ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.31. 10:13

A CIVILIZÁLT EMBER PESTISE

Az egészségügyi statisztikák szerint az emberiség „kihalóban” van. Az orvostudomány kézzel-lábbal próbálja féken tartani a helyzetet, itt-ott szépíteni rajta, de a számok mutatják a tényeket. Többen halnak meg hivatalos „gyógyulás” útján, mint bármi másban a Földön. Csak az Egyesült Államokban naponta közel 300 ember hal meg bizonyítottan gyógyszer mellékhatások következtében.

A probléma forrása jóval mélyebben gyökeredzik, minthogy nincs hatékony megoldás a betegségek gyógyítására. A modern ember összes egészségügyi gondja a táplálkozásából származik. Nem szabad elfelejteni, hogy az élőlények elsősorban azért táplálkoznak, hogy hozzájussanak azokhoz a tápanyagokhoz, vitaminokhoz, ásványokhoz, amelyek a túléléshez, a sejtosztódáshoz szükségesek.

Az egy dolog, hogy az ember művészetet, rituálét művel az étkezésből, de az alapvető célja annak változatlan. Nem számít, mit teszünk az étellel addig, amíg a szervezet hozzájut ahhoz, amire szüksége van. Amikor nem jut hozzá a létfontosságú anyagokhoz, akkor kezdődnek a gondok, és itt jön képbe az Ember. Egyetlen élőlény van, amely tönkreteszi az ételét, mielőtt elfogyasztaná azt: az Ember.

A létfontosságú anyagok 42-47 Celsius fokon károsodnak, majd elpusztulnak, és ugye, mi 100-200 Celsius fokon sütünk, főzünk, ahol már hasznos, értékes tápanyag nem igazán található a táplálékban. Gyakorlatilag a riasztó statisztikák alapja ennyi: az emberek csak esznek és esznek, és megint csak esznek, és mégis éhen halnak, mert az értéktelen táplálék nem csillapítja a valódi éhséget.

AZ EGÉSZSÉG KULCSA:
Nos, mi sem egyszerűbb, mint 42 Celsius fok alatti ételeket fogyasztani, igaz? Az átlagember számára ez azt jelenti, hogy zöldség, gyümölcs, nyers tojás, max. tatárbeefsteak vagy sushi, ami elég kiábrándító lehet. Azonban van még egy ételcsoport, amiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, pedig érdekes módon abban rejlik az emberi egészség kulcsa. Ez pedig a zöld levelek. Valamiért ezt egybemosták a zöldségekkel, pedig összetételét, funkcióját tekintve határozott különbség van köztük.

A ZÖLD LEVELEK NAGYSZERŰ HATÁSAI:
A zöld levelek minden létező tápanyagot tartalmaznak, amire egy élőlénynek csak szüksége lehet. A teljes aminosav láncot (fehérje-képződéshez szükségesek), az összes szükséges vitamint, ásványt és nyomelemet. A zöldségek és a gyümölcsök sajnos nem.A zöldség, ahogy a neve is mutatja, nem zöld, hanem olyan, mint a zöld. Zöldség és gyümölcs alatt azt értjük, hogy a növény termését vagy gyökerét fogyasztjuk el, nem pedig a levelét. Különben nagyon érdekes, hogy az állatvilág leginkább a növények leveleit fogyasztja, nem pedig azok gyökerét vagy termését. Étrendjük 80%-át a nyers, zöld levelek teszik ki.

HOGYAN FOGYASSZUK?:
A zöld levelek megemésztése még az állatvilágnak is rendkívül hosszadalmas folyamat. A szarvasmarhák nem véletlenül rágcsálnak órákig. A modern ember emésztőrendszere a hipermarketek kínálatához van szokva, így előnyök helyett leginkább csak fejtörést okozna neki a zöldek megemésztése. Különben is a mai rohanó világban kinek van ideje órákig ebédelni? A zöldeket azért nehéz megemészteni, mert a sejtfala nagyon erős kötésű cellulóz, amit csak akkor lehet feldolgozni, ha előtte pépesre rágja az illető. Ehhez viszont idő kell.

Nemcsak a fogyaszthatóság miatt kell „áttörni” a sejtfalat, hanem azért is, mert a fent említett értékes tápanyagok a sejtfalon belül vannak. Ennek következtében a félig megrágott „zöldek” csak hasfájást okoznak, az értékes tápanyagok pedig továbbra is elérhetetlenek. De akkor most hogyan tovább? Ami megmentené az életünket, egészségünket, az számunkra jóformán emészthetetlen.

Szerencsére van megoldás. A zöld levelek az ember számára turmixok formájában hasznosíthatóak. Egy megfelelően erős turmixgéppel a keménykötésű cellulóz pépesre törhető. Gyakorlatilag pillanatok alatt „megrágja helyettünk” a gép, és könnyen fogyasztható, és ez által minden jótékony tápanyag elérhető. A kulináris élmény sem utolsó szempont. Mi emberek szeretjük, ha az étel nem csak hasznos, de finom is, ezért egy-két gyümölccsel kombinálva igazi ínyencséget hozhatunk létre.

A ZÖLD LEVELEK FELHASZNÁLÁSA. Zöldturmix buktató:
Már majdnem kész vagyunk, de van itt egy óriási medvecsapda, amelybe könnyen belefuthat az, aki zöldturmixokkal szeretné megóvni egészségét, fiatalságát. Gyakran elhangzó bűvös kérdés, hogy honnan szerezzük be a zöldturmixnak valókat? A vízválasztó különbség egy igazi fiatalító elixír és egy maximum finom kotyvalék között a vegyszermentes, tápanyag dús alapanyagokban rejlik. Nem minden növény tápanyag dús, ahogyan vegyszermentes sem. Félreértés ne essék. Ha valaki most a közeli hipermarketből veszi a salátákat, az jobb, mint a semmi. De ne feledjük, hogy azért táplálkozunk, hogy szervezetünk hozzájusson a megfelelő tápanyagokhoz. Avegyszerekkel, mostoha körülmények között felnevelt növények nem tápanyag dúsak, és nyilván nem vegyszermentesek.

AKKOR JÖHET A BIO?:
Egy barátom mesélte, hogy a bio igazából annyi, hogy akkor permetezik, amikor nem látja senki. Talán nem ennyire rémes a helyzet, de az tény, hogy a bio engedélyeket soha nem a végeredményre, hanem a folyamatra adják ki. Aztán ki mit művel a színfalak mögött, már a lelkiismeretére van bízva. Senki nem vizsgálja meg a répát vagy a paprikát, hogy az megfelel-e bármilyen követelménynek. Ettől függetlenül rengeteg nagyszerű biokertész van, és most nem a bio ellen akarok propagálni.

Mindössze arra akarom felhívni a figyelmet, hogy – ahogy az élet többi területén is – itt sincsenek végletek. Bio és bio között óriási különbségek lehetnek, és ez a különbség nem az, hogy használunk-e vegyszert vagy sem. Sokan félreértik, és azt gondolják, hogy a bio = vegyszermentesség, ami önmagában elegendő a tápanyag dús, egészséges növényekhez. Ez nem igaz. A zöld növények nem maguktól lesznek tele tápanyaggal. És attól sem, ha nem használunk vegyszereket. Meg egyébként sem azért akarunk bio-t fogyasztani, hogy ne együnk vegyszereket, hanem – ne feledjük – azért, hogy hozzájussunk a kulcsfontosságú tápanyagokhoz.

A tápanyagokat a megfelelő talajgondozás biztosítja a növénynek. Annyira lesz egészséges és tápanyag dús a növény, amennyire a termőtalaj lehetővé teszi számára. Az igazi, becsületes biokertészek most bőszen bólogatnak. Az „éppen-hogy-bio-nem-vegyszerezünk” emberkék meg hevesen tiltakoznak. A megfelelő talajgondozás nem az, hogy locsolunk, gyomlálunk, szerves és lemosható vegyszereket használunk. Ahogy az emberi testnek, a növényeknek is tápanyagokra van szüksége ahhoz, hogy életerős legyen, hogy bármi hasznot jelentsen az Ember számára. A talajbaktériumokkal, talajoltással, ásványi anyagok pótlásával kapcsolatos hozzáértés és kultúra hiánya az egyik oka annak, hogy az egészségügy ott tart, ahol.

Egyetlen egy dolgot kiemelve, csak összehasonlítás végett: a hagyományos műtrágya mindösszesen 3 ásványi anyagot: nitrogén, foszfor, káliumot pótol vissza talajba. Az élő organizmusok egészséges működéséhez 76 ásványi anyagra van szükség! Most már értheted, hogy miért kell vegyszerekkel mesterségesen életben tartani a növényt, hiszen tápanyaghiányos, gyönge, beteg.

Vegyszerek = lélegeztetőgép.
Az életerős növénynek nem kell növényvédőszer, mivel immunrendszere olyan erős, hogy a kártevők nem jelentenek fenyegetést! Legközelebb, ha valaki azt mondja neked, hogy "drágám, ez sose látott vegyszert", akkor kérdezd csak meg, "és mennyi ásványt tettél a talajba?". Ki-mit mondd alapon el tudod dönteni, hogy ez "éppen-hogy-bio" vagy "kicsit bio", "nagyon bio" kategóriába esik.

Az ember akkor lehet egészséges, ha egészséges növényeket fogyaszt. Egészséges növényeket pedig kizárólag egészséges termőtalaj ad. Ez ennyire egyszerű. Nem sokan foglalkoznak ilyesfajta teljes körű, lelkiismeretes, "extrém-bio" talaj- és növénygazdálkodással (itt reklám következett, kihúztam - Ildikó) Egészséges növényeket előállítani nagy meló, vér és verejték. Nem lehet néhány vegyszerrel, flancos gépsorokkal és hivatali engedélyekkel letudni, és ezt az egészségügyi mutatók szépen példázzák. A természet azt adja vissza, amit beleteszünk... (Forrás: Hillvital.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.21. 14:31

Jobb-e a szerves vitamin, mint a szervetlen?

Hát persze, hogy jobb. Sőt, csak az a jó. Mivel csak szerves C-vitamin létezik. Aki ebben egyetért, annak fölösleges is tovább olvasnia. Aki viszont felháborodik, vagy nem hiszi el "bemondásos alapon" mindezt, esetleg kételkedik abban, hogy szervetlen C-vitamin nem létezik, annak ajánlott kicsit részletesebben elmerülnie a témában.

A szerves és "szervetlen", és egy lépéssel továbbmenve a természetes és szintetikus C-vitamin szembeállítása alapvetően semmi mást nem szolgál, mint marketing célokat. A hazai C-vitaminpiac eléggé telített, sok száz termék verseng a fogyasztók pénzéért. Sikeres csak az lehet, aki kitűnik a tömegből: alacsonyabb árral, díszesebb csomagolással, szimpatikusabb reklámarccal - vagy pedig egy ordas nagy csúsztatással.

Nem tudom, ki találta ki a szerves vs. szervetlen C-vitamin-hazugságot, és azt sem, hogy ki operált elsőként a természetes C-vitamin mítoszával, de mára ezek alaposan beivódtak a köztudatba. Számos cég próbál azzal tisztességtelen előnyt kovácsolni, hogy a saját "szerves" vagy "természetes" C-vitaminját a versenytársak terméke elé helyezi.
A téma iránt érdeklődők biztosan sorolni tudnák a C-vitaminnal kapcsolatban alkalmazott téves/túlzó/félrevezető állításokat, reklámszövegeket:
• a termék szerves C-vitamint alkalmaz, ami jobban hasznosul, mint a szervetlen
• természetes C-vitamin van benne, nem szintetikus
• természetes formában jobban felszívódik, lassabban ürül ki
• és így tovább, és így tovább.

De mielőtt az úri huncutságok tárgyalásába kezdenénk, érdemes néhány alapvető dolgot tisztázni: mitől számít szervetlennek vagy szervesnek egy vegyület? A kérdést alaposabban megvizsgálva meglepődhetünk azon, hogy ezek a széles körben használt fogalmak korántsem annyira egyértelműek, mint gondolnánk. A 18. századig a tudósok körében is elterjedt nézet volt, hogy a szerves anyagok "életerőt" tartalmaznak, Jöns Jakob Berzelius svéd vegyész a 19. század elején pedig leszögezte: a szerves anyagok csak élő dolgoktól származnak. Feltételezését Friedrich Wöhler német kémikus cáfolta meg, ugyanis szervetlen anyagokból sikerült szervest (1824-ben oxálsavat, majd 4 évvel később karbamidot) előállítania. Az életerő-elmélet a feledés homályába merült, a vegyületek szerves-szervetlen felosztása azonban praktikus okokból máig fontos - bár a határok néhol elmosódnak.

A szerves vegyület kifejezéssel általában a széntartalmú (ezen belül a szén-szén és/vagy szén-hidrogénkötést tartalmazó) vegyületeket illetik. A kivételek sora hosszú: a grafit és gyémánt szervetlen, jóllehet C-C kötéseket tartalmaz, több vegyületet (pl. szén-tetraklorid) úgy sorolnak a szervesek közé, hogy sem C-H, sem C-C kötés nincs bennük. Az átmeneti zóna vegyületeit gazdagítják többek között a fémorganikus vegyületek, köztük néhány természetes anyag, pl. a légyölő galócában található amavadin. Mindezzel együtt arról nem lehet vita, hogy az aszkorbinsav (amit gyakran azonosnak tekintenek a C-vitaminnal) szerves anyag. Tehát NEM szervetlen. A félreértések/félremagyarázások oka az is lehet, hogy a vegyület több "formában" fordul elő. Az aszkorbinsavnak két tükörképi párja (enantiomere) létezik, ezek a D- és L-aszkorbinsav (a D és L betűk a dexter - jobb, laevus - bal latin szavakból származnak).

A két vegyület bizonyos szempontból "csereszabatos" (pl. antioxidánsként), az emberi szervezetben azonban csak az L-aszkorbinsav hasznosul jól vitaminként (azaz ez tölt be olyan funkciókat, amelyek szükségesek szervezetünk normális működéséhez). Ugyanakkor, bár vitaminként haszontalan, a D-aszkorbinsav ártalmatlan vegyület, fogyasztása nem jár veszélyekkel. A D-aszkorbinsav a természetben nem fordul elő, szintetikusan viszont előállítható, s ez elég ahhoz, hogy ijesztgetni lehessen vele a kemofóbiára hajlamos fogyasztókat. És ha a D-aszkorbinsavat E-számán (E-315) említik, különösen félelmetesnek tűnhet - igaz, a C-vitaminnak, azaz az L-aszkorbinsavnak is van E-száma (E-300). Vegyi eljárásokkal az L-, a D-aszkorbinsav és ezek keveréke (racemátja) is könnyen és olcsón előállítható.

Mivel a tiszta L-aszkorbinsav az igazán értékes, a gyógyszerként vagy étrend-kiegészítőként forgalomban lévő termékek alapanyagát ez képezi - és csak ennek felhasználása esetén lehet C-vitaminként forgalmazni a termékeket. A D-aszkorbinsav (amelyet izoaszkorbinsav néven is ismert) nem kerülhet forgalomba vitamin néven, jellemzően élelmiszerek tartósítására használják. Az L-aszkorbinsav meglehetősen olcsó alapanyag, nem jellemző, hogy D-aszkorbinsavval vagy racém aszkorbinsavval "helyettesítenék" vitaminkészítményekben.

Előfordul, hogy egyes készítményeket azzal reklámoznak, hogy természetes C-vitamint tartalmaznak, a versenytársak meg szintetikust, ami nem olyan hatékony. A valóság az, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő termékek mind szintetikusan előállított alapanyagot tartalmaznak, mert növényekből kinyerni a C-vitamint nagyságrendekkel drágább lenne. És hamis az a beállítás is, hogy a szintetikus kevésbé hatásos, mivel a szintetikusan előállítható "változatokból" a természetes C-vitaminnal azonos L-aszkorbinsavat alkalmazzák. A természetes és szintetikus L-aszkorbinsav között különbséget tenni pedig lehetetlen, hiszen ugyanarról a molekuláról van szó...

Az ijesztgetés egy másik módja, hogy a "természetes" C-vitamint élelmiszerekben használt származékaival, sóival állítják szembe (nátrium aszkorbát - E-301, kalcium aszkorbát - E-302, kálium aszkorbát - E-303, 5,6-diacetil aszkorbinsav - E-304 I, aszkorbinsav palmitát és sztearát - E-304 II). Bár biztosan van, aki megijed a nevektől és számoktól, leszögezhetjük: az E-301-304 számmal jelölt anyagok az L-aszkorbinsav veszélytelen származékai, sói, a szervezetben L-aszkorbinsavként hasznosulnak, azaz a C-vitaminnal egyenértékűek (mindössze az eltérő molekulatömeg miatt kell kicsit többet használni belőlük).

A természetes-mesterséges szembeállításnak egyetlen komolyan vehető szempontja van. Ha a C-vitamint természetes forrásból fogyasztjuk, a vegyületen kívül egy sor egyéb anyag is bekerül a szervezetünkbe - és ha pl. gyümölcsöt eszünk, akkor ezek is kedvező hatásokat fejtenek ki (pl. antioxidáns hatás, rostbevitel, más vitaminok pótlása). Éppen ezért (is) az lenne az ideális, ha a napi vitaminszükségletet alapvetően az elfogyasztott zöldségből-gyümölcsből fedeznénk. Vannak egészen konkrét együtt hatások is: bizonyos flavonoidok és a C-vitamin fokozzák egymás érvédő hatását(ilyen kombinációk gyógyszerként is forgalomban vannak).

A növények komplex összetétele egyéb következményekkel is járhat. Egyes gyógynövények (pl. orbáncfű) esetén ismert jelenség, hogy a gyógyhatásért felelős hatóanyagok hasznosulását, felszívódását a hatás szempontjából inaktív anyagok fokozzák. Ha ez bizonyított, akkor ilyen esetekben a növényi kivonat alkalmazása előnyösebb lehet, mint a belőle kinyerhető tiszta hatóanyagé. Erre a jelenségre hivatkoznak azok a gyártók, akik C-vitaminjukat növényi kivonatból származónak mondják, vagy egyéb növényi anyagokkal (pl. flavonoidokkal) kombinálva hozzák forgalomba.

Kérdés, hogy a C-vitamin esetén bizonyított-e a felszívódás, hasznosulás javulása. Nos, az eddig elvégzett vizsgálatok ezt nem erősítik meg. Egy nemrég publikált összefoglaló cikk szerint a legtöbb vizsgálatban, amelyben ugyanannyi C-vitamint tiszta formában vagy táplálék (gyümölcsök) részeként adagoltak, nem találtak eltérést a különböző módon "kezelt" résztvevők vérében mérhető C-vitamin koncentrációjában. A C-vitaminnal az az egyik "gond", hogy felszívódás után gyorsan kiürül (a vizelettel). Ha azt szeretnénk, hogy a vegyület szintje a vérünkben folyamatosan magas legyen, naponta több alkalommal kell bevennünk. Mivel a fogyasztók a napi egyszeri bevételt preferálják, különböző gyógyszer-technológiai megoldásokkal (felszabadulás elnyújtása) elérhető, hogy akár egyszeri bevétellel egész nap nagyjából állandó koncentráció alakuljon ki a vérben.

]Van olyan cég is, amely szavak szintjén kiválóan megoldotta a hasznosulás, felszívódás elnyújtásának kérdését - kár, hogy a hatóságok ezt nem találták bizonyítottnak... Ugyanakkor van több olyan termék is, amelynél tényleg fennáll a nyújtott hatóanyag-felszabadulás. Kérdés, megéri-e a kényelmet, hogy ezt a nagyon olcsó vegyületet költséges technológiai megoldásokkal drágított termékekben alkalmazzuk (többe kerül a leves, mint a hús...). Mindazonáltal az ilyen elnyújtott hatású C-vitamin termékekben sem valami csodavegyületet, hanem az L-aszkorbinsavat találjuk hatóanyagként - mindössze úgy "csomagolják", hogy lassabban szívódjon fel. Ha pedig már felszívódott, az L-aszkorbinsav további sorsa (átalakulása, kiürülése) nem befolyásolható érdemben, azaz nem lehet a molekula "után nyúlni".

A természetes eredetű termékek iránt vonzódók figyelmét már csak egy dologra hívnám fel: érdemes alaposan megnézni, mit is vesznek. Mert lehet, hogy nagybetűvel szerepel a csomagoláson egy C-vitamintartalmú növény neve (pl. csipkebogyó, acerola), nem biztos, hogy a C-vitamintartalom a növényi komponensből származik. Tapasztalatom szerint egyes készítmények pár milligramm növényi extraktumon kívül több 10-100 mg hozzáadott, tiszta L-aszkorbinsavat tartalmaznak, de ez már kisebb betűvel szerepel a dobozon... Persze nem baj, ha a természetes helyett szintetikus a vitamin, csak kérdés, megéri-e felárat fizetni a természetesség illúziója okán. (Szerző: kodpiszkalo)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.15. 08:56

Kíváncsi vagy miiért nem javul az állapotod, amikor annyi vitamint, ásványi anyagot stb. szedsz? Például ezért https://www.youtube.com/watch?v=ypXu846Yi6Y

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.06. 18:38

VITAMINOK: NEM MINDEGY, MIKOR MIT!

A helytelen életmód, a stresszes időszakok, sőt a túl szigorú fogyókúra is, ásványi anyag- és vitaminhiányhoz vezet. Ilyenkor sajnos az anyagcsere folyamatok is károsodnak. Pótolni kell a hiányt, hogy helyreálljon a szervezet egészséges egyensúlya, de egyáltalán nem mindegy, hogy melyik vitamint mikor és mivel szedjük be.

Magnézium:A magnéziumról sokan azt gondolják, hogy étkezés után jó bevenni, pedig ilyenkor megköti a gyomorsavat. Ennek hatására nem sikerül megemészteni az elfogyasztott táplálékot, olyan kellemetlen tünetek léphetnek fel, mint a puffadás, a gyomorégés és a kellemetlen bugyogó érzés a gyomorban.Bevételét éhgyomorra vagy két étkezés között ajánljuk. Az edzés során fellépő izomgörcsök elkerülhetőek, ha testmozgás előtt magnéziumot veszünk magunkhoz. Nyugtató hatása miatt esti, lefekvés előtti szedése is indokolt. Felszívódását segítik a fehérjében dús ételek és a nem túlságosan nagy mennyiségű kalcium.

Kalcium: A kalciumot a legcélszerűbb sportolás után bevenni, mivel ilyenkor épül be legjobban az izmokba. Aminosav táplálék-kiegészítővel együtt fogyasztva a leghatásosabb ilyenkor. A kalciumot gyakran párosítják D-vitaminnal, amely hasznosulását támogatja. Felszívódását sok élelmiszer, illetve meleg ital gátolja, ne fogyasszunk vele közvetlenül egy időben brokkolit, spenótot, kávét és teát. A nagy mennyiségben bevitt C-vitamin egyenesen kimossa a kalciumot a szervezetből.

Vas: A vasat éhgyomorra a legjobb beszedni. Ha olyan készítményünk van, amelyből több adja a napi adagot, akkor étkezések előtt fél órával szedjük be a vastablettát. A C-vitamin segítia felszívódását, így érdemes ezzel együtt a szervezetbe juttatni. A magnézium viszont gátolja, ezért a kettő bevétele között teljen el pár óra.

Cink: A cinket étkezés előtt vagy után két órávalajánlott beszedni. A szervezet nem képes tárolni, így folyamatos pótlására van szükség. A sportolók és a rendszeresen edzők általában még több cinket veszítenek az izzadás hatására. Túladagolni sem szabad, 30 mg felett már mérgezési tünetek léphetnek fel, így ha fémes ízt érzünk a szánkban, azonnal csökkenteni kell a bevitt mennyiséget! Érdemes még tudni, hogy a cink szedése az A-vitamin szükségletet növeli.

A-vitamin: Az A-vitamin zsírban oldódik, így érdemes főétkezés utánfogyasztani,felszívódását az E-vitamin fokozza. Vigyázni kell arra, hogy a májban raktározódik, így túl lehet adagolni. Ez leggyakrabban fejfájásban, hajhullásban, menstruációs zavarokban, ízületi fájdalmakban és gyomorpanaszokban mutatkozik meg. Az egészséges, hiányállapot nélküli szervezet 1-2 évre elegendő A-vitamint is képes tárolni.

Króm: A króm, amely előnyösen befolyásolja a testösszetételt, ideális napi bevitelét általában nem határozzák meg. Napi 100-200 mcg bevitele ajánlott, különösen fogyókúrázóknak. Szénhidráttartalmú étkezésekhez fogyasszuk, így jobban felszívódik. C-vitaminnal együtt szedve még hatékonyabb.Étkezés előtt 15-30 perccel ajánlott beszedni, mivel csökkenti az étvágyat, és így kevesebb kalóriát veszünk majd magunkhoz.

C-vitamin: Az ajánlott C-vitamin-bevitel napi 200 mg, de ez megfázásos időszakban, illetve betegség idején megemelkedik 1000 mg-ra. (200 mg csak a skorbut elkerüléséhez elég, számottevő hatást többszöri kis adagban napi minimum 1000 mg-tól várhatunk – Ildikó.) Folyamatos szedése azért indokolt, mert a szervezet egyáltalán nem képes tárolni, már pár órán belül kiürül. A rendszeres testmozgás tovább fokozza távozását, ezért érdemes nyújtott hatású készítményt vásárolni, vagy több részletben beszedni a napi adagot. A cukor gátolja felszívódását, a nagy mennyiségű szénhidrát bevitel 6 órán át 50%-kal is képes csökkenteni azt. Az egészségtelen, stresszes életmód, a dohányzás és az alkoholfogyasztás megköti a C-vitamint. (Írta: Váczy Anikó, Forrás: wellandfit.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.27. 11:23

A kálium 13 fantasztikus hatása

Ez a harmadik legnagyobb mennyiségű ásványi anyag az emberi szervezetben, tartalmazza a magas szintű jólét és a jobb életmód fenntartásához szükséges összetevőket. Nem szabad alábecsülni a kálium fontosságát az étkezési tervben. Ez az ásvány szükséges ahhoz, hogy az emberi test szív-, agy-, vese-, izomsejtjei és más fontos szervrendszerei jó állapotban legyenek.A kálium-klorid az ásvány legfontosabb változata, és a nátriummal együtt működik számos kritikus testfeladat elvégzésében.

A kálium-hiány tünetei A kálium hiánya olyan tünetekhez vezethet, mint a fáradtság és az izomgyengeség. Egyéb tünetei közé tartozik az inaktív reflexek, kóros szívverés/szívdobogás, vérszegénység és súlyos fejfájás. A káliumhiányos betegeknél magas vérnyomás, belekben lévő fájdalom, mirigyek duzzanata és cukorbetegség is előfordulhat.

Fontos káliumforrások: A legfontosabb táplálékforrások a citrusfélék, a zöldségek és a gabonafélék. Szintén nagy mennyiségű káliumot kaphat a lazacból, csirkéből, teljes tejből, friss gyümölcslevekből és mandulából. A kálium legfontosabb forrása az avokádó, a banán és a kókuszvíz. (Termékmegjelölés kitörölve - Ildikó).

A kálium egészségügyi előnyei:: Stroke: Fontos szerepet játszik az agyműködés normál szinten tartásában. A magas káliumszint lehetővé teszi, hogy több oxigén jusson az agyba, ezáltal stimulálva az idegi aktivitást és növelve a kognitív funkciókat.

Alacsony vércukorszint: A káliumszint csökkenése a vércukorszint csökkenését okozhatja. A vércukorszint csökkenése izzadást, fejfájást, gyengeséget, remegést és idegességet okozhat. A kálium-klorid és a nátrium bevitele azonnal megkönnyíti az ilyen helyzeteket.

Izom rendellenességek:Fontos szerepet játszik a rendszeres izom-összehúzódásban. A szabályos összehúzódás és relaxáció érdekében elegendő mennyiségű káliumra van szükség. Segíti a reflexek gyorsaságát, mert serkenti az izmok és az agy neurális kapcsolatát.

Izomgörcsök: Ha naponta fogyaszt egy banánt, könnyen megakadályozhatja az izomgörcsöket, mert a banán gazdag káliumtartalommal rendelkezik, nem beszélve annak egyéb előnyeiről!

Csonterősség:A kálium egyik tulajdonsága, hogy a szervezetben a különböző savakat semlegesíti, így megvédi a kalciumot, ezáltal megóvja a csontok erejét és tartósságát. Egy tanulmány a Linus Pauling Intézet Micronutrient Információs Központjában azt állítja, hogy a magas káliumtartalmú gyümölcsök és zöldségek fogyasztása nagyobb ásványianyag-sűrűséget eredményez a csontokban, ami tovább erősíti és meghosszabbítja a csontok életét!

Agyműködés: A magasabb agyi funkciókban is részt vesz, mint a memória és a tanulás. Ezenkívül az olyan súlyos betegségek, mint például az epilepszia, összefüggenek a káliumcsatornák káliumhiányos állapotával.

Vérnyomás:A kálium létfontosságú komponensként működik, amely fenntartja a vérnyomás normális szintjét az emberi szervezetben. Ez tovább csökkenti a szívbetegségek és a magas vérnyomás kockázatát. A vérnyomás szabályozása az egyik legfontosabb funkciója.

Izomerősség: A kálium egyik legnagyobb előnye az, hogy biztosítja az izomszövetek megfelelő fejlődését és az anyagcsere során felszabaduló energia megfelelő hasznosítását, ami jelentősen növeli az izomzatot. Az izmok, ideértve az összes fontos szívizmot is, hajlamosak a bénulásra a kálium hiánya miatt. Továbbá, anélkül, hogy a kálium az izmok összehúzódását és relaxációját lehetővé tenné, a testmozgás és a további izomképzés lehetetlen lenne!

Metabolizmus:A kálium segíti a különböző tápanyagok, például zsírok és szénhidrátok metabolikus feldolgozását. Így nagy értékkel bír a bevitt tápanyagokból való energia kivonásában. Tanulmányok kimutatták, hogy a kálium szerves része a fehérje-szintézisnek is, ami hatással van a szövetek regenerálódására és a kiegyensúlyozott anyagcserére.

Szorongás és stressz: Hatékony stresszoldónak számít, és így biztosítja az emberi test hatékony mentális teljesítményét. A kálium segíthet a különböző hormonok szabályozásában a szervezetben, beleértve a stressz hormonokat, például a kortizolt és az adrenalint, amelyek túlzott mennyisége káros lehet a szervezetre.

Szív- és veseelégtelenség: A kálium a szív és a vesék megfelelő működését biztosítja. Segít a veséknek a kiválasztás folyamatában. Ugyanakkor erősen ajánlott konzultálni a kezelőorvosával, hogy mekkora a megfelelő kálium dózis az Ön számára, mert arra késztetheti a szervezetet, hogy több kalciumot szívjon fel, mint amennyi szükséges és akár vesebetegségeket okozhat.

Folyadék egyensúly: A kálium másik fontos szerepe az optimális folyadék egyensúly fenntartása az emberi szervezetben. A különböző típusú sejtek különböző vízmennyiséget igényelnek a hatékony működés érdekében, és a kálium segítséget nyújt ezeknek a sejteknek az egyensúly szabályozásában.

Elektrolit: Az elektrolitok segítik az elektromos töltések az agyban és az idegrendszerben történő átvitelét az egész szervezetbe.

Idegrendszer: A kálium segít az idegi reflexek hatékonyságának növelésében, amelyek az egyik testrészből a másikba továbbítják az üzenetet. Segíti az izom-összehúzódást, hogy különböző tevékenységeket hajtson végre minden nap, gyorsan, fáradozás nélkül.

Néhány figyelmeztető jel: A szervezetben a felesleges káliumszint – például olyan vesebetegeknél, akik nem tudják megfelelően kezelni a káliumot – veszélyesen magas lehet. Ez szívbetegséghez, vázizomgörcsökhöz, nehézlégzéshez, bizsergéshez, szívritmuszavarhoz és émelygéshez vezethet. (Forrás: osimagnezium.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.06.03. 19:35

Miért ne szedj kalciumot és magnéziumot egyszerre tartalmazó terméket? https://www.youtube.com/watch?v=aO-a1Vc ... e=youtu.be

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.05.15. 14:41


Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.05.10. 10:28

E-vitamin: sokoldalú segítség

Az E-vitamin hatásai igen szerteágazók. Szinte megszámlálhatatlan módon segíti szervezetünk egészségének megőrzését, nagyszerű immunerősítő és antioxidáns, hozzájárul a rák megelőzéséhez és kezeléséhez, védi az ereket, javítja a látást, ráadásul lassítja a bőr napfény miatti öregedését.

Az E-vitamin meghatározás tulajdonképpen egy hatóanyagcsaládra vonatkozik, amelynek hatóanyagai két részre oszthatók: tokoferolokra –alfa, béta, gamma és delta−, valamint tokotrienolokra –alfa, béta, gamma és delta. Ennek tudható be, hogyaz E-vitaminok biológiai, élettani hatása nem egyforma, bár nagyon hasonló. Úgy tűnik, az emberi plazmában csak az alfa-tokoferol található meg aktív állapotban, ennek oka, hogy az E-vitamint szállító fehérje csak ezt ismeri fel. Az E-vitaminban fellelhető sókat –pl. alfa-tokoferol acetát− is alfa-tokoferollá kell alakítani ahhoz, hogy aktívvá váljanak. Mint minden zsírban oldódó vitamint, az E-vitamint is csak zsírok és epe sók jelenlétében tudja asszimilálni a szervezetünk.

A legjobb E-vitamin-források: A természetes E-vitamin – d-alfa-tokoferol[/u] − számos táplálékban fellelhető. Legnagyobb mennyiségben a finomítatlan növényi olajok (búza-, napraforgó, gyapotcsíra) tartalmazzák. Gazdag E-vitaminban a szója-, a kukorica, a pálma-, a rizs- és a kókuszolaj is. Ezeken kívül bővelkednek E-vitaminban a húsok zsíros részei is, valamint a legtöbb olajos mag –mandula, dió, fenyőmag, stb.−, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tengeri halak, a tojás, valamint számos zöldség –spenót, spárga, brokkoli, paradicsom.

Antioxidáns E-vitamin:
Az E-vitamin igen erős antioxidáns hatással bír, megköti a szabad gyököket, ezáltal támogatja a rákos megbetegedések megelőzését és kezelését. A The Ohio State University kutatóinak a Science Signaling tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint, a rák kezelésében a gamma-tokoferol kémiai szerkezetű E-vitamin lehet hatékony. Kimutatták, hogy a prosztata rákos sejtjeiben gátolja az úgynevezett Akt enzimet, amely nélkülözhetetlen a rákos sejtek túléléséhez. Az enzim hiánya a rákos sejtek halálához vezet, ugyanakkor hatástalan az egészséges sejtekre.

mmunerősítő E-vitamin:
Az E-vitamin hatékony immunerősítő: gátolja az A-vitamin korai lebomlását, a C- és B-vitaminok oxidációját, ezzel növeli és gyorsítja a szervezet oxigénellátását. Gyorsítja a szervezetben felgyülemlett folyadékok eltávolítását, ezért az E-vitamin szívbetegségek és magas vérnyomás esetén is jó szolgálatot tesz. Mivel erősíti és rugalmassá teszi az érfalakat, hatékonyan előzi meg az érelmeszesedést, segítséget nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A linolsav megfelelő szabályozásával hozzájárul az izmok egészséges és megfelelő működéséhez. Javítja a látást, főként a középkorúaknál kialakuló rövidlátás esetében alkalmazható sikerrel. Gyógyítja a bőrt: az E-vitaminban található alfa-tokoferil acetát gyulladáscsökkentő, hidratáló, és nyugtató hatással bír, csökkenti a lipoperoxid kialakulását és lassítja az erős fénysugárzás − UVA, UVB − okozta öregedést.

Tudtad?
Ha a molekuláris tömeget vesszük alapul, a természetben előforduló E-vitamin hatása mintegy kétszer erősebb, mint a mesterségesen előállított E-vitamin készítményeké. (Forrás: vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/e-vitamin-hatasai)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.13. 10:40

4 alattomos tünet, ami a D vitamin hiányára utal

Múltkori cikkünkben kifejtettük, hogy mi az az 5 tünet, ami magnézium hiányra utal. Most a másik nagyon fontos vitaminunkat a D vitamint vizsgáljuk meg. A D vitamin zsírban oldódó vitamin, így szervezetünk képes elraktározni. Feladata a csontképződés, a kalcium felszívódásának elősegítése, de ezen felül még sokféle folyamatra hat a jelenléte. Hiányának a csontritkulás mellett köze lehet daganatos betegségek, idegrendszeri bántalmak, cukorbetegség, különféle szív és érrendszeri betegségek kialakulásához.

Hogyan ismerhető fel, hogy D vitamin hiányban szenvedek? Ismerjük fel a testünk visszajelzéseit, ehhez adunk négy tünetet, amit a hiány okoz.

1. FOKOZOTTABB IZZADÁS: Az izzadó homlok az egyik az elsőre észrevehető tüneteknek. Az orvos szerint ha felhevült a tested 37 Celsius fokra, vagy annál melegebbre, miközben nem mozogsz, és a környezeted nem valami forró, akkor lehet erősen gyanakodni a D vitamin hiány jelére.

2. GYENGÉNEK ÉRZED MAGAD: A D vitamin hiányától kimerültnek érzed magad, még akkor is, ha képes vagy eleget aludni. Az izom ereje nem csak a vas jelenlétén múlik, hanem a d vitamintól is. Megfelelő szint esetén intenzívebb az izomzatszabályozás is, fittebbnek érezzük magunkat.

3. LEVERT VAGY: Sok mindentől lehetsz levert, de egyre több kutatás köti össze a depressziót a D-vitamin hiányával. Összefügg a D vitamin hiány az agyi folyamatokkal, hiszen ugyanazon a területén hat az agynak, mint a szerotonin és a dopamin, amelyek a hangulatot befolyásolják

4. KÜLÖNBÖZŐ FÁJDALMAKKAL KÜZDESZ: Akiket artritisszel vagy reumatikus panaszokkal diagnosztizáltak, gyakran D vitamin hiányban is szenvednek, mivel a hiány az ízületek és izmok fájdalmát is okozhatja. Sokat segít a panaszok enyhítésen a napi rendszeres D vitamin fogyasztás

Mi a teendő ha valamelyik pont igaz rád? Aki nem tartózkodik eleget a napon, annak D vitaminban gazdag ételeket kell ennie, vagy étrend-kiegészítő segítségével kell bejuttatnia a szervezetébe. (Forrás: Egresi Attila - HillVital)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 698
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.04.02. 16:57

Az utóbbi idők egyik leghasznosabb videó sorozata Wise Tree Naturals

Ha tényleg jó minőségű egészségmegőrző terméket szeretnél választani, fontos, hogy figyelembe vegyél olyan szempontokat is, amit eddig talán nem! Miért elengedhetetlen, hogy figyelembe vedd a koncentrációt, vagy a biológia hasznosulást? Ezekre kaphatsz most választ!

További videók: http://www.wtn.hu/videohttps://www.youtube.com/watch?v=nrI_LOO989Q


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég