ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
Miért ne szedj kalciumot és magnéziumot egyszerre tartalmazó terméket? https://www.youtube.com/watch?v=aO-a1Vc ... e=youtu.be
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
Az E-vitamin hatásai igen szerteágazók. Szinte megszámlálhatatlan módon segíti szervezetünk egészségének megőrzését, nagyszerű immunerősítő és antioxidáns, hozzájárul a rák megelőzéséhez és kezeléséhez, védi az ereket, javítja a látást, ráadásul lassítja a bőr napfény miatti öregedését.
Az E-vitamin meghatározás tulajdonképpen egy hatóanyagcsaládra vonatkozik, amelynek hatóanyagai két részre oszthatók: tokoferolokra –alfa, béta, gamma és delta−, valamint tokotrienolokra –alfa, béta, gamma és delta. Ennek tudható be, hogyaz E-vitaminok biológiai, élettani hatása nem egyforma, bár nagyon hasonló. Úgy tűnik, az emberi plazmában csak az alfa-tokoferol található meg aktív állapotban, ennek oka, hogy az E-vitamint szállító fehérje csak ezt ismeri fel. Az E-vitaminban fellelhető sókat –pl. alfa-tokoferol acetát− is alfa-tokoferollá kell alakítani ahhoz, hogy aktívvá váljanak. Mint minden zsírban oldódó vitamint, az E-vitamint is csak zsírok és epe sók jelenlétében tudja asszimilálni a szervezetünk.
A legjobb E-vitamin-források: A természetes E-vitamin – d-alfa-tokoferol[/u] − számos táplálékban fellelhető. Legnagyobb mennyiségben a finomítatlan növényi olajok (búza-, napraforgó, gyapotcsíra) tartalmazzák. Gazdag E-vitaminban a szója-, a kukorica, a pálma-, a rizs- és a kókuszolaj is. Ezeken kívül bővelkednek E-vitaminban a húsok zsíros részei is, valamint a legtöbb olajos mag –mandula, dió, fenyőmag, stb.−, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tengeri halak, a tojás, valamint számos zöldség –spenót, spárga, brokkoli, paradicsom.
Antioxidáns E-vitamin:
Az E-vitamin igen erős antioxidáns hatással bír, megköti a szabad gyököket, ezáltal támogatja a rákos megbetegedések megelőzését és kezelését. A The Ohio State University kutatóinak a Science Signaling tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint, a rák kezelésében a gamma-tokoferol kémiai szerkezetű E-vitamin lehet hatékony. Kimutatták, hogy a prosztata rákos sejtjeiben gátolja az úgynevezett Akt enzimet, amely nélkülözhetetlen a rákos sejtek túléléséhez. Az enzim hiánya a rákos sejtek halálához vezet, ugyanakkor hatástalan az egészséges sejtekre.
mmunerősítő E-vitamin:
Az E-vitamin hatékony immunerősítő: gátolja az A-vitamin korai lebomlását, a C- és B-vitaminok oxidációját, ezzel növeli és gyorsítja a szervezet oxigénellátását. Gyorsítja a szervezetben felgyülemlett folyadékok eltávolítását, ezért az E-vitamin szívbetegségek és magas vérnyomás esetén is jó szolgálatot tesz. Mivel erősíti és rugalmassá teszi az érfalakat, hatékonyan előzi meg az érelmeszesedést, segítséget nyújt a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A linolsav megfelelő szabályozásával hozzájárul az izmok egészséges és megfelelő működéséhez. Javítja a látást, főként a középkorúaknál kialakuló rövidlátás esetében alkalmazható sikerrel. Gyógyítja a bőrt: az E-vitaminban található alfa-tokoferil acetát gyulladáscsökkentő, hidratáló, és nyugtató hatással bír, csökkenti a lipoperoxid kialakulását és lassítja az erős fénysugárzás − UVA, UVB − okozta öregedést.
Tudtad?
Ha a molekuláris tömeget vesszük alapul, a természetben előforduló E-vitamin hatása mintegy kétszer erősebb, mint a mesterségesen előállított E-vitamin készítményeké. (Forrás: vitalitas-magazin.hu/belgyogyaszat/e-vitamin-hatasai)
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
Múltkori cikkünkben kifejtettük, hogy mi az az 5 tünet, ami magnézium hiányra utal. Most a másik nagyon fontos vitaminunkat a D vitamint vizsgáljuk meg. A D vitamin zsírban oldódó vitamin, így szervezetünk képes elraktározni. Feladata a csontképződés, a kalcium felszívódásának elősegítése, de ezen felül még sokféle folyamatra hat a jelenléte. Hiányának a csontritkulás mellett köze lehet daganatos betegségek, idegrendszeri bántalmak, cukorbetegség, különféle szív és érrendszeri betegségek kialakulásához.
Hogyan ismerhető fel, hogy D vitamin hiányban szenvedek? Ismerjük fel a testünk visszajelzéseit, ehhez adunk négy tünetet, amit a hiány okoz.
1. FOKOZOTTABB IZZADÁS: Az izzadó homlok az egyik az elsőre észrevehető tüneteknek. Az orvos szerint ha felhevült a tested 37 Celsius fokra, vagy annál melegebbre, miközben nem mozogsz, és a környezeted nem valami forró, akkor lehet erősen gyanakodni a D vitamin hiány jelére.
2. GYENGÉNEK ÉRZED MAGAD: A D vitamin hiányától kimerültnek érzed magad, még akkor is, ha képes vagy eleget aludni. Az izom ereje nem csak a vas jelenlétén múlik, hanem a d vitamintól is. Megfelelő szint esetén intenzívebb az izomzatszabályozás is, fittebbnek érezzük magunkat.
3. LEVERT VAGY: Sok mindentől lehetsz levert, de egyre több kutatás köti össze a depressziót a D-vitamin hiányával. Összefügg a D vitamin hiány az agyi folyamatokkal, hiszen ugyanazon a területén hat az agynak, mint a szerotonin és a dopamin, amelyek a hangulatot befolyásolják
4. KÜLÖNBÖZŐ FÁJDALMAKKAL KÜZDESZ: Akiket artritisszel vagy reumatikus panaszokkal diagnosztizáltak, gyakran D vitamin hiányban is szenvednek, mivel a hiány az ízületek és izmok fájdalmát is okozhatja. Sokat segít a panaszok enyhítésen a napi rendszeres D vitamin fogyasztás
Mi a teendő ha valamelyik pont igaz rád? Aki nem tartózkodik eleget a napon, annak D vitaminban gazdag ételeket kell ennie, vagy étrend-kiegészítő segítségével kell bejuttatnia a szervezetébe. (Forrás: Egresi Attila - HillVital)
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
Az utóbbi idők egyik leghasznosabb videó sorozata Wise Tree Naturals
Ha tényleg jó minőségű egészségmegőrző terméket szeretnél választani, fontos, hogy figyelembe vegyél olyan szempontokat is, amit eddig talán nem! Miért elengedhetetlen, hogy figyelembe vedd a koncentrációt, vagy a biológia hasznosulást? Ezekre kaphatsz most választ!
További videók: http://www.wtn.hu/videohttps://www.youtube.com/watch?v=nrI_LOO989Q
Ha tényleg jó minőségű egészségmegőrző terméket szeretnél választani, fontos, hogy figyelembe vegyél olyan szempontokat is, amit eddig talán nem! Miért elengedhetetlen, hogy figyelembe vedd a koncentrációt, vagy a biológia hasznosulást? Ezekre kaphatsz most választ!
További videók: http://www.wtn.hu/videohttps://www.youtube.com/watch?v=nrI_LOO989Q
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
14 tünet, ami megmutatja, hogy a szervezeted vitaminhiányban szenved
A hosszú, a szervezet számára megerőltető téli időszak után a legtöbb ember vitaminhiányban szenved. Lehetséges, hogy te is küzdesz az alábbi tünetekkel, és nem is tudod, hogy valamilyen vitamin hiánya okozza ezeket. Olvass a jelekből, az alábbi tünetek ugyanis arra utalnak, hogy vitaminhiánnyal küzdesz!
1. A törékeny körmök, és az élettelen, töredezett haj leginkább B7-vitamin hiányra utal. A probléma csak hosszútávú vitaminpótlás segítségével oldható meg.
2. Az ajkak kirepedezését a B1-, és a B2-vitamin hiánya okozhatja. Ajánlott több zöld leveles zöldséget és baromfihúst fogyasztani.
3. A fogínyvérzést leginkább a C-vitamin hiánya okozhatja. Fogyassz több citrusfélét!
4. A gyenge látás A-vitamin következtében alakulhat ki. Fogyassz több halolajat és májat.
5. A gyakori korpásodás lehet B2-, B3-, és B6-vitaminhiány következménye is.
6. Hajhullás ellen hatékony lehet a B3-, és a B7-vitamin.
7. Gyulladt, piros kiütések akkor is jelentkezhetnek a bőrön, ha valaki A-, vagy C-vitamin hiányban szenved. Ilyenkor ajánlott több halat, tojást, gyümölcsöt, és sárga színű zöldséget fogyasztani.
8. Nyugtalan láb szindróma alakulhat ki, ha a szervezetedben nincsen elegendő C-vitamin.
9. A D-vitamin hiánya magas vérnyomást válthat ki. Ajánlott több lazacot, tonhalat, májat és tojássárgát fogyasztani.
10. Ha B12-vitaminhiányban szenvedsz, egy idő után alacsony vérnyomás kialakulásával szembesülhetsz. Fogyassz több marhahúst, tojást és tejet.
11. Túlzott izzadást okozhat, ha alacsony a D-vitaminszinted.
12. Állandó fáradtsággal küzdhet az, aki B12-vitaminhiányban szenved.
13. A csontrendszer túlságosan törékennyé válhat, ha nincs elegendő kalcium a szervezetedben.
14. Könnyen depresszió alakulhat ki annál, akinek alacsony a D-vitaminszintje. (Forrás: filantropikum.com)
A hosszú, a szervezet számára megerőltető téli időszak után a legtöbb ember vitaminhiányban szenved. Lehetséges, hogy te is küzdesz az alábbi tünetekkel, és nem is tudod, hogy valamilyen vitamin hiánya okozza ezeket. Olvass a jelekből, az alábbi tünetek ugyanis arra utalnak, hogy vitaminhiánnyal küzdesz!
1. A törékeny körmök, és az élettelen, töredezett haj leginkább B7-vitamin hiányra utal. A probléma csak hosszútávú vitaminpótlás segítségével oldható meg.
2. Az ajkak kirepedezését a B1-, és a B2-vitamin hiánya okozhatja. Ajánlott több zöld leveles zöldséget és baromfihúst fogyasztani.
3. A fogínyvérzést leginkább a C-vitamin hiánya okozhatja. Fogyassz több citrusfélét!
4. A gyenge látás A-vitamin következtében alakulhat ki. Fogyassz több halolajat és májat.
5. A gyakori korpásodás lehet B2-, B3-, és B6-vitaminhiány következménye is.
6. Hajhullás ellen hatékony lehet a B3-, és a B7-vitamin.
7. Gyulladt, piros kiütések akkor is jelentkezhetnek a bőrön, ha valaki A-, vagy C-vitamin hiányban szenved. Ilyenkor ajánlott több halat, tojást, gyümölcsöt, és sárga színű zöldséget fogyasztani.
8. Nyugtalan láb szindróma alakulhat ki, ha a szervezetedben nincsen elegendő C-vitamin.
9. A D-vitamin hiánya magas vérnyomást válthat ki. Ajánlott több lazacot, tonhalat, májat és tojássárgát fogyasztani.
10. Ha B12-vitaminhiányban szenvedsz, egy idő után alacsony vérnyomás kialakulásával szembesülhetsz. Fogyassz több marhahúst, tojást és tejet.
11. Túlzott izzadást okozhat, ha alacsony a D-vitaminszinted.
12. Állandó fáradtsággal küzdhet az, aki B12-vitaminhiányban szenved.
13. A csontrendszer túlságosan törékennyé válhat, ha nincs elegendő kalcium a szervezetedben.
14. Könnyen depresszió alakulhat ki annál, akinek alacsony a D-vitaminszintje. (Forrás: filantropikum.com)
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
VÉRVÉRSZEGÉNYSÉG
Biztosan te is emelgeted a súlyokat a teremben, de ez egyáltalán nem az egyetlen vas, amire a testednek szüksége van. A vas segít oxigént szállítani a vörösvérsejtekbe, emellett támogatja az immunrendszer és az agy megfelelő működését. A napi ajánlott vasbevitel 19 és 50 év közötti nők esetén 18 mg, amit valljuk be, egyáltalán nem könnyű élelmiszerből fedezni. Nem véletlen, hogy a vashiány az egyik leggyakoribb tápanyaghiány. Ha nem vagy vörös hús rajongó, különösen nehéz elegendő vasat bevinni a szervezetedbe. Mivel a vörös húsokban található vas sokkal jobban hasznosul, így a táplálkozási szakemberek a vegetáriánusok számára megemelt, napi 32 mg vas bevitelét javasolják.
A vasnak ugyanis két fajtáját különböztetjük meg étrendünkben. Leegyszerűsítve a hem-vas az állati eredetű élelmiszerekben, a nem hem-vas pedig a növényi eredetűekben található meg. A növényi táplálékok kizárólag nem hem-vasat tartalmaznak, míg például a szárnyasokban és a tenger gyümölcseiben a vasnak mindkét fajtája megtalálható. A hem-vas a szervezetben sokkal hatékonyabban felszívódik, ezért kell vegaként különös módon gondoskodni a több vas beviteléről. Hogy miből fedezhetjük a vasbevitelünket, ha nem fogyasztunk vörös húsokat?
ÍME, AZ A 7 ÉTEL, AMELYBEN TÖBB VAS TALÁLHATÓ, MINT EGY ADAG VÖRÖS HÚSBAN (2-2,5 MG).
FEHÉR BAB: Félcsészényi fehér babban, amely pont elegendő mennyiség egy adag salátához, főzelékhez vagy leveleshez, 4 mg nem hem-vas található. Fogyaszd C-vitaminban gazdag étellel, mert a C-vitamin hatékonyan segíti a nem hem-vas felszívódását. A bab emellett igazi tápanyagbomba, tele van növényi fehérjével és rosttal. Csökkenti a koleszterinszintet és egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
SPENÓT: Popeye nem véletlenül tömte magába a spenótot, ugyanis félcsészényiben 3 mg növényi vas található. A vason kívül a spenót közel 20 másik vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ráadásul rendkívül ízletes hozzávalója lehet szinte minden fogásnak. Rakd csirkemellhez, salátába, gabona alapú köretekhez vagy akár szendvicsbe is.
TOFU: Félcsészényi tofuban 3 mg nem hem-vas található, amely kicsivel több is, mint amennyi egy átlagos adag vörös húsban rejlik. A tofu ráadásul tökéletes fehérjeforrás azok számára, akik húsmentesen étkeznek. Valójában kifejezetten egészségesebb választás is, hiszen sokkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. A tanulmányok szerint napi 25 g szójafehérje fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
-OSZTRIGA: Az osztriga nemcsak afrodiziákum, hanem igazi vasbomba is. 85 g osztrigában 9 mg hem-vas található. Ez sokkal több mint amennyit vörös húsból nyerhetünk, ugyanakkor jóval kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a vörös hús. Emellett kivételesen magas szelén- és cinktartalmú, ezáltal segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert.
CHIA MAG: A chia mag nem véletlenül vált világszerte az egyik legkedveltebb élelmiszerré az egészséges életmód hívei körében. Mindezt a benne található Omega3 mellett kimagasló vastartalmának is köszönheti. 30 g chia mag körülbelül 2 mg nem hem-vasat tartalmaz. És ha mindez nem lenne elég, kiváló rostforrás, így az emésztést is segíti. Nos, kér valaki chia pudingot?
KAKAÓBAB ÉS KAKAÓPOR: És ha már chia puding, akkor zárásként kedvezzünk még az édesszájúaknak, ugyanis a kakaó is remek vasforrás. 85 g kakaóbab vagy kakaópor 7 mg (!) vasat tartalmaz. Természetesen ez nem hem-vas, tehát nem szívódik fel olyan hatékonyan, mint az állati eredetű vasforrások, azonban mindezért kárpótolnak a szívvédő flavonoidok, illetve az agyi funkciókat és az idegrendszer működését támogató magnézium. (Írta: Váczy Anikó, forrás: wellandfit.hu)
A vasnak ugyanis két fajtáját különböztetjük meg étrendünkben. Leegyszerűsítve a hem-vas az állati eredetű élelmiszerekben, a nem hem-vas pedig a növényi eredetűekben található meg. A növényi táplálékok kizárólag nem hem-vasat tartalmaznak, míg például a szárnyasokban és a tenger gyümölcseiben a vasnak mindkét fajtája megtalálható. A hem-vas a szervezetben sokkal hatékonyabban felszívódik, ezért kell vegaként különös módon gondoskodni a több vas beviteléről. Hogy miből fedezhetjük a vasbevitelünket, ha nem fogyasztunk vörös húsokat?
ÍME, AZ A 7 ÉTEL, AMELYBEN TÖBB VAS TALÁLHATÓ, MINT EGY ADAG VÖRÖS HÚSBAN (2-2,5 MG).
FEHÉR BAB: Félcsészényi fehér babban, amely pont elegendő mennyiség egy adag salátához, főzelékhez vagy leveleshez, 4 mg nem hem-vas található. Fogyaszd C-vitaminban gazdag étellel, mert a C-vitamin hatékonyan segíti a nem hem-vas felszívódását. A bab emellett igazi tápanyagbomba, tele van növényi fehérjével és rosttal. Csökkenti a koleszterinszintet és egyensúlyban tartja a vércukorszintet.
SPENÓT: Popeye nem véletlenül tömte magába a spenótot, ugyanis félcsészényiben 3 mg növényi vas található. A vason kívül a spenót közel 20 másik vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ráadásul rendkívül ízletes hozzávalója lehet szinte minden fogásnak. Rakd csirkemellhez, salátába, gabona alapú köretekhez vagy akár szendvicsbe is.
TOFU: Félcsészényi tofuban 3 mg nem hem-vas található, amely kicsivel több is, mint amennyi egy átlagos adag vörös húsban rejlik. A tofu ráadásul tökéletes fehérjeforrás azok számára, akik húsmentesen étkeznek. Valójában kifejezetten egészségesebb választás is, hiszen sokkal kevesebb telített zsírsavat tartalmaz. A tanulmányok szerint napi 25 g szójafehérje fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
-OSZTRIGA: Az osztriga nemcsak afrodiziákum, hanem igazi vasbomba is. 85 g osztrigában 9 mg hem-vas található. Ez sokkal több mint amennyit vörös húsból nyerhetünk, ugyanakkor jóval kevesebb telített zsírsavat tartalmaz, mint a vörös hús. Emellett kivételesen magas szelén- és cinktartalmú, ezáltal segíti az emésztést és erősíti az immunrendszert.
CHIA MAG: A chia mag nem véletlenül vált világszerte az egyik legkedveltebb élelmiszerré az egészséges életmód hívei körében. Mindezt a benne található Omega3 mellett kimagasló vastartalmának is köszönheti. 30 g chia mag körülbelül 2 mg nem hem-vasat tartalmaz. És ha mindez nem lenne elég, kiváló rostforrás, így az emésztést is segíti. Nos, kér valaki chia pudingot?
KAKAÓBAB ÉS KAKAÓPOR: És ha már chia puding, akkor zárásként kedvezzünk még az édesszájúaknak, ugyanis a kakaó is remek vasforrás. 85 g kakaóbab vagy kakaópor 7 mg (!) vasat tartalmaz. Természetesen ez nem hem-vas, tehát nem szívódik fel olyan hatékonyan, mint az állati eredetű vasforrások, azonban mindezért kárpótolnak a szívvédő flavonoidok, illetve az agyi funkciókat és az idegrendszer működését támogató magnézium. (Írta: Váczy Anikó, forrás: wellandfit.hu)
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
10 TÜNET, AMI AZT JELZI, HOGY A SZERVEZETEDBEN CINKHIÁNY VAN!
Szervezetünk cinkhiánya komoly problémákat okozhat számunkra. Hiába táplálkozunk egészségesen, előfordulhat, hogy testünk nem képes a kellő mennyiségű cink felszívására. De mi is a cink? Fontos tápanyag, amelyet a szervezet nem képes önmagában előállítani és tárolni. A cink szerepe az emberi szervezetben, a csecsemők és a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődésétől az immunrendszer megfelelő működéséig terjed. Nézzük akkor melyek testünk cink hiányra utaló jelei!
1. MEGMAGYARÁZHATATLAN SÚLYVESZTÉS: Ha minden diéta, betegség és fizikai edzés nélkül hirtelen sokat veszítünk testsúlyunkból, akkor érdemes elmenni laborvizsgálatra, akár cinkhiány is állhat a hátterében.
2. GYENGE IMMUNRENDSZER: Az immunrendszer gyengülése is erre utaló jel lehet, és ilyen esetben a leggyengébb fertőzéseknek sem vagyunk képes ellenállni.
3. NEHEZEN GYÓGYULÓ SEBEK: A nehezen gyógyuló sebek is a cinkhiányra utalhatnak. Ilyen esetben egy banális vágás vagy horzsolás is több időbe telik, míg begyógyul.
4. ELMARADÁS A NÖVEKEDÉSBEN: Cink hiányában a növekedésért felelős hormonok nem termelődnek kellő mennyiségben és ez különösen a gyerekek és serdülők esetében jelenthet veszélyt.
5. ALVÁSZAVAR: A cinknek fontos szerepe van a melatonin szintézisében és szabályozásában, a hormonéban, amely szabályozza az alvás és ébrenléti ciklusokat.
6. TARTÓS HASMENÉS: A gyakori széklet a cinkhiány oka is lehet. Nem meglepő, tehát, hogy a cink tartalmú étrend-kiegészítők használata vagy cink tartalmú ételek fogyasztása segíthet a hasmenés megelőzésében.
7. VÁLTOZÓ ÍZLELÉS ÉS SZAGLÁS: Megváltozik az ízlelés és a szaglás, ugyanis a cink a felelős mindkét érzékelésért. Azok az enzimek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy fejlesszük az ízlelésünket és szaglásunkat csak a megfelelő mennyiségű cink mellett működnek.
8. HAJHULLÁS: Indiai kutatók úgy vélik, hogy a cinkhiány és a pajzsmirigy túlműködés szorosan összefügg. A cink fontos szerepet játszik a hormonális egyensúlyban, ami azt jelenti, hogy ha nem kap elegendő mennyiséget, az befolyásolja a pajzsmirigy működését, vagy akár a mellékvesékét, melynek következménye a krónikus fáradtság. Mindkét esetben előfordul, a haj elvékonyodása és hullása, úgy a férfiak, mint a nők esetében. A cink szintjének visszatérése a normál tartományon belül teljesen megszünteti ezeket a tüneteket.
9. ALLERGIA: A cinkhiány megnövekedett hisztamin szinthez vezet, ami allergiás tüneteket, tüsszentést, csalánkiütést vagy orr folyást okoz. Ezek a tünetek egyértelműen a test cinkhiányára utalnak.
10. FIGYELEM ÉS KONCENTRÁCIÓ ZAVARAI: Ez is az egyik olyan tünet, amely akkor jelentkezik, amikor a test cinkhiányban szenved. Ezen túlmenően ez a hiány befolyásolhatja az idegrendszert, és így figyelem és koncentrációs zavarokat okozhat a csecsemők esetében. (Forrás: filantropikum.com)
Szervezetünk cinkhiánya komoly problémákat okozhat számunkra. Hiába táplálkozunk egészségesen, előfordulhat, hogy testünk nem képes a kellő mennyiségű cink felszívására. De mi is a cink? Fontos tápanyag, amelyet a szervezet nem képes önmagában előállítani és tárolni. A cink szerepe az emberi szervezetben, a csecsemők és a gyermekek kiegyensúlyozott fejlődésétől az immunrendszer megfelelő működéséig terjed. Nézzük akkor melyek testünk cink hiányra utaló jelei!
1. MEGMAGYARÁZHATATLAN SÚLYVESZTÉS: Ha minden diéta, betegség és fizikai edzés nélkül hirtelen sokat veszítünk testsúlyunkból, akkor érdemes elmenni laborvizsgálatra, akár cinkhiány is állhat a hátterében.
2. GYENGE IMMUNRENDSZER: Az immunrendszer gyengülése is erre utaló jel lehet, és ilyen esetben a leggyengébb fertőzéseknek sem vagyunk képes ellenállni.

3. NEHEZEN GYÓGYULÓ SEBEK: A nehezen gyógyuló sebek is a cinkhiányra utalhatnak. Ilyen esetben egy banális vágás vagy horzsolás is több időbe telik, míg begyógyul.
4. ELMARADÁS A NÖVEKEDÉSBEN: Cink hiányában a növekedésért felelős hormonok nem termelődnek kellő mennyiségben és ez különösen a gyerekek és serdülők esetében jelenthet veszélyt.
5. ALVÁSZAVAR: A cinknek fontos szerepe van a melatonin szintézisében és szabályozásában, a hormonéban, amely szabályozza az alvás és ébrenléti ciklusokat.
6. TARTÓS HASMENÉS: A gyakori széklet a cinkhiány oka is lehet. Nem meglepő, tehát, hogy a cink tartalmú étrend-kiegészítők használata vagy cink tartalmú ételek fogyasztása segíthet a hasmenés megelőzésében.
7. VÁLTOZÓ ÍZLELÉS ÉS SZAGLÁS: Megváltozik az ízlelés és a szaglás, ugyanis a cink a felelős mindkét érzékelésért. Azok az enzimek, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy fejlesszük az ízlelésünket és szaglásunkat csak a megfelelő mennyiségű cink mellett működnek.
8. HAJHULLÁS: Indiai kutatók úgy vélik, hogy a cinkhiány és a pajzsmirigy túlműködés szorosan összefügg. A cink fontos szerepet játszik a hormonális egyensúlyban, ami azt jelenti, hogy ha nem kap elegendő mennyiséget, az befolyásolja a pajzsmirigy működését, vagy akár a mellékvesékét, melynek következménye a krónikus fáradtság. Mindkét esetben előfordul, a haj elvékonyodása és hullása, úgy a férfiak, mint a nők esetében. A cink szintjének visszatérése a normál tartományon belül teljesen megszünteti ezeket a tüneteket.
9. ALLERGIA: A cinkhiány megnövekedett hisztamin szinthez vezet, ami allergiás tüneteket, tüsszentést, csalánkiütést vagy orr folyást okoz. Ezek a tünetek egyértelműen a test cinkhiányára utalnak.
10. FIGYELEM ÉS KONCENTRÁCIÓ ZAVARAI: Ez is az egyik olyan tünet, amely akkor jelentkezik, amikor a test cinkhiányban szenved. Ezen túlmenően ez a hiány befolyásolhatja az idegrendszert, és így figyelem és koncentrációs zavarokat okozhat a csecsemők esetében. (Forrás: filantropikum.com)
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
Fontos a rendszeres vitaminbevitel, na, de miből és mennyit érdemes szedni?
Az ősz beköszöntével egyre többször hallhatjuk, hogy szedjünk vitaminokat egészségünk megőrzése érdekében. Vannak, akik ezt nagyon komolyan veszik, vannak, akik nem törődnek vele, és olyanok is, akik túlzásba esnek, de tapasztalatom szerint kevesen vannak azok, akik jól átlátják, miért, mennyit és hogyan kellene szedni a vitaminokból, nyomelemekből és ásványi anyagokból.
Pedig valóban igen fontos téma, és az egészséget komoly mértékben befolyásoló tényező a vitaminok megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztása! A téma aktualitását fokozza, hogy a gyermekek szeptemberben visszamennek a közösségekbe, ahol a fertőzések pikk-pakk elterjednek. Az időjárás is egyre szeszélyesebb, könnyű megfázni, így még nagyobb szükség van immunrendszerünk erősítésére és védelmére. Tehát ebben az időszakban még fontosabb, hogy tudatosan pótoljuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat. Ha benned is felmerültek kérdések vitamin témakörben, akkor most jól figyelj, mert igyekszem részletesen elmagyarázni mindent, illetve tanácsot adni, hogy mire érdemes figyelned a saját vitaminadagod megválasztásánál és összeállításánál! Kezdjük az elején!
„Miért kell szednünk egyáltalán vitaminokat?”- merülhet fel jogosan a kérdés benned is. Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy csupán sok gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, mert abban benne van a vitamin, a vitamintól pedig egészségesek leszünk.
Ez az állítás alapvetően meg is állhatná a helyét, azonban sok minden változott az idő előrehaladtával, és sajnos ki kell jelentenünk, hogy azok az élelmiszerek, amikről korábban azt gondoltuk, hogy kiváló vitaminforrások, már koránt sem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint elődeik.
Az élelmiszeripar a megváltozott igények és gazdasági érdekek kielégítése érdekében sokkal inkább a mennyiségi, mint a minőségi előállításra fókuszál. Sokszor mesterséges növesztőket alkalmaznak, az állatokat ezekkel a mesterségesen növesztett növényekkel etetik, így fokozatosan veszik el az élelmiszerből a valódi tápanyag. Pedig egyre több káros hatásnak vagyunk kitéve életünk során, népbetegséggé vált az elhízás, rengeteg a stressz, így sosem volt még ekkora jelentősége az egészséges életmódnak, és a megfelelő tápanyagoknak.
Felmerülhet megoldásként az öngazdálkodás, vagy a bio termékek, de a rossz hír az, hogy már a talaj sem tartalmaz annyi tápanyagot, mint korábban, így még a legtisztábban termelt élelmiszerek minősége sem közelíti meg a szükséges értékeket.Ezzel szemben viszont, a már említett okokból kifolyólag, folyamatosan növekszik a vitamin és ásványi anyag igényünk. Egész egyszerűen megfogalmazva, még a legnagyobb tudatosság mellett sem tudunk ma már annyit és olyat enni, hogy pusztán élelmiszerekből fedezzük a mindennapi tápanyag igényünket.
Kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek kell! Általánosságban kijelenthetjük, hogy mindenkinek szüksége van a rendszeres vitaminszedésre, viszont változó, hogy kinek miből és mennyit igényel a szervezete az egészséges működéshez. Értelemszerűen más vitaminok és ásványi anyagok kellenek egy növekedésben lévő gyermek szervezetnek, mint egy felnőttnek, vagy akár egy idős embernek. A minket ért környezeti hatások is nagymértékben befolyásolják vitaminigényünket, és az életvitelünk is hatással van rá. Példának okáért, aki vidéken, mezőgazdasági munkát végezve a nap nagy részét a szabadban, a friss levegőn és a napsütésben tölti, sokkal előnyösebb helyzetben van, mint egy nagyvárosban élő, irodai alkalmazott.
Összehasonlítva egy általam félig humorosan „barlanglakónak” titulált, tipikusan 21. századi, irodai dolgozóval, a mezőgazdasági munkás nagyobb előnyben van. Hiszen, aki a napi 8-9 óra íróasztal mögött ücsörgés után, beszáll az UV szűrős ablakokkal ellátott autójába, majd hazamegy, és gyorsan beszalad a lakásába, nehogy megsüsse egy kicsit is a nap, annak a szervezete egyáltalán nem kap elegendő D-vitamint, a mezőgazdasági munkás ezzel szemben viszont előnyben van. Alapvetően azonban kijelenthető, hogy a bizonyos korcsoportokba tartozó, hasonló életvitelű, egészséges embereknek, nagyjából azonos a vitamin igénye. Ennek megfelelően könnyen kiszámolható, hogy mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szükség, és hogy milyen módon vihetők be ezek a szervezetbe.
Más a helyzet természetesen, ha valaki valamilyen krónikus betegségben szenved. Ezekben az esetekben bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból extra igény is felmerülhet. Ezeknek a meghatározását minden esetben bízzuk orvosra! Amennyiben viszont nincsen extra vitamin igényünk, rábízhatjuk magunkat egy körültekintően kiválasztott, jó minőségű multivitaminra. A későbbiekben kitérek arra is, hogyan érdemes kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő vitaminkészítményt.
A tápanyag létszükséglet! Akut betegek esetében kiemelten, de egészséges állapotban is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a legfontosabb tápanyagokat. Szervezetünk optimális működésének fenntartásához, az immunrendszer védelméhez van erre szükség. Amennyiben nem figyelünk oda, és hosszú távon megvonjuk szervezetünktől a szükséges tápanyagot, súlyos következményekkel is szembesülhetünk! A D vitamin például egy olyan tápanyag, ami nagyon minimális mennyiségben fordul elő az élelmiszerekben. Visszatérve a „barlanglakós” példára, ha nem tartózkodunk eleget a napon, pótlás nélkül könnyedén alakul ki az akut D-vitamin hiány, ami bizonyítottan rákos megbetegedések, komoly hormon problémák generálója is lehet. Nem véletlen, hogy a kisbabáknak is, születésüktől fogva, cseppek formájában pótolnunk kell a D vitamint.
Továbbá az antioxidánsok fontossága is közismert, hiszen rengeteg negatív környezeti hatásnak vagyunk kitéve nap, mint nap, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű A-, C-, E-vitamint is fogyasszunk, hogy legyen, ami megköti a szabad gyököket.
De a mindenki által leginkább ismert C-vitamin bevitelére sem elegendő, ha megiszunk naponta egy citromos teát. Pláne, ha az a tea forró, hiszen a C-vitamin legnagyobb ellensége a hő! Tehát, ha vitamindúsan szeretnénk táplálkozni, nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy mit, vagy mennyit eszünk valamiből, de arra is, hogy milyen módon van az ételünk elkészítve. Érdemes megemlítenünk még a B vitaminok fontosságát is, melyek főleg az idegrendszer egészségéért és az energiaszint fokozásáért felelősek. De nem csak a vitaminok, más ásványi anyagok szerepe is jelentős a szervezetünkben. Magnézium és Kalcium nélkül nincsenek egészséges izmok és csontok, az omega 3 zsírsav pedig segít kordában tartani a koleszterin szintet.
„Van-e vajon fontossági sorrend, hogy miből mennyit szedjek?” Hogy leküzd az éppen benned lévő bacikat és vírusokat, sok különböző vitamint kell szedned, viszont, ha egészséges vagy, akkor mindenképpen törekedj az egyensúlyra! Nem elég csak magnéziumot szedned, e mellé kell a kalcium is, hogy rendesen fel tudjon szívódni. A négy alap vitamin – vagyis a C-, D-vitamin, a B komplex és a magnézium nagyon fontos, ezt vésd az eszedbe! -A D-vitamint egyáltalán nem tudod túladagolni, viszont annál inkább figyelj oda az E-, K-, és A-vitaminok szedésére! Hiszen, ahogy mondani szokás: a jóból is megárt a sok! Illetve még egy tipp: vedd figyelembe az életkorodat is, idősebb korban nagyobb szükség van a ginkgo biloba-ra, a ginzengre és az Omega 3-ra is!
Érdekesség, amit talán Te sem tudtál még: Bizonyított ténnyé vált az is, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok befolyásolhatják a peteérést, és nagymértékben hozzájárulnak a fogantatáshoz. Dr. Nánási Pál professzor eredményei alátámasztják, hogy a megfelelő mennyiségű C-, D-, B- komplex vitaminok és a magnézium szedése, kiegészítve cinkkel és szelénnel megoldásul szolgálhat a meddőség orvoslására. A fogantatást segítő vitaminkúra segítségével már több, mint 10 olyan nő esett teherbe, akikről orvosok megállapították, hogy tökéletesen meddők, és a fogantatásra képtelenek.
Hogyan válasszunk magunknak megfelelő vitaminkészítményt?
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy óriási a lehetőségek tárháza.
A vitaminpiac egyre jobban szegmentált, életkor, életvitel és már nemek szerint is vannak különböző összetételű multivitaminok számunkra.
Nagyon fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami az igényeinknek tökéletesen megfelelő tápanyagellátást biztosítja.
A vitaminellátás tekintetében az életkor alapján behatárolt készítmények közül érdemes választani, míg az életvitel és egyéb hatások mentén érdemes tematikus vitaminokat választanunk.
Ha például extrém energia befektetéssel járó mindennapokat élünk, választhatunk energizáló kombinációkat, amikben nagyobb mennyiségű a B vitamin, és kiegészítésül ginkót, ginzenget és omega 3 zsírsavat is tartalmaznak.
De nem csak összetételben, formátumban is óriási a választék a vitamin piacon.
Aki nem kedveli különösebben a hagyományos tablettákat vagy kapszulákat, választhat folyadékot, pezsgőtablettát, gumivitamint, rágótablettát, de létezik már multivitaminos szívószál is, ami a gyerekek körében igencsak kedvelt.
Ezek a készítmények többféle ízben is kaphatóak, így a gyerekeknél is sokkal könnyebben tudjuk alkalmazni.
Webpatikánkban hatalmas a választék, nézz körbe nálunk, találd meg a számodra és a családod számára megfelelő készítményeket, és előzd meg a betegségeket! (Ükös Szabolcs, Prevenciópatika)

Pedig valóban igen fontos téma, és az egészséget komoly mértékben befolyásoló tényező a vitaminok megfelelő mennyiségű és minőségű fogyasztása! A téma aktualitását fokozza, hogy a gyermekek szeptemberben visszamennek a közösségekbe, ahol a fertőzések pikk-pakk elterjednek. Az időjárás is egyre szeszélyesebb, könnyű megfázni, így még nagyobb szükség van immunrendszerünk erősítésére és védelmére. Tehát ebben az időszakban még fontosabb, hogy tudatosan pótoljuk szervezetünk számára a szükséges tápanyagokat. Ha benned is felmerültek kérdések vitamin témakörben, akkor most jól figyelj, mert igyekszem részletesen elmagyarázni mindent, illetve tanácsot adni, hogy mire érdemes figyelned a saját vitaminadagod megválasztásánál és összeállításánál! Kezdjük az elején!
„Miért kell szednünk egyáltalán vitaminokat?”- merülhet fel jogosan a kérdés benned is. Gyerekkorunkban megtanultuk, hogy csupán sok gyümölcsöt és zöldséget kell ennünk, mert abban benne van a vitamin, a vitamintól pedig egészségesek leszünk.
Ez az állítás alapvetően meg is állhatná a helyét, azonban sok minden változott az idő előrehaladtával, és sajnos ki kell jelentenünk, hogy azok az élelmiszerek, amikről korábban azt gondoltuk, hogy kiváló vitaminforrások, már koránt sem tartalmaznak annyi tápanyagot, mint elődeik.
Az élelmiszeripar a megváltozott igények és gazdasági érdekek kielégítése érdekében sokkal inkább a mennyiségi, mint a minőségi előállításra fókuszál. Sokszor mesterséges növesztőket alkalmaznak, az állatokat ezekkel a mesterségesen növesztett növényekkel etetik, így fokozatosan veszik el az élelmiszerből a valódi tápanyag. Pedig egyre több káros hatásnak vagyunk kitéve életünk során, népbetegséggé vált az elhízás, rengeteg a stressz, így sosem volt még ekkora jelentősége az egészséges életmódnak, és a megfelelő tápanyagoknak.
Felmerülhet megoldásként az öngazdálkodás, vagy a bio termékek, de a rossz hír az, hogy már a talaj sem tartalmaz annyi tápanyagot, mint korábban, így még a legtisztábban termelt élelmiszerek minősége sem közelíti meg a szükséges értékeket.Ezzel szemben viszont, a már említett okokból kifolyólag, folyamatosan növekszik a vitamin és ásványi anyag igényünk. Egész egyszerűen megfogalmazva, még a legnagyobb tudatosság mellett sem tudunk ma már annyit és olyat enni, hogy pusztán élelmiszerekből fedezzük a mindennapi tápanyag igényünket.
Kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek kell! Általánosságban kijelenthetjük, hogy mindenkinek szüksége van a rendszeres vitaminszedésre, viszont változó, hogy kinek miből és mennyit igényel a szervezete az egészséges működéshez. Értelemszerűen más vitaminok és ásványi anyagok kellenek egy növekedésben lévő gyermek szervezetnek, mint egy felnőttnek, vagy akár egy idős embernek. A minket ért környezeti hatások is nagymértékben befolyásolják vitaminigényünket, és az életvitelünk is hatással van rá. Példának okáért, aki vidéken, mezőgazdasági munkát végezve a nap nagy részét a szabadban, a friss levegőn és a napsütésben tölti, sokkal előnyösebb helyzetben van, mint egy nagyvárosban élő, irodai alkalmazott.

Összehasonlítva egy általam félig humorosan „barlanglakónak” titulált, tipikusan 21. századi, irodai dolgozóval, a mezőgazdasági munkás nagyobb előnyben van. Hiszen, aki a napi 8-9 óra íróasztal mögött ücsörgés után, beszáll az UV szűrős ablakokkal ellátott autójába, majd hazamegy, és gyorsan beszalad a lakásába, nehogy megsüsse egy kicsit is a nap, annak a szervezete egyáltalán nem kap elegendő D-vitamint, a mezőgazdasági munkás ezzel szemben viszont előnyben van. Alapvetően azonban kijelenthető, hogy a bizonyos korcsoportokba tartozó, hasonló életvitelű, egészséges embereknek, nagyjából azonos a vitamin igénye. Ennek megfelelően könnyen kiszámolható, hogy mennyi vitaminra és ásványi anyagra van szükség, és hogy milyen módon vihetők be ezek a szervezetbe.
Más a helyzet természetesen, ha valaki valamilyen krónikus betegségben szenved. Ezekben az esetekben bizonyos vitaminokból és ásványi anyagokból extra igény is felmerülhet. Ezeknek a meghatározását minden esetben bízzuk orvosra! Amennyiben viszont nincsen extra vitamin igényünk, rábízhatjuk magunkat egy körültekintően kiválasztott, jó minőségű multivitaminra. A későbbiekben kitérek arra is, hogyan érdemes kiválasztani a számunkra leginkább megfelelő vitaminkészítményt.
A tápanyag létszükséglet! Akut betegek esetében kiemelten, de egészséges állapotban is nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségben vigyük be a legfontosabb tápanyagokat. Szervezetünk optimális működésének fenntartásához, az immunrendszer védelméhez van erre szükség. Amennyiben nem figyelünk oda, és hosszú távon megvonjuk szervezetünktől a szükséges tápanyagot, súlyos következményekkel is szembesülhetünk! A D vitamin például egy olyan tápanyag, ami nagyon minimális mennyiségben fordul elő az élelmiszerekben. Visszatérve a „barlanglakós” példára, ha nem tartózkodunk eleget a napon, pótlás nélkül könnyedén alakul ki az akut D-vitamin hiány, ami bizonyítottan rákos megbetegedések, komoly hormon problémák generálója is lehet. Nem véletlen, hogy a kisbabáknak is, születésüktől fogva, cseppek formájában pótolnunk kell a D vitamint.
Továbbá az antioxidánsok fontossága is közismert, hiszen rengeteg negatív környezeti hatásnak vagyunk kitéve nap, mint nap, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű A-, C-, E-vitamint is fogyasszunk, hogy legyen, ami megköti a szabad gyököket.
De a mindenki által leginkább ismert C-vitamin bevitelére sem elegendő, ha megiszunk naponta egy citromos teát. Pláne, ha az a tea forró, hiszen a C-vitamin legnagyobb ellensége a hő! Tehát, ha vitamindúsan szeretnénk táplálkozni, nem csak arra kell odafigyelnünk, hogy mit, vagy mennyit eszünk valamiből, de arra is, hogy milyen módon van az ételünk elkészítve. Érdemes megemlítenünk még a B vitaminok fontosságát is, melyek főleg az idegrendszer egészségéért és az energiaszint fokozásáért felelősek. De nem csak a vitaminok, más ásványi anyagok szerepe is jelentős a szervezetünkben. Magnézium és Kalcium nélkül nincsenek egészséges izmok és csontok, az omega 3 zsírsav pedig segít kordában tartani a koleszterin szintet.

„Van-e vajon fontossági sorrend, hogy miből mennyit szedjek?” Hogy leküzd az éppen benned lévő bacikat és vírusokat, sok különböző vitamint kell szedned, viszont, ha egészséges vagy, akkor mindenképpen törekedj az egyensúlyra! Nem elég csak magnéziumot szedned, e mellé kell a kalcium is, hogy rendesen fel tudjon szívódni. A négy alap vitamin – vagyis a C-, D-vitamin, a B komplex és a magnézium nagyon fontos, ezt vésd az eszedbe! -A D-vitamint egyáltalán nem tudod túladagolni, viszont annál inkább figyelj oda az E-, K-, és A-vitaminok szedésére! Hiszen, ahogy mondani szokás: a jóból is megárt a sok! Illetve még egy tipp: vedd figyelembe az életkorodat is, idősebb korban nagyobb szükség van a ginkgo biloba-ra, a ginzengre és az Omega 3-ra is!
Érdekesség, amit talán Te sem tudtál még: Bizonyított ténnyé vált az is, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok befolyásolhatják a peteérést, és nagymértékben hozzájárulnak a fogantatáshoz. Dr. Nánási Pál professzor eredményei alátámasztják, hogy a megfelelő mennyiségű C-, D-, B- komplex vitaminok és a magnézium szedése, kiegészítve cinkkel és szelénnel megoldásul szolgálhat a meddőség orvoslására. A fogantatást segítő vitaminkúra segítségével már több, mint 10 olyan nő esett teherbe, akikről orvosok megállapították, hogy tökéletesen meddők, és a fogantatásra képtelenek.
Hogyan válasszunk magunknak megfelelő vitaminkészítményt?
Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy óriási a lehetőségek tárháza.
A vitaminpiac egyre jobban szegmentált, életkor, életvitel és már nemek szerint is vannak különböző összetételű multivitaminok számunkra.
Nagyon fontos, hogy olyan készítményt válasszunk, ami az igényeinknek tökéletesen megfelelő tápanyagellátást biztosítja.
A vitaminellátás tekintetében az életkor alapján behatárolt készítmények közül érdemes választani, míg az életvitel és egyéb hatások mentén érdemes tematikus vitaminokat választanunk.
Ha például extrém energia befektetéssel járó mindennapokat élünk, választhatunk energizáló kombinációkat, amikben nagyobb mennyiségű a B vitamin, és kiegészítésül ginkót, ginzenget és omega 3 zsírsavat is tartalmaznak.
De nem csak összetételben, formátumban is óriási a választék a vitamin piacon.
Aki nem kedveli különösebben a hagyományos tablettákat vagy kapszulákat, választhat folyadékot, pezsgőtablettát, gumivitamint, rágótablettát, de létezik már multivitaminos szívószál is, ami a gyerekek körében igencsak kedvelt.
Ezek a készítmények többféle ízben is kaphatóak, így a gyerekeknél is sokkal könnyebben tudjuk alkalmazni.
Webpatikánkban hatalmas a választék, nézz körbe nálunk, találd meg a számodra és a családod számára megfelelő készítményeket, és előzd meg a betegségeket! (Ükös Szabolcs, Prevenciópatika)
-
- Adminisztrátor
- Hozzászólások: 716
- Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
- Tartózkodási hely: Nyíregyháza
Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK
(Míg nem fogyasztottam magnéziumot, csupa izomgörcs voltam, amire izomlazítót kaptam - ami a nyugati orvoslás egyik tévedése, ráadásul gyakran juttatja kerekes székbe az SM beteget, aki épp amiatt válik erőtlenné és nem tud járni -, amióta viszont eldobtam az izomlazítót és a magnéziumot táplálék-kiegészítőként szedem, ritkán kap el az izomgörcs - Ildikó)
Mit okoz a magnézium hiánya? Hogyan célszerű pótolni?
Magnézium ajánlott mennyisége: Kevés ember van tudatában annak, hogy mekkora hatása van a magnéziumnak az egészségre. Az oxigén, a víz és a fő tápanyagok (zsír, protein, szénhidrátok) után, a magnézium a talán egyik legfontosabb építőelem, amire a szervezetnek szüksége van. A minimális javasolt bevitel a nőknek 320 mg/nap, a férfiaknak több mint 400 mg/nap, míg a napi optimális bevitel valahol 500-700 mg/nap körül van. Kutatások igazolták, hogy 10 emberből több mint 8, az ajánlott napi minimum magnézium bevitelt sem juttatja be a szervezetébe. A legújabb kutatások kimutatták, hogy ennek a minimálisan szükséges mennyiségnek a hiánya, jelentősen megnöveli a kockázatát a szívbántalmaknak és más divatos egészségügyi problémáknak.
Míg amagnéziumnak izomlazító, addig a kalciumnak izom összehúzó hatása van. Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat. A legtöbb embernek, különösen a nőknek, azt tanácsolták, hogy 1200-1500 mg kalciumot fogyasszanak naponta. Gyakorlatilag ezek közül a nők közül senkinek sem mondták, hogy a kalcium egyetlen dózisban nem haladhatja meg az 500 mg-ot, mert nem szívódik fel és, hogy mindössze 400-600 mg további kalcium kiegészítő szükséges, mivel az étrendjük már 800 mg-ot jellemzően eleve tartalmaz.Mivel testünk magnézium tartalmának 99 %-a az élő sejtekben található, a vérkép jó indikátora lehet a magnézium hiány kimutatásának. Más szóval az orvosok egyszerűen meg tudják mondani egy vérvizsgálatból azt, ha valakinek a magnézium szintje alacsony.
Tíz emberből nyolc nem fogyaszt elegendő magnéziumot. Kimutathatóan ott a legmagasabbak a szív és érrendszeri betegség miatti halálozási arányok a világon (skandináviai országok és Új-Zéland), ahol magasabb a kalcium fogyasztás, mivel itt több a kalciumbevitel a tejtermékekből, míg azokban az országokban ahol ez a típusú halálozási arány alacsonyabb (Portugália és Japán) nem fogyasztják akkora rendszerességgel a kalciumban gazdag tejtermékeket. Az amerikaiak például mintegy 800 mg kalciumot fogyasztanak (a tejet is ivók 1200-1500 mg-ot), de ez mellett mindössze 275 mg magnéziumhoz jutnak hozzá. Így jönnek létre akalcium / magnézium aránytalanság okozta izomgörcsök. Migrén, szemhéjrándulás, szívvibrációk, hátfájdalom, menstruáció előtti feszültség, lábikragörcs és a székrekedés, mind kapcsolatban állnak a kalcium túlterheléssel. A túlzott kalcium azt is eredményezheti, hogy vesekő alakul ki és szívbillentyű meszesedés (mitrális billentyű, 1 amerikainál a 10-ből). Jelentős százaléka a felnőtteknek, több mint 2000 mg kalciumot fogyaszt naponta, ennél a dózisnál már a túladagolás mellékhatásai kezdenek jelentkezni.
A magnéziumot kutatók elnevezték „Az elfelejtett ásvány”-nak és „5 centes csodatablettának”. Mindezt azért, mert számos kutatás számolt be arról, hogy nagyban csökkenti az előfordulását: a vesekőnek, az elmeszesedett mitrális billentyűnek, a menstruáció előtti feszültségnek, a székrekedésnek, a vetélésnek, a halva születésnek, az agyvérzésnek, a cukorbetegségnek, a pajzsmirigy elégtelenségnek, az asztmának, a krónikus szemhéjgörcsnek, a csontritkulásnak, a krónikus migrénnek, az izomgörcsöknek és a szorongásos reakcióknak. [Pediatric Asthma, Allergy Immunology 5: 273-79; Journal Bone Mineral Research 13: 749-58, 1998; Magnesium 5: 1-8, 1986; Medical Hypotheses 43: 187-92, 1994]
A megfelelő mértékben biztosított magnézium ellátás az lakosságnál valószínűleg csökkentené az egészségügyi ellátás költségeit. Gyakran nem vesszük észre a magnéziumhiány következményeit. A hiányos magnézium bevitel felelős az egészségügyi szakemberek és a lakosság körében tapasztalt számos kudarcért a mindennapi krónikus betegségek kezelésében.
A fent felsoroltakon kívül még az alábbi esetekben gyanakodhatunk magnéziumhiányra:
Álmatlanság
Alvás-zavar
Fáradtság
Test-feszültség
Fejfájás
Szív-rendellenességek
Energiahiány
Magas vérnyomás
Menstruáció előtti időszak
Izomfeszültség
Hátfájás
Székrekedés
Vesekő
Csontritkulás
Felgyorsult öregedés
Depresszió
Szabálytalan szívverés
Szorongás
Izomgörcsök
Úgy tűnik, hogy az emberek 90-95% magnéziumhiányos. Miért? Mivel sok megtévesztő adat létezik a magnéziumról, ezért egy nagyrészt félreértett helyzet alakult ki, aminek a problémája észrevétlenül maradt. A múlt évszázad fordulója óta lecsökkent a talaj magnézium tartalma. Ez mellett a feldolgozott élelmiszerek és a készételek fogyasztása oda vezetett, hogy fokozódott az ásványi anyagok hiánya a szervezetben.
Progresszív csökkenés volt a magnézium-fogyasztásban:
Magnézium-bevitel alakulása az elmúlt 100 évben (mg/nap)
1900-1908: 475-500
1909-1913: 415-435
1925-1929: 385-398
1935-1939: 360-375
1947-1949: 358-370
1957-1959: 340-360
1965-1976: 300-340
1978-1985: 225-318
1990-2002: 175-225
Megjegyzés: látható, hogy nagyjából felére csökkent 100 év alatt a napi jellemző bevitel.
Jó élelmi magnéziumforrások (szokásos méretű adaggal számolva)
Tök és tökmag, pörkölt 151 mg
Brazil dió 107 mg
Zabkorpa 103 mg
Lepényhal 151 mg
Quinoa 89 mg
Mandula 78 mg
Spenót főtt 78 mg
Hajdina liszt 75 mg
Kesudió 74 mg
Szójabab száraz 74 mg
Fenyőmag 71 mg
Vegyes dió + mogyoró 67 mg
Fehér bab, konzerv 67 mg
Tőkehal, főtt 62 mg
Fekete bab, főtt 60 mg
Bulgur 57 mg
Szójabab, zöld, főtt 54 mg
Tonhal, főtt 54 mg
Articsóka 50 mg
Földimogyoró, száraz, pörkölt 50 mg
Lima bab, 50 mg
Cékla zöldje, főzött 49 mg
Tofu 47 mg
Okra 47 mg
Zöldborsó, főtt 46 mg
Mogyoró 46 mg
Zabkorpa, főtt 44 mg
Hajdinakása, sült, főtt 43 mg
Barna rizs, főtt 42 mg
Spirulina (10 gramm) 40 mg
Tanácsolt étrend-kiegészítés: Bár lehet látni a fenti a táblázatból, hogy minden ember képes lenne megszerezni a minimálisan ajánlott napi bevitelt magnéziumból egy gondosan megtervezett étrenddel, de sajnos a fenti lista legjobb tagjai már nem része a mindennapi étrendünknek. Az általánosan elterjedt étkezéssel szinte lehetetlen biztosítani a megfelelő mennyiségű magnéziumot.
Kiegészítőkkel lehetséges pótolni ezt a mértékű magnéziumhiányt. Az ételeket nem lehet magnéziummal dúsítani, mert ez egy saját ízzel rendelkező ásványi anyag, amely megváltoztatná az állagát és ízét a lisztnek és más ételeknek. A magnéziumot nem lehet vízhez adni, mert az megrongálná a vízvezetékeket és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket. Magnézium tabletta vagy a magnéziummal dúsított palackozott víz képes lenne pótolni ezt a hiányt, de jelenleg 75 mg magnézium/liter felett nem kapni ilyen vizeket és azok is sajnos aránytalanul sok kalciumot tartalmaznak mellette. Ugyanez a probléma számos más ásványi anyaggal kapcsolatban is
Étrend-kiegészítők közülszerintem (bocsi, de a termékmegnevezést kihúztam, mert reklám -Ildikó) az a legértékesebb, ami a magnéziumot a legjobban felszívódó citrát formában tartalmazza és arányosan tartalmaz D-vitamint és K-vitamint, amik segítik a magnézium felszívódását és hasznosulását. (Forrás: naturhirek.hu)
Mit okoz a magnézium hiánya? Hogyan célszerű pótolni?
Míg amagnéziumnak izomlazító, addig a kalciumnak izom összehúzó hatása van. Az alacsony magnézium bevitel izomgörcsöt, remegést és görcsöket okozhat. A legtöbb embernek, különösen a nőknek, azt tanácsolták, hogy 1200-1500 mg kalciumot fogyasszanak naponta. Gyakorlatilag ezek közül a nők közül senkinek sem mondták, hogy a kalcium egyetlen dózisban nem haladhatja meg az 500 mg-ot, mert nem szívódik fel és, hogy mindössze 400-600 mg további kalcium kiegészítő szükséges, mivel az étrendjük már 800 mg-ot jellemzően eleve tartalmaz.Mivel testünk magnézium tartalmának 99 %-a az élő sejtekben található, a vérkép jó indikátora lehet a magnézium hiány kimutatásának. Más szóval az orvosok egyszerűen meg tudják mondani egy vérvizsgálatból azt, ha valakinek a magnézium szintje alacsony.

A magnéziumot kutatók elnevezték „Az elfelejtett ásvány”-nak és „5 centes csodatablettának”. Mindezt azért, mert számos kutatás számolt be arról, hogy nagyban csökkenti az előfordulását: a vesekőnek, az elmeszesedett mitrális billentyűnek, a menstruáció előtti feszültségnek, a székrekedésnek, a vetélésnek, a halva születésnek, az agyvérzésnek, a cukorbetegségnek, a pajzsmirigy elégtelenségnek, az asztmának, a krónikus szemhéjgörcsnek, a csontritkulásnak, a krónikus migrénnek, az izomgörcsöknek és a szorongásos reakcióknak. [Pediatric Asthma, Allergy Immunology 5: 273-79; Journal Bone Mineral Research 13: 749-58, 1998; Magnesium 5: 1-8, 1986; Medical Hypotheses 43: 187-92, 1994]
A megfelelő mértékben biztosított magnézium ellátás az lakosságnál valószínűleg csökkentené az egészségügyi ellátás költségeit. Gyakran nem vesszük észre a magnéziumhiány következményeit. A hiányos magnézium bevitel felelős az egészségügyi szakemberek és a lakosság körében tapasztalt számos kudarcért a mindennapi krónikus betegségek kezelésében.
A fent felsoroltakon kívül még az alábbi esetekben gyanakodhatunk magnéziumhiányra:
Álmatlanság
Alvás-zavar
Fáradtság
Test-feszültség
Fejfájás
Szív-rendellenességek
Energiahiány
Magas vérnyomás
Menstruáció előtti időszak
Izomfeszültség
Hátfájás
Székrekedés
Vesekő
Csontritkulás
Felgyorsult öregedés
Depresszió
Szabálytalan szívverés
Szorongás
Izomgörcsök
Úgy tűnik, hogy az emberek 90-95% magnéziumhiányos. Miért? Mivel sok megtévesztő adat létezik a magnéziumról, ezért egy nagyrészt félreértett helyzet alakult ki, aminek a problémája észrevétlenül maradt. A múlt évszázad fordulója óta lecsökkent a talaj magnézium tartalma. Ez mellett a feldolgozott élelmiszerek és a készételek fogyasztása oda vezetett, hogy fokozódott az ásványi anyagok hiánya a szervezetben.
Progresszív csökkenés volt a magnézium-fogyasztásban:
Magnézium-bevitel alakulása az elmúlt 100 évben (mg/nap)
1900-1908: 475-500
1909-1913: 415-435
1925-1929: 385-398
1935-1939: 360-375
1947-1949: 358-370
1957-1959: 340-360
1965-1976: 300-340
1978-1985: 225-318
1990-2002: 175-225
Megjegyzés: látható, hogy nagyjából felére csökkent 100 év alatt a napi jellemző bevitel.
Jó élelmi magnéziumforrások (szokásos méretű adaggal számolva)

Tök és tökmag, pörkölt 151 mg
Brazil dió 107 mg
Zabkorpa 103 mg
Lepényhal 151 mg
Quinoa 89 mg
Mandula 78 mg
Spenót főtt 78 mg
Hajdina liszt 75 mg
Kesudió 74 mg
Szójabab száraz 74 mg
Fenyőmag 71 mg
Vegyes dió + mogyoró 67 mg
Fehér bab, konzerv 67 mg
Tőkehal, főtt 62 mg
Fekete bab, főtt 60 mg
Bulgur 57 mg
Szójabab, zöld, főtt 54 mg
Tonhal, főtt 54 mg
Articsóka 50 mg
Földimogyoró, száraz, pörkölt 50 mg
Lima bab, 50 mg
Cékla zöldje, főzött 49 mg
Tofu 47 mg
Okra 47 mg
Zöldborsó, főtt 46 mg
Mogyoró 46 mg
Zabkorpa, főtt 44 mg
Hajdinakása, sült, főtt 43 mg
Barna rizs, főtt 42 mg
Spirulina (10 gramm) 40 mg
Tanácsolt étrend-kiegészítés: Bár lehet látni a fenti a táblázatból, hogy minden ember képes lenne megszerezni a minimálisan ajánlott napi bevitelt magnéziumból egy gondosan megtervezett étrenddel, de sajnos a fenti lista legjobb tagjai már nem része a mindennapi étrendünknek. Az általánosan elterjedt étkezéssel szinte lehetetlen biztosítani a megfelelő mennyiségű magnéziumot.
Kiegészítőkkel lehetséges pótolni ezt a mértékű magnéziumhiányt. Az ételeket nem lehet magnéziummal dúsítani, mert ez egy saját ízzel rendelkező ásványi anyag, amely megváltoztatná az állagát és ízét a lisztnek és más ételeknek. A magnéziumot nem lehet vízhez adni, mert az megrongálná a vízvezetékeket és a hozzájuk kapcsolódó berendezéseket. Magnézium tabletta vagy a magnéziummal dúsított palackozott víz képes lenne pótolni ezt a hiányt, de jelenleg 75 mg magnézium/liter felett nem kapni ilyen vizeket és azok is sajnos aránytalanul sok kalciumot tartalmaznak mellette. Ugyanez a probléma számos más ásványi anyaggal kapcsolatban is
Étrend-kiegészítők közülszerintem (bocsi, de a termékmegnevezést kihúztam, mert reklám -Ildikó) az a legértékesebb, ami a magnéziumot a legjobban felszívódó citrát formában tartalmazza és arányosan tartalmaz D-vitamint és K-vitamint, amik segítik a magnézium felszívódását és hasznosulását. (Forrás: naturhirek.hu)
Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”
Ki van itt
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég