Kannabisz és sclerosis multiplex

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Jancsi
Hozzászólások: 42
Csatlakozott: 2016.10.18. 19:23
Tartózkodási hely: Budapest
Kapcsolat:

Kannabisz és sclerosis multiplex

HozzászólásSzerző: Jancsi » 2016.12.17. 16:10

Kannabisz és sclerosis multiplex – felhívás és lehetőségek

kannabisz növényKannabisz és sclerosis multiplex címmel tartott filmvetítő és beszélgető estet a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Magyar Orvosi Kannabisz Egyesület (MOKE). A rendezvényen, melyen az orvosi kannabisz SM-re történő, igazolt hatásáról valamint a gyógyszerigénylési lehetőségekről esett szó, mi is részt vettünk.


Az előadók, Kardos Tamás és Szelestei Miklós által idézett kutatások alapján a kannabisz hatóanyagai az SM betegeket érintő több probléma, úgy mint a neuropátiás fájdalom, a spaszticitás és az alvási nehézségek tüneti kezelésében is hatékony, ezáltal jelentősen javíthatja a betegek életminőségét.

Noha a kannabisznövény gyógyászati felhasználása más országokkal szemben Magyarországon jelenleg nem engedélyezett, létezik egy kannabiszból készült, EU-ban már törzskönyvezett és több országban is rendszeresen használt gyógyszer, a Sativex, amit a nemzetközi szerződések alapján bármely EU tagországban, azaz Magyarországon is legálisan igényelhetnek a betegek.

A Sativex egy szájspray formájában használható szer, amiben a kannabisz hatóanyagai, a THC és a CBD pontosan meghatározott, 1:1 arányban találhatóak meg. Ez az arány amellett, hogy fokozza a THC terápiás előnyeit, egyszersmind csökkenti a vegyület pszichotróp hatásait, így a spray használatától a betegek nem fognak “betépni”. Bár a gyógyszer − különösen a több országban már engedélyezett, gyógyászati célú otthoni kannabisz-termesztéshez képest − rendkívül drága, a hazai igénylés elfogadása esetén az árát vagy annak java részét jó eséllyel az egészségbiztosítás, nem pedig a beteg fizetné.

A Sativexet orvosuk közreműködésével olyan SM betegek igényelhetik, akiknél más gyógyszerek korábban már hatástalannak bizonyultak tüneteik csökkentésére. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felé benyújtandó, “Járóbeteg gyógyszerigénylő lap” című dokumentumot a testület formanyomtatványainál lehet letölteni. A szerről és az igénylés menetéről a szervezők részletes információkat tettek közzé, és minden érintett betegnek készséggel segítenek az igényléssel kapcsolatban.

A kannabisznövény gyógyászati célú személyes felhasználása több országban is engedélyezett, Magyarországon azonban tiltják a törvények. A szervezők célja, hogy felhívják a társadalom és a döntéshozók figyelmét arra, hogy a növény hatékony segítség lehet a sclerosis multiplexes és más betegek számára, és hogy a kannabiszt a tüneteik enyhítése érdekében fogyasztó betegek illegalitásba kényszerítése, megbélyegzése és meghurcolása helyett aktívan segíteni kellene őket életminőségük javításában. A gyógyászati és a rekreációs célú kannabisz használat élesen elkülönül egymástól, és azonos megítélésük rendkívül káros az érintett betegek számára.

A TASZ ügyvédekből és kommunikációs szakemberekből álló csapata olyan betegeket keres, akik maguk is használnak kannabiszt gyógyászati céllal, és ezt a nyilvánosság előtt is felvállalnák. Megítélésük szerint egy ilyen videó jelentősen segítené az orvosi kannabisz társadalmi elfogadottságának előmozdítását és a döntéshozók figyelmének felhívását. A TASZ egyúttal ingyenes jogsegélyt is ajánl azoknak az SM betegeknek, akik az orvosi felhasználás során a törvénnyel összeütközésbe kerülnek.
Forrás: esem.hu

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég