Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.12.31. 10:23

(Én imádom a lencsét, a változatos, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrend részeként havonta két alkalommal biztosan fogyasztom. SM-ben nem tapasztaltam a rossz tulajdonságait, az inkontinenciámat se provokálja, a bőrömet se szárítja, de aki a felsorolt betegségekkel küzd, ne használja - Ildikó)

A lencse hasznos és ártalmas tulajdonságai

A lencse sok-sok pozitívuma mellett bizonyos betegségek esetében vagy a betegségekre való hajlam esetében provokáló, súlyosbító tényezőként szolgálhat.Nem szabad lencsét fogyasztani köszvény, vesekő, ízületi betegségek esetében, és a nemi és vizeletkiválasztó rendszer betegségei esetében. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lencse különösen ha nem megfelelően lett elkészítve, kényelmetlen érzéseket kelthet a gyomorban, és erjedéses állapotot idézhet elő, ezért, nem ajánlatos a gyomor és a bélrendszer, a hasnyálmirigy , a szív és az érrendszer, és az epehólyag betegségei esetén[/b].

A lencse provokálhatja a vesekövek kialakulását, ezért ellenjavallt vesebetegségek esetén. A lencse fogyasztása nem tesz jót aranyér, és vizelet kiválasztási nehézségek esetén. A lencse gyakori fogyasztása szárítja a bőrt, ezért bőrbetegségek fennállásakor figyeljünk nem rosszabbítja e az állapotunkat. A lencse csökkenti más tápanyagok felszívódását ezért túl gyakran nem érdemes fogyasztani. Ezután a felsorolás után szinte mindenki talál magának okot amiért nem ajánlatos lencsét fogyasztania.

Akkor mi is van azzal azokkal a pozitív hatásokkal amelyeket a lencse fogyasztása nyújthat számunkra? Erre megtalálhatjuk a helyes elkészítési módot a keleti konyhák mindegyikében. Nevezetesen a hántolt azaz vörös lencse formájában. Hiszen a lencse[b]izoflavonoidokat tartalmaz melyek segítik a női hormonális egyensúly fenntartását, a változókor után is biztosítva a jó közérzetet. Az izoflavonoidok segítik a mellrák megelőzését,
és a lencsében teljes mértékben megmaradnak a főzés után is. Amíg a fenti kóros folyamatok nem alakultak kia jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.

Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk. Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat. A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.

A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó koriander zölddel, vagy petrezselyemzölddel.

A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink. A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban. A szerotonin-szintet növelhetjük a barna rizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel. A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencse fogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.

A kínai orvoslás szerint a lencsemelegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves az egyik legmegfelelőbb táplálék a téli hideg időszakban. Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket. (írta: meiszner.kati, forrás: valodisafrany.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.12.15. 16:26

Vöröslencsés karfiolleves

Hozzávalók 4 főre: 1 közepes fej karfiol, 2 nagyobb répa, 1 csésze vöröslencse, 1 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 1 tk köménymag, 1 tk koriandermag, 1 tyúkhúsleveskocka, fél tk chili pehely, fél tk kurkuma, só és bors, 1 púpozott tk cukor, 1 ek mogyoróolaj, tejföl vagy joghurt (SM-ben a tejföl a benne lévő gyulladáskeltő Omega6 zsírsav miatt inkább nem ajánlott, a joghurt viszont nagyon is javasolt, tejallergiások, ha az allergiájuk nem aktív, ÉLŐFLÓRÁSAT fogyasszanak - Ildikó), 6-7 csésze víz

Elkészítés: A vöröshagymát apróra vágjuk és az olajon megdinszteljük majd hozzáadjuk a felkarikázott répákat, cukrozzuk, borsozzuk és fedő alatt pároljuk még pár percig. Jöhet a reszelt gyömbér és fokhagyma, kavarunk párat és felöntjük vízzel és hozzáadjuk a húsleveskockát.A kömény és koriandermagot serpenyőben megpirítjuk, majd megőröljük, a sóval és a kurkumával együtt ezeket is hozzákeverjük a leveshez.

A karfiolt megmossuk, apró rózsákra szedjük és az alaposan megmosott vöröslencsével együtt beledobjuk a levesbe. Ha kell még sózzuk, fűszerezzük. Nagyjából 30 percig közepes lángon főzzük, ha a lencse és a karfiol is kellően megpuhult már tálalhatjuk is. A tetejére egy kanál joghurtot vagy tejfölt kanalazunk. A leves önmagában is elég sűrű és tartalmas, de még tartalmasabbá tehetjük, ha sütünk mellé naan kenyeret! Jó étvágyat hozzá! (Írta zsebcica, forrás: dailypocat.blogspot.com)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.11.18. 16:46

Currys-spenótos vöröslencseleves

Hozzávalók 4 személyre:
1 karcsú póréhagyma
200 g burgonya
2 ek. olaj
100 g vöröslencse
1 kk. curry
1 ek. paradicsompüré
1 kk. zöldséges ételízesítő
150 g friss spenót
1/2 piros húsú paprika
3-4 szál petrezselyem
só, bors

1. A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, nem túl vékonyan felkarikázzuk. A burgonyát meghámozzuk, és 2x2 cm-es kockákra vágjuk.
2. Felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a burgonyát, 1 percig élénk tűzön pirítjuk, aztán hozzáadjuk a pórét és a lencsét, 2 perc múlva a curryport és a paradicsompürét, majd továbbra is élénk tűzön, folyamatosan keverve még 1/2 percig pirítjuk (vigyázat, mind a curry, mind a paradicsompüré könnyen megég!). Felöntjük 1 liter vízzel, hozzáadjuk az ételízesítőt, és félig lefedve 15 percig főzzük.
3. Közben a a spenótot megtisztítjuk, váltott vízben megmossuk. A paprikát leöblítjük, kicsumázzuk, magjait-ereit eltávolítjuk, apróra felkockázzuk. A petrezselymet megmossuk, lerázzuk róla a vizet, levélkéit lecsipkedjük, finomra vágjuk. A leveshez adjuk a spenótleveleket, 2-3 percig együtt főzzük, végül utánasózzuk, frissen őrölt borssal illatosítjuk. Tálaláskor lazán beleforgatjuk a vágott petrezselymet, és a paprikakockákkal megszórva kínáljuk.

Megjegyzések: A vöröslencsét nem szükséges beáztatni, igen rövid idő alatt megpuhul, sőt kissé szét is fő, ez a természete. Helyettesíthetjük hagyományos lencsével is, amelyet azonban célszerű előzőleg néhány órára beáztatni. (Forrás: lajosmari.hu, fotó: femina.hu )

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.11.18. 16:38

Vegán Babkrém, főzés nélkül

Gyorsan elkészíthető, főzés nélküli szendvicskrém. Egyszerű, de nagyszerű. Mindenmentes, és egyben egészséges. Kevesen tudják, viszont a segít a fogyásban főként a fehér bab, mivel kevés kalóriát és sok rostot tartalmaz, beindítja az emésztést, így több kilótól is meg tudunk szabadulni segítségével. Jót tesz a cukorbetegeknek. Csökkenti a vérnyomást. Javítja az agyműködést. Próbáljunk minél többet fogyasztani belőle.

Hozzávalók: 1 doboz fehér babkonzerv, 1-2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál citromlé, 2 evőkanál olívaolaj, 1/2 teáskanál citromhéj, 1/2 teáskanál só.

Elkészítés: Konyhai robotgépbe tegyük bele a lemosott, leszűr babot, a fokhagymát, a 2 evőkanál citromlevet, az olívaolajat és a citromhéjat. Addig turmixoljuk amíg a keverék sima nem lesz. Íz és ízlés szerint. Adjunk hozzá sót ízlés szerint, majd keverjük újra alaposan össze. Díszítsük, ha szükséges, és tálaljuk kedvenc friss zöldségeit, kekszet és / vagy kenyeret. (Írta Falatom, forrás: jofalatom.blog.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.09.17. 15:44

Gyömbéres kínaikel leves

Ezt a receptet valaki réges-régen beírta egy fórumra, azután egyszer rájöttem, hogy a Fakanál oldaláról ollózta. Én ezt akkor melegében kipróbáltam, azóta is oszlopos tagja az őszi-téli-tavaszi leves választékunknak. Az eredeti leírás nekem kicsit kacifántosnak tűnt, úgyhogy csak a hozzávalókat tartottam meg belőle. A friss gyömbér szerintem fontos eleme a levesnek; imádom, amikor az olajba ér, és megérzem az illatát...fantasztikus, semmire sem hasonlítható! Nem kell spórolni vele, ez adja a karakterét az ételnek. A szezámolaj hiányzott nálunk az idei esztendeig, anélkül meg lehet főzni, de az is ad hozzá egy plusz aromát.

Hozzávalók:: 70-80 dkg-os kínai kel, 1 közepes vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 kisebb diónyi friss gyömbér, fél dl száraz fehérbor, 1 dl tejszín, 6-8 dkg rizs, só, bors, 1 kávéskanál szezámolaj

A kínai kelt hosszában kettévágom és vékony csíkokra szeletelem. A vöröshagymát apróra vágom, a fokhagymát megzúzom, a rizst megmosom, lecsepegtetem, kezem ügyébe veszem a meghámozott gyömbérdarabot. Az olajat egy nagyobb lábosban felforrósítom, beleteszem a hagymát, néhányat kavarintok rajta. Lejjebb veszem a lángot, a gyömbért belereszelem egy kis lyukú reszelőn, és élvezem a felszálló illatokat:) Néhány kavarás, beleteszem a fokhagymát, utána rögtön a kelcsíkokat, borsozom, sózom, felengedem 1,25 liter húslevessel (vagy vízzel + leveskockával).

Amikor felforrt, utánaízesítem sóval, borssal és beleteszem a rizst. Ilyenkor kell kicsit vigyázni, mert a rizs szeret a lábos aljára leragadni, de gondos kavargatással el lehet kerülni. Lefedem, időnként kavarok egyet-egyet rajta, valamint azt is nézem, hogy kell-e még bele víz. Amikor a rizs megfőtt, beleöntöm a tejszínt, a bort és a szezámolajat, egyet rottyan még, és készen van. A leves nem fotogén, de nagyon-nagyon finom! Ilyen hűvös időkben meg főleg jó, mert a gyömbér kimondottan melegít. (Forrás: katakonyha.blogspot.com)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.09.15. 11:11

Top 10 egészséges zöldségkrém, amivel jól indul a napod

A reggeli a nap legfontosabb étkezése, amit mindig körültekintően kell összeállítanod. Ne gondolj hosszú konyhában töltött percekre, csak néhány okos alapanyagot kell otthon tartanod, és percek alatt el is készítheted az egészséges és energiadús reggelidet. A teljes értékű gabonák és a friss zöldségek mellett fontos, hogy fehérje is kerüljön a tányérodra, amit ízletes zöldségpástétomokkal is tudsz pótolni. Nézd meg a 10 legfinomabbat és dobd fel a napjaidat velük!

1. Babpástétom Amikor a bab is hús..., szokták emlegetni nagymamáink. És milyen helyesen, hiszen a hüvelyes zöldségek, köztük a bab is remek fehérjeforrás, vetekszik a felvágottakkal is. Ha a teljes kiőrlésű kenyeredet babpástétommal és friss zöldségekkel tálalod, délig nem leszel éhes. Ha reggel is vágysz extrém ízekre, válaszd a chilis verziót.

2. Extra padlizsános zakuszka: A padlizsánkrém önmagában is ízletes, de ha sült paradicsommal, sült paprikával és sült sárgarépával párosul, valami egészen fantasztikus ízrobbanás kerekedik ki belőle. Annyira finom, hogy szinte nem is kíván mást csak pár zöld leveles salátát.
A legjobb, ha vajas pirítóson tálalod, friss bazsalikom levelekkel és pár csepp balzsamecettel.

3. Laskagomba-pástétom egy csipetnyi pikantériával: A gombák a húsmentes étrend alappillérei, de nagyon fontos szereplője a változatos és egészséges étrendnek is. Éppen ezért jó ötlet, ha reggelente laskagombás pástétommal kened meg a szendvicsedet, amit egy kevés tokaji bor is megbolondít. Mellé nem hiányzik más, csak egy kevés csíra és egy nagy csésze tea.

4. Mindenki kedvence, a hummusz: A csicseriborsóból készített hummusz millióféle módon variálható, ízesíthető, fűszerezhető. Fogyaszthatod natúran, chilivel, curry-vel, wasabival és olívával is. Tehát tényleg bármivel, csak ne felejtsd el a csicseris kenyered mellé feltálalni a zöldségeket, a paradicsomot és a paprikát.

5. Vöröslencse krém: Ez az, amit magadnak kell elkészítened bio vöröslencséből, mert úgy az igazi. Egy lábasban tegyél fel vöröslencsét főni annyi vízben, amennyi ellepi. Tegyél hozzá egy sárgarépát és egy vöröshagymát egészben. Sóval, borssal ízesítsd és főzd puhára. Ha kész, turmixold össze, várd meg amíg langyos lesz és mehet is a pirítósra.

6. Ha tavasz, akkor medvehagyma: Nincs is nagyobb gasztrohírnöke a tavasznak a medvehagymánál, ezért falatozunk szívesen medvehagymát reggelire is, aminek ebben a pástétomban nagyon kellemes és visszafogott íze van.

7. Mediterrán pástétom: A legjobb nyárcsalogató reggeli, ha pirított teljes kiőrlésű kenyeredet vékonyan megkened olívaolajjal és mediterrán pástétommal. A tetejére már csak pár darab aszalt paradicsom és ecetes articsóka kell és kész is az igazi olaszos fogás.

8. Paprikakrém: Nem maradhat ki a listáról a paprikakrém sem, ami olyan kiváló ízt ad a szendvicsednek, hogy sót és borsot garantáltan nem kell használnod.

9. Céklakrém: Ha reggelente szomjazol a különlegességekre, a céklakrém lesz a kedvenc reggelid, amit nyers répával és angolzellerrel tehetsz még finomabbá.

10. Mintha májkrém lenne: A májkrém íze után nem kell sokáig kutatnod, a növényi pástétomokkal májkrém állagot és ízt kapsz, csak éppen tiszta összetevőkből, egészséges alapanyagokból. Pakold meg jó sok zöldséggel és kész is a reggelid. (Forrás: eletmodabc)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.08.27. 05:26

Recept: sült paradicsomleves kukoricával

Használd ki a piac kínálatát, amíg kaphatóak az igazi, zamatos hazai paradicsomok – szerezz lehetőleg minél többféle színűt és méretűt, akkor lesz az igazi a leves belőlük. Kell még csöves kukorica és máris indulhat a főzés!

Hozzávalók 3-4 főre:
fél kg paradicsom (nálam vegyesen nagyobbak és színes koktélparadicsom)
2 cső kukorica
3 gerezd fokhagyma
csipet őrölt chili
1 kis csokor bazsalikom
só, bors
kókuszolaj

Elkészítés: A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a paradicsomokat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem és kb. 20 perc alatt megsütöttem őket, mikor megpuhultak, összeestek és kezdtek kicsit barnulni, akkor vettem ki őket. Érdemes a fokhagymával együtt sütni őket, én ezt most kifelejtettem, így később kerültek a levesbe.

Ezalatt a kukoricáról hosszában egy késsel levágtam a szemeket. A paradicsomot egy botmixerrel pürésítettem a reszelt fokhagymákkal együtt, majd hozzáadtam a kukoricaszemeket, sót, borsot, chilit, fél csokor bazsalikomot aprítva és felöntöttem kb. 1 liter vízzel, vagy amennyi szükséges, hogy ne túl híg, de krémes állagú legyen a leves. Összefőztem az egészet, mikor a kukoricaszemek megpuhultak elzártam a gázt, majd megszórtam a levest a bazsalikom másik felével és elkészült. (Szerző: Balassa Zsuzsanna, forrás: Zsuzsi blogja, Pálmafa Project Blog)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.08.15. 20:06

Fokhagymás cukkinikrémleves recept aranytepsi konyhájából

Hozzávalók:
2 közepes, zsenge cukkini
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek olaj
3 nagy gerezd fokhagyma
2 púpos kk só
1/3 kk őrölt szerecsendió
1 leveskocka
1 púpos ek liszt
2 dl főzőtejszín (20 %-os)

Elkészítése: A cukkinikat alaposan megtisztítjuk, a két végüket levágjuk. Ha erősebb magok találhatók benne, akkor kivághatjuk a belsejét. Vékonyra felkockázzuk. A hagymákat megtisztítjuk. A vöröshagymát nagyobb kockára vágjuk, az olajon üvegesre pirítjuk. Rádobjuk a darabolt cukkinit, pár percig pirítjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Beledobjuk a fokhagymákat, a leveskockát, a fűszereket és hagyjuk kb. 20 perc alatt puhára főni. Merülő mixerrel pépesítjük.
A lisztet csomómentesre keverjük a tejszínnel, a leves levéből pár kanállal merünk bele, majd a krémlevesbe töltjük és hagyjuk felfőni. Melegen, leves gyönggyel kínáljuk. Tálalhatjuk pirított kenyérkockákkal vagy reszelt sajttal is. (- Receptneked.hu)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.29. 17:44

Vöröslencsés csicseriborsó leves - Szeretem a különleges leveseket, és ez is a kedvenceink közé tartozik, mert tápláló és finom.
hozzávalók / 4 adag
1 db vöröshagyma
2 ek napraforgó olaj
10 dkg vöröslencse
35 dkg csicseriborsó (konzerv)
1 kávéskanál római kömény
2 közepes db paradicsom
2 dl görög joghurt
1 csokor petrezselyem
1 kávéskanál só
1 közepes db kápia paprika
1 csipet fekete bors (őrölt)

Elkészítés: Az olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. Keverjük hozzá a köményt és a paprikát folyamatosan. Adjuk hozzá a lencsét, amit 5 órán át áztattunk. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd az alaplével felöntjük. Megfőzzük, és utána botmixerrel pürésítjük, majd a csicseriborsót hozzáadva főzzük tovább néhány percig, végül sózzuk, borsozzuk. A legvégén keverjük bele a joghurtot, és az apróra vágott petrezselymet, majd tálaljuk. (Zsuzsamama56 receptje, forrás: nosalty)

Totem58
Adminisztrátor

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2019.07.14. 11:20

Marokkói vöröslencse leves elkészítés: könnyű, 45 perc / előkészület: 15 perc főzés: 30 perc

Nagyon szeretem a fűszeres keleti ételeket, ez az egyik kedvencünk. hozzávalók / 4 adag
2 ek napraforgó olaj
4 gerezd fokhagyma
2 teáskanál koriander (őrölt)
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál fűszerpaprika
0.25 teáskanál fahéj (őrölt)
2 tk só
1 késhegynyi chili
1 fél citromból nyert citromlé
1 csokor koriander
2 ek tejföl
1 csipet bors (őrölt)
60 dkg vöröslencse
1.5 l zöldség alaplé
20 dkg konzerv paradicsom

Elkészítés: Olajon megpirítjuk a fokhagymát és a fűszereket, majd rádobjuk a leöblített vöröslencsét, amit nem kell áztatni főzés előtt. Ezután felöntjük a zöldségalaplével. Lefedve alacsony lángon főzzük fél órát, majd a paradicsomkonzervet is hozzáadjuk, a vizet pedig szükség szerint pótoljuk. Lefedve még fél órát főzzük. Ha megfőtt, botmixerrel krémessé törjük, és csészékben kínáljuk citromlével, tejföllel és koriander zölddel. (Zsuzsamama56 receptje, forrás: nosalty.hu)

Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”