ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.06.25. 13:47

Amire még a vitaminoknál is nagyobb szüksége van. Milyen anyag ez a kollagén, mi a szerepe testünk működésében ?

Fiatalon nem igazán figyelünk oda, hogyan táplálkozunk, hiszen szépek és egészségesek vagyunk. Mondják is idősebb társaink, hogy "fiatalon könnyű szépnek és egészségesnek lenni". Azonban ha a 25. életévünk után sem figyelünk oda a megfelelő életmódra, akkor azt később érezzük meg a testünk és egészségünk színvonalán. A vitaminok a sejtek minőségi táplálékai, tehát ebből a nézőpontból nagyon fontosak. Azonban, hogy a sejtjeink, amit táplálunk, az is megfelelő állagú és szerkezetű legyen, az egy lépéssel előrébb van a táplálásnál. Ez alapján elmondható, hogy talán a kollagénre még a vitaminoknál is nagyobb szüksége van a szervezetünknek.

Mi az a kollagén?: A kollagén egy fehérje amely összeragasztja a sejtek részeit, elősegíti a szövetek létrejöttét, és felújítását, erőt és rugalmasságot kölcsönöz a test különböző szöveteinek és sejtjeinek. A kollagén minden szervben megtalálható, szerven belüli és szervek közötti hártyaszerkezetet alkotja. Ezért ha külsőleg a bőrünkön érzékeljük a változásokat, akkor a hiányállapot már nem csak kívül, de belül is fennállhat. A kollagén a legfontosabb fehérje a testünkben, egyes szakemberek szerint a testünkben fellelhető fehérjék 30-50 százaléka kollagénből áll.

Mi a kollagén szerepe a szervezetben?: Kollagén szerepe az ízületek felépítésében Sok szövetünk tartalmaz kollagént. Az ízületünk részeiben, mint például a porcban nagy mennyiségben van kollagén. A kollagén természetes összetevője a bőrnek, segíti a bőrt, hogy megőrizze szépségét és rugalmasságát. Jelenlétében sima a bőrünk, később hiánya is közrejátszik a ráncok kialakulásában. Megtalálható haj és a köröm szöveteiben. Rugalmas ragasztóanyaga a csontoknak.

Miből épül fel a kollagén?: A kollagén aminosavakból épül fel. Az aminosavak a fehérjék építőkövei, a test szöveteinek képződéséhez pedig húsz különböző aminosavból felépülő fehérje szükséges. Az aminosavaknak kivételes hidratáló szerepük van, és a hám felépítő elemei. A magas minőségű kollagén készítmények tartalmaznak 15-18 féle aminosavat is.

Hogyan tud hozzájutni kollagénhez a szervezet?: A kollagént a szervezetünk termeli, azonban ez a képességünk 25 éves korunk után egyre jobban lecsökken, és szinte teljesen leáll az 50.-60. évre. Számos tanulmány kimutatta, hogy az a személy, aki betöltötte az 40. évét, elvesztette a kollagén állományának 30% - át. 50 éves korra ez a mennyiség 60%-ra nő. Tehát 25 éves kor után érdemes elkezdeni a kollagén pótlását.

Mit okoz a szervezetben, ha elkezd csökkenni a kollagén termelés?: Amikor a kollagén mennyisége csökken a szervezetben, akkor ezáltal is csökkennek a szervezet erőforrásai, csökkenhet az ellenálló képesség, és a test öregedési folyamatai ebből kifolyólag is felgyorsulhatnak.

Hogyan lehet pótolni a kollagén szükségletünket?: Ma már olyan fejlett az élelmiszeripari-technológia, hogy az előbb említett természetes forrásokból ki tudják vonni a kollagént olyan molekuláris formában, amit a szervezet fel tud dolgozni és be tud építeni. Így a mai kor vívmányaként por formájában, ömlesztett vagy kisebb dózisokat tartalmazó kapszulázva meg lehet megvásárolni.

Van valamilyen különbség a különböző eredetű kollagének között?A halból készült kollagén minőségileg magasan kiemelkedik[/b]. A halból készült kollagént tartják a prémium kategóriának, azt is lehet mondani, hogy a kollagének között a "Kollagének Királynője". Fontos tudni, hogy a halak szélsőséges hőmérsékleti, mélység és nyomásbeli körülmények között élnek, így a halbőrből nyert kollagén kivételes kémiai és fizikai ellenálló képesség jellemzi. A hal kollagén szerkezeti egysége lényegesen kisebb, aminek eredményeképpen könnyebben felszívódik a testben, mint a más forrásból nyert kollagén. Minél finomabb porrá van őrölve a hal kollagén, annál hatékonyabb a felszívódása.

Mennyi kollagént fogyasszunk naponta?: A nemzetközi tudományos kutatók az életkor előrehaladtával egyenes arányban emelkedő mennyiséget javasolnak, hiszen a 25 éves korunk után egyre kevesebb kollagént termel a szervezetünk, majd 50.-60. életévünkre teljesen leáll a kollagén termelésével. Az életkor szerinti javasolt mennyiségek a következők: 18-30 éves korig 5.000 mg-ot, 30-50 éves korig 10.000 mg-ot, 50 éves kor felett 15.000 mg-ot érdemes elfogyasztani naponta legalább. Szervezetünk legkönnyebben a vízben feloldott por formájú kollagént tudja hasznosítani, ráadásul ha figyelembe vesszük, hogy kapszula formában maximum 400 mg kollagén tartalmú készítmény elérhető, ezért már a napi 5000 mg-hoz is több mint 12 kapszulát lenne szükséges elfogyasztani. Forrás: jkvitamin.hu

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.05.10. 10:03

A vitaminokról – mit mivel és mivel ne!

A 20. század közepéig nem léteztek tápanyagok tabletták, pirulák formájában - zöldségek, gyümölcsök, bogyók, gabona és hús biztosították azokat az emberek számára. Manapság viszont mindenkinek lehetősége van a vitaminok pótlására, a különféle vitamin kapszulák, multi-vitamin készítmények népszerűsége töretlen. A vitaminok olyan szerves molekulák, melyeket – néhány kivétellel – az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért csak táplálék útján juthatunk hozzájuk (épp, mint az esszenciális aminosavak esetében).

A vitaminoknak 3 jellemzőjük van: Az élelmiszerek természetes alkotóelemei: részt vesznek az egyéb tápanyagok (zsírok, fehérjék, szénhidrátok, ásványi anyagok) feldolgozásában. Elengedhetetlenek a szervezet normális fiziológiai működéséhez. Ha nem jut szervezetünkbe elegendő, az hiánybetegségeket okozhat. A vitaminok és nyomelemek ideális esetben, mikor táplálék útján jutnak be szervezetünkbe, egymásra hatva segítik a felszívódást. Manapság viszont életvitelünk (stressz, rohanó életmód) megköveteli, hogy akár rendszeresen, tabletták formájában oldjuk meg (vagy egészítsük ki) a szükséges vitaminbevitelt.

Persze akárcsak a fehérjék esetében, itt sem mindegy a vitamin forrása, formája, hisz az nagyban befolyásolja, hogy mennyire is képes felszívódni, beépülni szervezetünkbe, márpedig anélkül feleslegesen fogyasztjuk a drága tablettákat. De hogyan is lehet ezen javítani? Melyik vitamint melyikkel érdemes fogyasztani, illetve milyen párosításokat érdemes kerülni annak érdekében, hogy értelme legyen a vitaminokat szedni, azaz szerveztünk valóban hasznosítani tudja őket? Általános szabály, hogy az ásványi anyagok felszívódása savas közegben az ideális, ezért jó például a vastablettát C vitaminnal vagy savas hatású ételekkel együtt (pl. paradicsom, citrusfélék) szedni. A vízben oldódó vitaminok (B vitaminok, folsav, biotin, C-vitamin) a felszívódás után fejtik ki hatásukat, a felesleg pedig távozik. Túladagolástól ezért nem kell tartani, de hiányuk esetén a hirtelen kimerülés veszélye állhat fenn.

highlight=yellow]b]A zsírban oldódó vitaminok (A, D, E és K vitamin) jobban felszívódnak, ha étkezéskor vesszük be őket, azonban a felszívódásukat rontja, ha egyszerre több, különböző zsírban oldódó vitamint veszünk magunkhoz. A K vitamin felszívódását akadályozza, ha más, zsírban oldódó vitaminnal együtt szedjük, ezzel szemben az A és E vitamin együttes szedése mindkettő hatékonyságát növeli. Ha D, E és K vitaminokat néhány órával más zsírban oldódó vitaminok előtt vesszük be, az maximalizálja a felszívódásukat.[/b][/highlight]

B1 vitamin szedésekor arra kell ügyelni, hogy ne szedjük együtt polifenolokkal (pl. szőlőmag olaj, fenyőkéreg, zöld tea kivonat). B6 vitaminnal a cink szedése ellenjavallott, B12 vitaminnal együtt pedig ne szedjünk 500 mg-nál több C vitamint. A B3 vitamint (Niacin) folsavval együtt érdemes szedni, A-vitaminnal (mint béta karotin) együttes szedését azonban kerülni kell. A C és E vitamin csökkentheti a niacin jó koleszterinszintre gyakorolt hatását.

Mit mivel és mivel ne?
Vas: előnyös együtt szedni C vitaminnal, aminosav tartalmú táplálék kiegészítőkkel. Nem javasolt a szedése nagy dózisú cinkkel, vagy rézzel együtt, továbbá kerüljük a kávé, tea fogyasztását, valamint a szóját is. A vasat tartalmazó vitamint és a többi vitaminkészítményt 2-3 óra különbséggel célszerű bevenni.
Kalcium: D vitaminnal, fehérjével, C vitaminnal együttesen fejti ki maximális hatását, de ne szedjük együtt nagy dózisú magnéziummal, cinkkel, vagy foszfátokkal.
Magnézium: D vitaminnal együtt (nem szükséges feltétlenül egy időben) érdemes szedni. A magnézium és a B6-vitamin optimalizálják egymás hatását, a B6-vitamin elősegíti a magnézium felszívódását. A magnézium együttes szedése kerülendő nagy dózisú kalciummal és foszfátokkal.
Folsav: C vitaminnal hasznos kiegészíteni, míg ellenjavallott cinkkel együtt és szedése gyengítheti a B-12 vitamin hatékonyságát is.
A vitaminok többsége egyáltalán nem szintetizálódhat a szervezetben, azokat táplálékaink részeként visszük be, ezért is ajánlott minél többször nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani, ha lehet ellenőrzött (esetleg bio) forrásból.

Vitaminok és fehérje (aminosavak): Akárcsak a jó fehérje kiegészítő, úgy a jó vitaminkészítmény is főként természetes összetevőkből és hatóanyagokból áll, nem tartalmaz mesterséges aromákat, ízfokozókat, állományjavítókat. Aktív hatóanyagai könnyen felszívódnak a szervezetben, mert a legfontosabb, hogy hasson is a bennük lévő hatóanyag, ezért mindig érdemes elolvasni a dobozon feltüntetett összetételt.
Sokan gondolják, hogy az a jó készítmény, melyben sok milligramm vitamin és ásványi anyag van, pedig a hatékonyság és a hasznosulás nem a mg-on múlik.A probiotikus formában (fermentáltan) bevitt tápanyagok jóval hatékonyabbak, a szervezet jobban hasznosítja őket, mint az összes többit.

Ugyanez igaz a fehérjeporokra is: mindig természetes, minél kevesebb összetevős, allergén mentes fajtát válasszunk, mert szervezetünk azt tudja legjobban hasznosítani (különösen akkor, ha valaki érzékeny is bizonyos anyagokra, pl. tejre, laktózra, gluténra). Az esszenciális aminosavakat a szervezet szintén nem képes előállítani, ezért kell minden embernek, minden nap elegendő fehérjét fogyasztania, függetlenül attól, hogy épp sportol-e vagy sem.

A teljesen allergén mentes rizsfehérjék közül az tud teljes értékű - azaz mind a 9, esszenciális aminosavat tartalmazó - is lenni, melyből a fehérje teljes rizsszemekből, valódi csíráztatást követően kerül kivonásra. A csíráztatás során lezajló folyamatok garantálják, hogy nincs szüksége más fehérjékkel való komplettálásra a teljes értékűség elérése érdekében.

Szemben a vitaminokkal, afehérje esetében kevésbé szükséges a párosításra figyelni (bár legjobban éhgyomorra fogyasztva szívódik fel),sőt, a fehérje minden tápanyag mellé szükséges. Akár zsírban, akár szénhidrátban gazdagabb ételt fogyasztunk, mellé a fehérje mindig hasznos lesz, bár a zsírok jelenléte jobban lelassítja felszívódását (amire főleg edzés előtt és után érdemes figyelni). A táplálkozás alapját tehát mindig jelentse a fehérje, ezért minden étkezés során fogyasszunk belőle. Fehérje kiegészítőkből és vitaminokból is törekedjünk a minél természetesebb formában elérhető verziókra, és ha a vitaminok hatékonyságát növelni szeretnénk, akkor a fentiek szerint párosítsuk őket. (Forrás: rizsfeherje.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.01.24. 16:55

A D-vitamin-hiány öt jele

A gyakori megfázások, és a fájós izmok és ízületek is lehetnek a D-vitaminhiány jelei. A becslések szerint Magyarországon a tél vége felé nagyjából a lakosság kétharmadát érintő D-vitaminhiány egy egyszerű teszttel megállapítható ugyan, a legtöbb ember mégsem gondol rá, hogy többek között a tél vége felé egyre gyakoribbá váló levertség és depresszió mögött is az elégtelen D-vitaminbevitel állhat. A Daily Mail szerint ugyanakkor van néhány gyakran ignorált jele a vitaminhiánynak, ami segítheti az öndiagnosztikát.

Gyakran megfertőződsz : A hosszú távon a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák kockázatát is megemelő D-vitamin-hiány a szokásosnál gyakoribb megfázások/fertőzések formájában is jelentkezhet. A veleszületett és a szerzett immunrendszert egyaránt legyengítő vitaminhiány nem csak azt eredményezi, hogy feltűnően sokszor betegszik meg valaki, a kisebb megfázások is tovább tartanak ilyenkor a megszokottnál. Ha tehát gyakran megbetegedsz, érdemes lehet ellenőrizni, elég D-vitaminhoz jut-e a szervezeted. 95 százalékunknak nincs belőle elég, pedig nagyon fontos lenne. Miért, mennyit és mit kéne szedni felnőttnek és gyereknek? Elmagyarázzuk.

Depresszió : Különösen a telente jelentkező, illetve a tél vége felé erősödő tünetek azok, amelyek segíthetnek a probléma azonosításában. A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik ugyanis a hangulatunkat meghatározó neurotranszmitter, a szerotonin szinten tartásában. A szezonális affektív zavar (SAD) néven ismert téli letörtség és a D-vitaminhiány közötti kapcsolatra utalnak egy 2014-es kutatás eredményei is. A D-vitamin előállítását lehetővé tevő UV-sugárzás intenzitásának nyár végi csökkenése és a szezonális affektív zavar tüneteinek jelentkezése között ugyanis pont annyi idő szokott eltelni, amennyi időre szükség van a szervezetnek a napsugarak eltűnése után a D-vitamin előállításához.

Állandó fáradtság : A D-vitamin a tápanyagok energiává alakításához is nélkülözhetetlen, a vitaminhiány tehát sok esetben oda vezet, hogy hiába eszik valaki annyit, amennyit szokott, a tápanyagok feldolgozása jóval kevésbé lesz hatékony, ami fáradékonyságot okoz. Ezen azonban viszonylag könnyű segíteni, a D-vitamint tartalmazó táplálék-kiegészítőkkel ugyanis gyorsan kijavítható a dolog.

Ízületi fájdalmak, gyenge csontok : A D-vitaminhiány egyúttal a kalcium és a foszfát felszívódást is gátolja, márpedig ezek az anyagok nélkülözhetetlenek az ízületek és az izmok működéséhez, valamint a fogak és a csontok egészséges állapotának fenntartásához. A vitaminhiány a törések kockázatát is emeli, az 50 éveseknél idősebbek esetében pedig a csípő- és a térdízületek fájdalmával jár, ami egészen addig rosszabbodhat, amíg nem pótolja valaki a hiányt.

Izomfájdalom : Az izomfájdalom is utalhat D-vitaminhiányra, a vitamin nélkül ugyanis az esések megelőzésekor is fontos izom-összehúzódás hatékonysága is csökkenni kezd, és az izmok erősítése is sokkal nehezebb feladattá válik. A sajgó izmú és a szokásosnál többet bénázó, eső-kelő embereknek is jó okuk van D-vitaminhiányra gyanakodni. (Forrás: Dívány)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.01.07. 19:53

Honnan tudhatjuk, melyik vitamin hiányzik a szervezetünkből, anélkül, hogy orvoshoz fordulnánk?

Szervezetünk nem tud harmonikusan működni, a megfelelő vitaminok jelenléte nélkül. A vitaminhiány, az egyoldalú táplálkozás eredményeként léphet fel, de nagymértékben befolyásolja a kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása is. A szervezet vitaminhiányát orvosi vizsgálatok sora mutathatja ki, de van néhány olyan jellemző tünete, melyre mi magunk is odafigyelhetünk.

A bőrviszketést általában a B9 vitamin hiánya okozza. Ha ilyen tünetet észlelünk magunkon, valamint a kéz és láb zsibbadását, valószínű, hogy szervezetünk B6, B9 és B12 vitaminok hiányában szenved. Ezek a tünetek még kiegészülhetnek a fáradságérzettel, levertséggel, nyugtalansággal és hormonzavarral. Ha ezeket a tüneteket észleljük, igyekezzünk beiktatni táplálkozásunkba minél több tojást, tenger gyümölcseit, zöld levelű zöldséget és spárgát.

Az izomgyengeség tünetét a B1 vitamin okozhatja. A B vitamin, a kalcium és magnézium hiánya általában izomgörcsöt okoz, főleg a lábakban. Ha ezek a tünetek még fejfájással is kiegészülnek, akkor nagy valószínűséggel B6 vitaminhiányban szenvedünk.

A szájszélek kihasadását a B, B2, B3, B12 vitaminok illetve a vas hiánya okozhatja.
Az A, D, E, és K vitaminok hiánya következtében hajhullás állhat be és az arcbőrön vörös foltok jelenhetnek meg. Ebben az estben együnk minél több banánt, brokkolit, avokádót, gombát és málnát.
A látás problémáit általában az A vitamin hiánya okozza. Ha látászavart észlelünk magunkon és ehhez még párosul a fogíny vérzése is, nagy valószínűséggel A vitaminhiányban szenvedünk. Ilyen esetben fogyasszunk minél több, sárgarépát, spenótot, görögdinnyét, paprikát, salátát, zöldborsót és tejet.
A gyakori megfázást a C-vitamin hiánya okozhatja, de a tünetek között előfordulhat szédülés, ízületi fájdalom és emésztési probléma is. Ilyen esetben fogyasszunk sok zöldpetrezselymet, citrusféléket és paprikát.
A pattanások jelentkezését a D vitamin hiánya okozhatja, és ez esetben fennállhat a csonttörés veszélye is.
Természetesen ezek a tünetek csak tájékoztatás jellegűek, a konkrét diagnózist csakis orvosi vizsgálat adhatja meg. (Forrás: filantropikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.12.21. 18:34

B12-vitamin: hatásai, hiánytünetei és természetes forrásai

A B12-vitamin (cianokobalamin) alapvető fontosságú az egészséges szervezet és az immunrendszer számára, ráadásul még a hangulatunkat is befolyásolja. Egyre több klinika ajánl egészséges pácienseinek is vitamininjekciót, de vajon tényleg szükségünk van rá?

A B12-vitamin egészségre gyakorolt hatásai: Központi idegrendszer egészségének támogatása
A B12-vitamin hozzájárul a központi idegrendszer és az agy neuronjainak egészségéhez, kifejezetten azokat is támogatja, amelyek a neurotranszmitterek, tehát a jelátvivő anyagok termeléséért felelősek. A B12-vitamin az idegsejtek "szigetelőrendszerét", a mielinhüvelyeket is védi. A B12-vitamin hiánya miatt tehát kognitív zavarok is kialakulhatnak, nő a demencia esélye is.

Emésztőrendszer & szív- és érrendszer egészsége: A B12-vitaminra szükség van az emésztőrendszer, illetve a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához, hiánya egyaránt növelheti az emésztési zavarok, az irritábilis bél szindróma, az allergiák, illetve a szívroham és a stroke kialakulásának kockázatát is. A B12-vitamin csökkenti a homocisztein szintjét a szervezetben, amely nagy mértékben csökkent a szívbetegségek kialakulásának kockázatár. A B12-vitamin egyes források szerint hozzájárul vér koleszterinszintjének csökkenéséhez is.
A B12-vitaminra ahhoz is szükség van, hogy a szénhidrátokat a szervezet glükózzá tudja alakítani, amelyet energiaként a sejtek és szervek egyaránt hasznosítani képesek.A B12-hiányban szenvedők emiatt gyakran küzdenek krónikus fáradtsággal.

Hangulatingadozások & stressz kezelés: A B12-vitamin és a folsav (B9-vitamin) részt vesznek a SAM (S-adenozil-metionin) termelésében, amelyre a neuronok normális működéséhez, a stressz leküzdéséhez, illetve a hangulatváltozások elkerüléséhez is nagy szükség van. A B12-vitaminra szükség van a kognitív funkciók normál működéséhez, a tanuláshoz, a koncentrációhoz, hiánya gyakran koncentrációzavarhoz vezet.
Egészséges haj és bőr: A B12 elengedhetetlen az egészséges haj, bőr és köröm fenntartásában, mivel ez a vitamin a sejtosztódásban is részt vesz. A normális vitaminellátottság segít a bőrpír megszüntetésében, csökkenti a bőr szárazságát, illetve a gyulladások és az aknék kialakulásának esélyét is minimalizálja. A B12-vitamin használhatjuk a pszoriázis (pikkelysömör) és az ekcéma kezelésére is. A B12 csökkenti a hajtöredezést és körömerősítő hatása is van.

Magzatvédő hatás: A B12-vitaminnak szerepe van az örökítőanyag, DNS létrehozásában, így az egészséges növekedéshez és fejlődéshez is hozzájárul, illetve az egészséges magzat kialakulásában is jelentős szerepe van, tehát terhesség, illetve családtervezés során kifejezetten fontos odafigyelni a megfelelő bevitelére.
Vérképzés és vérszegénység: A B12-vitaminra szükség van a vörösvértestek képződése során, illetve az anémia egyik típusát, a megaloblasztos anémia kialakulását is gátolja, amely hasonló tünetekkel jár, mint a krónikus fáradtság szindróma.

A B12-vitamin hiányának okai: A B12-vitamin hiányának okozója lehet a vérszegénység, illetve az olyan gyomor- és vékonybél problémák, felszívódási zavarok, mint például a Crohn-betegség. A kutatók egy olyan gént is azonosítottak, ami kapcsolatban áll a B12-vitamin-hiánnyal. Hosszú távú hiánya súlyos szív- és érrendszeri problémákat okozhat. A B12-hiánynak leginkább kitett rizikócsoportok az idősek, akik emésztési problémákkal, lassult anyagcserével küzdenek. Ennek oka abban keresendő, hogy az időseknél már kevesebb sav termelődik a gyomorban, amelyre azonban szükség van a B12-vitamin normális emésztéséhez. A B12-vitamin legjobb forrásai állati eredetűek, így a vegák és vegánok hiányt szenvedhetnek benne. A dohányzók körében szintén gyakoribb a B12 hiánya, de az alkoholproblémákkal küzdők szintén a rizikócsoportba tartoznak.

Ajánlott napi bevitel: Az ajánlott mennyiségre vonatkozóan nincs egységes nemzetközi megállapodás. Nagy-Britanniában 1.5 mikrogramm, az USA-ban 2.4 mikrogramm, míg az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság szerint 4 mikrogramm a B12-vitamin ajánlott napi beviteli értéke. A terhes és szoptató nők számára még ennél is többet javasolnak. Egy tanulmány szerint minden tizenkettedik 19 és 39 év közötti nő szenved B12-vitamin-hiányban.
Az USDA ajánlása szerint így alakul a korcsoportonkénti ajánlott napi bevitele B12-vitaminból:
Csecsemők és gyermekek:
• 0-6 hónapos kor között: 0.4 mikrogramm
• 7–12 hónapos kor között: 0.5 mikrogramm
• 1–3 éves korban: 0.9 mikrogramm
• 4–8 éves korban: 1.2 mikrogramm
• 9–13 éves korban: 1.8 mikrogramm
Felnőttek:
• 14 éves kor fölött: 2.4 mikrogramm
• Várandós kismamák: 2.6 mikrogramm
• Szoptató anyák: 2.8 mikrogramm
A B12-vitamin megvehetjük tabletta, spray és pasztilla formájában is. Az időseknek ajánlatos a nyelv alá helyezhető készítmények használata, mivel az emésztési nehézségeik miatt szervezetükben a B12-vitamin nehezebben hasznosul. Vízben oldódó vitaminról van szó, amelyből a szervezet a felesleget kiválasztja és a vizelettel együtt üríti. A B12-vitamint tehát nem lehet túladagolni, nagyobb mennyiségű bevitele elvileg nem mérgező, érdemes azonban a napi ajánlott bevitelt betartani.

A B12-vitamin hiánytünetei: Hiánytünet lehet:
• a fáradtság, a krónikus fáradtság szindróma,
• izom- és ízületi fájdalmak,
• nehézlégzés, légszomj,
• szédülés,
• feledékenység,
• koncentrációképesség hiánya,
• gyakori kedélyváltozások, idegesség, depresszió,
• étvágytalanság, emésztési zavarok, fogyás,
• hányinger, gyomorgörcsök, hasmenés,
• gyengeség, fejfájás, sápadtság,
• zsibbadás,
• fájó, piros nyelv.
Egy tanulmány szerint a 65 év alattiak körében a brit népesség 11%-át érinti a B12-vitamin hiánya. A B12-vitamin szintjét a vérből állapítják meg,a diagnózis során megnagyobbodott vörösvértesteket keresnek. A szakemberek azonban nem értenek egyet abban, hogy mennyire is jók és megbízhatóak ezek a vizsgálatok. Van olyan orvos, aki szerint sok esetben félrediagnosztizálják a pácienst és nem veszik észre a vitaminhiányos állapotot, amivel sokszor olyan tünetek lennének magyarázhatóak, mint a fejfájás, az alvási problémák, a különböző görcsök, a demencia és a depresszió.

A B12-vitamin természetes forrásai
RDA= Reccommended Dietary Allowance, vagyis ajánlott napi bevitel százalékban megadva
• Marhahús és csirkemáj — 100 grammban 81 milligramm (3,375%)
• Lazac — 100grammban: 19.5 milligramm (812%)
• Hering — egy nagyobb filében 18.7 milligramm (779%)
• Makréla — 100 grammban 15.3 milligramm (637%)
• Szardínia — egy doboz szardíniában 13.3 milligramm (554%)
• Tonhal— 100 grammban 9.3 milligramm (385%)
• Pisztráng — egy filében 9.1 milligramm (379%)
• Görög joghurt — egy doboz görög joghurtban (170 gramm) 1.3 mg (53%)
• Pulykahús — 100 grammban 1.1 milligramm (43%)
• Nyers tej — egy csésze nyers tejben 1 milligramm (41%)
• Marha bélszín — 100 grammban 0.9 milligramm (38%)
• Bárányhús — 100 grammban 0.8 milligramm (34%)

Az amerikai National Institute of Health kutatásai szerint a szervezet két lépésben hasznosítja a B12-vitamint: az első lépésben a gyomorban termelődő sósav leválasztja a B12-vitamint arról a fehérjéről, amelyhez a vitamin az ételekben kötődik. Ezután a vitamin intrinsic faktorokkal kapcsolódik, így tud hatékonyan felszívódni. Ezek a speciális faktorok a gyomorban termelődnek, így a B12-vitamin hasznosulásához a gyomor-és bélrendszer egészsége legalább olyan fontos, mint hogy milyen táplálékot juttatunk be.
Az Experiential Biology and Medicine 2007-es kutatása arra mutatott rá, hogy a B12-vitamin egy nehezen hasznosuló vitamin: az étellel bekerülő B12-vitamin mindössze ötven százaléka, vagy ennél kevesebb hasznosul egészséges felnőttekben. Mivel a B12-vitammin fehérjékhez kapcsolt, nem mindegy, hogy milyen típusú z a fehérje, amelyhez kötve van a táplálékban: kísérletek során kimutatták, hogy az állati fehérjével kapcsolaton kerülnek a gyomorba, sokkal nagyobb valószínűséggel hasznosulnak. Az algákból származó B12-vitaminok, amelyeket egyesek superfoodként emlegetnek és a vegák és vegánok kiváló B12-forrásnak tartják, olyan vitamin-fehérje kombinációt tartalmaznak, amely egyáltalán nem hasznosul.

A B12-vitamin és egyéb hatóanyagok interakciói
• Aminoszalicilsav: ezt a hatóanyagot különböző emésztési problémákra szokták alkalmazni, azonban ez a vegyület csökkentheti a szervezet B12-felszívási hatékony-ságát.
• Kolhicin: ezt a természetes gyulladáscsökkentőt a köszvényes rohamok megelőzésé-re alkalmazzák, ez viszont szintén csökkentheti a B12-vitamin felszívódását.
• Metformin: a kettestípusú cukorbetegség kezelésére használt hatóanyag, ami az előzőekhez hasonló hatást fejt ki a vitamin felszívódása szempontjából.
• Protonpumpagátlók (savcsökkentők): ezek a gyógyszerek a gyomorsav megkötésére és csökkentésére, reflux kezelésére alkalmasak, szintén csökkentik a B12-vitamin felszívódási hatékonyságát.
• C-vitamin (aszkorbinsav): a C-vitamin csökkenti a szervezetben a rendelkezésre álló B12-vitamin mennyiségét, így érdemes a C-vitamint a B12-viamin bevétele után 3 órával bejuttatni a szervezetbe, hogy ezt az interakciót elkerülhessük.

A B12-injekció: A B12-vitamin megfelelően pótolható tabletta formájában is, injekcióra igazán csak annak van szüksége, akinek felszívódási problémája van a gyomrában vagy a beleiben. Nekik hidroxokobalamint szoktak adni az orvosok, ami a B12-vitamin injekciózható formája. Hat alkalommal kapnak a betegek injekciót két héten át, majd ezt követően háromhavonta egyszer. Neurológiai tünetek esetében ennél sűrűbben is kaphatnának kezelést a páciensek, de ezt az orvosok sokszor figyelmen kívül hagyják. Többen azért kampányolnak, hogy sűrűbben kapják meg a szükséges injekciót, illetve az szélesebb körben elérhető legyen a betegek számára. A kezelés vége felé a betegek túl ritkán kapnak injekciót, ami 24 óra alatt szinte ki is ürül a szervezetből (vízben oldódó vitamin), így van olyan, aki inkább külföldről szerzi be az utánpótlást.

Egyre elterjedtebbé válnak az olyan klinikák, amik különböző vitaminkoktélos kezeléseket nyújtanak a pácienseknek. Ezek a koktélok a legtöbb esetben tartalmaznak B12-vitamint is, és olyan ígéretekkel reklámozzák őket, mint hogy gyógyítják a vérszegénységet, erősítik az immunrendszert, segítenek a fogyásban, illetve megelőzik a betegségek kialakulását. Nincs azonban közvetlen bizonyíték arra, hogy ezek a kúrák az egészséges embereken hatásosak lennének. Egy-egy ilyen injekció olyan mennyiségű B12-vitamint tartalmaz, amit a szervezet képtelen felvenni, ezért az a vizelettel nagyon hamar távozik. Elképzelhető, hogy azok az egészséges páciensek, akik a kúra után javulásról számoltak be, diagnosztizálatlan vitamin-hiányban szenvedtek. A klinikák tulajdonosai persze a maguk igazát védik, míg a független szakértők a placebo hatást vélik felfedezni a javulások mögött. Mindenesetre vízben oldódó vitaminokról van szó, így túladagolás nem léphet fel, ám mindig figyeljünk oda arra, hogy tartsuk magunkat az előírt adagoláshoz! (Források: theguardian.com/lifeandstyle/2017/feb/28/, draxe.com/vitamin-b12-benefits/, /mayoclinic.org/drugs-supplements-vitamin-b12/art-20363663, megjelent: munkahet.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.12.21. 18:03

B-vitamin: hiánya rengeteg betegséghez vezethet.

B-vitamin: egyre népszerűbb téma az emberek körében. Kétségek nélkül állíthatjuk, hogy ez a vitamin rendkívül előnyös számunkra, főleg a fáradtság tüneteit tekintve. Valószínűleg bármelyik idős ember el tudja mondani, hogy a B-vitamint minden orvos ajánlja. Szóval mikor volt az utolsó alkalom, amikor eszébe jutott a B-vitamin? Elgondolkodott már azon, miért vannak repedések a szája sarkainál? Sőt, gondolkodott már azon, hogyan szüntetheti meg a depressziót természetes eszközök segítségével? Nos, ezek mind a B-vitamin hiányosságával függenek össze!

1. B2-vitamin (Riboflavin): A Riboflavin segít létrehozni a vérsejteket. Észrevette már valaha, hogy a középkorú embereknek szinte teljesen eltűnik a felső ajka? Ez valószínűleg azért van, mert több B2-vitaminra lenne szükségük. A B2-vitamin hiányának tünetei a szájon és az ajkakon és a torokban jelentkeznek.
2. B3-vitamin (Niacin): A Niacin segít lenyugodni. Ha egy kicsit depressziósnak, letörtnek érzi magát, a B3 lehet a megoldás. A hiányosság tünetei még a különböző emésztési zavarok, a fáradtság, a rákos megbetegedések, a depresszió és a mindennapi stressz alacsony küszöbértéke.
3. B5-vitamin (Pantoténsav): A test szinten mindenhol használja a pantoténsavat. Az agy, a szív és a tüdő működését is mind-mind elősegíti. Ezenkívül segít megszabadulni a stressztől is. A B5-vitamin hiánya okozza a mellékvese kimerülését, az asztmás rohamokat, az álmatlanságot, a hányingert, a fáradtságot és az ingerlékenységet is.
4. B6-vitamin (Piridoxin): A B6-vitamin alacsony szintje menstruációs zavarokat okozhat.
5. B12-vitamin (Kobalamin): A B12 az egyik legfontosabb a B-vitaminok közül. Hiánya a mentális energia elvesztését, nehéz koncentrációt és impotenciát is okozhat.
Természetes B-vitamin források: Hogyan pótolható a B-vitamin? Milyen természetes formái vannak? Egyszerű! Nézzen körbe a boltokban! Az alábbiak közül biztosan jó néhányat megtalálhat a polcokon és mind hasznos B-vitamin forrás!
• sörélesztő
• búzacsíra
• tojás
• hal
• avokádó
• mogyorófélék
• méhpempő
• nyers méz (Forrás: Natúr Hírek)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.10.12. 15:03

Miért olyan fontos szervezetünknek a C-vitamin?

A C-vitamin az egyik legfontosabb vitaminunk, melynek rendszeres pótlása fontos szervezetünk egészséges működéséhez. Nem is gondolnánk, a C-vitamin milyen sok funkciót lát el testünkben, ismerjük hát meg egy kicsit mélyebben! Sok-sok elmélet látott már napvilágot a C-vitamin jótékony és bizonyos esetekben kellemetlen (pl. vesekő, köszvény, hasmenés, B12-vitamin felszívódás nehezítése) hatásairól, melyek közül az utóbbiak nagy részét kísérletekkel nem is sikerült alátámasztani. Az viszont biztos, hogy a szervezetünk számára egy nélkülözhetetlen alkotóról beszélünk. Ezt már az 1930-as években sikerült bizonyítania Szent-Györgyi Albert biokémikusnak, aki megkapta ezért a tanulmányért az orvosi Nobel-díjat.

Sokrétű feladatok: A C-vitamin szervezetünk egészséges működésében igen sok fontos folyamatot támogat, éppen ezért is fontos, hogy megfelelő pótlásáról mindig gondoskodjunk, és azért is, mert szervezetünk nem tudja raktározni, így a felesleges mennyiség kiürül. De, hogy megértsük, miért is olyan fontos a C-vitamin egészségünk szempontjából, vegyük végig azokat a feladatokat, melyekben az e csodaszer igen hatékonyan részt vesz!

• Fertőzésekkel szembeni ellenállást fokozza.
• Regenerációban és sebgyógyulásban vesz részt.
• Antioxidánsként védelmet gyakorol a daganatos betegségekkel szemben.
• Fizikai és szellemi megterheltség (stresszes állapotok) során fokozottan képződő kártékony szabad gyököket képes hatástalanítani.
• Természetes antihisztamin hatásából fakadóan enyhíti az allergiás panaszokat.
• Kötő- és támasztószövet kollagénjének képzésében is részt vesz.
• Erősíti és tisztítja az érfalat.
• Védelmet nyújt a fogínynek.
• Növekedést segíti.
• Számos hormon képzésének közreműködője.
• Részt vesz különböző anyagcsere folyamatokban.
• Koleszterinszint csökkentő hatással rendelkezik.
• Fokozza a vas- és rézfelszívódást.

A megfelelő mennyiség: Legyen az illető idős vagy fiatal, nő vagy férfi, mindenkinek szüksége van megfelelő és rendszeres C-vitamin bevitelre! A javasolt napi mennyiséget nem könnyű meghatározni. Bár korábban a napi 60-90 mg volt az elfogadott, de a felfokozott életütemünk, a növekvő környezeti ártalmak vagy a helytelen életviteli szokásaink mind jó indokok a napi adag növelésére, akár 500-800 mg-ra is ("kissé" alulértékelt mennyiség, a mai száguldó világban a napi 1000 mg az alap, de olyan terméket fogy.asszunk, amiben van csipkebogyó és/vagy acerola - Ildikó)

Mikor szükséges emelt adag? A rendszeres napi fogyasztás mellett vannak olyan állapotok, melyekben a C-vitamin-szükséglet egyértelműen növekszik. Ilyenek például
• terhesség és szoptatás,
• járvány időszakok,
• lázas állapotok, fertőzések,
• műtétek,
• daganatos betegségek,
• intenzív testedzés,
• megnövekedett környezeti stresszhatások (munkahelyi ártalmak, légszennyezettség stb.),
• rendszeres dohányzás, gyakori alkoholfogyasztás,
• bizonyos gyógyszerek rendszeres szedése (pl. orális fogamzásgátlók).

Legfőbb forrásai: Szerencsére elmondható, hogy helyesen összeállított és jó konyhatechnikával elkészített ételekkel bármelyik évszakban fedezhető a szervezet számára szükséges C-vitamin mennyiség.Szinte az összes friss zöldség és gyümölcs bővelkedik ebben a vitaminban (elsősorban a paprika, paradicsom, káposzta, zöldsaláta, brokkoli, kelbimbó, karfiol, sütőtök, spenót, bogyós gyümölcsök, citrusfélék, alma). Vannak fűszerek (pl. fűszerpaprika, hagymák, petrezselyem, bazsalikom) és gyógynövények(pl. homoktövis, csipkebogyó, galagonya, csalán), melyek szintén forrásai ennek a vegyületnek. Naponta többször fogyasszunk ilyen alapanyagokat odafigyelve a hő-, fémérzékenysége miatti helyes elkészítésükre (nyersen vagy párolva fogyasztva, fémedényeket mellőzve)!(Szerző: Bajor Zsuzsanna dietetikus, egészségfejlesztő, forrás: Házipatika.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.09.02. 09:44

A magnézium és az agy

Az agy-bél tengely napjaink egyik legaktuálisabb kutatási területe, de a kutatók csak most kezdenek igazán rájönni arra, hogy a szegényes táplálkozás, aminek egyenes következménye lehet a magnéziumhiány (ami a kultúránkban igen gyakori jelenség) is hatással lehet agyunk egészséges működésére. A magnéziumhiánynak szerepe lehet az agyban jelentkező olyan, gyulladásos állapotok kialakulásában is, mint a depresszió, szorongás, az Alzheimer-kór és más, az emlékezettel kapcsolatos problémák, valamint az álmatlanság és egyéb, az aggyal kapcsolatos állapotok. A legutóbbi kutatások középpontjában a magnézium pótlásának különböző formái állnak, amelyek kiegészítő terápiás szereppel bírnak az agy egészséges működésének megőrzésben. Dr. Emily Deans A magnézium és az agy: az igazi nyugtatószer című munkájában ismerteti, hogy miután jobban feltérképezzük a magnézium idegrendszerre gyakorolt hatását, felszínre kerül a depresszió szinte minden biológiai mechanizmusa.

Bár az agyra gyakran úgy szoktunk tekinteni, mint egy különálló entitásra az emberi testben, valójában az egész szervezetünkkel kapcsolatban áll, és az általunk elfogyasztott tápanyagok hatással vannak a működésére. Dr. Timothy D. Sheehan Az oszcilláló agy: Hogyan működik az agyunk című munkájában feltárja olvasói számára az agy szerkezetét és funkcióját, valamint részletekbe menően levezeti az agy pontos működését. “Az agyra hagyományos értelemben úgy tekintünk, mint egy fekete dobozra; egy olyan rendszerre, amelyet bemenő és kimenő jelek alapján definiálunk, és tesszük mindezt anélkül, hogy megértenénk annak működését”, írja könyvében Sheehan.

Sheehan mindemellett részletezi a magnézium agyon belüli működési mechanizmusát is. A magnéziumionok töltik be a “kapuőr-szerepet” az NMDA (más néven az N-metil D aszpartát) receptor idegsejtek és a sejthártya között. Ezek a receptor idegsejtek felelősek mind a rövid, mind pedig a hosszú távú memóriáért. Megfelelő mennyiségű magnézium hiányában gyakorlatilag nincsenek “őrök a kapunál”, akiknek a feladata lenne, hogy az ionok szabad áramlását akadályozzák. Mindez pedig a sejtek elhalásához, valamint a rövid- és hosszú távú emlékezőképességgel kapcsolatos problémákhoz vezethet. Számos, az aggyal kapcsolatos egészségügyi problémával lehet összefüggésben a magnézium.

A magnézium és a stressz, szorongás és depresszió

A magnézium segít az agynak a stresszel összefüggésbe hozható túlzott mennyiségű kortizol szabályozásában. A Science Daily újság szerint a magnézium segíthet csökkenteni az adrenocorticotróp hormon-kibocsátást (ACTH) is. A magnézium közvetlen hatást gyakorol a P-glikoprotein fehérje funkciójára, és szerepe lehet az agy adrenocorticotrop-ellátásában is. Arra a megállapításra jutottak, hogy mindezek a rendszerek szerepet játszanak a stressz és a depresszió kórélettanában.A magnéziumionok szabályozzák a kalciumionok áramlását az idegrendszer kalcium-csatornáiban, amellyel segítik az idegsej niitrogén-monoxid szabályozását. Magnéziumhiány esetén az idegsejtek magnézium igénye sem biztosított, ami idegsejt károsodáshoz vezethet, és ennek következtében depresszió léphet fel./b]

Az idegsejt-szintű magnéziumion-hiány egyik kiváltó okai lehetnek a stressz hormonok, a túlzott kalcium bevitel, illetve a magnézium táplálkozás útján történő biztosításának hiánya is. A kutatások kezdenek rávilágítani a [b]magnéziumhiány és a depresszió közti kapcsolatra
, miután a tanulmányozott esetleírások során gyors javulást mutattak (kevesebb, mint 7 nap alatt) súlyos depresszióban szenvedő betegeknél, akik minden étkezéshez és lefekvés előtt 125-300 mg magnéziumot szedtek. Ezeknél az eseteknél a magnéziumhiány pótlása olyan tünetek kezelésében bizonyult hatásosnak, mint a traumás agyi sérülés, fejfájás, öngyilkossági késztetés, szorongás, ingerlékenység, álmatlanság, gyermekágyi depresszió, kokain, alkohol- és dohányfogyasztás, kalcium hiper érzékenység, rövidtávú emlékezetkiesés és IQ-csökkenés. Arra a következtetésre jutottak, hogy lehetséges, hogy a magnéziumhiány nagymértékben hozzájárulhat számos mentálhigiénés és agyi jellegű kóros állapothoz.

További kutatások tanúsága szerint a magnézium hatékonynak bizonyult a depresszió kezelésben, és a magnézium-metabolizmusban fellépő zavar szerepet játszhat a depresszió kialakulásában is. Kutatók a depresszióban szenvedők számára kiegészítő jellegű terápiaként javasolják a magnézium-bevitelt[/b]. Egy másik, szintén nemrégiben elvégzett tanulmány szerint a magnézium étrendszerű bevitelének aránya kapcsolatban áll a depresszió kialakulásának kockázatával. Húsz év elteltével ez az első olyan, kedvező kilátássokkal kecsegtető tanulmány, amelyik rámutat [b]a magnézium-bevitel és a férfiaknál jelentkező depresszió kialakulásának összefüggéseire. Kórházi kezelésben résztvevő betegek esetén azoknál, akik táplálék-kiegészítő jelleggel közepes mennyiségű magnéziumot fogyasztottak, jelenős mértékben csökkentek a depresszió diagnosztizált tünetei, míg mindez nem volt elmondható azok esetén, akik sokkal kisebb mértékben fogyasztottak magnéziumot.

A magnézium mindezek mellett nőknél a gyermekágyi depresszió kiegészítő kezeléseként is hatékony lehet; legalább is ezt támasztja alá egy, az ilyen tünetek esetén a cink és a magnézium összefüggését vizsgáló, 122 kismama részvételével elvégzett keresztmetszeti vizsgálat, amelynek eredménye statisztikailag nem kimutatható szintű összefüggésre mutatott rá a cink szérumszintje és a gyermekágyi depresszió között. Ezzel szemben a magnézium szérumszintje és a gyermekágyi depresszió fordított kapcsolata igazolást nyert olyan tekintetben, hogy a magnézium-bevitel fokozása csökkenti a gyermekágyi depresszió kialakulásának kockázatát. A depresszió mellett azagy egészséges működésének olyan, egyéb területeire is hatással lehet a magnézium, mint a migrénes fejfájás és a kognitív képesség csökkenése/memóriazavarok. (Forrás: osimagnezium.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.29. 20:14

Folsav (B9) a boldogság vitaminja

Tudtad, hogy létezik egy vitamin, amely komoly hatással van az általános közérzetedre? Képes befolyásolni, hogyan látod a világot, boldog vagy-e, vagy éppen rosszkedvű. Ha azt hitted ezt a táplálkozásod nem befolyásolja az érzelmeid, akkor tévedtél. Tudj meg többet a B9-vitaminról!

A B9-vitamin, közismertebb nevén a folsav (ritkábban M-vitamin) egy vízben oldódó vitamin. Több területen is nagyon fontos szerepe van a szervezetben, ennek ellenére a leggyakoribb vitaminhiány a folsavé. Magyarországon alig van ember, akinek a szervezetében elegendő volna ebből a B-vitaminfajtából.[/highlight][/b]A folsav szerepéről leginkább az van a köztudatban, hogy az örökítőanyagok (A DNS és RNS) előállításában, illetve a hibáik kijavításában van szerepe. Ezért is ajánlják kismamáknak. Terhesség alatt a folsav segítségével jelentősen csökkenthetőek a magzat súlyos, központi idegrendszert, agyat és gerincvelőt érintő fejlődési rendellenességei. Az újszülöttek védelme érdekében nem csak kismamáknak, de a nők számára a terhességet megelőző 2 hónapban is kiemelten fontos szedni. Amit viszont kevesen tudnak, hogy ennek a bioanyagnak fontos a szerepe van a boldogságunk, jókedvünk, pozitív életszemléletünk megteremtésében. Ez így elsőre talán meredeken hangzik, de könnyen megérthető.

Valójában a folsav az egyik legfontosabb kapocs az étel és a közérzetünk között azáltal, hogy az örömhormonjaink termelésében játszik szerepet. Az örömhormon más néven szerotonin egy neurotranszmitter, aminek részletes működését a tudomány ma még nem teljesen ismeri, azonban az tény, hogy közvetlen hatást fejt ki a központi idegrendszerre. Alacsony szintje az étvágy és a testhőmérséklet változásán túl számos negatív érzelemmel áll összefüggésben, konkrétan kimutatott a depresszióval kapcsolatban is, míg magas szintje örömöt, felszabadult, boldogság érzet kiváltását, szélsőséges esetben eufóriát okoz. A szerotonin 90%-ban a gyomor-bélrendszer állítja elő a triptofán nevű aminosavból, azonban ennek a folyamatnak nélkülözhetetlen eleme a folsav. Így járul hozzá tehát ez az anyag ahhoz, hogy alapvetően jól érezd magad a bőrödben és ezért szükséges nem csak kismamáknak, de minden embernek figyelnie a pótlására.

Folsavhiány és a rossz közérzet
Tény, hogy hazánkban a B9-vitaminhiány általános. Folsavhiányt alapvetően az átlag magyar táplálkozása okozza, hiszen jellemzően nem eszünk túl sokat salátafélékből, sötétzöld leveles zöldségekből. Az egyéb élelmiszerekből bejuttatott folsav hasznosulását pedig rontja az alkohol, a dohányzás és a legtöbb gyulladáscsökkentő gyógyszer is. Mégsem vesszük észre, mivel nem produkál látványos tüneteket. Kis mértékben a kognitív funkciókkal kapcsolatos problémákat okoz, mint akoncentrálási nehézség, memóriazavar, túlzott fáradtság, feledékenység vagy éppen álmatlanság. Picit nagyon hiánya esetén negatív érzelmek lépnek fel érezhetsz pl. megmagyarázhatatlan rosszkedvet, szorongást, de hosszabb ideig fennálló hiánya akár depressziót is okozhat. Ezek a hiánytünetek becsapósak, mert hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy valódi problémák miatt érzünk így. Holott ezeket a problémákat az alacsony szerotonin szint miatt érezzük nagyobb tragédiának, vagy esetenként csak mi magunk kreáljuk őket. Természetesen a hangulati állapot komplex dolog, ezért nem biztos, hogy önmagában elég az, ha egy depressziós betegben visszaállítjuk megfelelő vitaminszintet, de ha a fenti folyamatot megérted érezheted a folsav hatásának súlyát is.

A folvaspótlásról: A folsav legjobb természetes forrásai a következő élelmiszerek: narancs, spenót, kelbimbó, brokkoli, zeller, spárga, élesztő, diók, hüvelyesek, salátafélék, élesztő, sárgarépa, tök, bab, rozsliszt, tojássárgája, teljes kiőrlésű gabona, mandula. Ezeket érdemes változatosan beiktatni táplálkozásodba. Fontos még kiemlíteni, hogy a folsav tartalmú táplálékkiegészítőket is nyugodtan lehet fogyasztani! Rendszeres olvasóink tudják, hogy gyakran ellenezzük a káros táplálékkiegészítők fogyasztását, ebben az esetben azonban erről szó sincs. Sőt, az ilyen formában bevitt vitamin nagyobb arányban tartalmaz L-metilfolátot, ami a folsav leghatékonyabb formája. A napi szükséglet 150mg-ban van meghatározva, de sok szakértő szerint 400-500 mg bevitele ajánlott, de időszakosan, vagy kismamák számára ez a mennyiség a duplájáig emelhető. Mivel a jóból is megárt a sok e mennyiség fölé nem szabad menni, mert az ellentétes hatást vált ki. Kétkedő kutatás-fetisiszták itt tudnak nyomozni arról, hogy milyen módon emeli a folsav a szerotonin szintet. Ez a másik kutatás a folsavról pedig azt bizonyítja, hogy remek antidepresszánsként működik. (Forrás: cleaneating.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.08.20. 09:42

E-vitamin (tokoferol): alapvető antioxidáns

Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, amely antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis segít semlegesíteni a szervezetben felhalmozódott, káros hatású szabad gyököket. Nyolc különböző formában létezik: alfa-, béta-, gamma- és delta-tokoferol; illetve alfa-, béta-, gamma- és delta-tokotrienol. Az emberi szervezetben a legaktívabb formája az alfa-tokoferol.

Az E-vitamin különösen fontos szerepet játszik a sejtfalak jó állapotban tartásában, illetve a bőr, az idegek, az izmok, a vörösvérsejtek, a vérkeringés és a szívműködés egészségének megőrzésében. A zsírszövetek és a máj raktározza, viszont zsírszegény étrend mellett az E-vitamin mértéke nem kielégítő, ezért ilyen esetekben ajánlott táplálék-kiegészítő formájában történő bevitele (figyeljünk arra, hogy „d” jelzés utal a természetes formára [például d-gamma-tokoferol], míg a “dl” jelzés a szintetikus formára [például dl-alfa-tokoferol]).

Az E-vitamint a C- és az A-vitamin, illetve a szelén mellett számos betegség megelőzésére használják kiemelkedő antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően. Azonban az E-vitamin hiányából fakadó (ritka) betegséget leszámítva nincs egyértelmű tudományos bizonyíték az ajánlott napi mennyiségen túli használat pozitív vagy negatív hatásaira. A különböző betegségekben – elsősorban a rák és a szívbetegségek – megelőzésében és/vagy kezelésében játszott szerepét jelenleg is vizsgálják.
Folyamatos vita zajlik például az E-vitamin nagy dózisú táplálékkiegészítőként való használatának biztonságával kapcsolatban, mivel egyes kutatások szerint a véralvadásgátlókat (warfarin, heparin vagy aszpirin) szedő vagy K-vitaminhiányban szenvedő betegeknél a vérzés kockázata jelentősen megnő.

1. Az E-vitamin kedvező hatásai: Az E-vitamin antioxidáns tulajdonsága elismert tény, és kiemelt szerepe van a szabad gyökök elleni küzdelemben. Az antioxidáns hatás jelen esetben azt jelenti, hogy az E-vitamin védi a szervezetet az oxidációs folyamatoktól. Az oxidáció, ami szabadgyök-képződéssel jár, természetes élettani folyamat, az anyagcsere velejárója. A baj az, amikor túl sok szabad gyök képződik, s ezt nem képes hatástalanítani a szervezetünk (gondoljunk például az élelmiszerekben lévő vegyszerekre, a városi szennyezett levegőre, a nikotinfüstre, a feldolgozott ételekre).

Szabad gyökök szabadulnak fel például az állandó stressz és a rendszeres testmozgás (séta, torna, futás, úszás, stb) hiánya miatt. Ráadásul egyre kevesebb ellenanyagot, azaz antioxidánst fogyasztunk, mint például zöldséget és gyümölcsöt, ami segítene az egyensúlyt visszabillenteni. A szabadgyök-megkötéssel elejét lehet venni olyan súlyos betegségeknek, mint az érelmeszesedés, keringési rendellenességek, szívkoszorúér-szűkület, rögösödés a vérben, daganatok kialakulása.

1.1. További kedvező hatások
Az E-vitamin az alábbi kedvező hatásokkal is rendelkezik:
• Védi a bőrt a korai öregedéstől, erősíti a körmöket, a hajszálakat.
• Lassítja a sejtek öregedését, és rendszeres szedésével fiatalosak maradhatunk.
• Nagyon fontos szerepe van a szem egészségének megtartásában, az időskori látásélesség romlásának megelőzésében.
• Részt vesz a szervezet fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcseréjében, valamint a folyadékháztartásban.
• Antioxidáns hatása miatt javasolt a fogyasztása szívbetegeknek, megelőzhető vele az érelmeszesedés.
• Sportolóknak, különösen testépítőknek többlet E-vitaminra van szükségük a megfelelő izomfejlődéshez, mivel javítja az izmok teljesítményét, késlelteti kifáradásukat.
• Erősíti az immunrendszert, különösen idősebb embereknek hasznos.
• Jó hatású tüdőbetegségek esetén, segítséget jelenthet Parkinson-kórosoknak, mivel enyhíti az izomrángásokat.
• Javítja a sejtek regenerációs folyamatát, ezért különösen hasznos betegség utáni, legyengült állapotban.
• Óvja az oxidációtól az A-vitamint és a többszörösen telítetlen zsírsavakat (egyetlen molekula E-vitamin 200 telítetlen zsírsav molekulát képes megvédeni az oxidációtól).
• Csökkenti a vérnyomást és megelőzi az érrendszeri betegségek kialakulását.
• Több oxigént juttat a szervezetbe, növeli az állóképességet és gyorsítja a regenerálódást.
• Az A-vitaminnal együtt védi a tüdőt a levegőszennyeződés károsító hatásai ellen.
• Csökkenti a már meglevő betegségek erősségét, mint például a cukorbetegség tüneteit.
• Mérsékli a kimerültség jeleit, hatásos segítség a krónikus fáradtság legyőzésében.
• Megakadályozza a durva hegesedéseket külsőleg és belsőleg egyaránt. Helyileg alkalmazva jól felszívódik a bőrön át.
• Meggyorsítja az égési sebek gyógyulását.

2. Az E-vitamin hiánya: Többek között az alábbi veszélyforrásokkal számolhatunk, ha nem viszünk be elegendő E-vitamint a szervezetünkbe:
• Az E-vitamin hiánya az immunrendszer gyengülését okozza.
• A termékeny korú nőknél csökken a megtermékenyülés esélye.
• Izomsorvadás, ivarrendszeri zavarok, a vörösvértestek károsodása, a vérszegénység (anémia) bizonyos fajtái alakulhatnak ki.
• Az idegrendszer is kárt szenved, ami idegességben, feszültségben jelentkezik. Gyengül az emlékezőtehetség, ezért kimondottan előnyös, ha erősen leterhelt időszakban E-vitamint szedünk.
• Csökken a figyelem, az izmok is veszítenek feszességükből.

3. Az E-vitamin túladagolása: Túladagolása nem jellemző, mert bár a zsírszövetek és a máj tárolja a felesleget, a széklettel folyamatosan ürül a szervezetből. A nagy mennyiségben szedett E-vitamin sem toxikus, igen sokat, és nagyon sokáig kellene ahhoz szedni, hogy bajt okozhasson, állítják a kutatók. Ebben eltér a többi, zsírban oldódó vitamintól. Mivel nem vagyunk egyformák, előfordulhatnak kivételes esetek. Ha furcsa tünetek jelentkeznek – fejfájás, kettős látás, izomgyengeség, emésztőrendszeri probléma -, s ezek egyértelműen összefüggésbe hozhatók a nagy mennyiségű E-vitaminnal, hagyjuk abba a szedését. A tünetek más baj jelzései is lehetnek, figyeljünk oda testünk változásaira.
Ha bármilyen betegség esetén nagy mennyiségben szednénk, konzultáljunk a háziorvosunkkal, mivel bizonyos rendellenességek mellett negatív hatást válthat ki.

4. Az E-vitamin természetes forrásai E-vitamint tartalmaznak többek között az alábbi magvak, olajok, zöldségek és gyümölcsök:
• búzacsíra
• hüvelyesek
• napraforgómag, dió, mandula, mogyoró
• aszalt szőlő (mazsola)
• gabonapelyhek
• zöld leveles zöldségek (például a spenót)
• tojássárgája
• növényi olajok (például búzacsíra olaj, olívaolaj, napraforgóolaj, tökmagolaj, kukoricaolaj, lenmagolaj)
Érdemes tudni, hogy a főzéssel és a hosszan tartó tárolással (túl magas vagy túl alacsony hőmérsékleten) ezen tápanyagok elveszíthetik E-vitamintartalmuk egy részét. Az E-vitamin napi mennyisége – heti átlagban – fedezhető a változatos, növényeket, növényi olajokat, olajos magvakat, zöld növényeket, tojást, tejtermékeket (főleg savanyított tejtermékek) tartalmazó étrend mellett.

5. Az E-vitamin interakciója más vitaminokkal és ásványi anyagokkal
• Az E-vitamin kiváló hatást fejt ki C-vitamin és A-vitamin jelenlétében, és egyúttal fokozza az A-vitamin hatását.
• E-vitamin hatására javul az A-vitamin-ellátottság.
• A szelén fokozza a felszívódását.
• A nagy mennyiségű szervetlen ásványi anyagok, mint a vas és réz jelenléte csökkenti a hatását.

6. Az E-vitamin napi szükséglete: E-vitaminból táplálékkiegészítőként napi 10-15 NE/IU a javasolt mennyiség. Ez a hivatalos, ajánlott mennyiség, de aki egészséges szeretne maradni, annak több E-vitaminra lehet szüksége (100-200 NE/IU). Jó tudni, hogy a tokoferol fajták közül az alfa-tokoferol a leghatásosabb, annak is természetes változata. Az alfa-tokoferol ajánlott napi adagjának – a szervezet által még éppen tolerálható – felső korlátja 18 évesnél idősebb személyeknél 1000 milligramm (1500 NE/IU). Törekedjünk a növényi olajokból, magvakból és a teljes értékű ételeinkből felvenni a napi mennyiséget, mivel az ezekben lévő E-vitamin felszívódása sokkal jobb, mint a mesterséges kiegészítőké.
(Forrásjegyzék: The Natural Med¬i¬cines Com¬pre¬hen¬sive Database, naturaldatabase.therapeuticresearch.comMayo Clinic, WebMD, Amanda Ursell: Vitaminok és ásványi anyagok, M-Érték Kiadó, 2004, Berente Ágnes: Vitaminok kertje – Ásványi anyagok, nyomelemek és zöldségek, Vagabund Kiadó, 2009. Megjelent: dietless.hu)


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég