ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » Tegnap, 20:57

AZ ANTIOXIDÁNSOKAT ÉTELEKKEL PÓTOLD!

Antioxidánsok és szabadgyökök
Az antioxidánsok bizonyos élelmiszerekben találhatók, és ezek semlegesítésével megakadályozhatják a szabadgyökök által okozott károkat. Ide tartoznak a tápanyag-antioxidánsok, az A, C és E vitamin, valamint az ásványi anyagok a réz, a cink és a szelén. A növényekben található fitokémiai vegyületek jelentős antioxidáns hatással bírnak, ezek közé tartoznak a fitokémiai szerek, például a paradicsomban levő likopin és az áfonya antocianinjai.

A szabadgyökök hatása
A szabadgyökök által okozott néhány állapot a következők:
- a szemlencse romlása, ami hozzájárul a vaksághoz
- ízületi gyulladás
- az agy idegsejtjeinek károsodása, amely hozzájárul az olyan állapotokhoz, mint például a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór
- az öregedési folyamat felgyorsítása
- fokozott szívkoszorúér-betegség kockázata, mivel a szabadgyökök arra ösztönzik az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) koleszterint, hogy tapadjon az artéria falához
- bizonyos tumorok, amelyeket a sérült sejt DNS vált ki

Antioxidánsok hatása
Az antioxidánsokban gazdag étrend csökkentheti számos betegség kockázatát, beleértve a szívbetegségeket és bizonyos tumorok kialakulását. Az antioxidánsok eltávolíthatják a szabadgyököket a test sejtjeiből, megelőzhetik vagy csökkenthetik az oxidáció által okozott károkat.

Speciális antioxidánsok legjobb forrásai:
- allium-kénvegyületek - póréhagyma, zöldhagyma, vöröshagyma, lila hagyma, fokhagyma
- antocianinok - padlizsán, cékla, lila burgonya, szőlő, szilva, cseresznye, meggy, berkenye, áfonya, fekete ribizli, bodzabogyó, stb.
- béta-karotin - tök, mangó, sárgabarack, sárgarépa, spenót, petrezselyem
- catechinek - vörösbor, tea
- réz - tenger gyümölcsei, sovány hús, tej, diófélék
- kriptoxantinok - piros paprika, tök, mangó
- flavonoidok - zöld tea, citrusfélék, vörösbor, hagymafélék, alma
- indolok - keresztesvirágú zöldségek, például brokkoli, káposzta, karfiol
- izoflavonoidok - szójabab, tofu, lencse, borsó, tej
- lignánok - szezámmag, korpa, teljes kiőrlésű gabonafélék, zöldségek
- lutein - zöld leveles zöldségek, spenót, kukorica
- likopin - paradicsom, rózsaszín grapefruit, görögdinnye
- mangán - tenger gyümölcsei, sovány hús, tej, diófélék
- polifenolok - kakukkfű, oregánó
- szelén - tenger gyümölcsei, belsőség, sovány hús, teljes kiőrlésű gabonafélék
- A-vitamin - máj, édes burgonya, sárgarépa, tej, tojássárgája
- C-vitamin - narancs, fekete ribizli, kivi, mangó, brokkoli, spenót, paprika, eper
- E-vitamin - növényi olajok, avokádó, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék
- cink - tenger gyümölcsei, sovány hús, tej, diófélék (Forrás: jin-jang.com, kép webbeteg)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.11.29. 21:47

Ezeket a vitaminokat és étrend-kiegészítőket nem ajánlott egyszerre bevenni

Vannak olyan vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek, melyek együttes bevételével csökkenthetjük a szervezetünkre kifejtett hatásukat. Épp ezért nem érdemes egyszerre beszedni az összes, számunkra fontos vitaminkészítményt és étrend-kiegészítőt, hiszen célunk minden esetben az, hogy a lehető leghatékonyabban reagáljon rájuk a szervezetünk. Nézzük, mik azok, melyeket nem célszerű együtt bevenni!

Magnézium és vas
A magnézium bevételét követően érdemes 2–3 órát várni, és csak azután beszedni a vaskészítményt, mivel csökkentheti a vas felszívódását.

Kálium és kalcium
A szervezetbe egyidejűleg bekerülő ásványi anyagok többsége, így a kalcium és a kálium is „versengeni” fog a felszívódásért, aminek az lehet az eredménye, hogy egyik sem tud kellőképpen hasznosulni. Ajánlott tehát az egyiket reggel, a másikat délután bevenni.

Réz és cink
Rézhiány esetén érdemes lehet cinket is szedni, de érdemes a két nyomelem bevétele között néhány órát hagyni, mivel a cink csökkentheti a réz hatékony felszívódását.

Vas és antibiotikumok
Az antibiotikumokat nem ajánlott egyszerre bevenni vassal, mivel ez a nyomelem negatív hatással lehet az antibiotikum hatásosságára.
Amennyiben vérhígítót vagy vizelethajtót szedünk, mindenképp beszéljük meg a kezelőorvosunkkal, hogy milyen vitaminkészítményeket, étrend-kiegészítőket szeretnénk velük együtt szedni, mivel több is negatívan befolyásolhatja a hatásukat. (Vépy Reni, drchenpatika.com, kép kiskegyed)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.06.27. 18:40

HASZONTALAN KALCIUMFORMÁK

Több írásomban és előadásomban kritizáltam már a kalciumfogyasztást abban a formában, ahogy manapság javasolják orvosok és kereskedők egyaránt. Ismét olvastam egy publikációt, ami azt vizsgálta, hogy mekkora haszna van egy kalcium tablettának. A vizsgálat valódi mérésen alapuló, placebo kontrollált kísérlet volt és az derült ki belőle, hogy a kalcium-karbonát alapú étrend-kiegészítők nem hogy emelték volna a szövetek kalcium szintjét, hanem éppenséggel csökkentették bizonyos formák esetében.

Kalcium-karbonát a haszontalan:
Számtalan néven van forgalomban. A piacon kapható étrend-kiegészítők 99%-a ezt tartalmazza. Gyakorlatilag nem más, mint a közismert kavics. Elmeszesedett váza egykor élt tengeri állatoknak és növényeknek. Mindegy, hogy korall, kagyló vagy moszat volt, míg élt.

Kalciumot a tyúkoknak, disznóknak és teheneknek
A szerves kötésű kalcium a legjobban hasznosuló forma. Tulajdonképpen akkor járnánk a legjobban, ha a szükségletünket úgy biztosítanánk, hogy jól ellátjuk vele az állatokat, amiket majd később megeszünk. Ezzel nem is lenne baj, de azt számoltam ki, hogy 10000 kalóriát kellene naponta megennünk vegyes étrendet követve, ha így szeretnénk a hivatalosan javasolt mennyiséget elfogyasztani kalciumból. Ez még egy élsportolónak is sok.

Kalcium-kelát:
Évekig voltak forgalomban az úgynevezett kelát kötésű kalciumot (és más ásványi-anyagokat is) tartalmazó étrend-kiegészítők, amiket aztán a hivatalok betiltottak. Miért is? Ezekben a kalcium szervesen kötve volt az aminosavakhoz. Emiatt a szervezetünk nem kavicsnak érzékelte, hanem ételnek és hajlandó volt megemészteni. Igen jól hasznosuló forma volt ez, de feláldoztuk a gyógyszeripar oltárán.

Kalcium-citrát:
Ma a legjobban felszívódó és még kapható forma az étrend-kiegészítők piacán. Különböző módon mérve azt találták, hogy sokkal, jobb hatékonysággal jut a véráramba, mint az egyéb formák. Nagyjából ötször-tízszer több kalciumhoz jut a szervezetünk azonos mennyiségű kalcium-citrátból, mint a kalcium-karbonát formából. Ezzel kapcsolatban több vizsgálatot is elvégeztek és változatos eredményeket publikáltak, de minden esetben e két érték között vannak a megbízható vizsgálati eredmények.

A kérdés az, hogy mi a jobb a szervezetünknek? Ha beviszünk egy gramm kalcium-karbonátot és hasznosul belőle 40mg vagy ha megesszük ennek az egy tizedét kalcium-citrát formában és ugyanannyi hasznosul belőle. A válasz természetesen az azonos biológiai értékű, de kisebb mennyiséget jelenti, mivel a felesleges kalcium-karbonát kiválasztása terheli a szervezetünket és semmi értelme sincs.

Rosszabb, mint a semmi
A hivatkozott vizsgálat ráadásul kimutatta, hogy megdöbbentő, de az étkezés közben elfogyasztott kalcium-karbonát alapú (korall-kalcium) tabletta nemhogy növelte volna a vér kalcium-szintjét, hanem csökkentette némileg azokhoz képest, akik nem kaptak. Ez azt jelenti, hogy az ételeinkben természetes formában megtalálható kalcium hasznosulását egyenesen lerontja a kalcium-karbonát azonos időben történő elfogyasztása. Ha van is bármi haszna a kalcium-karbonát tablettának, az kizárólag éhgyomorra elfogyasztva van neki.

Magnéziummal és D3-vitaminnal citrát formában:
Mivel a kalciumot sosem alkalmazhatjuk magnézium nélkül, az 1:2 arányú magnéziumot is tartalmazó citrát formát érdemes fogyasztani, amennyiben tartósan tenni szeretnénk valamit a csontok és a fogak egészségéért. A D-vitamin számtalan folyamatban vesz részt a szervezetünkben, beleértve a kalcium és egyéb ásványi-anyagok beépülését a csontokba és a fogakba. Csak érdekességként jegyzem meg, hogy olyan természeti népeknél, akik az európai ember fogyasztásának negyedét sem eszik meg naponta, szinte ismeretlen a csontritkulás és a fogszuvasodás. Ennek talán a bőséges D-vitamin ellátottság áll a hátterében.

Veszélyes lehet a kalcium?
Hogyan lehet az, hogy miközben tudjuk, hogy a kalcium segíti az izomműködést, hozzájárul a csontozat és a fogazat egészségéhez, mégis veszélyes? Az aránytalan túladagolása izomgörcsöket okoz. Ennek oka a relatív magnézium hiány. Azért „relatív”, mert tulajdonképpen nem a magnézium kevés, hanem a magnéziumnak a bevitt kalciummal arányosnak kell lennie. Nagyjából, elemi súlyarányban 2:1 lenne az ideális a kalcium:magnézium bevitel. A jobb étrend kiegészítőkben ilyen arányban van. Ha hosszú távon a kalciumot megnöveli valaki és a magnéziumot nem, akkor a reggeli izomgörcsök az első tünet. Hamar kezelhető egy marék magnéziummal. Rosszabb esetben nem a vádli görcsöl be, hanem a szívizmok. Így lehet veszélyes. (Demecs István természetgyógyász, forrás: Vitaking, kép: kapszulacenter.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2022.05.04. 15:50

Milyen egészségügyi előnyei vannak a foszfornak?

A foszfor egy ásványi anyag, amelyre a szervezetnek számos alapvető funkció ellátásához szüksége van.
A természetben sok élelmiszerben előfordul, de az élelmiszer-feldolgozás során is kerülhet több foszfor az ételeinkbe. A szervezet foszfort használ a csontok erősségének és egészségének megőrzésére. Segít a salakanyagok eltávolításában és a sérült szövetek helyreállításában is.


A legtöbb ember étrendje révén elegendő foszforhoz jut. Azonban bizonyos egészségügyi állapotokban, például vesebetegségben vagy cukorbetegségben szenvedőknek fokozottan figyelniük kell a foszforbevitelre.Ebben a cikkben többet megtudhatsz a foszfor táplálékforrásairól és a szervezetben betöltött szerepéről.

Mi az az étrendi foszfor?
A foszfor egy ásványi anyag, amelyet a szervezet a csontok és a fogak építésére, valamint a sejtek és szövetek növekedésére és helyreállítására szolgáló fehérjék előállítására használ fel.
A foszfor szerepet játszik abban is, hogy a szervezet hogyan dolgozza fel a szénhidrátokat vagy cukrokat. Ezenkívül hozzájárul számos testi funkció szabályozásához:
az idegrendszer
veseműködés
izom összehúzódás
szívverés

Az étrendi foszfor olyan foszfor, amelyet az ember étellel és itallal el tud fogyasztani. A legtöbb ember az összes szükséges foszfort be tudja szerezni étrendi forrásokból.

Egészségügyi előnyök
A foszfor számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, mivel számos különböző rendszerre hatással van a szervezetben. A foszfor néhány előnye:
segít fenntartani a csontok és fogak egészségét, erősségét
segíti az izmok összehúzódását
segíti az izmok regenerálódását edzés után
segít szűrni és eltávolítani a hulladékokat a veséből
elősegíti az egészséges idegvezetést az egész testben
szerepet játszik a DNS és RNS előállításában
hozzájárul a szervezet energiafelhasználásának és tárolásának irányításához


Foszfort tartalmazó élelmiszerek
A legtöbb ember elegendő foszforhoz jut hozzá az étrendjéből, különösen akkor, ha sok fehérjét és kalciumot tartalmazó ételt fogyaszt. A legtöbb fehérjében gazdag élelmiszer kiváló foszforforrás. Ezek az élelmiszerek a következők:
csirke
pulyka
sertéshús
tenger gyümölcsei
magvak
alacsony zsírtartalmú tejtermékek, például joghurt és túró
dióféléket

Más, kevésbé magas fehérjetartalmú élelmiszerek is jó foszforforrások lehetnek, de a szervezet nem veszi fel olyan könnyen az ezekben az élelmiszerekben lévő foszfort. Ezek tartalmazzák:
fokhagyma
krumpli
teljes kiőrlésű gabonák
brokkoli
szárított gyümölcs
Mennyi a szükséges foszfor mennyisége?
A foszforszükséglet koronként változik, és attól függ, hogy az adott személynek van-e valamilyen alapbetegsége.

Az embereknek általában a következő mennyiségű foszforra van szükségük naponta:
csecsemők (0-6 hónapos): 100 milligramm (mg)
csecsemők (7-12 hónapos): 275 mg
gyermekek (1-3 évesek): 460 mg
gyermekek (4-8 évesek): 500 mg
gyermekek (9-18 évesek): 1250 mg
felnőttek (19 évesek és idősebbek): 700 mg
A terhes és szoptató nőknek nincs szükségük extra foszforra.

A túl kevés foszfor kockázata
A legtöbb embernek elegendő foszfor van az étrendjében, de egyes embercsoportoknak több foszforra van szüksége, mint másoknak.
A több foszfort igénylő emberek közé tartoznak azok a cukorbetegek, akik inzulint szednek a vércukorszint szabályozására. Az alkoholfogyasztási zavarban szenvedőknek szintén növelniük kell a foszforbevitelt.
Más gyógyszerek is csökkenthetik a foszfor szintjét a szervezetben, beleértve:

ACE-gátlók
néhány savlekötő szer
kortikoszteroidok
néhány diuretikum
néhány rohamellenes gyógyszer

Azoknak, akik cukorbetegek vagy a fenti gyógyszerek bármelyikét szedik, tisztában kell lenniük az alacsony foszforszint tüneteivel. Ezek a tünetek a következők lehetnek:
étvágytalanság
fáradtság
ízületi fájdalom
csontfájdalom
légzési gondok
elektrolit egyensúlyzavarok
zavar
ingerlékenység

Az orvos általában korrigálni tudja az alacsony foszforszintet az alapbetegség kezelésével. Az orvos ilyen esetben javasolhatja az étrend megváltoztatását és az étrend-kiegészítők fogyasztását, az elegendő mennyiségű foszfor fogyasztása érdekében. (Forrás: medicalnewstoday.com, publikálta Szabó Zsófia, vitaminkiraly.hu, kép forrása hu.thomson-intermedia.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2021.04.03. 20:12

Mi is a K2-vitamin?

Előző cikkünkben a D3-vitaminnal foglalkoztunk, mert mind a gyermekek egészsége, mind a mi egészségünk szempontjából ez talán a legfontosabb pótolandó vitamin. A második legfontosabbnak a K2-vitamint tartom.

Többféle K-vitamin van: K1, K2 és K3. A K1-vitamin zöldségekben van jelen, a K2-vitamin állati belsőségekben (főleg csontvelőben, agyban és májban) és a hosszan érlelt kemény sajtokban található meg nagy mennyiségben (2évnél idősebb sajtokban leginkább, mint amilyen pl a parmezán). A K3-vitamin pedig szervezetünkben termelődik K1- és K2-vitaminból.

Néhány éve még nem tulajdonítottak különösebb fontosságot a K-vitaminoknak, mert csak a véralvadásgátlásban látták szerepét a szervezetben. Annyi zöldséget pedig mindenki eszik, amennyi ahhoz kell, hogy ezt a szerepét megfelelően ellássa, hiszen ehhez a K1-vitamin is elegendő. Újabban azonban észrevették, hogya szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, a jó fogazat és csontozat kialakulásában és megtartásában, a csontritkulás megelőzésében és visszafordításában és egyes rákos megbetegedések gyógyításában és megelőzésében is komoly szerepük van. Különösen a K2-vitaminnak.

Mivel a K-vitaminokkal kapcsolatos legtöbb kutatás még csak a csontritkulásra és szív- és érrendszeri betegségekre koncentrál, ezért én is erre fogok, de már a mostani kutatásokból is jól látható, hogy a szervezet K3-vitamin szintjének megemelésének és a nagy dózisú K1- és K2-vitamin bevitelnek jelentős szerepe tud lenni a rák, cukorbetegség és Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében is. Ezen felül pedig ha megfigyeljük azokat a népcsoportokat, akik ma is úgy élnek, mint ahogyan a mi őseink éltek (vadászó-gyűjtögető népek) észrevehetjük, hogy jóval magasabb K1- és K2-bevitelt valósítanak meg a táplálkozásukkal, mint mi és mentesek is a K-vitaminok hiányából adódó betegségektől. A K2-vitamin segíti a D3-vitamin működését is és épp úgy nélkülözhetetlen számunkra.

A K2-vitamin talán legfontosabb szerepe a szervezetben, hogy képes aktiválni olyan fehérjéket, melyek azért felelősek, hogy a kalcium oda épüljön be, ahová szükséges (a csontokba és fogakba) és ne oda, ahol árt (lágyszövetek, erek). Nem csoda, hogy az utóbbi 10 évben több tanulmány is egyértelműen igazolta, hogy a K2-vitamin fogyasztással arányosan csökken a koszorúér-elmeszesedés és a csontritkulás előfordulása.

Ezen kutatások eredményeképpen egy nagyon megdöbbentő dologra is fény derült: A magas kalcium fogyasztás nem csökkenti a csontritkulást, nem erősíti a csontokat egyáltalán! Mindegy, hogy táplálkozással jutunk-e a sok kalciumhoz vagy étrend-kiegészítők/gyógyszerek formájában szedjük be, nem segít. Viszont jelentősen fokozza pl a koszorúér-elmeszesedés kockázatát! Ez azért van, mert megfelelő mennyiségű K2-vitamin nélkül a kalcium nem tud a megfelelő helyre beépülni, ellenben ott lerakódik, ahol nem kéne… Az átlagember táplálkozásában pedig sajnos egyáltalán nincsen K2-vitamin.

Ha a D3- és K2-vitamin bevitelünk megfelelő, akkor az egészségesnek tartott kalcium fogyasztás töredéke mellett is több kalciumhoz jut szervezetünk, ugyanis sokkal jobban hasznosítjuk. A mai vadászó-gyűjtögető népek kalcium fogyasztás is veszélyesen alacsonynak tűnik mégis nekik vannak a legerősebb csontjaik és fogaik még öreg korukban is. Abból, hogy a kalcium beépülésre és így csontfejlődésre milyen jó hatású a K2-vitamin már önmagában is következik, hogy gyermekeknek különösen fontos, de van itt még valami!

A XX. század első felében élt egy híres fogorvos, Dr. Weston Price, aki másfél évtizedig volt az Amerikai Fogorvosok Szövetségének kutatási osztályának elnöke. Vallásos ember volt és nem fért a fejébe, hogyan teremthette Isten a fogakat ilyen tökéletlenre, hogy már gyermekkorban lyukadjanak és felnőtt korra már foghíjasak legyünk. Körbeutazta hát a világot, tanulmányozva sok népcsoportot, akiknek nagyon egészséges fogazatuk volt. Észrevette, hogy sok helyen még az öregeknek is teljesen egészséges fogazatuk van, holott még csak fogat sem mosnak! Ezen felül észrevette azt is, hogy azoknak, akik sok olyan vajat fogyasztanak, mely lucernában vagy egyéb más magas K1-vitamin tartalmú füvet legelő állatok tejéből készül, azok fogazata is kiemelkedő. Végül arra jött rá, hogy az általa megfigyelt jó fogazatú vadászó-gyűjtögető népek táplálkozásában és a magas K-vitamin tartalmú füvet legelő tehenek tejéből készült vajban van egy anyag, ami a jó fogazatukért felelős.

Ekkoriban még nem tudta ezt pontosan beazonosítani és így „Aktivátor-X” –nek nevezte el és elkezdte vizsgálgatni a különböző vajak Aktivátor-X tartalmát. Végül készített egy ebben gazdag vaj-kivonatot, amit aztán elkezdett használni a praxisában, illetve iker- és testvér-pároknak adagolta születésüktől (egyikük kapta, a másik nem). Azok, akik kapták, kerekebb, szimmetrikusabb arcuk és fejlődött, szép rendezett foguk lett. Akik nem kapták, ott gyakran hosszúkásabb, kevésbé szimmetrikus arcszerkezet és keskeny orr (orrsövényferdülés) fejlődött és gyakran fogszabályozásra szorultak. A praxisában meg azt vette észre, hogy ezzel a vajkivonattal képes volt gyerekeken 6 hónapnyi kezeléssel fúrás nélkül kezelni szuvas fogakat. Új dentin-réteg alakult ki és a szuvasodás megszűnt!

Azóta beazonosították ezt a rejtélyes Aktivátor X-t. Kiderült, hogy ebben a titokzatos vaj-kivonatban K2-vitamin és D3-vitamin volt nagy mennyiségben némi A-vitamin mellett. Ha eszünk néha belsőségeket és/vagy zöldségeket, akkor A-vitamin bevitelünk rendben van (a zöldségekben, főleg a répában, rengeteg karotinoid van, ami A-vitaminná alakul a szükséges mennyiségben). A-vitamin pótlásra tehát nincsen szükség. Sőt! A túlzott A-vitamin rontja a D3-vitamin hatását, így kifejezetten káros lehet. A karotinoidokkal (pl béta-karotin) ilyen gond nincsen, mert csak a szükséges mennyiségben alakul át A-vitaminná. A K2- és D3-vitamin pótlására kell figyelni tehát.

Hogyan vigyünk be megfelelő mennyiségű K2-vitamint?

Táplálkozással nehéz pótolni, hacsak nem eszünk napi 10-20dkg 2évesnél idősebb kemény sajtot naponta és sok agyat meg velőt és májat. Érdemes tehát étkezésünket K2-vitamint (és lehetőleg K1-vitamint is) tartalmazó készítménnyel kiegészítenünk.

Mennyi K-vitamint szedjünk?

Hogy egy kicsit bonyolultabb legyen a történet, nem elég, hogy többféle K-vitamin van, de K2-vitaminon belül is többféle van. Ezek közül a K2-vitamin mk-7-es változata (más néven menakinon-7) a legaktívabb. A másik gyakori K2-vitamin forma az MK-4 (menakinon-4).

K2 MK-7-ből felnőttnek min. napi 45mcg-ot érdemes szedniük, de 200mcg az ajánlott és még 1000mcg sem lenne túlzás. Gyerekeknek pedig 20mcg-ot /7kg (tehát 7 testsúly kg-onként 20mcg-ot)

K2 MK-4-ből felnőtteknek napi sok ezer mcg-ot kéne szedni és több felé eloszlatva a nap folyamán. 1500mcg alatt nem hatásos. Ezt nem ajánlom.

Érdemes vigyázni, mert sok készítménybe sajnos az olcsóbb K2 MK-4-et rakják és csak annyit írnak rá, hogy K2-vitamin (menakinon), de hogy mk-7 vagy mk-4, azt nem. Ismerek olyan készítményt, amire pl az van írva, hogy 100mcg K2-vitamin van benne, ami egész jó mennyiség – gondolja a vásárló. Csakhogy MK-4 van benne, ami 1500mcg alatt hatástalan. A vásárló tehát olyan készítményért ad ki pénzt, ami teljesen hatástalan, de közben azt hiszi rendben van a K2-vitamin bevitele… Fontos tehát, hogy csakis olyan készítményt vegyünk, amin jelölve van, hogy milyen K2-vitamint tartalmaz!

Jó, ha a készítmény tartalmaz K1-vitamint is. Ez is tud aktiválni ugyanis pár olyan fehérjét, amit K2, így az értékes K2-vitamin nem fog „elhasználódni” olyan fehérjék aktiválására, amire a K1 is képes. Felnőtteknek napi kb 1000mcg K1-vitamin érdemes bevinniük, de ennek akár sokszorosát is szabad. Gyerekeknek kevésbé fontos, de nekik sem árt.

Érdemes olajos cseppek formájában szedni a K2-vitamint, hiszen ez is zsíroldékony, jobban fölszívódik így. (Az olajos cseppeket sose folyadékba csepegtessük, mert vízben nem oldódik. Ételre, kanálra vagy közvetlen szájba csepegtessük)

Ha pl egy termék 12 cseppjében 1000mcg K-vitamin keverék (komplex) van, melyből 900mcg a K1- és 100mcg a K2 mk-7, akkor abból egy felnőttnek min. 6, de inkább 12 cseppet érdemes szedni, de legjobb ha 24 cseppet szed. Egy gyereknek pedig 7kg-onként 3 cseppet érdemes adni egy ilyen készítményből

Összefoglalva tehát: Gyermekeknek napi 20mcg K2 mk-7 /7kg (és lehetőleg 50-100mcg K1-et és 1000NE D3-vitamint is adjunk neki mellette /7kg). Felnőtteknek napi 100-200mcg K2 mk-7 + kb 1000mcg K1-vitamin (és 5-10ezer NE D3-vitamin is érdemes mellette) (Szerző: Szabó Gál Bence, szabogalbence.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.05.18. 16:30

Hiánybetegségek, amelyek az idegrendszer működését veszélyeztetik

Az idegrendszer működésére számos vitamin és ásványi anyag hiánya hathat, de vitathatatlan, hogy a B-vitaminok hiánya a leggyakrabban előforduló idegrendszeri hiánybetegség. A B-vitaminok népes családjából is kiemelkedik a B1-vitamin az idegrendszeri hatásait tekintve.

A B1-vitamin a citromsav-ciklusban játszott szerepe miatt, a cukoranyagcsere szabályozásán és egyes aminosavak (pl. leucin) előállításának befolyásolásán keresztül fejti ki hatását az idegrendszerre. Mivel szükséges az alkohol lebontásához is, alkoholistáknál nagyon gyakori a B1-vitaminhiány, és a következtében kialakuló idegrendszeri betegségek, például a neuropátia, a szellemi leépülés, az emlékezetvesztés és a hangulatzavarok.

A B6-vitamin hiánya is okozhat idegrendszeri panaszokat, például zavart a jelátviteli folyamatokban, mert ez a vitamin szükséges a neurotranszmitterek (pl.: noradrenalin, szerotonin) működéséhez. B1- és a B6-vitamin hiány esetén romlik a végtagokon az érzékelés: hamis ingereket érez a beteg, vagy nem érzi a valódiakat.

A B12-vitamin hiánya is hozzájárulhat a neuropátia kialakulásához, mert nélküle a szervezet nem tudja megfelelően létrehozni az idegszálakat körülvevő és ezeket védő mielinhüvelyeket. Ha a védőburok megsérül, akkor az idegek nem képesek megfelelően eljuttatni az agyba az ingerek üzeneteit. Hiányában vészes vérszegénység alakulhat ki, ami hatással van az agyműködésre is.

A legfontosabb három B-vitamin mellett szerepet játszik az idegrendszeri folyamatokban a B3-, B5-vitamin is, a B-vitaminok közé sorolt kolin és inozit is.

Az idegvédő B-vitaminokon túl az idegrendszernek szüksége van C-vitaminrais, amely hatással lehet a Parkinson-kór előrehaladására, a dopamin-anyagcserében játszott szerepe miatt. Fontos szintén a gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatása, de javítja a vas felszívódását is, mindezzel hozzájárul az agyműködés serkentéséhez, a szellemi leépülés lassításához.

A pszichiátriai betegségek közül a depresszió megelőzésében fontos szerepet tölt be a szervezet megfelelő D-vitaminellátottsága is. Az E-vitamin segít a gyulladásos folyamatok és az érelmeszesedés megelőzésében, ezzel lassíthatja a szellemi leépülést.

Az ásványi anyagokra ugyancsak igaz, hogy bizonyos mértékben mindegyik szükséges az egészségünkhöz, bár esetükben is előfordulhatnak a túlzott bevitel káros hatásai. Az idegrendszer működése szempontjából kiemelkedő jelentőségű a magnézium szerepe, amely szabályozza a szervezet stresszre adott reakcióját, segít csökkenteni káros hatásait. Szükséges az idegek és izmok közti jelátviteli folyamatokhoz, nélkülözhetetlen az idegi ingerületvezetéshez, így az elektrolit egyensúly megbomlása idegrendszeri zavarokat is okozhat. Ezért kell megfelelő arányban tartani szervezetünkben a kálium-kalcium-magnézium-nátrium-foszfor arányát!

Végül, de nem utolsó sorban ne feledkezzünk meg a vasról sem! Hiszen hiányában romlik az agy vér- és oxigénellátása, romlanak a szellemi képességek. (forrás: cimlap.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.05.08. 15:39

5 meghökkentő tévhit az antioxidánsokról

A rettenthetetlen hős pedig az antioxidáns, amely bármi áron megvéd bennünket… mitől is? Tulajdonképpen mindentől. Mindenki ismeri a következő állításokat: Meggyógyítják a rákot! Megelőzik az öregedést! Helyreállítják és megerősítik az immunrendszert! Miközben azt hisszük, hogy tudjuk, mire jók az antioxidánsok, csak kevesen tudják, mik is azok valójában. Az élelmiszergyártók pedig tisztában is vannak ezzel, hiszen örök sláger, hogy minél kevesebbet tudunk valamiről, annál könnyebben bevesszük a reklámszlogeneket. Kétségtelen, hogy az antioxidánsok jót tesznek nekünk. Jótékony hatásuk maximális kihasználása érdekében azonban tisztába kell tennünk néhány téves feltételezést.

1. tévhit: A szabadgyököket el kell pusztítani

Lassan a testtel!
Igaz, hogy az antioxidánsok felveszik a harcot a DNS mutációt okozó instabil molekulák, a szabadgyökök ellen, de annak ellenére, hogy a szabadgyökök számos betegséggel összefüggésbe hozhatók, nem feltétlenül károsak. A szabadgyökök egy alapvető anyagcsere folyamat melléktermékei, és rendkívül fontosak az élethez. Az immunsejtek például szabadgyökökkel bombázzák a betolakodó baktériumokat, és így pusztítják el azokat. A szabadgyökök tehát fontos részei a szervezet védelmi rendszerének.

Túl sok szabadgyök azonban káros lehet. A környezetszennyezés, a dohányfüst és a túlzott napfénybehatás olyan sok szabadgyök képződését eredményezheti, hogy az antioxidáns védelem nem bír velük, és sebezhetővé válunk a sejtkárosodással és a betegségekkel szemben. Mi a teendő? Amennyiben felhagytunk az olyan káros szokásokkal, mint a dohányzás vagy a túlzásba vitt napozás, támaszkodjunk az étrendünkre. Ha valaki sokféle zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, étrendje természetesen gazdag antioxidánsokban.

2. tévhit: Minden antioxidáns egyenlő

Távolról sem.
Gyakorlatilag minden molekula, amely az oxidáció ellen nyújt védelmet, antioxidánsnak minősül. Ne gondoljuk azonban, hogy az antioxidánsok egyformán működnek. Nem lehet például C-vitaminnal pótolni azt, ha valaki kevés E-vitamint fogyaszt. Az antioxidánsok olyanok, mint egy jól szervezett hadsereg: mindenkinek megvan a maga feladata, és a maga nemében mindegyik nélkülözhetetlen.
Mi a teendő? Nézzünk szét a zöldségesnél! Minél változatosabb zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, annál nagyobb DNS-védelemmel fogunk rendelkezni.

3. tévhit: Az összes antioxidáns gyümölcsökből és zöldségekből származik

Hát nem!
A növények tele vannak antioxidánsokkal, mert kártevőik és az UV sugárzás elleni védelemként nagy mennyiségben termelik ezeket az anyagokat. A finomított gabonák azonban nem megfelelőek, mert a kezelés megfosztja őket a jótékony antioxidánsaiktól. Azonban még a hús, a tejtermékek és a tojás is tartalmaznak valamennyi antioxidánst, valószínűleg azért, mert az állatok tápanyagokban gazdag növényekkel táplálkoztak.
Mi a teendő: Fogyasszunk rendszeresen teljes kiőrlésű gabonát, babféléket, dióféléket és olajos magvakat. Ha állati eredetű terméket választunk, bizonyosodjunk meg arról, hogy nem tápon nevelt, hanem növényen tartott állatból származik.

4. tévhit: az antioxidánsokkal megerősített élelmiszerek egészségesebbek

Nem feltétlenül.
Az élelmiszergyártók azonnal lecsaptak az A betűs szóra, és már meggyes 7UP üdítőből is lehet kapni antioxidánssal dúsított változatot. Ha valaki feldolgozott élelmiszerekből akarja fedezni antioxidáns bevitelét, meglepetés fogja érni: a feldolgozott élelmiszerek általában csak egy-két fajta antioxidánst tartalmaznak, vagyis ha nincs meg a változatosság, nincs értelme a pótlásnak.
Mi a teendő? Ne higgyünk a reklámoknak. Nincs bizonyíték arra, hogy a csomagolt termékek ugyanolyan egészségesek lennének, mint a friss élelmiszerek. Figyeljük az összetevőket: ha az élelmiszer sok növényi alapanyagot tartalmaz, valószínűleg antioxidánsokban is gazdag.

5. tévhit: Ha valaki edz és étrendi kiegészítőket is szed, szuperegészséges lesz

Nem biztos.
A testmozgás több oxidációt és nagyobb mennyiségű szabadgyök felszabadulását eredményezi. Ez nem rossz dolog. Mivel a szabadgyök képződés a testmozgásra adott természetes reakció, az edzés után közvetlenül bevett antioxidáns kiegészítő gátolhatja az edzésre adott természetes és jótékony reakciót.
Mi a teendő? Ha valaki fogyókúrás céllal edz, az antioxidánsokat friss élelmiszerekből érdemes bevinnie, nem pedig antioxidáns tartalmú kiegészítőkből. Ha az antioxidánsokról van szó, nem feltétlenül igaz a mondás, hogy minél több, annál jobb.(Forrás: noinetcafe.hu)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.05.02. 09:50

A magnézium pótláshoz jó tudni, hogy a magnéziumszintek értékelésénél legjobb vérvizsgálat jelenleg a magnézium RBC vagy a vörösvérsejtekben található magnéziumszint. Azonban Magyarországon az orvosok a magnézium szérummérését használják, amely nem segít kitalálni, mennyi magnézium van a testben lévő helyeken, ami valóban számítana. A magnézium RBC optimális tartománya 6,5-7,0 mg / dl.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.04.23. 09:41

https://wisetreenaturals.hu/video-cikk/index.php?option=com_tssvideo&view=videosite&task=video&id=69&utm_source=54386-F%C5%90%20CRM%20LISTA&utm_campaign=662413--%2004.23.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2064.%20r%C3%A9sz%20kik%C3%BCld%C3%A9se%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol&utm_medium=20724-email&utm_content=-%2004.23.%20Vide%C3%B3sorozat%20ertes%C3%ADt%C5%91%2064.%20r%C3%A9sz%20kikuldese%20fel%C3%ADratkoz%C3%B3knak%21%20%40biro.szabolcsrol
A sokszor emlegetett hármas a koncentráció, molekulaforma és a biológiai hasznosulást hogy ha nézzük, akkor a koncentráció az egy mennyiséget meghatározó jellemző, a molekulaforma, a biológiai hasznosulás pedig minőségi. Megpróbáltam egy kategóriát, tehát egy táblázatot alkotni és az anyagokat becsoportosítani, de ez közel sem tökéletes, mert mindig vannak kivételek, de a lényeget azért jól fogja mutatni. Törekedtem ugyanakkor arra is, hogy vásárlói és gyártói szempontokat is beépítsünk, mert, hogy körülbelül így lesz teljesebb a kép.

Tehát két fő kategória jött így létre rossz illetve rosszabb minőségű anyagok, illetve a jó és jobb minőségű anyagok. Ezt a kategóriát két fő részre osztottam, az egyik a nagyon olcsó anyagok, ide akár a biológiailag káros molekulaformák is, tehát, hogy ez a legalja, ezt mindenképpen kerülném.

Itt vannak a különböző oxidok magnézium, cink, réz, ezek a leggyakrabban használtak, erről vannak külön videók, hogy ez egy káros molekulaforma, abszolút kerülendő. A karbonátoknak mindig nagyon gyenge a biológiai hasznosulása, a folsav formájú B9 pótlás abszolút messze kerülném csak úgy, mint a cianokobalamin formájú B12-t, dehogy még van jó pár.

Az olcsó inaktív anyagok közé gyakorlatilag ez a lista lenne a leghosszabb, itt, olyan anyagokat soroltam fel, amelyeket a szervezetnek át kell alakítania ahhoz, hogy aktív formájú közvetlenül hasznosuló anyagok jöjjenek létre a szervezetben, tehát ezek átalakításra szoruló anyagok és ezek különböző transzformációs lépésekben alakulnak a szervezetben aktív formává. A B1-vitaminnak a tiamin-mononitrát, a tiamin-hidroklorid vagy a B3-vitamin esetén a niacinamid, de, hogyha a B5-öt nézzük, akkor a kalcium-D-pantotenát vagy a D-panthenol is ilyen anyagok.

Még egyszer ez a leghosszabb lista, ez a leggyakoribb az étrend-kiegészítők esetén. Most nézzük a jó és jobb minőségű anyagokat.

Ugye ez is ugyanúgy két részre osztható és az főleg gyártói szempontból nagyon érdekes, mert az első kategória az olcsó és itt abszolút kiemelném a D3-vitamint, ami egy elképesztően olcsó alapanyag és ugye a trükközések, akkor szoktak létrejönni, amikor egy olcsó anyag mellé kell egy drága, tehát mondjuk a D3-vitamin mellé kellene egy K2 , a D3 nagyon olcsó, a K2 nagyon drága, ezért nem szokták mellé tenni.

Az A-vitamin ugyanúgy nagyon-nagyon olcsó, gyakorlatilag nem is lehet igazából hibázni, kivéve, ha egy gyártó úgy dönt, hogy nagyon nagy koncentrációban használja nah az kerülendő, de ez egy megint egy másik videó.

Itt most arról szól az egész, hogyha van alternatíva például a B3-vitamin esetén, hogyha valami niacinamidot tartalmaz vagy niacint, akkor érdemesebb a niacin tartalmút választani vagy a magnézium esetén a magnézium-citrátot a magnézium-oxid esetén.

Nyilván itt más szempontokat is érdemes nézni, mert magnéziumból kb. 25 kombinált molekula áll rendelkezésünkre, ez például hasmenést okoz nagyon sok embernél, de mindenféleképpen egy sokkal jótékonyabb molekulaforma, mint a magnézium-oxid, ami egy káros, a cinknél ugyanez, cink-oxid, cink-citrát.

Az igazán érdekes kategória és hogyha valaki nagyon jó minőségű terméket szeretne magának, ami biztos, hogy hasznosul, akkor ezt az oszlopot érdemes nézni, ugye ez a jó minőségű és drága.

Ezek a termékek nagyon-nagyon nagy többségénél teljesen kimaradnak vagy, ha benne vannak, akkor nyomnyi mennyiségben, tehát, olyan kis koncentrációban,hogy nem csinálnak semmit csak marketing eszközként kerültek bele.

Tehát, hogyha nézzük mondjuk a B5-vitaminnál az olcsó inaktív kalcium-D-pantotenát vagy az elővitamin vagy provitaminnak tekinthető D-panthenol, ez ugye 6 lépésben alakul át koenzim formává.

Nah az aktív forma, ez a pantetin, ez sokkal, de sokkal drágább, mint ez a kettő, ezért nem szokták beletenni a termékekbe, de, hogyha a B1-vitamint nézzük a tiamin-mononitrát vagy hidroklorid, a tiamin-pirofoszfát, nah igen ez biztos, hogy hasznosul ez a koenzim forma.

A B2-vitamin esetén a riboflavin-5-foszfát ez az aktív, ezt érdemes keresni, az olcsó inaktívok közé kerülne a riboflavin formájú B2-vitamin.

A B9-nél a folsav abszolút kerülendő, glükózamin folát só az itt van.

A B12-nél pedig a cianokobalamin, illetve metil- és adenozilkobalamin, óriási különbségek vannak biológiailag.

Amit fontosnak tartok kiemelni, hogy a tapasztalatom az mindenképpen az, hogy a szakemberek tájékozottsága megkérdőjelezhető nagyon sok esetben.

Legyünk őszinték, hogyha valaki bemegy egy kereskedelmi egységbe, bármilyen boltba, akkor nem feltétlenül azt fogják neki ajánlani, nem feltétlenül rossz szándékból, amire szüksége van, hanem, amin sok a profit, ezért én mindenképpen azt tanácsolom, hogy előre érdemes tájékozódni mindenféle irodalmakból, de, hogy előre érdemes eldönteni, hogy ki, mit szeretne, kinek mi a fontos, de, hogy ebből a kategóriából.

Tehát összegezve még egyszer a lényeg az egésznek az az, hogy, ha ebbe a kategória rendszert nézzük, akkor mindenképpen jó és jobb minőségű anyagot érdemes nézni és ezek főleg gyártói szempontok, a legnagyobb trükközési felület az ez, tehát ezekkel az anyagokkal szokott történni.

Ugye, hogyha elmegy valaki egy boltba vásárolni nem feltétlenül a minőség alapján kap ajánlást és hogy, ha otthon választanod kell, akkor mindig a jó molekulaformákat érdemes nézni.

Utána ellenőrizni, hog yha egy kombinált termékről van szó, hogy van-e mellette, olyan anyag, ami rossz molekulaforma, tehát én már láttam olyat, hogy metilkobalamint beletettek a termékbe nagyon-nagyon kicsi koncentrációba és erről szólt a nagy címsor, de ugyanakkor folsav volt benne, tehát én ebben az esetben biztos, hogy ezt elfelejteném ezt a terméket.

A harmadik pedig azt kell megnézni, hogy elég nagy koncentrációban adják-e ezt az adott anyagot, mert ugye ezt az egészet egyben kell szemlélni és csak, akkor fog igazán működni, hogyha a koncentráció is megfelelő.

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: ÁSVÁNYI ANYAG, VITAMIN ÉS EGYÉB SZÜKSÉGLETEK

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2020.03.08. 11:50

(Nagy hiányossága ennek a publikációnak, hogy kihagyta a talán legfontosabbat, a magnéziumot, ami nélkül a legtöbb ásványi anyag és vitamin egyszerűen NEM SZÍVÓDIK FEL, pl. a D-vitamin sem. Kalciumból a mai étrend nagyon sokat tartalmaz, pótlása orvosilag diagnosztizált hiányállapot esetében hasznos csak, ugyanis problémákat okozhat. Minden itt felsorolt anyag esetében kizárólag a szerves forma hasznosul jól, az oxidokat tanácsos nagyon messzire elkerülni - Ildikó)

ÁSVÁNYI ANYAG- ÉS VITAMINHIÁNY NŐKNÉL: EZEK A LEGJELLEMZŐBBEK

[b]Jód, D-vitamin, kalcium, vas, B12-vitamin és folsav. Ezek minden emberi test megfelelő működéséhez elengedhetetlenek, mégis hölgyek körében igen gyakori, hogy hiányállapot alakul ki belőlük. Összegyűjtöttük most azokat a jeleket, amikből észrevehető, ha ezek a létfontosságú vitaminok és ásványi anyagok nem a megfelelő mennyiségben vannak jelen a női szervezetben!


[highlight=yellow]1. JÓD

A jód a pajzsmirigy megfelelő működéséhez elengedhetetlen első sorban. Ha nem kap ebből eleget a szervezetünk, a pajzsmirigy képtelen lesz előállítani az általa termelt két hormont. Emellett fontos szerepe van a megfelelő szellemi és idegrendszeri működésben is.

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? A felnőttek számára ajánlott napi beviteli referencia érték a jódból 150 mikrogramm.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A hízás, gyakori fáradtság, állandó hidegérzet, vékonyodó hajszálak mind arra utalhatnak, túl kevés a jód a szervezetünkben.

HOGYAN PÓTOLHATÓ? Szerencsére a jódot könnyű természetes módon, ételekkel is pótolni, egy pohár natúr joghurtban például 75 mikrogramm, azaz a napi beviteli érték fele megtalálható. Emellett például egy tojásban 24, egy bögre zsírcsökkentett tejben pedig 56 mikrogramm jód található.

2. D-VITAMIN
Nem túlzás azt állítani, hogy a D-vitaminra a szervezetünk minden sejtjének szüksége van, a csontok egészsége mellett hozzájárulhat a keringési betegségek és a csontritkulás megelőzéséhez, és fontos szerepe van a hormonális egyensúly fenntartásában is – hogy csak néhányat említsünk a hosszú listából.

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Az általánosan ajánlott napi beviteli érték 5 mikrogramm, a nemzetközi kutatások szerint azonban szervezetünknek, ennek tízszeresére van szüksége napi szinten.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A depresszió, a hízás, a csontok fájdalma, menstruációs problémák, az izmok gyengesége és az állandó fáradtság mind arra enged következtetni, túl kevés D-vitamin van a szervezetünkben.

HOGYAN PÓTOLHATÓ?
A D-vitamin napfény hatására keletkezik a szervezetünkben, azonban csupán a napozással szinte lehetetlen a megfelelő eredményt elérni, pláne, hogy az év nagy részében nagyon kevés időt töltünk közvetlen napfényhatásnak kitéve. Épp ezért lehet, hogy a magyar lakosság közel kilencven százaléka D-vitamin hiányos. Azonban jól felszívódó vitaminkoncentrátummal a teljes napi igényt fedezni tudjuk!

3. KALCIUM
A kalcium az egyik legfontosabb ásványi anyag, hiszen ebből található meg a legtöbb a szervezetünkben, és a fogak, valamint a csontok egészsége miatt elengedhetetlen! Szükséges a megfelelő izomműködéshez is, sőt, az emésztőenzimek normál működéséhez is hozzájárul!

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Az ajánlott napi beviteli szükséglet kalciumból 800 milligramm.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A legnagyobb probléma a kalciumhiánnyal, hogy a mindennapi életben nagyon nehéz észrevenni, illetve mikor már észrevehető a hiá-nya, akkor már késő. Épp ezért jobb biztosra menni mindig!

HOGYAN PÓTOLHATÓ? A cheddar sajt, a natúr joghurt és a kelkáposzta rendszeres fogyasztása is segíthet, de könnyen lehet étrendkiegészítővel is pótolni a napi szükséges mennyiséget.

4. VAS
A vas a szervezetünkben elsősorban a„szállításban” segédkezik, e nélkül ugyanis képtelen lenne a az oxigén a tüdőnktől a sejtekhez eljutni. Az agyunk és a szívünk megfelelő működéséhez is elengedhetetlen!

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Testünk átlagos igénye napi 14 milligramm vas, ám a nőknek általánosan többre van szükségük, mint a férfiaknak. Amíg rendszeres a menstruáció, addig 18 milligramm is lehet a napi adag, terhesség alatt pedig még ennél is fokozottabb a hölgyek vas-szükséglete.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? Az indokolatlan fáradtság, légszomj, szédülés, hajhullás, duzzadt nyelv mind tünete lehet annak, hogy kevés vashoz jutunk.

HOGYAN PÓTOLHATÓ? Alapvetően az állati eredetű élelmiszerek (ezen belül is a vörös húsok és belsőségek) vas tartalma magas, de szerencsére sok növény is tartalmaz ebből a fontos ásványi anyagból,pl: fehérbab, lencse, csicseriborsó, spenót, alma. A növényi étrendet követőknek különösen fontos odafigyelniük arra, hogy megfelelő mennyiségben vigyék be szervezetükbe! Természetesen étrendkiegészítő formájában is pótolható.

5. B12-VITAMIN
A B12-vitamin alapvető sejtfolyamatokhoz nélkülözhetetlen, az idegrendszer és az immunrendszer működéséhez is létfontosságú a megfelelő bevitele, valamint a vörösvérsejtek előállításához és a megfelelő anyagcseréhez is elengedhetetlen!

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Az ajánlott napi beviteli szükséglet 2.5 mikrogramm.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A gluténmentes étrendre áttérők, a vegetáriánusok és a vegánok szinte garantáltan B12-hiányban szenvednek, ha nem pótolják külön azt. Ha nehezünkre esik a gondolkodás, gyakran érzünk izomfáradtságot, vagy izomfájdalmat, esetleg egyéb, „rejtélyes” fájdalmat a lábainkban vagy a kezünkben, gyanakodjunk, hogy nem jut elég B12-höz a szervezetünk.

HOGYAN PÓTOLHATÓ?
Nagyon sok tengeri „herkentyű” tartalmaz sok B12-vitamint, pl. kagylók, rákok, lazac, ezen kívül a vashoz hasonlóan ez is inkább egyéb állati eredetű élelmiszerekben található meg. Szerencsére azonban a B12 is könnyen pótolható étrendkiegészítő útján is.

6. FOLSAV
A vörösvérsejtek képzésében és a vérszegénység megelőzésében is óriási szerepet játszik a folsav, ha pedig gyermeket szeretnénk, még nagyobb lesz a szerepe: már a tervezett terhesség előtt egy évvel gondoskodni kell arról, hogy folyamatosan elég folsav legyen a szervezetünkben, és a terhesség teljes ideje alatt is fontos a pótlása.

MENNYIRE VAN SZÜKSÉG BELŐLE? Szervezetünknek naponta 200 mikrogramm folsavra van szüksége a hivatalos adatok szerint.
MELYEK A TIPIKUS HIÁNYTÜNETEK? A korai őszülés, a szájszárazság, a bőrünk sápadtsága mind olyan figyelmeztető jel, ami arra utalhat, nem jutunk elég folsavhoz.

HOGYAN PÓTOLHATÓ? A spenótban, a narancslében és a marhamájban található a legtöbb folsav, de itt is van lehetőség étrendkiegészítő útján bevinni a megfelelő mennyiséget.
/Forrás: netamin.hu, felhasznált irodalom: healthline.com/health/vitamin-deficiency-in-women/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég