Krónikus fáradtság1 - eltömődött nyirokrendszer

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Krónikus fáradtság2

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.03.05. 11:10

(Megjegyzés: az SM-ben annyira jellemző krónikus fáradtság tünetegyüttes, aminek a kimerültség az alapja, valamint komoly szerepe van benne az elégtelen ásványi anyag, nyomelem, vitamin, Q10 koenzim ellátásnak - Ildikó)

15 tipp a kimerültség ellen

A nyugati civilizáció legnagyobb része fáradtnak és stresszesnek érzi magát anélkül, hogy tudná az igazi okát. Nosztalgiával gondolunk vissza akár a száz évvel korábbi mindennapjainkra és problémáinkra, távoli őseink nyugodt életmódja pedig már nem létezik, csak a föld néhány civilizálatlan zugában. Mi okozza a kimerültséget? Mik a tünetei? Hogyan kezeljük?

Anélkül, hogy visszakívánnánk az ókori állapotokat, be kell vallanunk, hogy életmódunk anélkül változott meg gyökeresen, hogy testünk bármilyen lényeges változáson esett volna át. Ennek számos negatív következményével találkozunk. A pubertás kor 4 évvel tolódott korábbra, aminek legfőbb oka kutatók szerint a stressz és a hiányos tápanyag ellátás.
Fiatal emberek, akiknek életük teljében kellene lenniük megtapasztalják a korábban öregkorban jelentkező tüneteket és már 30-40 évesen serkentőkkel, nyugtatókkal és egyéb szerekkel igyekszenek karban tartani állapotukat. Iparágak születtek és lettek gazdaságilag igen sikeresek az utóbbi évtizedekben, hogy elviselhetővé tegyék a folyamatos stressz által kiváltott adrenalin kimerültséget és csökkentsék ezek tüneteit.

Az [b]adrenalin[/b] vagy más néven epinefrin egy hormon, amit a szervezetünk az energia elosztás szabályozására használ elsősorban ingerület átvivő anyagként. Izgalom vagy veszély esetén termelése fokozódik, a glükóznak a májból a sejtekbe jutását segíti, így emeli a vércukor szintet, ezáltal lehetővé téve a nagyobb energia termelést. Gyorsítja a légzést, emeli a vérnyomást. A mellékvesevelő állítja elő, ami ezen kívül még vagy 50 egyéb hormon termeléséért felelős. Nem szeretném orvosi szakirodalommá alakítani ezt a cikket, pusztán azt kívántam érzékeltetni, hogy egyetlen hormon fokozott kiválasztása számtalan egyéb testi folyamatot is befolyásolhat azáltal, hogy a kiválasztó szervet aránytalanul leterheli.

Esetünkben feltétlenül hatással van az:
● Energia termelésünkre – szénhidrát, fehérje és zsír átalakítása glükózzá
● Folyadék és elektrolit egyensúly, vérnyomás
● Zsír tárolás és felhasználás
● Vércukor szint
● Immunrendszer állapota
● Szexuális késztetés


A rendszer ennél még sokkal több összefüggést tartalmaz és össze van hangolva, mint egy nagyzenekari mű. Amikor egy nagyzenekarban a csellista úgy dönt, hogy kétszeres sebességgel kezd játszani, vagy csak kétszer hangosabban, az szétzilálja az előadást és a végeredmény teljesen más lehet, mint amit vártunk. Így zajlik ez a szervezetünkben is. Hadd utaljak vissza a pár bekezdéssel korábban említett időben előbbre tolódó testi érés jelenségére. Nem hasonlít ez a két jelenség?

Miről lehet felismerni?: A problémát az jelenti, hogy paradox módon a stressz kezelésére szolgáló hormon termelése a sorozatos stressz helyzetek hatására kimerül és lecsökken. Amikor azt érezzük, hogy úgymond idegileg kimerültünk és nem izgat fel bennünket olyan dolog, ami korábban igen, akkor tulajdonképpen ez zajlik. Nem az idegeink merültek ki. Az idegek nem tudnak kimerülni. Az adrenalin merült ki és csökkent le a szintje. Némileg súlyosbítja a problémát, hogy a jelenleg oktatott és elterjedt mérési eljárás (ACTH teszt) nem foglalkozik ennek kimutatásával. Emiatt az orvosok sem ismerik fel az igazi okot és leggyakrabban az egyik tünetet kezelik az összes helyett:

● Reggeli kimerültség – bár felkel hétkor, de 9 előtt hasznavehetetlen.
● Délutáni álmosság – 2 és 4 óra közti meredek figyelem lankadás
● Kora esti energia növekedés – 6 körül mintha visszatérne a figyelme
● Álmatlanság este 9-10 között – erre alapoz a legtöbb kereskedelmi TV
● Zsíros és sós ételek utáni vágy
● Fokozott menstruációs problémák
● Enyhe depresszió
● Fizikai energia, erő hiánya
● Fokozódó allergiás tünetek,
● Csökkenő szexuális aktivitás
● Gyakori sóhajtások
● Képtelenség a vegyes (szénhidrát, zsír, protein) ételek emésztésére


Kezelés: A problémákat, mint oly sok esetben most is táplálkozási és életmódbeli terápiákkal lehet megoldani. Aki figyelte idén a szárazságban növekvő gabonaföldeket láthatta, hogy tápanyag hiányában korábban és 25-30cm-esen kezdtek kalászosodni a növények. Nem hasonlít ez a korábban említett időben előbbre tolódó testi érés jelenségére? Miért van az, hogy amit evidenciaként kezelünk a növények esetén, azt nem akarjuk felismerni az emberek esetén?

A kezelés egészen egyszerűen az, hogy minél többet megvalósítunk az alábbi program lépéseiből:
1. Keljen minden reggel azonos időpontban valamikor 7 és 9 között. Hétvégeken is.
2. Mozogjon aktívan minden nap legalább fél órát,
3. A munkahelyi szünetekben dőljön le. Egy hátradönthető irodai szék jól megteszi, nem kell franciaágyat vetetni a főnökkel.
4. Végezzen minden nap valami vidám dolgot. Pont azt, ami most erről eszébe jutott.
5. Kerülje a “negatív” embereket. Panaszkodók, nyavalygók, problémákat hozók…
6. Egyen naponta ötször friss zöldséget.
7. Kerülje a gyorséttermi kajákat.
8. Kombinálja a komplex szénhidrátokat a fehérjékkel és a zsírokkal.
9. Rágjon alaposan és lassan.
10. Használjon finomítatlan sót.
11. Fogyasszon kalcium és magnézium kiegészítőt.
12. Pótolja napi szinten a C-vitamint! 2000-3000mg-ot egyenletesen elosztva napközben.
13. Szedjen természetes kevert tokoferolos E-vitamint.
14. Fogyasszon B-komplex-vitamint, amiben sok a B6-vitamin és a pantoténsav.
15. Szedjen Édesgyökér tartalmú étrend-kiegészítőt.


Amennyiben a fenti programot jelentős mértéken, mondjuk 80%-ban meg tudja valósítani, akkor jó esélye van arra, hogy fél éven belül megszabadul az adrenalin kimerültségtől, de súlyosabb esetben is egy éven belül. És valljuk be, a fentiek egyike sem tűnik megvalósíthatatlannak. Adunk még egy egyszerű módszert, amivel nagy pontossággal tudja diagnosztizálni magát bárki, aki a fent felsorolt tünet együttes megfigyelésén kívül még kézzelfoghatóbb módon szeretné megtapasztalni magán a problémát:
● Vérnyomás mérés teszt. Ehhez mindössze egy otthoni, akár automata vérnyomásmérő szükséges. Mérje meg a vérnyomását ülő helyzetben, majd álljon fel és azonnal mérje meg ismét. Jó esetben a szisztolés érték 8-10 ponttal magasabb értéket fog mutatni. Amennyiben nem változik, vagy esetleg csökken, akkor ez adrenalin kimerültséget jelezhet.
● Pupilla zsugorodási teszt. Ehhez egy villanólámpa (vaku) és egy tükör szükséges. Villantson az egyik szemébe vakuval, majd figyelje meg a tükörben. A pupillája össze fog húzódni az erős fény hatására, majd ismét kitágul. Amennyiben 30 másodperc múlva még mindig különbség mutatkozik a két pupilla között, akkor ez adrenalin kimerültséget jelezhet.
● Az adrenalin termelő mirigy a vesék felső részén hátul helyezkedik el. Amennyiben ez nyomásra érzékeny, vagy fáj, akkor ez adrenalin kimerültséget jelezhet.

A fentiek mellett bárki elvégeztethet egy laboratóriumi tesztet is, de ne feledjük, hogy az betyár drága és kevésbé biztos eredményt ad, mint a fenti tünetek megfigyelése és a saját életmódunk átgondolása. A kezelés pedig nem igényel orvosi diplomát, csak egy kis önkontrollt és némi életmódbeli változtatást. /Forrás: Vitaking/

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Krónikus fáradtság - eltömődött nyirokrendszer

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.02.28. 16:42

A témával kapcsolatban (fáradtság, nyirokrendszer) saját tapasztalataim alapján a ginszeng gyógyító hatását is érdemes kipróbálni. A kínai orvoslás szerint megteremti a mirigyek működésének egyensúlyát. Az idegrendszer ezeknek a serkentésében vagy gátlásában is aktív szerepet játszik. Pajzsmirigygondok egyik sikeres megoldását is nyújthatja. Ezt akkor veszi észre az ember igazán, ha jönnek a rendellenességek, rossz vérkép és rossz közérzet. Ilyenkor érdemes kipróbálni a ginszenget.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 725
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Krónikus fáradtság1 - eltömődött nyirokrendszer

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.01.22. 17:22

(Az SM-ben gyakori krónikus fáradtság megszüntethető, ennek egyik legfontosabb feladata a nyirokrendszer tisztán tartása. A szauna és az izzasztó pakolások rontják az állapotot, ezért azok SM-ben erősen kerülendők. Ugyanakkor nagyszerűen méregtelenít, ha esténként kb. 5 percen át szódabikarbónás lábfürdőt veszünk. Bokáig érő kéz meleg vagy langyos vízbe szórunk 1 evőkanál szódabikarbónát, és ebben áztatjuk a lábat. Ez elűzi a lábgombát is. Ne az étkezési szódabikarbónát vegyük, az drága, tökéletesen megfelel Zöldpolcos háztartási szódabikarbóna. Voltaképp ugyanaz, csak nincs annyira finomra őrölve - Ildikó)

A nyirokrendszer tisztítása

Voltaképpen két külön folyamatról van tehát szó: az egyik a lympha, azaz a nyirokfolyadék méregtelenítése, a másik a nyirokrendszer megtisztítása. A nyirok állapota állandóan változik, ingadozik, összetételét már egyetlen étkezés is jelentősen befolyásolja. Bár a lympha könnyen és gyorsan megtisztítható (mindössze pár órát vesz igénybe a folyamat), a nyirokrendszer teljes kitisztulásához hosszú hónapokra van szükség. A nyirok méregtelenítését serkentő szerek csökkentik a nyálkaanyagok mennyiségét a lymphában. A hígabb nyirok gyorsabban jut el a vastagbélig és könnyebben lépi át annak falát. Ugyanakkor a nyálkaburokból felszabadított méreganyagok egy része nem ürül ki a vastagbél üregébe, hanem továbbra is a nyirokrendszeren belül marad és a nyirokkeringés útján a vérbe kerül. Így aztán a legtöbb olyan szer, amely a nyirok méregtelenítését segíti, egyúttal növeli a vér toxicitását (salak- és méreganyag-tartalmát).

• Az első feladat ezért mindenképp a vastagbél-nyálkahártya megtisztítása például kolon-hidroterápia, beöntések vagy böjtkúra segítségével.
• Ezzel párhuzamosan néhány hónapon keresztül naponta dörzsöljük át jó alaposan a testünket egy kefe segítségével. A masszázs egy alkalommal legalább öt percig tartson. Akárcsak a vastagbélben, a nyirokrendszeren belül is előfordulnak lerakódások, plakkok, amelyek gátolják a lympha (nyirok) áramlását, ezeket lazítja fel a masszázs.
• A javulás első jele, hogy a székletben nagyobb mennyiségű nyálka jelenik meg. Ez zselészerű, leginkább a vazelinhez hasonlító anyag, színe változó, a teljesen átlátszótól a sötétbarnáig terjedhet, de állaga miatt jól megkülönböztethető az emésztőtraktusból származó nyálkától (az inkább ragacsos, tapadós).
• Ha a vastagbelet sikerült megszabadítani lerakódásaitól, fontos, hogy tisztán tartsuk. Ennek érdekében ügyeljünk a helyes táplálkozásra, kerüljük a nyálkaképződést serkentő élelmiszerek (tej) nagy mennyiségű bevitelét, és rendszeresen végezzük a testmasszázst!

• A nyirokrendszer megtisztításában nagy segítségünkre lehetnek az alább felsorolt gyógynövények.
• Mivel a légzés aktiválja a nyirokkeringést, a nyirokrendszer megtisztításának elengedhetetlen része a légzőtorna. Belégzéskor ugyanis csökken a mellkasban uralkodó nyomás, és ez szívóhatást fejt ki a vénás és a nyirokkeringésre. Ráadásul a hasi szervek, így a bélnyálka hártya és a máj véráramlása is javul, ami a méregtelenítés hatásfokát tovább fokozza.
• A böjt legintenzívebb nyiroktisztító módszer, még akkor is, ha a kúra alatt átmenetileg a nyirokban és a vérben megnő a salakanyagok mennyisége.
• A szauna, a hideg-meleg váltott fürdők/leöntések és az izzasztó pakolások szintén hatásos nyiroktisztítók (ezeket az SM beteg bölcsen mellőzze - Ildikó). Ilyenkor ugyanis a szövetnedv és sejtnedv hígítja fel a vért, és választódik ki a verejtékkel.
• Nyirokmasszázs során a pangó, salakanyagokban gazdag szövetnedv visszajut a vér- és nyirokutakba, és felgyorsul a keringés is. Tehát javul a salaktalanítás, az addig „eliszaposodott” szövetek elkezdenek ismét regenerálódni a kúra hatására.
• A rendszeres torna, mértékletes sport során az aktív izomtevékenység pumpálja tovább a nyirkot és segíti annak megtisztulását. Érdemes hát napi fél órát vagy heti három-négyszer két órát sportolni.
Ételeink közül a nyirokkeringést
o serkentik: árpa, rizs, hajdina, zab, búza, burgonya, gyökérfélék, olajos magvak, gyümölcsök és zöldségek, sok ásványvíz;
o lassítják: édességek, zsírok, tojás, tej, húsok, belsőségek, konzervek, sültek, füstölt áru, élvezeti szerek (alkohol, cigaretta, kávé, drogok).
• A nyiroktisztítást feltétlenül érdemes [b]vitaminok és ásványok bevitelével kiegészíteni
, mert ezek nemcsak a sejteket védik a kúra alatt, hanem például a máj méregtelenítését is támogatják (B-vitaminok, béta-karotin, cink, kalcium, a C- és az E-vitamin, szelén, és az aminosavak közül az argimin, a metonin és a cisztein).
[/b]

• Érdemes tehát a tökéletesebb hatás érdekében vértisztító gyógynövényeket is alkalmazni egyúttal. Ilyenek a következők:
• aloe
• búzafű
• citromfű
• csalán
• erdei fenyő olaja (kis mennyiségben)
• gyermekláncfű
• gyömbér
• hibiszkusz
• kakukkfű
• kas virág
• kék és zöld alga
• medveszőlő
• tarack gyökér
• vérontó fű
• vörös here virága
• zab
• zsálya
• zsurló
/dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos forrás: balaicza.hu/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég