbevitelt (NRI) az Egyesült Királyság illetékes hatóságai és az EU Élelmiszerbiztonsági Hatósága úgy állapította meg, hogy az a populáció 95 százalékának megfeleljen. Ezek az ajánlások összesen 41 kémiai anyagra, köztünk 13 vitaminra, 17 ásványi anyagra, illetve nyomelemre, 9 aminosavra és 2 zsírsavra vonatkoznak.

A probléma az efféle irányelvekkel az, hogy az emberek nem biztos, hogy az optimális mennyiséghez jutnak hozzá az adott tápanyagokból, hanem csak éppen annyihoz, hogy az elfogadott sztenderdek szerint ne minősüljön tápanyaghiányosnak. Hiszen minden ember más és más, biológiai szükségleteink egyénenként eltérőek, vagyis nem mindenkinek van ugyanolyan mennyiségre szüksége egy adott tápanyagból. Sok vitamin és ásványi anyag esetében ezért járulékos haszonnal járhat, ha azokat magasabb dózisban visszük be a szervezetünkbe. Idősebbeknek és betegeknek számos tápanyagból az átlagnál nagyobb mennyiségre van szüksége. Ez különösen vonatkozik a C és D-vitaminra, a vasra és a magnéziumra.

6. A különböző tápanyagok optimális mennyiségben fogyasztva védik az egészséget és lassítják az öregedést:

Az optimális tápanyagbevitel fontosságának egyik fő szószólója az ismert biokémikus, Bruce Ames, aki "a tápanyagok fontossági sorrendjének felállítását" javasolta, amelyben például azoknak az enzimeknek, amelyek a megfelelő sejtműködés fenntartásáért felelősek, kevesebb esszenciális tápanyagra van szükségük, mint azoknak, amelyek a rövidtávú életben maradást szolgálják, például éhínség idején.

A vitaminok és ásványi anyagok magasabb szintje lassítja a mitokondriális öregedést és gyorsítja az olyan óriásmolekulák regenerálódását, mint a DNS és a kollagén, illetve általában is javítja a sejtműködést. Ez bőven elég ok arra, hogy az ajánlottnál nagyobb mennyiségben vigyünk be a szervezetünkbe vitaminokat és ásványi anyagokat.

A táplálékkiegészítők részben azáltal lassíthatják az öregedést, hogy mérsékelik a szabadgyökök káros hatásait, amelyek nagy szerepet játszanak sok betegség, például a szív- és érrendszeri megbetegedések, illetve a rák kialakulásában. A szervezet optimális hormontermeléséhez szükséges, természetben is előforduló hormonok és/vagy kofaktorok pótlása jelentősen meghosszabbíthatja az életet, amennyiben a szervezet maga az optimálisnál kevesebbet termel belőlük. Ez különösen fontos olyankor, ha valaki genetikailag hajlamos valamilyen betegségre.

Nem könnyű minden tápanyagból optimális mennyiséghez jutni, még akkor sem, ha valaki kizárólag jó minőségű, tápanyagokban gazdag ételeket, például húst, belsőségeket, halat, kagylót, baromfit, tojást, dióféléket, gombát, zöldséget, bogyós és egyéb táplálékban gazdag gyümölcsöket fogyaszt.

Bizonyos tápanyagok, például a folát vagy a zöldségekben található karotinoidok könnyebben felszívódnak a feldolgozott, mint a nem feldolgozott ételekből. Bár a zöldségeket jó vitaminforrásoknak szokták tekinteni, például a sárgarépáról azt gondolják, hogy sok benne az A-vitamin, de valójában A-vitamin csak állati eredetű termékekben van, mint amilyen a máj, a tojássárgája, a tőkehal, és a tőkehalmáj olaj. (A sárgarépában béta-karotin van, amit sokan - pl. pajzsmirigy alul-működésben szenvedők- nem tudnak A-vitaminná alakítani.)

Bár a nyers zöldségek fogyasztásának sok előnye van (C-vitamin- és rosttartalmuk, illetve a bennük levő mikrobák miatt), a karetoniodok (alfa-/béta-karotin, lutein, likopin) a nyers zöldségekből kevésbé szívódnak fel, mint ha főzött formában fogyasztjuk őket, és még előnyösebb, ha zsírt is adunk hozzájuk. A zöldségekben levő tápanyagok jobban felszívódnak, ha megrágjuk, feldaraboljuk vagy pépesítjük őket, a húsok főzése és darálása pedig csökkenti az azok megemésztéshez szükséges energiát, továbbá fokozza a bennük levő tápanyagok felszívódását.


Az optimális tápanyagbevitellel kapcsolatos értékeket az orvosokból, kutatókból és tudósokból álló Bizottság szerint:
"Az emberek tévedésben vannak, amikor azt hiszik, hogy aki "kiegyensúlyozottan táplálkozik", az feldolgozott ételekből is hozzájut minden fontos tápanyaghoz, amire szüksége van. Ezzel szemben az igazság az, hogy ahhoz, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson, az szükséges, hogy minél több teljes értékű, feldolgozatlan táplálékot fogyasszunk, és hozzá okosan összeválogatott táplálék-kiegészítőket is szedjünk."

A jól ismert példa a C-vitamin, amelynek fontos szerepe van a vírusok, illetve a baktériumok okozta betegségek megelőzésében és leküzdésében, továbbá segít a szervezetnek megszabadulni a különböző a szerves és szervetlen méreganyagoktól. A C-vitamin ezen kívül csökkenti a rák kockázatát, erősíti a kötőszöveteket (kollagén), továbbá a mellékvese kortizol termelésének fokozása révén csökkenti a stressz káros hatásait.

A szükséges adag belőle mindenkinél más és más. A Nobel-díjas Linus Pauling szerint az optimális napi C-vitamin szükséglet 250 mg és 20 gramm között változik. Mivel a C-vitamin szabad formában vizet vonz a belekbe, sokaknál már napi 1-2 gramm C-vitamin laza székletet, puffadást és/vagy hasmenést okozhat, míg mások, akiknek magasabb a stressz-szintjük, egyszerre 5-6 grammot is jól tolerálnak. Azt a C-vitamin dózist, ami egy konkrét személy esetében már laza székletet okoz, "bél toleranciának" nevezik. Az ilyen problémák elkerülése érdekében célszerű a szükséges napi C-vitamin mennyiséget a nap folyamán több alkalomra elosztva bevenni.

Ha a szervezet valamilyen betegség következtében stresszes állapotban van, akkor a belek természetes módon több C-vitamint kötnek meg, mivel ilyenkor magasabb az ember C-vitamin szükséglete. Az optimális mennyiség megtalálásához célszerű addig emelni a dózist, amíg a béltolerancia határát el nem érjük. Súlyos betegségben szenvedők több adagra elosztva akár napi több mint 100 000 mg C-vitamint is bevehetnek, anélkül, hogy laza székletük lenne tőle. Liposzomális C-vitaminnál magasabb a béltolerancia határ, mivel azt ilyen esetben közvetlenül a sejtmembrán köti meg, így az magasabb dózisban sem okoz hasmenést.

7. A korrekt tájékoztatáshoz való hozzájutás alapvető emberi jog:

Az élelmiszerekkel és az esszenciális tápanyagokkal, illetve az elfogyasztott ételeknek az egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatos korrekt tájékoztatás alapvető emberi jog. Ennek a tájékoztatásnak véleményünk szerint nemcsak az egyes élelmiszerek tápanyagtartalmára kellene kiterjednie, hanem arra is, hogy a különböző táplálék-kiegészítők hogyan segítenek megelőzni, illetve leküzdeni a tápanyaghiány okozta betegségeket.

Lehetővé kellene tenni, hogy mindenki szabadon megvásárolhassa a jó minőségű és egészség szempontjából kulcsfontosságú táplálékkiegészítőket, és a hosszú, egészséges élet projekt keretében szabadon használhassa azokat az öregedés lassítására és a stressz okozta betegségek megelőzésére. És ebbe az is beletartozik, hogy mindenkinek legyen joga visszautasítani az orvosok által a tünetek enyhítésére felírt szintetikus, sokszor életveszélyes gyógyszereket.

Összefoglalás:

A táplálékkiegészítők használata széles körben elterjedt. A nagy dózisban szedett vitaminok azért fontosak, mert segítenek a szervezetnek regenerálódni betegségek után, illetve megelőzni bizonyos betegségeket. Sok vitamin a hivatalosan ajánlottnál akár 10-100-szor nagyobb dózisban sem ártalmas. Vannak országok, amelyeknek egészségügyi hatóságai óva intenek a táplálékkiegészítők esetleges negatív mellékhatásaitól, bizonyos kiegészítők esetében akár magasabb mortalitással is fenyegetve azokat, akik "túl sokat" szednek belőlük. Holott ezek a szerek több mint 80 éven keresztül szabadon hozzáférhetők voltak, és tudjuk róluk, hogy biztonságosak, megfigyelt mellékhatásaik néhány kivételtől eltekintve egészen enyhék.

Bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból (A-vitamin, kalcium, vas, szelén) kétségtelenül lehet túl sokat fogyasztani, ami fokozhat egy fennálló egyensúlyhiányt vagy egy másik ásványi anyag hiányát okozhatja (magnézium, cink). Fontos továbbá, hogy az omega-6 és omega-3 zsírsavak egyensúlya ne boruljon fel, ugyanis a legtöbb ember nem jut elegendő omega-3-hoz, viszont túl sok omega-6-ot fogyaszt. (Ez utóbbi az SM kialakulásának oka is Ildikó)

Kisgyerekeknek nem szabad felnőtt adagot adni például A-vitaminból vagy vasból, továbbá csecsemőknek és kisgyerekeknek nem célszerű tabletta formában adni a vitaminokat, mert az megakadhat a torkukon. A legtöbb embernek valószínűleg előnyös, ha széles spektrumú multivitamin/ásványi anyag kiegészítőt szed, amivel egy alapszinten elkerülheti a tápanyaghiányos állapot kialakulását.

A gyógyszerekkel összehasonlítva a létfontosságú tápanyagok pótlása kifejezetten ártalmatlan. De tudnunk kell, hogy vannak forgalomban rossz minőségű táplálékkiegészítők is, illetve olyanok, amelyek toxikus anyagokat, például kadmiumot tartalmaznak. Az egészségügyi hatóságok felelőssége, hogy potenciálisan ártalmas vagy rossz minőségű táplálék-kiegészítők ne kerülhessenek forgalomba, és hogy a jó minőségű szerek viszont szabadon és elfogadható áron hozzáférhetők legyenek. /Forrás: tenyek és tevhitek.hu/ (Dag Viljen Poleszynski, PhD, a Helsemagasinet [Egészség magazin] szerkesztője)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.01.17. 20:40

(Az ördög ebben az esetben is a részletekben rejtőzik: csak akkor jelentkezik már egy nap alatt a hatás, ha az illető nem szed gyógyszer(eke)t, és a vitamin jól felszívódó, szerves eredetű, pedig nem szintetikus. Nem ismerem a gyógyszerek hatásmechanizmusát, de tapasztaltam, hogy valamiképp fékezik a vitaminok hasznosulását. Ám ha a gyógyszermaradványok már kiürültek a szervezetből, a jó minőségű vitaminok hatása hamar érezhető lesz az állapotban - Ildikó.)

Hány nap után érezhetem a vitamin hatását?

Már egyetlen adag vitaminokat és ásványi-anyagokat valamint antioxidánsokat tartalmazó étrend-kiegészítő csökkenti a stresszt idősebb nők esetében, állítja egy pár éve közölt tanulmány. Az elvégzett mérés adatai szerint a szorongás csökkentése mellett a résztvevők általános hangulata is jelentősen javult EGYETLEN!!! adag multivitamin hatására. A legjelentősebb javulást a mentális stressz csökkenésében figyelték meg.

Korábban ugyanez a kutatócsoport már vizsgálta azt, hogy nyolc heti multivitamin fogyasztás miként javította a kognitív teljesítményt, és az idegi problémákra is mérséklő hatással volt mind nők, mind férfiak esetében. Tartós multivitamin szedésről készült eredményeiket 2012-ban közölték a Human Psychopharmacology című lapban.

A későbbi egynapos tanulmányba 76 nőt vontak be 50 és 75 éves életkor között. Véletlenszerűen kaptak placebót, vagy vitaminokat és ásványi-anyagokat valamint antioxidánsokat tartalmazó csomagot. A nap során folyamatosan beszámoltak a hangulatukról és a nap végén egy számítógépes kognitív tesztet kellett kitölteniük.

Az eredmények azt mutatták, hogy bár a 8 hetes eredményekkel szemben az egyetlen napi dózis nem okozott látványos eredményt a kognitív képességekben, viszont jelentősen javította a vitaminokat kapó csoportban a hangulatot és a stressz csökkenését. Dr. Macpherson és szerzőtársa kihangsúlyozta, hogy a vizsgálat nem volt alkalmas a jelenség mögötti mechanizmusok feltárására, és csupán feltételezésük van arról, hogy az érrendszer és az endotelium funkcióira van javító hatással az, hogy nagyobb mennyiségben jut elsősorban B-vitaminokhoz és D-vitaminhoz, valamint cinkhez és szelénhez a szervezet egy magas vitamin és ásványi-anyag tartalmú étrend-kiegészítőből.

Valljuk be, számunkra nem lényeges, hogy miért érezzük jobban magunkat, ha megfelelő mennyiségben szedünk vitaminokat és ásványi-anyagokat valamint antioxidánsokat. Ez a kutatók dolga. Mi egyszerűen szedjük és kész. Jobban érezzük magunkat és élesebb a gondolkodásunk, és ritkábban leszünk betegek. Bár úgy tudom, hogy ha ezt merjük állítani, az sért valamilyen jogszabályt és megbüntethetnek érte. /Forrás: http://www.naturhirek.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.01.12. 12:11

Életmentő K-vitamin?

A K-vitamin hamarosan iskolapéldája lesz annak, hogyan megy el a nyugati orvoslás vitaminellenes szemlélete miatt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a csontritkulás problémájának megoldása mellett. Sajnálatos módon önjelölt paleo ‘próféták’ is csatlakoztak a vitaminellenes kórushoz, s egyáltalán nem meglepő, hogy konzervatív orvosi múltjuk átüt a magukra kent paleomázon.

A vitaminok szükséges mennyiségben nem vihetők be a szervezetbe a mai élelmi anyagok fogyasztásával. Ez olyan elemi tény, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni semmilyen étrend megtervezésekor. Attól tartok, senki nem veszi elég komolyan a K-vitamin problémát, vagy csak nincs pénze K-vitaminra. Az utóbbi évek kutatásai rávilágítottak arra, hogy a K-vitamin hiány, ami nagyon elterjedt a nyugati emberek körében, az egyik meghatározó oka a szív és érrendszeri valamint a lágy szövetek meszesedésnek.

Alapvetően K1 (phylloquinone) és K2 (menaquinon-ok) vitamint különböztetnek meg. A K1-vitamin a zöld növényekben található, a K2 főként állati eredetű élelmiszerekben. A hivatalos ajánlás szerint K2-vitaminból kb. 90-120 mikrogramm a napi szükséglet, ez azonban hasra-ütéses eredmény, mert nem tudják mérni a valódi szükségletet. Túladagolni nem lehet, mert bizonyos fehérjék, amelyekhez kötődhet a K2-vitamin, korlátozzák a hasznosulást.

Szív- és érrendszeri hatás: Sokáig úgy gondolták, és ma is ezt tanulja mindenki az iskolában, hogy az emberi bélbaktériumok elég K-vitamin termelnek. Mára ez kétségessé vált, a mérések nem igazolják, hogy a bélbaktériumok által termelt K-vitaminból komoly mennyiség termelődne és szívódna fel. Az erek és lágy szövetek elmeszesedését manapság gyakorlatilag a korral járó elváltozásnak tekintik, holott legújabb ismereteink szerint ezt főként a K-vitamin hiánya okozza. Ebből viszont az következik, hogy a K-vitamin hiány gyakorlatilag általánosnak tekinthető.

Különösen nagy veszélynek vannak kitéve azok, akik warfarin tartalmú (Warfarin Orion és Marfarin) vérhígítót szednek. A warfarin úgy gátolja meg a vérrögképződést, hogy gátolja a K-vitamin hatását. A warfarint 1954-ben törzskönyvezték és az egyik legelterjedtebb véralvadásgátló szer, amit ma használnak. Ahogy lenni szokott, ha valamit megszoktak, elterjedt, akkor utána hiába derül ki róla, hogy katasztrofális mellékhatással bír, csak akkor vonják ki, amikor már tovább nem lehet tagadni a szedésével járó halálos kockázatot.

Schurgers és munkatársai 2004-ben kimutatták, hogy azoknál, akik K-vitamin antagonista vérhígítókat szedtek, kétszer nagyobb volt az erek és a szív meszesedése, mint az ilyen vérhígítókat nem szedőknél. Ezt az eredményt számos más vizsgálat is megerősítette azóta (pl. Koos és munkatársai 2005). Vérhígítókat szív és érrendszeri betegségekben szenvedőkkel szoktak szedetni, amivel azonban rövid távon megóvják őket a vérrög képződéstől, ugyanazzal siettetik a szíverek, billentyűk és artériák meszesedését, vagyis az alapbetegséget és a halált.

Egy 2011-es vizsgálatban pitvar fibrilációban szenvedő, de máskülönben szív és érrendszeri betegségektől mentes embereket vizsgáltak meg, s kiderül, hogy akik K-vitamin antagonista vérhígítót szedtek, a szedés idejével arányosan komoly meszesedés volt kimutatható az érrendszerükben (Weijs és munkatársai 2011). Vesebetegeknél a hatás még súlyosabb, mert veséjük korlátozott mértékben tudja a fölös kalciumot kiválasztani (Holden és munkatársai 2007). Számos olyan vérhígító (véralvadásgátló) létezik már, amelyek nem a K-vitamin hatásának blokkolásán keresztül fejtik ki hatásukat, ilyen pl. az Eliquis (hatóanyaga apixaban). Semmi nem indokolja tehát, hogy kezelés címén folyamatos meszesedésnek tegyék ki a páciensek szív és érrendszerét.

A K-vitamin szív és érrendszeri hatását elemezve mára világossá vált, hogy a megfelelő szintű K-vitamin bevitel lassítja vagy akár vissza is fordíthatja az erek és a szív elmeszesedését. Több vizsgálat alapján úgy tűnik, a K1-vitamin ebben a vonatkozásban hatástalan, míg a K2-vitamin hatásos (pl. Beulens és munkatársai 2009).

Ennek oka valószínűleg az, hogy a K2-vitamin tartósabban emeli meg a vérszintet és máskülönben is hatásosabb (Schurgers és munkatársai 2007). A 7 éves követéses Rotterdam vizsgálatban a legmagasabb K2-vitamin szintet mutatók közt 60%-kal csökkent a szívhalálozás, 26%-kal a bármilyen okból bekövetkező halálozás, és 52%-kal csökken a súlyos aorta elmeszesedés (Geleijnse és munkatársai 2004).

K-vitamin szerepe a csontritkulásban: A csontritkulást általában a kevés kalcium fogyasztásra fogják, és növelik a csontritkulásban szenvedők kalcium bevitelét. Ennek következménye azonban a megnövekedett lágy rész és kardiovaszkuláris meszesedés. Az utóbbi években több vizsgálat bizonyította, hogy a fokozott kalcium pótlás D-vitaminnal vagy D-vitamin nélkül is, 10-20%-kal fokozza a szív és érrendszeri halálozás kockázatát. Különös, hogy az orvostudományi kutatásokban hiányoznak azok a szintetizáló elmék, akik egyszerre képesek átlátni a csontritkulás, a D-vitamin kutatás és a K-vitamin kutatás egy irányba mutató eredményeit. A kutatók mindig csak a maguk szűk területével foglalkoznak.

A K-vitamin kutatás mutatott rá arra, hogy az osteocalcin, amely a K-vitaminnal kapcsolatban álló fehérje, nagy mennyiségben található a csontszövetekben. Mivel a csontsejtek termeli, magas szintje a csontépülés jele. Az osteocalcin azonban csak akkor tud ásványi anyagokat megkötni és a csontokba építeni, ha K-vitamin aktiválta. Számos vizsgálat igazolta, hogy az alacsony K1- és K2-vitamin szintje csökkent csontsűrűséget eredményez és gyakoribb a medence, csigolya és combnyak törés. Egy japán vizsgálatban pl. a legalacsonyabb K-vitamin vérszintet mutatóknak 3.6-szor nagyobb volt a kockázata a csigolyatörésre, mint a legmagasabb K-vitamin vérszintűeknek (Tsugawa és munkatársai 2008). Japánban régóta alkalmaznak napi 45 mg menaquinone-4-et (a K2-vitamin egyik fajtája). Ez a dózis a 450-szerese a ma érvényben lévő ajánlásnak. A kezelés hatására csökkennek a törések, erősödik a csont.

Cockayne és mtsi. 2007-es metaanalízisükben 13 vizsgálatot elemeztek, s kimutatták, hogy a K2-vitamin hatására 60%-kal csökkentek a csigolyatörések, 80%-kal a medence törések, és 80%-kal minden egyéb törés kockázata(Cockayne és munkatársai 2007).

A K-vitamin úgy tűnik, az a következő vitamin lesz, amely alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás megelőzésében. Akár paleo, akár nyugati étrenden él valaki, rendkívül fontos volna naponta megfelelő mennyiségű K-vitaminhoz jutni. Ezt élelmiszerekből fedezni eléggé nehéz, mert a növényekben található K1 nem elég hatásos, a K2-vitamin pedig nagy mennyiségben elsősorban a japán szójababból erjesztett natto-ban található. (Forrás: Szendi Gábor tenyek-tevhitek.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.01.09. 15:34

Az alábbi videó a táplálékkiegészítő-gyártók átverős gyakorlatáról (tisztelet a kevés kivételnek!) szól. A valóban jól felszívódó B-komplex vitaminok táplálékkiegészítőben meglehetősen drágák. Mint mindennél, itt is az ételekben lévő B-vitaminokat tudja igazán hasznosítani a szervezet. Ha ez a fajta változatos étkezés nem valósítható meg, gyakran fogyasszon sörélesztőt, ami kapható drazséban és pehelyben is, ez utóbbi olívaolajjal elkeverve remek kenyérre kenve is - Ildikó).

B-komplex: A B-vitaminokat sokszor csak B-komplexként szoktuk emlegetni. A különböző B-vitaminok hatásai között gyakran találunk átfedést, valamint sok esetben érdemes őket együtt szedni a jobb hasznosulás érdekében. Azonban jó szót ejteni a B-komplex néhány tagjáról, lássuk őket!

Thiamin (B1-vitamin): Fő feladata a szénhidrát-anyagcserében résztvevő enzimek működésének segítése, emellett pedig támogatja az idegrendszer működését, ezenkívül hasznos a diabéteszes neuropátia és a kardiomiopátia kiegészítő kezelésében. Legnagyobb mennyiségben a sertéshús tartalmazza, de bevihető gabonamagvakkal vagy olajos magvakkal is.
Adagolása: szívbetegségekben naponta 50-150mg, lehetőleg B-vitamin komplex formájában, neuropátiás tünetek esetén az adagolás ugyanez.A thiamin savas közegben szívódik fel a legjobban, így érdemes étkezés közben bevenni.

Riboflavin (B2-vitamin): A riboflavin fontos szerepet játszik számos anyagcsere folyamatban, a pajzsmirigy működésében, vassal együtt szedve növeli a vörösvérsejtek számát. Különböző sérülések és égési sebek gyógyulásakor a szervezetnek nagyobb mennyiségben van rá szüksége, továbbá hasznos lehet a szürkehályog megelőzésében vagy késleltetésében. Nagyobb mennyiségben (200-400mg) csökkentheti a migrénes rohamok súlyosságát és gyakoriságát, kisebb vagy közepes dózisban (25-50mg) pedig a rosaceás bőrelváltozásokban bizonyult hatásosnak. Szürke hályog megelőzése esetén a napi adag 25mg, kiegészítő kezelésben pedig 50-100mg.

Egy tipikus hiánytünet a folyamatosan vagy gyakran berepedt szájzug, ha pedig ezt szemszárazság, könnyezés és fokozott fényérzékenység kíséri, akkor mindenképpen gyanakodhatunk riboflavinhiányra. Jó riboflavinforrás a tej, a sajtok, a joghurt, a marhahús, a máj, bármilyen hal, az avokádó és a tojás. (Megjegyzés a tejet kerülje az SM beteg, a joghurt azonban szinte kötelező. Tejallergiások élőflórásat fogyaszthatnak, ha már legalább 1 éve felhagytak a tejivással - Ildikó)

Pantoténsav (B5-vitamin): A pantoténsav alkalmas az idegrendszer védelmére, segíti a szénhidrátok, zsírok és fehérjék jobb hasznosulását, illetve migrén, krónikus fáradtság és a dohányzásról való leszokásban lehet segítségünkre. Bár komolyabb problémát nem okoz a túldozírozás, a napi adag jobb, ha nem haladja meg az 1000mg-ot. Stresszoldóként naponta 100mg-ot javasolt bevinni belőle, érdemes B-komplex formájában, fáradékonyságra ugyanennyi a napi adag.

Ha a dohányzásról szeretnénk leszokni, akkor tanácsos először csökkenteni a naponta elszívott szálak mennyiségét (2-3 hétig) és utána elkezdeni szedni a pantoténsavat, naponta 2x500mg-ot. Ezzel a technikával könnyebb végleg elengedni a cigarettát. A pantoténsav legfőbb forrása a hal, baromfi, a tojás (tojássárgája), a máj, az élesztő, a brokkoli, illetve a joghurt és a hüvelyesek.

Piridoxin (B6-vitamin): A B6-vitamin az egyik legtöbb feladatot ellátó vitamin, részt vesz a vörösvérsejtek képzésében, az fehérjeszintézisben és ingerületátvivő anyagok - pl. a szerotonin - szintézisében, tovább segít felszabadítani az elraktározott energiát. Különböző problémákat lehet vele kezelni, lehet pl. szív- és érrendszeri elváltozások esetén használni, hatékonyan enyhíti a depresszió tüneteit, az álmatlanságot, asztmás rohamokat, a premenstruációs szindróma tüneteit és alkalmas az alagút-szindróma kezelésére.

Az adagolást itt is az adott probléma határozza meg, premenstruális szindróma esetén a napi adag 50-100mg között mozog, de bármennyit is szedünk belőle, érdemes két részre elosztani, egy reggeli és egy esti adagra (az estit jobb közvetlenül lefekvés előtt bevenni). Súlyos alagút-szindróma esetén naponta legalább kétszer, de maximum háromszor 50mg javasolt. Asztma esetén naponta kétszer 25-50mg tanácsos, de mindenképpen egyeztetni kell előtte a kezelőorvossal!

Bizonyos mennyiségű B6-vitamin bevitele várandósság esetén hasznos lehet azoknál a nőknél, akik reggeli hányingerrel vagy hányással küzdenek, de mindenképpen ajánlatos előbb az orvosukkal konzultálniuk erről. Az ajánlott napi maximális mennyiség biztonsággal szedhető, viszont nincs adat arra vonatkozóan, hogy nagyobb mennyiségű B6-vitamin hogyan befolyásolja a magzat fejlődését. Vérszegénységben vassal együtt szedve kis mennyiségben is javítja a vörösvérsejtek képződését.

A B6-vitamin felszívódása akkor a legjobb, ha nem veszünk be belőle 100mg-nál többet egy nap, illetve ez az az adag, amit hosszú távon is biztonságosan alkalmazható. Ha mégsem tabletta formájában szeretnénk hozzájutni a piridoxinhoz, akkor az alábbi ételeket érdemes fogyasztani: halak, szárnyasok, csicseriborsó, avokádó, burgonya és banán.

Biotin (B7-vitamin): A biotinról manapság egyre többen tudják, hogy jó haj- és körömerősítő, azt azonban már kevesebben, hogy ugyanilyen hasznos lehet cukorbetegségben is. Kifejezett biotinhiány viszonylag ritkán alakul ki, mivel a táplálékaink nagy része tartalmaz annyi biotint, ami fedezi a napi igényt, azonban ha gyengülnek a körmeink vagy töredeznek a hajszálaink, akkor megfontolandó a biotin fokozott bevitele.

Haj- és körömerősítésre a napi ajánlott mennyiség 1000mcg, cukorbetegségben, a sejtek inzulin iránti érzékenységét növelendő lehet nagyobb mennyiségben is szedni, erről azonban feltétlenül tájékozódjon kezelőorvosánál! A biotin egyébként megtalálható a szójában, hüvelyesekben, a májban, a diófélékben, a rizsben és az árpában. (Forrás: b-vitamin.hu)

Mi hasznosul a legtöbb B-vitamin komplex termékből?

Nézzünk egy konkrét példát a piacon lévő nagyszámú B-vitamin komplexekből és most mindenféle bevezetők és magyarázatok nélkül 3 különböző szempontot a molekulaformát, a biológiai hasznosulást és a koncentrációt tekintve vegyük górcső alá ezt a piacon kapható B-vitamin komplexet.Ugye itt majdnem az összes B-vitamin megtalálható benne és magán a címkén nagyon-nagyon kis betűkkel tüntették fel a molekulaformát, nyilván ez a lényeg az, hogy most ez B2, B3, az teljesen mindegy ilyen szempontból.

Jó, tehát, hogy a B1-vitamin a tiamin-mononitrát, ugye ez egy inaktív forma, ezt a szervezetnek át kell alakítania aktív formává, ha tudja. Ebből olyan nagyon kicsi koncentráció van, hogy gyakorlatilag ez nem csinál semmit.
A riboflavin esetén ugyanúgy inaktív forma, ugyanannyira kicsi a koncentráció, hogy nem csinál ez se semmit. Az NRV%-ok, ugye ez a napi javasolt dózis, az ne tévesszen meg senkit, hogy több mint 100%, mert ezek a százalékok, olyan alacsonyra vannak belőve, hogy éppen még a szervezet, tehát az emberi szervezet még életben maradjon, hogyha 100%-ot megkapja.
Niacinamid szintén inaktív forma, kicsivel több a többihez viszonyítva, viszont ez gyakorlatilag teljesen haszontalan.
Kalcium-d-pantotenát inaktív forma, nagyon-nagyon kicsi koncentráció.
Piridoxin-hidroklorid, ugye ennek az aktív formája piridoxál-5-foszfát lenne, ez is az inaktív forma, olyan kis dózisban, hogy semmire se jó, holott B6-vitaminból különösen nagy dózisra lenne szüksége a szervezetnek, mert a mellékvesék a stresszhelyzet kezelése folytán elég sokat fogyasztanak ebből.
Szóval ez is teljesen gyakorlatilag elégtelen mennyiségű és nagyon elégtelen a molekulaforma és a folsav, ugye ez egy sarkalatos pont, amit mindig szoktam emlegetni, hogy a lakosságnak kb. a 60%-a nem tudja megfelelően hasznosítani a folsavat, csak az aktív folát formát, ez egy nagyon-nagyon rossz forma, úgyhogy ez ugyanúgy egy fekete pötty ebben a termékben.

A B12-vitamin esetén a cianokobalamin formaugye ezt teszi fel az i-re a pontot, ezt rendszeresen szoktam emlegetni, hogyha a B12 cianokobalamin, akkor nemcsak a terméket kell otthagyni, hanem a gyártó összes termékének sem szabad bizalmat szavazni. Tehát ez egykifejezetten káros molekulaforma, a jó hír az egészben az, hogy mindez, olyan kicsi koncentrációban, hogy ez végképp nem fog semmit se csinálni.

Tehát összességében ebben a B-komplexben csak inaktív formák vannak, olyan kicsi dózisban, hogy az nem csinál semmit, úgyhogy mindenki jobban tenné, hogyha inkább egy nagy levegőt venne, mintsem ezt a terméket. Én a magam részéről a döglött lovamnak adnék csak ilyet, úgyhogy szakmailag semmiféleképpen nem ajánlom, ilyen összetételű terméknek a fogyasztását. Köszönöm szépen! (Forrás: Wise Tree Naturals)
https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/index.php?option=com_tssvideo&view=videosite&task=video&id=54&utm_source=54386-F%C5%90%20CRM%20LISTA&utm_campaign=624553--%2001.09.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2049.%20r%C3%A9sz%20kik%C3%BCld%C3%A9se%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol%20%20%20%20%20%20%20&utm_medium=20724-email&utm_content=-%2001.09.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2049.%20r%C3%A9sz%20kikuldese%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.12.20. 16:02

Elég a 100% RDA? - (az RDA jelentése: Ajánlott Napi Tápanyagbevitel).

Sok étel 100 százalékban tartalmazza az RDA-at a vitaminokból. Hogy lehet, hogy ez mégsem elég? Minden ember más és más vitaminszükséglettel rendelkezik. Még akkor is elképzelhető, hogy nem jutunk megfelelő mennyiségben a létfontosságú vitaminokhoz, ha pontosan betartjuk az RDA-ra vonatkozó utasításokat. Sok orvos és kutató véleménye szerint az RDA idejétmúlt és konzervatív előírás. Ez esetben az emberek az Ajánlott Napi Tápanyagbevitel szerint bizony alultápláltak a vitaminok tekintetében. Ha autók lennénk, talán már füstölögnénk is….

Ennek elődjét a II. világháború idején még az amerikai szövetségi állam vezette be, az "egészséges emberért". De sok kiváló tápanyag-kutató megkérdőjelezi, hogy az amerikaiak tényleg egészségesek-e, és hogy az RDA valóban elegendő-e. Paul LaChance, a Rutgers Egyetem professzora kimutatta, hogy az amerikaiak 30 százaléka dohányzik, és túl sok alkoholt fogyaszt. Rengeteg ember szenved cukorbetegségben, a magas koleszterinszintjétől, és magas vérnyomásban. A Journal of the American Medical Association-ben megjelent egy cikk, miszerint az amerikaiaknak legalább 45 százaléka szenved legalább egy krónikus betegségben. ,,45 év felett a szó szoros értelmében a legtöbb ember már nem egészséges, és csak nagyon keveseknél nem tapasztalható semmilyen krónikus vagy akut probléma” — magyarázza L.aChance a Nutrition Reviewsban.

A B6-vitamin, a folsav (egy másik B-vitamin), valamint az E-vitamin az egészséges szív legfőbb kellékei. Egy kutatás, melyet a Harvard Egyetem professzorai végeztek kimutatta, hogy a folsav és a B6-vitamin megvéd a szívkoszorúér-betegségtől. Mindenesetre az ehhez szükséges dózis az RDA háromszorosa vagy még többszöröse volt. Az E-vitamin is hasonlóan fontos a szív számára napi 400 NE mennyiségben, ami négyszerese az ajánlott napi bevitelnek. Tehát ne ijedjünk meg, ha a készítmény, amelyet vásárolunk, az RDA 400 százalékát tartalmazza bizonyos tápanyagokból. Ez a mennyiség csak négyszer és nem négyszázszor több az RDA-nál. /Forrás: naturhirek.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.11.17. 12:04

MENNYI A NAPI Q10 SZÜKSÉGLETED? MEGMUTATJUK!

A Q10 koenzim egy zsírban oldódó, az emberi szervezet által is termelt, vitaminszerű vegyület. Sokféle jótékony hatással bír, például létfontosságú szerepet játszik a sejtek energiatermelésében és az oxidatív sejtkárosodás elleni védelemben. Pótlásáról 25-30 éves kor felett naponta javasolt gondoskodni, mivel a szervezet Q10 szintje e kor után hanyatlani kezd.

Az ajánlott napi bevitele azonban egészségügyi állapottól, illetve élethelyzettől függően is változhat. Az alábbi cikkből megtudhatod, hogy a különböző céloknak milyen Q10 dózis felel meg a legjobban. Habár általánosságban napi 90-200 mg Q10 koenzim bevitele javasolt, a szükséglet az adott egyéntől, illetve a kezelni szándékolt problémától is függ.

Sztatin tartalmú gyógyszer szedése esetén: A sztatinok olyan gyógyszerek csoportja, melyeket a vér magas koleszterin- vagy triglicerid-szintjének csökkentésére használnak, megelőzve ezzel a szívbetegség kialakulását. Bár ezek a gyógyszerek általában jól toleráltak, okozhatnak mellékhatásokat, például komoly izomsérülést vagy májkárosodást.

A sztatinok emellett a mevalonsav termelésébe is beavatkoznak, melyre mindenképp szükség van a Q10 termelődéséhez. Ennek következtébena Q10 koenzim szintje jelentős mértékben csökken a vérben és az izomszövetekben. Kutatások alapján a Q10 koenzimmel történő étrend-kiegészítés csökkenti az izomfájdalmakat a sztatin tartalmú gyógyszereket szedőknél.

Egy tanulmány, melyben 50 sztatin gyógyszert szedő ember vett részt, azt találta, hogy napi 100 mg Q10 koenzim 30 napon át történő szedése hatékonyan csökkentette a sztatin okozta izomfájdalmat a betegek 75%-ánál. Ugyanakkor készültek olyan tanulmányok is, melyek nem mutattak ki semmilyen hatást, tehát ebben a témában még további kutatásra van szükség.

MENNYIT SZÜKSÉGES SZEDNI? A sztatin tartalmú gyógyszert szedőknek a jellemző adagolási ajánlás napi 30-200 mg Q10koenzim szedése.

Szívbetegség esetén: Szívproblémák, például szívelégtelenség és angina, esetén hasznosnak bizonyulhat egy Q10 koenzim tartalmú étrend-kiegészítő szedése. Egy 13 különböző tanulmányt összegző áttekintés alapján a szívelégtelenségben szenvedő embereknél napi 100 mg Q10 koenzim 12 héten át történő szedése javítja a szív véráramlását. Ezenkívül a Q10-zel történő étrend-kiegészítés csökkentheti a kórházi látogatások számát és a szívproblémák miatti halálozás kockázatát a szívelégtelenségben szenvedő egyéneknél.

A Q10 koenzim hatékony az anginával összefüggő fájdalom csökkentésében is: ez mellkasi fájdalom, melyet az okoz, hogy a szívizom nem jut elegendő oxigénhez. Sőt, a Q10 még a szívbetegség kockázati tényezőit is mérsékelheti, például a „rossz” LDL koleszterin csökkentésével.

MENNYIT SZÜKSÉGES SZEDNI? A szívelégtelenségben vagy anginában szenvedő betegek számára ajellemző adagolási ajánlás napi 60-300 mg Q10 koenzim szedése.

Migrénes fejfájás esetén: A Q10 koenzimről bizonyították, hogy önmagában használva, vagy egyéb tápanyagokkal, például magnéziummal és riboflavinnal kombinálva, képes javítani a migrénes tüneteket. Emellett arra is rájöttek, hogy enyhítheti a fejfájásokat, mivel csökkenti az oxidatív stresszt és a szabad gyökök termelését, melyek máskülönben előidéznék a migréneket.

A Q10 csökkenti a gyulladásokat a szervezetben és javítja a mitokondriális funkciót, ami segít a migrén okozta fájdalom mérséklésében. Egy három hónapig tartó, 45 nő részvételével készült tanulmány kimutatta, hogy azok, akiket napi 400 mg Q10 koenzimmel kezeltek, jelentős csökkenést tapasztaltak a migrének gyakoriságában, súlyosságában és hosszában, összehasonlítva a hatóanyagmentes placebót szedőt csoporttal.

MENNYIT SZÜKSÉGES SZEDNI? Migrén kezelésére a jellemző adagolási ajánlás napi 300-400 mg Q10 koenzim szedése.

Idős korban: Az életkor előrehaladtával a Q10 koenzim szintje természetes módon csökken a szervezetben. Szerencsére étrend-kiegészítéssel növelhető a Q10 szint és még az általános életminőség is javítható.

A magasabb Q10 vérszinttel rendelkező idősebb felnőttek rendszerint fizikailag aktívabbak és alacsonyabb az oxidatív stressz szintjük is, ami segíthet megelőzni a szívbetegség és kognitív hanyatlás kialakulását. A Q10 koenzim tartalmú étrend-kiegészítők szedése kimutathatóan javítja az izomerőt, vitalitást és a fizikai teljesítményt idősebb felnőtteknél.

MENNYIT SZÜKSÉGES SZEDNI? Az idősödéssel együtt járó Q10 csökkenés ellensúlyozható napi 100-200 mg Q10 koenzim szedésével.

Cukorbetegség esetén: Az oxidatív stressz és a mitokondriális funkciózavar egyaránt összefüggésben áll a cukorbetegség és az azzal kapcsolatos komplikációk kialakulásával és előrehaladásával. Emellett a cukorbetegségben szenvedőknek alacsonyabb lehet a Q10 szintje és bizonyos cukorbetegség elleni gyógyszerek tovább üríthetik a szervezet raktárait ebből a fontos tápanyagból.

Kutatások kimutatták, hogy aQ10 koenzimmel történő étrendkiegészítés segít csökkenteni a szabad gyökök termelését, melyek instabil molekulák és ha túl nagy számban vannak jelen, akkor károsíthatják az egészséget. Továbbá a Q10 koenzim segíthet az inzulinrezisztencia javításában és a vércukorszint szabályozásában a cukorbeteg egyéneknél.

Egy 12 héten át tartó, 50 cukorbeteg ember részvételével végzett tanulmány megállapította, hogy a napi 100 mg Q10 koenzimet szedő betegek szervezetében a vércukor, az oxidatív stressz jelzőanyagai és az inzulinrezisztencia is jelentősen csökkentek, összehasonlítva a kezelést nem kapó kontroll csoporttal.

MENNYIT SZÜKSÉGES SZEDNI? Napi 100-300 mg Q10 koenzim képes lehet a cukorbetegség tüneteit javítani.

Termékenységi problémák, meddőség esetén: Az oxidatív károsodás a meddőség egyik fő okozója, férfiak és a nők esetében egyaránt, mivel negatív hatással van a sperma és a petesejt minőségére is. Például az oxidatív stressz DNS sérülést okozhat a spermiumokban, ami akár férfi meddőséget vagy ismételt vetélést is eredményezhet.

Kutatások szerint az étrendi antioxidánsok – beleértve a Q10 koenzimet – segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében és javíthatják mind a férfi, mind a női termékenységet. Napi 200-300 mg Q10 koenzim szedése bizonyítottan javítja a spermium koncentrációt, sűrűséget és motilitást a meddő férfiaknál. Hasonlóképpen, a Q10 és egyéb antioxidánsok a női termékenységet is javíthatják, a petefészek-válasz serkentése és a petefészek öregedés lassítása révén.

MENNYIT SZÜKSÉGES SZEDNI? Kutatások napi 100-600 mg Q10 koenzim szedéséről mutatták ki, hogy képes lehet javítani a termékenységet.

A sportteljesítmény fokozására: Mivel a Q10 részt vesz az energiatermelésben, ezért népszerű étrend-kiegészítő a sportolók és azok körében, akik fizikai teljesítményüket szeretnék növelni. A Q10 koenzim tartalmú étrend-kiegészítők segítenek a megterhelő edzéssel összefüggő gyulladások csökkentésében és a regenerációt is felgyorsíthatják.

Egy 6 héten át tartó, 100 német sportoló részvételével készült tanulmányban a napi 300 mg Q10 koenzimet szedők jelentős javulást tapasztaltak a fizikai teljesítményükben, összehasonlítva a hatóanyagmentes placebót szedőkkel. A Q10-ről azt is kimutatták, hogy a nem sportoló egyéneknél is csökkenti a fáradtságot és növeli az izomerőt.

MENNYIT SZÜKSÉGES SZEDNI? A kutatásokban napi 300 mg Q10 koenzim szedése tűnt a leghatékonyabbnak a sportteljesítmény fokozása terén. (Felhasznált irodalom: healthline.com, forrás: netamin.hu)


Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 668
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.10.15. 14:54

Egészséges csontok? Megmutatjuk, mi segíthet!

Október 20-án van a csontritkulás világnapja. Amennyiben az a célja egy ilyen világnapnak, hogy felhívja a figyelmet egy problémára, akkor ez most sikerült. Tudtad, hogy a csontritkulás éppen annyira a férfiak problémája is, mint a nőké? Hazánkban negyed millió nő szenved a betegségtől és nagyjából ennek a negyede a csontritkulással diagnosztizált férfiak száma. Azok, akik rendszeresen olvassák az írásainkat sejthetik, hogy nem a tejtermékek fogyasztását fogjuk népszerűsíteni ebben a cikkben. Ha lenne összefüggés az egészséges csontok és a tej között, akkor sokaknak már nem lenne egyetlen egészséges csontja sem.

Vannak olyan népcsoportok, akik átlagos kalcium fogyasztása mindössze egy harmada a magyarországi átlagnak és teljesen ismeretlen náluk a csontritkulás kialakulása, és hírből sem hallottak a fogszuvasodásról. Pedig ha hazánkban egy betegről kiderül, hogy fogyásnak indult a csontszerkezete, azonnal kalcium kiegészítést fog kapni. De sajnos nem jót.

Az emberek azt hiszik, hogy korallt vagy mészkövet enni természetes. A magas kalcium tartalmú étrend az természetes. Semmi baj azzal, ha valaki több brokkolit, vagy bármilyen magas kalcium tartalmú ételt eszik bármilyen mennyiségben. Bajt mindig azzal okozhatunk, ha egyetlen komponenst kiemelünk a százból és azt hosszú távon túlságosan is bőségesen fogyasztjuk. Ezt hívja a szakma mellékhatásnak.

Egészséges csontok K2 vitaminnal és D-vitaminnal: Több publikáció is megjelent az elmúlt években, amiben az ásványi anyagok beépülését megakadályozó D-vitamin és K2-vitamin hiányát valamint a megerőltető fizikai munka hiányát jelölték meg a csontritkulás okaként és nem az elégtelen kalcium fogyasztást. Amire mindenkinek szüksége van már 40 éves kor körül az a magnézium (lehetőleg citrát formában), a K2-vitamin és a D-vitamin. Ez a hármas biztosítja a csontok és a fogak védelmét. Kalcium pótlásra szinte senki nem szorul. Az benne van az étrendünkben bőségesen.

Ha hosszú távon a kalciumot megnöveli valaki és a magnéziumot nem, akkor a reggeli izomgörcsök az első tünet. Hamar kezelhető egy marék magnéziummal. Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok. Az eredmény: makk egészségesnek tűnő fiatalemberek halnak meg a sportpályákon, miközben orvosaik értetlenül állnak a sírjuk felett.

A csontok jellemzői: A csont élő szövet. Alapvetően a kemény külső és a szivacsosan puha belső részéből áll. Olyannyira életben van, hogy az emberi csontváz hozzávetőlegesen 7 év alatt minden sejtjében kicserélődik. Új sejtek és szövetek épülnek fel, a régiek pedig elbomlanak.

Ezt a folyamatot két összetevő szabályozza: az oszteoblaszt sejtek, amik felépítik és az oszteoklasztok, vagy az orvosi köznyelvben csontfaló sejtekként ismert, az öreg csontok szöveteit leépíteni hivatott sejtek. Az oszteoblaszt sejtek állítják elő k-vitamin jelenlétében az oszteokalcin nevű fehérjét. Ez a fehérje képes kapcsolni a kalciumot a csontmátrixhoz és felelős az egészséges csontok felépüléséért. Addig, amíg a csontok épülése intenzívebb, mint a csontok lebontása, nincs baj, az egészséges csontépítés kontroll alatt van.

Az oszteokalcin egy k-vitamin függő fehérje. Ez azt jelenti, hogy a megfelelő működéséhez k2-vitaminra van szüksége. A hosszú távon fennálló k-vitamin hiány kalcium vesztéshez és a csont minőségének romlásához vezet. Sajnos az általunk is fogyasztott nyugati diéták nem tartalmaznak elegendő k2-vitamint és ennek köszönhetően a populáció nagyobbik része hiányt szenved ebből a tápanyagból.

A csontritkulás gyógyítása nem egyszerű feladat, és bár a csontsűrűségre nincs kimutatható hatása a K2-vitamin szedésének, a csontsűrűség nem minden. A mai orvosi gyakorlat egy kicsit fixálódott a csontsűrűségen, mint az egyetlen könnyen mérhető paraméteren, pedig a csontok geometriája és a szilárdsága jelentősen függ a K2-vitamin fogyasztásától, bár nehezebben mérhető.

Mi az összefüggés a K-vitamin és az egészséges csontok között?: Amikor Weston Price fogorvosként felismerte hogy egyes állatfajok tejében van egy általa „X-összetevőként” elnevezett tápanyag, nagyjából az összes lényeges K-vitaminnal kapcsolatos élettani hatást egyszerre figyelte meg.

De mi a különbség a K1 és K2 vitamin között? Mit tud a K2 vitamin?: 1939-et írtunk és „Nutrition and Physical Degeneration” című könyvében nem csak a fogakra és a teljes arcberendezésre, de a test egészére hatással bíró tápanyagot fedezett fel, amit ma K2-vitamin néven ismerünk. Kiderült, hogy számos élettani hatása van és semmi köze a véralvadáshoz és a nevében sajnos hasonló K1-vitaminhoz. Eltartott egy ideig, de mára pontosan azonosítottuk ezt azsírban oldódó vitamint, amitől a hófehér fogak még fehérebbek lesznek. Csakúgy, mint a B-vitaminok esetében, a K-vitamin is egy családot jelent. Számos egymástól teljesen eltérő molekulát, teljesen eltérő élettani hatással nevezünk szerencsétlenül K-vitaminnak.

Az imént említett K1-vitamin vagy fillokinon csak növényi, jellemzően sötét, zöld és leveles növényekben fordul elő. Hiányában megszűnik a véralvadás és ez okozhat komoly betegséget. Ezzel ellentétben a K2 vitamin vagy menakinonok több különböző vegyületet jelentenek, amik közül eddig egy tucatot azonosítottak és neveztek el MK4… MK13 kóddal. Közülük élettani szempontból az MK4 és az MK7 bizonyult értékesnek.

Egészséges szív: A másik jó dolog a K2-vitaminnal kapcsolatban az, hogy távol tartja a merevséget okozó kalciumot az artériákból. A sors iróniája, hogy ezt koleszterinben gazdag étrenddel lehet biztosítani és most úgy hírlik, hogy ezzel ártunk a szívnek. Szerencsére a közelmúltban ezt alaposan cáfolta egy tanulmány, amiből az derült ki, hogy sokkolóan erős a kapcsolat a K2-vitamin fogyasztás és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között. Ráadásul az is kiderült a tanulmányból, hogy a K1-vitamin kapcsolata nem látható.

*****************************************************************************************************************************************************
A k2 vitamin részt vesz a normál csontozat fenntartásában. Tudtad, hogy egy fogorvos nevéhez fűződik a felfedezése?

Weston A. Price (clevelandi fogorvos, 1870-1948) kutatásai során arra kereste a választ, hogy a nyugati civilizációtól távol élő primitív népcsoportok mitől erősebbek mint a legtöbb mai ember. Price megvizsgálta a primitív népek ételeit, összehasonlította az észak amerikai modern ételekkel, és azt vette észre, hogy a bennszülöttek ételei, jóval több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Így indult a k2 vitamin felfedezése. Kutatásai során felfedezett egy új zsírban oldódó tápanyagot, amit elnevezett X-faktornak. Ezt a tápanyagot, megtalálta a halakban, belsőségekben és a legeltetett állatok tejéből készült vajban. Ma már tudjuk, hogy ez a tápanyag a K2-vitamin. Ez a vitamin kivétel nélkül megtalálható volt a primitív törzsek étrendjében.

Különbözik a K-1 vitamintól: 1939 óta a K2 vitaminról kiderült, hogy számos élettani hatása van: nincs köze a nevében hasonló K1-vitaminhoz. Csakúgy mint a B-vitaminok esetében, a K-vitamin is egy családot jelent. Számos egymástól teljesen eltérő molekulát, teljesen eltérő élettani hatással nevezünk szerencsétlenül K-vitaminnak. Az imént említett K1-vitamin vagy fillokinon csak növényi, jellemzően sötét, zöld és leveles növényekben fordul elő és a véralvadásban játszik fontos szerepet.

Ezzel ellentétben a K2-vitamin vagy menakinonok több különböző vegyületet jelentenek, amik közül eddig egy tucatot azonosítottak és neveztek el MK4… MK13 kóddal. Közülük élettani szempontból az MK4 és az MK7 bizonyult értékesnek. Korábban az orvosi tankönyvek szerzői úgy tudták, hogy teljesen mindegy melyik formához jut hozzá egy ember, mert a szervezet képes az egyik formát a másikba és vissza alakítani, ha szükséges. Valójában ez a kijelentés nem pontos. A bélflóra baktériumai képesek a K1-vitamint K2-vé alakítani, főleg ha ez egy egészséges tehén vagy kecske bélflórája. Egy egér már kevésbé képes erre, az emberi bélflóra pedig igen szegényesen.

Hiányos táplálkozás és K2 vitamin hiány, mert:
Sokan még mindig kerülik a tojás fogyasztást, ami a legjobb MK4 típusú K2-vitamin forrás.
Sokan kerülik a zsíros ételeket, mert félnek az érelmeszesedéstől.
A pizzánkon nem érlelt sajtot kapunk hanem értéktelen „sajtkészítményt”, ami nem tartalmaz egyáltalán MK7-et.
Nem eszünk erjesztett szójaterméket, mert nem része a nyugati étrendnek, pedig ez a leggazdagabb MK7 forrás.
Nem eszünk legeltetett állat húsát illetve tejét, mert kétszer-háromszor drágább, mint a nagyüzemi tenyésztett állati termékek.
Viszont elterjedtek az antibiotikumok, amik végleg leállítják a bélflóra amúgy is szegényes képességét a K2-vitamin előállítására. (Írta Szabó Zsófia, forrás: vitaminkiraly.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég