A lencse hasznos és ártalmas tulajdonságai
A lencse sok-sok pozitívuma mellett bizonyos betegségek esetében vagy a betegségekre való hajlam esetében provokáló, súlyosbító tényezőként szolgálhat.Nem szabad lencsét fogyasztani köszvény, vesekő, ízületi betegségek esetében, és a nemi és vizeletkiválasztó rendszer betegségei esetében. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a lencse különösen ha nem megfelelően lett elkészítve, kényelmetlen érzéseket kelthet a gyomorban, és erjedéses állapotot idézhet elő, ezért, nem ajánlatos a gyomor és a bélrendszer, a hasnyálmirigy , a szív és az érrendszer, és az epehólyag betegségei esetén[/b].
A lencse provokálhatja a vesekövek kialakulását, ezért ellenjavallt vesebetegségek esetén. A lencse fogyasztása nem tesz jót aranyér, és vizelet kiválasztási nehézségek esetén. A lencse gyakori fogyasztása szárítja a bőrt, ezért bőrbetegségek fennállásakor figyeljünk nem rosszabbítja e az állapotunkat. A lencse csökkenti más tápanyagok felszívódását ezért túl gyakran nem érdemes fogyasztani. Ezután a felsorolás után szinte mindenki talál magának okot amiért nem ajánlatos lencsét fogyasztania.
Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk. Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat. A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.
A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó koriander zölddel, vagy petrezselyemzölddel.
A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink. A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban. A szerotonin-szintet növelhetjük a barna rizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel. A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencse fogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.
A kínai orvoslás szerint a lencsemelegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves az egyik legmegfelelőbb táplálék a téli hideg időszakban. Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket. (írta: meiszner.kati, forrás: valodisafrany.blog.hu)