Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.02.27. 16:05

( Elkészítettem, tényleg nagyon finom - Ildikó)

Mazsolás-currys kínai kel édesburgonyával

Leírás:Ez az egytálétel megint úgy született, hogy “Lássuk csak, mi van itthon?” Egymáshoz nem éppen passzoló hozzávalóktól hemzsegett a kamra, úgyhogy becsuktam a szemem, és minden fantáziámat latba vetve alkottam meg ezt a finomságot, amire még “parasztgyomrú” párom is lecsapott. Ne ijedj meg az eklektikus hozzávalóktól, mert a végeredmény meglepően finom lesz. Olyannyira, hogy ezt a receptemet számtalan bemutató főzésen is elkészítettem már, a kóstoló közönség nagy örömére, hisz mindenmentes. Egyszer még a tv2 Mokka című műsorában is megfőztem, és a stáb már a műsor vége előtt összeveszett rajta, hogy ki ehesse meg, olyan finom volt az illata.

-Hozzávalók 2 adagra
8 levél Kínai kel
2 öklömnyi Édesburgonya
2 öklömnyi Vajretek
2 Újhagyma
1 nagyobb Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 bő marék Mazsola
1 bő marék Köles
Kókuszolaj
1 teáskanál Rapunzel levespor
1 mokkáskanál Curry
1 bő csipet őrölt Köménymag
1 bő csipet őrölt Római köménymag
1 bő csipper szárított, őrölt Borsmenta levél
Ízlés szerint őrölt Tarkabors
1 leheletnyi őrölt Fahéj
1 csipet Rozmaring
Ízlés szerint Himalaya só

Lépések . A hagymát nagy kockákra vágom, az újhagymát szárával együtt felkarikázom, az édesburgonyát és a vajretket pucolom és felkockázom, a kínai kelt felcsíkozom, a kemény szárát felkockázom.
2. Egy fedeles serpenyőben kókuszzsírt hevítek, beleszórom és megsercintem először a vöröshagymát, majd hozzáadom a kínai kel szárát, levelét, majd megszórom a fűszerekkel.
3. Hozzáadom a batátát, a retket, belehajiítom a mazsolát, a kölest, és annyi tisztított vizet öntök bele, hogy épp ellepje.
4. Megszórom ételízesítővel, és befedem.
Kb. 15-20 perc alatt készre párolódik. (Forrás: antalvali.com)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.02.04. 20:41

Ezért együnk sok csontlevest – Mutatjuk azt is, hogyan készítsd

A csontleves már nagyszüleink korában is energiabombának számított, nézzük, miért is olyan jó? Az elkészítése mindenképpen fontos tényező, abban rejlik a gyógyító ereje. Az igazán jótékony csontlevest nem csak pár órán át főzzük, hanem legalább 48 órán keresztül, ezzel biztosítva a velő kifőzését és az ásványi anyagok felszabadulását. A csontleves előnyeinek felsorolását a a letisztult táplálkozás oldal szakemberének segítségével állítottuk össze.

1. Az ízületek egészsége:A csontokból és ízületekből készült alaplevek több ásványi anyagot is tartalmaznak melyek segítenek megerősíteni a test vázizomzatát. A kollagén állomány a csontokból, inakból és ínszalagokból lebomlik a főzés során és zselatinná alakul át, ami egy fajta fehérje (a jól elkészített leves kocsonyássá válik a hűtőben). A zselatin több fontos aminosavat is tartalmaz. Ezen aminosavak szükségesek a test kötőszöveti állományának az újraépítéséhez, főként az inaknak és az ínszalagoknak. A kötőszövetek megfelelő állományának a megerősítése az időskori, fájdalommal járó ízületi problémák kialakulásának elkerülése miatt szükséges.

A levesekben ugyancsak találhatók glükozaminoglikánok (GAG), melyek a szénhidrátok egy fajta csoportjához tartoznak: a csontokban és kötőszöveti állományban fordulnak elő, és hozzájárulnak az ízületi fájdalom csökkentéséhez és különösen jó hatással vannak a reumás arthritiszben szenvedők ízületi fájdalmára is.

2. Emésztés. Az alaplevesek másik fontos tulajdonsága az emésztőrendszerre gyakorolt pozitív hatása. A fehérjék közül a glicin segíti ezt a folyamatot. A glicinugyanis hozzájárul a gyomorsav termeléshez, így sokat segíthet a reflux kezelésében (a reflux nem a sok hanem a kevés gyomorsav miatt alakul ki). A glutamin, egy másik aminosav ami segít megerősíteni a vékonybél falát és azt egészségesen tartja, megakadályozva az átjárhatóságot. Rendezheti a hasmenéses állapotokat, a székrekedést és néhány étel intoleranciáját is.

3. Bőséges ásványi anyagok tartalom: A csontleves meglehetősen gazdag ásványi anyagokban. A hosszú időn át főzött levekben a csontokból kiválnak az ásványi anyagok és a levest gazdagítják. Ha szárazföldi állatok csontját használjuk levesnek a lé kalciumban, magnéziumban, káliumban és foszforban is gazdag lesz. Ha halak csontjaithasználjuk akkora lé jódban lesz gazdag. Ha pár evőkanál almaecetet teszünk hozzá főzés előtt, akkor ez segíti az ásványi anyagok még hatásosabb kiválását.

4. Immunrendszer javítása:Mindenfajta alaplé tápláló, de a velőscsonttal készült leves még több, az egészségre gyakorolt pozitív hatással bír. A velő belsőség, és ezért meglehetősen gazdag forrása bizonyos tápanyagoknak. Az élőlények immunrendszerének a részeként a velő fontos szerepet játszik a szervezet immunrendszerének a funkciójában és a csontok növekedésében. A Harvard Egyetem egy tanulmánya szerint bizonyos autoimmun betegségben szenvedőknél kimondottan hatásosnak bizonyult a csontlé, sőt, valakinél teljes remissziót értek el vele.

5. Megfázás és vírusos megbetegedések: A csontleves kiváló gyógyszere a sima megfázásnak vagy vírusos megbetegedéseknek is. Megfázás esetén készítsünk egy alaplevest, borsozzuk és melegen fogyasszuk. Nagyszüleink is így gyógyultak.

Csontleves készítése: A velőscsontok a legjobbak a leves készítéséhez, de a jövőben bármilyen csontos húshoz jutunk, ne feledkezzünk meg felhasználásának ezen módjáról.
Alaprecept
– 1 kg csont
– kb. 4 liter víz
– 2 evőkanál almaecet
– 1 hagyma
– 2 nagy répa
– 1 db zeller felaprítva (tehetünk bele szárzellert is)
– Só, bors, zöldfűszerek

Főzés: Ha nyers csontokat használunk akkor akár előre is lehet sütni őket kb. 30 percig, kb. 180 fokon. Ha kész, helyezzük a csontokat egy nagy edénybe, és engedjük fel annyi vízzel amennyi ellepi a csontokat. Adjunk hozzá almaecetet és áztassuk így 30 percet. Daraboljuk a zöldségeket és adjuk az alaphoz. Forraljuk fel a levest, majd vegyük takarékra. Az első 2-3 óra során szedjük le kanállal a leves tetején kialakult réteget. A marhacsontleves ideális főzési ideje 48 óra, a csirkéé 24 óra, a halat 8 órán át főzzük fedő alatt. Ha ezt az időt nem tudjuk tartani az sem baj, de próbáljuk a leghosszabb ideig főzni, például kora reggeltől késő estig. Ha kihűlt, szűrjük le, töltsük üvegekbe és fagyasztóban tároljuk.
Mihez használhatjuk a leveket?: – Simán alapléként, – Szószokhoz, Pároláshoz, – Rostonsütéshez (Forrás: sokszinuvidek.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.01.08. 21:25

Vöröslencse mártogatós

A mártogatósok minden évszakban igazi jolly jokernek számítanak. A lencse ezek közül is egyik személyes kedvencem.
Hozzávalók:
200 g vöröslencse
2 kisebb sárgarépa
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
kis olívaolaj
1 kanál mustár
2 babérlevél
őrölt bors

őrölt koriander
római kömény
gyömbér
szerecsendió

Elkészítés: A felkockázott vöröshagymát olajon megdinsztelem. Hozzáadom a felaprított fokhagymát és a répát. Kicsit összepirítom őket. Belekeverem a jól megmosott vöröslencsét. Beleteszem a babérlevelet, sózom, borsozom, fűszerezem és felöntöm vízzel, hogy ellepje. Lefedve kb. 20 percig főzöm. Miután megpuhul a répa és a lencse, hozzákeverem a mustárt. Kiveszem belőle a babérlevelet és pépessé turmixolom. Hosszába vágott zöldségeket (répát, uborkát, újhagymát, zellert) adok mellé, amivel mártogatni lehet. (Laboncz Edina forrás: IgenÉlet.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.10. 13:33

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.10.02. 09:50

Karfiolos-vörös lencsés egytál

30 perc egyszerű átlagos, hozzávalók
1 fej karfiol
25 dkg sárgarépa
2 ek olaj
20 dkg vörös lencse
1 ek currypor
20 dkg natúr joghurt
1 fej hagyma

petrezselyemzöld
Megmossuk a karfiolt, és rózsáira szedjük, meghámozzuk és felkarikázzuk a répát. Megtisztítjuk a hagymát, és vékony cikkekre vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megforgatjuk benne a hagymát, majd rádobjuk a répát és a karfiolt is. Megszórjuk a curryvel, és megsózzuk. Felöntjük 5 dl vízzel, és addig főzzük, amíg a zöldségek elkezdenek megpuhulni. Rászórjuk a lencsét, és 15-20 percig főzzük. Belekeverjüka joghurtot, és felmelegítjük az ételt, de már ne forraljuk. Petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk. (Forrás: mindmegette. hu, Cseh János)
i

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.08.04. 20:04

Tarator, a bolgár uborkaleves

Most, hogy végre teljes erővel tombol a nyár, gondolom nem vagyok egyedül, hogy szívesebben veszem a könnyű, hideg ételeket, mint a nehéz, fűszeres változatokat. Amikor a spontán öngyulladás veszélyeztet, ha bekapcsolod a tűzhelyet, akkor elég jól jön néhány olyan ötlet, amit főzés nélkül is elkészíthetsz.Nem mondom, egy jól behűtött meggyleves is elég tuti, de azért ahhoz is csak oda kell állni a tűzhely mellé. Vagyis inkább jöjjenek a főzés nélküli tutiságok, mint a gazpacho, vagy a tarator, avagy a bolgár uborkaleves.

Hideg, frissítő, joghurtos, kapros (iiimáádom a kaprot) nálam szerelem volt első kóstolásra. Hihetetlenül egyszerű, mégis különleges ízvilágú. Az eredeti recept szerint uborkából, fokhagymából, joghurtból, vízből, pici olajból, és sok kaporból készül. Nálam most még egy kevés menta is került bele, és mivel a fokhagyma nem nagy barátom, így helyette a víz mennyiségének felét kovászos uborka levével pótoltam. Így egy kevés fokhagyma azért mégis került bele, de nem annyi, ami számomra már zavaró lenne. Persze, így már nem autentikus a recept, de talán ennyi belefér. Elvégre általában a lecsóban sincs tejföl, én mégis esküszöm rá ;)
Hozzávalók: +2 főre
1 közepes uborka
250ml zsíros joghurt (vagyis ne a 0,4-es zsírszegényt válaszd, vagy ha igen, hasnál kevesebb vizet)
100ml víz
100ml koviubi lé (ha nincs, akkor marad a víz, de akkor nyomj bele 1-2 gerezd fokhagymát)
2 evőkanál kapor (apróra vágva)
2 evőkanál menta (szintén minire darabolva)

A tetejére: pirított dió aprítva
1-2 evőkanál olívaolaj

Az uborkát vágd kb fél cm-es kockákra (nem hámoztam meg előtte), és keverd el a zöld fűszerekkel. Keverd hozzá a joghurtot, öntsd fel a vízzel, és az uborkalével. Sózd meg (ízlés szerint), és tedd fél órára hűtőbe. (Még jobb, ha áll egy eg ész éjszakát). Tálalásnál csurgass rá olívaolajat, és szórd meg a dióval. Jó étvágyat! /Forrás: Szotyi művek/

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.07.11. 10:40

Hűsítő leves forró napokra – egészségesen és egyszerűen

A nyári melegben jól jönnek a hűsítő fogások, a könnyű, hideg levesek, és nem csak a gyümölcslevesekre gondolunk ilyenkor, mert a legtöbb zöldségből is készíthető olyan krémleves, ami hidegen is nagyon finom. A sárgarépa például ideális alapanyag ehhez – mutatunk is egy remek jeges levesreceptet! A sárgarépa rostokban és vitaminokban gazdag, olcsó, egészséges, változatosan fűszerezhető, pénztárcabarát, és bárhol beszerezhető, néhány fűszerrel pedig nagyon egyszerűen és gyorsan mennyei krémlevest főzhetünk belőle, ami jól behűtve, jegesen kiváló hűsítő, frissítő fogás, nem mellesleg alakbarát és kalóriaszegény, készíthető mindenmentes változatban is, egy kis kókuszkrémmel selymesítve.

Érdemes akár egy nagyobb adagot főzni belőle, mert a hűtőben 4-5 napig is eláll, ráadásul közben egyre jobban össze is érnek az ízei, és bármikor merhető belőle egy tányérnyi. Mi most kicsit egzotikusabb fűszerezést választottunk, gyömbérrel és római köménnyel, valamint egy kis citromlével ízesítettük a krémes levest, de kakukkfűvel, bazsalikommal vagy más zöld fűszerrel, kardamommal, csilivel is érdemes kipróbálni ezt az egyszerű és egészséges hűs levest.

Hideg répakrémleves Hozzávalók:
50 dkg sárgarépa
1 evőkanál kókuszolaj
2 teáskanál koriandermag
1 kávéskanál római kömény
diónyi friss gyömbér
1,5 dl kókuszkrém
1/2 citrom leve
só, bors

Elkészítés: A sárgarépát meghámozzuk és felkarikázzuk, a gyömbért megtisztítjuk és apróra vágjuk. A zsiradékot egy lábasban felolvasztjuk, rádobjuk a répát, a koriandert és a római köményt, és kevergetve együtt pirítjuk, míg a répa egy kicsit karamellizálódik, a fűszerek pedig pattogni kezdenek, majd hozzáadjuk a gyömbért, felöntjük 1 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és közepes lángon kb. 20 perc alatt puhára pároljuk. A tűzről lehúzva botmixerrel krémesre dolgozzuk, belefacsarjuk a citrom levét, hozzáöntjük a kókuszkrémet, összekeverjük, és a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, majd a hűtőbe tesszük tálalásig. (Forrás: Cookta.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.06.07. 09:27

(Nagyon finom és laktató, de 2 púpos tk cayanne borssal elviselhetetlenül csípős. Egy tk szerintem bőven elég, valamint hogy autentikus legyen, római köményt kíván. Nekem nem volt itthon garam masalám, anélkül készítettem - Ildikó)

Aloo Gobi
Az aloo gobi (aloo=krumpli, gobi=karfiol) egy indiai, fűszeres, sárga színű zöldség curry (A curry definíciójába nem mennék bele nagyon részletesen, mert igencsak vitatható, állítólag az angolok neveztek el gyakorlatilag minden fűszeres ételt curry-nek, amit Indiában ettek:), pedig maga a szó tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy „szósz”). Elsőre talán a karfiol és a krumpli kombinációja nekünk furcsának tűnik, de tényleg nagyon finom. Múltkor amikor otthon voltam, akkor Zs. barátnőmmel Budapest egyik, jelenleg legjobb indiai éttermében, a Taj Mahal-ban vacsoráztunk (Szondi u./Rózsa u. sarok ), ahol kipróbálás céljából ezt rendeltük egyik főételnek. Annyira finom volt, hogy tudtam, hogy az elkészítési módjának mindenképpen utána fogok járni (Zs., és akkor is ez volt a csípősebb:)!!). Úgyhogy némi kutatást és több recept felülvizsgálatát követően többé-kevésbé ezt a receptet követtem.

Az elkészítési mód kapcsán több recept is említi az ún. bhoona technikát, ami állítólag elengedhetetlen az autentikus indiai főzéshez és annyit jelent, hogy az ételt erős lángon állandó kevergetés mellett pirítjuk, úgy, hogy minden folyadék elpárologjon és a fűszerek krémesen bevonják a hozzávalókat. Na, ennyire autentikus nem voltam, de a hőfokot valóban változtatgatni kell menet közben. A recept keresés során egyébként többek között az is kiderült, hogy ennek az ételnek a népszerűségén igencsak sokat dobott a Csavard be mint Beckham (Bend it like Beckham) című 2002-es angol film. A film nem egy komoly dolog, de a maga kategóriájában rendkívül szórakoztató, emlékeim szerint többször hangos kacagásban törtem ki, a téma: indiai kultúra Londonban. Szóval, állítólag van benne egy fantasztikus jelenet, amikor a család, három generációt képviselő nőtagjai aloo gobi-t készítenek (és a DVD-n ez állítólag külön műsorként szerepel az extrák között és lépésről lépésre bemutatja, hogy hogy készül ez az étel).
Hamar kész van, egyszerű, nagyon finom, a kurkumától gyönyörű sárga színű, fűszeres, csípős és egyébként bármilyen zöldséggel készíthető, pl. zöldborsóval (ebben az esetben az igazán remekül hangzó aloo mutter nevet viseli). Basmati rizs, vagy naan kenyér illik hozzá köretnek.

Recept:
Hozzávalók (4 személyre):
1 nagy fej karfiol
4-6 közepes méretű krumpli
1 nagy fej hagyma, kockázva
4 gerezd fokhagyma, aprítva
egy kb. 5 cm-es friss gyömbérdarab, aprítva
2 közepes méretű paradicsom, hámozva
olaj (kb.6 ek)
1 tk egész köménymag
1 tk mustármag
2 púpos tk kurkuma
2 púpos tk őrölt koriander
2 púpos tk cayenne bors (v. pirospaprika)
2 púpos tk garam masala (indiai fűszerkeverék)
só, bors
friss koriander

1. Kicsi rózsákra szedem a karfiolt, meghámozom és felkockázom a krumplit. Felaprítom a hagymát (kis kockákra), a fokhagymát és a gyömbért (a lehető legkisebbre).
2. Egy lábasban szárazon, olaj nélkül megpirítom a köménymagot és a mustármagot (magas hőfokon addig pirítom, amíg nem kezd el pattogni és „ugrálni” a lábasban.)
3. Ekkor hozzáadom az olajat, abba beleteszem a hagymát, fokhagymát és gyömbért, leveszem a hőfokot közepesre és kicsit pirítom, puhítom. Hozzáadom a kurkumát (vigyázat, nagyon fog az erős sárga színe!) és a cayenne borsot (vagy paprikát).
4. A fűszeres keverékre rádobom a krumplit, átforgatom, hogy a fűszerek bevonják. Kb. 5 percig pirítom, hogy a krumpli kicsit puhuljon. Hozzáadom a felkockázott, meghámozott paradicsomot.
5. Rádobom a karfiolrózsákat (kicsi rózsákra szedem a nagyobb darabokat – kb. falatnyi méretűre). Rászórom az őrölt koriandert és a garam masala-t (ez egy indiai fűszerkeverék, nagyobb szupermarketekben és különleges fűszereket árusító boltokban kapható). Az egészet jól átforgatom, hogy a fűszerek egyenletesen oszoljanak el és bevonják a zöldségeket.
6. Aláöntök kb. 1 dl-nyi vizet, sózom, borsozom és fedő alatt kb. 15 percig főzöm alacsony hőfokon, ameddig a karfiol megpuhul. A legvégén még fedő nélkül nagy lángon főzöm, hogy minden folyadék elpárologjon. Ha van épp, friss korianderrel megszórva tálalom. /Forrás: chiliesvanilia.blogspot.com/

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.06.03. 15:35

Hideg nyári zöldséglevesek uborkával - receptek

Friss, laktató, egészséges – és hideg! A meleg napokra nem is kell ennél több. Talán furcsán hangzik az uborka-alapú leves, de annyira kellemes az íze és olyan üdítően hat, hogy mindenkit csak bátorítani tudok a kipróbálására. Diéták során is tökéletesen alkalmazható ráadásul nagyon sokféleképp variálható – itt van rögtön 3 recept is, amiből válogathatsz. Egészségedre!

Kapros-joghurtos uborkaleves Hozzávalók 2 kisebb csészéhez:
1 nagy kígyóuborka
pici gerezd fokhagyma lereszelve
2 evőkanál friss aprított kapor
1 dl joghurt vagy kefír
2 dl víz
1 teáskanál almaecet

Az uborkát meghámoztam, kockákra vágtam és egyből mentek is a darabok a turmixgépbe az összes többi hozzávalóval együtt. Pár másodperc turmixolás után tálalható is, amennyiben hideg vízzel öntöttük fel. Ha nem, akkor picit hűtsük le, mert úgy az igazi.

Hideg zöldségkrémleves dióval
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 db nagyobb fürtös uborka v két kicsi
1 db nagyobb paprika v két kicsi
1 marék dió darálva
1 duci gerezd fokhagyma
4 evőkanál kefir
pár csepp citromlé
víz
só, bors
A zöldségeket feldarabolva egy turmixba tettem, belereszeltem a fokhagymát, beletettem a darált diót, amiből pár szemet félretettem a tálaláshoz. Felöntöttem az egészet annyi vízzel, hogy félig lepje csak el a zöldségeket, belekanalaztam a kefirt, meglocsoltam citromlével és sóztam, borsoztam, majd simára turmixoltam. Hidegen a legjobb, pár szem egész dióval a tetején, amit előtte meg is piríthattok, hogy még jobb íze legyen.

Zöld Gazpacho
Hozzávalók 2 adaghoz:
1 nagy marék bébi spenótlevél
1 fürtös uborka fele
1 db tv paprika
fél zellergumó
1-2 szál újhagyma zöldjével együtt
2 gerezd fokhagyma
2 kisebb szelet szikkadt (rozs)kenyér (elhagyható)
fél csokor petrezselyem
só, bors
fél zöld citrom leve
1 evőkanál olívaolaj
A zöldségeket kisebb darabokra vágtam és a turmixgép táljába tettem, a kenyérdarabokkal, a citromlével, olívaolajjal, sóval és borssal együtt, majd öntöttem rá vizet, kb. amennyi 3/4-ig ellepi őket. Aztán lehet még hígítani, ha túl sűrűnek találjátok a levest. Krémesre turmixoltam, és ha a víz hideg volt, akkor egyből tálalható, ha nem, akkor legalább egy fél órára tegyétek a hűtőbe. (Forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2018.05.20. 10:27

Chilis-gyömbéres sült rizs (Nasi goreng) recept

Az ázsiai ízek kedvelőinek kifejezetten ajánlom ezt a receptet – de igazából bárkinek, aki szereti a fűszeres ételeket. A Nasi goreng nevű étellel Ázsia-szerte találkozhatsz, eltérő változatokban, de a chili-rizs-tojás kombináció alapvető mindenhol. Van egy “titkos összetevője”, a sambal, ami egy hagyma-chili-gyömbér-zöld citrom alapból készült szósz, vagy paszta, esetleg aprítva kerülnek az étel mellé. Speciális üzletekben itthon is kapható, de elhagyható vagy helyettesíthető chili szósszal, ahogy most én is tettem...(...)
Hozzávalók 4 főre:
Sült rizs recept
3 deci rizs
40 dkg gomba
fél hüvelykujjnyi gyömbér
1-2 db chili
kis csokor koriander
4 szál újhagyma
negyed kelkáposzta (vagy kínai kel)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál szójaszósz
pici chili szósz ízlés szerint (elhagyható)

kókuszolaj
Tetejére: adagonként 1 tükörtojás
Tálaláshoz: 1 kígyóuborka
Elkészítése: A rizst a szokás módon dupla vízben megfőztem, hagytam kicsit hűlni. Akkor még jobb, ha másnapos a rizs. A gombát felaprítottam, kevés kókuszolajon megpároltam, majd ha az összes vizet elfőtte, kicsit le-lepirítottam, közben hozzáadtam a medvehagymát, aprított chilit, reszelt gyömbért, szójaszószt. Ezután mehet hozzá a rizs, a felcsíkozott kelkáposzta, az aprított koriander, és itt tettem hozzá a chili szószt is, miután megkóstoltam, hogy mennyire csípős eddig az étel. Alaposan összekevertem, hagytam, hogy a rizs is lepiruljon kicsit, ezalatt sült a tükörtojás egy másik serpenyőben, majd a meghámozott, felkarikázott uborkával tálaltam az ételt. (Forrás: Pálmafa Project Blog, Zsuzsi blogja)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”