Fáradtság (fatigue) és az SM

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Fáradtság (fatigue) és az SM

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.18. 14:49

A sclerosis multiplex leggyakoribb és előbb-utóbb legjellemzőbb tünetei közé tartozik a fáradtságérzés (kifáradtság).
Egészséges embereknél is előfordul, ezért nehéz megkülönböztetni a szokásos fáradtságot az SM okozta fáradtságtól (szaknyelven fatiguetól).
Általában az egyéb fáradtsági okokat kizárva (depresszió okozta fáradtság és társai), külön erre való MS fatigue kérdéssorok kitöltésének (például NFI-MS) eredményéből következtetnek arra, hogy nem másodlagos (szervi) alapú a fáradtság, hanem valóban az SM okozta elsődleges fáradtságról van szó (fatigue).
Lényeges, hogy semmi köze a lustasághoz: ez az SM idővel talán elmaradhatatlan tünete és életviteli tanácsokkal próbálhatják javítani az életminőséget, a fatigue azonban jelen állapotok szerint gyógyíthatatlan mint az SM.
Ha alvási problémák miatt van nappali fáradtság, az nem elsődleges MS fatigue. Ha kialudtan van nappal is fáradtság, az elsődleges MS okozta fatigue (fáradtság).
Általam ismert nemzetközi felmérések szerint az SM miatti rokkantosítás leggyakoribb oka az elsődleges fatigue vagyis az elsődlegesfáradtság.
Ha az éjszakai húgyhólyagproblémák (pisilés) miatt ébredsz fel és utána nem tudsz visszaaludni és fáradt vagy napközben, az szervi okokra visszavezethető fáradtság és nem elsődleges MS fáradtság részeként tekintik.

Az orvosok gyakran amint említettem is az energia minél jonn beosztására tudják megtanítani, bíztatni a beteget - másra nem nagyon futja az ismeretük.
Relaxációs technikák, yóga, illetve napközben beiktatott "10 másodperces szundikálások" csodát művelhetnek (saját tapasztalatom szerint másodlagos 15 perc alvás nekem nagyon jó: csak elaludni tudjak egyáltalán, mert az nem megy gyógyszer nélkül).
A gyógyszerek hatása mindenkire más és másféle, gyakran befektetnek kórházba pár napra, hogy kikísérletezzék az egyénre legmegfelelőbb nyugtató és altató készítményeket, amivel a másodlagos fáradtság hatása csökkenthető és ha nincs elsődleges, akkor nyert ügyünk van.

Az elsődleges fáradtság okairól csak találgatások vannak az orvostudományban. Ezektől megkíméllek Titeket.
(Angliában egy orvos neurológus azt tanácsolja a betegeinek, hogy ha a fatigue problémájukról beszélnek ne egyszerűen ezt a szót használják, hanem a következő fordulatot "idiopathic lassitude fatigue", amitől nem arra asszociál esetleg meg is ijed az, akinek mondja: lényegében magyarul ismeretlen eredetű kimerüléses fáradtság. Mert az SM elsődleges fatigue nem olyan fáradtság, amit bárki megtapasztalni szokott.)
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég