Munkahelyen megmondjam-e, hogy SM-es vagyok?

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Re: Munkahelyen megmondjam-e, hogy SM-es vagyok?

HozzászólásSzerző: facsiga » 2017.08.31. 10:08

És ha már munkahely, a munka választásánál érdemes megismerni a hatóságok által is használt mukakörismertőtőt.
Milyen munkakör milyen kockázatokat hordoz magával.

http://www.feek.pte.hu/data/2014/0731/2 ... yv_pdf.pdf

(címe: Kézikönyv a foglalkozások egészségi szempontjainak meghatározásához - arra az esetre ha az előbbi link megszűnne)

facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Munkahelyen megmondjam-e, hogy SM-es vagyok?

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.17. 22:58

Saját tapasztalatot írom le.
Válaszom: amíg lehet ne áruld el. Amíg lehet titkold.
Én legalábbis ezt az utat választottam.
Előnye: amikor részt vettem új munkatársak toborzásában is, első szabály az volt, hogy megváltozott munkaképességűt nem vesz fel a cég.
Több cégnél is ahol 4-5 évet voltam és utána - nem a betegség miatt - felmondtam. Találtam jobb munkahelyet.
Nem mondtam nekik, hogy hé hát én is az vagyok csak tudomásul vettem ezt a tényt, semmi betegségtudatom nem volt.
A kötelező megváltozott munkaképességűek kvótáját el nem érő cégnek olcsóbb befizetni az évi kilencszázvalahány ezer forintot.
Jómagam 18000 forintot termeltem munkaóránként a munkahelynek SM-esen, minden más egészségesnek tartott munkatársamhoz hasonlóan.
Ebből az évi 900ezer büntetést könnyen kifizetik.
Az elárulás mellett az is szól, hogy a munkahely bizonyos statisztikáinak javítására és a munkáltatói adóbevallás elkészítésekor visszaigényelheti Neked az ilyenkor járó havi nem sok betegség miatti adókedvezményt. Nekem ennyi visszatérítés nem érte meg, hogy eláruljam a betegségenet a HR-eseknek, TB-ügyintézőknek meg bérszámfejtőknek. (Hasonlóan lehet eljárni másféle betegségeknél is, amit a törvény rögzít és ez nem idevaló téma úgyhogy abbahagyom.)

Hátránya: kettőt említek.
1. Amikor a cég leépít, valószínűleg a megváltozott munkaképességűekkel kezdik a sort (nem magamon szerzett tapasztalat).
2. Amikor beadod a leszázalékolási kérelmet, a nagyon okos NRSZH nem hiszi el, hogy tényleg beteg vagy. A munkatársakat kérdezik, hogy mit tudnak a beteg kollégáról (nálam: semmi betegséget). Még az évtizedekkel ezelőtti és manapság is megújított elvégzett MR és likvor lelet se volt elég meggyőző nekik és az azóta kapott szteroid infúziók dokumentálása sem, hogy elhiggyék, hogy SM-es vagyok. Sajnos az vagyok.
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég