Gyermekvállalás SM mellett

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
facsiga
Hozzászólások: 50
Csatlakozott: 2016.12.12. 17:06

Gyermekvállalás SM mellett

HozzászólásSzerző: facsiga » 2016.12.15. 15:17

Vállalhat MS-es gyereket?

Mivel az SM se a nők termékenységét se pedig a férfiak nemzőképességét (hímivarsejtek termelését) nem befolyásolja, ezért nem merül fel ez problémaként.
Vagyis mást kell átgondolni.
Szexuális élet zavarai, potenciaproblémák gyakran előfordulnak ezért a férfi megtermékenyítőképessége romolhat.
A gyermek nem lesz egyértelműen SM-beteg, mégis mivel a hajam genetikai örökölhetősége nincs kizárva, ezért jól át kell gondolni a jövőt (lehet, hogy fiatal korában a gyermeket lesz a legjobb "élő botod", aki kisegít ha már nem tudsz menni).
Egyéb felmerülő kérdések:

Árt-e az anya SM-je a gyermekének?
Árt-e az anya egészségének a terhesség (rontja-e az anya SM miatti állapotát)?
Hogyan alakul majd a szülés folyamata?
Tud-e szoptatni az anya?

Az SM for dummies könyv nyomán első kérdésre a válasz nemleges, ahogyan a második kérdésre: a terhesség alatt nem szokott romlani
az anya állapota (Guseo András anyagai szerint inkább védi az anyát a terhesség ideje alatt a terhesség az immunrendszer átmeneti "befogadóbbá" alakulása miatt). Kevesebb sub várható a terhesség ideje alatt.
Más kérdés a terhesség után kialakuló állapot, amiről nem tudok írni (még előbb említett források is romlást pedzegetnek).
A könyv szerint szülés folyamatát az SM nem befolyásolja negatívan. Az, hogy spontán szülés lesz-e vagy császár, nem az SM állapotán múlik - a szülést vezető orvos az anya állapotának védelme érdekében dönthet, ahogy dönt.
A fenti könyv szerint nem írnak szoptatási problémákról a látókörükbe került források és orvosok.
A szoptatás és terhesség alatt egyeztetni kell a kezelőorvossal, hogy milyen gyógyszert szedhet az anya (például az interferon addig szünetel ha másért nem, a spontán vetélés elkerülése érdekében - ezekre azt írja az említett könyv, hogy a valószínűsége kicsit nagyobb a vizsgált mintán és nem feltétlenül kell ilyennel számolni).
Szoptatás alatt lényegében interferontilalom van a könyv szerint (orvosi protokollokat nem ismerek). Ahogyan a szteroid terápia is ellenjavallt (említettem, hogy a terhesség alatt amúgy se jellemzőek a subok).
Ha mégis szükség lenne valami védelemre, akkor intravénásan adott immunoglobulinok inkább a jellemzők.
Fenti gondolatok forrása: szabadon idézve a könyvből.

(Saját vélemény: ha interferont nem kapva subjaim lennének magam is gamma globulin hatékonyságáról kezdeném kérdezni az orvost.)
*Nem orvos vagyok, hanem sorstárs 20 éve

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég