Egészséges receptek

Kedves SM-es sorstársaim! Az sgforum utódja itt indul újra. Két célt is szolgál: virtuális újság, amelyben az érdekes, jó és fontos tudnivalók, új eredmények jelennek meg. Nem utolsósorban azonban fórum nektek. Írjatok, kérdezzetek, beszélgessetek, mondjátok el a véleményeteket!
Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.28. 15:35

Kelkáposzta nagyon másképp2

Kelkáposztaleves gesztenyével Vásárlásnál is a friss, ruganyos levelű káposztát keressék, amelynek nem erős káposzta-, hanem friss zöldségillata van. A nagy, laza levelek között mindenféle bogarak, kukacok lakhatnak, ezért levelenként érdemes átmosni. Elkészítési idő: 25 perc Alapanyagok:
1 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
50 dkg kelkáposzta vékonyra csíkozva
20 dkg hámozott, egész gesztenye
3 szál kakukkfű
1/2 liter alaplé
parmezán
olívaolaj
só, bors
A hagymákat az olajon megpárolom, rádobom a káposztát, kakukkfüvet és 5 percig pirítom. Felöntöm az alaplé felével, felforralom, a másik felével pürésítem a gesztenyét, összeöntöm, 5 percig összefőzöm. Parmezánnal, frissen őrölt borssal megszórva tálalom.

Toszkán kelkáposzta-saláta Elkészítési idő: 15 perc
Alapanyagok:
1 citrom leve
8 olajban eltett szardellafilé
1 gerezd fokhagyma
1 tk dijoni mustár
180 ml olívaolaj
5 dkg reszelt parmezán
1 kemény tojás
30 dkg kelkáposztalevél
só, frissen őrölt bors
Az öntethez a citromlevet, a szardellafilét, a fokhagymát és a mustárt turmixolom, fokozatosan hozzáadom az olajat is. Amikor teljesen sima, homogén, belekeverek 2 evőkanálnyi parmezánt, majd az egészet hagyom pihenni. A tojást nagyon apróra összevágom. A káposztát egy tálba rendezem, meglocsolom az öntettel, alaposan összekeverem. Végül megszórom a maradék parmezánnal és a felaprított tojással.

Rizottó kelkáposztávaA bor, a hagyma, a parmezán mind a barátai a kelkáposztának, ezért rizottónak is kiváló alapanyag. A sütőtök édessége is jól kiegészíti, így készült réteslapok között, parmezánnal, szalonnával és zsályával a kelkáposztás pite. Egyszerű krémnek is elkészíthetik egy kis spenóttal, ami sajtok mellé, zöldségekhez, húsokhoz, halakhoz illik mártogatósnak, de friss tésztaszószként is érdemes kipróbálni.Forrás: Táfelspicc Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 25 perc
Alapanyagok:
7 dl alaplé
7 dl víz
1 tk só
25 dkg kelkáposzta
1 kis fej hagyma
1 ek olívaolaj
2 ek vaj
3 gerezd fokhagyma
280 g rizottórizs
50 ml fehérbor
5 dkg reszelt parmezán
5 dkg pirított tökmag
Az alaplevet és a vizet kevés sóval felforralom, közben a kelkáposztát leveleire bontom, kivágom a torzsáját, és nagyobb darabokra vágom. Az olajat és egy evőkanál vajat alacsony lángon felmelegítem, hozzáadom a hagymát, utána a fokhagymát, végül a rizst, pár percig pirítom az egészet. Felöntöm a borral, hagyom sisteregni, hogy elpárologjon, de közben folyamatosan keverem. Az alaplevet fokozatosan hozzáadagolva, folyamatos kevergetés mellett főzöm krémesre, de nem pépesre a rizottót. Hozzáadom a maradék vajat és a káposztát, összeforgatom, a legvégén pedig parmezánnal és ha szükséges, sóval ízesítem. Tálalásnál megszórom tökmaggal. (Origo)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.26. 10:30

Kelkáposzta nagyon másképp

Kelkáposzta-saláta almával Forrás: Táfelspicc
Kelkáposzta-saláta almával és mákkal Elkészítési idő: nettó 15 perc, bruttó 40 perc
Alapanyagok:
2 szem alma
40 dkg kelkáposzta
az öntethez:
3 ek fehérborecet
2 ek méz
2 tk dijoni mustár
2 tk (darált) mák
1 mk só
bors
3 ek olívaolaj
1 sonkahagyma apróra vágva
Az öntethez az ecetet, mézet, mustárt mákot, sót és borsot összekeverem, majd vékony sugárban hozzácsorgatom az olajat, közben folyamatosan keverve, végül belekeverem a hagymát is. A kelkáposztát leveleire bontom, a torzsáját kivágom, és kb. fél-egy centis csíkokra vágom. Kiszedem az almák csumáját, a húsukat vékony csíkokra vágom, összekeverem a káposztával. Meglocsolom az öntettel, alaposan összerázom, és egy napig hagyom érni a hűtőben. Szuper friss saláta húsokhoz, vagy csak úgy önmagában.

Kelkáposztás csurgatott leves Elkészítési idő: nettó 20 perc, bruttó 45 perc
Alapanyagok:
30 dkg kelkáposzta
1 ek olívaolaj
1 liter zöldségalaplé
1,5 tk só
fél tk őrölt bors
4 tojás
5 dkg reszelt parmezán
A kelkáposztát leveleire bontom, a torzsarészt kivágom, a leveleket pedig pár centis darabokra vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a káposztát, sózom, borsozom és 2-3 percig fonnyasztom, közben kevergetem. Felöntöm az alaplével és kb. 10 percig főzöm, amíg a kelkáposzta megpuhul (de nem szottyosodik). Közben a tojásokat felverem a parmezánnal, enyhén megborsozom. Ahogyan az egyszerű tojáslevesnél, folyamatos keverés mellett a levesbe csurgatom a felvert tojást.

Kelkáposztás, spenótos pesztó Forrás: Táfelspicc
Kelkáposztakrém fokhagymával és spenóttal Elkészítési idő: 10 perc
Alapanyagok:
20 dkg kelkáposzta
15 dkg spenót
fél gerezd fokhagyma
3 ek pirított fenyőmag
2 ek balzsamecet
125 ml olívaolaj
A zöldségeket blansírozom: forrásban lévő sós vízbe dobom őket 2 percre, majd kiveszem, és azonnal jeges vízbe teszem a leveleket. Alaposan lecsepegtetem, turmixgépbe teszem a fokhagymával, ecettel és a fenyőmaggal. Amíg pürésítem, fokozatosan a keverékhez csurgatom az olajat is. Sajtok mellé, zöldségekhez, húsokhoz, halakhoz illik mártogatósnak, de friss tésztaszószként is érdemes kipróbálni.

Fűszeres kelkáposztaleves Elkészítési idő: nettó 35 perc, bruttó 2 óra
Alapanyagok:
3 fej fokhagyma
3 ek olívaolaj
2 szál póréhagyma
2 babérlevél
1 ek friss rozmaring, finomra aprítva
1 szem krumpli
1 tk fűszerpaprika
1-1,5 liter zöldségalaplé
30 dkg kelkáposzta
1 csésze víz
A sütőt 190 fokra előmelegítem, közben a fokhagymafejek tetejét óvatosan levágom, és vágott felükkel felfelé, kevés olívaolajjal meglocsolva, alufóliába csomagolva 1 órán át sütöm őket. Ha kihűltek, a gerezdeket kinyomkodom a héjból, és félreteszem. A maradék olajat egy lábasban felhevítem, hozzáadom a babérlevelet, a rozmaringot, a felkockázott krumplit, a sült fokhagymát és a felszeletelt póréhagymát.
Amikor a hagyma megpuhult, meghintem a fűszerpaprikával, enyhén lepirítom (vigyázok, nehogy megégjen) és felöntöm az alaplével. Amikor a krumpli megpuhult, kiveszem a babérleveleket, és az egész levest turmixolom. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a vizet és a feldarabolt káposztát. Tovább főzöm, amíg a kelkáposzta elkészül, de még harapható az állaga, és a színét sem vesztette el, ez nagyjából 10 perc. Buggyantott tojással kínálom.

Párolt kelkáposzta naranccsal Elkészítési idő: 25 perc
Alapanyagok:
3 ek olívaolaj
1 kis fej hagyma felaprítva
3 gerezd fokhagyma felaprítva
fél mk szárított csili
fél narancs leve
2 tk só
50 dkg kelkáposzta, falatnyi darabokra vágva
A hagymákat és a csilit az olajon megfuttatom, 4-5 percig főzöm, amíg a hagyma megpuhul. Beleöntöm a narancslevet, felforralom, majd hozzáadom a kelkáposztát. Sózom, 2-3 percig pirítom-fonnyasztom, és azonnal tálalom.
Forrás: Origo Táfelspicc

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.26. 10:25

A kelkáposzta a növényi alapú étrend „marhahúsa”

Az egészség fenntartásához megkerülhetetlen a zöld leveles zöldségek fogyasztása, ezek közül pedig az egyik legtáplálóbb a kelkáposzta. Kiváló forrása a kalciumnak, magnéziumnak, A- és C-vitaminnak, rostoknak, vasnak, folsavnak, aminosavaknak, antioxidáns flavonoidoknak és luteinnek. Emellett könnyen elkészíthető, sokoldalú és ízletes.

A környezetvédők az ipari méretű „hústermelést” nevezik meg az éghajlatváltozás egyik fő okának. Jelenleg 7 milliárd ember él a bolygón és kb. 55 milliárd nagyméretű tenyészállat, melyek hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek és természeti forrást használnak fel. Ezért is javasolja a táplálkozáskutatás egyik legelismertebb gondolkodója, Michael Pollan a „húsmentes hétfőt”. Azt állítja, hogy „ha már kis mértékben is eltérünk a tipikus nyugati étrendtől, akkor a koszorúér betegség kialakulásának kockázatát 80 százalékkal, a 2-es típusú cukorbetegség előfordulását 90 százalékkal, a vastagbélrákét pedig 70 százalékkal csökkenthetjük.” Tehát a takarékos húsevés jó a testnek, a pénztárcának és a környezetnek.

Marhahús vagy kelkáposzta?:
1. Fenntarthatóság. Míg a kelkáposzta csupán 2 hónap alatt érik meg, a szarvasmarha 18-24 hónap elteltével vágható le. Egy kg marhahús „előállítása” 4800 liter víz és 32 kg gabona felhasználásával jár.
2. Gyulladáscsökkentő. Az állati fehérjék túlzott fogyasztása az egyik fő oka az autoimmun betegségek, szívbetegségek és ízületi gyulladások kialakulásának. A kelkáposztában található tápanyagok gyulladáscsökkentő hatásúak. Olyannyira, hogy néhány ilyen állapotot ténylegesen képesek visszafordítani.
3. Vas. Kalóriára elosztva, a kelkáposzta több vasat tartalmaz, mint a marhahús.
4. Rost. Minden nap szükséges, mégis kevesen fogyasztanak belőle eleget. Folyamatos rosthiány okozhat számos betegséget, többek közt emésztési rendellenességeket, rákos megbetegedéseket és szívbetegséget. A kelkáposzta a szükséges napi rostmennyiség 5 százalékát biztosítja adagonként, valamint két gramm fehérjét is tartalmaz.
5. Kalcium. A magas marhahús és tejtermékfogyasztás ellenére, még mindig komoly problémát jelent a csontritkulás és más kalciumhiány okozta megbetegedés.A kelkáposztában kalóriánként több kalcium található, mint a tejben, ráadásul könnyebben is hasznosítható. Emellett magnéziumot is tartalmaz, ami szükséges a kalcium felhasználásához.
6. Omega zsírsavak. A hagyományos húsipari termékek nem rendelkeznek az egészséghez szükséges esszenciális zsírsavakkal. A kelkáposzta azonbanadagonként 120 mg omega-3 zsírsavat és több mint 90 mg omega-6 zsírsavat tartalmaz.
[b]7. Vitaminok
. A kelkáposzta gazdag vitamin és ásványi anyag forrás, így táplálja és támogatja a máj működését, elősegíti az emésztést és segíti a szervezet természetes méregtelenítő folyamatát. A mezőgazdasági gyárak hús- és tejtermékei azonban tovább súlyosbítják a szuper baktériumok és ellenálló baktériumok problémáját.

Kelkáposzta az étrendben

A kelkáposztát téli terménynek tartják, annak ellenére, hogy egész évben elérhető. A hidegtől édesebbé válik, míg a hervadás vagy barnulás keserűvé teszi. Könnyen termeszthető saját kertünkben is. Számos fajtája létezik, a leggyakoribb a zöld kelkáposzta. A simább levelű fajták íze lágyabb. Hűtőben egy hétig tárolható, de ne feledjük, a tárolással erőteljesebbé válik az íze. Megmosva, szárítva és finomra aprítva is fagyaszthatjuk. Gyorsan kiolvad és ugyanúgy használható, mint frissen. Fogyaszthatjuk nyersen, salátában, zöldség lé vagy turmix formájában. Lehet blansirozni, főzni, párolni, pirítani, dinsztelni. Ízesíthető ecettel, szójaszósszal, tamari vagy szezámolajjal és helyettesítheti a receptekben a káposztát vagy spenótot. Hozzáadhatjuk babhoz, tojáshoz, tésztához, burgonyához, tonhalhoz, salátákhoz, levesekhez, pörköltekhez és szószokhoz. Szórhatjuk pizzára, belekeverhetjük rántottába, a lista végtelen. (Forrás: drtihanyi.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.25. 17:16

Egészséges csokis-mogyoróvajas keksz

Amerikai klasszikus, cukormentes, laktózmentes, inzulinreziszencia-kompatibilis változatban. 2-3 keksz reggelire és ebéd előtt, biztos nem éhezel meg a lassú felszívódású szénhidrátok miatt. A mogyoróvajban pedig fehérje és 'jó zsírok' vannak.
nehézség: könnyű, előkészület: 15 perc, sütés: 12 perc, sütési hőfok: 190°C, költség: 1400 Ft
elkészítés:
190 fokra előmelegítjük a sütőt.
Összekeverjük a lisztet a sóval, szódabikarbónával, sütőporral és fahéjjal. Félretesszük.
Egy másik tálban turmixgéppel összedolgozzuk a kókuszzsírt, cukrot, tojást, mogyoróvajat, vaníliát.
A mogyoróvajas masszát ráöntjük a lisztes keverékre, és eldolgozzuk.
Beleszórjuk a 1,5-2 bögre zabpelyhet (amennyit fel tud venni a tészta) és a csokidarabokat.
Diónyi golyókat formálunk a tésztából, és a tenyerünkben szétnyomkodjuk, a sütőpapírral kibélelt sütőbe tesszük, és néhány mogyorót nyomunk még a tetejükre.
10-12 perc alatt világosbarnára sütjük őket. (Forrás: NoSalty)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.23. 09:24

(Nagyon jót tesz szinte minden krémlevesnek 1-2 evőkanál száraz serpenyőben megpirított curry, de minimum kurkuma, ennek pedig még legalább egy narancs, amit meghámozva bele szoktam főzni, mert remek rostforrás - Ildikó.)

Gyömbéres-narancsos sárgarépa-krémleves pirított napraforgómaggal
Hozzávalók: 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál étolaj
- só
- 1 kg sárgarépa
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 1 narancs
- fekete bors
- 4 dkg napraforgómag
A hagymát megtisztítjuk, és apró kockákra vágjuk. Az olajon csipet sóval üvegesre pároljuk. A sárgarépát meghámozzuk, felkarikázzuk, rádobjuk a hagymára, és kevergetve félpuhára pirítjuk. 1 liter vízzel felengedjük, hozzáadjuk a gyömbért, és puhára főzzük. Amikor már teljesen puha a répa, merülőmixerrel krémesítjük. Hozzáadjuk a narancs levét, tekerünk rá borsot, és ha kell, még sózzuk. A napraforgómagokat száraz serpenyőben megpirítjuk, tálaláskor ezzel szórjuk meg a leves tetejét. /Forrás: videkize.hu/

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.23. 08:58

Energiaadó koktél mandulatejből, mézből és pollenből!

Gyengének és energiátlannak érzed magad? Próbáld ki ezt a méz, pollen és mandulatej alapú koktélt. Nemcsak finom, de azok is fogyaszthatják, akik böjtölnek, diétáznak vagy éppen laktózérzékenyek.
Hozzávalók:
két csésze mandulatej
egy banán
egy kanál kurkuma
két kanál méz
egy kanál pollen
fél teáskanál fahéj
Tégy minden hozzávalót a turmixgépbe, tegyél hozzá pár jégkockát és jól dolgozd össze. A mézes, pollenes és mandulatejes koktélt reggel kell fogyasztani, ha nem sikerül reggel elkészíteni, egészen 16 óráig fogyaszthatod. Annyi energia van benne, hogy ha később fogyasztod megesik, hogy nem fogsz tudni éjszaka elaludni. Ha délután fogyasztod az is megeshet, hogy nem leszel éhes egész este. (Forrás: filantopikum.com)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.19. 17:11

Zöldborsópörkölt galuskával 60 perc 4 adag
Hozzávalók:
10 dkg liszt
1 db tojás

5 dkg medvehagyma vagy fokhagyma
1 ek olaj
1 fej lila hagyma
2 ek libazsír
1 szál szárazkolbász
fél tk őrölt pirospaprika
40 dkg zöldborsó
1 dl tejföl (szerintem elhagyható - Ildikó)
Elkészítés: Összekeverjük a lisztet a tojással, egy kevés sóval és a megtisztított, finomra vágott medvehagymával (vagy fokhagymával). A tésztamasszából galuskákat szaggatunk forrásban lévő, sós vízbe. Leszűrjük, összeforgatjuk az olajjal, és félretesszük. Felforrósítjuk a libazsírt, és üvegesre sütjük rajta a finomra vágott lila hagymát. Hozzáadjuk a meghámozott, kockára vágott kolbászt, és együtt pirítjuk néhány percig. Levesszük a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, és összekeverjük. Hozzáadjuk az előfőzött borsót, és az egészet puhára pároljuk. Ízlés szerint megsózzuk, majd a tejföllel gazdagítjuk. A megmelegített galuskával kínáljuk. (FAZEKAS KIRA, forrás: mindmegette)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.19. 17:08

(Napraforgómag tejjel, vagy rizstejjel, vaníliás cukorral, pálinka nélkül és télen szilvabefőttből szoktam készíteni, remek étel - Ildikó)

Édes puliszka fahéjas szilvával 30 perc egyszerű olcsó 4 adag
Hozzávalók
6 dl tej
4 ek kukoricadara
3 db tojás
1/2 db vaníliarúd
5 ek kristálycukor
2 ek porcukor
3 ek méz
1/2 kg magozott szilva
2 cl szilvapálinka
1 kk őrölt fahéj
Elkészítés: A kukoricadarát a tejben lassú tűzön kevergetve elkezdjük főzni, közben beletesszük a kikapart vaníliát és a kristálycukrot. Amíg fő, szétválasztjuk a tojásokat. A sárgáját alaposan kikeverjük egy kanál tejjel, a fehérjét kemény habbá verjük a porcukorral. Amikor besűrűsödött a daránk, belekeverjük a tojássárgáját, és további 1 percig főzzük, majd óvatosan, a tűzről levéve, még forrón belekeverjük a tojások felvert habját. Vízzel kiöblített formába töltjük őket, és hűtőbe tesszük. A szilvákat félbevágjuk, egy edénybe tesszük, 1dl vizet öntünk alá, és elkezdjük lassú tűzön főzni. Közben hozzáadjuk a mézet és a pálinkát. Addig pároljuk, amíg elkezd a szilva kicsit szétesni, ekkor hozzáadjuk a fahéjat is. (Ha túl sűrű - a szilvától függ - teszük még egy kis vizet hozzá. Amikor kihűlt a puliszka, kiborítjuk egy tányérra és elrendezzük körülötte a forró szilvát. (Hanzl Zita forrás: mindmegette)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.15. 17:43

Kókuszhabos kosárkák

Már korábban is készítettem diós változatot ebből a sütiből, de nagyon izgatta a fantáziámat, hogy milyen lehet kókuszhabbal tölteni. Ki is próbáltam. Igazán finom lett. Nem mondom azt, hogy ez egy pikk-pakk és kész süti, de megéri az időráfordítást. Nem szükséges hozzá túl sokféle alapanyag, és amellett hogy dekoratív, még ízletes és omlós is. Porcukrozás nélkül, jól záródó dobozban pedig sokáig eláll. Hozzávalók 24 kosárkához:
Tésztához:
*30 dkg rétesliszt
*12 dkg porcukor
*12 dkg margarin
*2 nagyobb tojás sárgája
*2 ek tej
Töltelékhez:
*2 nagyobb tojás fehérje
*12 dkg porcukor
*15 dkg kókuszreszelék
*pár ek sárgabaracklekvár

A réteslisztet elkeverjük a porckorral, majd a margarinnal és a tojások sárgájával, egy kevés tejjel lágy masszává dolgozzuk. Zacskóba csomagolva pár órára a hűtőbe rakjuk. Addig a kosárkákat vékonyan kikenjük margarinnal, megszórjuk liszttel. A kókuszt és a porcukrot kimérjük. A sütőt előmelegítjük. A tésztát 4 egyforma részre osztjuk, majd egyenként azokat is 6 egyenlő darabra vágjuk. Golyókat sodrunk. Egyenként a kosárkákba nyomkodjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukorral is kicsit tovább verjük. Végül beleforgatjuk a kókuszt. A kosárkákba teszünk egy teáskanálnyi lekvárt, majd elosztjuk rajtuk a kókuszos habot. 180 fokon alul-felülsütéssel kb. 30-35 perc alatt megsütjük. Kicsit hagyjuk a formában hűlni, majd óvatosan kifordítjuk belőle a sütiket és rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral meghintve kínáljuk. (Forrás:aranytepsi.blogspot)

Totem58
Adminisztrátor
Hozzászólások: 691
Csatlakozott: 2016.09.22. 18:11
Tartózkodási hely: Nyíregyháza

Re: Egészséges receptek

HozzászólásSzerző: Totem58 » 2017.04.15. 13:46

Így vásárolj egészséges zöldségeket és gyümölcsöket

A zöldségek és a gyümölcsök elengedhetetlenek az egészséges életmódhoz - ezt bizonyára te is tudod. De azt is tudtad, hogy nem mindegy, mit és hogyan pakolsz a kosaradba? Íme 7+1 tipp, hogy egészségesebb, szebb, frissebb zöldséget és gyümölcsöt vegyél - ráadásul olcsóbban! Ha most egy dokumentumfilmet néznél az egészséges táplálkozásról, a főszereplők, akiket felkértek a szerepek eljátszására, biztos, hogy a zöldségek lennének. Esetleg a gyümölcsök. Ezért fontos, hogy vásárlás közben nagyon sok kerüljön belőlük a kosaradba.
Amikor belépsz egy élelmiszeráruházba, általában a zöldség- és gyümölcsszekciót pillantod meg először. Ugye milyen szép színes része ez a boltnak? Nem csak a szemedet gyönyörködtetik ezek az egészséges étkek, hanem a szervezeted is, ha eleget eszel belőlük. Azonban a zöldségek egészségre gyakorolt jótékony hatását számos tényező befolyásolhatja, ezért csak nagyon gondos válogatás után szabad megvenni őket.

1. Figyelj a frissességre!: Még ha sietős is a dolgod, mindig ellenőrizd, hogy szép élénk legyen a zöldség színe és kemény az állaga. A haloványabb zöldség vagy gyümölcs lehet, hogy kevesebb vitamint tartalmaz, a puha pedig hamar meg fog romlani.
2. Ne válaszd az akciósat csak azért, mert olcsóbb!: Ha a csökkentett árú zöldségeket választod, rövidtávon büszke lehetsz magadra, mert spóroltál, de hosszú távon nem ez a nyerő taktika. Ahogy a zöldség veszít a frissességéből, a tápanyagok is úgy távoznak belőle. Néha azok az akciós zöldségek, amelyek már el is kezdtek kicsit romlani. Nem jó taktika, hogy "majd kivágom a romlott részt, a többi része még jó lesz!". A romlás észrevétlenül átterjedhetett már a többi részre is.
3. Ha mindenképp ragaszkodsz a spóroláshoz, és a leárazottat zöldségekhez, akkor fogyaszd el őket még aznap!: Ne vegyél belőlük nagy mennyiségben, csak annyit, amennyit még aznap megeszel, vagy felhasználsz, hiszen pár nap múlva már nem lesznek jók főzéshez sem.
4. Vásárolj hazai, vagy helyi zöldségeket!: Ezek a termékek általában olcsóbbak és frissebbek is, és pont ezt a két tényezőt akarod szem előtt tartani, nemde?
5. Szerezz be hagymát, gyömbért, pézsmatököt (azaz téli tököt) és csilipaprikát!: Ezek a darabok általában nem drágák, és sok ételt feldobhatsz velük.
6. Olyan zöldségeket vásárolj, amelyeknek éppen szezonja van!: Ismét a frissesség és az ár jön elő. Biztos lehetsz, hogy [b]az éppen szezonjukat élő zöldségek a legfrissebbek és a legjobb árúak is.
7. Bánj a zöldségeiddel úgy, mint a hímes tojásokkal!: Néhány zöldség szívósabb, de a legtöbb bizony törődést igényel, vigyázz, nehogy megnyomd őket! A nyomódott részek sokkal hamarabb kezdenek el rothadni, így az egész gyümölcs gyorsan veszít a frissességéből.
+1: Figyelj oda a permetezőszerekre és más szennyeződésekre!: Az egyik megoldás eme tényezők kikerülésére az lehet, hogy organikus, bio termékeket, zöldségeket vásárolsz, ám ezek a darabok sokszor jóval drágábbak, mint a nem bio társaik, és nem is mindenhol elérhetőek. Szerencsére minimalizálhatod a permetezőszerek káros hatását azzal, hogy jó alaposan megmosod a beszerzett zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztás előtt. (Ennek módja, hogy fogyasztás, hámozás előtt 20 percre hideg vízbe áztatod be, de ne tovább, mert kioldódnak belőlük a vitaminok - Ildikó). /Forrás: egeszsegmagazin.com/


Vissza: “Sclerosis Multiplex - MáSképp”

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég